Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nakrycia g³owy- mêskie- codzienne
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Halldis(Naamah)
i jeszcze:
Borg
szybkie pytanie
do kiedy uzywano robinhoodek?
z gory dzieki
Kruliczek
wiem ze napewno uzywano ich w 12 wieku.Ta informacja siedzie gdzies wy¿ej zaszyta w jakims linku smile.gif
Borg
dzieki
wiem ze uzywano w XV na poczatku
A szukam czegos po 1450 smile.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
To bêdzie bardzo ciê¿ko. Kojarzê do po³owy XIV. Pozdrawiam
Gwyn
Borg
najmlodsze to z ksiegi lowieckiej znam
tam to maja dluuugie dziobki
a i w MS sa jakies robinhoodko podobne (patrz zalacznik)

<edit>
mam cos takiego nie mam datowania le wyglada mi na 2 polowe XV
Cailin
A ja mam pytanko a propos tzw. "dzidziakapów"- by³y szyte z 1 czy 2 warstw? Ostatnio w³a¶nie zaprz±tam tym sobie g³owê... (czytaj: po co komu podwójna praca ? bigsmile2.gif ).
Cailin
Ok, przepraszam ale w³a¶nie znalaz³am odleg³y post o "dzidziakapach" ale chyba jeszcze wiêcej w±tpliwo¶ci mam po jego lekturze: czy "dzidziakapy" by³y pikowane??? I grube? Zawsze my±la³am, ¿e raczej max dwie warstwy...czekam na konstruktywne opinie smile.gif
Borg
rozumiem ze chodzi o bobasy
pikowane sa noszone pod helmy
tak na codzien to jedna warstwa i tyle
EwKa
Borg, znalazlam robinhoodki datowane na lata 80 i 90-te. Maja one bardziej okragle glowki niz przyklady z pol. XIVw. Ten manuskrypt w burgundzkim stylu juz masz to dodam Ci jeszcze tylko ilustracje z kroniki...
EwKa
Zalacznik o nazwie "robotnicy.jpg" pochodzi zapewne z "'De Civitate Dei" Sw. Augustyna, kopia z 1475-1480r.
http://collecties.meermanno.nl/handschrift...howmanu?id=1314
Borg
Dziekuje smile.gif
Skwarek
Witam,

Szuka³em i szuka³em i wertowa³em ....... i nie znalaz³em. Jak to jest z historyczno¶ci± bandan i tego typu chust ( jakby kto¶ nie kojarzy³a to takie cu¶ jak na filmach o piratach, piraci zazwyczaj maj±)? Co prawda ja na ¿adne takie ¶lady w ¼ród³ach nie natrafi³em, ale ja w ogóle ma³o na co trafiam. Pytam bowiem bo widzia³em takie co¶ na przyk³ad na g³owie Rutgera Hauera w "Flash and blood" czy jako¶ tak, filma by³ kostiumowy z czasów prze³omu ¶redniowiecza z renesansem (je¶li dobrze pamiêtam) i raczej autorzy przy³o¿yli siê do scenografii i strojów. TO jak by³o co¶ takiego, kiedy, gdzie?
synek
a ja mam takie pytanie
czy zna kto¶ wcze¶niejsze przedstawienia czapeczki nr. 30 ni¿ te podane przez pana Carlsona?
i czy taki model móg³byc u¿ywany na naszych terenach? pytam bo wydaje mi siê on do¶c prosty

pozdrawiam
'maska'
odno¶nie tego pytania
CYTAT
Pytanko nr 2: czy rycerz zakonny na prze³. XIV-XVw. móg³ nosiæ na g³owie cokolwiek oprócz "czepeczka bobasa chaosu"  i s³omkowego kapelusza? Bo to ze nie mo¿na by³o takiemu cz³owiekowi zak³adaæ czeperonu, robinhoodki, albo innych "wystrza³owych" wzorów to wiem.

to o jaki zakon rycerski wa¶æ pytasz?
wiem napewno ¿e rycerze od ¶w.jana nosili czapki na bobaska nie jesem pewien nazewnictwa, wiêc nie podaje
ale przedstawiam odpowiedik na rycinie co prawda pó¿ne ale tu chodzi o sam wygl±d a nie datowanie.
takie czapki musia³y byæ noszone na bia³ego bobasa bo 'w³osów braci nie mo¿e dotykaæ kolor inny ni¿ bia³y'
czy jako¶ tak. http://clendening.kumc.edu/dc/rm/m_05p.jpg
Buster
Witam
Mam pytanie. Od dawna szukam wzorów czapek filcowych i materia³owych, które pasowa³yby do Cotehardie lub Robe. Czy mo¿ecie poradziæ mi jaki¶ wzór? Oczywi¶cie czapka na XIV/XVw.

