Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: wczesne hafty
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Czesc!
Nie wiecie moze cni ludkowie, czy na jednej szacie dopuszczalne byly w tych czasach rozne hafty, w roznych kolroach? Na przyklad jeden na rekawach, inny pod szyja i na dole?
Dzieki z gory
Brahdelt
Nie widzê powodu, dla którego nie mia³oby tak byæ (przynajmniej, je¿eli chodzi o wiek XI.) Dobierz sobie wzory haftów zgodnie z w³asnym gustem i widzimisiê, pamiêtajmy, ¿e we wczesnym ¦redniowieczu panowa³y inne standardy, ni¿ obecnie (a mo¿e nie tak do koñca... icon_wink.gif ): ludzie ubrani kolorowo i ró¿norodnie (co tyczy siê równie¿ zdobieñ) to byli ludzie zamo¿ni, którzy poprzez strój pokazywali swoj± wysok± pozycjê spo³eczn±.

Pozdrawiam,
Finnarwen
Wojmir
Witam!
Poszukuje jakichkolwiek wzorów haftów s³owiañskich, wiem ¿e przewa¿a³y motywy ro¶linne, je¶li ktokolwiek znalaz³ co¶ w necie lub w jakim¶ powa¿niejszym ¼róde³ku by³bym wdziêczny za pomoc.
Nikifor
Czy kto¶ mo¿e w swoich wêdrówkach online natkn±³ sie mo¿e na dobr± strone (tj. tak± gdzie przedstawione s±) po¶wiêcon± haftom wczesno¶redniowiecznym z terenów Rusi Kijowskiej?
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
hej
mam star± rusk± ksi±¿ke (zeskanowana) od znajomej starszej pani z ukrainy
jest w niej ok, 1000 przedstawien ukrainskich haftow na koszule, serwety etc.

pytanie jak daleko moga one siegac w przeszlosc ?
kto wie ...

watcher
Nikifor
Czy mozesz umiescic jako odpowiedz w moim poscie jeden obrazeczek????
oto prosze:

mam takich 140 stroniczek jak ta ponizej

Zawisza
GENIALNE!!!!!!!

A ja w³a¶nie jak opentany biegam po sieci szukaj±c ruskich haftów. Odwiedzi³em nawet kilka forumów smile.gif i stropn rosyjskojêzycznych wys³a³em kupê maili i nic icon_sad.gif Watcher jak mo¿na dogadaæ siê aby otrzymaæ te ksi±¿eczkê pleaseeeeeeeee

Mo¿e kto¶ jeszcze ma wzory haftów na oko³o XII XIII w. a co do tych jak nic nie znajdê o ich datowaniu to chyba pójdê po pro¶bie do ambasady Bia³oruskiej (bo takowa jest w Bia³ym) z pro¶b± o materia³y
Piotr Niemir Kotowicz
Pamiêtajcie panowie ¿e to wszystko jest haft krzy¿ykowy, który o ile siê nie mylê powsta³ najwcze¶niej w XVI wieku, tak wiêæ wzory tutaj pokazywane (geometryczne) s± dostosowane do w³a¶nie tego rodzaju haftu. Natomiast same motywy na pewno s± bardziej archaiczne - wszystkie te paj±czki, swastyczki itp - to symbolika solarna
Nikifor
Niemirze a ty nie trafi³e¶ na nic w sieci????
Witka
Jasne ze haft krzyzykowy (w sensie haftowania calych obrazow) to nie jest medievalny pomysl. Ale kto kaze zaraz haftowac krzyzykiem

Mysle ze jest to niezla baza wzorow i motywow jakie mogly byc popularne we wczesnej rusi, tym bardziej ze nie ma tam zadnych motywow dzbanuszkow i innychh dupereli jak w haftach kaszubskich na przyklad. Poza tym jakies 90 procent wzorow z tej ksiazki ma ksztalt krajki (w sensiei czegos czym mozna obszyc krawedz szaty, koszuli etc.), a jakies 50 % to doslownie jakby przerysowane wzory krajek (w sensie mozliwych wzorow do uzyskania)

popatrzcie zreszta sami na dole:

A uzyskac te materialy mozna ode mnie off kors .
Prosze sie kontaktowac mejlowo

Watcher
Jaros³aw (Gêsik)
Pozwolê sobie nieco od¶wierzyæ ten temat...
Pytanie 1. Szukam wzorów haftów do cote , XIII w.
Pytanie 2. Czy dopuszczalne by³oby np. obszycie cote ta¶m± we³nian± lub krajk±?
Robert Bagrit
1. Zapewne to masz ale dam jeszcze raz:
http://home.earthlink.net/~wymarc/
Nie ma du¿o wzorów haftów na XIII wiek w sieci. Ale mo¿esz siê posi³kowaæ Bibi± Maciejowskiego bigsmile2.gif Jest tam kilka wzorków na cote.

2. Ta¶ma jedwabna haftowana, krajka je¶li ju¿ to na pocz±tek XIII wieku. Nie wiem czy we³niana ta¶ma haftowana, byæ mo¿e...

Pozdrawiam
Robert Bagrit
Witam!

Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie z czego/jak zrobiony jest motyw trzech kropek na wielu strojach, ko³drach, obrusach... XII-XIII wiecznych?
Haft ale jaki, jakia jest du¿a jedna kropka, mo¿e co¶ naszyte, mo¿e...
Owen
Witam
No jak dla mnie to jest to taka faktura barwionego materia³u. Te kropki s± dosyæ regularne wiêc na to by to wskazywa³o. Nic lepszego nie przychodzi mi do g³owy
Pozdrawiam
Mara
Có¿, ja te¿ sadzê, ¿e jest to poprostu deseñ tkaniny. Co prawda jest sposób haftowania, który pozostawia po sobie ³adne "guzy", jednak nie wydaje mi siê, ¿eby tutaj akurat chodzi³o w³a¶nie o ten typ haftu.

Pozdrawiam
Mara - hafciarka ;)
Vlasta
Hej! A czy nie mog³y to byæ naszywane per³y albo inne tego typu ozdoby, czy to raczej ma³o prawdopodobne?
Pozdrawiam!
Vlasta
Vlasta
Witam! Czyta³am, ¿e w Gdañsku znaleziono fragment tkaniny z wyszytym kogutem (b±d¼ innym ptakiem). Czy kto¶ mo¿e dysponuje zdjêciem/rysunkiem tego¿ koguta? Albo chocia¿ tytu³em publikacji, gdzie mo¿na znale¼æ jego przedstawienie?
Z góry dziêkujê za pomoc!
Vlasta
Norbert Tkacz
hej VVVVVVlasta!!!!
Kogut o którego chodzi ma wydatnie wypiêt± czê¶æ tyln±,i uwypuklone cechy p³ciowe. crazy.gif devil.gif crazy.gif cool.gif
Vlasta
To dlatego skurczybyka nigdzie nie drukuj±! Hehehehe! Dziêki za odpowied¼!
Pozdrowienia dla wszystkich!
Vlasta
Hogger
Hilsen.

Jacy¶ niemrawi ci frehowicze, którzy szukaj± wzorów na hafty. Ja swój haft na koszuli wykona³em sam, a podstaw± do tego by³ wzór na kamieniu obrazowym (picture stone) z Szwecji datowany na VIII wiek. Nie mam linków do haftów, dlatego dajê pomys³ na stworzenie w³asnego haftu :-)

