Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strza³y specjalne
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3
Pawel ChmurnoOki
Witam
Pytam w imieniu osoboy z poza kregow RR,zainteresowanej strzelaniem z lukow tradycyjnych,okolohistorycznych,aczkolwiek bez historycznej oprawki.
Czy moglibyscie polecic jakis niehistoryczny typ strzaly,ktora nadawalaby sie do krymskotatarskiego luku Bisoka /15-ki/?
Chodzilo by glownie o strzaly trudne do zlamania /z jakiegos wlokna, specjalnego plastiku,czy Bog wie czego jeszcze/.Najlepiej za niezbyt kosmiczne pieniadze.
Jesli ktos moglby powiedziec mi,gdzie cos takiego mozna dostac /najlepiej droga wysylkowa/ jak to sie fachowo nazywa,i na ile sie to sprawdza,bylbym wdzieczny

Pozdrawiam
Pawel
Radek
Cóz mogê poleciæ, jesli chodzi o tanie strza³ki, które szybko sie nie po³ami±, aczkolwiek mog± sie pogi±c to polecam aluminiaki...nawet te najprostsze oferowane przez Bisoka. Swego czasu mia³em krymsko-tatarski ³uczek Bisoka 22 kg i korzysta³em z jego grubych strza³ aluminiowych...zyj± do tej pory ( 2 lata) i s± prawie jak nowe:-)....( oczywi¶cie pod warunkiem ze nie bêdziemy strzelac po murach, kamieniach i innych cudach) bigsmile2.gif
W razie potrzeby mogê u¶miechn±æ do zaprzyja¼nionego trenera z klubu sportowego i poprosiæ o zamówienie paru dodatkowych sztuk (w hurcie jest znacznie taniej)
Pozdrawiam
Andrzej Szkwarkowski
Witam

Macie mo¿e materia³y na temat wygl±du strza³ 14-15 wiek.
Ja swoje "zdobie" runami. Kolorek palonego drewna to efekt prostowania promieni.
Nie mam dowodów, ¿e moge tak zdobiæ, ale nie mam te¿ takich, które tego zabraniaj±.
Za info i konstruktywn± krytyke dziêki.

zdjêcie obrazuje o co mi chodzi dunno.gif
djdomin
A jaki obszar?? XIV - XV wiek i runy - w wiêkszej czê¶ci Europy to dyskusyjne po³±czenie. Ju¿ szybciej "Pater Noster".
Andrzej Szkwarkowski
14-15 raczej Polska.
Có¿ runy s± po to aby strza³kê podpisaæ, jednak masz racje w Polsce to nie koniecznie.
Pewnie w tych czasach ze strza³ robiono masówki, ja sobie strza³ki robie i chcia³bym ¿eby siê wyró¿nia³y, ale nie za cene mroku.

Thx
Keylan
CYTAT(szkwarek)
14-15 raczej Polska.
Có¿ runy s± po to aby strza³kê podpisaæ, jednak masz racje w Polsce to nie koniecznie.
Pewnie w tych czasach ze strza³ robiono masówki, ja sobie strza³ki robie i chcia³bym ¿eby siê wyró¿nia³y, ale nie za cene mroku.

Thx

raczej chodzi o to ¿e runy urzywane by³y przez pogan a 14 15wiek w Polsce to juz pe³nia chrze¶cijañstwa wiêc najlepiej jaki¶ odno¶nik do Boga po ³acinie odpowiedni± czcionk± smile.gif
¿adnych m³otów Tora itp rzeczy
Andrzej Szkwarkowski
CYTAT(Keylan)
raczej chodzi o to ¿e runy urzywane by³y przez pogan a 14 15wiek w Polsce to juz pe³nia chrze¶cijañstwa wiêc najlepiej jaki¶ odno¶nik do Boga po ³acinie odpowiedni± czcionk± smile.gif
¿adnych m³otów Tora itp rzeczy

