Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szabla
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
JomsBori
Witam,
Poszukujê katalogu z wystawy „Orê¿ perski i indoperski z XVI-XIX wieku ze zbiorów
Polskich”, [red.] A. R. Chodyñski, Malbork 2000, oraz (a raczej przede wszystkim) wszelkich informacji na temat szabel po³owieckich. Je¿eli kto¶ mo¿e mi pomóc proszê o kontakt.
pozdrawiam,
Bori Jomsborczyk
Jomsborg Vikings Hird
Piotr Niemir Kotowicz
Je¶li chodzi o szable wczesno¶redniowieczne to polecam przede wszystkim pracê A. N. Kirpicznikova Drevneruskoe oru¿ie, vypusk 1 - Meczi i szabli.
Poza tym podstawa to praca W. ¦wiêtos³awskiego "Uzbrojenie koczowników Wielkiego Stepu w czasach ekspansji Mongo³ów"
a oto przyk³ady z tej ksi±¿eczki:

Pozdrawiam
Niemir
BRZiemiSanockiej diabel.gif
Wotawa
By³o co¶ takiego jak "Broñ i uzbrojenie Tatarów". Bardzo ³adne zdjêcia kilku szabel. Mia³em te fotki, ale niestety przepad³y dziêki genalno¶ci systemu "windows".
Z tego co czyta³em, w zasadzie trudno powiedzieæ które ze znalezionych szabel s± po³owieckie. Tzn, w stosunku do wielu pochówków nie wiadomo czy s± po³owieckie, pieczyngowskie czy jakie tam jeszcze. A ten typ szabli przewija³ siê od chyba poczatku szabli (VIw) po wiek XIV i pewnie d³u¿ej,
ale w XIVw. zdaje sie nast±pi³a spora ewolucja (rewolucja?) szabli.

W zasadzie nie wiem po czym odró¿niæ sazblê po³owieck± od innej.
Oczywi¶cie mówimy tu o szablach ze stepów czarnomorskich, o ma³ym profilu krzywizny.

Co wiêcej nieco mi zaciemniaj± obraz podobne szable z wyra¼nie wyodrêbnionym pórem. Takim jak w kilid¿, ale wyra¼nie prostrzych. Oczywi¶cie s± du¿o wcze¶niejsze ni¿ kilid¿, o ile pamiêtam przynajmniej VIIIw.
bogomir
czy w X i XI wieku S³owianie u¿ywali szabeki.
je¶li tak to mo¿e ktos ma jakie¶ zdjêcia itp.
Piotr Niemir Kotowicz
Szabla to w tym okresie generalnie broñ koczowników. Jednak w zwi±zku z szerokimi i¶cis³ymi zwi±zkami S³owian z ludami nomadycznymi we wczesnym ¶redniowieczu, u¿ywanie szabli przez naszych przodków jest niewykluczone. W okresie który Ciê interesuje najpopularniejsze by³y szable tzw. staromadziarskie, których konstrukcjê wymy¶lili Wêgrzy jescze w czasach przed zajêciem Kotliny Karpackiej i przej¶ciem na osiad³y tryb ¿ycia. Szabel u¿ywali równie¿ Pieczyngowie, po³udniowi s±siedzi Rusi. Z terenu ziem polskich znamy dwie staromadziarskie szable znalezione w Czechowicach na ¦l±sku oraz w Radymnie ko³o Przemysla.
Szabla taka charakteryzowa³a siê do¶æ prost± konstrukcj±, chocia¿ elementy zdobnicze by³y niekedy niesamowite (jak to u koczowników).
Postaram siê co¶ zeskanowaæ i wys³aæ na to forum

Pozdrawiam

Niemir
Wojmir
Ja ze swojej strony uzupe³nie wypowied¼ Niemira zdjêciami wczesnej szabelki. Ale chêtnie bym zobaczy³ jeszcze jakie¶ zdjêcia smile.gif
Wotawa
Mnie to wygl±da na nieco pó¼niejsza szabelkê (XII,XIIIw, XIVw, mo¿e nawet i XVw). Wczesne maj± mniejsza krzywiznê i mniejsze jelca. s± te¿ krótsza i nieco masywniejsza od pó¼niejszych.
W XIIw. szabla chyba nieco wyd³u¿a siê i smukleje. Utrzymuje siê w podobnym typie do XIVw., potem nabiera wiêkszej jeszcze krzywizy i wogóle zaczyna siê mocno urozmaicaæ (XVw).

