Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: nakrycia g³owy- damskie- codzienne
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Vlasta
Taki OT - Ewko, co robi ta pani w za³±czniku? Snuje osnowê? dunno.gif
EwKa
Te panie produkuj± makaron. S± to ewidentnie osoby w ubraniach roboczych.
Jest jeszcze "poskromienie z³o¶nicy" czyli przypadek typu cholerycznego gdzie widaæ prostok±tny p³at p³ótna prawdopodobnie zdarty z g³owy.
Je¶li zawój ma byæ ubraniem robotnicy to musi byæ on jak najprostszy, bez ciêcia tkaniny w trójk±ty, pó³kola. Na logikê powinien byæ to kawa³ek udartego lnianego plótna, nie najcienszego i nie wybielonego.
Sonixa
Wielkie dziêki smile.gif wszystko jest teraz dla mnie jasne i klarowne smile.gif
Anulka
Trochê obciach, bo to podstawowa sprawa, ale naprawdê nie wiem. A tymczasem w moim wieku doskwiera ju¿ reumatyzm...

Szybkie pytanie: pocz±tek XVtki, Polska, ¦l±sk, Czechy lub Niemcy - co ubraæ na g³owê i szyjê, kiedy jest zimno?

Odpowiecie: gremlina, ale jedyne gremlinopodobne co¶, jakie widzia³am na ikonografii z tych terenów, to letnie kapelutki od s³oñca (biblia Wac³awa).

Obfita chusta z podwik± spe³nia zadanie, ale co je¶li akurat chcê zgrywaæ nie-mê¿atkê? (Wiecie, na mê¿atki za bardzo lec±.)

Pomó¿cie, zanim znowu siê zaziêbiê... (Przede wszystkim na Ciebie liczê, droga Ewko smile.gif )
marta.br
Chusta nie musi byæ od razu z podwijk±.
Wysztarczy, ¿e szyjê os³onisz lnian± chust± (lub kilkoma jej warstwami) brzegi chusty upchniesz za dekolt sukni - nie bêdzie siê wtedy przesuwaæ i ods³aniaæ skóry (podobnie jak chronimy siê latem, zeby nie spaliæ karku i dekoltu od s³oñca) i os³ona szyi gotowa. Po prostu trzeba z lnu zrobiæ sobie porz±dny szal i owin±æ siê nim kilka razy smile.gif
Dzia³a bardzo dobrze.
Do tego najlepiej upiête na uszach warkocze - dzia³aj± lepiej ni¿ nauszniki - i zwyk³a chusta na g³owê (znowu mo¿e byæ kilka warstw lub gruby len, ¿eby lepiej chroni³o) i gotowe.

Ja tak robiê, kiedy zim± robolê, jest to wygodne.
Podwijka chyba powoduje, ¿e czujê siê tak nie do pracy smile.gif

Pozdrawiam
Marta

EwKa
1. masz houppelande i os³aniasz szyjê wysokim ko³nierzem
2. masz kruseler i owijasz go wokó³ szyji
Kruseler powinien siê sk³adaæ z kilku warstw lnu i nie chodzi tu o falbanki.
Nie wiem czy te ¶wiête s± zamê¿ne czy nie ale chyba nie wiêc kruseler owiniêty wokó³ szyji nie powinien byæ symbolem zam±¿pój¶cia.
Vlasta
Hej! Wpad³ mi w rêce taki link pdf klik, wprawdzie po holendersku, ale jest zebranych ca³kiem sporo ró¿nych przedstawieñ kobiecych nakryæ g³owy, mo¿e komu¶ siê przyda.
Anulka
Dawno ju¿ nie sia³am fermentu w sprawie nakryæ g³owy, wiêc postanawiam siê poprawiæ smile.gif

Polichromia z ko¶cio³a ¶w. Jakuba w Toruniu. Za Wikipedi± - XIV wiek. Znany i lubiany motyw, który na pewno w historii sztuki siê jako¶ nazywa - t³umek wiernych pod p³aszczem Maryi. Jako¶æ malowid³a - marna, nie wiem kiedy ostatnio konserwowane, choæ mo¿e to i lepiej...

