Jak bêdziesz wyje¿d¿aæ z ¿argonowymi zwrotami to archeolog-bronioznawca te¿ mo¿e nie wiedzieæ o co chodzi.
Albo znajdzie siê taki, który nie lubi nazywania he³mów sto¿kowych "normanami" (stara,
Z£A terminologia) i bêdzie r¿n±³ g³upa dopóki nie nazwiesz go inaczej...sam taki niedobry czasem jestem...
Ale generalnie wiem o co chodzi. Sam mia³em bardzo ró¿ne nauczycielki od historii o bardzo ró¿nym poziomie - jedna nie wykracza³a wiedza poza podrêcznik inna powinna usi±¶æ i napisaæ parê dobrych ksi±¿ek...
Moja jest bardzo fajna i co najwa¿niejsze jak czego¶ nie wie to mi to przyznaje i zaczyna szperaæ w ksi±¿kach lub mnie odsy³a do jakich¶ ksi±¿ek(jeszcze do ¿adnej nie usiad³em
)
CYTAT
lub mnie odsy³a do jakich¶ ksi±¿ek(jeszcze do ¿adnej nie usiad³em devil.gif )
Gratulujê postawy, nie ma to jak i¶æ na ³atwiznê
Zauwa¿ylem u przywódcy wikiñskiej wyprawy w "Starej Ba¶ni" ¿e mia³ bardzo ciekawy he³m (jakby rogaty??)
Czy kto¶ wie czy takie he³my naprawdê istnia³y czy te¿ jest to wynik braku a¿ takiej ¶wiadomo¶ci u kowala??A na dole link do wyrywka "Starej Ba¶ni" gdzie mo¿na zaobserwowaæ tego osobliwego wikinga
http://pl.youtube.com/watch?v=9xl_8p5H9VU&...feature=relatedPOzdr
PS: A swoj± drog± fajna bitewka:)
CYTAT(Kryitanin @ 18:18 05.09.2008)
Zauwa¿ylem u przywódcy wikiñskiej wyprawy w "Starej Ba¶ni" ¿e mia³ bardzo ciekawy he³m (jakby rogaty??)
Czy kto¶ wie czy takie he³my naprawdê istnia³y czy te¿ jest to wynik braku a¿ takiej ¶wiadomo¶ci u kowala??A na dole link do wyrywka "Starej Ba¶ni" gdzie mo¿na zaobserwowaæ tego osobliwego wikinga
http://pl.youtube.com/watch?v=9xl_8p5H9VU&...feature=relatedPOzdr
PS: A swoj± drog± fajna bitewka:)
To wynik braku ¶wiadomo¶ci u re¿ysera i/lub tego kolesia od strojów (nazwy nie pamiêtam). Podobnie jak co¶ naramienniko-podobnego u tego kolesia.
Pozatym, filmy to nie ¼ród³o, chocia¿ niektóre fajnie siê ogl±da, jak ten.
Hejka! Mam pytanko do helmu.
Szukam typowe helmy z okolic Obodrytow, 10w. Co prawda mam szloma wielkopolskiego, ale szukam czegos bardziej historycznego z tych okolic. Czy tylko sa potwierdzone te helmy "normanskie" nitowane w te pasy, czy moze tez jakies inne? Szukam czegos najprostszego z nosalem.
Pozdro.
Udalo mi sie znalesc foty helmow ktore sa wystawione na aukcji w Monachium.
Czy ktos slyszal o nich wczesniej??
Sa to 3 "normanskie" (2 z nosalem ,jeden bez) .Jeden ktory opisuja jako slowianski oraz 2 wczesniejsze (celtyckie).
Slowianski juz poszedl za 20 000 Euro.Pewnie znowu do prywatnej kolekcji.
Szkoda ze tego typu rzeczy kraza na aukcjach zamiast byc wystawione w muzeach:((
Vinek, podaj linka do tych aukcji albo zamie¶æ zdjêcie tych he³mów, ¿eby by³o wiadomo o czym mówisz.
Pozdrawiam
CYTAT(-Budzigniew- @ 20:36 08.09.2009)
Vinek podaj linka do tych aukcji alpo zamie¶æ zdjêcie tych he³mów ¿eby by³o wiadomo o czym muwisz.
Pozdrawiam
Bardzo chetnie tylko problem jest taki ze (niewiem dlaczego) jest tylko glowny adres strony u gory i co kolwiek na niej przegladam ,adres sie nie zmienia .Czyli nieda sie wyodrebnic linka do poszczegolnej foty.
