Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pieszy walczak XIV i XVw
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Wotawa
Scalony
Krystian
Witam,
Kapaliny kapalinami a co s±dzicie o ³ebce z czepczem kolczym?
Borg
pelno w ikonografi wiec jak najbardziej
co do dwoch przeszywek jako patent angielski zacytuje fragment dzisiejszego wykladu "to jest przyk³ad trzeciego poziomu prawdy wg. Tischnera"
pozdrawiam
Fionn
W sumie mam trochê durne pytanie, ale nurtuje mnie ju¿ od jakiego¶ d³u¿szego czasu ... Zastanawiam siê jak w³a¶ciwie powinien wygl±daæ wypa¶nie odtworzony strój i ekwipunek ubogiego kmiota, zastanawiam sie czym powinien siê ró¿niæ od stroju zwyk³ego najemnego mieszczanina. Mile widziany by³yby jaki¶ szblonowy schemat przedstawiaj±cy jednego i drugiego.
Chodzi mi mniej wiêcej o lata 1380-1415 region- Francja, Szkocja, Anglia, Walia(jakos tak). Tylko b³agam nie wyzywaæ mnie od takich i owakich... ja naprawdê ju¿ w tym siedzê ale nadal nie potrafie sobie odpowiedzieæ na to pytanie.
Borg
Moje zdanie:
ubrany po cywilnemu + cos do bicia (kusza/ widly/cep/wlocznia/moze kord)
wersja mniej uboga + przeszywka+ prosta lebka bez czepca kolczego
jako wzor podalbym Elefantow i to co w wiekszosci nosza
Pozdrawiam

PS
Jak na ultra to bez rekawic :P
Fionn
no w³a¶nie ... wiem ¿e to nie ten dzia³ ale tak ju¿ przy okazji jakby tu odrózniæ ten strój cywilny od stroju mieszczanina(oczywi¶cie nie bêd±cego kupcem tylko zwyk³ym najmit±)...bo jako¶ nie przemawia do mnie podobna kwestia ubioru.

A tak z osobistych przemy¶leñ to raczej ³ebkê zast±pi³bym kapalinem( tañsza wersja, zarówno w chwili obecnej jak i dawniej).
Tomasz Nejman
Ja ma takie pytanka. A raczej znajomy. Pragnie on odtworzyc piechura w³oskiego z 2 po³. XV wieku. I ma takie oto pytania:

1. Czy z taka tarcza(za³±cznik) pasowa³a by do w/w okresu? A je¶li nie to jaka(rekonstrukcje, ikonografia)?
2. Je¶li ta tarcza pasuje to jak broñ opócz w³óczni(tak znalaz³ kolega na zdjêciach) mog³a by pasowac. Nie wyobra¿a sobie walki w zwarciu z w³óczni± i z tarcz±.
3. A jak to wszystko nie pasuje do danego przez niego okresu to prosi o zdjêcia b±d¼ ikonograie piechura w³oskiego z 2 po³. XV wieku.

Z góry dziêkuje w imienu kolegi i pozdrawiam: Tomasz zwany Jezusem.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Tarcza jak ka¿dy widzi pochodzi ze strony medievaldesign, bardzo solidnego w³oskiego sklepu którego twórcy zwi±zani s± z CoStG. Zdjêcie z w³óczni± te¿ na pewno tam znalaz³. Ikonografii szukamy znajduj±c np. google has³o 'medieval italian painting' albo 'Web Gallery of Art' gdzie s± stosowne narzêdzia pomagaj±ce awêziæ okres i obszar geograficzny poszukiwañ. W zwarciu mo¿na u¿yæ np. cinquedea. Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Nejman
Ju¿ biorê siê za szukanie.
Ale jest co¶ co mnie zastanawia. Cinquedea to broñ legionistów (tak mi siê zawsze wydawa³o i tak mnie nauczono). Rozumiem wp³ywy staro¿ytnych rzymian na w³ochy, ale w 2 po³. XV wieku? Poprawcie mnie jak siê myle.
I ponawiam pytanko czy ta tarcza pasuje do 2 po³. XV wieku?

Dziêkuje i pozdrawiam: Tomasz zwany Jezusem
Wojciech Radzki
Nie wiem jak wygl±da³a broñ legionistów, a je¶li mówimy tu o pó¿nym XV w. to chodzi tu o sprzêt z za³±cznika.
Pozdr
WR
Tomasz Nejman
Musze wrócic do szko³y icon_mrgreen.gif . Wielkie dziêki za ten za³±cznik. Nie pogardze wiêksz± ilo¶ci± danych na temat piechty w³oskiej z 2 po³. XV wieku. icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam i dziêkuje: Tomasz zwany Jezusem
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Pomyliæ cinquedeê z gladiusem shocked.gif Szacun. Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Nejman
icon_mrgreen.gif Ale z³apa³em zonka. Czas wrócic do szko³y.

Pozdrawiam
Jacobsson
(uzasadnienie: nowy temat=wiecej chaosu itede. pirat=walczy na nogach=pieszy walczak wniosek:podpada)

Jaki helm "buhurtozdatny", ale piechociarski - a jeszcze lepiej na mozliwym wyposazeniu Braci Witalijskich w 1398r., albo "Likedeelers" - niedobitkow i spadkobiercow braci Witalijskich po upadku Gotlandii w 1398r.

Jezeli nic pod Braci nie podpada to moze chociaz piechociarze z obrony Sztokholmu przed ta pania lekkich obyczajow Malgorzata I.

Wiem, ze kapalin by pasowal, ale czy da sie go "przygotowac" pod buhurt bez zmieniania go w helm Lord Dartha V.?

Kolejne pytanie - jak wyglada kwestia skorzanych lamelek w tymze okresie? Z tematu o poznych lamelach na fresze znalazlem tylko tyle wystepowaly stalowe na wschodzie w interesujacym mnie okresie. Pytanie czy lamelka mogla wystepowac wsrod Braci Witalijskich? Wiadomo, ze operowali oni z Rostocku, i prowdzili dzialania w Wyborgu (czyli stonsunkowo niedaleko od Rusi).

Jakie rekawice dla piechociarza/ korsarza? Jest tutaj sporo tematow, ale trudno wykopac cos dla korsarza/ szwedzkiego piechociarza - zgodnie zrelacjami (co prawda pozniejszymi) Szwecja nie zaliczala sie wtedy do krajow szczegolnie rozwinietych, nie miala tez za bardzo czym handlowac - Zelazo i Miedz to dopiero pozny wiek XV (po emigracji na ktorej pan S. wzorowal powstanie Koviru/Povissu tongue.gif )

Na koniec pytanie o wystepowanie skorzanego pancerza oslaniajacego piszczele i przedramiona. Bylo o nagolennikach, ale wydaja mi sie one dosc konne konne. Mi zalezy na piechociarskim. Czy cos takiego wystepowalo w ogole?

I ostatnie kluczowe pytanie - czzy mozliwe jest zeby Bracia Witalijscy, czy jacykolwiek korsarze/piraci baltyccy z omawianego okresu uzywali pancerzy face4.gif

Z gory dziekuje. heart.gif

P.S. 1 Bylbym wdzieczny za zamieszczanie obrazkow, albo linkow - mam bardzo krucho z opcja "biblioteka" icon_redface.gif

P.S. 2 Czy rozwiazaniem do zachowania wiernosci historycznej moze byc uzywanie wspolczesnych ochraniaczy pod strojem? W filmie jomskich bylo cos takiego. icon_cool.gif

P.S. 3 Tak szukalem po necie i fresze - i jak na razie znalazlem tylko material na wlasne przekonania niepoparte zrodlami.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.