Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Z ³ukiem do lasu?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3
matt1
tak przyznaje sie ! lubie polowaæ na zwierzêta. to teraz powiedz mi czym ro¿ni sie zabicie zwierzyny przez mysliwego z papierkami od zabicia przez czlowieka bez papierow. jak sie ma odpowiednie umiejetnosci to niczym! i to jest prawda. a ty animalsie jak chcesz sie zabrac za moj ip to sie najpierw naucz kultury. . to tyle , jak ci to tak strasznie przeszkadza ze zwierzeta s± zabijane to idz to powiedz w PZ£ a odczep sie odemnie bo to jest taka sama ¶mieræ tylko z inn± czêstotliwo¶ci±. Strzelaj cz³owieku do tarczy jak ci z tym dobrze ja ju¿ wystrzelilem do tarczy wiecej strza³ niz jestes w stanie sobie wyobrazic ,przez wiele lat a jak podro¶niesz to mozemy pogadac.

ps. nie ogladaj discovery bo tak tez jest o zabijaniu zwierz±t , nie jedz miêsa bo zwierzêta w ubojniach s± gorzej traktowane niz na sredniowiecznych torturach (to prawda) i ryb te¿ nie ³ow bo przecierz one cierpi±.

z zyczeniem poprawienia operacyjnego mozgu oraz szkoleniem zycia wsrodowisku ludzkim
pozdrawiam.
skierowanie do psychiatry niebawem przyjdzie poczta.

a co do drugiej wypowiedz Zygmunta to prosze trzymaæ siê konkretów. naszczêscie jestesmy na forum i wszystko widac czarno na bialym . PROSZE MI POKAZAC KIEDY NAPISALEM ZE STRZELAM ZEBY ZRANIC? ZE NIE DOCHODZI SIE POSTRZA£KA I ZE STRZA£ JEST ¦MIERTELNY DLA ZWIERZYNY? prosze nie byc niepowaznym.... jestem natomiast przeciwny zak³adaniu wnyk - to zwyk³e tchurzostwo i brak godno¶ci.
Zygmunt
CYTAT(matt1)
trafisz by go zranic dostatecznie by oddac drugi strzal alebo on zaczeni cie gonic nadstawiaj±c poroze

czarno na bia³ym, czy¿ nie?

CYTAT(matt1)
zwierze postrzelona a niezabite jest w stanie ca³kowicie sie z rany wylizac (duze zwierze)

Papierka nie dostaje siê za ciepliwo¶æ czy ³adne oczy, tylko za wiedzê i praktykê podczas sta¿u kandydackiego, sprawdzan± egzaminem- znajomo¶c biologii, ekosystemu, etyki ³owieckiej oraz tradycji i zwyczajów. Jest to tradycja, jêzyk i zwyczaje maj±ce kilkaset lat, nieprzerwanie kultywowane.
My¶liwi dokarmiaj± zwierzêta zim±, dbaj± o jako¶æ puli genetycznej stada itp,itd Dlatego s± lepsi od ku³sowników którzy wpadaj± do lasu po miêcho jak do sklepu, albo po adrenalinkê nic od siebie nie daj±c.
PS co do dochodzenia postrza³ka to wydedukowa³em, skoro nie ma czasu na formalno¶ci PZ£, to pewnie na takie drobiazgi jak dobicie rannego stworzenia te¿ nie... Wko¶cu siê wyli¿e nie tak jak po broni palnej.
Keylan
CYTAT(matt1)
tak przyznaje sie ! lubie polowaæ na zwierzêta. to teraz powiedz mi czym ro¿ni sie zabicie zwierzyny przez mysliwego z papierkami od zabicia przez czlowieka bez papierow. jak sie ma odpowiednie umiejetnosci to niczym! i to jest prawda. a ty animalsie jak chcesz sie zabrac za moj ip to sie najpierw naucz kultury. . to tyle , jak ci to tak strasznie przeszkadza ze zwierzeta s± zabijane to idz to powiedz w PZ£ a odczep sie odemnie bo to jest taka sama ¶mieræ tylko z inn± czêstotliwo¶ci±. Strzelaj cz³owieku do tarczy jak ci z tym dobrze ja ju¿ wystrzelilem do tarczy wiecej strza³ niz jestes w stanie sobie wyobrazic ,przez wiele lat a jak podro¶niesz to mozemy pogadac.

ps. nie ogladaj discovery bo tak tez jest o zabijaniu zwierz±t , nie jedz miêsa bo zwierzêta w ubojniach s± gorzej traktowane niz na sredniowiecznych torturach (to prawda) i ryb te¿ nie ³ow bo przecierz one cierpi±.

z zyczeniem poprawienia operacyjnego mozgu oraz szkoleniem zycia wsrodowisku ludzkim
pozdrawiam.
skierowanie do psychiatry niebawem przyjdzie poczta.

a co do drugiej wypowiedz Zygmunta to prosze trzymaæ siê konkretów. naszczêscie jestesmy na forum i wszystko widac czarno na bialym . PROSZE MI POKAZAC KIEDY NAPISALEM ZE STRZELAM ZEBY ZRANIC? ZE NIE DOCHODZI SIE POSTRZA£KA I ZE STRZA£ JEST ¦MIERTELNY DLA ZWIERZYNY? prosze nie byc niepowaznym.... jestem natomiast przeciwny zak³adaniu wnyk - to zwyk³e tchurzostwo i brak godno¶ci.

