Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój ruski- mêski
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Vlasta
CYTAT(Zawisza)
Witam!

Chcia³bym przy³±czyæ sie do pytania Piotra które zosta³o bez odpowiedzi przynajmniej na forum publicznym! W rekonstrukcjach które przegl±da³em w rosyjskiej literatyrze odno¶nie rusinów XI - XII zawsze na ilustracjach pokazywane s± spodnie proste, troche lu¼ne jednak nie szarawary. Na ikonach te¿ s± przedstawienia w spodniach obcis³ych wygl±daj±cych niemal jak nogawice - wiêc ma kto¶ mo¿e przedstawienia w ikonografii dru¿ynników w szarawarkach?

Na to chyba ma wp³yw tradycja literacka - Ibn Rosteh i Geograf Perski opisywali "szerokie, podwi±zane pod kolanami spodnie Rusów" (Za Luborem Niederle)
Pozdrawiam!
Vlasta
Czêstogniew zwany Krukiem
Wszyscy pisz± o spodniach albo w±skich, lub szerokich podwi±zacych pod kolanem. A czy kto¶ gdzie¶ spotka³ ruskie spodnie szerokie wi±zane w kostkach? dunno.gif
spycigniew
vitam!
równie¿ szukam autentycznego stroju rusa IX-XIw. Trochê mo¿na znale¼æ u "Micha³ka", czyli wyprawy krzy¿owe. ciekawe, choæ nie wiem czy do koñca autentyczne, bo wygl±daj± na trochê pó¼niej, stroje mo¿na znale¼æ: http//alatyr.iatp.org.ua/ i dalej po linkach jesli czytasz "bukwy". Dobrzr by by³o jesli kto¶ by potwierdzi³ wykroje tam zamieszczone i stroje.pozdrawiam.
Piotr Niemir Kotowicz
Przegl±daj±c ksi±¿kê Sielickiego pt.:Polsko-ruskie stosunki kulturalne do koñca XV wieku, natkn±³em siê na wzmiankê sugeruj±c± ¿e Rusini XIII-wieczni nie nosili nogawic, wrêæz by³y one traktowane jako co¶ ¶miesznego i obra¼liwego. Przytaczam ca³y ustêp z ksi±¿ki: Potem za¶ ³acinnicy bezwstyd przyj±wszy od lichych Rzymian, a nie od witeziów, poczêli ku cudzym niewiastom na rozpustê my¶li kierowaæ i wystawaæ przed pannami i kobietami, przys³ugi im czyni±c, i znaki nosiæ ich, a swoich (¿on) nie mi³owaæ; i poczêli stroiæ siê w koszule krótkie, a nie d³ugie i miêdzynó¿a pokazywaæ, i kuse suknie nosiæ, i niby pêcherz w nogawicach (spodniach ) czyniæ wygl±d przepukliny maj±cy, nie wstydz±c siê ca³kiem, jako skoromochy (trefnisie, kuglarze). S³owianie za¶ unikaj± ich, ma³o ich przyst±pi³o ku nim.

Co wy na to...?

Pozdrawiam
Hati
Pytanko...jako Rusin co mogê za³o¿yæ na koszulê, ¿eby zimno nie by³o? tongue.gif
Ragnarr
Jak duzy wplyw na kulture Rusi mialo przybycie w IX w. Szwedow? Czy np. szarawary, zdecydowanie zaadaptowane od Rusinow przez Skandynawow a nie odwrotnie, wystepowaly na tym terenie w okolicach powiedzmy VII w? Moze nie ma to zwiazku, ale chcialbym sie upewnic... Z gory dzieki za pomoc smile.gif

Ragnarr
Dir
no coz wydaje sie ze szarawary przywedrowaly jednak z Bizancjum gdzie czesto pojawiaja sie w ikonografii do dzis wystepuja w po³udniowo wschodnich strojach ludowych miedzy innymi na Cyprze i w Turcji
Dir
By³ to oczywi¶cie pryma aprylisowy zarcik tongue.gif noga zostala komputerowo przerobiona smile.gif tu masz oryginal co do "szarawarow" jest to blizej nieokreslone zjawisko nie ma jednoznacznych znalezisk potwierdzajacych istnienie az tak szerokich spodni jak dzis przez wielu uzywane, wszystko jest fal± domys³ów na temat pseudowidocznych zagietek na materiale smile.gif czy tez pojedynczego znaleziska a bynajmniej nie wystepowalo na taka skale jak masowy bum szerokich portkow bo wareg musi takie miec bigsmile2.gif
pozdro Dir
kaper
Zapinana we³niana koszula (d³uga), albo po prostu gruby p³aszcz yes.gif
Dir
To zalezy co masz na mysli pod pojeciam rusin......... rus kijowska ? wielki nowogrod? stepowe plemiona ze wschodnich rubiezy rusi?

