Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rekonstrukcja XV wiecznego miasta w praktyce
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Stron: 1, 2, 3
Peter von Opperau
na chwilê obecn± to nie wiem o ¿adnych publikacjach, o Starachowicach powiedzia³ mi w³a¶nie wyk³adowca (pisa³ doktorat z wie¿ mieszkalnych smile.gif ) i nie spotka³em siê z t± wie¿± jeszcze w ¿adnym opracowaniu, prawda jest taka, ¿e po wsiach jest jeszcze kupê rzeczy o których nikt nie wie... do owej wie¿y w Starachowicach jest dostawiony du¿y dwór z XIXw i dopóki nie odpad³ tynk i nie ods³oni³ wi±zania cegie³ (jak mówi³em wcze¶niej wendyjskiego) i zaprawy, nikt nie przypuszcza³, ¿e tam jest cos ¶redniowiecznego... ten obiekt wymaga gruntownych badañ; wydaje mi siê, ¿e nie ma nawet inwentaryzacji....
co do Dalkowa to spotka³em siê z nim na razie tylko w ksi±¿ce p. Chorowskiej "Rezydencje ¶redniowieczne na ¦l±sku- zamki, pa³ace, wie¿e mieszkalne" wyd. Politechniki Wroc³awskiej, nie by³em tam, wiêc nic wiêcej nie powiem :D
z pierwszej æwierci XVIw jest równie¿ wie¿a folwarku miejskiego w Rakowicach Wielkich (¼ród³o- j/w- w tej wsi istnia³a jeszcze druga wie¿a mieszkalna smile.gif ) zbudowana z granitu
a wie¿ z wieków XIV-XV jest na Dolnym ¦l±sku w cholerê i jeszcze trochê smile.gif
no na razie tyle, choroba, musze sie wybraæ do bibliteki wydzia³owej i pokopaæ bigsmile2.gif
pozdrawiam
Prezes
CYTAT(Wojtek z Jakubowa)
Pro¶ba aby do dyskusji w³±czy³ siê jaki¶ architekt. Mo¿e jest kto¶ koto podejmnie siê przygotowania wstêpnego kosztorysu i projektu? Mo¿e kto¶ ma jakie¶do¶wiadczenia praktyczne?

³o.
podjecie sie przygotowania kosztorysu i projektu uwzglêdniajacego wszystkie aspekty prawne i poprawnego pod wzgledem historycznym i technologicznie dostosowanego do obecnych czasów to dla jednej osoby zadanie na parê miesiêcy intensywnej pracy (zrzucice sie na jedzenie i koszty dla mnie? szczerba.gif )
oczywiscie wiele zale¿y od skali projektu,ale i tak nale¿a³oby ca³y czas mieæ pod rêk± specjalistê prawa budowlanego i planowania przestrzennego,¿eby wszystko pchn±æ.

zacznijmy od tego,¿e najpierw trzeba zacz±æ od terenu,gwarancjê korzystnego stanu prawnego i przychylno¶ci w³adz.to nie tak - hop-siup.
do tego nalezy mieæ jaki¶ biznesplan.ogólny - bo na 99% ulegnie znacznym zmianom.
dobrze jest mieæ za sob± jakie¶ mocne osoby,które zagwarantuj±,¿e inwestycja nie padnie nagle z powodu niemoznosci pozyskania gotówki albo najzwyklejszych przepychanek i zmian prawnych na górze.
najlepiej to na takie przedsiêwziêcie powo³aæ jak±¶ instytucjê NGO (fundacjê,stowarzyszenie).
tak jest ³atwiej.
jak ludzie sie skutecznie potrafi± zrzeszyæ - to ju¿ jaka¶ gwarancja i powinna ³atwiej przyci±gn±æ i sponsorów i pomocnych ludzi ze ¶wiecznika.najlepiej takich ludzi od razu zaanga¿owaæ w taki projekt.
ultras-wojas
Elo³

W 2003 byli¶my Kompani± ¦wiêtego Jerzego zaproszeni do Bornholms Middelaldercenter (Dania), nie by³o to jakie¶ super miasto z kamienia tylko drewniany gródek XIV - wieczny z podgrodziem(na 14 hektarach), co¶ w rodzaju ¿ywego muzeum dla turystów(ale ultrasowsko odtworzone, pañstwo trochê im pomaga, a resztê kasy to z biletów maj±). Duñczycy szczególnie zainteresowali sie odtwórstwem warsztatów rzemie¶lniczych. Fajne miejsce...zapraszali w 2004, zong-by³o nas za ma³o, dzieñ przed wyjazdem zabrak³o czlowieka, a w tym roku zlikwidowali tzw. zwrot kosztów(da³o siê wyj¶c na swoje), a nasz± grupê przygniot³o z kas±. Imprezka trwa przez tydzieñ, ma bardziej charakter festynu ni¿ turnieju, chocia¿ s± i plusy: codziennie jest bitwa i sporo nowych znajomo¶ci da siê tam nawi±zaæ, oczywi¶cie ¿arcie full tyle ¿e spanie pod chmurk± albo pod namiotem-spoxowe ogólnie klmaty. Byli Czesi, Niemcy, Szwedzi, Anglicy, sporo Duñczyków i jeden Ukrainiec polskiego pochodzenia, nawet nam wjazd na turniej do Kijowa chcia³ za³atwiæ, cwaniak trochê icon_cool.gif . Mamy sta³y kontakt z tymi Duñczykami mo¿e za rok siê pojedzie. Jakby brakowa³o nam ludzi to rzucimy has³o na Freha. Przedzia³ od 1350-1450-dla mnie osobi¶cie trochê za du¿y rozrzut, ale co zrobiæ, ¶wietna wycieczka, angiela i niemiecki mo¿na podszlifowaæ, a jak kto¶ nie umie to nic nie szkodzi bo co rusz na bonholmie polsk± mowê s³ychaæ.

Macie tu zreszt± linka, ma³o tam trochê tego info i foto, zawsze co¶: http://www.bornholmsmiddelaldercenter.dk/

Pozdrawiam
Don Gregorio
ultras-wojas, ze strony wynika, i¿ 1250-1350 (literówka smile.gif )
ultras-wojas
Odp. dla Don Gregorio

A propos datacji to w praktyce trochê inaczej to wygl±da smile.gif
Prezes
mi siê marzy pe³ne podgrodzie pobliskiego mi zamku heart.gif najlepiej ju¿ co¶ na kszta³t zal±¿ku ma³ego miasta..to by³oby piêkne..niestety sam zamek jak na razie popada w ruinê.
teoretycznie kto¶ siê nim zajmuje - ale chyba jedynie na zasadzie psa ogrodnika - innym nie dam,sam nie zjem face4.gif
ehh... icon_rolleyes.gif
Sewerysz
Okazja na podjêcie takiego przedsiêwziêcia w ma³ej skali w³a¶nie siê wykluwa. Poni¿ej zamieszczam korespondencjê jak± w ostatnim czasie przeprowadzi³em. Czy znajd± siê osoby, które bêd± chcia³y wesprzeæ czyn w³asnymi rêkoma?

oto korespondencja:
nr 1
Istnieje nad rzeka Warta, w puszczy Nadnoteckiej piekny kawa³ek ziemi, ( 1 hektar) otoczony starodrzewiem i wolny od cywilizacji. Miejsce to az prosi siê zeby wykorzystac je we w³asciwym celu. np. budowa drewnianej warowni lub co¶ w tym stylu. W³±cznie do Waszego, BEZP£ATNEGO u¿ytku, w czasie który Wam odpowiada)Dlatego tez chcemy Was tu zaprosiæ. Wspólnie mo¿emy obejrzec miejsce i wszystko zaplanowac.Naszym g³ównym celem jest wzbogacenie miejscowej kultury g³ównie dla dzieci i m³odziezy mieszkaj±cej w okolicy. Nie maj± zbytnich mo¿liwosci je¶li idzie o dostep do kultury, sztuki czy nawet wiedzy historycznej.Wasza pomoc i umiejetno¶ci mog± zaoowocowac nawet powstaniem miejscowej grupy rycerskiej. Chcemy urozmaicic ¿ycie tych dzieciaków. Pamietajcie, ze nie chodzi o wyci±ganie kasy. Wojtek, w³a¶ciciel ziemi udostepni j± bezp³atnie i u³atwi dostep do tanich surwców.Miejsce to znajdujê siê oko³o 100 km od Poznania. Dojezd¿aæ mo¿na tylko samochodem. Jezeli by Was to interesowa³o istnieje mozliwosc podjêcia , juz odp³atnie nauki jazdy konnej. dla rycerzy bêda ceny promocyjne.Czekamy niecierpliwie na odpowied¼.
W planach mamy "napad" na Wikingów sp³ywaj±cych Warta:)