Jestes zwyczajnym przestêpc± nêdznym bandziorkiem i niewymiguj siê tym ¿e niemasz czasu na za³atwienie odpowiednich pozwoleñ po³owa moich znajomych ma pozwolenie na broñ które ponoæ jest niemo¿liwo¶ci± za³atwiæ. Ale szanowny pan z warszawki jest zbyt mocno zapracowany prawda?
A czym siê rózni? kolega Zygmunt ju¿ napisa³.
Ja wiem ¿e szanownego pana bandyte interesuje tylko adrenalinka (radze skakaæ z spadochronem daje wiêcej adrenaliny ni¿ cokolwiek innego -zapraszam do Aeroklubu Jeleniogórskiego zadbam oto by¶ dosta³ odpowiedni spadochron...)
co do kultury to niemam jej dla przestêpców. Mo¿e ma skrzywienie ale uwa¿am ¿e tacy przestêpcy jak ty powinni siedzieæ.
matt1
w taki razie trudno , nikt ci nie ka¿e mnie lubiæ ,jestem w twoich oczach przestêpc± ty jeste¶ w moich wystrachan± gejow± ciot± (prosze adminow o nieusówanie postu - to nie s± wulgaryzmy brakiem kultury odpowiadam na brak kultury) mamy inne pogl±dy i nic tego nie zmieni. Spadochroniarstwo natomiast wydaje mi sie ¶wietne , mo¿e kiedy¶ spróbuje, a tak na marginesie kim jest osoba pisz±ca "pan z warszawki" czy¿by wie¶niakiem któremu przeszkadza miasto jak krowy doji i chlew opo¿±dza? no... wiec niech zosatanie jak jest i koniec. ty rób swoje ja bêde dalej pracowa³ w "warszawce" i w wolnych chwilach z my¶l± o tobie bede zabija³ nawet komary jak mnie bêd± gryz³y. pozdro.

a co do Zygmunta to [u][b] niemo¿na rozumieæ s³ów tak jak sie chce. Moj± intencj± by³o trafic tak aby oddac drugi strza³ ,a ze wchodze do lasu strzelam do zwierzêcia i czekam a¿ se pójdzie bo juz go zrani³em to mi wystarczy, nie .Cz³owiek przy zdrowych zmys³ach nie pozwoli zwierzêciu siê mêczyæ. i ja tez nie pozwole. pozdrawiam.
GR-yzli
Panowie, Panowie spokojnie.
A propo pozwolenia na polowanie z ³ukiem to przejrza³em przepisy i nie znalaz³em nic co by pozwoli³o s±dziæ, ¿e jest to mo¿liwe w ¶wietle prawa. Mo¿e siê myle i je¶li tak to prosze mnie nakierowaæ na odpowiedni przepis o tym ¶wiadcz±cy.
Generalnie je¶li by³oby co¶ takiego mo¿liwe to odtañcze S³owiañski taniec rado¶ci (je¶li taki jest) a potem postaram siê jak naj szybciej takowe pozwolenie uzyskaæ no i oczywi¶cie wstapie do PZ£.
A je¶li chodzi o kolege matta to niestety jest pan k³usownikiem i nie ma co ukrywaæ tego ani inaczej nazywaæ.
A polowanie z pozwoleniem ró¿ni siê zasadniczo od polowania bez, chodzi tu g³ównie o zasady reguluj±ce to pierwsze. Nie nale¿y zapominaæ o tym, ¿e pieni±dze, które p³acisz za mo¿liwo¶æ legalnego polowania id± nie tylko na sprawy urzêdowe ale tak¿e na ochronê ¶rodowiska, dokarmianie zwierz±t podczas zimy itp.

Mimo wszystko uwa¿am, ¿e k³utnia ta jest niepotrzebna i nieskuteczna.
Keylan
ma³y wyci±g z ustawy z 95' "prawo ³owieckie"

Art. 3. Celem ³owiectwa jest:

1) ochrona, zachowanie ró¿norodno¶ci i gospodarowanie populacjami zwierz±t ³ownych,

2) ochrona i kszta³towanie ¶rodowiska przyrodniczego na rzecz poprawy warunków bytowania zwierzyny,

3) uzyskiwanie mo¿liwie wysokiej kondycji osobniczej i jako¶ci trofeów oraz w³a¶ciwej liczebno¶ci populacji poszczególnych gatunków zwierzyny przy zachowaniu równowagi ¶rodowiska przyrodniczego,

4) spe³nianie potrzeb spo³ecznych w zakresie uprawiania my¶listwa, kultywowania tradycji oraz krzewienia etyki i kultury ³owieckiej.

3. K³usownictwo oznacza dzia³anie zmierzaj±ce do wej¶cia w posiadanie zwierzyny w sposób niebêd±cy polowaniem albo z naruszeniem warunków dopuszczalno¶ci polowania.

i z KodeksuKarnego
Art. 53. Kto:

1) poluje na przelotne ptactwo ³owne na wybrze¿u morskim w pasie 3000 m od brzegu w g³±b morza lub 5000 m w g³±b l±du,

2) poluje z chartami lub ich mieszañcami,

3) poluje w czasie ochronnym,

4) poluje nie posiadaj±c uprawnieñ do polowania,

5) 44) wchodzi w posiadanie zwierzyny za pomoc± broni i amunicji innej ni¿ my¶liwska, ¶rodków i materia³ów wybuchowych, trucizn, karmy o w³a¶ciwo¶ciach odurzaj±cych, sztucznego ¶wiat³a, lepów, wnyków, ¿elaz, do³ów, samostrza³ów lub rozkopywania nor i innych niedozwolonych ¶rodków,

6) nie bêd±c uprawnionym do polowania wchodzi w posiadanie zwierzyny

- podlega karze pozbawienia wolno¶ci do lat 5.

wszystko jasne?
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0372.htm
ustawa Prawo £owieckie.

