Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nakrycia g³owy- damskie- dworskie
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Achu
Gdzieś był wątek dotyczący tego, o co chcę zapytać, ale jakoś nie mogę się go doszukać... może już jest usunięty? Nie wiem, za dubla jakby co przepraszam z góry.
Na allegro pokazały się dwa czepce siodłowe: taki i taki. Moje pytanie brzmi na ile są 'prawdziwe'. Czy w czymś o takim kształcie (nie koniecznie ozdobach) wstyd się pokazać, czy jednak nie wstyd? A jeśli nie to w jaki sposób najłatwiej taki zrobić? Rozumiem, że w czepcach siodłowych ogólnie wałek czymś wypchać, ale jak nadać odpowiedni kształt no i jeśli powyższe są odpowiednie to z czego zrobić to, co bezpośrednio trzyma się na głowie. No i czy faktycznie jest to dobre na przełom XIV/XV w? jakby co, daję odnośniki do aukcji pierwszego i drugiego.
Przepraszam za moje banalne zapewne i głupie pytania : )
D±brówka
czepcom siod³owym z Allegro mówimy NIE.
1) Wykonane z jaki¶ przedziwnych materia³ów bêd±cego prawdopodobnie obiciówk± i bawe³nian± satyn± lub cienkim aksamitem, je¶li nie w ogóle syntetykiem.
2) Obszyte "z³ot±" nici± z plastiku
3) Uszyte z jakiego¶ niespotykanego wykroju. Je¶li przyjrzeæ siê przedstawieniom to widaæ, ¿e czepiec siod³owy sk³ada siê z wygiêtego wa³ka i elementu przypominaj±cego skrzyd³a muchy b±d¼ dwie po³o¿one po bokach g³owy, nieco z przodu, kulki (zwiniête warkocze w jakim¶ pokrowcu?) w ka¿dym razie podzia³ tych czê¶ci podtrzymuj±cych przechodzi przez ¶rodek czo³a, nie ma natomiast elementu, jak na tych aukcjach, w kszta³cie grzbietu wielb³±da, przechodz±cego przez ca³± przedni± czê¶æ. Inaczej mówi±c, najwiêksza p³aszczyzna elementu podtrzymuj±cego jest skierowana w bok, nie do przodu.

A w³a¶nie.

Spotka³am siê z ciekaw± teori± dotycz±c± konstrukcji czepca siod³owego. W wiêkszo¶ci rekonstrukcji widzia³am wersjê monolityczn±, tj element "podtrzymuj±cy" by³ do wa³ka przyszyty na sta³e i sk³ada³ siê ze sztywnych elementów daj±cych w sumie konstrukcjê, która po zdjêciu wa³ka przypomina³aby dwa równoleg³e ostro zakoñczone grzebienie. Co jednak powiecie na teoriê, ¿e element potrzymuj±cy by³ rozwiniêciem my¶li 2 zwiniêtych warkoczy, na które zak³adano osobny wa³ek (wporo tego widaæ w De Claris Mulieribus).
Tutaj obrazek pokazuj±cy rozk³ad czepca na czynniki pierwsze.Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Achu
Có¿, tak przypuszcza³am, ale wola³am siê upewniæ : ) tzn. co do materia³u by³am pewna, ale resztê lepiej zapytaæ. Co idzie za powy¿szym, czy ma kto¶ zdjêcie jakiej¶ dobrej rekonstrukcji porz±dnego czepca siod³owego? Na okres oko³ogrunwaldzki. Poza tym, który gdzie¶ wcze¶niej wklei³a Morrigan. Zdajê sobie sprawê, ¿e nie ma to jak ikonografia, ale kiedy przychodzi do uszycia trudno tak naprawdê laikowi zinterpretowaæ jak co¶ powinno wygl±daæ.
A tak w ogóle bardzo dziêkujê za odpowied¼ : ) i wyt³umaczenie. Teraz jeszcze tylko w³a¶nie obrazu mi brakuje, ¿eby potwierdziæ w³asne wyobra¿enie.
Rita
Hej hej,

obejrzałam sobie te czepce. Nie są jak dla mnie poprawnie uszyte. Wyglądają jak kartonowa tiara z oczepionym wałkim, a nie tak to wyglądało na ikonografii.

Poniżej link - do obejrzenia wzorów i samodzielnego porównania i do poczytania. Przepraszam Kompanię Sarmacką za wrzucenie linka bez pytania, ale sam w googlach wyskoczył ;)

http://156.17.3.106/wks/viewart.php?where_.../wks/stroje.php

Ech - nie szyłabym siodłÃ³wki na Grunwald - troszkę one są dla mnie za późne, raczej normalny czepiec rogaty jak w Godzinkach. Chyba, że się mylę - nich mnie ktoś poprawi...
Najprostszy wykrój na rogaty mogę podesłać mailem - sprawdziłam go juz na sobie smile.gif