Witam
W³a¶nie to mia³em na my¶li, mo¿e nie sprecyzowa³em jej.
Przecie¿ nie nazwê kogo¶ "mroczniakiem" kto odtwarza wieki wczesne, wikingów czy jeszcze innych którzy u¿ywali znaków runicznych jako swojego pisma i w ten sposób oznaczy swoje strza³y.
G³owañ
CYTAT(szkwarek)
Witam

Macie mo¿e materia³y na temat wygl±du strza³ 14-15 wiek.
Ja swoje "zdobie" runami. Kolorek palonego drewna to efekt prostowania promieni.
Nie mam dowodów, ¿e moge tak zdobiæ, ale nie mam te¿ takich, które tego zabraniaj±.
Za info i konstruktywn± krytyke dziêki.

zdjêcie obrazuje o co mi chodzi dunno.gif

Je¿eji siê nie mylê masz na imiê Andrzej. Choæ "n" bardziej przypomina literê g cool.gif
Andrzej Szkwarkowski
Nie mylisz siê
to w³a¶nie jest uroda run, ¿e s± wyryte i kto siê zna ten wie bigsmile2.gif
G³owañ
Dok³adnie king.gif
Ukasz Spode £ba
Witam. Chcê ze zwyk³ej strza³y zrobiæ strza³ê pacynkê. Jak siê takowe robi? Wiem, ¿e w ¶rodek trzeba w³o¿yæ kawa³ek drewna miast grota. Czy ten kawa³ek owijaæ sznurkiem, na przodzie dawaæ jaki¶ "amortyzator"? Co wiêcej nale¿y zrobiæ?
Boran
Mo¿na na przyk³ad zrobiæ tak jak tutaj opisuj±.
Hako
Oto mój sposób. Tnê g±bkê 5 mm na paski o szeroko¶ci oko³o 3 palców. Sk³adam wzd³u¿ na pó³ i nak³adam na czubek strza³y. Odcinam. Nastêpn± warstwê uk³adam pod k±tem prostym do poprzedniej i tak naprzemian 4 lub 5 warstw. Koñcówki g±bki na promieniu zaciskam dratw±. Potem okrêcam ta¶m± izolacyjn± samoprzylepn± a potem proszê kolegê by strzeli³ do mnie z 10 m. Boli niewiele. Przyk³adam siê do papierowych lotek, które powinny byæ do¶æ d³ugie. Dobrze stabilizuj± pacynkê. Nie ma nic bardziej ¶miesznego gdy wystrzelona w czasie inscenizacji pacynka zakrêca ci w locie o k±t 90 stopniu. A wierz mi, widzia³em takie.
Z rycerskim pozdrowieniem HAKO
Fargo
Polecam przeczytaæ: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=534

Powodzenia w robieniu pacyn! smile.gif
Gomez
[b][i]heh mi siê pacynek nie chce robiæ...kupuje od kumpla on siê tym zajmuje...[/i][/b]
Grigor
Witam.

Ostatnio mój kolega podes³a³ mi link do nieznanego mi wytwórcy strza³. Oto ten link www.eamarrows.com popatrzcie na te strza³ki i powiedzcie mi co o nich s±dzicie, a je¶li kto¶ siê ju¿ z nimi spotka³ to niech powie jak siê z nich strzela itp.

Acha. Albo niedok³adnie przegl±da³em te stronke, albo owy wytwórca nie podal swego nazwiska. Je¶li kto¶ zna, mówcie.
tatsu
Mo¿na tymi strza³ami na treningach sobie postrzelaæ.
¬le osadzone groty - strza³a na 5 minut

Je¶li chodzi o trzymanie siê historyczno¶ci to hmm..... elfy..... itp.

Lepiej kupiæ u znanych ju¿ sprzedawców - Mykietyszyn, czy Jankowski.

