Cze wszystkim
Szukam wzorów i producentów filcowych nakryæ g³owy z drugiej po³owyXV wieku
za okazan± pomoc z góry dziekuje
Polecam Micha³a - Aiuta - kontakt chyba z nim powiniene¶ mieæ, ale w razie czego: konduktor62@poczta.onet.pl
/pozdrawiam/.............Markus
Eee... nie s³ysza³em ¿eby Ajuto robi³ filcowe czapy, ale mo¿e o czym¶ nie wiem...
Jak narazie widzia³em tylko jedn± tak±, wykonan± faktycznie zgodnie z "realiami" - na g³owie Drzewiaka. Ale on sobie j± przywióz³ bodaj z Danii...
Ch³opaki w Warszawie maj± za to dostêp do "pó³fabrykatów" kapeluszniczych - nie pamiêtam jak siê takie ustrojstwo nazywa. Ale po odpowiednim przyciêciu, obrobieniu, mo¿e za filcow± czapê robiæ.
Witam!
Ja kupi³em swoj± czapkê filcow± w Anglii, za oko³o 15 funtów (ok. 100 z³). Dochodzi jeszcze cena przesy³ki. Nie jest to jednak drogo, jak na wiern± historycznie czapê.
Gdzie¶, w odmêtach moich szuflad mam wizytówkê firmy, która je produkuje. Jak j± odnajdê, to prze¶lê namiary.
CYTAT(Tomasz Rajtar)
Ch³opaki w Warszawie maj± za to dostêp do "pó³fabrykatów" kapeluszniczych - nie pamiêtam jak siê takie ustrojstwo nazywa. Ale po odpowiednim przyciêciu, obrobieniu, mo¿e za filcow± czapê robiæ.
Ch³opaki z Warszawy maj± ten dostêp za moim po¶rednictwem, wiêc dzielê siê informacj± ze wszystkimi: takie ustrojstwo nazywa siê kaplin (z rondem, 17 z³) lub sto¿ek (bez ronda, 12 z³), ró¿ne kolory. Dostêpne jest w Warszawie w hurtowni nakryæ g³owy "Evita" na ulicy Goc³awskiej 12, wjazd od Grochowskiej.
Pozdrawiam,
Finnarwen
Ksiêstwo Draconii Czarnej
Witam
Szukam rysunków mêskich nakryæ g³owy z pocz±tku XV w. (czasy Grunwaldu)?
Szukam te¿ informacji czy istnia³y w owych czasach jakie¶ typowe dla naszego piêknego kraju nakrycia g³owy.
I jeszcze jedno pytanko. Czy noszenie nakryæ g³owy by³o obowi±zkowe w ¶redniowieczu? Na wszystkich obrazach przedstawiaj±cych ¿ycie w ¶redniowieczu ka¿dy ma jakie¶ nakrycie g³owy. Obojêtnie czy kto¶ siedzi przy stole (co w naszych czasach jest nie dopuszczalne) czy te¿ uprawia ziemiê prawie zawsze ma co¶ na g³owie. Jest to artystyczna wizja ¶wiata, czy te¿ wymóg spo³eczny?
Pozdrawiam
Nataniel
W zasadzie nakrycia g³owy by³y obowi±zkowe. Z czego to wynika³o...? Jest kilka teorii na ten temat. Chyba najrozs±dniejsza jest taka, która mówi, ¿e to ze wzglêdów higienicznych. Nakrycie g³owy, szczególnie "dzidziakapy", ¶wietnie opina³y w³osy, co wybitnie utrudnia³o dostêp wszelkiemu robactwu. Jednocze¶nie nakrycia g³owy bardzo wiele mówi³y o statusie spo³ecznym danego delikwenta, a tak¿e o jego stanie cywilnym.
A je¶li chodzi o rysunki to musia³bym czego¶ poszukaæ. Narazie proponujê download na stronie Dru¿yny Bractwa Bia³ej Bramy (w profilu
):
1. Medieval Costume in England and France
2. Tracht Wehr und Waffen
Powodzenia!
A mo¿e ma kto¶ informacje na temat filcowych(chuba) czapek ala robin hood?
Witam
KOD
Narazie proponujê download na stronie Dru¿yny Bractwa Bia³ej Bramy (w profilu ):
Dziêki, fajny link.
Gdyby tak jeszcze kto¶ mia³ informacje o naszych, regionalnych nakrycach g³owy.
