Witam serdecznie, mam pytanie, w publikacji znalezionej w internecie z opisem strojow w latach 1360 ? 1430
znalaz³am co¶ takiego:
"(...)Obok chust (lub w po³±czeniu z nimi) w u¿yciu by³y przepaski - od prostych materia³owych po zdobne diademy z metali szlachetnych. W przypadku panien dopuszczalne by³o publiczne pokazywanie siê w fryzurze z plecionych warkoczy (lub czasem nawet rozpuszczonych w³osów) i takiej w³a¶nie przepaski czy diademu. Stosowano równie¿ zdobienie warkoczy przez wplatanie w nie tasiemki materia³u - wtedy nie by³y konieczne inne nakrycia g³owy, wydaje siê jednak ¿e takie praktyki by³y raczej stosowane przez wysoko urodzone panny ni¿ dziewczêta z plebsu.. Jednak tak ju¿ zosta³o powiedziane - do wszystkich tych zabiegów konieczne by³y d³ugie w³osy.(...)"
Jako ¼ród³a ca³ej publikacji s± podane pozycje takie jak:
- Gutkowska-Rychlewska M.Historia ubiorów,Warszawa 1968 Ossolineum.
- Norris H Medieval Costume and Fashion, Dover Publications, New York 1999.
- Cunnington C.Willet&Phillis Handbook of English Mediaeval Costume, London, Faber&Faber Limited.
- Houston M. G. Medieval Costume in England and France. The 13th, 14th and 15th Centuries, Dover Publications, New York 1996.
- Zespó³ Naukowo-Redakcyjny Time-Life Books Jak wygl±da³o ¿ycie w czasach rycerstwa. ¦redniowieczna Europa 800-1500, Warszawa 1998 Amber.
- Ksi±¿ki wydawnictwa Osprey (adres sieciowy:
http://www.osprey-publishing.co.uk ), serie Men-at-arms, Warrior, Elite, Campaign.
- E. Wagner, Z. Drobná, J.DurdÃk Tracht, Wehr und Waffen, Artia Praha 1960.
- Tyrowicz L. Podstawowe wiadomo¶ci z dziejów ubioru,£ód¼ 1957.
Zna kto¶te ¼ród³a (poza Gutkowsk± i "Mediewal Costume...(...)"?
Zastanawiam siê czy s± bardzo wiarygodne.
Mam bardzo d³ugie w³osy i chcia³am na rozpuszczone za³o¿yæ diadem do cottehardie na okres oko³ogrunwaldzki. Odtwarzam raczej bogatsz±, niezamê¿n± pannê ;) Co Pañstwo na to? Na podstawie tej bibliografii mogê powiedzieæ ¿e "mam na to ¼ród³o" ?
Serdecznie pozdrawiam
Alicja