Oczywi¶cie na mail odpowiedzia³em i wyrazi³em chêæ spotkania po czym przysz³o "ponaglenie" ;)

nr2
Bardzo prosze o kontakt.
Zaczeli¶my juz rozmowy z miejscowym so³tysem i nadlesnictwem. istnieje mozliwo¶c pozyskania darmowych materia³ów na budowe warownego gródka. Do wspólpracy przystapiæ moze takze miejscowa szko³a i jej uczniowe, któzy w czasie wakacyjnym moga pomóc. My¶lê, ze taka okazja mo¿e sie nie powtórzyæ i nalezy ja szybko wykorzystaæ. Jezeli jednak nie jestescie zainteresowani wspóln± organizacj± to tak¿e prosze o odpowied¼ mailem a najlepiej telefonicznie.
Uprzedzam, ze posiadam zacnego pó³toraka rodem z Gniewu, angielska kopie ³uku i topór:)W razie niesubordynacji zostan± odkurzone.smile.gif

nr3
Panowie!!!
Nasza propozycja jest na prawde powazna i nie ma w sobie znamion marketingowych. Na prawde chcemy zrobiæ to w imiê rozwoju m³odziezy choæ mo¿e w obecnych czasach brzmi to nieprawdopodobnie. Oczywi¶cie liczymy takze na dobra zabawê i mozliwo¶c poznania ciekawych ludzi. Do wspó³pracy z nami w zakresie rozwoju zainteresowañ przystapi± tez harcerze z BKiK, grupa zapaleñców surviwalowych. Stwórzmy okazjê dla siebie i innych. Dzieciaki z Nowego Dworu nie maj± zbyt wielkich mo¿liwo¶ci wyruszenia w ¶wiat, niech zatem ¶wiat dotrze do nich. A z drugiej strony mo¿e powstanie miejsce, w którym Wolna Kompania bêdzie mog³a organizowac spotkania z innymi grupami zapaleñców, kto wie? Jestesmy otwarci na ró¿ne porpozycje. Mamy zaplecze je¶li chodzi o miejsce i dostep do materia³ów
.

Z tego wszystkiego wyniknê³a propozycja spotkania mianowicie niedziela 26.06 w Nowym Dworze pod Gorzowem.

To by by³o na tyle.
Czekam na ewentualny komentarz a o wyniku rozmów i okre¶leniu wzajemnych oczekiwañ naszych i "inwestorów" poinformujê.

Ja równie¿ jestem budowlañcem z zawodu ...a na ironiê param siê konsrukcjami drewnianymi tak wiêc przy wspó³pracy z architektem.. (mo¿e kolega Prezes i kolega z wiêkszym do¶wiadczeniem Viator) my¶lê, ¿e da³oby siê co¶ wykminiæ.
Zastrzegam, ¿e chodzi tu raczej o siedzibê rycersk±- gród ni¿ o "wymiarowe miasto".. czyli to o czym wspomnia³ kolega Wojtek z Jakubowa.
Troszkê na temat rekonstrukcji (nie wiem dlaczego moderator nie po³±czy³ tych tematów) by³o tu: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=28...er=asc&start=30

Pytanie jaki mi siê dodatkowo nasunê³o... co dalej jak juz to powstanie? Co z opiek± nad takim obiektem.. itd. itp.?

Pozdrawiam
Sewer
KubaT
Ja wiêc powiem, ¿e je¶li projekt ruszy to chêtnie u¿yczê swoich r±k do pomocy ;) Fajnie by by³o postawiæ tak± budowlê, która by pasowa³a na prze³om XIV i XV jak i drug± po³owê XV wieku.
ultras-wojas
smile.gif
ultras-wojas
14 i 15 wiek te¿ spoko, ale jakby 13 to jeszcze lepiej smile.gif, w razie W , macie moje dwie rêce, nogi i mózg do pracy yes.gif

A co do zarz±dzania obiektem to nie wiem czy poza Biskupinem posiadamy co¶ takiego w Polsce, za to moja grupa ma kontakt z o¶rodkiem na Bornholmie(maja tam kasztel rycerski, karczmê, wie¿ê, kilka cha³up ch³opskich z zagrodami dla zwierz±t i teraz ponoæ podgrodzie z warsztatami rzemie¶lniczymi-widzia³em jak zaczynali je budowaæ/wszystko stopniowo) http://www.bornholmsmiddelaldercenter.dk/
, mo¿na by siê od nich w razie czego sporo rzeczy dowiedzieæ je¶liby nikogo na miejscu nie by³o, mo¿e jaka¶ wspó³praca? king.gif

pozdro

ps. patrz na moje posty wy¿ej
Sewerysz
Byli¶my, zobaczyli¶my, rozmawiali¶my.....
Miejsce miêdzy Nowym Dworem a Krobielówkiem pod Gorzowem Wlkp. .... jest urocze, polanka tak jak wy¿ej napisano otoczona starodrzewiem, na skraju Puszczy Noteckiej, za wa³em p³ynie Warta.. zrobili¶my kilka fotek, które pojawi± siê w najbli¿szym czasie na tym forum.
Projekt ma du¿e szanse powodzenia, poniewa¿ jest wola dzia³ania osób maj±cych dzia³eczkê w posiadaniu. Materia³y i ciê¿ki sprzêt.. (koparka, spychacz) pozostaje w gestii miejscowego so³ectwa i w³a¶cicieli i innych ¿yczliwych.
Jest tylko jeden warunek... ludzkie chêci... dok³adniej mówi±c, Nasze chêci... Dos³ownie potrzeba nam jak najwiêkszej ilo¶ci osób zdolnych do pracy fizycznej.. zapaleñców, którzy bêd± to robiæ dla siebie.. bez wizji zarobku, którzy wezm± szpadel w d³oñ i przerzuc± trochê ziemi. Naszymi kosztami bêdzie jedynie po¶wiêcony czas i paliwo na dojazd, suchy prowiant i piwo. My jako WNKP nie bêdziemy w stanie sami sprostaæ zadaniu. Tak¿e niniejszym APEL/PRO¦BA, by grupy chêtne do wspó³pracy i równie¿ pojedyncze osoby okre¶li³y siê.

A co z samym obiektem jak juz powstanie?
Bêdzie to miejsce, z którego wszyscy zaanga¿owani bêda mogli skorzystaæ. Mówi±c krótko: baza wypadowa zdala od cywilizacji dla wszystkich tych, którzy przy³o¿± rêki (dos³ownie) do powstania obiektu.
Nie chcemy byæ monopolistami, dlatego pomys³em dzielimy siê w zasadzie z ca³± Polsk±.
Korzystaæ z tego bêdzie te¿ okoliczna ludno¶æ (która, mam nadziejê przy³o¿y rêce do powstania grodu i bêdzie traktowaæ to jak swoje), festyny na których od czasu do czasu bêdziemy "misiowaæ", potañcówki, no i dzieciarnia.. bo ca³emu przedsiêwziêciu przy¶wieca my¶l o¿ywienia tamtych okolic. Pomys³ów w ka¿dym razie jest wiele...

Niestety nie bêdzie to miejsce spotkañ w dotychczasowej konwencji...tutaj ka¿dy bêdzie go¶ciem i zarazem organizatorem. ¯adnych zwrotów za podró¿, uczt sponsorowanych itp. itd. Tym bardziej potrzeba ludzi z chêci± dzia³ania.
Aha i nie mroczymy... choæ bez zbêdnej przesady... wa³ów skrzyñcowych nie bêdziemy budowaæ...Skromne ¶rodki.. skromna rekonstrukcja.. wa³y, budynki... skromna siedziba ot co.

Od kiedy ruszamy z przedsiêwziêciem?
.. zamierzenie w zasadzie ju¿ ruszy³o, mapkê geodezyjn± dostanê niebawem.. wizjê, projekt, bêdê przedstawia³ na forum...mam nadziejê, ¿e osoby z wykszta³ceniem budowlano- architektonicznym w³±cz± siê do tego procesu... aczkolwiek pozwolê sobie ro¶ciæ prawo do miana koordynatora projektu tongue.gif No chyba ¿e kto¶ koniecznie chce smile.gif
JEDNAK NIC Z TEGO NIE BÊDZIE JESLI NIE BÊDZIE LUDZI CHÊTNYCH DO WSPÓ£PRACY... ZATEM CZEKAMY.. DEKLARUJCIE SIÊ MOI DRODZY.