T³umek wiernych, o ile wiem, powinien byæ mieszanej p³ci, chocia¿ (ja) nie widzê tam za bardzo postaci w mêskich ciuchach. Postacie za to maj± na g³owach ró¿ne ciekawe rzeczy.

Osoba z nr 2, na przyk³ad, portretuje czarodzieja Merlina albo pannê w hennin. Albo...? W naszych okolicach Europy hennins nie widywa³am - by³aby¿ to jaka¶ nowo¶æ?

Pozosta³e zaznaczone przeze mnie osoby w ciemnych nakryciach g³owy - by³yby¿ to kobiety, a ich nakrycia - kapturkami "gremlinkami"? Czy to przypadkiem nie by³oby pierwsze (znane mi) przedstawienie takich kapturków na (obecnych) ziemiach polskich?

Pozosta³e ciemne nakrycia g³owy, ponad osob± nr 2, wygl±daj± mi raczej na cosie, w których przedstawiane bywaj± zakonnice, wiêc a¿ tak mnie nie zainteresowa³y.

Je¶li dobrze siê przyjrzeæ, mo¿na wy³owiæ na tych zdjêciach wiêcej ciekawych czapek. Pod samym numerkiem 6 bêdzie chyba jaki¶ biskup (jednak mê¿czyzna!), a na lewo od niego - czy¿by jaki¶ czepiec siod³owy?

Nie ukrywam, ¿e najbardziej liczê na opiniê Ewki, ale wszystkich zapraszam do dyskusji smile.gif
EwKa
Przedstawienie to Matka Boska w p³aszczu opiekuñczym, Matka Boska Mi³osierna/Mater Misericordiae (?).

Ten hennin (2-ka) to mo¿e byæ tiara papieska z 3 diademami.
Jak zauwa¿y³a¶ jako¶æ jest kiepska wiêc mo¼na szukaæ jaki¶ analogii w przedstawieniach z Madonn Szafkowych ( http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...-_reliquary.JPG ).
Nakrycie g³owy nr. 5 to chyba tonsura. Poza tym na tym fresku mog± byæ odmalowane te¿ czarne welony zakonnic-czy ten ko¶ció³ nie nale¿a³ przypadkiem do Cysterek (one nosz± czarne welony).
Ania Franczyk
Ko¶ció³ ten ma trochê skomplikowane dzieje, w XIV wieku postanowiono scaliæ konwent ¿yj±cych w biedzie benedyktynek i dobrze prosperuj±cych cysterek, wiêc to rzeczywi¶cie s± (chyba-prawie-na pewno) welony zakonnic. Potwierdza³aby to ikonografia- typ Matki Boskie w P³aszczu Opiekuñczym (tzw. Schutzmantelmadonna) by³ bardzo czêsto wybierany przez zakony, które w pewnym sensie wykorzystywa³y go do propagandy- ukazywa³y siebie pod szczególn± opiek± Matki Boskiej, z czasem ten typ przedstawienia przejê³o tak¿e mieszczañstwo, tutaj chyba najs³ynniejsza taka Maria http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...ntelmadonna.jpg
Postaæ nr 1 wygl±da na mnicha z tonsur±, a spiczasta czapka to rzeczywi¶cie mo¿e byæ mitra, lub sama tiara papieska. Malowid³o jest niestety kiepsko zachowane, a niewykluczone ¿e przejechali siê po nim konserwatorzy jeszcze w XIX wieku lub na pocz±tku XX w. Odpowied¼ na pytanie co to za postaci jest na pewno w jakiej¶ z publikacji na ten temat, jak bêdê mieæ dostêp do biblioteki to sprawdzê.
Joanna_T
Ma³e pytanko.
A ten czepiec, to który mniej wiêcej rok.