Nieda sie tez "sciagnac foty na kompa" ani wyodrebnic jej adresu(moze ochrone przed konkurencja?).
Tu jest adres domu aukcyjnego a fot przedmiotow do sprzedania jest tysiace .Ja wczoraj spedzilem kikla dobrych godzin na jej przegladaniu.
http://www.hermann-historica.de/gb/index_alte_auktionen.htmPo lewej stronie w menu pisze "recent auctions" i tam masz aukcje ponumerowane od gory do dolu (56 -47) .Kilkajac na nie bedzie kilka innych pod-aukcji .Wybieraj tam gdzie pisze "Antigues arms and armour"
I jak to wybierzesz to wyjdzie ci jeszcze menu z wieloma kategoriami tej aukcji ,ale u gory bedzie opcja "search" i tam wpisz "helmet" i wyjda wszystkie rezultaty helmow w danej aukcji.
Najwiecej jest greckich,rzymskich ale jest tez troche ostrogotyckich etc.Zreszta w kazdej aukcji sa inne.
Ja jeszcze raz przejrze te aukcje zeby znalesc dokladnie w ktorej byly wystawione powyzsze helmy.
Ok jeden juz mam .
Aukcja numer 54. Pozniej druga aukcja od lewej o tytule "Antique Arms & Armour, Hunting Antiques, Arts and Crafts"
POzniej w "search "wpisac "helmet" i pokaza sie rezultaty .Helm jest drugi od gory (numer 4410)
Kliknij na niego i pokaza sie duze zdjecia,bardzo dobrej jakosci.
Opis : Northeast Europe, 11th/12th century. The skull forged in one piece. The top has small corrosion holes. Riveted rim with a heavily ridged nasal forged in one piece and slightly curved, ridged, eye cutouts. Surrounded by small holes for attaching the missing mail curtain (defects in the area around the nasal). Height 26 cm.
Cf. Eduard von Lenz, In Russland gefundene frühmittelalterliche Helme, Berlin 1924, ill. 7 - 11.
Udalo mi sie sciagnac male foto ,ale duzego sie nieda.
Juz sprzedany za 20 000 euro.
Jest nastepny. Aukcja numer 52.Znow aukcja druga od lewej o tytule "Antique Arms & Armour,
Antiquities, Miscellanea". Po wejsciu w nia w "search" wpisac numer helmu. (3649)
Helm bedzie na pozycji 11
Sprzedany za 8000 E dlatego tak tanio bo jest dzura na czubku.
Znalazlem jeszcze 3 nastepne ktore sa ciekawe.
Normanski bez nosala(pisze znaleziony we francji). jakis Szlom (pisze ze z terenow Wegier 10/11 wiek )
oraz cos co przypomina ostrogocki helm (5/6 wiek)
Wszystkie sa w aukcji numer 50.Pierwsza aukcja z lewej "Antique Arms & Armour,
Antiquities, Miscellanea"
W search wpisac poszczegolne numery helmow.
ostrogocki (1732) cena 8000 E
normanski (1734) cena 32 000 E
oraz Szlom znaleziony na wegrzech (1733) cena 9500 E
Znalazlem jeszcze kilka ciekawych,celtyckich etc.
Aukcja numer 48. Aukcja 4 (koncowa) .Tam gdzie pisze "50 helmets of the famous Axel Guttmann Collection"
Helm celtycki numer (185) 3/2 wiek p.n.e Cena 15 OOO
Helm celtycki numer (189) 3/2 wiek p.n.e Cena 7300 E
Dodam jeszcze ze cala ta aukcja jest ciekawa do obejrzenia ,Jest kilka wczesnych helmow z bliskiego wschodu ,na ktorych mozna gdybac byly modelowane pozniejsze szlomy naszych rejonow etc.
Naprzyklad.
9/8 wiek p.n.e
9/8 wiek p.n.e
9/8 wiek p.n.e
Cala kolekcja pochodzi z prywatnych zbiorow Axela Guttmanna.
Ok znalazlem jeszcze ten o ktorym pisalem na poczatku. Taki ala "normanski".
Aukcja numer 49 -pierwsza aukcja od lewej. Pozniej w search wpisac numer 204.
Wyskoczy kilka innych przedmiotow a wsrod nich helm.
