No to my¶lê, ¿e sprawa jest wyja¶niona. Nat to chyba najlepiej podsumowa³a: "hafty jak najbardziej - choæ nie koniecznie na ubiorze "codziennym"." i jest to wersja która mi osobi¶cie wydaje siê najbardziej sensowna. Dziekuje wszystkim za opinie i pozdrawiam ^^
katt.
(A ja siedzê w³a¶nie nad kolejn± plecionk±... uh, wkrêcaj±ce to
)
A czy ktos ma dostep do materialow z wzorami do haftow wikinskich? Zachorowalam na takowe i tera szukam.
No to jak juz nam sie taki ladny temat rozwinal (kolejny o haftach...) to pytanie: w jaki sposob, drogie panie, przenosicie wzor z ekranu monitora na material? Bo ja jak do tej pory jeden rysowalam odrecznie (rzeznia... ale w sumie wyszlo), a drugi przenioslam... powiedzmy, bezposrednio (material przyklejony do monitora i rysujemy ^^). Mam wrazenie, ze zaden z tych sposobow nie byl najmadrzejszy ani najbardziej ekonomiczy. Jakies pomysly? Acha, drukarka jest na razie ot of order, ale moze w najblizszym czasie nastapi reaktywacja.
Pozdrawiam.
katt.
A nie pro¶ciej wydrukowaæ
Oczywiscie, ze prosciej, Sherlocku, pod warunkiem ze sie ma sprawna drukarke. W innym wypadku jest z tym wiecej problemow... Tak czy tak- zalozmy, ze wydrukowalam. Co dalej?
Ja robie to na dwa sposoby - jeden - dobry zw³aszcza przy plecionkach to wyciêcie wydrukowanego wzoru za pomoc± no¿yczek i ¿yletki (w przypadku plecionki wystarczy jej fragment), przy³o¿enie do materia³u i odrysowanie wyciêtego wzoru. Fragment tak wyciêtej plecionki mo¿emy powielaæ na materiale do znudzenia. Je¶li za¶ wzór jest bardziej skomplikowany, to mo¿na odrysowaæ przez szk³o - biorê kawa³ek szyby, ustawiam j± na dwóch krzes³ach tak aby by³ prze¶wit miedzy krzes³ami, a w prze¶wit wstawiam lampê. Nastêpnie k³adê na szybê wzór, nañ za¶ materia³, przypinam szpilkami i tak ca³kiem widoczny wzór odrysowujê. Oczywi¶cie wszystkie te skomplikowane operacje by³y, by zbêdne, gdybym w koñcu zaopatrzy³a siê w kalki to haftów
w jakiej¶ pasmanterii!
Pozdrowienia
Verdandi trochê informacji jest tu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=45...er=asc&start=15
Natomiast w nastepnym linku znajdziesz motywy z kamieni runicznych i innych przedmiotów:
http://www.vikingart.com/VikingArt.htm
Mo¿este¿ wyszukaæ wiêcej poprzez wpisanie w google wiking art, lub wiking art style, norse desing itp.
Pozdrawiam
Ala
U nas z przenoszeniem z ekranu i innych zrodel nie ma zadnego problemu - po prostu patrze kilka minut a nastepnie olowek i kartka papieru (oczywiscie jesli ma byc to jakas wariacja na temat haftu to torche sie wydziwia) a potem za papier zabiera sie Dorotka i kopiuje nitka przez papier skomplikowany wzor na welne.
Przy okazji jak idze wam haftowanie welna na welnie - zastanawiam sie powoli nad jakoscia polskiej welny gobelinowej - z zakupu na zakup coraz bardziej sie kundli i zastanawiamy sie nad zmiana byc moze na jakis zachodni produkt.
Liadailn dzieki
caly czas mysle nad tym wzorem. Jakos nie moge znalezc nic co przypominaloby to co wymyslam. Za rok na rynii poznacie mnie po najglupszych haftach
A powaznie szukam czegos w rodzaju dwoch oplatajcych sie w walce zwierzakow.
Przy okazji znacie moze jakies ciekawe motywy roslinne? Jesli chodzi o wzory wikinskie to znajduje niewiele i sa to raczej domieszki cudzych wplywow, ale moze zle szukam.
doskonale przyklady ruskich haftow o tematyce zwierzecej (gryfy ,pawie)z okresu 10-13w mozna znalezc u Witka Hensela "Slowianszczyzna wczesno-sredniowieczna"
Wiem, ze ten temat byl poruszany na tym forum juz wielokrotnie, ale nie znalazlem tych konkretnych haftow o ktore mi chodzi. Takwiec czy ktos ma wzory haftow z XIII wieku?Najlepiej z poczatku.Szczegolnie mile widziana bylaby pomoc Pana Roberta Bagrita, bo wiem, ze jest Pan czlowiekiem specjalizujacym sie w tych czasach.