Pozdrawiam
Sewer

p.s. nie chcê czynic offtopów... ale je¶li to czytasz pchnij wici dalej.. informuj... niech pomys³em zarazi siê jak najwiêcej osób..
p.s. projekt kierowany jest do wszystkich grup ... od Rzymu po wiek XX.. je¶li oczywi¶cie nie bêdzie przeszkadzaæ XV wieczne datowanie ;)
Marcvs Acilivs Glabrio
Hm, zapytam tu bo mo¿e wiêcej osób bêdzie mia³a podobne pytania:
Gdzie konkretniej to jest? Jaka¶ mapeczka, link, albo choæ wspó³rzêdne geograficzne, albo odleg³o¶æ od Gorzowa Wlkp.?
Co z noclegiem? Bo rozumiem, ¿e codziennie nikt nie bedzie doje¿d¿a³. No i co z ¿are³kiem? Na koszt w³asny?
Rozumiem te¿, ¿e tacy jak ja, czyli zupe³nie niewykszta³ceni i bez do¶wiadczenia w takich robotach te¿ mile widziani?
No i czy mo¿na tam siê zjawiaæ "okresowo", np. na tydzieñ, potem nie ma, potem na 2 dni, potem znów przerwa... no i czy zd±¿e siê za³apaæ jeszcze na wakacje, jakbym ewentualnie mia³ tak± potrzebe pomocy smile.gif
Sewerysz
Dok³adnie po³o¿enie miejsca miêdzy Krobielówkiem a ¦winiarami http://www.pilot.pl/index.php3?Z_CITY_NAME...orm_t=1&lang=pl

Od razu wyja¶niam, ¿e realizacja bêdzie przebiegaæ raczej weekendowo (nikt przecie¿ nie wierzy w zgranie urlopowo-wakacyjne wszystkich zaineresowanych). Taka forma w naszej sytuacji wydaje siê byæ najbardziej uzasadniona i chyba realna.
Tym samym noclegi w namiotach (2-3 noce da siê wytrzymaæ) ewentualnie gospodarstwo agroturystyczne.
Jad³o owszem na w³asny koszt... no chyba, ¿e jaki¶ baranek lub ¶winiak siê znajdzie przypadkiem w pobli¿u ;)
Ka¿de rêce siê przydadz±, byleby nie trzyma³y puchy piwa przez ca³y dzieñ.

Budowa ruszy najwcze¶niej pod koniec sezonu lub po...czyli wstêpnie wrzesieñ. Oczywi¶cie zale¿y to od liczby chêtnych do pomocy. Co do konkretnych terminów... bêdziemy informowaæ na bie¿±co. Pierwszym zadaniem to bêdzie agitacja na imprezach, na których bêdziemy czyli pozyskiwanie si³y roboczej tongue.gif

PIERWSZ¡ AGITACYJNO-INFORMACYJN¡ IMPREZ¡ BÊDZIE GRUNWALD. WSZELKICH INFORMACJI BÊDZIEMY UDZIELAÆ W NADREÑSKIEJ. NALE¯Y PYTAÆ O LUDZI Z WOLNEJ KOMPANII NAJEMNEJ POZNAÑ.

(My¶l rozwojowa: Zastanawiam siê nad tym by stworzyæ na freha imienn± listê osób zainteresowanych tematem.. my¶lê, ¿e znane nazwiska bêd± motywowa³y innych. Oczywi¶cie ich zamieszczenie musi wi±zaæ siê ze zgoda rzeczonych.. ale to bêdê rozgrywa³ ju¿ na priva).

pozdrawiam
Sewer
Marcvs Acilivs Glabrio
£ikendowo? Hm to mo¿e by mi siê uda³o choæ kilka ³ykendów charytatywnie spêdziæ, bede ¶ledzi³ temat i jakby co siê zg³osze smile.gif
Peter von Opperau
ja te¿ chêtnie pomogê.... co prawda nie wiem kiedy wrócê z roboty z Finlandii (jako¶ pocz±tek wrze¶nia) ale choæby teoretycznie jeszcze przez 2 tygodnie smile.gif jak wrócê to siê skontaktujê i spróbuje te¿ co¶ fizycznie popracowaæ
a teraz trzeba by siê wziê¶æ za projekt... je¶li pode¶lesz mi skan tej mapki geodezyjnej i fotki terenu to co¶ pomy¶lê (okres rozumiem prze³om XIV/XVw.?) z³apiê jeszcze na uczelni Marcina Przybysia i co¶ we dwu wymy¶limy ciekawego (chyba przespa³ aktualizacjê tematu smile.gif )
pozdrowionka
Sewerysz
Oczywi¶cie zdjêcia jak i mapka pojawi± siê na freha...
Liczê na Wasz± pomoc.. mam nadziejê, ¿e razem uda nam siê jak±¶ ³adn± wizjê stworzyæ. Pamiêtajmy jednak o tym, by by³o jak najbardziej historyczne, w miarê mo¿liwo¶ci i skromnie bo sponsorów brak a korzystamy z dobrej woli nadle¶nictwa i tamtejszych w³adz.
Mam nadziejê, ¿e uda nam siê przebrn±æ przez biurokracjê... ale najpierw ludzie... potem problemy.
Za³o¿enia projektowe przedstawiê do dyskusji ju¿ niebawem...(tak na marginesie w wyobra¼ni mam siedzibê raubrittersk± jak± nakre¶lil Sapek w Wie¿y B³aznów).
Jako ¿e okres gunwaldzki jest bardzo popularny u nas, tak te¿ celujemy z osad± w XIV/XV...

Zapomnia³em poruszyæ kwestiê narzêdzi... równie¿ we w³asnym zakresie.. tak to ju¿ jest... ¿adnych elektrycznych nie u¿yjemy bo pr±du brak ;) Wiertarki, ¶widry, siekiery, pi³y, mile widziana spalinowa... i wszystko co do drewna s³u¿y... ale to bêdziemy tez powoluchnu ustalaæ.

Pozdrawiam
Sewer

p.s. filantrop mile widziany... chocia¿ na p³yny ch³odz±ce i kie³bachê by by³o
Marcvs Acilivs Glabrio
To jeszcze jedno pytanie organizacyjne... Dojazd, rozumiem, ze na w³asny koszt, ale czy tam siê da dojechaæ wozem zaprzê¿onym w konie mechaniczne, czy tylko z lacza od Korbielówka(je¶li tak to jaka to odleg³o¶æ, tak pi razy drzwi?) icon_wink.gif
Sewerysz
Dla osób z w³asnymi 4 kó³kami dojazd nie stanowi problemu.. doje¿d¿a siê pod sam± dzia³eczkê bez k³opotu. Dla korzystaj±cych z komunikacji masowej (czyt. PKS) przewidziany jest spacer ok. 2 km.
Peter von Opperau
drogi Gryfie.... siedziby raubitterskie (i ogólnie ju¿ zameczki w tych czasach) mia³y byæ z zasady jak najmocniej ufortyfikowane i w zwi±zku z tym raczej potrzebny by by³ mur.....
zamków typu przej¶ciowego (patrz m.in. wa³ z palisad±) ju¿ siê raczej na prze³omie XIV/XVw. siê nie spotyka³o...
³adnym przyk³±dem zamku raubitterskiego s± Ciep³owody na Dolnym ¦l±sku (zajrzyj na http://miks.ar.wroc.pl/zamki/zamki.htm i tam je znajd¼ i zobacz na opis)
oczywi¶cie mogê siê myliæ, poprawiajcie mnie a ja biegnê poszukaæ w ksi±¿kach smile.gif
Sewerysz
Zgadzam siê z Tob± drogi Peterze... z tamtego czasu najwiêcej obiektów zachowanych to obiekty z kamienia b±d¼ ceg³y. Jednak nie wszystkich by³o na to staæ. Poza tym drewno kiepsko znosi próbê ognia, czasu, wilgoci, robactw. Mniemam, ¿e z tego te¿ powodu ma³o (..a w³a¶ciwie wcale) takich stanowisk zosta³o odkrytych. A wiêkszo¶æ, która mog³a siê zachowaæ przebudowano.
Pozwolê sobie cytyowaæ za Witoldem Krassowskim " Dzieje budownicta i architektury na ziemiach Polski" tom 2:
".... Zamki wznoszone w czasach Kazimierza Wielkiego przez mo¿nych by³y w zasadzie podobne do królewskich.... W wielu wypadkach zreszt± obronna siedziba rycerska sk³ada³a siê (jak np. w Go³añczy) jedynie z mieszkalnego domu murowanego, otoczonego wa³em, palisad± itp..." i tu racja jest po twej stronie Peterze... jednak cytuj±c dalej mamy: "... Zdarza³y siê te¿ tzw. fortalicje, tj. takie siedziby rycerskie, w których nawet budynek mieszkalny by³ nie murowany, lecz drewniany. Byæ mo¿e, ¿e np. Siedziba rycerska w Dubiecku pod przemy¶lem by³a pierwotnie fortalicj±".
... i o czym¶ podobnym my¶lê.
Dla przyk³adu wspomnê, ¿e wa³y drewniano-ziemne zaczêto wymieniaæ na murowane w 1368r. w Pu³tusku (gród biskupi) a w np. Czersku w 1388r.
Argument dodatkowy.. w latach/wiekach pó¼niejszych wiele dworków ju¿ szlacheckich by³o drewnianymi fortalicjami, wiêc w okresie nas interesuj±cym taka forma fortyfikacji nie musia³a zostaæ w pe³ni wyparta przez kamieñ i ceg³ê. Szczególnie na "prowincji" icon_wink.gif
Pozdrawiam
Sewer

p.s. Ciekawostka... do popularyzacji murowanej zabudowy miast w XV wieku przyczyni³ siê... uwaga: czterdziestokrotny wzrost cen drewna, dodatkowo zakazy stawiania budynków nieogniotrwa³ych (zakaz z 1342r. we Wroc³awiu). Jednak upowrzechnienie murów mia³o miejsce tylko w znaczniejszych miastach.. a to zazwyczaj w strefie przyrynkowej.
Marcin Przyby¶
Witam!!

