Witam, mnie natomiast interesuje takie nakrycie g³owy (po prawej):
Czy móg³by mi to jako¶ rozrysowaæ/wyja¶niæ jak to uszyæ?
Pozdrawiam
CYTAT(Borg @ 14:28 10.10.2011)
Dziêkujê Basiu
Ehhh kiedy¶ bêdzie trzeba przynie¶æ sporo dobrego winka w podziêce :D
Przyjemno¶æ po mojej stronie! ;)
CYTAT(Puc1992 @ 18:13 10.10.2011)
Czy móg³by mi to jako¶ rozrysowaæ/wyja¶niæ jak to uszyæ?
Pozdrawiam
Z tym mo¿e byæ problem.
Jak dla mnie to raczej czapka filcowana, dodatkowo drapana dla "efektu zmechacenia". Jej do¶æ foremny, kulisty kszta³t by na to wskazywa³ ( w przeciwieñstwie do pod³u¿nych "gruszkowatych", bardziej miêkko uk³adaj±cych siê czapek, które raczej by³y zszywane z kilku paneli).
Poza tym to trend w¶ród m³odych modnisiów w Niemczech po³udniowych w 4 æwierci XV wieku (patrz starannie u³o¿one pukle loków i zawadiackie piórko ;))
http://www.diu-minnezit.de/galerie_bild.ph...lid=0&tid=4+/- chyba tak to ma wygl±daæ
mo¿e to co Ba¶ka zauwa¿y³a jeszcze dodatkowo "podrapane".
Witam, czyli na okres Roty to ju¿ za pó¼no?
Pozdrawiam
Idealnie
Lata 70te, Hausbuch jak najbardziej.
Witam,
To mo¿e ja od¶wie¿ê nieco temat
trafi³ mo¿e kto¶, gdzie¶, kiedy¶ na wykrój w³oskiego nakrycia g³owy zwanego Capitanesca? Oczywi¶cie 2 po³ XV wieku najlepiej ok 1470-80 ;)
http://www.medievaldesign.com/restricted/i...grande_7176.jpgJak dla mnie uszyte to jest z jednego walca (jak dla mnie sze idzie z ty³u), do którego od góry przyszyty jest wiêkszy owalny kawa³ek materia³u.
Naddatek jest zawiniêty do spodu i marszczony zaszewkami.
Dobrze mi siê wydaje? Je¶li nie to proszê o rozja¶nienie kwesti ;)
Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Poszukujê przedstawieñ kapeluszy filcowych a'la czapka Gandalfa z 2 po³owy XV wieku.
Pozdrawiam
Przepraszam, nie mog³am siê powstrzymaæ...
Ale to siê nie liczy, bo XII wiek ;)
Que?
Was?
Nie rozumiem
@Grandgousier
No niestety si³± rzeczy to z kopii, ale Gandalfów Herrada widaæ nie lubi³a...
Mam pytanie
Czy do¶æ typowa czapka wczesna np.:
http://www.kramjanettee.nazwa.pl/nowastron...apka_krotka.jpg (zdjêcie z kramu Janette)
jest mo¿liwa do stosowania w II po³ XIVw. ? Taki trop wpad³ mi pod wp³ywem pani Turskiej (str. 140 "Dla mody polskiej bardziej typowa jest okr±g³a czapka z futrzanym otokiem, ozdabiana piórem..."). Je¶li nie, to o jaki typ chodzi?
Proszê wybaczyæ, ¿e odkopuje temat.
Ketill
tego typu nakrycie g³owy jest potwierdzone na pocz±tku XVI wieku w Czechach (g³owa pos±du Jana Zizki z 1515 roku)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...r_Jan_Zizka.jpgKiedy¶ na Freha przewin±³ siê temat, gdzie by³ przedstawiony ten sam Zizka na pos±gu z XV wieku w wysokiej futzanej czapie. Niestety nie pamietam, gdzie to by³o.
Witam, wybaczcie, ¿e wygrzebuje stary temat, ale skoro ju¿ jest jeden o nakryciach g³owy to nie bêdê osobnego zak³ada³. Wie kto¶ mo¿e, czy w pó¼nym ¶redniowieczu wci±¿ spotyka³o siê czapki robione technik± naalbinding? Lub te¿, czy by³y takie we³niane, ale robione na drutach?
Tak, spotyka³o siê. Nawet w XVI wieku pojawiaj± siê naalowe elementy, a nie wiem czy nie dalej.
Dziêki wielkie za odpowied¼! A czapki robione na drutach te¿ wystêpowa³y? Np ¶ciegiem jersey?
Tak.
Jest taka w Londynskim muzeum, taki beret trochê, ciemny be¿ na okr±g³o robiony,
"
CYTAT
Knitted wool hat, dark brown-red. Yarn diameter 1 mm, 2 ply, Z spun, 9 stitches per inch. Stocking stitch, decreasing stitches to the top of the hat, cut inside edges heavily fulled; large flap at back and small brim at front. Weight 168 grams. A gold quarter-noble of Edward III was found in the rim of the cap (96.63/327). - See more at:
http://collections.museumoflondon.org.uk/O...h.rkjHYpXd.dpuf
Tylko ¿e ten beret to ju¿ XVI wiek. I nie szar¿owa³bym tak z tymi robótkami na drutach, bo one jednak pojawiaj± siê o wiele pó¼niej ni¿ naal.
Rozumiem, mnie interesuje na razie g³ównie pierwsza po³owa XV wieku. S± dostêpne gdzie¶ wzory czapek robionych na drutach z tego okresu?
CYTAT(Nikodem @ 22:41 26.08.2014)
Tylko ¿e ten beret to ju¿ XVI wiek. I nie szar¿owa³bym tak z tymi robótkami na drutach, bo one jednak pojawiaj± siê o wiele pó¼niej ni¿ naal.
Czosnek i cebula
U skandynawów do dzi¶ dziabi± tymi igie³kami, u nas rolê ig³owania przejê³o szyde³ko, a druty i robótki na drutach s± zupe³nie niezale¿ne od tego. Od XIIIw mniej wiêcej siê pojawiaj± znajdki, teraz jestem w pracy to nie znajdê, ale potem znajdê.
ten konkretny beret tak, ale podobne by³y i wcze¶niej. Te¿ powiem, gdzie, jak wrócê do domu
Witajcie.
Spotka³ siê kto¶ z ko³pakiem ¿i¿kowym na ikonografii ?lub jakim¶ ¼ród³em graficznym ?
Pozdrawiam
Kaptur wi±zany pod pachami:
Szczyt mody w ostatniej æwierci XIV w. Na ikonografii w parze z krótkim obcis³ym pourpointem/jak±. I teraz pytanie czy spotkali¶cie siê z noszeniem kaptura wi±zanego pod pachami do stroju ¶redniej d³ugo¶ci (do kolan) np. jopuli?
¯e¶ siê ch³opie obudzi³. facebook rz±dzi, ma³o kto tu zagl±da.
U¿ywasz te¿ terminów z Gutkowskiej-Rychlewskiej, która wprowadzi³a zamêt pod tym wzglêdem. jej ksi±¿ka jest kompilacj± przet³umaczonych francuskich opracowañ z XIX wieku, w dodatku pierwsze wydanie ukaza³o siê w 1935 roku. czyli jak sam rozumiesz pozycja jest mocno nieaktualna.
Ta ikonografia z kapturami wi±zanymi to s± po prostu wcze¶niejsze wersje jopul.
Tak gwoli wyja¶nienia, bo choæby w tym temacie jest chaos, robe, gown i houpelande to sa odmienne nazwy dla wierzchniej sukni mêskiej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.