Pozdrawiam
Nakrycie g³owy, jak i inne element stroju mia³o funkcjê reprezentacyjno informacyjn± - czytaj 'kto zacz...'
Mimo to ponoæ latem nawet sam Jagie³³o bez obciachu wciska³ na g³owê s³omiany kapelusz, który cieszy³ siê du¿ym powodzeniem u rycerstwa.
O kapturze pisa³ nie bêdê, bo by³, a jaki jest, ka¿dy widzi
Królwewskim / ksi±¿êcym nakryciem g³owyby³ szyty z czarnego aksamitu biret.
Bardzo popularnym nakryciem g³owy u naszej szlachty by³y
okr±g³e czapki z otokiem. G³ówkê szyto z sukna, na otok u¿ywano futer (lis, sobol, kuna)
Za: Turska, Ubiór Dworski w Polsce w Dobie Pierwszych Jagiellonów.
pozdrawiam
CYTAT(Din Elein)
A mo¿e ma kto¶ informacje na temat filcowych(chuba) czapek ala robin hood?
Tiaa
Osobi¶cie jestem szczê¶liwym w³a¶cicielem jednego takiego kapelusza. Z ba¿ancim piórem. Bardzo wygodny - na wyjazdach siê z nim nie rozstajê. Jest z filcu.
Uruchomi³em równie¿ produkcjê takich kapeluszy. Na Grunwald mam zamiar przywie¼æ kilka egzemplarzy
Polecam siê na przysz³o¶æ
No i z tego, co wiem to pasuje zarówno do I jak i II po³owy XV wieku. Czy siê mylê?
"Tracht Wehr und Waffen"- podejrzane ¼ród³o.
Dawkowaæ ostro¿nie, u¿ywaæ rzadko i sprawdzaæ ze ¼ród³ami z epoki.
Witam
CYTAT
(...) Bardzo popularnym nakryciem g³owy u naszej szlachty by³y
okr±g³e czapki z otokiem. G³ówkê szyto z sukna, na otok u¿ywano futer
Czyli w³a¶ciwie to co wszêdzie.
CYTAT
A czy kaptur na ramionach te¿ traktujemy jak nakrycie g³owy?
W³a¶ciwie tak, w tej kwestii równie¿ zachodzi³o trochê zmian. Skoro jeste¶my przy kapturze, to mam pytanko. We Francji d³ugo¶æ ogonka zale¿a³a od statusu spo³ecznego. Czy przyjê³o siê to te¿ w innych krajach (oczywi¶cie najbardziej interesuje mnie nasz kraj).
CYTAT
No i z tego, co wiem to pasuje zarówno do I jak i II po³owy XV wieku. Czy siê mylê?
Zgadza siê, sam mam zamiar sprawiæ sobie tak± czapeczkê (tylko sk±d ba¿ancie piórko?).
I jeszcze jedno, kiedy dok³adnie pojawi³ siê chaperon?
Pozdrawiam
Nataniel
Od¶wierze temat i pode¶le ³adn± niemeicka ilustracje z robin hoodowa czpaeczka
http://gallery.euroweb.hu/art/l/lochner/adorati.jpg
Tê konkretn± datuje siê prosto - klikasz na link, wchodzisz na stronê g³ówn± galerii i czytasz: Lochner, Stefan (1400-1451), a obraz jest z 1440 r.
tu masz linka do kilku wzorow
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...cloth/hat1.html
ja osobiscie zamierzam zakupic wedlug kroju nr15
Wielkie Jo³
Mam pytanko dotycz±ce turbanów u¿ywanych przez szwajcarskich halabardników ( i nie tylko): turbanki te by³y robione tak jak czaperon, czyli oddzielnie wa³ek naoko³o g³owy i oddzielnie pokrycie g³owy, czy by³o to jedno du¿e kó³ko zwiniête?!? I przy okazji robiono to z lnu czy z we³ny?!?
Pozdr. Rudy
I ja te¿ dorzucê pytanko: czy czapeczki typu "ACORN hat" by³y w u¿yciu przed 1450, mo¿e jakie¶ wzory zbli¿one? (co¶ jak sam ¶rodek kapelusza bez rondka).
Pytanko nr 2: czy rycerz zakonny na prze³. XIV-XVw. móg³ nosiæ na g³owie cokolwiek oprócz "czepeczka bobasa chaosu"
i s³omkowego kapelusza? Bo to ze nie mo¿na by³o takiemu cz³owiekowi zak³adaæ czeperonu, robinhoodki, albo innych "wystrza³owych" wzorów to wiem.