Mosiê¿ne wykoñczenia pokazanej repliki u samej nasady g³owni s± charakterystyczne dla wielu szabel z napisami w alfabecie arabskim. Wiele z nich okresla sie jako wyrób zwi±zany z pañstwami muzu³mañskimi albo z Kaukazem.

Wiele ze znalezionych szabel nie posiada g³owic, aczkolwiek czêsto mo¿e to wynikaæ z ich zagubienia lub nieodnalezienia. Np. zaginê³a g³owica od szabli z Tahañczy (w³a¶nie siedzê nad opisami znalezisk z tego kurhanu st±da teraz w kó³ko powtarzam tahañcza i tahañcza - XIIIw).
Ciekawosta, ze we wcze¶niejszych szablach spotyka sie i zbroccze i struziny. w XIII wiecznych widujê raczej o¶æ (je¿eli cokolwiek).

Posy³am tak± "islamsk±" szabelkê z XII-XIIIw. z Nezina ko³o Czernihowa (o¶æ i mosiê¿ne wykoñczenie nasady).
Dla Równowagi do³±czam te¿ szablê z Xw., te¿ z okolic Czernihowa.

W Polsce znaleziono szablê wêgiersk± z Xw (to Ciê pewnie zainteresuje) w Czechowicach. Tereny dzisiejszej po³udniowo-wschodniej polski by³y w³a¶ciwie ruskim pograniczem. Przypuszczam, ¿e znalezisk mo¿e byæ wiêcej. Podes³aæ co¶ wiecej? Dysponujê raczej XIII i XIVw.
Wotawa
Acha.
Piotrze, faktycznie, napisa³e¶ o czechowickiej, niepotrzebnie powtórzy³em.
Z tymi skanami by³oby bardzo fajnie.

W Polsce chyba jeszcze nikt nie robi³ replik takich szabel.
Z delatali zwróci³bym uwagê na powszechne (no w³a¶nie - na ile powszechne?) nitowanie ok³adzin do trzpienia.

Ciekaw te¿ jestem sposobu wywa¿enia i walki tak± w³a¶nie, wczesn± szabl±.
Piotr Niemir Kotowicz
Witam

Ta druga zbala Wotawo ("islamska") wygl±da mi bardziej na pa³asz, nie ma bowiem asymetrycznego trzpienia, a jej wygiêcie jest przktycznie niewychwytywalne.
Podsy³am to co mia³em pod rêk±. Niestety nie mam pracy Kirpicznikowa o broni bia³ej na Rusi, wiêc dzisiaj tylko przyk³ady szabel z Ruttkaya (Slovenska Archeologia, t. 23 z. 1) z terenu S³owacji i zdjêcie (nienajlepsze ale tylko takim dysponujê) szabli z Radymna.

Co do sosobów walki to ta szabla by³a ma³o wywa¿ona, pamiêtajmy ¿e pos³ugiwali siê ni± g³ównie koczownicy walcz±cy na koniach wiêc s³u¿y³a prawdopodbnie w przewadze do zadawania potê¿nych ciêæ. Pisa³e¶ Woatwo, ¿e nie zachowuj± siê czêsto g³owice, a to dlatego, ¿e s± one wykonane z cienkiej blachy i zawiniête w rodzaj kapturka, który by³ osadzany na drewnianej rêkoje¶ci, mocownej czêsto nitami (?) to trzpienia. Taka konstrukcja powoduje ¿e ten element czêsto móg³ siê gubiæ. Warto w tym momencie zwróciæ uwagê na kó³eczko które jest przymocowane do g³owicy - zapewne s³u¿y³o do dowi±zywania jej np do jelca (tu mogê siê myliæ).