Fakt, Peter ma racje, przespa³em aktualizacje tematu smile.gif

Skoro jest taka szansa nale¿y j± wykorzystaæ. Nie bêdzie to mo¿e pe³no wymiarowe miasto jak sobie wymarzy³em, ale zawsze stwarza to szanse wybudowania czego¶ na potrzeby spotkañ i dzia³añ rekonstruktorskich a tak¿e mo¿e przyczyni siê do edukacji. W przysz³o¶ci mog³oby byæ to przyczynkiem do prób znalezienia inwestora na wiêksz± realizacjê.

Podstawowym pytaniem jest ILE INWESTROR JEST W STANIE DAÆ NAM, PIENIEDZY bo to warunkuje ca³o¶æ prac projektowych.

Ja widzê to (bez specjalnej na chwilê dzisiejsz± podbudowy merytorycznej dotycz±cej formalnego aspektu zabudowy) jako KOMPLEKS budowli drewnianych. Tylko wtedy nawet przy niewielkim nak³adzie finansowym ( konstrukcja sumikowo ³±tkowa lub szachulcowa) mo¿na bêdzie uzyskaæ zadowalaj±cy efekt „syto¶ci” ca³o¶ci za³o¿enia. Stawiaj±c zabudowê towarzysz±c± jak i elementy, nazwa³bym to, ma³ej architektury w postaci studni itp.

Jutro poszukam u mnie i w bibliotece materia³ów dotycz±cych takiej zabudowy i spróbujê w ci±gu najbli¿szych dni sp³odziæ jak±¶ bardzo surow± koncepcjê.

STWORZENIE TAKIEGO PROJEKTU JEST MO¯LIWE TYLKO I WY£¡CZNIE PRZY WSPÓ£PRACY WIELU OSÓB TAK NA P£ASZCZY¬NIE PROJEKTOWEJ JAK I WYKONAWCZEJ.

Ja ze swojej strony zaanga¿uje siê z ogromn± chêci± w to przedsiêwziêcie ca³ym sercem, wiedz± i umiejêtno¶ciami.

Mogê zaoferowaæ:
-Wszelkie prace z gatunku architektonicznych
-Wizualizacje, prezentacje multimedialne dla inwestora (flash)
-Ewentualna strona internetowa (flash)
-Pomoc przy budowie

To tyle na razie z mojej strony

Pozdrawiam
yes.gif
Sewerysz
Cze¶æ!
Czytajcie Kochani co by³o pisane przeze mnie wczesniej!
Inwestor nie da ani grosza... udostêpnia kawalek ziemi... stara siê tylko zapewniæ surowiec... (czyt. drewno, kamienie, ziemia) i to te¿ w ilo¶ciach nie przyt³aczaj±cych swym ogromem.

Wspó³pracê z architektem maj±cym ju¿ kilkuletnie do¶wiadczenie zawodowe w projektowaniu oraz co wa¿niejsze projektuj±cym rekonstrukcje grodów, wie¿ itd. itp. z interesuj±cego nas okresu podj±³em wczoraj... ja jako konstruktor, z równie¿ kilkuletnim do¶wiadczeniem i z racji wykszta³cenia bêdê siê martwi³ nad tym by nikomu nic na g³owê nie spad³o. Mamy wstêpne za³o¿enia, które przy chwili czasu opiszê i u¶ci¶lê.
Bardzo proszê by wszystkie ustalenia sz³y jednak przeze mnie i pro¶ba równie¿ o to by kontaktowaæ siê albo przez posty na freha b±d¼ bezpo¶rednio ze mn± ..... powód jest prosty: tworzê listê osób chêtnych do wspó³pracy... i sam sobie nada³em tytu³ koordynatora projektu crazy.gif

Tak¿e Drogi Marcinie witam w¶ród narazie nielicznych zapaleñców ;) Twoja pomoc w dziedzinach, które wymieni³e¶ bêdzie nieoceniona.
W po³owie wrze¶nia my¶lê o zorganizowaniu spotkania tam na miejscu. Ca³y czas ¿ywiê nadziejê, ¿e uda siê do tego czasu zebraæ tylu ludzi ile bêdzie potrzeba.

Narazie sam czekam na dos³anie mapki sytuacyjnej i zdjêcia... które zamieszczê tutaj.. wtedy bêdzie mo¿na poczyniæ pierwsze przymiarki.

Za³o¿enia... z racji zamierzeñ inwestorskich: obiekt stanie siê docelowo domem kultury(co¶ jak remizy stra¿ackie na wsiach - miejsce zabaw dzieci i doros³ych. Dlaczego? Ano dlatego ¿e obiektem przez ca³y rok musi siê kto¶ opiekowaæ... a nikt z nas nie bêdzie w stanie, wiêc trzeba to zrzuciæ na miejscowych. Funkcja dodatkowa to my i nasze miejsce spotkañ, kiedy nam siê tylko zamarzy.
By ów obiekt zacz±³ samoistnie funkcjonowaæ... powstanie tam w pierwszej kolejno¶ci Wie¿a rycerska b±d¼ karczma wraz z wie¿± na s³upach (co¶ na kszta³t dzisiejszych ambon my¶liwskich tyle ¿e odrobinê wiêksza gabarytowo), wszystko otoczone palisad± (czêstoko³em). Mamy na to wszystko tylko 1 hektar.
Konstrukcjê proponowa³bym raczej zrêbow± - bardziej pasuj±ca do XIV/XV wieku... sumikowo ³±tkowa to chyba wymys³ troszkê pó¼niejszy (o¶wieæcie je¶li siê mylê)... szachulcowa to ciekawa propozycja (nie wiem tylko jak z datowaniem) .. ale obawiam siê, ¿e bêdzie problem z materia³em wype³niaj±cym (g³ównym.. czyli glin±, bo domieszki by siê znalaz³y).
narazie tyle
Pozdrawiam
Marcin Przyby¶
Niech i tak bêdzie koordynatorze smile.gif

Rozejrzê siê za jakimi¶ materia³ami na temat i pode¶lê wam to, co znajdê, mo¿e siê przyda.

Nie ukrywam, ¿e zale¿a³oby mi, ¿e by przynajmniej fragment takiego za³o¿enia zrobiæ metodami w pe³ni autentycznymi. To znaczy przy u¿yciu narzêdzi i technik wywodz±cych siê z okolic XV wieku tak dla sprawdzenia „mechaniki” budowania.

Obawiam siê, ¿e niestety dom kultury przekracza nasze mo¿liwo¶ci... To ju¿ nie jest domek na grodzie, do którego widz zagl±da i wychodzi. Tam przebywaj± ludzie a to niesie za sob± ju¿ wielokrotnie podnoszon± w tym temacie kwestie ppo¿. i bhp.
Niestety o ile mnie pamiêæ nie myli to przepisy mówi±, ¿e: „(...) do budowy nale¿y stosowaæ materia³y, wyroby i elementy budowlane odporne lub uodpornione na zagrzybienie i inne formy biodegradacji odpowiednio do stopnia zagro¿enia korozj± biologiczn±”
Co automatycznie klasyfikuje drewno do grupy wysoko podatnej. A przepisów ppo¿. nie musze chyba cytowaæ... To zmusza do stosowania preparatów trójfunkcyjnych do impregnacji drewna, co przy zerowej dotacji inwestora (dlatego pyta³em o pieni±dze) jest niewykonalne...