Widzia³am je "na ¿ywo" na Festynie w Opolu-Bierkowicach.... naprawdê jak na reklamê to mo¿na by³o pokazaæ ciut lepszy towar. Czas poka¿e co dalej bêdzie., .
bodkin
jest jeszcze jeden gosc ktory sie stara
piora indyk am, piora szyte
sam robi drzewca
ceny przystepne
niestey nie ma stronki
nazwisko mariusz kroplewski
tel 509 115 026
tatsu
Jeszcze mogê dodaæ jednego, tak dla reklamy bigsmile2.gif

Pióra indycze, promienie cedrowe lub sosnowe, groty kute lub toczone
tel.: 0600-390-497
e-mail: itsumo@wp.pl lub itsumo@o2.pl

Na stronie Kompanii w dziale Kaletnictwo (wiem, ¿e bez sensu, ale strza³ami siê zajmuje ten sam cz³owiek, co skór±) nied³ugo bêd± zdjêcia i dok³adny opis.
Yhm
przyjrza³am sie strza³om z eamarrows bigsmile2.gif jak zobaczy³am pierwsz± elfia strza³ê to na mojej twarzy pijawi³ sie sporych rozmiarów u¶miech, a jak wesz³am do dzia³u dla ludzi i tam te¿ zobaczy³am strza³y "histeryczne" robione dla Faramira w filmie LOTR to a¿ mnie przepona ze ¶miehu rozbola³a cool.gif
Grigor
No czy kto¶ powie mi cos jeszcze na temat tych strza³ek?
tatsu
Lepiej osadzac groty i mo¿e z tego wyniknie co¶ dobrego...
Adam z amarku
jedynie jak kto¶ chce byæ bardzo historyczny powinien pamiêtaæ, ¿e Indyki po raz pierwszy zosta³y sprowadzone do Europy w 1497,
W Polsce indyki pojawi³y siê w gospodarstwach ch³opskich z pocz±tkiem XVII w.
Grigor
Dobra, spokojnie tatsu. Wcale nie mam zamiaru tego kupowac, tylko poprostu chcialem sie dowiedziec co ludzie o tym wiedza.
Abrat
CYTAT
jedynie jak kto¶ chce byæ bardzo historyczny powinien pamiêtaæ, ¿e Indyki po raz pierwszy zosta³y sprowadzone do Europy w 1497,  
W Polsce indyki pojawi³y siê w gospodarstwach ch³opskich z pocz±tkiem XVII w.

Brawo dla tego Pana - jak ju¿ czepamy siê historyczno¶ci czego¶ to do koñca.
Za to strza³ami z indyczymi piórami dobrze siê strzela, podobnie jak dobrze siê strzela z ³uków z w³óknem szklanym lub karbonowym bigsmile2.gif

pozdrawiam histerycznie
Krzy¶ Znienacka
Witam
Tak w ogóle to po jakiego czorta w dziale foto zamieszczone s± jakie¶ zdjêcia rodzinne i krajobrazy?? czy kto¶ siê nad tym zastanowi³ ? Na przyk³ad twórca tej strony...
Grigor
CYTAT(Raziel)
Witam
Tak w ogóle to po jakiego czorta w dziale foto zamieszczone s± jakie¶ zdjêcia rodzinne i krajobrazy?? czy kto¶ siê nad tym zastanowi³ ? Na przyk³ad twórca tej strony...

W sumie to racja z tymi zdjeciami, ale z drugiej strony fajne widoczki ma facet.

Ale to nie o zdjecia chodzi w tym temacie. Moze ktos zna nazwisko tego pana ze zdjec?
Cyjanek
Na pocz±tku g³ównej strony jest napisane:

"Nazywam siê Jarek Moczulski"

