Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szabla
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Mi¶ z Brochowa
Wedle typologii bêdzie to 3 - 4,5cm, bo tak siê to kszta³towa³o w X-XIw.
Canis Lupus
Witam mam pytanie odno¶nie tych paramerionów, jakie to mia³o wymiary ??
Ile to to wa¿y³o i ogólnie przyda³yby siê wszystkie dane techniczne tego ustrojstwa.
Mi¶ z Brochowa
Nie ma danych technicznych, nie ma wymiarów, nie ma wagi.
Nie ma znalezisk.
To wszystko s± radosne domys³y i tak nale¿y traktowaæ wszelkie rekonstrukcje.
Monika ksf
CYTAT(Miś z Brochowa @ 10:52 24.03.2006) [snapback]143298[/snapback]
Nooo... z tą 'bizantyjską szablą' to bym nie przesadzał. Szabla ma rękojeść z uchwytem pochylonym do przodu, służy do szybkiej manewrowej walki konnej, raczej dla wojownika lekkozbrojnego.
Używać paramerionu mieli katafrakci, a więc wielkie żelazne kafary, którzy - jak o tym piszą Kolias i McGeer - walczyli w karwaszach i rękawicach, które dość skutecznie utrudniają dobrą pracę nadgarstka...
Ja też walczę w karwaszach i rękawicach i jakoś mi specjalnie nie utrudniają pracy nadgarstka.
Utrudnia, ale rękawica płytowa, a to już XIV w. Przy pieszych pojedynkach ruchomość nadgarstka jest jak najbardziej potrzebna, przy walce konnej polegającej głÃ³wnie na cięciu z ramienia już niekoniecznie. A np broń ciężkiej konnicy, takiej jak husaria, to poza kopią, szabla i koncerz.
CYTAT(Miś z Brochowa @ 10:52 24.03.2006) [snapback]143298[/snapback]
Na podobnej zasadzie 'szablą' można nazwać np. tasak, kord albo katanę - a mimo to nazywamy je 'tasakiem' 'kordem' i 'kataną'..
Czepianie się nazewnictwa jest bez sensu. Istotna jest technika posługiwania się daną bronią, wynikająca z jej budowy i związana z tym "mechanika", przy czym technika posługiwania się tasakiem jest inna niż szabli, tak samo inna jest technika posługiwania się szablami typu karabela i husarka. Załącznik "Dira", który wklejam, jest bardzo cenny, bo widać na nim sposób walki wczesnymi szablami. To sposób trzymania szabli stosowany w szabli XIX-wiecznej tzw huttonowce, i który ostał się do naszych czasów w szermierce szablą SPORTOWĄ. Jak wciśniesz do ręki szermierzowi sportowemu taką wcześniacką replikę szabelki, wyje z rozkoszy, a załącznik Dira wyjaśnił mi, dalczego tak jest (chodzi o sposób trzymania szabli z kciukiem na jelcu, np w przciwieństwie do husarki, gdzie zgięty kciuk tkwi w paluchu). Dziwne tylko, dlaczego tego typu chwyt jest używany do walki konnej. Wyprostowany kciuk na rękojeści pozwala w ostatniej chwili zmienić kierunek cięcia i wydajnie ciąć z samego nadgarstka (kciuk "dociska" głownię), gdy szermierz ma sporo pary w łapie (akurat szermierze sportowi, szczeglnie ci walczący szpada z prostą rekojeścią, zwaną tzw "francuzem", mają bardzo silne nadgarstki i przedramiona - szpadowe zasłony). Widocznie w walce konnej, wbrew naszemu wyobrażeniu na ten temat, nie tylko cięcia z ramienia były przydatne. Jak dla mnie to jest rewelacyjne przedstawienie, tj zapycha białe plamy, jeśli chodzi o technikę walki szablą, wyjaśniając korelacje między konstrukcją szabli o niewielkim jelcu z niezabudowaną rekojeścią i sposobem posługiwania się nią, łacząc wczesną broń z XXI wiekiem icon_wink.gif .
Jeszce jedna rzecz - rekonstrukcja szabli. Bez sensu jest rekonstruować jedyne znalezisko szabli toczka w toczkę co do milimetra, bo paramery szabli zależą od parametrów fizycznych jej użytkownika (chyba ze bedzie tylko wisiała na ścianie albo przy boku), dlatego rekonstrukcja owszem, ale tylko w pewnych widaełkach i oczywiście z zachowaniem charakterystycznych dla danej broni proporcji.
Pozdrawiam
Bogodan
Witam,
Ja tu nowy jestem i pojawilem sie wlasnie dlatego by popytac o (polska, polanska) szable wczesnosredniowieczna.