Cena 25 000 E
Nie pisze gdzie zostal znaleziony.Opisany jest jedynie jako odpowiadajacy rejonowi centralnej Europy.Poruwnywany jest do helmu z jeziora Lednickiego.Pisze rowniez ze jest jedynym z bardzo rzadkich helmow tego typu ktore dzis pozostaly z tamtych czasow.
Szkoda ze zapomnieli jeszcze napisac ze powinien byc w muzeum zamiast na aukcji
To juz chyba tyle z helmow ktore moglyby zainteresowac forumowiczow.
Zamiescilem kilka fot helmow nie wikinskich/slowianskich ale tylko po to by mozna bylo sobie poruwnac:).
Az ciarki przechodza na mysl co moze jeszcze sie znajdowac w prywatnych zbiorach podczas gdy bardzo czesto badacze proboja zebrac jakies info na tematy uzbrojenia i czesto maja ograniczony dostep do tego typu przedmiotow/zrodel:(.
chcia³em co¶ od siebie dorzuciæ jako p³atnerz jak ju¿ pisa³em do winka który zaciekawi³ mnie swoim mejlem sprawa z tym Normanem wygl±da najprawdopodobniej tak:
wydaje mi siê ze jest to he³m z O³omuñca (olmutz) (ale mogê siê te¿ myliæ) znaleziono tam dwa he³my jeden nadzwyczaj wysoki a drugi nadzwyczaj p³aski ten p³aski z tego co czyta³em od do¶æ dawna znajdowa³ siê w zbiorach jakiej¶ rodziny szlacheckiej rodzina ta zbiera³a ro¿ne militaria a skoro tak to zupe³nie legalnie mog³a go sprzedaæ bo prawo w³asno¶ci jest nadrzêdne nad zakusami muzeów.
Jest tez inna opcja je¶li to zupe³nie inny he³m to móg³ siê znale¼æ nielegalnie na aukcji a przyczyn± tego zawsze jest chore prawo przyk³adowo w Polsce jak kto¶ znajdzie co¶ w ziemi to musi to oddaæ do muzeum i nie do¶æ ze nie dostanie znale¼nego to jak ma szczê¶cie to nie pójdzie siedzieæ za niszczenie stanowisk archeologicznych to powoduje wywo¿enie za granicê takich znalezisk i czêsto przepadek na zawsze
minusy tego prawa:
-brak przedmiotu w muzeum
-brak informacji o nowych stanowiskach archeologicznych
-¿eby odzyskaæ przedmioty czasem trzeba zap³aciæ 10razy tyle ile naprawdê s± warte
moim zdaniem powinno obowi±zywaæ prawo angielskie tj. znalazca jest zobowi±zany zdaæ przedmiot do muzeum i opisaæ miejsce znalezienia po czym dostaje 100% rynkowej warto¶ci przedmiotu
plusy tej opcji:
-przedmiot le¿y w muzeum
-s± informacje o nowych stanowiskach
-zaoszczêdza siê pieni±dze
Witam.
Co do p³askich he³mów sto¿kowych, to polecam he³m z Hradska, datowany na pierwsz± po³owe IXw
Pozdrawiam.
CYTAT(Czcibor z nawii @ 11:31 23.09.2009)
nie do¶æ ze nie dostanie znale¼nego to jak ma szczê¶cie to nie pójdzie siedzieæ za niszczenie stanowisk archeologicznych
Dziêki takiemu niedoinformowaniu mamy potem szar± strefê.
Otó¿ w Polsce s± przyznawane nagrody pieniê¿ne, czêsto wynosz±ce wiêcej, ni¿ mo¿na na takim allegro czy w innym "skupie" dostaæ. Najwiêcej informacji mog± udzieliæ ludzie z KOBiDZu. Owszem, je¶li kto¶ zostanie z³apany z wykrywaczem to nie dostanie nagrody a wyrok...ale chyba mówimy o innej sytuacji.
Przepraszam za OT, ale g³upota mnie czasem przera¿a. To jak z no¿ami powy¿ej ilu¶ cm... wci±¿ siê spotykam, ¿e to broñ, ale ustawy przeczytaæ nie ³aska.
CYTAT(Borg @ 14:36 23.09.2009)
CYTAT(Czcibor z nawii @ 11:31 23.09.2009)
nie do¶æ ze nie dostanie znale¼nego to jak ma szczê¶cie to nie pójdzie siedzieæ za niszczenie stanowisk archeologicznych
Dziêki takiemu niedoinformowaniu mamy potem szar± strefê.