Pozdrawiam

Niemir

PS. Od dawna polujê na tak± szablê i szukam kogo¶ kto móg³by co¶ takiego wykonaæ - chodzi mi o historyczno¶æ, ale te¿ zdatno¶æ do walki

PS. A tak wogóle genialne szable s± przedstawione w katolu "The Ancient Hungarians", który jednak jest prawie niedostêpny w Polsce
JomsBori
CYTAT(wotawa)
W Polsce chyba jeszcze nikt nie robi³ replik takich szabel.

Owszem ja próbowa³em. O ile mogê powiedzieæ replikê. Na w³asny u¿ytek. Mia³a ok. 115 cm d³ugo¶ci i wa¿y³a bez oprawy poni¿ej kilograma. Niestety - z braku umiejêtno¶ci - by³em uprzejmy j± przegrzaæ.

pozdrawiam
Bori Jomsborczyk
Jomsborg Vikings Hird
Zawisza
Witam wszystkich!

Jak wyczyta³em np. u ¯ugulskiego w Polsce do¶æ du¿± popularno¶ci± od koñca XIII wieku a na pewno od pocz±tku XIV cieszy³a siê szabla. Mam wiêc pro¶bê do Braci Rycerskiej o wskazanie linków do stron lub materia³ów traktuj±cych o szablach w naszym kraju, jak równiesz u naszych wschodnich braci w okresie XII - XIV wiek - wzory, typy, zdobienia i nie wiem sam co jeszcze bo z tematu jestem zielony!

pozdr
Têcza
CZO£EM

Proponujê zacz±æ od Wojciecha Zab³ockiego - Ciêcia prawdziw± szabl±.
Wotawa
Zab³ocki prawie nie pisze o szablach sprzed XVIw.

Szabla nie cieszy³a siê w Polsce du¿a popularnoscia przed po³ow± XVw.
Na pewno nie w XIIIw i na pewno nie w¶ród Polaków.
O szabli by³a ju¿ tu mowa.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=457
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=238Qü
HDo
Têcza
Masz racjê wotawa, sorry przeoczy³em wiek koñcowy o jaki chodzi³o. crazy.gif
Mi¶ z Brochowa
Hi hi tongue.gif ale mi siê zaraz dostanie...

"Szabla nie cieszy³a siê w Polsce du¿a popularnoscia przed po³ow± XVw.
Na pewno nie w XIIIw i na pewno nie w¶ród Polaków. "

...na co najlepszym dowodem jest pos±g ¦wiatowida zbruckiego z szabelk± u boku jester.gif ...
...ale nie bijcie zbyt mocno, bo ja tak przy okazji tylko...
Wotawa
Ale nie ma tu nic do bicia, bo szabla mog³a sie mu przytrafiæ z r ó¿nych powodów. Pewnei, zê chêtnie to poznam. ¦wiatowid Zbrucki to w³±¶ciwie sk±d pochodzi? Z terenów Polski? Nie znam tego znaleziska.

Proszê o szczegó³y, z chêci± sie zapoznam.

Je¶li znacie przedstawienia polskich wojowników z X, XI, i do XIIIw z szablami, to jest o czym mówiæ. Jako¶ nas nie zalewaj± swoj± ilosci±.

W Lutomiersku pod £odzia znaleziono sporo sprzêtu w typie wschodnim, jednak np. w XIIw ewidentnie nie by³ on u nas popularny.
Trudno wykuwaæ na podstawie tylko jednego znaleziska teoriê o niezwyk³ej popularno¶ci szabli na przestrzeni kilkuset lat.
Co nie znaczy, ze nie bywali tu Rusini i Po³owcy czêsto szabli za¿ywaj±cy.
Nie znaczy te¿, ze taka szabla sie nie zdarza³a.