ale zgadzam siê, ¿e czytelno¶æ strony jest baaardzo niska. smile.gif
Radek
Strza³ki w sumie nie takie najgorsze, polecam do strzelania do s³omianek w innym przypadku odradzam, groty jak juz Tatsu wspomnia³a osadzone FATALNIE. Co do trzymania siê wzorców historycznych strza³, to ani Jarek Jankowski, ani Kani sie ich nie trzyma (wiem ¿e na specjalne zamówienie Jarek na pewno zrobi³by co¶ historycznego), co do wyrobów pana Mykietytszyna nie mia³em okazji ich widzieæ dunno.gif Ja z czystym sumieniem polecam strza³ki Jurka Jackowskiego - isten cudeñka
Pozdrawiam
Sewerysz
Mam strza³ki od Jarka M.
Zdarzy³o mi siê, ¿e grot zosta³ w tarczy, ale ten problem dotyczy te¿ innych producentów. Zbyt ma³a ilo¶æ kleju... i efekt nieprzyjemny dla w³a¶ciciela. Jarka mo¿na spotkaæ na wiêkszych imprezach i o tym podyskutowaæ. Profesjonalnego podej¶cia do tematu nie mo¿na odmówiæ temu producentowi, wystarczy spojrzeæ na formularz zamówienia. D³ugo¶æ strza³ki, jej giêtko¶æ, moc ³uku - czyli nie na oko a matematyka rz±dzi tym tematem. Ja z moich strza³ek jestem zadowlony, wywa¿one, twarde lotki - nie¼le przyszyte i co wa¿ne ich waga odpowiada naci±gowi ³uku. Widzia³em wiele osób, które strzela³y z np 17kg ³uków a strza³u "wygl±da³y" prawie jak be³ty. Nikt nie zwraca uwagi na balistykê strza³ -a to wa¿ny temat. Srodek ciê¿ko¶ci mie¶ci siê w 7%-9% d³ugo¶ci od ¶rodka geometrycznego. Kolejny +. Za t± cenê? Zakup pozostawiam w³asnemu os±dowi. Groty na zamówienie bêd± od Be³zy, ale za to trzeba jednak dop³aciæ. A historyczno¶æ - wiêkszo¶æ ³±cznie ze mn± strzela z Bisoków.
Poza tym wspomnê, ¿e jest to rzetelny rzemie¶lnik, który bierze odpowiedzialno¶æ za swoje wyroby. Cz³owiek ¿yciowy - i uwzglêdnia " reklamacje". Mi³o bêdê wspomina³ nasz± wspó³pracê.
pozdrawiam
G
bobik
Co do wypowiedzi Tatsu.
1. Mam te strza³y i strzelam nimi juz drugi miesi±c...jesionowe. powtarzalno¶c nieporownywalna z ¿ada inna, mo¿e z Jackowskim ( tyle, ¿e Moczulski robi ³adniejsze)
A do reszty: groty tarczowe - prawda, nigdzie jednak nikt nie pisa³, ze maj± byæ historyczne. Z tego co zobaczy³em na stronie Jarek. M stawia na profesjonalizm strza³ i ich wykonanie..a nie na historyczno¶æ. MOzesz sobie zamowiæ groty historyczne jesli chcesz.To samo piora - s± swietne i trwa³e...nie rozumiem po co pisaæ takie bajki?
PO trzecie...nigdzie w cze¶ci LUDZIE(na stronie) nie jest napisane ¿e s± tam strza³y historyczne, za to napisane jest, ¿e mozna strzelac nimi profesjonalnie- zarowno do tarczy, jak i po montazu
w³a¶ciwych grotów do innych celow.Ich wyglad za¶ to tylko ESTETYKA.
Mam wra¿enie, ze kto¶ ni dotkn±wszy nawet wyrobu rêka po prostu ze z³osliwo¶ci albo
niewiedzy pisze bzdury.
Dla mnie eamarrows to profesjonalne a nie historyczne podejscie do tematu...a to roznica.
bob
ps. a strzaly wygladajace jak historyczne dotyka³em na Grunwaldzie, no i takie sa.

po prostu pierw sprawd¼ a potem pisz...co do firmy Kani to nie porównujcie jej z Jankowskim bo Go(jarka) obra¿acie.
barteras
Kupilem ponownie strza³y u Jarka M. i muszê przyznaæ , ¿e s± jeszcze przedniejsze ni¿ poprzednie.
Skupienie wrêcz rewelacyjne, nie mówi±c o wygl±dzie.Brak chybotania.Producent d±¿y do doskona³o¶ci.