Nie chcia³bym ¿eby by³o to potraktowane jako zarzut, porostu chcia³bym zasygnalizowaæ dosyæ powa¿ny problem natury prawnej... A to tylko jeden z wielu niestety...

Pozdrawiam

PS. Co do sumikowo ³±tkowej nie jestem pewien ale szchulcowa by³a na 100% . Jest szansa ¿e glinê te¿ siê da gdzie¶ za³atwiæ. Napewno wysz³o by to taniej ni¿ w konstrukcji zrêbowej.
Peter von Opperau
dok³adnie, szachulec drogi Gryfie.... czyli trzeba zacz±æ szukania dostêpu do gliny smile.gif
je¶li pocz±tek jest przewidziany na wrzesieñ, to dam raczej radê wróciæ z zagranicy i te¿ pomóc manualnie, tak wiêc kolejny zapaleniec jest
tak samo zgadzam siê z Marcinem, nie da rady z Domem Kultury.... nikt nie wyda zezwoleñ na to... tak samo zgadzam siê ¿eby budowaæ technikami jaknajbardziej zblizonymi do stosowanych w XVw.
Sewerysz
Witam!
Ju¿ po poprzednim Twoim po¶cie Peterze pozwoli³em sobie wci±gn±æ Ciê na listê ;)
Narazie nie zawracam sobie i urzêdasom g³owy co do funkcji docelowej obiektu, bo jak nie zbierzemy siê w min.30 osób chêtnych to i tak szlag wszystko trafi.
Hmmm... co do budowania ca³o¶ci technikami rodem z XV wieku... podchodzê raczej ostro¿nie bo siê zajedziemy... bêdê siê nawet upiera³ by do kopania fosy i usypywania wa³ów w znakomitej czê¶ci u¿yæ sprzêtu zmechanizowanego...reszta to i tak ciesielka (a ¿e pr±du brak to albo r±czki albo spalina). Za propozycj± Marcina mo¿na dla chêtnych zorganizowaæ co¶ na kszta³t warsztatów archeologii ¿ywej (do¶wiadczalnej).. i jaki¶ u³amek robót zrobiæ tak jak to robiono dawniej. Oczywi¶cie wykonanie odpowiednich narzêdzi pozostawiam w gestii tych którzy siê zdeklaruj± do takiej ortodoksji ;)
To by by³o na tyle.
Pozdrawiam
Sewer
Mojmir II
Projekt w pe³ni popieram i zg³aszam siê na listê osób dysponuj±cych chêciami do zrealizowania go. Z pewnych przyczyn nie bêde móg³ pomóc przy pracach budowlanych wszelkiej natury. Dodatkowo jednak bêde z pewno¶ci± s³u¿y bede pomoc± przy projekcie i wizualizacj. ( Drogi Marcinie bigsmile2.gif i )
Wiêc jak to powiedzia³ Gimli: " To jest niebezpieczne.. to jest szalone!!! Wiêc na co my jeszcze czekamy??!!!" bum.gif
Viator
Dopiero dzi¶ po d³ugiej przerwie zajrza³em na Freha i trafi³em na ten w±tek.

Gryfie, to brzmi ¶wietnie, bo realistycznie! Mia³bym ogromn± ochotê zaanga¿owaæ siê w to, ale jak na z³o¶æ w tym roku nie dysponujê ani chwil± czasu a nawet do sieci dostêp mam coraz bardziej ograniczony. Je¶li jednak bêdê móg³ s³u¿yæ chocia¿ rad± i pomys³ami, chêtnie zrobiê ile bêdê móg³. Tak du¿o do¶wiadczenia zawodowego to znów nie mam, moja bran¿a to konstrukcje stalowe a uprawnieñ jeszcze nie zrobi³em, wiêc nie mogê a¿ tyle pomóc, ile bym chcia³. Parê rzeczy jednak od razu mi siê nasuwa:

- hektar to nie tak du¿o wcale (dok³adnie tyle ma moja dzia³ka siedliskowa, na której siê budujê). Skoro to jest odludzie, to potrzebny bêdzie jeszcze dojazd (droga) i spory parking dla go¶ci (o ile to mo¿liwe odsuniêty o parêset metrów od "gródka"). Musicie to na miejscu sprawdziæ czy znajdzie siê na to teren!
- ko³o tego parkingu jakie¶ zaplecze: Toy-ki (WC), woda z cysterny, ewentualny pr±d z generatora. Chyba da siê zrobiæ (ale na samym terenie gródka to kibel musi byæ tradycyjny).
- co do p-po¿, je¶li impregnacja ci¶nieniowa ani zanurzeniowa ¶rodkiem owado-, grzybo- i ogniochronnym nie wchodzi cenowo w grê (zreszt± drewno jak rozumiem niesezonowane), to mo¿e wystarczy 2-3 krotne powierzchniowe malowanie, np. bezbarwnym Deimosem - koszt na moj± wiê¼bê (200 m kwadratowych) wyniós³ nieca³y tysi±c z³otych. Tyle ¿e z powierzchni nara¿onych na opady preparat solny by sp³uka³o. No i wymagane odleg³o¶ci obiektów z pokryciem rozprzestrzeniaj±cym ogieñ od siebie nawzajem i od lasu s± spore. Mo¿na jako¶ zabezpieczyæ strzechê (dajemy strzechê czy gont, czy, po krzy¿acku, dachówkê?)?
- kawa³ek tego toby nawet nale¿a³o zostawiæ niezabudowany/nieukoñczony i dokañczaæ go po trochu w ramach samych pokazów - jak budowano dawniej.

I, kochani - ludzie spoza bran¿y mog± tego nie czuæ - najwa¿niejsza rzecz to projekt - nie tylko jako niezbêdna podstawa do pozwolenia na budowê i do kosztorysu/biznesplanu, ale i po to, ¿eby¶my sami nie pok³ócili siê w pewnej chwili o konkretne rozwi±zania tak, jak budowniczowie zikkuratu Etemenanki czyli wie¿y Babel, która dziêki temu pozosta³a nieukoñczona - przecie¿ ka¿dy mo¿e mieæ i na pewno ma trochê inn± wizjê. Wiêc zanim z³apiemy za te siekiery i pilarki trzeba trochê jeszcze pog³ówkowaæ i przygotowaæ papiery i dokumentacjê rysunkow± - przy mo¿liwie jak najwiêkszym udziale merytorycznym historyków architektury.

Trzymam kciuki!

P.S.
Je¶li bêdê potrzebny (np. Tobie, Gryfie) proszê o sygna³ na priv, podam do siebie telefony, bo jako siê rzek³o na forum bywam ostatnio baaardzo rzadko.
Sulkar
Gryf, Bede uwa¿nie sledzi³ forum. Jestem bardzo ciekaw co wyniknie z projektów w Nowym Dworze.
Sewerysz
Niniejszym przystêpujê do formowania listy "OGRODNIKÓW" (tak bowiem nazywam roboczo projekt).
Kolejno¶æ absolutnie przypadkowa.
Tytu³y zamieszczone s± tylko przy osobach z dyplomem w dziedzinie budownictwa i architektury, tworz±cy tym samym zal±¿ek zespo³u projektowego.
"projekt" - dla osób wci±gnietych do zespo³u projektowego... czyli dla osób kszta³conym na architektów b±d¼ konstruktorów.
"konsultacja" - dla sióstr z archeo ;)

1. Wojtek i Basia Korczyñscy (w³a¶ciciele)
2. Tomasz Tor³op "Sulkar" (zamieszany z ramienia w³a¶cicieli)
3. JacekTomczak "Jacol" (ogrodnik z WKNP-chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
4. mgr in¿. Seweryn Szymczewski (ogrodnik z WKNP - konstruktor -chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
5. Przemys³aw Karcz "Grzdacz" (ogrodnik z WKNP- chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
6. Micha³ Kwieciñski "Brus" (ogrodnik z WKNP-chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
7. Horacy Kondras (ogrodnik z WKNP-chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
8. Kamil Kondras (ogrodnik z WKNP-chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
9. Filip Balcerzak "Filer" (ogrodnik z WKNP-chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
10.Krzysztof Satkiewicz (ogrodnik z WKNP-chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
11.Grzegorz Satkiewicz (ogrodnik z WKNP-chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
12.mgr in¿. arch. Wojciech Wasiak "Wotawa" (ogrodnik - projektant- konsultacja)
13.Robert z Czestochowy (ogrodnik z Ctr+H.. ale nie Bagrit - chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
14.Ylajali wraz z po³owic± (ogrodnik - konsultacja - chêtna by siê zmêczyæ przy pracy)
15.Kuba (ogrodnik z BRZG - chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
16.ultras-wojas (ogrodnik z Lublina - chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
17.Peter von Opperau (ogrodnik ¶l±ski -projekt - chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
18.Marcin Przyby¶ (ogrodnik z Wroc³awia - projekt - chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
19.Mojmir II (ogrodnik)
20.Aerlin (ogrodnik - chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
21.mgr in¿. Viator (ogrodnik - konstruktor)
22.Orzech (ogrodnik - chêtny by siê zmêczyæ przy pracy)
23.Karolina Franaszczuk "S³owianka" (ogrodniczka - chêtna by siê zmêczyæ przy pracy)

JEST NAS ZA MA£O... JAK ZNAM ¯YCIE, PO£OWA NIE BÊDZIE MIA£A CZASU smile.gif

Je¶li kogo¶ pomin±³em proszê interweniowaæ na priva. Je¶li mylnie wpisa³em albo wcale nie wpisa³em dziedziny (projekt konsultacja) proszê o info na priv.