Otó¿ w Polsce s± przyznawane nagrody pieniê¿ne, czêsto wynosz±ce wiêcej, ni¿ mo¿na na takim allegro czy w innym "skupie" dostaæ. Najwiêcej informacji mog± udzieliæ ludzie z KOBiDZu. Owszem, je¶li kto¶ zostanie z³apany z wykrywaczem to nie dostanie nagrody a wyrok...ale chyba mówimy o innej sytuacji.
Przepraszam za OT, ale g³upota mnie czasem przera¿a. To jak z no¿ami powy¿ej ilu¶ cm... wci±¿ siê spotykam, ¿e to broñ, ale ustawy przeczytaæ nie ³aska.
wiesz nie wiem kto tu jest niedoinformowany poczytaj sobie fora poszukiwaczy skarbów.
Dla przyk³adu w ostatnim czasie w Anglii bezrobotny kole¶ z wykrywaczem znalaz³ na szczerym polu skarb z VII wieku jak siê nie mylê by³o to kilka kilogramów w z³ocie i srebrze g³ównie po³amany z³om zg³osi³ to do muzeum i teraz to muzeum martwi sie ze nie starczy im kasy na wykup bo skarb wstêpnie oszacowano na kilka milionów funtów wyp³at± podzieli sie po po³owie z w³a¶cicielem pola oczywi¶cie sprawa przez jaki¶ czas by³a trzymana w tajemnicy aby mo¿na by³o zrobiæ badania archeologiczne niestety nic wiêcej nie znaleziono
a co by by³o w Polsce?
poszed³ by kiblowaæ
albo sprzeda³ by to na czarnym rynku i wyjecha³o by za granice
a w muzeum nikt by nie wiedzia³ ze mo¿na tam pokopaæ
"Poszed³ by kibliowaæ" gdy¿ polskie prawo zakazuje poszukiwañ z wykrywaczem i koniec. Znaleziska przypadkowe s± czêsto nagradzane... Zapraszam do odpowiednich tematów, rozmów z lud¼mi kompetentnymi (na pocz±tek KOBiDZ), a nie z detektorystami, dla których polskie prawo jest z³e i koniec. Oni nie ratuj± zabytków, oni niszcz± kontekst.
Btw Angole prawdopodobnie wycofaj± siê z tej ustawy, gdy¿ szkody dla nauki s± zbyt du¿e.
Panowie, sugerujê trzymanie siê pierwotnego tematu - zdaje siê ¿e gdzie¶ jest dyskusja o poszukiwaniach skarbów w ¶wietle naszego prawa.
"Poszed³ by kibliowaæ" gdy¿ polskie prawo zakazuje poszukiwañ z wykrywaczem i koniec. Znaleziska przypadkowe s± czêsto nagradzane...
przepraszam jeszcze co¶ sprostuje i ju¿ siê zamykam w tym temacie
Polskie prawo nie zabrania poszukiwañ z wykrywaczem Polskie prawo zabrania poszukiwañ z wykrywaczem w miejscach gdzie s± stanowiska archeologiczne to jest zrozumia³e i oczywiste, oraz w parkach narodowych co nie do koñca jest zrozumia³e bo mo¿na zostawiæ to miejsce takie jakie siê zasta³o.
Zrozumia³y te¿ jest kontekst, ale mamy takie czasy jakie mamy ka¿dy mo¿ne pój¶æ do sklepu i kupiæ sobie wykrywacz równie¿ byle jaki student po elektronice mo¿e sobie zmontowaæ detektor nic nie da zdelegalizowanie tego typu sprzêtu bo to cofanie sie do mrocznych czasów socjalizmu trzeba wybraæ mniejsze z³o moim zdaniem lepszy jest przedmiot bez kontekstu ni¿ brak przedmiotu którego nigdy nie odzyskamy. My¶lê ze muzea powinny odkrêciæ sprawê z karami i zachêciæ ludzi do oddawania przedmiotów je¶li faktycznie w tej chwili jak mówisz za przypadkowe znaleziska s± nagrody to trzeba informowaæ opiniê publiczn± bo jak na razie to s³yszy siê o wiêkszej liczbie ukaranych
Odnosnie tematu wlasnie znalazlem ciekawy helm na Ebay.Cena "kup teraz" prawie 16 000 Usd.
Jest to spangenhelm.Wczesniej byl w zbiorach prywatnych i nie pisze gdzie zostal znaleziony.