pozdro DIR
Angelus
Ja mam jeszcze kilka pytañ co do stroju ruskiego z X wieku, a dok³adniej stroju ¶rednio zamo¿nego warega z okolic Nowogrodu Wielkiego, bo takow± postaæ chcia³bym odtwarzaæ smile.gif
1. Jaka bielizna w tych okolicach w X wieku? Czy rubakha by³aby odpowiednia dla warega? Czy wystêpowa³ tam jaki¶ rodzaj gaci?!

2. Na koszulê kaftan - czy kaftan przedstawiony na stronie z rekonstrukcjami Rus Trader Costume jest poprawny historycznie i czy ogólnie siê nadaje? Mog± byæ obszycia i ko³nierz z haftowanego jedwabiu? I z jakiego materia³u podszewka?

3.
CYTAT(Zawisza)
W rekonstrukcjach które przegl±da³em w rosyjskiej literatyrze odno¶nie rusinów XI - XII zawsze na ilustracjach pokazywane s± spodnie proste, troche lu¼ne jednak nie szarawary.

Czy wiêc te lu¼ne spodnie bêd± odpowiednie dla warega z X wieku (mi siê wydaje, ¿e tak aczkolwiek pewno¶ci nie mam...)? Je¶li tak to czy kto¶ dysponuje wykrojem takowych? icon_mrgreen.gif

No, narazie tyle.
Pozdrawiam smile.gif
Snaewar
Witaj
Skoro Waregach to poszukaj czego¶ o Szwedach w interesuj±cym Ciê okresie. Wydaje mi siê, ¿e wszystko co skandynawskie w w/w okresie bêdzie na miejscu smile.gif

Lu¼ne spodnie jak najbardziej tak.
Angelus
Witaj.
Obawiam siê, ¿e nie zrozumieli¶my siê dobrze ;]. Otó¿ w³a¶nie przeczyta³em w encyklopedii (nie wiem czy nieznajomo¶æ tego wcze¶niej by³o dowodem mojej ignorancji :D), ¿e s³owo wareg ma 2 znaczenia smile.gif
Otó¿ nie chodzi³o mi o warega jako wojownika zaciê¿nego ze Skandynawii (bo chyba o takim mówisz), tylko o wikinga osiad³ego na terenach Rusi Kijowskiej . A wiêc na ten teren pasuje mi bardziej strój ruski w zwi±zku z przejêciem tutejszej kultury, jednak¿e poddany te¿ wp³ywom skandynawskim.
Pozdrawiam smile.gif
Boran
Cze¶æ
1. Rubakha jak najbardziej pasuje, co do gaci to na Rusi nie znaleziono, albo nic tak nie zinterpretowano, ale raczej mo¿na pos³u¿yæ siê analogiami od s±siadów. poszukaj w temacie o bieli¼nie (http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6258)
2. Co do kaftana: jest dobrze zrobiony i siê nadaje. haftowane obszycia s± jak najbardziej na miejscu. Na stronie jest mowa o "lining of low grade silk tabby" czyli podszewce z niskogatunkowej surówki jedwabnej. (chyba, bo nie jestem pewny, co znaczy "tabby" - wed³ug s³ownika to bury kot w paski, ale raczej nie o to tu chodzi bum.gif je¶li to co¶ innego ni¿ surówka to niech kto¶ poprawi).
3. Co do wykrojów spodni, to poszukaj w poprzednich postach w tym temacie. Rozstrzygniêcie w kwestii historyczno¶æi lu¼nych spodni jest zdaje siê na tak.

pozdrawiam
boran

ps. dobre wykroje kaftanów i spodni by³y swego czasu na http://www.draconia.pl, aktualnie niedostêpne - strona w przebudowie
Ksiezniczka
A co powiecie o paskach tekstylnych?

W kilku juz miejscach spotkalem sie z informacja, ze czesto takowe stosowano (chociazby na stronie http://www.strangelove.net/~kieser/Russia/KWCfeet.html - "Belts were usually made of fabric").

Czy chodzi tu o krajki (ale wowczas bylo by nie "fabic" ale "braid"), czy o zwykly material - tak jak to robilo sie w pozniejszych wiekach - XVI i pozniej i u saracenow? Niestety na imprezach nie widzialem nic poza paskami ze skory i krajkami.

Jesli ktos dysponuje jakimis informacjami lub materialami to bylbym niezmiernie wdzieczny.