--EDIT--
Zapomnia³em dodaæ, ¿e dobrze by by³o ¿eby czapka by³a do¶æ g³êboka, bo mam do¶æ d³ugie w³osy.
EwKa
Polecam zapytanie skierowac do Administratora tego forum czyli Watcher-a. Nie dosc, ze posiada teoretyczna wiedze na temat czapek filcowych to jeszcze popiera ja wiedza praktyczna-robi takie czapki:)
Rudy
A czapeczki we³niane, szyte z sukna, by³y czym¶ usztywaniane lub podszywane, czy by³o to samo sukno ( po³owa XVw. )?
Rudy
Daria
Niestety muszê sprostowaæ to nie mój "drogi" m±¿ wykonuje czapki filcowe ale ja w³a¶nie ja
jego ¿ona jeszcze... admin-patrzy.gif
jak macie ochotê nakryæ sobie g³owê to zapraszam :-)
http://www.bagrit.pl/kramy/kramy.php?kram=...p;lg=pl&k=1

pozdrówki
Ró¿yczka
Witam!
U mnie kupicie takie kapelusz - mam bardzo du¿y wybór kolorystyczne smile.gif cena 25z³ sztuka.
Zapraszam www.rozyczka.pl

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ja by jednak prosi³, ¿eby z reklamami ograniczyæ siê do Targowiska. Mecenat i dobrodziejstwo mecenatem i dobrodziejstwem, a handele ma swoje wyznaczone miejsce smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Daria
Przepraszam ju¿ nie bêdê smile.gif

cmok
Dwarfik
Witam!

Od jakiego¶ czasu szukam ¼róde³ dotycz±cych czapeczki zwanej baghat(je¿eli pomyli³em nazwê proszê o sprostowanie). Z tego co wiem czapki tego typu wystêpowa³y w XV w.
Chcia³bym jednak zasiêgn±æ opinii osób..hmmm bardziej wtajemniczonych w ten temat.
Nie wiem na jakich dok³adnie terenach takie nakrycia wystêpowa³y, czy by³a jaka¶ konkretna kolorystyka, jacy ludzi mogli je nosiæ? Zaznaczam, ¿e interesuje mnie sylwetka ¿o³nierza z drzewcówk±/artylerzysty na I po³. XV wieku.

Przepraszam, ¿e za³±czam zdjêcie pewnej osoby bez jej zgody. Interesuje mnie tylko to, co ma na g³owie ;)

http://files.myopera.com/cezdeville/albums...GWT1QWOHM4M.jpg

Pozdrawiam,
Dwarfik
Marcin Mierzejewski
Ave!

Chcia³bym tutaj skierowaæ pytanie do zacnych u¿ytkowników Frehy smile.gif

Czapeczka, któr± doda³em jako za³±cznik, wykonana jest wed³ug wzoru z ksi±¿ki "The medival tailor`s assistant". Pytanie moje narodzi³o siê st±d, bowiem wyczyta³em gdzie¶, i¿ datowana ona jest na rok 1450. Czy mo¿e takowa czapka pasowa³aby na okres oko³o grunwaldzki? A mo¿e pojawi³a siê jeszcze wcze¶niej?

Pytam siê, bowiem ¼ród³o te nie jest nazbyt wiarygodne.

Z góry dziêkujê za odpowied¼

Marcin z Elbl±ga

PS. Stara³em siê znale¼æ co¶ na ten temat, ale me próby spe³z³y na niczym.
Nikodem
CYTAT(Dwarfik @ 22:03 27.07.2007) *
Witam!