I jeszcze jedno pytanko. Czy do kiecek obozowych pasuje warkocz i wpleciona w to wst±¿ka??

Z góry dziêki za opd.
D±brówka
CYTAT(Joanna_T @ 14:54 11.03.2010) *
Ma³e pytanko.
A ten czepiec, to który mniej wiêcej rok.

I jeszcze jedno pytanko. Czy do kiecek obozowych pasuje warkocz i wpleciona w to wst±¿ka??

Z góry dziêki za opd.

Jak znajdziesz historyczn± wst±¿kê to mo¿emy pogadaæ.

Ten czepiec to z grubsza XVIII-wieczna Holandia(chocia¿ nie bêdê siê upieraæ, kto¶ pewnie wie lepiej) ew. kto¶ chcia³ narysowaæ krusler i mu siê nie uda³o; w ka¿dym razie nic fajnego.

Co do go³ej g³owy to spór zdaje siê nie zosta³ ostatecznie rozwi±zany tylko po prostu przycich³ ze wzglêdu na instynkt samozachowawczy zainteresowanych. W obecnej chwili jednak osoby twierdz±ce, ¿e go³a g³owa jest fuj maj± przewagê liczebn± i s± lepiej uzbrojone.
Salamandra
Witam serdecznie, mam pytanie, w publikacji znalezionej w internecie z opisem strojow w latach 1360 ? 1430
znalaz³am co¶ takiego:

"(...)Obok chust (lub w po³±czeniu z nimi) w u¿yciu by³y przepaski - od prostych materia³owych po zdobne diademy z metali szlachetnych. W przypadku panien dopuszczalne by³o publiczne pokazywanie siê w fryzurze z plecionych warkoczy (lub czasem nawet rozpuszczonych w³osów) i takiej w³a¶nie przepaski czy diademu. Stosowano równie¿ zdobienie warkoczy przez wplatanie w nie tasiemki materia³u - wtedy nie by³y konieczne inne nakrycia g³owy, wydaje siê jednak ¿e takie praktyki by³y raczej stosowane przez wysoko urodzone panny ni¿ dziewczêta z plebsu.. Jednak tak ju¿ zosta³o powiedziane - do wszystkich tych zabiegów konieczne by³y d³ugie w³osy.(...)"

Jako ¼ród³a ca³ej publikacji s± podane pozycje takie jak:

- Gutkowska-Rychlewska M.Historia ubiorów,Warszawa 1968 Ossolineum.
- Norris H Medieval Costume and Fashion, Dover Publications, New York 1999.
- Cunnington C.Willet&Phillis Handbook of English Mediaeval Costume, London, Faber&Faber Limited.
- Houston M. G. Medieval Costume in England and France. The 13th, 14th and 15th Centuries, Dover Publications, New York 1996.
- Zespó³ Naukowo-Redakcyjny Time-Life Books Jak wygl±da³o ¿ycie w czasach rycerstwa. ¦redniowieczna Europa 800-1500, Warszawa 1998 Amber.
- Ksi±¿ki wydawnictwa Osprey (adres sieciowy: http://www.osprey-publishing.co.uk ), serie Men-at-arms, Warrior, Elite, Campaign.
- E. Wagner, Z. Drobná, J.Durdík Tracht, Wehr und Waffen, Artia Praha 1960.
- Tyrowicz L. Podstawowe wiadomo¶ci z dziejów ubioru,£ód¼ 1957.

Zna kto¶te ¼ród³a (poza Gutkowsk± i "Mediewal Costume...(...)"?
Zastanawiam siê czy s± bardzo wiarygodne.

Mam bardzo d³ugie w³osy i chcia³am na rozpuszczone za³o¿yæ diadem do cottehardie na okres oko³ogrunwaldzki. Odtwarzam raczej bogatsz±, niezamê¿n± pannê ;) Co Pañstwo na to? Na podstawie tej bibliografii mogê powiedzieæ ¿e "mam na to ¼ród³o" ?