Pozdrawiam.
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
Gotfred
Pilnie poszukuje przyk³adów haftów typowo wikiñskich (nie celtyckich).
Poratujcie w potrzebie bigsmile2.gif
Mara
Proszê bardzo smile.gif
thorfin
czy nikt nie trafil np na to?! http://www.silverwolf.ru/
Svana
heja

dobrym spososbem na pozyskanie fajnych wzrorow jest poszukiwanie ich na stronkach zagranicznych grup wikinskich, ktorych jest troche. mozna zaczerpnac takze z ksiazek -z obrazkami- i z jakiegos wzroru bizuteri zaprojektowac taki wzrorek zaleznie od tego w jakim stulu i na co. znam jednego wikinga, co potrafi na podstawie wzoru dostosowac haft, tak by idealnie pasowal na wybrana przez nas przestrzen do haftowania. polecam i pozdrawaim
literki polskie zjada skrzetnie czeska klawiatura, sorki smile.gif

Svana [list]
Nat
Dobrym sposobem, poza podpatrywaniem wzorów z bizuterii, jest równie¿ przyjrzenie siê kamieniom runicznym czy rze¼bionym/ wypalanym ornamentom.
Takie motywy s± na przyk³ad w forum o meblach, temat o wypalaniu wzorów na sakwach i karwaszach.
Pozdrawiam!
Padre
Przepraszam ¿e bêde trochê upierdliwy ale póki nie wiadomo o jaki okres w sztuce wikiñskiej chodzi to wszelkie poradnictwo mija siê z celem , bo potem pojawiaj± sie "potworki" typu nie wa¿ne który to wiek byle by³o wikiñskie.

Pozdrawiam Padre irish.gif
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
"2. Ta¶ma jedwabna haftowana, krajka je¶li ju¿ to na pocz±tek XIII wieku. Nie wiem czy we³niana ta¶ma haftowana, byæ mo¿e... "

A jak bardzo na poczatek, ta krajka? Mi konkretnie chodzi o lata 1220-27. Czy wtedy jeszce tak?

Popzdrawiam!
Mara
We³niane haftowane ta¶my by³y w XII/XIII wieku dosyæ czêste. Mam parê zdjêæ ocala³ych zabytków na pdst. których robi³am rekonstrukcje takich haftów.
Gotfred
Witajcie,
Szczerze mówi±c Padre, za³o¿y³em ten temat nie z my¶l± zostosowania tych haftów w praktyce (jeszcze!*) tylko z czystej nieposkromionej ciekawosci devil.gif Z tego co wiem to temat poswiecony temu nie pojawil sie tutaj jeszcze a szkoda! Totez go powa³em do ¿ycia! bigsmile2.gif
Szczerze jestem b.ciekawy jak owe hafty rozwija³y siê/ przestawia³y siê na tle ró¿nych stylów sztuki wikinskiej.
Krótko mowi±c... dawajcie co macie bigsmile2.gif (byle by nie wia³o mrokiem... bum.gif )

ad.* dopiero w troche dalszych planach mam zamiar skompletowac sobie stroj wczesny.
Robert Bagrit
No to szybciuteñko prosimy o obrazki!!

Pozdrawiam
el Cyryle
Ku wspomo¿eniu Wojmira i ja o te hafty pytam.
Wikiñskie i celtyckie wszêdzie siê znajdzie jeno jak to siê ma do s³owiañskich.
Dopuszczalne jest zastosowanie takiego 'nierodzimego' motywu w s³owiañskim stroju?
Mo¿e po pewnych poprawkach da³oby siê owe motywy 'us³owianiæ'?
Niels
Oto jakies hafty ruskie, powinny pasowaæ a tak przy okazji wcale nie trudno znale¼æ takie w cieci i na forum wystarczy poszukaæsmile.gif
Vlasta
CYTAT(Sighrolf)
To ja mam inny pomys³, na s³owiañski haft to chyba ¶fi±szczyce i symetryczne wzory, niestety nie posiadam ¿adnych zdjêæ i linków.