GR-yzli jestem spokojny bardzo mnie smuci ¿e osobnik ³ami±cy prawo spokojnie chodzi na wolno¶ci i jeszcze publicznie siê z tym obnosi, jest to hañba dla systemu sprawiedliwo¶ci.
matt1
Dobrze juz nie bede polowa³ ,przepraszam wszystkich mieszkañców lasu ,za kare pójde na kolanach do Czêstochowy ,prosze o zakoñczenie tej niepotrzebnej sfary. Z góry dziêkuje. pozdrawiam
GR-yzli
Ja siê tylko jeszcze chcia³em zapytaæ u¿ytkownika Zygmunta gdzie mam siê zg³osiæ i by móc wyrobiæ sobie stosowne pozwolenie na polowanie z ³ukiem. Jakie warunki musze spe³niæ. I prosze o jakie¶ ogólne rady dotycz±ce czekaj±cej mnie drogi do uzyskania tego upragnionego ozwolenia.

T³umacze siê od razu, ¿e w niemczech polowa³em dewizowo ale te¿ nie wiem gdzie to siê za³atwia bo za mnie to robi³ znajomy niemiec my¶liwy.

Mimo wszystko wola³bym w polsce.
Martin
Ehh. Powiedziano mi kiedy¶: "Nic nie t³umaczy braku kultury".
Matt1, jeste¶ k³usownikiem, trudno temu zaprzeczyæ. Nie chrzañ, ¿e przestaniesz, dobrze?
Sam przyznajesz, ¿e polujesz dla adrenaliny. Mówisz o emocjach, o zagro¿eniu, etc.
Nie mów, ¿e ³uk jest lepszy od broni palnej, bo humanitarny, bo wiêksza sztuka, etc.
To wci±¿ jest wykorzystanie narzêdzia do zabicia z odleg³o¶ci. Korzystanie z doskonalszego narzêdzia ¶wiadczy o inteligencji, a nie o tchórzostwie.
Chcesz adrenaliny? We¼ w³óczniê. Jeszcze ci ma³o? id¼ na nied¼wiedzia z no¿em.
Baw siê dobrze.

Widzisz, ja nie mam prowincjonalnych kompleksów, bo raz, ¿e mieszkam w Warszawie, dwa, ¿e urodzi³em siê w mie¶cie, które pamiêta Fenicjan.
A nie polujê, bo mam inne hobby, jakim jest rekonstrukcja historii.
To forum nie jest dla Wszystkiego-Co-Siê-Nudzi-Przed-Kompem, tylko dla mi³o¶ników historii, którzy lubi± j± odtwarzaæ.
To grono ma do¶æ problemów z "³owcami adrenaliny". Naprawdê, nie potrzebujemy tu cz³owieka, który siê chwali tym, jakie emocje mu zapewnia k³usowanie. Przenie¶ siê na jakie¶ forum ³owieckie, bo to, co robisz nie ma nic z histori± wspólnego.

Martin
P.S. ch³opi k³usowali a g³odu lub chêci zysku. Ty niestety k³usujesz z tego samego powodu, dla którego bogaci ch³opcy uciekaj± ze stacji benzynowych. ¯eby sprawdziæ, czy mog±.
Przykre.
Wotawa
Rzeczywi¶cie, nieco to niepokoj±ce.
matt1
tak wiem jestem bardzo z³y i potêpiacie mnie wszyscy ale ja prosilem chyba o zakonczenie tematu tak? wiec sie odczepcie jedez z drugim. Ja o k³usownicstwie pisaæ nie chcia³em. Chcia³em za to zeby ktos mi doradzil gdzie kupic strzaly i napisa³em do czego mi s± potrzebne bo niekazde sie nadaj± a to ze chcieliscie gadac o klusownicstwie a nie o strzalach o wasza sprawa. Nie bez powodu temat to £ucznicstwo w Warszawie chcialem zeby warszawiacy napisali ,gdzie zaopatruj± sie w sprzêt ³uczniczy. Dla was to wielka afera ,to sie nie interesujcie ja juz wiecej nie zamierzam na tym forum pisac chcialem tylko adres jednego sklepu. dzieki za zrozumienie . nara
Sentinel
Pisz±c mog³es przewidzieæ ¿e nei spotka sie to z nsz± aprobat± i mog³e¶ przewidzieæ reakcjê. Skoro sam zadeklarowa³e¶ siê ¿e nie bêdzuiesz wiêcej pisa³ to uwa¿am ¿e temat powinien zostac usuniêty gdyz nei wnosi absolutnie nic do sprawy rekreacji historycznej.
Zygmunt
no chyba ¿e zmieni siê tytu³ na "stosunek re-kreatorów do ku³sownictwa" bigsmile2.gif
matt1
a zmieniajcie se temat na jaki chcecie mnie to nie obchodzi. zegnam ,uwazam sprawe za zamkniêt±. a temat sie przyda ,moze ktos se poczyta sie sie po¶mieje z animalsów/matt1 heart.gif
Sentinel
to wiesz co jak maja sie z nas " animalsów" ¶miac to mo¿e na najblizszym zje¼dzie urz±dzimy sobie polowanko.......dostaniesz do ³apki miecz mo¿e tarcze i zbroje i hajda do lasu a nasza kochana grupka jakie¶ pó³ godzinki za tob± z mieczami ³ukami i czym tam sobie kto zamarzy. Ty wiesz jaka to dopiero bêdzie adrenalina kiedy to ty bêdziesz zwierzyn±? gwarantuje ¿e takich emocji nigdzie nie znajdziesz acha miecze bêd± tylko troche naostrzone ¿ebys ewentualnie po paru dniach móg³ siê wylizaæ, Co powiecie na takie polowanko? to chyb anie bêdzie potraktowane jako k³usownicto co? bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif (ja ¿artuje oczywi¶cie:P )
GR-yzli
A ja mam tak± propozycjê:
Mo¿e powrucimy do pierwotnego tematu tzn. gdzie w Warszawie s± sklepy ze sprzêtem ³uczniczym, które s± tañsze, a które dro¿sze. Uwa¿am, ¿e temat jest dobry tylko przekszta³ci³ siê w wrzucanie nie na temat. Jestem te¿ zainteresowany tym gdy¿ nie orientujê siê w mijscach przebywania kupców i w jako¶ci sprzedawanego przez nich towaru.