Od jakiego¶ czasu szukam ¼róde³ dotycz±cych czapeczki zwanej baghat(je¿eli pomyli³em nazwê proszê o sprostowanie). Z tego co wiem czapki tego typu wystêpowa³y w XV w.
Chcia³bym jednak zasiêgn±æ opinii osób..hmmm bardziej wtajemniczonych w ten temat.
Nie wiem na jakich dok³adnie terenach takie nakrycia wystêpowa³y, czy by³a jaka¶ konkretna kolorystyka, jacy ludzi mogli je nosiæ? Zaznaczam, ¿e interesuje mnie sylwetka ¿o³nierza z drzewcówk±/artylerzysty na I po³. XV wieku.

Przepraszam, ¿e za³±czam zdjêcie pewnej osoby bez jej zgody. Interesuje mnie tylko to, co ma na g³owie ;)

http://files.myopera.com/cezdeville/albums...GWT1QWOHM4M.jpg

Pozdrawiam,
Dwarfik

Taka czapka nazywa³a sie chyba Bag Hat i po takiej nazwie szukaj na googli. ~1450? Wydaje mi sie ze wcze¶niej troche, ale nie jestem pewien
Musza
Mam pytanko pilne - czy chaperon moze byc dwukolorowy? (np inny walek, inny komin?)

Pozdrawiam

M.
Nikodem
A ja mam pytanie co do kapelusika filcowego. Mam sobie formatkê i co dalej? Znam technologiê formowania filcu, nie znam tylko kszta³tu do jakiego mia³bym go doprowadziæ tak, aby pasowa³ na II po³owê XV wieku. Czapkê w typie Robin Hooda cie¿ko mi jest z tego¿ materia³u uformowaæ... mo¿e byæ po prostu fragment ronda podszyty na bok? Widzia³em co¶ takiego np ewno na zdjêciu z imprezy rekonstrukcyjnej, a nie na ikonografii... chocia¿ nie wykluczam ¿e w ikonografii istnieje tak¿e smile.gif.

Z góry dziêkujê za pomoc.
Johan
Hej,

ja polecam "melonik" - taki pó¼no¶redniowieczny, niemiecki kapelusik z przepask± . Gdy zdobêdê lepsze foto to pode¶le a tymczasem wrzucam troszkê ni¿szej jako¶ci fragment ikony z "Tablicy X przykazañ bo¿ych" z Gdañska.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Witko
A co poleciliby¶cie na II. po³. XIVw? (poza kapturem oczywi¶cie icon_wink.gif
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(Nikodem @ 17:09 08.03.2009) *
A ja mam pytanie co do kapelusika filcowego. Mam sobie formatkê i co dalej?

Jesli mowisz o formatce, czyli o kaplinie... to sprzedaj na allegro. Niczego ciekawego ani wlasciwego z tego nie zrobisz. To nowoczesne formatki robione w fabrykach poprzez nadmuchiwanie i zbijanie pod cisnieniem pylu welnianego. Nadaja sie na nowoczesne kapelusze.

Chcesz miec sredniowieczny kapelutek ... wytnij ze skory forme ... i obk³adaj to runem owczym, i filcuj zgodnie z technologia, ktor± jak mowisz znasz. Zrobic robin hoodke to nic trudnego. Z tymze generalnie bardzo czasochlonne.
Nikodem
Mówi±c o formowaniu filcu mia³em na my¶li formowanie gotowego filcu np. na mokro ;). Chocia¿ technologiê produkcji filcu tak¿e znam (jakkolwiek jeszcze nie próbowa³em...).
Mimo wszystko, mo¿e kto¶ mi podpowie jak z formatki (kaplina) zrobiæ chocia¿by jaki¶ substytut kapelusika pasuj±cego na XV wiek?
Chaos666
CYTAT(Nikodem @ 11:36 09.03.2009) *
Mówi±c o formowaniu filcu mia³em na my¶li formowanie gotowego filcu np. na mokro ;). Chocia¿ technologiê produkcji filcu tak¿e znam (jakkolwiek jeszcze nie próbowa³em...).
Mimo wszystko, mo¿e kto¶ mi podpowie jak z formatki (kaplina) zrobiæ chocia¿by jaki¶ substytut kapelusika pasuj±cego na XV wiek?