Pozdrawiam sedecznie.
Achu
Bêdê bardzo wdziêczna za rogaty wraz z instrukcj± : ) a je¶li chodzi o siod³owy to te¿ chêtnie siê dowiem czy na Grunwie wypada w tym byæ czy nie. Najwy¿ej sobie zrobiê na inne imprezy rycerskie, a tam po prostu co¶ innego wezmê : )
D±brówka
cze¶æ

Faktycznie, datowanie czepca siod³owego trochê mnie za¿y³o. Nigdy siê nad tym nie zastanawia³am, ale teraz w³a¶ciwie nie jestem pewna, czy wchodz± na Groonv. Tzn sam wygiêty wa³ek tak, ale nie wiem, co z "poduszkami" z boku.
Ze wzglêdów praktycznych nie polecam jednak zabierania siod³a na jak±kolwiek imprezê obozow± - ¿eby wygl±da³o tak, jak powinno, musi byæ du¿e, z rozmachem i przytupem, a takie bêdzie zlatywaæ z g³owy przy ka¿dym potkniêciu, nie mówi±c o tym, jak odci±gi od namiotu ¶wietnie zrzucaj± nakrycie g³owy.

Nie radzê jednak szyæ wed³ug wzorów na podanej stronce - to przerysy z przedstawieñ scen biblijnych i mitologicznych, a je¶li ju¿ z "rzeczywistych" strojów, to z mocno pó¼nych.
Lepiej przejrzeæ chocia¿by ca³e de claris mulieribus, http://gallica.bnf.fr/scripts/Notice.php?O=08100285
mo¿na poczytaæ to
http://www.virtue.to/articles/women_roll_hats.html
z pewn± doz± dystansu.

Achu
A co¶ w tym stylu jest odpowiednie czasowo? Natomiast co w takim razie na Grunwald proponujecie do lepszej sukni? (chodzi o houppelande, chocia¿ te¿ nie wiem czy warto j± zabieraæ na t± imprezê, tzn. zabraæ zawsze mo¿na, ale czy siê w ni± wbijaæ)
Rita
Houppe, je¶li jest szyta z we³ny to normalne wierchnie okrycie dla wartw mieszczañskiej i wy¿ej. Polecam do nie wa³ek, jeszcze nie podginany, z welonem doczepionym z ty³u. Rycinkê kiedy¶ znajdê i wrzucê. Moje zbiory niestety uleg³y destrukcji :/

W³osy oczywi¶cie zwiniête w "dro¿d¿ówki" smile.gif
D±brówka
CYTAT(Rita @ 08:42 03.06.2007) [snapback]191268[/snapback]
Houppe, je¶li jest szyta z we³ny to normalne wierchnie okrycie dla wartw mieszczañskiej

Wydaje mi siê, ¿e houppe przeniknê³a do mieszczañstwa nieco pó¼niej, dopiero ko³o 1430.
Niemniej jednak rzeczywi¶cie, pierwsze, proste houppelandy, zw³aszcza polskie, nie musia³y byæ wypa¶nymi szatami do u¿ycia wy³±cznie na posadzkach zamkowych, ale mog³y to byæ suknie z mniejszym trenem, mniejszymi rêkawami, ze stójk± zamiast wielgachnego ko³nierza, wygodne i praktyczne.
Achu
Rita, czyli to, co da³am w moim poprzednim po¶cie mo¿e byæ? Dla przypomnienia: to. I jak mo¿na ozdobiæ wa³ek, tak jak na zdjêciu jest poprawnie czy lepiej tak nie próbowaæ? : )
D±brówka
O ile dobrze widzê wzór jest z tego nagrobka:

Gagatt
Achu, a mo¿e lepiej zwróciæ siê z tym pytaniem do autora/ki. Na stronie jest kontakt.
liliac
CYTAT(D±brówka @ 14:03 03.06.2007) [snapback]191287[/snapback]
O ile dobrze widzê wzór jest z tego nagrobka:

A mog³abym spytaæ czyj to nagrobek?
D±brówka
Jakiej¶ paskudnej W³oszki ;)
Podpisany jest tak:
Jacopa della Quercia, c.1405
Ilaria del Carretto

http://www.uvm.edu/~hag/sca/15th/panofskypl303.jpg <- tutaj ca³o¶æ.
Ilonka
Witam serdecznie,

Chcia³abym wróciæ jeszcze do sprawy wa³ków. Otó¿ szyjê houppelande z lat 1410-1420 i chcia³abym co¶ w miare prostego na g³owê.
Je¿eli chodzi o wykonanie najstosowniejszy wydaje siê byæ wa³ek z welonem.

Pytanie jednak, czy na ten okres nie jest to ju¿ lekko archaiczne nakrycie g³owy, tym bardziej ¿e mam zamiar odtwarzaæ ¿onê sêdziego o pochodzeniu niemieckim?
Czy jesli chodzi o datowanie nie lepsze bêdzie siod³o?

Dziêkujê i pozdrawiam
Rita
Na klasyczny jednoczê¶ciowy czepiec siod³owy to jeszcze za wcze¶nie. Najbardziej typowe dla wymienionych przez ciebie lat by³o nakrycie g³owy z wygiêtego wa³ka i poduszeczek-pokrowców na warkocze : templettes.

