A je¶li chodzi o zapinki do p³aszcza / kaftanu, wschodnie w dodatku, to proszê zerkn±æ na stronkê jelldragon:
http://www.jelldragon.com/eshop/pages/jothes.htm
Z tym, ¿e ceny tu przyprawiaj± o niez³y zawrót g³owy... Ale wzory s± bardzo ³adne
Pozdrawiam!
Jest tylko rysunek, ale niewiele z niego wynika. Górna czê¶æ stójki-ko³nierzyka obszyta by³a z³otog³owiem, reszta by³a jedwabna, zachowa³y siê te¿ ¶lady po z³otych haftach, przedstawiaj±cych lilie, oraz jak pisa³em dwa niewielkie guziczki z br±zu. Co najbardziej jednak interesuj±ce, stójka by³a stabilizowana paskiem kory brzozowej najparwdopodobniej przyszytej od wewn±trz do materia³u.
Sprobuje wszyc kore (jak sie sprawdza opisze pozniej) ale nie wiem jak bedzie z praniem chemicznym
wlasnie koncze wieszch z welni i zabieram sie za podszywanie jedwabiem
i niedlugo dojdzie 14 srebrnych guziczkow
cholernie drogie to bycie rusem
No coz dosyc chwalenia czas sie brac do roboty.Piotr Niemir a mozesz zalaczyc to zdjatko czy czasowo go nie masz na stanie?????
Witam!!
Mam pro¶bê o drobne usystematyzowanie! Dir Piszesz o wszywaniu stójki oraz 14 srebrnych guzików do ciucha z we³ny czyli jak dobrze rozumiem chodzi o kaftan i tu moje pytanie i w±tpliwo¶æ:
tak jak pisa³em spotyka³em siê z wykrojami koszul ze stójkami i z zapiêciem jedynie pod szyj± natomiast nie widzia³em do tej pory kaftanu ze stójk± a tylko wycinane pod szyj± na okr±g³o i ³adnie haftowane je¿eli zatem Dir masz takowy wykrój kaftanu ze stójk± móg³by¶ wrzuciæ go jako za³±cznik? I czy wogóle by³y KAFTANY ze stójkami
(bo to o czym pisze Piotr to wygl±da mi na koszule)
za kaftan rozumiem ciuch wierzchni id±cy na rubachê
Tak chodzi o kaftan napewno byly bo sa wykroje kaftanow ze stojkami plemion ktore przelazly przez rus patrz np magyarowie nie wiem jak inne pozatym mieli koszule z wysokimi kolnierzami na bank o czym wiesz probowales rubahe zalozyc pod tunike ze zwyklym rozcieciem
?? wyglada beznadziejnie z reszta widzialem gdzies jakis rys rusa z wyzszym kolnierzem z XIII w ale go kurde cos sam nie moge teraz znalezc to byla ikona albo obraz ..... nadal szukam wiem ze byl laczony z przodu bez zakladki i do polszyji jak go znajde to dolacze :o
A co do niemirowskiej stujki nie jestem pewien czy to jest rubahowa bo widzialem w sumie 3 rozne wykroje rubakh i jedna na jakims obrasku co prawda pozniejszym ale nigdzie nie widzialem zapjec guzikowych??? wiec prosze nie wprowadzac tutaj atmosfery paniki
Mam tu goscia w kaftanie z podwyzszonym kolnierzem z ok XIII w slabo widac bo czarny ale widzialem gdzies kurde wyzsze kolnierze
jak dorwe to przesle mam gdzies na linkach ale mam tu tego za dozo
i czesc cyrylica a do kazdego dolaczone za ze 4 linki
zalacznik nie chce mi sie cos dodac wiec jak ktos chce to mu przesle jest to zdjecie jakis rosjan mysle ze w ich historycznosc mozna wierzyc bo maja kolo 40 i tak wypasne stroje ze mi sie klawiatura od sliny lepi