Hej! Parê przyk³adów takich wzorów (wprawdzie tkanych, a nie wyszywanych) jest w ksi±¿ce A. Nahlika Tkaniny wsi wschodnioeuropejskiej X-XIIIw.
Jeszcze pamiêtam taka we³nian± ta¶mê z Nikolskoje, X-XIII, niestety, mam tylko rysunek...
Pozdrawiam!
Vlasta
Bartosz
Hej
Dla leniwych i dla Krzysia:)
Zbiór haftów z BM i innych aplikacji na materiale.

https://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...bumName=album32
paint "profesional:)" rulez

Pozdrawiam
Skaras
Podaje zalacznik to haftu ktory kupilem do mojego plaszcza. Moze sie do czegos przyda.
Boran
A ja mia³bym jeszcze pytanie czy zosta³ stwierdzony jaki¶ konkretny charakterystyczny dla terenów po³udniowej Polski ¶cieg? Czy mo¿na po prostu wed³ug wzorców skandynawskich (tak jak na obrazkach)?

Z góry dziêkujê
Boran
Kattina
Spotka³am siê ostatnio z do¶æ ciekaw± opini±, mianowicie, ¿e haftowanie wczesnych koszul czy fartuchów jest mroczne. Ponoæ takich "codziennych" rzeczy siê nie haftowa³o ze wzglêdu na sposób prania (tarcie o kamieñ albo podobne cudo), który taki haft demolowa³by w trybie natychmiastowym. Z drugiej strony, chyba ka¿de wczesne stworzenie, które umie haftowac (albo ma panne która umie) ma w wyposa¿eniu chocia¿ jedn± haftowan± koszulê czy fartuch. Wiec czy kto¶ ma mo¿e dostep do jaki¶ danych potwierdzaj±cych (lub obalaj±cych) t± teoriê? Bo ju¿ siê trochê pogubi³am...
Pozdrawiam.
Katt.
Sokó³
Nie lubiê podej¶cia zdroworozs±dkowego do problemów, ale nie s±dzê by wszystko by³o prane przez tarcie o kamieñ i ubijanie. Poza tym pó¼niejsze wieki wskazuj±, ¿e niemal ka¿dy posiada³ strój od¶wiêtny -- ch³op posiada³ porz±dny cote, a pó¼niej dublet, lepsze buty.
Zreszt± przy tarciu o kamieñ to z koszuli haftowanej po d³u¿szym czasie zosta³yby pewnie tylko hafty.

Hmm, ciekawe czy kto¶ kiedy¶ pra³ tkaninê z Bayeux...
Kattina
Huhm... z tym, ¿e widzisz, czasem podej¶cie "zdroworozs±dkowe" i "na logikê" jest naprawdê cenne, je¶li kto¶ ma ochotê byæ "ultra". Taka osoba na przyklad dojdzie do tego, ¿e jak szyæ p³aszcz to tylko z klinów, bo kiedys tam na krosnach raczej nie tka³o siê szerszych sztuk materia³u ni¿ na przyk³ad 70-80 cm. Chocia¿ zgadzam siê, ¿e na d³u¿sz± metê co¶ takiego mo¿e tylko doprowadziæ do niepotrzebnych frustracji. Do glownego w±tku jednak wracaj±c, co do tych haftów ja siê absolutnie nie upieram, ¿e tak by³o. Po prostu z tak± teori± siê spotka³am i wyda³a mi siê ona co najmniej interesuj±ca a tak¿e maj±ca pewne racjonalne podstawy. Dziêki za opiniê, czekam na wiêcej.
Pozdrawiam.
Katt.
Sokó³
CYTAT(Kattina)
Huhm... z tym, ¿e widzisz, czasem podej¶cie "zdroworozs±dkowe" i "na logikê" jest naprawdê cenne

Ech, nie jestem ultra, i chyba nigdy nie bêdê... moim zdaniem to ten zdrowy rozs±dek.