Pisze Normanski w nazwie wiec mozna gdybac.Co ciekawe pisze ze mial dolaczone "cheek-plates" niewiem jak to sie nazywa fahowo po polsku.
Chodzi o platy ochraniajace policzki.
Pisze tez ze na czubku jest otwor gdzie najprawdopodobniej byla umocowana kita lub piora.(pierwsze slysze zeby tak wygladal Normanski helm)
Tak jak wczesniej nadmienilem nie pisze gdzie zostal znaleziony,a tym co sprzedaja czasem ciezko ufac w ocenie znaleziska.Do helmu dolaczony jest jakis raport autentycznosci zrobiony przez
I. Eaves, Arms and Armour Consultant oraz certyfikat testu XRF na wiek metalu ,wykonany przez
Oxford X-ray Fluorescence Ltd
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...s%3DI%26otn%3D2
Witam, szukam informacji na temat he³mów wikiñskich z X wieku, z terenów Norwegii.
Czy posiada kto¶ mo¿e jakie¶ zdjêcia z wykopalisk, ewentualnie zdjêcia rekonstrukcji.
Oczywi¶cie mam ju¿ trochê materia³ów, ale mo¿e akurat ma kto¶ jeszcze co¶ ciekawego.
W zbiorach Muzeum Morawskiego w Brnie dwa obiekty metalowe s± traktowane jako fragmenty he³mu. Jest to p³aska p³yta ¿elaza i sto¿kowe metalowe przedmioty.
Obiekty te zosta³y wykopane przez dr. Rough w latach sze¶ædziesi±tych.
Tyle wiem o tym domniemanym he³mie.
Kto¶ chce co¶ dodaæ?
pozdrawiam
M.
Za³±czniki mi sie nie zmie¶ci³y:)
http://www.ragtools.cz/sidney/index.php?id=135 M.
ps.w za³±czniku rekonstrukcja.
W za³±cznikach dwie proby "rekonstrukcji" domniemanych he³mów morawskich.
Rysunek czarno bia³y-autor Ludek Galuszka "Slovane doteky predku"
Autora kolorowej ilustracji nie znam.
Pozwolê sobie tylko zauwa¿yæ, ¿e elementy na "rekonstrukcji" ni jak siê maj± do orygina³ów. Blaszka trójk±tna jest oryginalnie p³aska, nie profilowana
Tulejka jak tok w³óczni wygl±da, tylko trochê ¶rednica za du¿a.
Pozdrawiam
Witam,
Zgadzam siê z Borgiem – rekonstrukcje maj± siê nijak do znalezionych  elementów.
Replika z muzeum wygl±da jakby j± zrobiono w latach – 60 tych,  do¶æ fantastycznie. Przeszkadza mi pó³kolisty kszta³t he³mu z którego, nagle  wyskakuje tuleja. Znane nam szyszaki s³owiañskie lub koczownicze s± to  wybrzuszone sto¿ki, tuleja p³ynnie ³±czy siê z he³mem. Na replice muzealnej  p³ytka z nitami, nie wiadomo czy jest ozdob± czy elementem konstrukcyjnym.Â
Ja bym widzia³ inaczej rekonstrukcjê, opar³bym siê na znanych  nam egzemplarzach szyszaków, p³ytka z nitami by³aby jedn± z czterech listew konstrukcyjnych czterech blach. Wygl±da³o by to mniej wiêcej tak w mocno uproszczonym szkicu bez skalowania:
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Co jest sensacyjne – kolejne potwierdzenie ¿e szyszaki to he³my typowe dla S³owian. Oczywi¶cie, je¶li datowanie siê zgadza, ¿e jest to szyszak  wielkomorawski a nie np. madziarski.
W szyszu znajdowa³y siê kogucie pióra, to równie¿ uwa¿am za sensacjê.
Pozdrawiam
Znicz
CYTAT
Na replice muzealnej p³ytka z nitami, nie wiadomo czy jest ozdob± czy elementem konstrukcyjnym.
Te¿ mnie to zastanawia.
Nie wiemy faktycznie jakie s± wymiary zachowanych zabytków.
Ciekawe s± tak¿e nity.
Jedyne co mi siê rzuca w oczy to cos takiego jak w za³±czniku.
Nie pamietam sk±d jest ten he³m,zalegal na dysku:(
Nie chcê tutaj sugerowaæ takiego kszta³tu,tylko zwracam uwagê na wielko¶æ nitów.