Jak sie wejdzie do Muzeum Wojska Polskiego i zamierza wedrowac chronologicznie, to pierwsza gablotka po prawej (czyli wogole pierwsza gablotka chyba) zawiera miecz i szable. Oba znaleziska z poczatkow Panstwa Polskiego, oba w "zachodnich" oprawach (jelec i glowica), no ale jednak jedna z tych dwóch sztuk to szabla - i nie ma ni slowa, ze to wyjatek, cudak, import, zgubisko, znalezisko itd.

Czy Ktos cos wie o tej szabli? Lub o inych szablach VII-XI wiek u nas?

Bo - pofantazjujmy - moze to tak ze "zachodnie" trofiejne rozna to zostawaly gdzies w blocie, grobie lub jeziorze, a swojskie szable przekuwano w nieskonczonosc ku uciesze pokolen i kontynuacji?

Jesli dziejopisarze slabo odrózniali Polaków od Czechow i Wegrów, a maruda ze Stutzelingen narzeka ze w Polsce (i to w czasach Krzywoustego!) mial w zimie za mieszkanie do wyboru chaty wiesniaków lub namioty Polan, helmy mielismy sasanidzkie/chazarskie/madziarskie (szyszaki) to czemu raptem szabla mialaby byc wyjatkiem?
ate1990
Witam. Posiada kto¶ ksi±¿kê, z której pochodzi ten skan w wersji elektronicznej?

Znicz
CYTAT(ate1990 @ 18:20 15.02.2009) *
Witam. Posiada kto¶ ksi±¿kê, z której pochodzi ten skan w wersji elektronicznej?
Witam,

Na pewno wiele osób. Ta ksi±¿ka to: Wojciech Zab³ocki Ciêcia Prawdziw± Szabl±, Wyd. „Sport i Turystyka”, Warszawa 1989

Pozdrawiam
Znicz
ate1990
W takim razie proszê osobê posiadaj±c± w/w ksi±¿kê o kontakt [PW].
Wojnar
Mam pytanie, czy na Morawach znaleziono jakie¶ szabelki (IX-XI wiek)??
50szmyt
Witam znalaz³em w necie kilka szabli i nie mam pojêcia z jakiego okresu one poch±dz±
Pinior
Na pewno z wcze¶niackimi szablami nic wspólnego to nie ma. Pierwsza to niby karabela, jaka mo¿na kupiæ na ka¿dym pchlim targu, czy innej gie³dzie staroci za 150-300 z³.
Natomiast druga, kilid¿, wygl±da ca³kiem nie¼le. Tego typu szable okres swej ¶wietno¶ci prze¿ywa³y w XVIII i XIX w. w Turcji i Persji, Przewa¿nie mocno zdobione.
pozdro
50szmyt
Dzieki i mam jescze jedno pytanko czy takie mocne wygiêcie szabli mog³o wystêpowaæ we wczesnym sredniowieczu?
Rabiega
Nie.
witold
Witam,
Czy który¶ z szanownych frehowiczów móg³by mi powiedzieæ jakie jest datowanie oraz lokalizacja szabelki, która znajduje siê w za³±czniku (ta ca³kiem po lewej).
Je¿eli kto¶ by by³ naprawdê bardzo mi³y to proszê o podanie tytu³u ksi±¿eczki oraz autora z której pochodzi za³±cznik.
Dziêkujê z góry smile.gif
Pozdrawiam
witold
Witam,
Jako, ¿e sam sobie znalaz³em odpowied¼ to napiszê j± na forum...
Szabla pochodzi z Zolotarevskii Battle (Золотаревское побоище) a datowana jest na XIII w.
<h1 style="padding: 0px 5px;"> </h1> http://www.itogi.ru/archive/2003/45/90027.html

Pod tym linkiem mo¿na znale¼æ zdjêcia szabli w takim stanie w jakim siê zachowa³a smile.gif

Mam nadziejê, ¿e siê komu¶ przyda crazy.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.