W walkach na wschodnim froncie (II W.¦.), niemieccy ¿o³nierze czasem siêgali po sowieck± pepeszê. Bo by³a mniej zawodna ni¿ MP.
Nie s±dzê jednak by uzasadnione by³o twierdzenie, i¿ pepesza by³a typowa dla wehrmachtu.
Pocisk
Swiatowid Zbrucki (Zbruczanski) zostal wylowiony z rzeki Zbrucz na Ukrainie wiec nie sa to ziemie polskie. I prawdopodobnie jest datowany na IX w. (ale pewnosci nie mam).
Têcza
Czo³em

Pragnê poprawiæ moj± ostatni± wypowied¼ i poleciæ ksi±¿kê "Dzieje Szabli w Polsce" autorstwa W³odzimierza Kwa¶niewicza.

Wprawdzie nie wyczerpuje ona tematu szabli w ¶redniowiecznej Polsce, lecz mo¿e siê okazaæ niewielkim wprowadzeniem, zw³aszcza dzia³ "Geneza szabli polskiej - czyli jak i kiedy szabla trafi³a do polski". Jest tu równierz kilka rycin form szabel XV-wiecznych, przeniesionych z obrazów i p³askorze¼b z tamtej epoki. Warto równierz zapoznaæ siê z bogat± bibliografi± ksi±¿k i- mo¿e tam uda siê znale¶æ co¶ wiêcej w tym temacie.
WRzewuski
Witam
Czy kto¶ mo¿e zamawia³ kiedy¶ szablê lub miecz od Edward Marciniaka i Sylwestra Pêkula.
Je¶li tak to prosi³bym o opiniê. Dziêki
Zawisza
Co do szabli to w Zab³ockim znalaz³em rysunek z wymiarami szbli s± tam te¿ z XI w. (wed³ug autora)
Wotawa
Widzia³em, Zawisszo replikê tej pierwszej zrobion± w Czechach dla naszej Kanclerzyny.
Na moja rêkê przyciê¿ka i "zbyt do przodu". FAjnie by by³o gdzie¶ kiedy¶ porównaæ repliki i sposoby machania nimi.
Zawisza
Piszê siê na to jak tylko se j± zrobiê
nieczar
jesli naprawde interesuj± cie szable polowieckie (XI-XIII) to Kirpichnikow na niewiele
ci siê zda, osobiscie siedze w tym temacie dosyæ g³êboko i jak dotychczas nie znalaz³em
nic lepszego na ten temat jak elaborat Pletniewej "Drewnosti Czernych Klobuków"
Piotr Niemir Kotowicz
Oczywi¶cie zgadzam siê na Pletniew±, ale zwa¿ Nieczarze ze Kirpicznikow do zestawu uzbrojenia ruskiego w³±cza np uzbrojenie z Porosia - wybitnie koczownicze - tak wiêc moim zdaniem mo¿na równie¿ z niego korzystaæ.
A ostatnio wpad³y mi dwa nowe artyku³y o szablach - jeden z nich mam przed sob± - autorzy - Kirpicznikow i Kowalenko, tytu³ - Ornamentowane i podpisywane klingi szabel we wczesnym ¶redniowieczu (na podstawie materia³ów z Rosji, Ukrainy i Tatarstanu), zmieszczone w czasopi¶mie "Archeologiczeskije Westi, t. 2, rok 1993. Bardzo fajna rzecz

Pozdrawiam

Niemir
Anonymous
Poszukuje przyk³adów g³owni szablowej z "wyprowadzonym" piórem ( z okresu 10/11 wieku). Za wszelkie zdjêcia b±d¼ grafiki dziêkujê!
Danesz
Czo³em!!!
te rysuneczki pewnie posiadasz.. Ale tak na wszelki wypadek ;)
Anonymous
Dziekuje Daneszu!