Przy okazji chcia³em powiedzieæ ,¿e krew mnie zalewa jak widzê na forum historycznym wyrazy typu-
<topic> ,<medievalny> i inne obcojêzyczne ¶mieci.
Jimmy
Tatsu bredzisz. Przyjrza³em siê tym strza³om bardzo dok³adnie. Mia³em nawet okazjê je wypróbowaæ, ale po kolei. Po pierwsze, pan Moczulski NIGDZIE na stronie nie pisze, ¿e s± to strza³y historyczne, a jedynie "próby rekonstrukcji". Po drugie dawno nie spotka³em siê z podobn± powtarzalno¶ci± strza³ów (ci którzy mnie znaj± wiedz±, ¿e do¶æ krytycznie podchodzê do strza³). Pod tym wzglêdem nie s± gorsze od tego co proponuje Jarek Jankowski (i kosztuj± o po³owê mniej), któremu mo¿e nale¿a³oby przestaæ stawiaæ pomniki, bo facet bardzo, ale to bardzo lubi niedoróbki a je¶li nie bêdziesz nad nim sta³a z batem co z ca³± pewno¶ci± co¶ schrzani. Acha, lotki s± takie jakie musz± byæ, czyli proste, twarde, ale przyjemnie uk³adaj±ce siê do rêki.
Jedno z czym muszê siê zgodziæ to fakt, ¿e Moczulski beznadziejnie wkleja groty. Nie podoba mi siê te¿ lakierowanie promieni. Z drugiej strony nie znam innego producenta u którego zamiawiaj±c strza³y podajesz wszystkie parametry jakie chcesz, co jest po prostu powa¿nym podej¶ciem do klienta (u Jarka Jankowskiego od pó³ roku w dziale strza³y wisi napis "Strona w budowie. Przepraszamy", a u Mykietyszyna jest tylko kiepskiej jako¶ci fotka ilu¶tam strza³).

¯eby nie by³o w±tpliwo¶ci, strza³ od p. Moczulskiego sam bym nie kupi³ w celach innych ni¿ treningowe, bo po pierwsze sam jetem w stanie zrobiæ lepsze, a po drugie mam znajomego, który robi dla siebie strza³y, przy których wszystkie inne wysiadaj± (chyba, ¿e super-hiper eastony po kilkadziesi±t z³ sztuka).

pozdrawiam
Jimmy

P.S. A barach³o i syfiaty niehistoryczny ch³am to strza³y Bisoka. Grigor ja bym siê na Twoim miejscu nie przejmowa³, tylko je bra³ - jak za tê cenê s± dobre.
bodkin
po raz pierwszy spotykam sie w polsce z firma ktora wykonuje tylko strzaly - specjalizuje sie !!!!
nie wykonuje sie tam mydla , powidla i przy okazji strzal
sam fakt takiego nastawienia powinien uradowac lucznikow poniewaz jest to gwarancja dobrego wyrobu i tego , ze wyroby beda jeszcze lepsze
prosze zauwazyc , ze producent oferuje strzaly w roznych twardosciach - nastepne novum na naszym rynku
opierzenie piorami indyka am . jest tez dosc egzotyczne na naszym rynku
jest jeszcze wybor drewna na drzewca
rozne ksztalty pior
dobra obsluga
ludzie czego wy jeszcze chcecie !!!!!!!!
wyglada to tak jakby niektorzy tesknili za jarmarczna tandeta
ale to tak chyba juz u nas jest
nie potrafimy docenic tego co mamy
ja sie ciesze , ze gdzies mozna zamowic strzaly i zostac porzadnie obsluzonym
Robroj
Grigor - mieszkamw tym sammym miescie co tworca tych strzal..jesli Cie to dalej interesuje

robroj
Grigor
CYTAT(Robroj)
Grigor - mieszkamw  tym sammym miescie co tworca tych strzal..jesli Cie to dalej interesuje

robroj

No oczywi¶cie ¿e mnie interesuje, ale ju¿ sobie poradzi³em jako¶ i zamówi³em te strza³ki, tzn konkretnie to moj kolega zamówi³. A czy znasz osobi¶cie pana Jarka Moczulskiego? Mo¿e mi co¶ powiesz jeszcze o tych strza³kach?
Robroj
CYTAT(Grigor)
CYTAT(Robroj)
Grigor - mieszkamw  tym sammym miescie co tworca tych strzal..jesli Cie to dalej interesuje

robroj

No oczywi¶cie ¿e mnie interesuje, ale ju¿ sobie poradzi³em jako¶ i zamówi³em te strza³ki, tzn konkretnie to moj kolega zamówi³. A czy znasz osobi¶cie pana Jarka Moczulskiego? Mo¿e mi co¶ powiesz jeszcze o tych strza³kach?