Temat wisi na livingistory cz....mo¿e siê rozwinie i dowiemy siê konkretów.
pozdrawiam
M.
ps.po namy¶le nie jestem pewien czy jest to dobry przyk³ad na porównanie wielko¶ci nitów.
Te blaszki s± malutkie. 12x7. Wiêc 4 ¿eber czy p³ytek z tego siê nie z³o¿y. Poza tym podkre¶lam raz jeszcze ca³kowit± p³asko¶æ tych elementów. Do¶æ kanciasty by³by he³m z nich z³o¿ony.
Nie mo¿na wykluczyæ jakiego¶ unikatowego elementu ozdobnego, ale wydaje mi siê to naci±gane. Ju¿ prêdzej ta tulejka.
A ten he³m jak pamiêtam na Hermannie by³ wystawiony.
Pozdrawiam
Witam,
Szukamy zatem dalej. Za punkt wyj¶cia biorê sferokoniczny szyszak  ojca-matkê z Iranu z Niniwy VI-VII w. Ma w±skie listwy, wielkie nity.Â
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik P³ytka z Moraw rzeczywi¶cie miernie krzywa, wrêcz p³aska.
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Na he³mie z Niniwy taka „p³asko¶æ” wystêpuje w górnym przebiegu listwy konstrukcyjnej. Przy za³o¿eniu, ¿e fragment z Moraw to zachowany fragment listwy konstrukcyjnej, do s±dzenia czego uprawniaj± nas nity, otrzymujemy co¶ takiego:
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Staram siê my¶leæ logicznie – mamy szysz, he³m powinien byæ skonstruowany jak szyszak.
Pozdrawiam
Znicz
Zniczu - jak zwykle jeste¶ bezb³êdny.
Ja ze swojej strony chcia³bym jeszcze zauwa¿yæ, ¿e poniewa¿ z he³mu zachowa³a siê tylko jedna p³ytka, nie mamy informacji o stopniu zdeformowania go przed zniszczeniem. Punktowy wgniot od broni pewnie by³by do uchwycenia nawet w obecnym stanie, ale he³m móg³ byæ zdeformowany równomiernym naciskiem, np. ju¿ w depozycie czym¶ przygnieciony ( pamiêtacie jak zniekszta³cone by³y kapaliny z Siedl±tkowa? ) albo nawet jeszcze "za ¿ycia" powiedzmy przejechany ko³em od wozu. Pierwotny promieñ krzywizny móg³ byæ wiêc wiêkszy - trudno to obecnie potwierdziæ albo wykluczyæ.
Znicz...kurde,niezle...wiemy o wp³ywach irañskich na Morawach (iroszkockich itp.tak¿e),a¿ bardzo chcia³o by siê wierzyæ ¿e tak ten he³m wygl±da³.Uwa¿ane dzisiaj rzeczy za oczywisto¶æ jeszcze 1-2 lata temu uchodzi³y za wziête z d..y.Podoba mi siê Twoja teoria wraz z rekonstrukcj±....zobaczymy co jeszcze "nowego" wyp³ynie za jaki¶ czas i jak to siê bedzie mia³o do powyzszego.
Pozdrawiam
M.
A ja mam pytanie dotycz±ce ¿ebrowej konstrukcji he³mu z Gjermundbu. Jak s± tam po³±czone poszczególne æwiartki? Na zak³adkê, po czym za³o¿ona jest na to dodatkowa listwa-¿ebro, czy te¿ w jaki¶ inny sposób by³o to ³±czone w ca³o¶æ? A mo¿e konstrukcja jest 3 warstwowa i pod spodem, znajduje siê jeszcze jaki¶ inny element wzmacniaj±cy ca³o¶æ? Z góry dziêkuje za informacje, nawet je¶li by³aby to jaka¶ analogia do innego he³mu o podobnej konstrukcji.
Witam.
Ta pruba rekonstrukcji powinna Ci wyja¶nic wszystko .
Pozdro
No w³a¶nie ta próba rekonstrukcji nic mi nie wyja¶ni³a, a jedynie naprowadzi³a na idee ¿e mog± byæ co najmniej 3 'warstwy' w tej konstrukcji. Najbardziej by mi pomóg³ widok dobrze wykonanej rekonstrukcji od wewn±trz, gdy¿ takiego obrazka nie uda³o mi siê namierzyæ.
Witam.
Jak wróce z pracy zrobie fotki mojemu Gjermundowi i wszystko opisze .