Witam!

A nie lepiej Nikodemie uszyæ sobie taki kapelusik z np. Medival Tailor's Assistant? Tylko nie wiem czy on jest w 100 % historyczny, a uszczegó³awiaj±c historyczny na 2 po³. XVw. Chodzi mi oczywi¶cie o szycie z 4 czê¶ci zakoñczonych w szpic. Poza tym to ja jednak bym kupi³ taki kapelusik chocia¿by od Ró¿yczki. Ma niedrogo (25z³) a na pewno siê zna na rzeczy smile.gif)

Pozdro
Chaos
EwKa
Nikodemie, dla kogo to ma byæ kapelusz-jaka profesja, stan maj±tkowy, z jakiego kraju, wg. jakiej mody... Zastanów siê, przejrzyj sobie obrazki choæby na http://www.wga.hu/ i jak co¶ ju¿ Ci siê spodoba to zrób kapelusz rêcznie, wg. dawnej sztuki.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Przeciez to co sprzedaje Rozyczka to nie zadne kapelusze tylko wlasnie owe formatki filcowe, zwane kaplinami, o ktorych rozmawiamy.

Ciecie filcu na kawalki i szycie z niego nakrycia glowy to przerost formy nad trescia, bynajmniej nie majacy cokolwiek wspolnego z metodami wyrobu sredniowiecznych nakryc glowy ..

A zatem odpowiadajac na pytanie .. jak z substytutu filcu zrobic substytut kapelusika ? .. Odpowiadam .. szkoda na to czasu, wysilku i pieniedzy.

Za koszt: formatki + drewnianej/glinianej formy + mat do filcowania + pradu/goracej wody + wiele godzin pracy ... lepiej kupic za te sama cene gotowy wyrob z recznie robionego filcu.
leto73
Nikodemie, tak naprawdê potrzebujesz formy, na któr± mo¿esz naci±gn±æ mokry kaplin, ewentualnie wcze¶niej usztywniony. Poniewa¿ zakup nowej formy wi±¿e siê z do¶æ wysokimi kosztami, warto sprawdziæ, czy jaki¶ zak³ad kapeluszniczy/modystka nie zwija interesu i nie wyprzedaje wyposa¿enia.
Po naci±gniêciu na formê zaci±gasz sznurki na styku ronda z g³ówk± i na brzegu ronda.
Schn±c naturalnie, bez pieca, filc gotowy jest do zdjêcia po kilku/kilkunastu godzinach.
Obcinasz zbêdny brzeg ronda.
Dla zabezpieczenia przed gubieniem rozmiaru dobrze jest czym¶ obwi±zaæ g³ówkê na styku z rondem, inaczej filc po prostu siê rozci±gnie.
Witko
Jeszcze pytanie o "robinhoodkê". Czy u¿ywano jej tylko na polowaniach czy bo³o to codzienne nakrycie glowy u¿ywane tak¿e w innych sytuacjach? (XIVw).
EwKa
"Robinhoodka" z 2 po³. XIV w. jak pamiêtam mo¿e byæ:
-na g³owie murarza, ok. 1400 r., podszewka z materia³u
-na g³owie ¿o³nierza, 1400-1420 r., bia³a ca³kowicie
-w lekko zmienionej formie (zamiast do¶c niskiej, szpiczastej g³ówki, g³ówka wysoka na 30 cm o "doniczkowatym" kszta³cie. Rondo nadal w szpic) na g³owie ¿o³nierza/rycerza, ok. 1390-1410 r.

Agatka
witam, czy kto¶ mo¿e mnie poratowaæ opisem (³opatologicznym) technologii robienia filcu? runo mam, skórê o której wspomniano te¿ (nie wiem jak zrobiæ formê i co dalej:) ). a mam plan robinhoodkê ulepiæ. tylko jak?
Bartholomäus von Struß
Witam. Szukam nakryæ g³owy z terenu Niemiec, które by³y u¿ywane przez bogat± szlachtê (wielkich panów ziemskich, baronów, hrabiów), a modne by³y prawie wy³±cznie w Niemczech, tak jak np. bag haty i popularno¶æ ich w Anglii i Francji. Wysnu³em t± teoriê na podstawie obserwacji, wiêc proszê o nie bicie mnie bum.gif Z góry dziêki za wszystkie odpowiedzi.
evocati
Witam!