Koszula powinna byæ lniana, albo najlepiej ¿eby by³a. Tylko ¿e raz kupi³em trochê lnu, uszy³em koszulê, po³azi³em trochê i zauwa¿y³em ¿e czujê siê jak w worku na kartofle... wszêdzie mnie gryz³o i drapa³o. Znasz siê mo¿e na rodzajach tkanin? Czy jest jaki¶ inny len, bardziej lniany? Bardziej milusi w dotyku?
Przemur
Jedyne co mi przychodzi do g³owy, to poradziæ Ci, zeby¶ naby³ len tkany z cieñszej nici- jest wtedy miekki i do¶æ delikatny w dotyku. I u¿ywaj do prania jakiego¶ p³ynu, który zmiêkcza tkaniny (chyba, ze wolisz pranie bardziej historycznymi metodami...).
Liadain
Witam
Kattina, gdyby pój¶æ tym tokiem myslenia (tj., ¿e hafty nie by³y u¿ywane, poniewa¿ zbyt szybko by siê niszczy³y) crazy.gif , to mo¿na by równiez doj¶æ do wniosku, ¿e równie¿ i krajek nie u¿ywano, (co chyba nie jest mo¿liwe) poniewa¿ w takim praniu zachowywa³yby siê one w sposób identyczny jak i hafty. Wydaje mi siê oczywiste, ¿e jezeli kto¶ we wczesnym ¶redniowieczu poswiêci³ czas na haftowanie ubrañ to w praniu traktowa³ tê czê¶æ odzie¿y bardziej delikatnie. smile.gif
Pozdrowienia
Liadain
Nazgul
Mo¿e i nie umiem obs³ugiwaæ pralki - ale wexmy pod uwagê przeciêtne jakies ubranko.
idziemy gdziekolwiek, no i po jakim¶ czasie nale¿y sie je wypraæ - pierzemy. Po jakim¶ czasie ma³a imprezka, ¿o³±deczek nie wytrzymuje naporu trunków, no i wiadomo, mo¿e siê po ziemipotaczamy, ró¿nie to bywa...pranie.... Znów jakies inne okazje pranie...Po X praniach ubranko wyblak³o, zmechaci³o siê, tkanina zrzed³a i inne przyjemno¶ci ró¿ne ró¿niaste.
Ubrania w ogólno¶ci i szczególno¶ci siê zu¿ywaj±, nic na to nie poradzimy. W miejscu takiego haftu faktycznie by³o mo¿na troche bardziej uwa¿ac, uszkodzone nitki wymieniaæ, ewentualnie ozdobione ubrania nosiæ rzadziej. Id±c tokiem logicznego my¶lenia, mo¿na doj¶æ do wielu wniosków.
djdomin
Haft poza ozdob± ma jeszcze jedn± zaletê: wzmacnia tkaninê i szwy. Tak wiêc odzie¿ haftowana powinna byæ mocniejsza. A ¿e mo¿e siê zniszczyæ... wszystko mo¿e.
Ludka
Witam!

Biorac pod uwage jak czesto prano w sredniowieczu to chyba nie ma co martwic sie o hafty.
Kto ma takie mroczne pomysly????????

Ludka Excalibur
Liadain
Witam
Z haftami wi±za³y siê niekiedy dawne wierzenia np. jesli wierzyæ informacjiom zawartym na stronie Draconii ( http://www.draconia.pl/ubior_rubacha_02.shtml - wydaje siê byæ ca³kiem dobrze opracowana), o strojach ruskich, to takowe hafty na ods³onietych partiach odzie¿y, (chocia¿by na rozciêciu pod szyj±, dolnym brzegu, czy na rêkawach) mia³y chroniæ przed z³ymi duchami. Wiec Waregowie, czy Rusini ;) chyba wrêcz powinni mieæ jakie¶ hafty - w innym wypadku jeszcze ich jakie¶ cholerstwo by dopad³o. bigsmile2.gif
Pozdrawiam
Nat
a tak, to cholerstwo moze dopa¶æ jedynie osobê, która dostaje kolejny, coraz to bardziej zakrêcony motyw do wyhaftowania takiemu, co to siê rozochoci³ za bardzo, a sam ig³± nie w³ada crazy.gif bigsmile2.gif
Ja tam uwa¿am, ¿e hafty jak najbardziej - choæ nie koniecznie na ubiorze "codziennym".
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.