(uzasadnienie: nowy temat=wiecej chaosu itede. pirat=walczy na nogach=pieszy walczak wniosek:podpada)
Jaki helm "buhurtozdatny", ale piechociarski - a jeszcze lepiej na mozliwym wyposazeniu Braci Witalijskich w 1398r., albo "Likedeelers" - niedobitkow i spadkobiercow braci Witalijskich po upadku Gotlandii w 1398r.
Jezeli nic pod Braci nie podpada to moze chociaz piechociarze z obrony Sztokholmu przed ta pania lekkich obyczajow Malgorzata I.
Wiem, ze kapalin by pasowal, ale czy da sie go "przygotowac" pod buhurt bez zmieniania go w helm Lord Dartha V.?
Kolejne pytanie - jak wyglada kwestia skorzanych lamelek w tymze okresie? Z tematu o poznych lamelach na fresze znalazlem tylko tyle wystepowaly stalowe na wschodzie w interesujacym mnie okresie. Pytanie czy lamelka mogla wystepowac wsrod Braci Witalijskich? Wiadomo, ze operowali oni z Rostocku, i prowdzili dzialania w Wyborgu (czyli stonsunkowo niedaleko od Rusi).
Jakie rekawice dla piechociarza/ korsarza? Jest tutaj sporo tematow, ale trudno wykopac cos dla korsarza/ szwedzkiego piechociarza - zgodnie zrelacjami (co prawda pozniejszymi) Szwecja nie zaliczala sie wtedy do krajow szczegolnie rozwinietych, nie miala tez za bardzo czym handlowac - Zelazo i Miedz to dopiero pozny wiek XV (po emigracji na ktorej pan S. wzorowal powstanie Koviru/Povissu
)
Na koniec pytanie o wystepowanie skorzanego pancerza oslaniajacego piszczele i przedramiona. Bylo o nagolennikach, ale wydaja mi sie one dosc konne konne. Mi zalezy na piechociarskim. Czy cos takiego wystepowalo w ogole?
I ostatnie kluczowe pytanie - czzy mozliwe jest zeby Bracia Witalijscy, czy jacykolwiek korsarze/piraci baltyccy z omawianego okresu uzywali pancerzy
Z gory dziekuje.
P.S. 1 Bylbym wdzieczny za zamieszczanie obrazkow, albo linkow - mam bardzo krucho z opcja "biblioteka"
P.S. 2 Czy rozwiazaniem do zachowania wiernosci historycznej moze byc uzywanie wspolczesnych ochraniaczy pod strojem? W filmie jomskich bylo cos takiego.
P.S. 3 Tak szukalem po necie i fresze - i jak na razie znalazlem tylko material na wlasne przekonania niepoparte zrodlami.