Czy kto¶ mo¿e z zainteresowanych tematem spotka³ sie w literaturze z podobnym kszta³tem pióra? Na zdjêciu egzemplarz o wêgierskim pochodzeniu.
Anonymous
Hej Daneszu!
Sk±d pochodzi ta tablica?

Pozdrawiam
Anonymous
Osprey?
Brodar
Witam

Wydaje mi siê, ¿e w X/XIw najczê¶ciej wystepowa³y szable bez pióra, z g³owni± zwêzaj±c± siê mocno przy sztychu- ale to tylko przypuszczenie, bo trudno o dobre zdjêcia, a na wiêkszo¶ci rysunków ma³o widaæ icon_sad.gif .

Tymczasem wygrzeba³em co¶ takiego.
To szabla wcze¶niejsza- okres wêdrówek ludów o ile siê nie mylê, znaleziona na Wêgrzech bodaj¿e...Przykro mi ale sam ju¿ nie pamiêtam sk±d mam te zdjêcie dunno.gif

S³awa!
Brodar
Dobra, jak ju¿ wiem jak dodawac za³±czniki to jeszcze fotka mojego koszmarka smile.gif
Anonymous
Co do pierwszego umieszczonego przez Ciebie zdjêcia wydaje mi siê i¿ nie jest to okres wêdrówek ludów. Stawiam na egzemplarz analogiczny do znalezionego w Kusrskiej Gub. ( informacja zaczerpniêta z Kirpicznikowa- niestety jest tam tylko czarnobia³y szkic) b±d¼ jest to ten sam egzemplarz. Prosi³bym o wyja¶nienie w±tpliwo¶ci.

/ hmmm wydaje mi siê i¿ jest to ten sam egzemplarz ( zamieszczam zdjêcie oprawy pochodz±ce z innego ¼ród³a)/
Anonymous
Witam!

Piotrze co do zdjêcia podes³anego przez Danesza to ono jest min. tu:

http://archaeology.kiev.ua/journal/020300/..._sukhobokov.htm
Anonymous
Dziêki za informacje Daneszu i Zawiszo. Je¶li chodzi o szablê któr± pokazali Brodar i Nikifor to klasyczna szabla starowêgierska, co wiêcej jest to tzw. miecz Karola Wielkiego (!!!), który oczywi¶cie z tym w³adc± nie ma NIC WSPÓLNEGO,jest przynajmniej o stulecie pó¼niejszym egzemplarzem. Jest to jedyna (?) szabla która zachowa³a siê w zbiorach cesarskich we Wiedniu (Od ¶redniowiecza?), dlatego jest kompletna, posiada ok³adzinê, pochwê oraz wypa¶ne zdobienia kapturka, jelca, trzewika pochwy i uchwytów pochwy.

Pozdrawiam

PS. Nie znam jeszcze dog³êbnie tematu ale wydaje mi siê, ¿e szable z tak wyodrêbnionym piórem jak pokazuje Nikifor nie istnia³y w tym czasie.
Anonymous
Wracaj±c do tematu:) to faktycznie w wiêkszo¶ci egzemplarzy z Rusi pióra nie wystêpuj±. Co do egzemplarzy staromadziarskich w znalezionych egzemplarzach pióra s± uwidocznione( wymaga³ tego sposób i specyfika walki). Gyula ma podeprzeæ t± teze konkretnymi dowodami moze jeszcze dzi¶.
Brodar
Witam

Dziêki Niemirze za wyja¶nienie. Mam jednak w±tpliwo¶ci, czy przys³ane przeze mnie i przez Nikifora zdjêcia przedstawiaj± tê sam± broñ.