Marcinie.. chylê czo³a.. konstrukcja sumikowo-³±tkowa jak najbardziej historyczna, a jak siê okazuje glina znajduje siê w pobli¿u, wiêc szachulec wejdzie na powa¿nie w sferê rozwa¿añ.
Do koñca tygodnia mam dostaæ skan mapki.
Co do pokrycia dachu... ani strzecha ani gont (ceny zabójcze)... raczej najprostsze dranice.

A wiecie co zrobimy za pierwszym razem? Nawet przed zamkniêciem projektu. Je¶li nie to wam powiem... zakasamy rêkawy i zrobimy mo¿e 5 mb metrowej wys. wa³u z przykop± a na nim p³ot plecionkowy na 1,3m. Razem tego zrobi siê 3,3 wysko¶ci. Zrobimy zdjêcia zmierzymy czas, a tym samym nak³ad pracy, potem popierzemy siê na ¿elastwo wypijemy browary. I bêdziemy my¶leæ dalej. Oby te 5m nas nie zmêczy³o.
Tymczasem!
Pozdrawiam
Sewer
Andrzej Siejeñski
Tutaj jest wiêcej http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7879&highlight=
Orzech
Witam, panie i panowie!
Pomys³ ¶wietny, miejmy nadziejê, ¿e szybko co¶ ruszy. Ja równie¿ zg³aszam siê do biegania z cegie³kami i machania ³opat± - tyle pomóc jestem w stanie. Pozdrawiam i czekam na kolejne wie¶ci.
Orzech
Wotawa
Wszyscy teraz co¶ buduj± jak widzê :-) Chcia³bym na¶wietliæ problematy zwi±zane z odtwarzaniem architektury drewnianej w odniesieniu do "grodu rycerskiego" omawianego w Karczmie.
Pojawia siê bowiem kwestia przyjêcia pewnych konwencji i standardów. Prosze to przyjac jako krótkie wprowadzenie ze strony jednocze¶nie i architekta i studenta archeologii, pracujacego nad podobnym problemem (na razie nei czas o nim mówiæ). Chodzi mi bowiem o konwencjê odtwarzania architektury, historyczno¶æ konstrukcji i metod, oraz moze pó¼niej - sposób funkcjonowania gotowej rekonstrukcji. Wszystko to ma na siebie wzajemny wp³yw.

My¶lê, zê dyskusja z:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7879&highlight=
Moze byc bardzo pomocna dla wszystkich my¶l±cych o rekonstrukcji. Nie chodzi mi o to konkretne za³o¿enie, ale zastanowienie sie nad bardzo konkretnymi problemami z którymi spotka sie ka¿dy odtwórca.

"Gród rycerski" (problematyczna jest ju¿ sama nazwa) z X-XIIw o charakterze turniejowym (od XIIIw w zwy¿), z trybunami w ¶rodku, rekonstrukcj± historyczna choæby¶my pêkli - nie bêdzie. Nie ma szans by wspó³czesna "Szko³a Jedi" otwarta dla ruchu turystycznego da³a siê wpasowaæ w realia ¿ycia z XIw.
Bêdzie za to fajnym (miejmy nadziejê) o¶rodkiem turystycznym, w którym wykorzystano elementy rekonstrukcji historycznej. I swoj± drog± fajnie by by³o zobaczyæ poprawn± rekonstrukcjê po³±czeñ ciesielskich w konca³ego za³o¿enia. Mnie by wystarczy³y przyzwoicie odtworzone wie¿e bramne - jak dla mnie - wystarczy.

1. Wiêkszo¶æ rzeczy które wystaj± ponad ziemiê w tego typu za³o¿eniach jest w wiêkszym lub mniejszym stopniu domys³em. Opiera sie zazwyczaj na podstawowych opracowaniach, m. in. Ho³ubowicza - dotyczacego Opola w X-XIIw. Najstarsze zachowane budynki drewniane pochodz± z XVIIw, sakralne z XVw -XVIw.
Niektóre rozwi±zania ciesielskie nie istnia³y w XIw, ale by³y spotykane pó¼niej powszechnie. Przy opieraniu siê na istniejacych zabykach architektury, musimy je wiêc niejako "pomijaæ" albo "podmieniaæ" cofaj±c sie w czasie, co nie pozostaje bez wp³ywu na mechanikê ca³ego uk³adu. Czasem nawet s± to po prostu domys³y.
Wiêc zawsze wiele rzeczy bêdzie dyskusyjnych. Szczerze mówi±c, sam bym kilka rzeczy wykona³ w kilka ró¿nych sposobów. Nie wiem który po 10 latach okaze siê bardziej trafny.

2. Wszystkie za³o¿enia turystyczne juz na starcie maj± z regu³y du¿o mniej wspólnego z tradycyjnymi metodami (choæby okna, przepisy bezpieczeñstwa, kanalizacja, woda itd.). No tak i koniecznie schody które wytrzymaj± amerykañskiego turystê, kompletnie obce ¶redniowiecznym :-).

3. Logika myslenia o konstrukcji w dawnych czasach jest odmienna od naszej wspó³czesnej. Dla mnie po³±czenia w konstrukcjach ramowych i palisadowych s± wyj±tkowo trudne i obce wspó³czesnemu in¿ynierowi, na pierwszy rzut oka moment zginaj±cy na ¶rodku s³upa powinien wypuszczaæ rygiel z gniazda. Wystêpuje silna ochota roz³o¿enia si³ na proste rozci±ganie i ¶ciskanie, co sugeruje u¿ycie konstrukcji szachulcowej, znanej jednak dopiero z XIIIw.
Dalej: konstrukcja dachu na sochê i ¶lemiê jest wogóle niezauwa¿ana przez wspó³czesnych projektantów. Na pierwszy rzut oka jest bowiem mechanicznie nieefektywna. Jest jednak stosowna dla dawniejszych czasów. D³ugo by pisaæ dlaczego, ale zdecydowanie unikam prostego t³umaczenia uk³adów na rózne krokwiowe.
Zabawne jest te¿ to, ¿e terminologia ciesio³ki tradycyjnej ró¿ni siê mocno od wspó³czesnej, in¿ynierskiej.
Jakby t³umaczyc z czeskiego na polskie (albo odwrotnie). Czê¶æ zrozumia³a, czêsæ s³ów ta sama, ale znaczy cos innego i kilka z kosmosu.

4. Spor± przeszkod± jest mechaniczne powielanie rozwi±zañ z Biskupina (VIIIw. p.n.e.), czy np. z rekosntrukcji Gross Raden (to drugie akurat du¿o nam bli¿sze). Taka pokusa zawsze istnieje, przyspiesza bardzo prace, choæ wiele rzeczy przyjêto tam przecie¿ na zasadzie pewnego eksperymentu.

5. Ostatnim problemem jest przemieszanie pojêc cywilizacyjnym. Gród z X-XIIw nie bardzo pasuje do pojêcia "rycerski" i do turniejów. Inna epoka, a poza tym turniejów w grodach nie urz±dzano. MAmy wiêc problem z dopasowaniem budowli do konkretnych realiów historycznych, co opisano we wstêpie.

Chcia³bym jeszcze kilka s³ó skierowaæ bezpo¶rednio do Efendiego:
Efendi - pierwsza uwaga dktór± otrzyma³e¶ - istniej±ca prezentacja nie przekonuje. To bardzo cenna uwaga, ja bym jej nie lekcewa¿y³, wiêcej, przyj±³ z wdziêcznosci± - to jest bardzo pomocne w przyjêciu odpowiedniej strategii marketingowej, tudzie¿ dalszego projektowania (wykonawczy na pewno nie jest jeszcze gotowy).