W moje ³apy wpad³ do¶æ niewielki (bo 1,5m x 1m) kawa³ek we³ny i sobie my¶le ¿eby kaptur z niego zrobiæ. Poszpera³em trochê i znalaz³em co¶ co mi siê ca³kiem spodoba³o:

klik!

Jako, ¿e celujê w ubiór niezamo¿nego mieszczanina z okolic XIV-XV wieku, musia³bym pewnie zrobiæ ogon conajmniej o 30 cm d³u¿szy. Interesuj± mnie jednak opinie znawców, czy taki wzór kaptura jest historycznie poprawny? Mo¿e wiedzia³by kto¶, gdzie mogê zdobyæ formê takiego kaptura?

Dodatkowo, s³ysza³em gdzie¶, ¿e takie rozciêcie na ¶rodku nosi³y wy³±cznie kobiety... to prawda?

Pozdrawiam serdecznie
marta.br
O kapturach jest TUTAJ

Pozdrawiam
Marta
evocati
Hm, no to pierwszy post i ju¿ gafa... :P

Odezwa³em siê w tamtym temacie, moje posty tutaj mo¿na wymoderowaæ. smile.gif
Borg
Mam pytanie o tak± czapkê.
Ilekroæ j± widzê w ikonografii to nosi j± jaki¶ starszawy, powa¿ny kole¶, najczê¶ciej badaj±cy czyi¶ mocz smile.gif
Czy kto¶ wie, czy nie jest to jaka¶ forma typowa dla kleryków/lekarzy, czy zwyczajnie ¼le patrzy³em.
Borg
Poszukuje jeszcze jednej informacji.
Kiedy i w jakich krêgach pojawiaj± siê mêskie czepce? Co¶ takiego kojarzê u Durera w wersji siatkowej i jak pamiêtam u Wita Stwosza.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...3%BCrer_069.jpg
Methedras
Witam, mam pytanie odno¶nie tego nakrycia g³owy. Mog³ by kto¶ powiedzieæ mi co¶ wiecej na ten temat? Z czego to mog³o byæ wykonane i jak?

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Jedyne posiadane informacje to:
"Nakrycie g³owy imituj±ce turban z koñca XIVw. Tu - noszone do krótkiej houppelande z workowymi rêkawami."

Pozdrawiam Jêdrek
Borg
Hej
Ma kto¶ jakie¶ ¼ród³a dla dzierganych na drutach, szyde³ku, ¶ciegiem ig³owym czapek z XV wieku? Raczej 2 po³owa smile.gif
Vlasta
Irena Turnau w History of Knitting before Mass Production wspomina fragmenty robionych na drutach czepków z Londynu, dat. na po¼ny XV i XVI w. (w za³. rekonstrukcja takiego czepka z Textiles and Clothing 1150-1450 E. Crowfoot, F.Pritchard i K. Stanilard). Robione na drutach czapki z os³on± uszu (dat. na drug± po³owê XV w.) znaleziono podczas wykopalisk na Starym Mie¶cie w Lubece. By³y one wykonane z kiepskiej jako¶ci niebarwionej we³ny.
Borg
Super. Bardzo Ci dziêkujê.
Kojarzysz mo¿e gdzie mo¿na zdobyæ zdjêcia/rysunki tych lubeckich?
Basia
Arku, tu masz ³adn± czapeczkê z Bazylei
datowana na ok. 1460, zachowana bardzo dobrze, a wzór jest równie¿ podobny do tych londyñskich rekonstrukcji.

Na temat Lubeckich znalezisk:
Karl Schlabow, Spätmittelalterliche Textilfunde aus der Lübecker Altstadtgrabung 1952, "Zeitschrift des Vereins für Lübeckische Geschichte und Altertumskunde" 36, 1956, s. 133-153.
Borg
Dziêkujê Basiu smile.gif Ehhh kiedy¶ bêdzie trzeba przynie¶æ sporo dobrego winka w podziêce :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.