Pierwsze zdjêcie przedstawia tê sam± szablê z d³ugim piórem ( Miecz Karola Wielkiego?).
Drugie replikê szabli ze zdjêcia Nikifora jak mniemam.
Obie bronie s± bardzo podobne w formie, jednak ró¿ni± siê zdobieniami (najwyrazniej widaæ na okuciach pochew), oraz jelcem.

S³awa!
Anonymous
Brodarze sk±d pochodz± zamieszczone przez Ciebie zdjêcia? Zw³aszcza pierwsze. Pozdrawiam
Brodar
Witam

O, ciekawa stronka, ale to chyba nie z niej (podobno skleroza nie boli face4.gif )
To by³ link z jakiegos zagranicznego forum po¶wiêconego broni bia³ej...(link bezpo¶rednio do zdjêæ)

¯eby nie zaczynaæ nowego tematu o wczesnych szablach, to tutaj takie pytanko:
S³owiañszczyzna wschodnia - X/XI w -jak je noszono (nisko/wysoko, zawieszone na pasie przewieszonym przez ramiê, czy tak jak to widaæ na jednej ze stron pos±gu ze Zbrucza - podwieszone do pasa)?

S³awa!
Krachu
nie przypadkiem :

www.swordforum.com albo

http://www.vikingsword.com/cgi-bin/Ultimate.cgi

czy:

http://netsword.com

a moze :

http://pub53.ezboard.com/bprimalfires

jest taka mozliwosc, ze jeszce na tym forum (choc malo prawdopodbne)

http://www.axeforum.com/community/index.php

Szukanie zdjecia nawet jak sie wie na ktorym forum sie ono znjaduje to jak szukanie igly w stogu siana.
Gyula
Co do szabel Magyarskich za³±czam 3 pikczery, z Karos, Kassa i Szolva.
Najbardziej widaæ pióro na szabli z Karos, na szabli z Kassa mniej ale zarysowane jest, i a szabla z Szolva prawie w ogóle, tyle powinno starczyæ ;)
Ogólnie nie zawsze by³o wyra¼nie zarysowane, wykute pióro, czê¶ciej by³o nie tak wyra¼ne, by³o rozklepywane i ostrzone zazwyczaj na 1/3 d³ugo¶ci, a czasem i mniej.
Po pierwsze technika walki ta szabla opiera siê w b. du¿ej mierze na wykorzystaniu tego,
, po wêgiersku nazywa siê to Fokél - czyli górne ostrze krawêdzi :P kulawo to po polsku brzmi lepiej brzmi pióro ;) Z tym w parze idzie tez charakterystycznie wygiêty trzpieñ w tych szablach, bez tego nie by³o by mo¿liwe takie zadawanie ciec, kluæ, prawie ka¿dy cios zadawany by³ ze tak powiem podwójny, zadaj±c ciecie ostrzem a wracaj±c – piórem. Tym rozwi±zaniem fokél+ zagiêty trzpieñ + technika wykluczyli tzw. "martwy czas" /t³um z wêgierskiego/ który nastêpuje po zadaniu ciecia z góry, poniewa¿ po cieciu wracaj±c cieli szabla bez konieczno¶ci odwracania nadgarstka.
Rany zadawane piórem by³y jednocze¶nie i k³uj±ce i tn±ce, niedawno znajomy robi³ eksperymenty z pe³na dokumentacja min. z sekcji po u¿yciu takiej szabli i innych broni.
Mogê opisaæ jakie by³y przybli¿one wyniki, jak bêdzie kto zainteresowany.
W sprawie szabli wiedeñskiej albo te¿ inaczej zwan± jako „Miecz Attyli” /t³um. dos³owne z wêg./ jest to robota Magyarskiego rzemie¶lnika z 10w. Austriacy twierdz± ¿e szable t± dosta³ Karol Wielki od Harun al Rashida co jest jak najbardziej mylne i niemo¿liwe z powodów datowania. Za¶ co do tego jak szabla siê tam znalaz³a jest wyja¶nienie w kronice Arpadów – jedna notka, szable t± Matka Króla Salomona podarowa³a w podziêce za pomoc/wsparcie jej synowi w roku 1071 Ottonowi Norheimskiemu.
Fotka z Lovasijjasz.sk czyli Csallokozi Ijjaszok, to takie ot kombinacje, ale poprawna szabla,
Nie mowie tu od wieszaniu czy nitach aluminiowych :P, ogólnie ludzie z tej grupy w klimatach Kassai s± i raczej z historyczno¶ci± i wiernym odtwarzaniem maj± nie du¿o wspólnego a raczej niestety heroic fantasy w du¿ej mierze, ale i maja poprawnych rzeczy co nieco ;)