Serdecznie pozdrawiam
Alicja
EwKa
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4842

Proszê poszukaæ w tym temacie. Diadem i warkocze naturalne lub sztuczne upinane to moda dworska.
Eneles
a takie czapki filcowe dla kobiet? no wiecie.. ze szpicem z przodu, moga byc z broszk± i piorkiem ptaka ³ownego... czy panny mog³y w takowych chodzic? podobno tak.. ale to tak samo zadkie w ikanach jak bia³a mieszczanska wierzchnia.. czy w³osy sciete na chlopaka u zdrowej i niewinnej kobiety,,,
bakasukebe
Mam takie pytanie. Co to za nakrycie g³owy, nie mogê znale¼æ anie nazwy ani datowania. Tylko taki ma³y obrazek

http://www.revivalclothing.com/ProductImag...bette_c1300.jpg

z czym siê to nosi³o i jak wygl±da w rzeczywisto¶ci.
No i mo¿e ma kto¶ jakie¶ przedstawienie ikonograficzne.
Z góry dziêki
Rita
"Barbette", XIII wiek. Ikonografia - Codex Manesse.

http://2.bp.blogspot.com/_bQk1kqDgQYg/SVtw...der_Wernher.jpg
Indar
Zgadza siê, ale CM to pocz±tek XIV.
Tu masz na BM, czyli po³owa XIIIw:
http://www.hochmittelalter.net/Klamottenze...ntel/KFB066.jpg
Rita
Racja. Indarze smile.gif Dziêki za poprawkê.
bakasukebe
Wielkie dziêki za informacje smile.gif
Malwina z Wejherowa
Witam.
Mam pytanko, a mianowicie kole¿anka kupi³a tak± chustkê.
http://www.medieval-market.biz/pl/podglad....ef_type_3_0.jpg
i mamy taki prosty problem...jak to siê sk³ada,zak³ada,zaczepia i co siê tam jeszcze z tym robi.
pozdawiam
Basia
Co¶ mi siê wydaje, ¿e by³a ju¿ o tym mowa, ale napiszê jeszcze raz.
Najlepiej zrobiæ sobie dodatkowo tak± w±sk± opaskê na g³owê z lnu, np. wi±zan± albo spinan± z ty³u, ¿eby by³o chustê do czego przypi±æ - przypiêta bezpo¶rednio do w³osów niekoniecznie chce siê trzymaæ.
Geometryczny ¶rodek chusty uk³adasz centralnie nad czo³em (najlepiej sobie chustê w celu odmierzenia ¶rodka z³o¿yæ na pó³) i uk³adasz tak, jak chcesz (czyli modelujesz fa³dy i za³amania wokó³ czo³a, ¿eby za du¿o w³osów nie odkrywa³y) i przypinasz szpileczkami (np. z br±zu albo srebra, zale¿nie od tego, kogo odtwarzasz) do tej spodniej, lnianej opaski, mniej wiêcej na wysoko¶ci skroni. Mo¿esz u¿yæ wiêkszej ilo¶ci szpilek, ¿eby chusta uk³ada³a siê tak, jak chcesz, np. spi±æ fa³dy z boków twarzy, ¿eby za bardzo siê nie odkszta³ca³y.
Najlepiej usi±¶æ sobie przed lustrem i spokojnie poæwiczyæ zak³adanie i upinanie - da siê to zrobiæ nawet bez pomocy.

pozdrawiam
B.
Tunia
powroty powroty pytania i pytania.

a w zasadzie jedno - co na g³owê pod gremlina?
odk±d odkry³am chustki przypinane w dowolny sposób niezbyt mam ochotê na wszelkie turbany.
jakie¶ alternatywy???