icon_cool.gif
matt1
a dlaczego to chcia³by¶ roz³o¿yæ si³y na ca³e stado ludzi/ moze wejdziemy do lasu 1 vs 1 tak sprawiedliwiej , zobaczymy co sie stanie wtedy wezmiesz swoj mieczyk ja swoj luk i sie pobawimy zakladam sie o 100 zl ze nie bedziesz wiedzial skad bedzie leciala strzala i bedziesz 30 m ode mne i nie bedziesz wiedzial o mojej obecnosci. a wiec cwaniaczku jak ci to pasuje? to oczywiscie tez zart...
Zygmunt
Przepraszam, zosta³em wprowadzony w b³±d. My¶la³em ¿e sprawa z ³ukiem ma siê tak samo jak z soko³ami. My¶listwo ³ucznicze nie jest jeszcze legalne w Polsce. Dyskusja na ten temat http://www.lowiecki.pl/forum/read.php?f=15...i=18222&t=18222
Raven
Sluchaj matt1 to co robisz nie mozna nazwac polowaniem, jest to czyste chamskie klusownicto, wywodze sie z rodziny mysliwych i uwazam ze osoba bez odpowiednigo przeszkolenia nie powinna wybierac sie do lasu na "polowanie". I nie uwierze Ci ze wiesz co i jak dopoki nie przedtawisz mi konkretnuch dowodow na to iz znasz sie na rzeczy, chodzi mi o pozwolenie, bez nich nie roznisz sie od ludzi zakladajacych wnyki jestes dalej zwyklym klusownikiem i usprawiedliwiasz sie w bardzo glupi sposob... anger.gif anger.gif anger.gif KLUSOWNICTWO NALEZY TEPIC A KLUSOWNIKOM POWINNO SIE OBCINAC RECE !!! anger.gif anger.gif anger.gif Przez taich ludzi jak Ty robi mi sie niedobrze...
matt1
mam to co mówisz g³êboko w d... i ciebie my¶liwy te¿.
Raven
CYTAT(matt1)
mam to co mówisz g³êboko w d... i ciebie my¶liwy te¿.

...no tak... kulturka... godna klusownika...
Banita
Metody polowania z ³ukiem oceniaæ nie bêdê (moje zdanie ju¿ znasz). Dziwi mnie tylko, ¿e nie zauwa¿asz, jak wielkie niebezpieczeñstwo stanowisz dla le¶nego ekosystemu, poluj±c bez stosownego zezwolenia. Dzi¶ zwierz±t w lasach jest ju¿ bardzo ma³o, liczebno¶æ niektórych gatunków w Polsce ocenia siê na setki lub nawet pojedyñcze sztuki. Jednym z g³ównych zadañ mysliwych jest odstrza³ chorych osobników. Bior±c pod uwage dawkê adrenaliny w po¶cie, nie s±dzê, ¿eby bawi³o Ciê zabicie chorego osobnika. Powiedzia³e¶ ¿e polujesz na miêso. Oznacza to, ¿e polujesz na zdrowe, dorodne sztuki, które s± znakomitymi reproduktorami. Ich wybicie - w przypadku niezbyt licznej populacji, to zag³ada dla zwierzat na tym terenie. Twoich polowañ nikt nie bierze pod uwagê w przypadku ustalania limitów odstrza³ów na danym terenie. Nie wiem ile sztuk miesiêcznie/rocznie zabijasz - ile by tego nie by³o, zagra¿a to CA£EMU ekosystemowi na danym obszarze. Nie tylko gatunkowi, na który polujesz.

Zdobycie odpowiednich uprawnieñ to nie wymóg biurokracji, ale zwyk³a konieczno¶æ, powodowana trosk± o zachowanie przyrody w stanie zadowalaj±cym dla przysz³ych pokoleñ.

Je¿eli jeste¶ taki Coca Cola to we¼ zrób sobie odpowiedni kurs i jed¼ do Niemiec, czy gdzie indziej. I nie t³umacz sie brakiem czasu, bo wyszukanie sklepu z miêskiem nieska¿onym chemi± jest daleko prostsze od polowañ.Jak na razie to jestes tylko zwyk³ym k³usowikiem.
Zygmunt
Banito, Twoje przemówienie nie ma niestety wielkiego sensu, bo znaj±c poprzednie wypowiedzi matta1 ³atwo siê domy¶liæ ¿e ma to w d..., podobnie jak nie przemawia do dresiarzy którzy ciê kopi± sugestia ¿e to nieetyczne i niehonorowe.
Banita
Z osoba która kopie nie rozmawia siê.
Po prostu chcia³em mattowi wyt³umaczyæ nieco bardziej ³opatologicznie, dlaczego to co robi jest takie z³e. Te¿ nie sadzê, ¿e facet to nawet przeczyta, ale bedê mia³ czyste sumienie.
Sauron
Hej

Jako ze ostatnio zagnalo mnie do Warszawy na dluzej mam pytanko o tereny do strzelania smile.gif
Wyszukiwarka watku takowego nie znalazla aaa.gif wiec pytam
- we Wroc³awiu strzelalem na walach przy Odrze (dobrze strzaly wylapuja i jest cisza+spokoj) oraz przy domku mialem gorke piaskowa przy opuszczonych zakladach zbrojeniowych:)
i szukam czegos podobnego w Wawie - najlepiej okolice Parku Wola.
Ciekawi mnie czy np. przy forcie radiowym np. by takie miejsce sie znalazlo (jest dosc blisko i w kolo ma las)

aha oczywiscie gora to tylko strzalochwyt - tarcza stoi z przodu smile.gif
Biorg
Witam!