P.S. Czy ktos wie w jaki sposob robi sie guzy z rzemienia lub sznureczka? Takie do zapinania.
wszebor
Przegl±da³em sobie temat o migda³ach i natkn±³em siê na rysunek znajduj±cy siê na branzolecie z Kijowa, zamieszczony w tamtym temacie przez Vlaste. Co ciekawe, oprócz migda³owej tarczy, wojownik ma spodnie, które przypominaj± w du¿ej mierze szarawary wi±zane pod kolanami. Nogawki wyra¼nie zwê¿aj± siê i chyba nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e to predstawienie szarawar.
http://freha.pl/download.php?id=5429
Jarogniew
hej,

masz rekonstrukcje stroju z "ukrainian chronicles of clothing".. jest to opracowane wlasnie na podstawie tej bransolety (datowanej na XIIw) . na bransolecie przedtawiony jest "rytualny troicki taniec"
zajrzyj do ksiazki M.Rabinowicza "Zycie codzienne w ruskim i rosyjskim miescie feudalnym" masz tam szkice z bransolety. jak dla mnei to one jednak na szarawary nei wygladaja. raczej szersze spodenki w pasy wpuszczone w wysokie buty.

pozdro
wszebor
A to przepraszam... :P czyli dalej stoimy w miejscu :P
hamum
widzê, ¿e temat faktycznie stan±³ w miejscu...mam nadzieje ¿e jednak uda siê cokolwiek go ruszyæ smile.gif powrócê do wy¿ej wspomnianej rodziny swiatos³awa i do tematu kaftanu i tutaj pojawia siê pytanie, ma kto¶ mo¿e wykrój tak d³ugiego kaftanu jak ma osobnik stoj±cy za kobiet± ?czy od pasa w dó³ by³o rozciêcie czy nie?
czy jest to tylko wyj±tek od regu³y, gdy¿ przyznam szczerze, ¿e nie uda³o mi siê znale¼æ nigdzie indziej tej d³ugo¶ci szaty a wiêkszo¶æ opracowañ twierdzi ¿e we wczesnym okresie siêga³a w okolice kolan...
Borg
Zna kto¶ przes³anki dla istnienia ruskich kaftanów z krótkim rêkawem? Na stepie takowe jak pamiêtam s± znane. Czy dotar³y na Ru¶ i zosta³y przyjête? Interesuje mnie g³ownie XII i XIII wiek
Znicz
Kaftany sogdyjskie z krótkimi rêkawami znaleziono w  Moszczewoj Ba³ce we wschodniej Europie w grobach Alanów - VIII - IX w. Na  freskach sogdyjskich (VII - VIII w) kaftany z krótkim rêkawem to element stroju  wojskowego zak³adanego na pancerz (np. na kolczugê z d³ugim rêkawem), w stroju  cywilnym – krótki rêkaw nie wystêpuje. 

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Jak to siê ma to realiów Rusi w XII w. – nie wiem.

Niektórzy badacze rekonstruuj± strój Po³owców z krótkim  rêkawem – na podstawie przestawieñ rze¼biarskich bab kamiennych. Je¶li linia  krótkiego rêkawa na rze¼bach to rzeczywi¶cie krótki rêkaw, a nie bransoleta na ramieniu – to maj± racjê. 

Pozdrawiam Znicz
Selekos
CYTAT
Jak to siê ma to realiów Rusi w XII w.– nie wiem.

Inkowie czêsto nosili krótki rêkaw (rzadziej ni¿ d³ugi- ze wzglêdu na klimat), albo ponczo w którym nie ma rêkawów (tradycyjnie noszone do dzisiaj).

Jak to siê ma do realiów Rusi w XII w.- nie wiem. crazy.gif dunno.gif

A tak bardziej serio, Borgu nie wiem czy co¶ znajdziesz na Rusi, chocia¿by ze wzglêdu na klimat tam panuj±cy (wiem, ¿e wtedy by³o ocieplenie, ale i tak jest dosyæ ch³odno). Zauwa¿, ¿e w prawie ca³ej Europie wtedy raczej nie u¿ywano krótkich rêkawów (a co dopiero na zimnej Rusi)- wyj±tkiem s± kultury ¶ródziemnomorskie, np. w ko¶ciele San Marco we W³oszech s± panowie w bezrêkawnikach, czy na Cyprzew Asinou taki pan ods³aniaj±cy £azarza ( http://img683.imageshack.us/img683/256/kupa.gif ) etc. etc. Trochê tego jest, ale to Ba³kany, W³ochy (pewnie w Hiszpanii te¿ siê znajd±) etc.
Jednak to nie jest Ru¶, 1000 km pod k±tem ciuchów ró¿nicê (chocia¿by ze wzglêdu na w.w. klimat), co dopiero kaftany Sogdyjskie icon_wink.gif