Hej! Z D¼winogrodu pochodzi skórzany ko³nierzyk-stójka wyszywany z³ot± nici±, z dziurk± na guzik (za³±cznik) datowany najprawdopodobniej na XIII w. W artykule I. Swiesznikowa i W. Hupa³o Uwagi na temat chronologii obiektów na grodzie w³a¶ciwyn w D¼winogrodzie (Zvenygorod) ko³o Lwowa [w:] Sprawozdania Archeologiczne XLVIII, 1996 autorzy pisz± o nim, ¿e prawdopodobnie by³ czê¶cia rubaszki. W bibliografii jest te¿ wymieniony artyku³ o stójkach: Saburova M.A. Stojacie vorotniki i "ozerelki" v drevnerusskoj odezde, [w:] Srednevekovaja Rus' , Moskva 1976
no i by sie zgadza³o gdyz rubaszka jak by nie patrzeæ to koszula
Dir jesli da ci to jakies wyobrazenie, podsylam ci fotke kipczackiego kaftana , bez rekawow, o dziwo to taki krój nie ubytek, posiada on niski usztywniony kolniezyk-
na zdjeciu nieco sfilcowany,
Co prawda datowany jest na 14 wiek jednakoz przez caly okres Zlotej Ordy moda generalnie nie ulegala zmianom, a z kamiennych "bab" wynika iz tego typu zakonczenie
bylo jednym z wariantow wykonczenia pod szyj± spotykanym juz w 10 w.
Dzieki chlopaki ale nadal szukam typowo z rusi grrr kurde jak tylko bede mial chwile czasu to znajde
chocbym mial siedziec ze slownikiem do rosyjskiego
to w³a¶nie dotyczy Rusi, oczywiscie terytorialnie, bo politycznie byla to Zlota Orda
No to koniec gadania oto wschodni kaftanik ze stojka z XI w argh slodki smak zwyciestwa
cyz ci panowie nie maja kolnierzykow
moze i maj±, ale mam w±tpliwosci co do tego iz rycinka pochodzi z 11 wieku,
spore w±tpliwo¶ci
tak jest napisane w ksiazeczce patryku jak by co pytac sie wlasty ona mi to pokazala i powiedziala jak tam jest narysowane bo ja tych rysunkow rosyjskich nie umiem ani malowac ani odczytywac
Mo¿e ja trochê wyja¶niê, co z tymi nieszczêsnymi Bu³garami. Wziêci s± z Lubora Niederlego
Slovanské staro¾itnosti - t³umaczenie rosyjskie. Jak sprawdza³am w czeskim wydaniu, miniaturê opisuje siê tak (przepraszam za brak czeskich liter):
Z byzantskych rukopisu poskytuje velky interes obraz Bulharu koricich se cisarii Basiliu II Bulharobijci (975-1025) na miniaturkie reckeho psalteria z pocatku XI stoleti, nyni v knihovne sv. Marka v Benatkach, a ([color=blue][/color])obrazu dvou Bulharu v menologiu tehoz cisare (nyni ve Vatikane) oblecenych jiz v sat razu slovanskeho".
Nie mog³am tych piekielnych Bu³garów znale¼æ nigdzie indziej, wiêc nie wiem do koñca, jak to z nimi naprawdê jest
Mo¿e kto¶ ma jak±¶ koncepcjê?
Pozdrawiam!
Vlasta
musze to zobaczyc ,bo wiem iz babole w przedrukach sie zdarzaj±,
znam troche historie sztuki i kiedy patrzê na tê rycinke so¶ mi siê nie zgadza pod wzglêdem stylu oraz elementow odzienia przedstawionych osobnikow,ktore moim zdaniem
sa pozniejsze ,zwlaszcza jegomo¶æ z futerkowymi obszyciami, no i te kladzione szerokie
kolnierze...?
oczywiscie to tylko spekulacje ,ale...
znalaz³am kolorow± wersjê Bu³garów na stronie
http://www.geocities.com/egfroth1/Bulgarians
tam
Menologion Basila rzeczywi¶cie podpisany jest jako XI w. Niech siê wypowie jaki¶ historyk sztuki, czy to prawda?