Polecam Fort Chrzanów - ciê¿ko tam doj¶æ ale dziêki temu ma³o ludzi tam siê krêci (jedynie ³ucznicy, lumpy i inni rowerzy¶ci). Tak by³o jak tam rozkrêcali¶my strzelanie. Teraz trzeba sprawdziæ... Najlepiej skontaktowaæ siê z Tomaszem Pêkal± - robi tam co jaki¶ czas pikniki ³ucznicze - przez stronê internetow± Rodziny Pêkala i Czas ³uku.

Do tego jeszcze masz kluby ³ucznicze - Drukarz na Pradze i Marymont na ... Marymoncie. Mo¿esz pogadaæ z trenerami, zap³aciæ jak±¶ sk³adkê i strzelaæ do woli...

Parków i miejsc bardziej odkrytych nie polecam...

Biorg
JVH
dzikuss
Strzelam z Halnego Bisoka, strzelalem (kilka treningow pozyczonym) z plaskiego angielskiego tez Bisoka. Strzelanie z tego ostatniego bylo o wiele przyjemniejsze. Zamierzam takze zrobic sam plaski luk. Mam ochote na wyprobowanie long bow (tradycja jest przyjemnoscia) oraz za co przepraszam (mam wyrzuty sumienia, ale moge miec jeszcze wieksze gdy nie posmakuje) nowoczesnego mysliwskiego luku compound. W necie moge znalesc tylko (pewnie kiepsko szukam) luki wypuszczajace strzaly z predkoscia do 305 f.p.s a wiem, ze sa lepsze. Czy mozecie mnie pokierowac?
Frodo
Co do fortów Chrzanów to Tomasz Pêkala nie organizuje ju¿ tam pikników - powód jest taki i¿ teren zosta³ wykupiony i s± tam organizowane zawody paintballowe. Z tego co wiem to strzelanie z "kulek" jest w niedziele. W soboty teren jest chyba wolny. Je¶li kto¶ mia³by ochotê tam postrzelaæ to mogê zaprowadziæ po po wcze¶niejszym umówieniu.

Pozdrawiam
IndyanaMax
Ja jeszcze tak ciut wróce do k³usownictwa. Matt, wiem gdzie to masz, ale napisze tak: ³amanie prawa i jeszcze chwalenie siê tym zas³uguje na potêpienie, a pozatym jest to wstyd dla ³ucznika. Ja nigdy nie polowa³em, ale czasem przechadzaj±c siê po lesie, gdy widzia³em wnyki, podchodzi³em i zbiera³em dziadostwo. Gorzej z pa¶ciami bo trzeba uwa¿aæ. W ka¿dym razie z³e to chyba nie by³o.

Kiedy¶ zastanawia³em siê, dlaczego tak fajnie jst przechadzaæ siê z ³ukiem do lasu. Pomy¶la³em, ¿e chcia³bym ¿yæ w ¶redniowieczu. W toku my¶lenia dosz³em jednak do tego, ¿e gdyby ten betonowy, brudny, ¶mierdz±cy ¶wiat nie istnia³, a by³o tak jak wtedy, nie interesowa³ bym siê tym zbytnio, tak jak nie interesuje siê swoj± codzienno¶ci±. To zwi±zane jest chyba z chêci± odpoczynku od zgie³ku, biegu ¿ycia. Nic nie zast±pi tego uczucia, gdy przechadzaj±c siê samemu po lesie z ³ukiem, obserwuje przyczajony w krzakach jakiego¶ zwierza pas±cego siê na ³±ce(a trudno tego zwirza znale¼æ u nas), czy rozwijaj±ce siê m³ode li¶cie, ro¶liny. Czuje siê wtedy, ¿e mo¿na jeszcze choæby a chwilê wróciæ do tego, co wydawa³oby siê zaprzepaszczone. happy.gif
JUR
odno¶nie M11 to powiem jedno znam ¶rodowisko my¶liwych dobrze i wiem ¿e to tez k³usownicy tyle tylko ¿e maj± pozwolenia niestety na stu mo¿e 1 -2 my¶liwych zachowuje etyê my¶liwsk± taka jest prawda !!
Daniel Bochra
no wlasnie, klusuja z bronia palna, a polowanie z lukiem nazywaja niehumanitarnym
JUR
jeszcze chcê dopisac ¿e NIEpochwalam k³usownictwa z ³ukiem w lesie ale my¶lê ¿e warto by by³o sie zastanowic nad zmian± w prawie ³owiecim w polsce takim aby mog³y powstac nowe ko³a my¶listwa ³uczniczego bo widac ¿e chêtni by byli czyli sumuj±c trzeba by siê jako¶ zorganizowac aby mo¿na by³o oficjalnie wystosowac wniosek o zmiane wprawie ³owiecikm read.gif
JUR
Sprawdzam swego pisania wyniki i CO? TCHÓRZYMY PANIE I PANOWIE? Wiêc niema nikogo chêtnego?? dunno.gif
Sebastian Kuczyñski
Tak czytam te Wasze dysputy i zastanawia mnie skad ta chec zeby upolowac cos z luku ?
Za duzo filmow typu Rambo ? Jakies kompleksy ? Chec udowodnienia sobie skutecznosci luku ? Ale OK ,w sumie mlodosc ma swoje prawa.
Jest bardzo banalny sposob zeby zaspokoic marzenia bez porywania sie na kola lowieckie, lamanie prawa czy partyzantke po lasach.
Idzie sie do pierwszego z brzegu rolnika robi sie zrzutke i kupuje swiniaka. Nastepnie swiniaka przywiazuje za noge do pnia coby nie uciekl, szpikuje strzalami,obserwuje efekty tudziez robi dokumentacje fotograficzna dla potomnych (i forum). Nastepnie tusze rozbiera sie klasycznym sposobem.
I mysle iz jedno takie doswiadczenie skutecznie zaspokoi zadze krwi niespelnionych mysliwych.
Przyjemne z pozytecznym.