Druga to ta, ¿e nie s±dzê by rozs±dnym by³o zapewniaæ, i¿ wszystke prace przy wspó³czesnych za³ozeniach (zw³aszcza du¿ych) zostana wykonane metodami historycznymi. Musiano by zrezygnnowaæ z drzewa tartacznego i drzeæ choæby deski bez u¿ycia pi³y. Podobnie kopanie rowu i sypanie wa³u, raczej wykonaj± koparki a nie ludzie (koszta). O odmnienno¶ci cech mechanicznych elementów dartych od pi³owanych nie trzeba chyba tu wspominaæ (choæ wspó³cze¶ni architekci nie bior± tego zazwyczaj pod uwagê). Wiec i wymiary bêd± siê ró¿niæ (darte lepiej pracuj± na zginanie). Reszta - jak wy¿ej. Chêtnie obejrzê efekty. Dla mnie to ciekawa propozycja turystyczno-widowiskowa, wsparta kilkoma elementami rekonstrukcji. Jestem bardzo ciekaw - jak juz wspomina³em- po³±czeñ ciesielskich i rozwi±zañ p. po¿.

Krtytka jaka sie pojawi³a, nie powinna byæ ganiona i traktowana jako co¶ niew³a¶ciwego. Zaprezentowano wizualizacjê i zosta³a ona oceniona. Po to j± przecie¿ pokazano. Na prawdê my¶lê, ze krytyka bardziej pomo¿e ni¿ zaszkodzi. Nie ma powodu by braæ to do siebie jako agresjê. A skutek bardzo mnie ciekawi, powodzenia.

Co do pierwszych próbek prac - rozmawia³em z Gryfem, wydaje mi siê, ze to co omówili¶my by³o by tañsze i szybsze niz palisada. Póki co to tyle, nieco przyd³ugo, alezale¿a³o mi na tym by poruszyc kilka tych spraw.
efendi
Witaj Wotawo!
Wlasnie o takie ,cos wnoszace,uwagi chodzi.Zauwazyles ze czesc ludzi po prostu z góry za³ozyla ze to b g.. warte. Oczywiscie ze nie wszystko da sie zrobic metodami i tak jak robiono to dawniej.
Ale to co tylko bedzie mozna to zrobione zostanie tak jak trzeba. Mamy na przyklad trudnosci ze znalezieniem ludzi(gorale??), potrafiacych ³±czyc drewno starymi metodami itd itp.
Nazwa tego przedsiêwziêcia zosta³a wymuszona potrzeba przedstawienia odpowiedniego projektu o pieniadze
z UE. Jak widac ,sprawdzila sie.
Twoja uwaga o wie¿ach bardzo dobra!!!!!!!!!!!!! W grodzie beda takze domy tylko ich na wizualizacji nie widac. Mam nadzieje ze znajd± w nim zatrudnienie ludzie z Bractw i rzemieslnicy, bo takie bylo za³o¿enie.
W zwiazku z tym bedziemy ,razem z gmin±), poszukiwac chetnych do zamieszkania w grodzie lub w Byczynie.
Pozdrawiam
Wotawa
CYTAT
Zauwazyles ze czesc ludzi po prostu z góry za³ozyla ze to b g.. warte.

Niezupe³nie to tak. Przy ca³ym zrozumieniu dla problemów - uwazam, ¿e krytyka by³a uzasadniona. Zw³aszcza, ¿e uk³ad grodu nie przypomina zabudowy z Ostrówka. Uwa¿am te¿ jednak, ¿e zagadnienie budowy za³o¿eñ obronnych (czy te¿ szerzej - architektonicznych) z dawnych wieków jest zadaniem z³o¿onym i wykraczaj±cym poza ramy rekonstrukcji. Kontekst finansowy i spo³eczny jest tu niezwykle wa¿ny. Zarówno za³o¿enia czysto rekonstrukcyjne jak i te bardziej rozrywkowe dostarcz± niezwykle cennych do¶wiadczeñ i powinno siê je obserwowaæ równolegle. Wa¿ne przy tym, by¶my nie nadawali rangi naukowej rekonstrukcji zespo³om zabudowy lu¼no korzystaj±cym z niektórych wzorów historycznych. Pozwoli to unikn±æ niepotrzebnych nieporozumieñ. Nie zanczy to, ¿e taka lu¼na trawestacja nie mo¿e byæ w swoich fragmentach warto¶ciowa ze wzglêdów naukowej rekonstrukcji. Na pewno za¶ dostarczy nieocenionych do¶wiadczeñ je¶li chodzi o sposób funkcjonowania za³o¿eñ i ich finansowego sensu (nie sztuka zbudowaæ - sztuka zbudowaæ co¶ co da siê utrzymaæ i rozwijaæ). Ta ostatnia kwestia wydaje mi siê decyduj±ca w ca³ym zagadnieniu.

Przepraszam, ze ci±gle mówimy o tym samym grodzie, ale tak czy inaczej bêdzie on punktem odniesienia i ¼ród³em obserwacji. Jak ju¿ powiedzia³em, mam nadziejê, ¿e siê uda jak najbardziej. Namawia³bym te¿ do ostro¿niejszego dobierania w tekstach reklamowych kwestii wierno¶ci rekonstrukcji. Je¶li bêdzie to "gród z wykorzystaniem elementów architektury z Ostrówka" - bêdzie to i tak du¿o. Wiem, i¿ powtarzam siê tutaj, ale to niezwykle wa¿ne by¶my nie odstraszali od tematu osób znaj±cych siê na rzeczy, bo droga do osi±gniêcia wysokiego poziomu realizmu rekonstukcji jest jeszcze d³uga i wymaga bardzo szerokiej konsultacji.

Chcia³bym zaprosiæ przy tym do szerszych rozwa¿añ i zarzuciæ ju¿ omawianie konkretmnej inwestycji:
Czego w³a¶ciwie oczekujemy po rekonstrukcji architektury dawnej? Czy zawsze musi byc "dok³adn±" replik± jakiego¶ za³o¿enia? Czy powinna raczej odtwarzaæ techniki? Co sprawi³oby by¶my byli z niej zadowoleni?
Powiedzmy, ¿e chodzi tu do pewnefgo stopnia o koncert ¿yczeñ, bo przecie¿ nikt tu nie bêdzie wywiesza³ gotowego biznasplanu takich za³o¿eñ do skopiowania.
Sewerysz
Otrzyma³em mapkê sytuacyjn±... ale zapomniano na niej zamie¶ciæ skalê... i jest krótko mówi±c nieprzydatna.
Forumowy nabór zastopowa³... chêtnych w narodzie mniej ni¿ dyskutuj±cych.. tego mo¿na by³o siê spodziewaæ.
No nic, ja wraz z Grzdaczem rozsy³amy wici... niedawno na Grunwaldzie... teraz w Chudowie. Oby przynios³o to efekty.
Pozdrawiam
Sewer
Finn
Ja s³ysza³em, ¿e w Gdañsku na by³ych poligonach ma byæ tworzona jakie¶ miasteczko ¶redniowieczne...ale nie mam na ten temat za du¿o informacji...
smile.gif
Sewerysz
Robert z Czêstochowy podes³a³ mi link http://wiadomosci.ngo.pl/labeo/app/cms/x/120572
Pomys³ ciekawy... wart przemy¶lenia.
pozdrawiam
Sewer
Sewerysz
Witam wszystkich!
Oto konkrety:
weekend 23/24/25 wrze¶nia spotkanie na miejcu i budowanie, zakasamy rêkawy i zrobimy mo¿e 5 mb metrowej wys. wa³u z przykop± a na nim p³ot plecionkowy na 1,3m. Razem tego zrobi siê 3,3 wysko¶ci. Zrobimy zdjêcia zmierzymy czas, a tym samym nak³ad pracy, potem popierzemy siê na ¿elastwo wypijemy browary. I bêdziemy my¶leæ dalej. Oby te 5m nas nie zmêczy³o. Czy s± chêtni?

My¶lê, ¿e w ¶rodê 21wrze¶nia lub wcze¶niej potwierdzê ostatecznie sens wyjazdu... bo sam nie pojadê ;) je¶li nikt siê nie podejmie wyzwania. Wiem, ¿e dla niektórych jest to daleko i w pe³ni zrozumiem je¶li nie bêd± mogli ... bo czas... bo pieni±dze... bo odleg³o¶æ.

Do 11 wrze¶nia jestem w zasadzie niedostêpny bo bêdê siê urlopowa³... (czyt. szwenda³ po Polsce).