Pozdrawiam!
ja tylko spekulowalem ,nie mówilem, ze jestem pewny swojej teori,
nigdy nie przygl±da³em sie watykañskim szpargalom, tylko tym wa¿niejszym,
po prostu pod wzglêdem stylowym ta iluminacja pasuje mi bardziej na koñcówkê 12 wieku,nie pocz±tek 11
radzilbym jednak nie traktowaæ ukazanych tam elementow strojów zbyt doslownie,
w du¿ej czê¶ci jest to interpretacja iluminatora, np obcis³e nogawice ,zamiast spodni,
musisz sie ze mn± zgodziæ Doroto
i proszê mi nie wymy¶laæ od historykow sztuki,
pozdrawiam
Co niezmienia faktu ze mozna to uznac za przyklad wczesnego kaftana z kolnierzem
a o to mi chodzilo
otó¿ nie drogi panie, to co iluminator namalowa³ jako kaftany sa po prostu tunikami z
dodanymi zapiêciami, zwróæ uwagê ,ze nie posiadaja rozciêæ zatem cechy wskazuj±cej
na to czy co¶ jest lub nie jest kaftanem,
to po prostu "przemalowane " tuniki, wizja malarska czego¶ czego artysta nie ogl±dal
z bliska
Skad wiesz ze nie oglada³??? z reszta nawet jezeli nie ogladal to skad wiesz ze nie rysowal czegos co mu opisali jak wygladalo ??? mysle ze interpretowanie czegos co myslal autor zyjacy n czasu temu to nadinterpretacja a sam rysunek jak wiele innych z roznych czasow niedoszczegolowionych moze stanowic dla nas tylko wizje tego co bylo....... bo i tak wielu rzeczy nie znajda. pozdro (moze by tak wkoncu skonczyc ta klutnie - sa rysunki i tyle czy autor to widzial na wlasne oczy czy mu opisano i czy byl wierny odwzorowywaniu szczegolow czy tylko zarysu to raczej problem na zajecia z historii sztuki z reszta nie do roztrzygniecia) pozdrawiam wszystkich zapalencow
wiêc ubierz siê w rajtuzy jak maj± kolesie na iluminacji i powiedz ,ze jeste¶ Bu³garem
Nadwo³¿añskim
wtedy dowiesz sie czy iluminator sie nie myli³
pozdrowienia
ano tak czytam i my¶lê, ze nie zauwa¿yliscie w swych wywodach do¶æ znanego przedstawienia rodziny ¦wiatos³awa, datowanego na XI wiek. jest tam identyczne przedstawienie tuniko-kaftana jak na tej ikonie bu³garskiej (?). Jako ze mamy dwa ¼ród³a podobnie datowane, z obszarów poddanych wp³ywom tej samej kultury (Bizancjum) to my¶lê, ze jest to wiarygodna rzecz do rekonstrukcji.
Co wy na to?
ajwaj rabbi Pietrze !
tu nawet d³ugo¶æ jest odpowiednia,
a te dwa paski na biodrach , czy to mo¿liwe ze sa to kieszenie ?
jak pan my¶li?
ale co do poprzedniej iluminacji to jestem konsekwentny ,za du¿o tam nie -wschodnich
nalecia³o¶ci
pozdrawiam
O ile pamietam to chyba raczej s± elementy pasa, takie zwieszaj±ce siê do do³u dodatkowe paski.