P.S. Dla oszczednych moze byc wersja z bezpanskim psem.Ze okrutne i niehumanitarne ? A co sarna porazenie mozgowe ma i nic nie czuje ?
Purvis
odpada. takie zachowanie to te¿ ³amanie prawa. a jak sobie pomy¶le, co by³oby gdyby sprawê zwêszy³y brukowce....normalnie narkomania, szatanizm i jurek owsiak, panie. zrobiliby z nas gro¼n± sektê devil.gif

pozdrawiam
Sebastian Kuczyñski
Owsiak ? Przeciez to sekciarz do kwadratu ! Sam pewnie niejedna swinie ma na koncie ;)
lupusrex
Witam

Widzê ¿e tendencyjnie i uparcie d±¿ymy do tego ¿eby przez takie wypowiedzi zmusiæ kogo¶ z krêgów sprawuj±cych w³adzê do zrewidowania pogl±du co do kwalifikacji prawnej ³uku. Przypomina mi siê w tym momencie inny temat „szczyt celno¶ci” który przybra³ formê na tyle drastyczn± ze wzglêdów czysto zdrowo rozs±dkowych trzeba by³o go usun±æ.

Nie wiem czy koledzy zauwa¿yli ale mamy obecnie okres specyficznego „polowania na czarownice” . Populistyczne has³a walki z przestêpczo¶ci± i rozbojem przybieraj± formê prób reglamentacji ró¿nego rodzaju „¶rodków ataku” jako potencjalnego narzêdzia przestêpstwa. Przez przelewanie takich idei jak powy¿sze - na ³amy tego forum - przyczynimy siê do powstania stosownych unormowañ które uniemo¿liwi± nam dalsze rozwijanie naszego hobby.

Obecnie ustawa broni i amunicji i prace nad ni± to szansa dla rz±du stworzenia tematu zastêpczego, który ma byæ parawanem dla k³opotów i kompromitacji pañstwa ( rz±du) na innych p³aszczyznach.
Spo³eczeñstwo zostanie uszczê¶liwione „kolejnym przyk³adem walki z zagro¿eniami „ a my stracimy prawo do swobodnego jawnego uprawiania tego¿ sportu.

Dla mnie cynizm wypowiedzi frehowicza Sebastiana jest czytelny i jak najbardziej na miejscu jednak obawia³ bym czy aby kto¶ rzeczywi¶cie nie pokusi siê o tak± próbê si³ dla swego sprzêtu ³uczniczego.

Jawne lub bardziej zawoalowane zwierzenia o dzia³aniach które w ¶wietle polskiego prawa s± przestêpstwem to jak dla mnie czysta i bezmy¶lna prowokacja i swoiste kuszenie losu.

Apeluje zatem o wiêcej rozwagi, nie zapominajmy ¿e nasze dzia³ania to sfera marginalna interesu spo³ecznego, nikt nie zap³acze jak kilkuset z nas straci prawo do posiadania sznurka z kijkiem.

pozdrawiam
otffin
Faktycznie, ¶rednio by by³o jakby¶my musieli wszyscy miec pozwolenia na 13-kilowe Dianki Bisoka, tylko dlatego ¿e paru popaprañców czuje potrzebê podziurawienia komu¶/czemu¶ flaków. Nie takie absurdy ju¿ historia widzia³a. Lepiej siedziec cicho i skupic sie na strzelaniu do chocho³ów i s³omianek. Te¿ jest fajnie, polecam.
Purvis
Z ca³ym szacunkiem, siedzenie cicho nie zagwarantuje nam spokoju.
TAk jak napisa³ Lupusrex, zyjemy w czasach polowañ na czarownice. Jesli pozostaniemy z boku, poza "mainstreamem" w koñcu staniemy siê kolejnym celem nagonki.
Nie chodzi tylko o czynniki oficjalne, jak juz wspomnia³em niektóre (WIEKSZOSC) medoiów zyje tania sensacj± i nie zawahaj± siê rzucic ³uczników na pastwe t³uszczy . Wiem ¿e brzmi to pompatycznie, ale pomyslcie sami.
Dlatego jestesmy wrecz zmuszeni do wyjscia z ³ukiem do ludzi ( ale nie NA LUDZI bum.gif ). Jesli sprawimy, ¿e ³uk przestanie byc dla ludzi egzotyk±, a zacznie kojarzyc siê z zabawa i reklaksem, to nikt nie bêdzie móg³ wyjac go spod prawa. Presja spo³eczna robi swoje. blinkie.gif
Czyli ucieczka do przodu. Zaniesienie ³uku pod strzechy.
czekam na Wase opinie.
pozdrawiam.
Vislav
Witam

Dziêkujê za wypowiedzi w tym temacie. Co do naganno¶ci zachowañ - pozostawiê to bez komentarza.

Mam jedynie pytanie do Sebastiana. S±dz±c po awatarze z jakimi¶ wzorcami siê identyfikujesz.
Jakie mieli/maj± Indianie przekonania na temat zabijania zwierz±t?

pozdrowienia Vislav
otffin
CYTAT
Jesli sprawimy, ¿e ³uk przestanie byc dla ludzi egzotyk±, a zacznie kojarzyc siê z zabawa i reklaksem, to nikt nie bêdzie móg³ wyjac go spod prawa.