www.turul.art.pl/szabla/karos.jpg
www.turul.art.pl/szabla/kassa.jpg
www.turul.art.pl/szabla/szolvai.jpg
Gyula
Jeszcze dodaje fotke ktora tajniacko w muzeum pstryknalem.
Jednooki
Witam
Kto¶ ju¿ w tym temacie i gdzie¶ indziej co¶ wspomina³ o kim¶ kto robi wczesne szable, podawa³ jakie¶ namiary. Albo mi siê przywidzia³o albo znale¼æ tego nie mogê. Kto¶ co¶ wie o kim¶ kto takie szable wczesno¶redniowieczne robi?
Hangulf
Czy ktos posiada jakies zdiecia ,strony,przekazy inne materialy na temat szabli z IX-XIIw?
Dotyczace terenow polnocnych ,wschodnich i poludniowo-wsch. Interesuje mnie wszystko na ten temat. Pozdrawiam
Keylan
CYTAT(Hangulf)
Czy ktos posiada jakies zdiecia ,strony,przekazy inne materialy na temat szabli z IX-XIIw?
Dotyczace terenow polnocnych ,wschodnich i poludniowo-wsch. Interesuje mnie wszystko na ten temat. Pozdrawiam

niechce byæ marudny ani nic takiego ale chyba by³ ju¿ o wczesnych szabelkach... smile.gif
Hangulf
Czytalem. Ale prosil bym o jakies konkretne tytuly ksiazeczek z ktorych mozna by zaglebic sie w temat, oraz sztuke walki ta bronia. No i jak sie miala szabla do terenow dzisiajszej skandynawi (np.), czy byly jakies wykopaliska potwerdzajace istnitnie tej broni w X-XIIw na tych terenach (jako ciekawostka). Pozdrawiam
Mi¶ z Brochowa
Literatura- Kirpicnikov i Suchobokov, mogê poczêstowaæ skanami i tekstem ew. opracowaniem tego¿.
Skandynawia - nijak. W IX-XIIw. broñ typowo stepowa, dla konnicy.
Jarogniew
Dzieki Wotawa, za scalenie tematow, teraz wszyscy wiedza, ze potrzebna mi jest informacja na temat rzemieslnikow szable produkujacych:]...... anger.gif anger.gif anger.gif
P³atnerz Czcibor
by³bym wdzieczny temu kto mi powie zk±d mo¿na wzi±æ prace A. N. Kirpicznikova na temat tych150 szabel ruskich
Harald Wilczeserce
CYTAT(Piotr Niemir Kotowicz)
Witam

Niemir

PS. Od dawna polujê na tak± szablê i szukam kogo¶ kto móg³by co¶ takiego wykonaæ - chodzi mi o historyczno¶æ, ale te¿ zdatno¶æ do walki

Witam ja mam tak± szble bizantyjsk±, do¶æ dok³adn± rekonstrukcje, wykonan± przez pana Binsa, od momentu kiedy j± wzi±³em do rêki nie chce innej broni, a ze wzglêdu, i¿ gram warega to moja szabelka idealnie sie do tego nadaje. Wygl±da dok³adnie jak ta na pierwszym na twoim zdjêciu.

pozdrawiam

Harald
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.