pozwolê sobie nie zgodziæ siê z tob± Robercie,
te "wisz±ce elemanty sposobem przedstawienia odbiegaj± od ukazanego tam¿e pasa,
najprawdopodobniej tekstylnej ta¶my ,
nie jest to pasek z prostej przyczyny -nie posiada sprz±czki i harakterystycznego zwisu
konca wynikaj±cego ze sposobu obwi±zania sprz±czki,byly w tym okresie rodzaje sprz±czek w rodzaju zapiêcia starego paska harcerskiego(bez zwisu i obwi±zania),ale
nie byly uzywane w paskach z kutaskami
brak sprzaczki na ilustracji nie moze wynikaæ z syntetyczno¶ci przedstawienia ,bo np
pokazana jest zapinka do p³aszcza, oraz specyfika materii buduj±cych poszczególne
elementy stroju
poadrawiam
A co do tych rajtuz to patryku przyjrzyj sie tej ikonce przytoczonej przez rabiego?? czyz tam w rodzinie ¦wiatos³awa, datowanego na XI wiek. jest tam identyczne przedstawienie tuniko-kaftana jak na tej ikonie bu³garskiej i sa tam tak samo obcisle spodnie:
czy to jest wolna stylizacja??? ...... co nie zmienia faktu ze obchodzil mnie kaftan z kolnierzem co i udalo mi sie wkoncu potwierdzic:
z wiecej jak 1 kontrowersyjnego wczesnego ¼ród³a.
.....
- panie rabi Piotrze za spostrzegawczosc
Có¿, argumentacja Nieczara jest jak najbardziej przekonywuj±ca. Ciekawe, nie mogê teraz sprawdziæ ale wydaje mi siê ¿e Gutkowska przy tej samej postaci (chyba to w ogóle przyrysoawana ta ilustracja podana przez Niemira) da³a pasek z "kutaskami" - i to mnie chyba zasugerowa³o, albo jaka¶ pomroczno¶æ mnie ogarnê³a.
Mam nadziejê Nieczarze ¿e siê spotkamy na I³¿y, chêtnie siê dowiem wiêcej o paskach.
Witam
Nat mam do Ciebie pytanie z jakiego okresu pochodz± owe hafty bo znalazlem miêdzy nimi parê które mi sie spodoba³y i chêtnie by je wyszy³ na swoim wareskim stroju.
Je¿eli macie jeszcze zdjêcia lub linki ruskich haftów do XI wieku to by³bym bardzo wdziêczny.
Pozdra
S³awa!
Wiêkszo¶æ haftów z tego artyku³u datowana jest na 11 wiek (11 do 13) choc zdarzaj± sie i wcze¶niejsze, jak i trochê ornametntyki po¼niejszej, nawet z 15 wieku.
Wydaje mi siê ¿e na stroju wareskim bêd± w sam raz
Cieszê siê, ¿e komu¶ mog³am pomóc.
Pozdrawiam
Zostawmy zatem hafty i wróæmy do zapinek.
Oto w ksi±¿eczce "Wierchnieje Poniemanije w IX - XIII ww" znalaz³em chyba haftki(?)
rys. 6,7,8 opisane jako dier¿atiel' tylko je¿eli to haftka to brakuje drugiej czê¶ci - haczyka:) jak my¶licie czy by³ on taki sam jak we wspó³czesnych haftkach - bo ogólnie wzór jest identyczny? I czy mo¿na jej u¿yæ do zapiêcia rozciêcia w kaftanie?
Witam mam pro¶be o wkrój ruskich szerokich spodni.Niestety nigdzie nie moge znalesc
Wejd¼ sobie na stronê
http://users.bigpond.net.au/quarfwa/Miklag...er/Rus_main.htm
tam masz rekonstrukcje stroju ruskiego. Po angielsku to, ale po obrazkach siê zorientujesz.
Pozdrawiam
Kenna
Chyba jak na zlosc w Patterns nie otwiera sie fotka
CYTAT(Thorvald)
Chyba jak na zlosc w Patterns nie otwiera sie fotka :?
No w³a¶nie
,ale stronka ogó³em fajna.
Witam,
artyku³, polecany przez Kenne znajduje siê w polskiej wersji jêzykowej na stonie Draconii
http://www.draconia.pl/ubior_rusmen_03.shtml
masz tam rownie¿ dobrze omówiony ruski strój wczesny.