A ja mam wrazenie, ¿e jak na razie nie jeste¶my ani egzotyka ani niczym innym. Tak jak nas nie obchodz± mrówcze biznesy pomiêdzy kamykiem a listkiem, tak szeroko rozumian± ludno¶æ nie obchodz± ³ucznicy. Oczywi¶cie do momentu, kiedy jaki¶ przyg³up, któremu wydaje siê ¿e jest wielkim ³owc±-tropicielem nie zastrzeli jakiego¶ dziecka, które we¼mie za wiewiórkê. Ale faktycznie je¿eli promocja ³ucznictwa, zw³aszcza tradycyjnego, zaczê³aby byæ skuteczna to mo¿naby oczekiwac nag³ówków w "fakcie" typu MORDERCZA BROÑ ZA 200 z³ - CO O TYM PANI HALINKA"
Ree
witam

CYTAT
Ale faktycznie je¿eli promocja ³ucznictwa, zw³aszcza tradycyjnego, zaczê³aby byæ skuteczna to mo¿naby oczekiwac nag³ówków w "fakcie" typu MORDERCZA BROÑ ZA 200 z³ - CO O TYM PANI HALINKA"

zgadzam siê. wystarczy popatrzeæ co siê dzieje gdy wszedzie pe³no reklam tanich wiatrówek. dopóki ³ucznictwo nie jest reklamowane to ka¿dy kto chce je trenowaæ, i tak znajdzie drogê i ³uk sobie sprawi. ubolewam jednak i¿ siê trafiaj± tacy którym nie wystarcza strzelanie do tarczy lecz chc± strzelaæ do ¿ywych istot.

tych, ktorzy chc± polowaæ z ³uków czy ju¿ k³usuj±, pytam: PO CO?
jeste¶cie g³odni? naprawdê to Wasz jedyny ratunek przed ¶mierci± g³odow±?

a kto chce posmakowaæ podchodów do zwierzyny to i bez jakiejkolwiek broni moze to robiæ. najlepiej podchodziæ zwierzynê z dobrym aparatem. frajda ogromna i pami±tka niesamowita.

pozdrawiam
Vislav
Witam

W odró¿nieniu od kuszy, ³uk nie jest ¿adn± egzotyk±. W koñcu strzelanie z ³uku jest jedn± z uznanych dyscyplin sportowych uprawian± równie¿ przez du¿± grupê ludzi w Polsce.

Nie ma`¿adnej potrzeby zanoszenia ³uku pod strzechy, raczej pownni¶my dbaæ aby trafia³ na odpowiednio przygotowane strzelnice.

Strzelanie w podmiejskim lesie, gdzie bezpo¶rednio za celem nie ma naturalnego, b±d¼ stworzonego strza³ochwytu - bez przekonania, ¿e nic nie powinno nagle trafiæ na liniê strza³u jest wyzywaniem losu. Prêdzej czy pó¼niej musi doj¶æ do wypadku.

Ciê¿kie strza³y ze stalowymi ostrymi grotami, o du¿ej potencjalnej mo¿liwo¶ci penetracji (patrz temat testowanie ³uków) i do tego ³uki o stosunkowo du¿ej sile naci±gu s± skuteczn± broni±. Nikogo nie trzeba chyba o tym przekonywaæ.

Wiecej rozs±dku!

pozdrowienia Vislav
Purvis
Przyznajê Wam racjê.
Optymistycznie za³o¿y³em, ¿e ³uki trafi± do osób prezentujacych podobnie wysoki poziom jak wiêkszo¶c uczestników forum. Ponios³o mnie icon_redface.gif

odpowiedz na pytanie w tytule: abstrahuj±c odd kwesti bezpieczenstwa (widocznie obcej niektórym face4.gif) strzelanie w lesie bez odpowiednich przyygotowañ jest przede wszystkim kosztowne. po intensywnym strzelaniu zwykle traci³em ok. 50% strza³. strza³ochwyt to po prostu koniecznno¶c.

PS: heh wychosnkowa³o mi abstra.uj±c cool.gif
Vislav
CYTAT(Purvis)
Przyznajê Wam racjê.
Optymistycznie za³o¿y³em, ¿e ³uki trafi± do osób prezentujacych podobnie wysoki poziom jak wiêkszo¶c uczestników forum. Ponios³o mnie crazy.gif
Z drugiej strony propagowanie ³ucznictwa tradycyjnego mog³oby przyniesczdecydowanie wiêcej korzysci niz szkód.
Vislavie, apelujesz o rozs±dek. Czy uwa¿asz, ¿e rozs±dku mozna nauczyæ? pytam serio.  
pozdrawiam

Witam
Trochê to poza tematem, ale nie szkodzi.

Rozs±dek jest zwi±zany z wyobra¼ni±, empati±, umiejêtno¶ci± przewidywania.
Do osób z ograniczonymi zasobami cech jakie poda³em mo¿na próbowæc przemawiaæ obrazami, przyk³adami ucz±c ich tego do czego sami nie doszli.

Wracaj±c do tematu,
Nie jest mi trudno wyobraziæ sobie, ¿e strza³a wystrzelona w kierunku drzewa chybiaj±c przelatuje kilkadziesi±t metrów dalej. Trafia w osobê za krzakami której nie widzia³em. Kto¶ nagle wje¿d¿a rowerem w liniê strza³u.

Replika bojowego grotu z ³atwo¶ci±......

Ból jaki odczuwam przy skaleczeniu jest równie¿ udzia³em bezpañskiego psa.... St±d te¿ moje pytanie do Sebastiana.