Pozdro
Bêdê wdziêczny, Lotgar.
Witam.
W he³mach ¿ebrowych ka¿da æwiartka jest mocowana nitami do ¿eber , tak jak przedstawia to za³acznik poni¿ej .
W he³mie z Gjermundbu æwiartki nie sa nitowane , nitowane s± paski blachy zewnêtrznej wypuk³ej i wewnêtrznej p³askiej . Zachodz± one na æwiartki , zespalajac je . Do æwiartek przynitowana jest tylko dolna obejma he³mu .
Mam nadziejê ¿e jasno to wyt³umaczy³em , hyba .
Pozdro
LOTGAR
Dziêki, wszystko mi siê wyja¶ni³o. Nie wiesz z jakiej grubo¶ci blachy wykonany móg³ byæ orygina³? G³ównie interesuje mnie stosunek grubo¶ci æwiartek do "¿eber" i opaski. Ja planuje wszystko wykonaæ z 2mm blachy hartowanej.
CYTAT(Nikodem @ 21:58 02.11.2010)
Nie wiesz z jakiej grubo¶ci blachy wykonany móg³ byæ orygina³? G³ównie interesuje mnie stosunek grubo¶ci æwiartek do "¿eber" i opaski.
]
Witam.
Niestety w ¿adnej ksi±¿ce jak± posiadam nie ma podanej grubo¶ci blachy, na necie te¿ nic nie znalaz³em . Ja swój mam zrobiony z blachy 3mm rozkutej na gor±co do grubo¶ci 1-1,3 mm. Taka grubosæ uwa¿am za w³a¶ciw± dla kutego na gor±co he³mu.
Pozdro
LOTGAR
Witam,
A Kto¶ z Was ma finalne przemy¶lenia dotycz±ce rozmiarówki?
Wg Galla Krzywousty od razów na sz³omie i pancerzu tak by³ og³upia³y (oszo³omiony) ¿e siê w³óczy³ bez celu czas jaki¶ a¿ doszedl do siebie. To musia³ zebraæ mocno, wiêc bez amortyzacji.
Na imprezach naród nosi czepce, przeszywki, uszy fafika i inne takie, a byæ mo¿e ¶rednica he³mów/sz³omów nie wskazuje, ¿e pomiêdzy g³ow± a blach± znajdowa³o siê miejsce na czepiec, ³ebke-hubkê, czy inn± grubsz± izolacjê?
Rzymianie i klimat mieli cieplejszy i bili siê niezgorzej i dosyæ czêsto, a nie ma (chyba) ¶ladów by miêdzy he³mem, a g³ow±, poza ew. cienk± wy¶ció³k± by³ jaki¶ czepiec lub t.p. jak subarmalis pod loric±.
Czy nie jest tak, ¿e przeszywki pod he³mem to rozs±dna inicjatywa wspó³czesna, by ochroniæ g³owê przed strza³em z duna (notabene zwykle o toporzysku dwa razy d³u¿szym ni¿ historyczne), a nie wynikaj±ca ze ¼ródel rekonstrukcja czego¶ miêdzy he³mem a g³ow±?
CYTAT
Na imprezach naród nosi czepce, przeszywki, uszy fafika i inne takie, a byæ mo¿e ¶rednica he³mów/sz³omów nie wskazuje, ¿e pomiêdzy g³ow± a blach± znajdowa³o siê miejsce na czepiec, ³ebke-hubkê, czy inn± grubsz± izolacjê?
[...]
Czy nie jest tak, ¿e przeszywki pod he³mem to rozs±dna inicjatywa wspó³czesna, by ochroniæ g³owê przed strza³em z duna (notabene zwykle o toporzysku dwa razy d³u¿szym ni¿ historyczne), a nie wynikaj±ca ze ¼ródel rekonstrukcja czego¶ miêdzy he³mem a g³ow±?
Pewnie siê pojawi³o ju¿ w temacie, ale co tam...
He³m z jez. LednickiegoHe³m z jez. OrchowskiegoS± podane wymiary.
Mam nieco mniejszy (¶rednice ok 22 i 19) i spor± g³owê. Spokojnie mieszczê pod he³m gruby kaptur tekstylny. Gdyby by³ nieco cieñszy, wszed³by i kolczy.
Poza tym, proponujê poprzegl±daæ graficzne przedstawienia pancernych z epoki.