Czy spodnie ruskie by³y u¿ywane pzez wczesnuch s³owian, z okolic dzisiejszej polski?
Gdzie¶ ju¿ siê pyta³em ale ponowiê pytanie. Czy kto¶ gdzie¶ widzia³ szerokie spodnie w typie szarawary na ikonografii ruskiej z XII-XIII wieku? Jak dot±d wszêdzie gdzie grzeba³em (ikony, freski) s± tylko faceci w obcis³ych spodniach, a mo¿e jednak nogawicach? A np McBride przedstawia Rusinów prawie wy³±cznie w szarawarach... I b±d¼ tu madry.
Witam,
mam ma³y problem z uszyciem szarawar, a mianowicie nie zbyt rozumiem
wykrój na stronie Draconii, nawet przy pomocy lepiej pokazanego kroju
spodni z Thorsberg. Czy kto¶ móg³by podaæ limk ewentualnie jaki¶ wykrój umie¶ciæ na FREHA.
Pytanie jeszcze: czy
taki wykrój spodni móg³by byæ??
Zastanawia³em siê czy uszyte na podstawie w/w wykroju szerokie spodnie bylyby szarawarami
Z góry za pomoc dziêkuje:D
Hej! Proponujê spojrzeæ jeszcze na:
http://www.historiska.se/histvarld/drakter...re/vherrefr.htm
i
http://www.historiska.se/histvarld/drakter...dvmpasbyxor.pdf
Tak na oko, to z poprzenich wykrojów wyjd± spodnie nie a¿ tak szerokie, jak szarawary (chyba).
Pozdrawiam!
Vlasta
Witam wed³ug tego wykroju uszyje sie szarawary, nawet tak szerokie(a nawet szersze:D ) jak na stronie podana przez Vlastê.
Wycinamy dwa prostok±ty o wymiarach 70cm x 300cm, pozniej wycinamy tak jak w zalaczniku, zszywamy, plisujemy i mamy szarawary.(juz pierwsze skonczylem robic.... ehhmm piekne ,SZARAWARY RULEZ:P:P )
Pozdrawiam
ps. sorry za straszny rysunek:)
aaa jeszcze jedno pytanie mam: czy takowe szarawary na Rusi wystepowaly??
Witam.
Mam pytanko: jak proponujecie zrobiæ aby nogawki aby by³y opinaj±ce na koñcu jakie¶ zaszewki czy mankiety?
Sugeruje szycie nogawek z pelnych prostokatow, tyle ze z dodatkowym klinem w kroku. Szylam takie ostatnio i wyszly pierwyj sort:)
Pozdrawiam:)
katt.
Ps. A dol mozna tez zaplisowac, tylko duzo glebiej niz gore.
Witam!
Chcia³bym przy³±czyæ sie do pytania Piotra które zosta³o bez odpowiedzi przynajmniej na forum publicznym! W rekonstrukcjach które przegl±da³em w rosyjskiej literatyrze odno¶nie rusinów XI - XII zawsze na ilustracjach pokazywane s± spodnie proste, troche lu¼ne jednak nie szarawary. Na ikonach te¿ s± przedstawienia w spodniach obcis³ych wygl±daj±cych niemal jak nogawice - wiêc ma kto¶ mo¿e przedstawienia w ikonografii dru¿ynników w szarawarkach?
Jedyne, co uda³o mi siê znale¼æ i co choæ troche przypomina szerokie spodnie, to bransoleta ze skarbu twerskiego. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Rzeczywi¶cie szerokie, czy nie bardzo?
Witam
No có¿ nogawki - zw³aszcza ta po prawej stronie wygl±daj± tak, jakby mia³y zak³adki takie jak s± w ruskich spodniach - a jak maj± zak³adki - to spodnie na pewno s± szersze ni¿ zwyk³e.
Pozdrowienia
Liadain
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.