W razie czego polecam historiê nakryæ g³owy w zarysie.
Ilonka
Dziêkujê za radê Rita smile.gif
W³a¶nie co¶ podejrzewa³am, ¿e jednak bêdê skazana na poduszeczki, szkoda tylko ¿e w³osami d³ugimi i gêstymi pochwaliæ siê nie mogê, ale najwy¿ej skorzystam ze sposobów opisanych w tym temacie wcze¶niej.
Jeszcze jedna w±tpliwo¶æ - czy wa³ek ju¿ wtedy musia³ byæ wygiêty?
Znalaz³am co¶ takiego, choæ zazwyczaj nie ufam przerysom i tego typu obrazkom, ale zamieszczê dla pewno¶ci - wa³ek nie wygiêty z poduszeczkami i welonem
http://costumes.org/history/medieval/mcafee/medlady9.gif
Rita
W przerysie wa³ek jest prosty, a nie podgiêty. Ja w prosty wa³ek, przy wypychaniu go ¶cinkami we³ny wepchnê³am kawa³ miedzianego drutu, dziêki któremu mo¿na go by³o ³adnie podgi±æ, a potem wyprostowaæ do wcze¶niejszego stroju. Polecam patent.
Je¶li masz d³ugie i gêste w³osy, to zapleæ je w warkocze i upnij nad uszami w "dro¿d¿ówki".[ogl±da³a¶ mo¿e Czarodziejkê zKsiê¿yca?Ona mia³a takie dro¿d¿ówki upiête na g³owie dok³adnie jak pod wa³ek:)] Podgiêcia wa³ka powinny siê na nich opieraæ. W takiej sytuacji poduszeczek czy "pokrowców" templettes nie potrzebujesz.
Ilonka
Wielkie dziêki za pomoc, z patentu drucianego napewno skorzystam smile.gif

Pozdrawiam
Sefira
Witam, mam jedno pytanko, jakie kamienie mog³y byæ na diademie ¶rednio zamo¿nej damy???
Akai
Witam!

Przeczytane, przeczytane, w sieci te¿ szperalam ale pytanko mam: czy do houppelande mo¿na nosiæ sam diadem czy jest to jaka¶ gafa i bez np. welonu nie przejdzie?
Ot, co¶ takowego
przykladowo
adusia9223
czy da rade upi±æ czepiec rogaty jakim¶ cudem na samych w³osach? smile.gif przejrza³am ca³y temat i nic konkretnego na ten temat nie znalaz³am... wiem mogê uszyæ z filcu ca³y czepiec, ale zas³oni on wszystkie w³osy a mê¿atk± nie jestem ¿eby je ukrywaæ smile.gif
Utta
Witam,
nie widzia³am do tej pory przedstawieñ tego typu czepców z widocznymi w³osami. Znalaz³am za to ilustracjê pokazuj±c± sukniê z interesuj±cymi ciê rêkawami bez nakrycia g³owy. Z opisu wynika, ze przedstawia w³a¶nie m³od±, niezamê¿n± osobê. Zwróæ uwagê tylko, ¿e jaki¶ rodzaj fryzury zosta³ tu zastosowany, na którym nale¿a³o by siê wzorowaæ.
Notburga
Widzia³am gdzie¶ na Freszy, musia³by¶ j± jeszcze raz dok³adniej przejrzeæ, chustê upiêt± na wysoko spiêtych w dwa koki warkoczach. Postaram siê odtworzyæ, gdzie to by³o i jak znajdê, to pode¶lê ci linka.
Borg
Pytanie laika...
Co ta zacna dama ma na swej uroczej g³owie?
Jak to wykonaæ?
Domy¶lam siê, ¿e pod tym jest porz±dny wa³ek, na to chusta z jak±¶ opask± na krawêdzi(na czole). Tylko jak zrobiæ to "wêdzid³o"?
Pozdrawiam
Anulka
CYTAT(Notburga @ 11:58 21.04.2012) *
Postaram siê odtworzyæ, gdzie to by³o i jak znajdê, to pode¶lê ci linka.

Mo¿e nie na warkoczach, ale te¿ proste:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=19040&hl=
Utta
smile.gif
Ilonka
Witam,

Chcia³abym powróciæ do nagrobka "paskudnej W³oszki" z za³±cznika D±brówki. Mianowicie, czy kto¶ ma jaki¶ pomys³ z czego mog³y byæ wykonane ozdobne elementy takiego wa³ka? Chodzi o te jakby ta¶my z kwiatkami. Nasuwaj± mi siê takie my¶li:
1) haftowany pas lub co¶ jak krajka i tym owiniêty wa³ek (tak siê uk³ada)
2) kwiatki mog± byæ elementami bi¿uteryjnymi (kamienie szlachetne i odlewane elementy np z mosi±dzu) naszywanymi na wa³ek

Czy kto¶ posiada mo¿e jakie¶ inne ¼ród³a lub spostrze¿enia dotycz±ce zdobieñ wa³ków? Mo¿e jakie¶ wykopaliska?

Z góry dziêki
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.