(kurcze ponad dwuletni urlop wielkie pustki mi w wiedzy uczyni³ )
Sefira
hej, pomo¿ecie mi?? jestem nowa i chce sobie uszyæ kaptur zapinany na guziki tylko, ze ja nie mam odpowiedniego wykroju. i jaka powinna byæ podszewka do we³ny i jakiego koloru??
Rita
Pod gremlina mo¿e byæ chyba i sama bia³a opaska, o ile masz d³ugie w³osy i do opaski upiête warkocze. Albo g³adka bia³a chustka, zwyczajnie wi±zana z ty³u g³owy.
lewa
Ostatnio mocno zainteresowa³y mnie frygijki. Wiem, ¿e spotykano je dosyæ wcze¶nie i pó¼niej z kolej, ni¿ okres oko³o-grunwaldzki. Wiem te¿, ¿e g³ównie spotyka siê je u mê¿czyzn. Jest jednak przedstawienie z 1425r. frygyijki na g³owie kobiety. Czy w takim razie na koniec XIVw by³oby wielkim faux pas nosiæ j± na g³owie?
Karinna
Witam!
Mam pytanie odno¶nie kapturów damskich z prze³omu XIV i XV wieku.
Spotyka³am siê na ikonografii z gremlinami i kapturami zamykanymi na guziczki.
Ostatnio na turniejach widywa³am kilka kobiet nosz±cych zamkniête kaptury z wycink± (li¶cie dêbu etc.) specyficznych dla ubioru mêskiego.
Zastanawia mnie ile historyczno¶ci jest w noszeniu takowego przez bia³og³owê. Przyznam, ¿e kaptury z wycink± s± piêkne i czy mogê podkradaæ takowy mojemu mi³emu szczerba.gif
Czy jest kto¶ mo¿e w posiadaniu ikonografii z wizerunkami kobiet w kapturach z wycink±?

Sunniva (Roscia Barbara)
Co¶ z wycink± trzyma na szyi pani tutaj, ale to mo¿e byæ równie dobrze kaptur, który tylko na chwilkê zdjê³a mê¿czy¼nie, albo ja wiem? Kawa³ek od sukni?
Marta K.
Czy wulsthaube (takie z grzywk± z ty³u, jak na dole z Hausbucha) nadaje siê do polskiego stroju ? W muzeum w Krakowie widzia³am te 'wy¿sze wersje' (obrazek 2), ale na ¿adnej nie by³o plisek nad czo³em ani tym bardziej grzywki.

http://imageshack.us/photo/my-images/560/m...rsllcat752.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/577/20111005105533.jpg/
Erhog
Czytam i czytam i im wiêcej czytam tym g³upsza siê robiê. icon_neutral.gif Wiêc zapytam (najwy¿ej mnie ze¿recie :P)... Czy do we³nianej sukni zapinanej z przodu i na rêkawach (cottehardie?) mo¿na za³o¿yæ dowolnie uwi±zan± chustê? Chodzi mi o spotkania bardziej nieoficjalne, jakie¶ wyj¶cia plenerowe z tañcami itp, i o niezamê¿n± pannê. Czy to jest tak, ¿e do tego typu sukni muszê zmieniaæ nakrycie g³owy? :/
Tu mam obrazek tego typu, niestety nie wiem jak jest datowany ani sk±d pochodzi. --> http://romandelarose.org/help/images/gloss...folio2r-ann.jpg

Niech kto¶ pomo¿e...
Rita
Je¿eli jeste¶ pann±, to zapleæ w³osy w baranie rogi i wystarczy.
Viator
CYTAT(Erhog @ 10:51 21.07.2013) *
(...) o niezamê¿n± pannê. (...)

A s± zamê¿ne panny? icon_wink.gif
CYTAT
(...) niestety nie wiem jak jest datowany ani sk±d pochodzi.

Przecie¿ jest na nim napisane: Ludwig XV7.
Wystarczy poszukaæ "manuscript" + "Ludwig XV 7" w Google i masz pe³n± lokalizacjê manuskryptu:
Paul Getty Museum, MS. Ludwig XV 7, 1405.
Na odpowiedniej stronie muzeum Paul Getty znajdziesz resztê: Francja - Pary¿, oko³o 1405 r.