Oczywi¶cie bêde widziêczny za ew. ikonografiê.
pozdróffka
Robinhudka to ju¿ chyba w II po³owie XIV wieku by³a. A tak poza tym to kaptury zak³adane na g³owe w sposób odwrotny i formy rozwojowe (np. taki koguci grzebieñ) te¼ by pewnie pasowa³y. Kojarzy mi siê te¿ prosta forma worka z otokiem.
No nie, Robihoodka to i w XIII siê gdzieniegdzie pojawia. Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT(Gwyn)
No nie, Robihoodka to i w XIII siê gdzieniegdzie pojawia.
Dok³adnie, mam nawet gdzie¶ ¼ród³a, ponadto kapelusze s³omkowe, i takie d³ugie a'la szlafmyca u starszych panów. Oczywi¶cie kaptury, w tym zintegrowane z surkotem (!!)
Czy probowal ktos kiedys robic kapelusz filcowy z kawalka filcu ? Mam z dobry gatunkowo i taki fajny zielony ale beret:/ i mam zamiar go przerobic na robinhoodke albo inna chapke. Chodzi mi konkretnie o to jak rozciagac filc, czy powinien byc on namoczony czy moze rozciagac go nad para ??
A i jeszcze jedna rzecz. Widzialem gdzies kolesia chodzacego z czapka, w ktora zatknieta byla lyzka zamiast piora. Co o tym sadzicie ?? A i jakie piorka byly wsadzane do czapek, i czy oznaczalo to jakas przynaleznosc spoleczna czy cos w ten desen ??
Pozdrawiam.
Mam pytanie odnoscie czapek takich jak pokazane na tej rekonstrukcji.
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy28.jpg
Z czego jest to zrobione, kto to mogl nosic oraz w jakim okresie ??
Pozdrawiam.
CYTAT(Dacron)
1. Chodzi mi konkretnie o to jak rozciagac filc, czy powinien byc on namoczony czy moze rozciagac go nad para ??
2. Widzialem gdzies kolesia chodzacego z czapka, w ktora zatknieta byla lyzka zamiast piora. Co o tym sadzicie ??
1. Filc mo¿esz rozci±gaæ zarówno nad par±, jak i na mokro. Na mokro jest szybciej, ale musisz uwa¿aæ ¿eby siê nie rozlaz³, no a potem trzeba suszyæ. Sprawdzaj pod ¶wiat³o, czy gdzie¶ nie rozci±ga Ci siê za bardzo.
Nad par± lepiej rozci±gaæ pod koniec, po wyschniêciu, kiedy robisz "ostatnie szlify"
Sprawdzone.
2. To pewnie by³ Markus z Kompanii ¶w. Miko³aja. Jego siê pytaj. Zdaje siê, ¿e ma ikonografiê dotycz±c± tych ³y¿ek.
Pozdrawiam,
S³odziutki.
Nie ma siê co szarpaæ z rozci±ganiem, mozna ale jest potrzebna taka drewniana g³owa jakie maja kapelusznicy do formowania - mozna wtedy uformowaæ filc przy pomocy ¿elazka i wody.
Ale jak juz wspomnia³em nie ma siê co szarpac w Warszawie a pewnie te¿ w innych miastach jest sklep z gotowymi "formatkami" filcowymi - wystarczy taka formatke przyci±c nozyczkami i ewentualnie zaprasowac wygiêcie na nazwijmy to daszek. Taka formatka zale¿nie od koloru i gatunku filcu kosztuje od 10 do 20 z³.
formatki s±, ale nie chca ich sprzedawac (!). chcia³em u siebie w Toruniu kupiæ taka formatke i nie chcieli mi sprzedac powiedzieli ze takich rzeczy nie sprzedaja, tylko gotowe kapelusze
To zale¿y od tego gdzie kupujesz w sklepie z kapeluszami wiadomo ¿e nie sprzedadz± w koñcu to oni zarabiaja na tym ¿e chc± Ci sprzedaæ gotowy produkt. Nalezy szukac hurtowni z pó³produktami w Warszawce w³a¶nie taka jest i maj± tam baardzo szeroki asortyment.