heh skoro kupiles juz te stzraly to moja pomoc jest chyba zbedna... ja na ta strone trafilem dzieki znajomemu 2 dni temu.. czlowieka nie znam.. a moja pomoc mial polegac glownie na tym ze jakby sie dalo to bym sie z nim spotkal i zobaczyl jego wyroby i przekazal info na forum..

robrojek
tatsu
Czy kto¶ ma ryciny jak wygl±da³y groty do strza³ s³u¿±ce do straszenia koni przeciwnika, tzw gwizdki?
A mo¿e kto¶ je wykonuje?
Z góry dziêki za info.
wolf's shade
Na stronce Grozera mo¿na znale¼æ taki wyrób i sobie zamówiæ. Groty
Wasilko
tak, tylko ze tam sa niestety tylko wspolczesne "gwizdki"
wolf's shade
Wiem, wiem. No, ale có¿ zrobiæ? To jedyna stronka jak± znalaz³em gdzie mo¿na kupiæ jakiekolwiek gwi¿d¿±ce groty, no to j± poda³em a nó¿ (widelec) siê komu¶ przyda.
Gyula
Heh mozna i gdzie indziej zamowic gwizdzace albo zrobic samemu jak sie wie co i jak smile.gif ni ekoniecznie groty gwizdzace stosowane byly takze nakladki na strzaly - jaja - z odpowiednio nawierconymi dziurami, minnymi imitowaly odglos sokola do ploszenia ptakow podczas polowania.
Daniel Bochra
Witam
jestem ciekaw co drodzy frehowicze mogo powiedziec o strzalach "taperowanych" lub "zwezanych" (takich w ktorych srednica promienia nie jest jednolita- szersze przy grocie, wezsze przy nasadce- jako jeden z przykladow)
pozdrawiam
Daniel
Legolas :)
Probuje robic te grocisze ale nie swiergolo mi heh icon_rolleyes.gif oh porfavor !
Legolas :)
Yalla ! No wlasnie ... robilem juz strzaly zapalajoce z przeroznych materialow lecz skutki so takie , iz ow strzaly gasno mi przy pelnym naciogu cieciwy hmmm ... a probowalem juz wieelu sposobow . Jestem sfrustrowany dunno.gif smile.gif Jezeli macie za sobo doswiadczena w tej kwestii i chcecie sie nimi podzielic .. bede czul sie zaszczycony < klania sie >
Rugiewit
A próbowa³e¶ nasmo³owane p³ótno?
Leander
a próbowa³e¶ u¿yæ opcji szukaj anger.gif ?
bo na 99,(9)% dok³adna recepturea na niegasn±c± mieszankê jest na tym forum... by³y nawet nocne zdjêcie, na d³ugim na¶wietleniu na których by³o widaæ ca³y czerwony od ognia tor strza³y...

ten topic jest tutaj
Sentinel
w ksi±¿ce Uzbrojenie koczowników Wielkiego Stepu w czasach ekspansji Mongo³ów : (XII-XIV w.) / Witold ¦wiêtos³awski. mozna znale¼æ sporo wzrów grotów gwi¿sz±cych., pozatymby³y tak¿e groty tzw. prochowe, które dzia³a³y jak race, i jeszcz jedno, wg. przekazu piano carpiniego , ³uki u¿ywane do wystrzeliwania tych strza³ mia³y wiêkszy naci±g ni¿ ³uki u¿wyane do zwyk³ych strza³.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.