Pozdrawiam
Atakan al Vefa
Hmm plemiona afrykañskie nie ubiera³y siê prawie wcale, nie mo¿emy zlekcewa¿yæ ich s±siedztwa z Egiptem, oraz egipskich szlaków handlowych do Bizancjum, a nawet i na Ru¶.

a powa¿nie:

czy to krótki czy siê podwin±³ i na ile jest zbli¿ony do sztuki bizantyjskiej- samemu dumaæ. Jest "pikowaniec"? z tego okresu z krótkim rêkawem.
Viator
No nareszcie kto¶ co¶ bardziej na temat napisa³. A ju¿ czeka³em na antyczne skafandry kosmiczne z krótkimi rêkawami i nogawkami, które gdzie¶ tam wypatrzy³ swego czasu nieoceniony Daeniken.
brat Bule
Pozatym, niezapominajmy ¿e XIII wiek to mongo³owie i podbicie prez nich Rusi. U mongo³ów krótki rêkaw w kaftanach wystepuje. Pytanie jedno jak daleko zmongoizowali siê Rusini. Ja nie widzia³em przedstawieñ rusinów z krótkimi rêkawami za czasów Batu i pó¼niej.
Borg
Dziêkujê. W³a¶nie patrz±c na ikonografiê Mongo³ów (pó¼niejsz±) mnie g³ownie nasz³o to pytanie.
Co do klimatu dyskutowaæ nie bêdê, niezaprzeczalnie jest tam ch³odno.
brat Bule
Ja nie negujê krótkich rêkawów, mówiê jedynie ¿e siê z nimi bez pancerza nie spotka³em.
Atakan al Vefa
http://badaew.narod.ru/rus/volotovo/pir_warrior.jpg

tylko to jest juz 14 w.

a tu 13:
Borg
Macie pomys³ co Ci dwaj ¶wiêci maj± na sobie? Na tunice bolerko? Czy po prostu tunika dwukolorowa.
Borg
Mam jeszcze jedno przedstawienie krótkich rêkawów. Nie jestem pewien ale to chyba ju¿ 14 wiek i psa³terz f.291 z Petersburga
wszebor
Mia³em kiedy¶ rysunek wie¶niaka lub mieszczanina z terenów dzisiejszej Ukrainy w koszuli, której otwór na g³owê mia³ kszta³t kwadratu. By³o obszyty tkanin± innego koloru. Nie wiem, czy przed zobaczeniem tego rysunku, nie zwraca³em uwagi na przedstawienia pod tym k±tem, czy po prostu takiego rozwi±zania nigdy nie widzia³em.

Wiecie mo¿e co¶ na ten temat?
wszebor
Dzisiaj sporo czasu spêdzi³em na poszukiwaniach i wreszcie znalaz³em przedstawienie XIII w. Je¿eli kto¶ mia³by przedstawienia na czasy wcze¶niejsze, to niech ¶mia³o dorzuca ;)
Ragnar_zbrojny

Czy kto¶ mog³by zidentyfikowaæ to zwieñczenie pasa? nie wiem czy to wariacja rzemie¶lnika czy rekonstrukcja, a ju¿ przeszuka³em chyba wszystko...
Wygl±d kieruje mnie na tereny Rusi ale to nic pewnego dlatego liczê na wasz± pomoc.
Przepraszam za za¶miecanie w±tku ale naprawdê nie wiem gdzie dodaæ ten pas. devil.gif
Lubomir Aleksandrowicz
Sprz±czka przypomina Sarkel ( Bia³a Wie¿a ) powinna byæ nitowana nie przyszywana , koñcówka ma cechy Madziarskie . Z Rusi± ma to tyle wspólnego ¿e Sarkel zdoby³ ¦wiatos³aw I twierdza nale¿a³a do Chazarów
Ragnar_zbrojny
Sprz±czka ¿e sarkel to uda³o mi siê ogran±æ.
W³a¶nie koñcówka mnie bardzo zastanawia i nie wiem co to jest. Elementy roslinne typowe dla madziarów s±, ale czy to jest w oparciu o jakie¶ znalezisko? czy wariacja...
Je¶li kto¶ sie z tym spotka³ to proszê o jeszcze inny odpowiedzi.
Dziêki Luby za info ;)
Lubomir Aleksandrowicz
Spytaj Borana mo¿e ma zdjêcia z wystawy o Madziarach w Trzcinicy powinny tam takie byæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.