Pozdrawiam
Jarek
Poszukajcie na Targowisku. Kolega, reklamowaæ nie bêdê, ale sam od niego beretkê mam, og³asza³ siê tam swego czasu. Pozdrawiam
Gwyn
Byæ mo¿e jest to ten sam od, którego mam te¿ swoj± myckê. Nie chcê nikomu robiæ antyreklamy ale za cenê za jak± j± kupilem móg³bym kupiæ 4 formatki - a czas pracy nad jedn± ¿eby z niej zrobic kapelutek to jakie¶ 10 minut - przebicie cenowe ma do¶æ du¿e. Sam dowiedzia³em siê o tych formatkach niestety juz po dokonaniu zakupu.
Panowie...
takie "foremki filcowe" to i u nas w £om¿eji sie najdzie...
Ma kto¶ mo¿e jakie¶ przyk³ady w ikonografii Jarmu³ek filcowych. Podobno (Turska) szlachta kupowa³a i nosi³a je w 1400roku!
Prawda li to?
odno¶nie pytania Dacrona:
CYTAT
Mam pytanie odnoscie czapek takich jak pokazane na tej rekonstrukcji.
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy28.jpg Z czego jest to zrobione, kto to mogl nosic oraz w jakim okresie ??
a nie jest to przypadkiem Jan Zizka (1360-1424), przywódca husycki?
do³±czam zdjêcie fragmentu pomnika tego pana, oraz jego wyobra¿enie w postaci figury woskowej. sugerowa³y by one futerko po³±czone z we³n±? filcem?
nie jestem pewien na ile wyobra¿enia te s± poprawne, ale my¶lê, ¿e Gwyn siê prêdko wypowie ;)
pozdrawiam!
CYTAT(Bartosz ze Zdunowa)
a nie jest to przypadkiem Jan Zizka (1360-1424), przywódca husycki?
a jest :]
CYTAT(Bartosz ze Zdunowa)
do³±czam zdjêcie fragmentu pomnika tego pana, oraz jego wyobra¿enie w postaci figury woskowej. sugerowa³y by one futerko po³±czone z we³n±? filcem?
pozdrawiam!
jakby ktos mial jakies wykroje, to ja jestem chetny na przetestowanie ich na suknie (welnie, filcu - ? ) i futrze - zachorowalem na taka zizkowa czape :D
Dla fanow czapki-robinhoodki - jeszcze dwa wzory :]
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
drodzy fani filcowych kapeluszy i innych nakryc glowy !!
uprzejmie donosze iz moja malzonka zabrala sie wlasnie za produkcje takowych
sa wyrabiane z recznie robionego filcu z klakow owczych
mozna zamowic dowolny ksztalt z epoki, dowolny kolor (welny naturalnego koloru lub
farbowane), w tym z wielu kolorow na raz (np. wierzch z innego i spod ktory widac po wywinicu brzegow kapelusza z innego), robione z calkowitym zachowaniem dawnych technik kapeluszniczych z epoki;
(no moze pomijajac takie drobnostki jak to ze wode do filcowania gotujemy
nie na ogniu ale na kuchence gazwoej
)
dysponuje duza baza danych obrazow i manuskryptow z roznych epok, z ktorych bedzie mozna wybierac modele.
ceny miedzy 79-99 z³
(dla czlonkow klubu GUT GESZEFT) czyli przystepne jak za taki produkt
podpowiem ze kazda taka czapka to ok 5-6 godzin ukladania klaczkow w 6 ciu warstwach, (kazda pod katem 90 stopni do poprzedniej) nastepnie filcowania, formowania, suszczenia i znowu filcowania, formowania i suszenia
to tylko czas tworzenia, do tego nalezy dodac zabawe z welna : pranie, pranie, pranie, greplowanie, farbowanie, zmudne czesanie , czesanie i czesanie ..
w zalaczniku podsylam kilka probek ,,, przepraszam za malo profejonalne
zdjecia
ale w najblizszym golumurze (pod koniec stycznia) powinienem sie pojawic z kilkoma ofertami i nowosciami ... w tym takze filcowymi nakryciami glowy
pozdrawiam
watcher
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
a dodam jeszcze fotki czapki robin hoodki .. ktora schnie wlasnie na mojej glowie
pastwimy sie nad nia od 3ech dni, zeby wyciagnac ladny ksztalt
jeszcze na tych zdjeciach troche rozchodza sie na boki wywiniecia, dlatego ze jest jeszcze mokra
i ma takze ciezki "dziubek" .. przez co na profilu troche opada w dol
ale jak wyschnie .... to ...