We¼ trochê aktywniej szukaj...
Erhog
No racja z t± pann±. ;)
Czyli datowanie jak najbardziej, ale to tylko jedno przedstawienie...
Baranie rogi- chêtnie ale d³ugo¶æ w³osia nei pozwala, dlatego pytam o te chusty.
Ania ¯uk
Zawsze mo¿na zainwestowaæ w dopinane warkocze devil.gif byle dobrej jako¶ci!
Erhog
EEeeeej nooo... :p To nadal nie jest odpowied¼, której potrzebujê. Czy naprawdê bêdzie mega mrokiem, kiedy do takiej kiecki narzuce chustê, a nei np. na³êczkê czy innego kruslera?
Shauni
Mam pytanie co do nakryæ g³owy dla ch³opki na koniec XIV-pocz XVw. Zajrza³am do medieval tailor's assistant i ju¿ tam widzê pewne nie¶cis³o¶ci. Czemu ta sam rzecz raz jest napisane ¿e jest na XIVw a raz ¿e na XV? (obrazki poni¿ej). Czy taka chustka jak na rysunku 2a lub 2b by³aby ok na podany stan i datowanie? Kto¶ ma jakie¶ ¼ród³a na to? Czy bezpieczniej zrobiæ to z rys 3c, lub na³êcz co jest zbli¿one do tego z godzinek ksiêcia de Berry (czerwiec, pani po prawo)?

Owka
1. MTA to nie publikacja historyczna czy kostiumologiczna, tylko poradnik w stylu "jak zrobiæ co¶, co bêdzie quasi-historycznie wygl±da³o", wiêc im wiêcej wiesz, tym wiêcej nie¶cis³o¶ci zobaczysz, temu siê nie dziw.

2. Ewolucja stroju nie wygl±da³a tak, ¿e kobieta obudzi³a siê 1 stycznia 1401, i stwierdzi³a "mamy wiek XV, wiêc wyrzucam stare ciuchy, i muszê uszyæ nowe". By³ to proces stopniowy - a co¶ tak prostego, jak chusta z kwadratu, zw³aszcza w "modzie" ch³opskiej, ma prawo byæ wrêcz nie¶miertelne. Tu akurat nie widzê ¿adnej nie¶cis³o¶ci. Zreszt± tam masz "14th century on", czyli "14 wiek i dalej".

3. "Czy bezpieczniej" to znaczy...? ¯eby siê ¿aden w¶ciek³y ultras bigsmile2.gif nie przyczepi³? To najlepiej jeszcze dookre¶l, sk±d ta ch³opka - tereny Francji (skoro Godzinki ksiêcia de Berry), Polski*, jeszcze gdzie indziej? A potem siêgnij nie po MTA, tylko po lokaln± ikonografiê - a jak ju¿ znajdziesz patent, który chcesz zrekonstruowaæ, to w MTA poszukaj na niego sposobu wykonania.
*Je¶li tereny Polski - polecam Dr±¿kowsk±

4. Chusty zawi±zane na sposób tej z 2a i 2b czê¶ciej widywa³am w po³±czeniu z podwik±, ale pó¼ne ¶redniowiecze to nie do koñca moja dzia³ka, wiêc mogê siê tu myliæ. Zreszt± je¶li chodzi o roboczy strój plebsu nie obawia³abym siê o "mroczno¶æ" patentów tak podstawowych jak ten.
Shauni
Dziêki za cenne rady smile.gif

2. To wiem, ale tego "14 century on" nie zauwa¿y³am :P

3. Czepiaæ to siê mo¿e, jak ma co¶ do powiedzenia, raczej nie chcê na starcie mroczyæ za bardzo. Ok, dziêki za ksi±¿kê :>

EDIT: jak ktos cos moze polecic a propo chlopow na ziemiach polskich (stroj) to bede wdzieczna. Gutowska i Turska mam za soba, chodzi mi o cos glownie o chlopach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.