No i chyba wystarczy

pozdrowienia Vislav
JUR
Jak rozumiem to P.Z.£ wed³ug wielu dyskutantów jest organizacj± zbrodnicz± [kwiorzercz±] i dlatego ko³a ³owieckie ³ucznicze gdyby powsta³y oczywi¶cie by³yby tak samo postrzegane. Co do ³uków u¿ywanych do polwañ to u¿ywa siê nowoczesnych ³uków my¶liwskich, bloczkowych. Z ³ukami historycznymi na polwanie szed³by tylko szaleniec i to domniemam bezprawnie bo z pewno¶ci± istnia³y by jaki¶ przepisy dopuszczaj±ce ³uk do polowañ. Co do polowañ na czarownice to wystarczy pochwycenie tylko jednego k³usownika z ³ukiem i siê zacznie. JA osobi¶cie JESTEM ZA POWSTANIEM £UCZNICZYCH KÓ£ £OWIECKICH . A do tego jest potrzebna zmiana w prawie ³owieckim.
Daniel Bochra
Ree: "tych, ktorzy chc± polowaæ z ³uków czy ju¿ k³usuj±, pytam: PO CO?
jeste¶cie g³odni? naprawdê to Wasz jedyny ratunek przed ¶mierci± g³odow±?"

JUR: "Co do ³uków u¿ywanych do polwañ to u¿ywa siê nowoczesnych ³uków my¶liwskich, bloczkowych. Z ³ukami historycznymi na polwanie szed³by tylko szaleniec"

witam
taka dyskusje mozna toczyc w nieskonczonosc, ale ja pozwoje sobie to uproscic: nie chce sie spierac, czy ktos jest za strzelaniem do zwierzat, czy nie, ale jezeli istnieja kola lowieckie, polowanie z bronia palna ma wielu zwolennikow, to dlaczego nie polowanie z lukiem?

co do lukow mysliwskich to fakt, ze okolo 85% to luki bloczkowe, ale luki tradycyjne/historyczne/prymitywne tez ciesza sie niemala popularnoscia w krajach gdzie bowhunting jest legalny
Vislav
CYTAT(JUR)
1. Jak rozumiem to P.Z.£ wed³ug wielu dyskutantów jest organizacj± zbrodnicz± [kwiorzercz±] i dlatego ko³a ³owieckie  Â³ucznicze gdyby powsta³y oczywi¶cie by³yby tak samo postrzegane.  

2. Co do ³uków u¿ywanych do polwañ to u¿ywa siê nowoczesnych ³uków my¶liwskich, bloczkowych. Z ³ukami historycznymi na polwanie szed³by tylko szaleniec i to domniemam bezprawnie bo z pewno¶ci± istnia³y by jaki¶ przepisy dopuszczaj±ce ³uk do polowañ.   Co do polowañ na czarownice to wystarczy pochwycenie tylko jednego k³usownika z ³ukiem i siê zacznie.  

3. JA osobi¶cie JESTEM ZA POWSTANIEM £UCZNICZYCH KÓ£ £OWIECKICH . A do tego jest potrzebna zmiana w prawie ³owieckim.

Witam

Ad. 1 W ¿adnej wypowiedzi nie zauwa¿y³em tego rodzaju sformu³owañ. Prawo ³owieckie okre¶la zasady prowadzenia polowañ w szerokim zakresie. Jest ono wynikiem tradycji i dzia³añ prawnych zwolenników i przeciwników tego sposobu zabijania zwierz±t. Poszerzenie zakresu u¿ywanej broni mo¿e odbywaæ siê na drodze prawnej. Polowanie z ³ukiem nie ma w Polsce silnej tradycji (aczkolwiek historycznie poprawne) - tak wiêc szanse na wprowadzenie tej broni s± ma³e.
Nigdzie jednak nie u¿ywa siê zwierz±t jako ¿ywych tarcz strzeleckich do testowania broni.

Prawo ³owieckie okre¶la równie¿ zasady bezpiecznego polowania. Strzelanie do wiewiórek w podmiejskim parku jest zabronione nie tylko ze wzglêdu na ochronê zwierz±t lecz równie¿ bezpieczeñstwo osób postronnych.

Ad.2 W wielu krajach dopuszcza siê ró¿ne rodzaje broni do polowania. M.innymi w USA broñ bardziej prymitywna ni¿ ³uk czyli ATLATL w niektórych stanach jest dopuszczony jako tradycyjna broñ my¶liwska.
S± równie¿ polowania na foki, wieloryby, konno za lisem z psami - zawsze jako efekt tradycji i dzia³añ prawnych zwolenników i przeciwników.

Ad.3 Nie ma ¿adnych przeszkód do podjêcia prób formalizowania polowania z ³ukiem. Jednak zwolennicy powinni siê skonsolidowaæ i podj±æ dzia³ania prawne. Samo pisanie hase³ nie wystarczy.

pozdrowienia Vislav
otffin
Ad.Ad.3
Formalne pozwolenia na polowanie z ³ukiem ==> ³uk w umys³ach w³adzy ustawodawczej zamienia siê w broñ ==>na broñ trzeba mieæ pozwolenie==>wszyscy mamy k³opot? <==> moze niech sobie tych paru desperatów k³usuje na w³asna odpowiedzilno¶æ albo wyje¿dza co jaki¶ czas do krajów, gdzie takie polowanie jest legalne. Chyba ¿e uda³oby siê tak zrobic, ¿eby wywin±æ numer tylko bloczkowcom devil.gif Ale chyba juz bijemy pianê...
Vislav
Witam

Popieram zdanie Otffina - takie mog± byæ konsekwencje dzia³añ prawnych, czyli uznanie ³uku za broñ niebezpieczn±. Tak siê sta³o z kijami bejsbolowymi.

K³usowanie odradzam z powodów j.w.
Wyjazdy do innych krajów gdzie jest to dozwolone dlaczego nie, np. w Finlandii mo¿na polowaæ z o¶cieniem na ryby, stawiaæ sznury - to dla zwolenników historycznego rybactwa.

Co do ³uków bloczkowych - to nie to forum.

pozdrowienia Vislav
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.