watcher
co do kapeluszy slomkowych to polecam strone:
http://www.geocities.com/karen_larsdatter/...r/strawhats.htm
na dobra sprawe mam juz stamtad zrekonstruowane wszytskie modele zarowno meskie jak i damskie.
no i moge sie pochwalic ze jestem szczesliwym wlascicielem tej piknej kakajowej rabin hudki:)
Mam nadziejê, ¿e nie bêdzie to wielki OT ale chcê od¶wierzyæ ten temat. Co by¶cie mi radzieli do dworskiej mêskiej cottehardie na II po³. XIVw. (a dok³adniej na okres 1360-1370). Przecie¿ na dworskich wielkich uroczysto¶ciach dygnitarze i mo¿nie raczej nie biegali tylko z ogoniastym kapturem
Witam,
Jako, ze krawiec ze mnie marny a wykroje to dla mnie wogle czarna magia; chcialbym prosic o pomoc z rozrysowaniem wykroju lub podrzuceniem juz istniejacego na taka zizkowa czapeczke. Mysle ze zrobilbym to z welny z podszewka lniana, ale nic nie zdzialam bez wykroju, zatem krawcowie prosze o przysluge.
Pozdrawiam.
Zizkowa czapka to poczciwy kolpak z futra znany w Polsce bardziej z mody XVIw. niz ze schylkowego gotyku.
Okragly "dekiel" a do tego bok wyciety z prostokatnego pasa tkaniny z koncami lekko wydluzonymi. Calosc podszyta futrem. Bok czapy otaczajacy glowe nie jest zszyty do konca i nie stanowi przez to ladnego cylindra ale te nie zszyte konce prostokatnego pasa otoku po odwinieciu utworza wlasnie "rogi" widoczne nad czolem Zizki.
Druga metoda to czapka filcowa w formie cylindrucznej z otokiem nadcietym i wywinietym-egzemplarz podobnej znaleziono w Londynie.
Poza tym sa rozne czapki (szyte, nie filcowe) wsrod znalezisk grenlandzkich...
Czy ma kto¶ mo¿e ryciny albo wyroje angielskich lub irlandzkich nakryæ g³owy z koñcówki XIV w. ... by³bym bardzo wdziêczny za podrzucenie na maila ... cormac.macart@op.pl
Dziekuje Ewko. Jednakze czegos nie rozumiem. Czy piszac, ze takie nakrycia glowy znane sa z XVIw, chcesz powiedziec ze taka czapa nie mogla sie pojawic w srodkowej Europie (np. Czechy) w pierwszej polowie XVw. ?
Wyraze sie jasniej:
W popularnym osadzie o nakryciach glowy "kolpak" wiaze sie w kostiumologii polskiej dopiero z XVIw. co oczywiscie jest nieprawda. Utarlo sie tez powszechne mniemanie, ze "kolpak" i "szuba" sa typowo polskie/slowianskie i swiat zachodni poznal te typy ubiorow dzieki Polsce XVI-wiecznej co w swietle ikonografii dostepnej nawet w necie jest nastepna bzdura. Pierwsze wizerunki kolpakow znane sa ze sztuki niemieckiej z ok. 1400r.
Dzieki wielkie za wyjasnienia. Zabieram sie do szycia takiej czapeczki.
Pozdrawiam.
Witam
Strona ze wzorami kapelutkow (http://www.personal.utulsa.edu...) nie dziala, przynajmniej u mnie
Czy ma ktos moze sciagniete wzory filcowych kapeluszy?
Dok³adiej szukam jakis bardziej kanciastych na lata 20/30 XV
Pozdrawiam
Witam
Pytanko jakie nakrycia g³owy przystoj± Rycerzowi/Bratu Zakonu NMP jakie codzienne nakrycia g³owy nosili Krzy¿acy
Pozdrawiam Lipek
Witam! Czy kto¶ z was posiada jakie¶ kroje nakry¶ g³owy, które noszono na co dzieñ? Bo ja nie moge nigdzie znale¿æ...
Potrzebujê wykresu jak uszyæ coif....Mo¿e kto¶ bu móg³ mi pomóc??/?Proszê!!!!
G³owacz, a przegl±da³e¶ ten temt...???
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...cloth/hat1.html
w za³±cznikach s± z podzia³em na kraje:
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.