Szczegó³y: jaki charakter bêdzie mia³a impreza... historycznie czy nie... my¶lê , ¿e ustalimy wspólnie przed samym spotkaniem. No i o narzêdziach jakie trzebaby zabraæ te¿ poinformujê, pó¼niej. Nie zapomnieæ o z³ocistym napoju bogów.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Sewer
KubaT
Ech... Mi niestety ten termin nie pasuje... Szkoda... icon_sad.gif
Viator
Dziêki za powiadomienie, jednak tak jak uprzedza³em raczej siê nie zjawiê. Jedna wa¿na rzecz: przyjrzyjcie siê mapie gruntowej i znajd¼cie jaki¶ profil geologiczny ¿eby ustaliæ gdzie bêdzie piaskownia - wa³ to setki metrów sze¶ciennych piachu a przecie¿ nie bêdziecie go przywoziæ ciê¿arówkami po 200 z³ za ka¿dy transport. Na ten próbny odcinek to jeszcze nie problem, ale na ci±g dalszy trzeba mieæ sk±d legalnie i tanio pozyskaæ ten, zasadniczy w tym wypadku, surowiec.

Pozdrawiam i ¶ledzê nadal temat uwa¿nie...
Sewerysz
Dzi¶ 21 wrze¶nia... a chêtnych do pracy niewystarczaj±ca ilo¶æ.. niniejszym z bólem serca odwo³ujê pospolite ruszenie. Nastêpny termin przewidujê na pa¼dziernik.... niebawem okre¶lê go dok³adniej.
pozdrawiam
Sewer
Wotawa
Zacz±³bym o tego p³otu plecionklowego o którym rozmawiali¶my.
Orzech
Hmm... widzê, ¿e temat jako¶ usta³... A szkoda, warto by³oby co¶ dzia³aæ. Sam niestety nie mog³em siê stawiæ na wcze¶niejszy termin, wtopa:/ no ale mam nadziejê, ¿e co¶ siê w koñcu uda skleciæ. Pozdrowienia!
Orzech
Bartosz
hej
mo¿e siê wam ta publikacja przyda
nie czyta³em - trafi³em przegl±daj±c katalog

16. Seria: Historia Sztuki XX
Dom w mie¶cie ¶redniowiecznym i nowo¿ytnym

Redakcja: Bogus³aw Gediga

http://www.wuwr.com.pl/publikacje.asp?dzie...&n_id=&start=11

pozdrawiam
jo
Peter von Opperau
witam, w listopadzie mia³ byæ podany jaki¶ drugi termin pocz±tku robót a tu ju¿ grudzieñ za pasem, ¶nieg zaczyna padaæ i nic icon_sad.gif podejrzewam, ¿e w tym roku nie ruszymy (przecie¿ nie bêdziemy kopaæ zamarzniêtej ziemi), mamy wiêc zimê na dok³adne opracowanie projektu, obmy¶lenie wszystkiego i po roztopach -> do roboty! devil.gif smile.gif

pozdrowionka
Sewerysz
O wybaczenie upraszam... czasu ni g³owy do spraw organizacji nie mia³em icon_wink.gif
Ju¿ nied³ugo wiosna.... Nowe si³y, nowy zapa³ i takie tam.... mo¿e i mobilizacja bêdzie wiêksza ;)
Viator
Bartoszu, dziêki za ten link do Wydawnictwa Uniwersytetu Wroc³awskiego.

Kupi³em wspomniany przez kolegê "Dom w mie¶cie ¶redniowiecznym i nowo¿ytnym" (praca zbiorowa).
Ksi±¿ka zawiera szereg artyku³ów na ró¿ne tematy ze ¶rednio bogat± warstw± ilustracyjn± (rzuty parteru i rekonstrukcje bry³ domów i zespo³ów budynków, elewacje zachowanych kamienic, nieco zabytków ruchomych), aczkolwiek nie s± to oczywi¶cie pe³ne ewidencje. Najwiêksza czê¶æ dotyczy raczej pó¼nego ¶redniowiecza (XV, a zw³aszcza XVI w), kilka ostatnich artyku³ów siêga po XVIII wiek.

Kupiem te¿ drug± pracê na podobny temat, ale dotycz±c± wcze¶niejszego okresu - zasadniczo od pocz±tku XI do prze³omu XII i XIII wieku - "Wczesne domy mieszczan w Europie ¦rodkowej. Geneza - funkcja - forma" Jerzego Piekarskiego. Tu warstwa ilustracyjna jest bogatsza - rzuty stanowisk archeologicznych, odtworzone plany fundamentów, konstrukcja, rekonstrukcje domów i zespo³ów budynków, fazy rozbudowy. Ciekawe tematy - np. wie¿e mieszkalne potraktowane jako element krajobrazu miejskiego.

Trochê szkoda, ¿e akurat "mojego" wieku XIV, jak zwykle, powy¿sze materia³y nie obejmuj±, ale mimo to na pocz±tek bardzo przydatne ksi±¿ki (przynajmniej dla mnie - w sumie niby jestem budowlaniec i frehowicz, ale w kwestii budownictwa historycznego - wci±¿ raczej cienki bolek icon_sad.gif ).

Pozdrawiam!
Peter von Opperau
no to polecam jeszcze Rezydencje ¶redniowieczne na ¦l±sku. Zamki, pa³ace, wie¿e mieszkalne autor: M.Chorowska , bardzo ciekawa ksi±¿eczka, kobieta wyk³ada historiê architektury na wydziale architektury PWr i na prawdê zna siê na rzeczy
Hasintus
Przeczyta³em ca³e 7 stron tego tematu i my¶lê, ¿e to wielka szkoda, ¿e pomys³ upada. Mo¿e jednak z nadej¶ciem wiosny warto znowu podj±æ ten temat. Do tej pory pojawi³o siê tu du¿o pomys³ów, trochê entuzjazmu i wiele krytyki. Mo¿e to jest tak, ¿e w innych krajach takie pomys³y siê udaj±, bo ludzie tam mieszkaj±cy maj± w sobie wiêcej optymizmu. My¶lê, ¿e zamiast z góry twierdziæ, ¿e przepisy zabraniaj±, urzêdnicy zablokuj±, zabraknie pieniêdzy, lepiej najpierw spróbowaæ co¶ zrobiæ. W Polsce jest wiele ma³ych miasteczek o uk³adzie i "w klimacie" ¶redniowiecznym, szczególnie na Dolnym ¦l±sku albo jak wymieniony w tym temacie Szyd³ów. Miejsca te charakteryzuj± siê tym, ¿e nic tam siê nie dzieje, jest bieda, bezrobocie, nuda itd. Wystarczy stworzyæ rozs±dny projekt, zaniteresowaæ nim miejscowe w³adze i jazda. Mo¿na znale¼æ kawa³ek pustego terenu pod jakim¶ zamkiem lub jego ruinami lub w obrêbie historycznego miasteczka i stworzyæ ma³± uliczkê wkomponowan± w ca³o¶æ uk³adu architektonicznego otoczenia. Warto znale¼æ miejsce ju¿ odwiedzane przez turystów, gdzie nasza inwestycja podniesie dodatkowo jego atrakcyjno¶æ. Co do pieniêdzy to wcale ich du¿o nie potrzeba. Potrzeba zato du¿o zapa³u, entuzjazmu, wiary w powodzenie i sporej liczby wykonawców. Budowê mo¿na wykonaæ tak zwanym systemem gospodarczym tzn. wiêkszo¶æ prac wykonaæ samemu. My¶lê, ¿e znajdzie siê te¿ spora grupa takich osób co wiedz± co¶ nieco o budowaniu. W zale¿no¶ci od wybranej technologii np. na Pomorzu wiele cha³up i zabudowañ z muru pruskiego stoi sobie puste i niszczeje. Mo¿na to kupiæ za symboliczne pieni±dze, rozebraæ przewie¼æ na miejsce inwestycji z³o¿yæ spowrotem i przy odpowiednich przeróbkach w trakcie sk³adania mamy 100% dom ¶redniowieczny. W innych rejonach kraju jest jeszcze du¿o zabudowañ drewnianych zrêbowych takie rozk³ada siê i sk³ada zupe³nie jak klocki lego, tylko trochê wiêksze. Potrzebne jest tylko dobrze znalezione miejsce, kilka osób znaj±cych siê na budowie i rozwi±zaniach konstrukcyjnych w ¶redniowieczu i du¿o, du¿o zwyk³ej si³y roboczej. Swoj± drog± takie przedsiêwziêcie mo¿e byæ fajnym sposobem na aktywne spêdzenie wakacji. Tak oto u podnu¿a jakiego¶ zamku buduj±c dom po domu powsta³oby ma³e miasteczko, w którym mog³y by byæ ¶redniowieczne warsztaty gdzie mo¿na by zobaczyæ jak siê lupi³o garnki, tka³o i takie tam inne, ku¿nia, karczma. My¶lê ¿e, wystarczy mieæ tylko wiarê i dzia³aæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.