CYTAT(Boran @ 11:57 21.11.2010)
Mam nieco mniejszy (¶rednice ok 22 i 19) i spor± g³owê. Spokojnie mieszczê pod he³m gruby kaptur tekstylny. Gdyby by³ nieco cieñszy, wszed³by i kolczy.
Dziêki!
Zaiste, ¶rednica wychodzi blisko 70 cm. Przy "normanie".
(Edit: chodzi³o Ci oczywi¶cie o obwód 70 cm. Pozdrawiam - mod. Andrzej/Viator)Do sz³omów nie podali ¶rednic.
I z tym mam k³opot. Zwalmy na moje lenistwo i ignorancje, ale s³abo pamiêtam wyobra¿enia z Polski przed XII wiekiem (drzwi rozliczne to importy wiêc mog± pokazywaæ wszystko tylko, ¿e nietutejsze). Bêdê wdziêczny za wskazówki...
Ano, jasne - z polskimi przed XII w. to s³abo... chodzi³o mi o Zachód - he³my sto¿kowe (inne zreszt± te¿ bywaj±) regularnie pojawiaj± siê w towarzystwie os³on kolczych, interpretowanych zwykle jako kaptury.
A jak z przedstawieniami z pó³nocy? Nie znam zbyt wielu kamieni itp. przedstawiaj±cych wojowników w he³mach z kolczug±. Czy mo¿na tutaj u¿yæ np. Normañskich przedstawieñ (g³ównie my¶lê o tkaninie z Bayoux) jako odniesienia?
Normanie przez te sto lat zd±¿yli przej±æ bardzo du¿o z kultury, stroju i uzbrojenia Franków. Natomiast nie by³o raczej dalszego importu tej kultury na tereny dla Normanów rodzime. Wiêc na podstawie tego, co noszono w Normandii, nie da siê, niestety, wywnioskowaæ, ¿e to samo noszono w Skandynawii (oczywi¶cie wykluczyæ tego równie¿ siê nie da).
CYTAT(Finkenberg @ 15:18 21.11.2010)
Dziêki!
Zaiste, ¶rednica wychodzi blisko 70 cm. Przy "normanie".
(Edit: chodzi³o Ci oczywi¶cie o obwód 70 cm. Pozdrawiam - mod. Andrzej/Viator)Do sz³omów nie podali ¶rednic.
I z tym mam k³opot. Zwalmy na moje lenistwo i ignorancje, ale s³abo pamiêtam wyobra¿enia z Polski przed XII wiekiem (drzwi rozliczne to importy wiêc mog± pokazywaæ wszystko tylko, ¿e nietutejsze). Bêdê wdziêczny za wskazówki...
ups. ale wtopa. jasne. 70 cm okolo wychodzila srednica "normana". Do sz³omow nie ma danychby wyliczyc srednice. Do podszlomków, coifów X-wiecznych, uszali itp. nie widzialem ikonografii. Skoro kolcza byla dopinana do he³mu tzn. ze nie byla kapturem kolczym (choc tu nie wiem sk±d M.Bogacki w "Broñ wojsk..." zakladal ze moglo tak byc), a skoro Celtowie i Rzymianie nosili helmy wprost na glowe lub na filcow± myckê, to mo¿e i u nas coify pojawily sie dopiero wraz z... coifami?
Obawiam siê Viatorze ¿e mo¿esz siê myliæ i to grubo. Np. wiêkszo¶æ mieczy wydobytych z pobojowiska na Ostrowie Lednickim to najnowocze¶niejsze "normany" nie wikingi - data porzucenia- koniec dekady 1030 - ile to przed Hastings?
Pe³na typologia toporów z tego samego pobojowiska - od wschodnich po te w typie z tkaniny.
To samo je¶li chodzi o groty w³óczni i oszczepów - pe³ny europejski przekrój.
Mam wra¿enie ¿e siê jeszcze zdziwiæ nam przyjdzie.
No tak, historycy ci±gle siê k³óc± czy Ostrów Lednicki najechali Czesi Brzetys³awa, nordyccy wojownicy, czy wreszcie w³asne wojska wielkopolskie podczas rebelii, a mo¿e jeszcze kto¶ inny. Te¿ przegl±da³em tê typologiê toporów, prawdopodobnie jest w¶ród nich tak¿e domieszka pó¼niej utopionych narzêdzi, co dodatkowo zaciemnia obraz. Za wcze¶nie chyba jeszcze, ¿eby siê na Lednicê powo³ywaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.