Za wszelaka pomoc dziekuje.
Niels, z jakiej ksiazki skanowales te ruskie hafty ??? W ogole moze podsuniecie jakas literature na temat ruskich badz polskich haftow? Napewno wszystkim sie przyda
Zdaje siê¿e wzory te zosta³y przeniesione ze strony podanej gdzie¶ kiedy¶ przez Nat:
http://tulgey.browser.net/~kate/sca/rus/index.html
CYTAT(nieczar)
doskonale przyklady ruskich haftow o tematyce zwierzecej (gryfy ,pawie)z okresu 10-13w mozna znalezc u Witka Hensela "Slowianszczyzna wczesno-sredniowieczna"
To prawdopodobnie te hafty:
Tak Liadain, dzieki slicznie
Zastanawiam siê, jakich nici najlepiej u¿ywaæ do wykonywania wczesnych haftów. Jedwabne nici by³y wprawdzie importowane, ale pewnie byly drogie (?) Now wiêc zostaj± kolorowe nici we³niane?
W takim razie kolejne pytanie: z czego robi siê obecnie u¿ywane mulinê i kordonek? Jak my¶licie - która z nich dwóch lepsiejsza (je¶li nie zrezygnowaæ z nich na rzecz zwyk³ej, cienkiej, kolorowej we³ny?)?
Poratujcie zamotan± Raraszkê
Jo³
No có¿ Mulina i kordonek to bawe³na wiêc odpada je¶li staramy siê d±¿yæ do doskona³o¶ci
. Z tego co wiem wiêkszo¶æ zachowanych haftów jest w³a¶nie niæmi jedwabnymi zrobiona. Generalnie podejrzewam ¿e ten co nosi³ hafty na swej szacie by³ odpowiednio zamozny na jedwab. Prawdopodobnie mog³y byæ te¿ robione niæmi lnianymi jak np. haftowane trzewiki z Opola. Warto pamiêtaæ ¿e czêsto zamiast haftu doszywano jedwabn± wzorzyst± bizantyjsk± tkaninê pociêta na tasiemki.
Pozdrawiam
Lniane nici sa,niestety, u nas praktycznie nie do dostania, ale warto sie postarac o cienka welne - na wolinie taka sprzedawala Katia z Silverwolfa.
W ostatecznosci ja posluguje sie mulina, ale zbyt glosno o tym nie mowie
sretno
Co do kordonków- teraz czêsto lubi± produkowaæ je z domieszk± sztucznych tworzyw- czyli nie jest to 100% bawe³na. A ja z kolei muszê siê pochwaliæ, ¿e mam troszkê nitki lnianej (rêcznie przêdzionej
), ale przywioz³am j± z Litwy...
w Bai³ymstoku mozna dostaæ na rynku niæ lnian± niestety tylko bia³± tzn lekko sar±. Pojedyñcza niæ skrêcana jest z 4 mniejszych niteczek ja najczê¶ciej rozplatam do szycia po 2 nitki bo pojedyñcza nitka siê rwie du¿y walec takich nici kosztuje 15 zl
na przerysowywanie wzorów polecam absolutnie niehistoryczny ale za to skuteczny sposób: w pasmanteriach dostaæ mo¿na taki magiczny o³ówek, kosztuje co¶ okolo 6 z³,
tym o³óweczkiem rysujemy wzor na papierze, ewentualnie poprawiamy wzór wydkukowany, przyk³adamy do materia³u, prasujemy i wzor przenosi siê na materia³, prawde ¿e proste? w przypadku jasnego lnu sprawdz siê te¿ zwyk³a granatowa kalka
ja ostatnio nawroci³am siê z muliny na nici jedwabne,
haftuje siê trudniej ni¿ bawe³na ale za to jaki efekt
co do ceny to s± tylko trochê dro¿sze. za 5m placê 95 gr.
Welenke lub nic jedwabna polecam. Lniana nic jest lepsza do sciegow ozdobnych.
Czy obszywanie tuniki szerokimi kawa³kami materia³u o innym kolorze w taki sposób
http://www.silverwolf.ru/trade/odis/13.jpg
by³o stosowane?
CYTAT(Aketon)
Wiem, ze ten temat byl poruszany na tym forum juz wielokrotnie, ale nie znalazlem tych konkretnych haftow o ktore mi chodzi. Takwiec czy ktos ma wzory haftow z XIII wieku?
Hej!
Kiedy¶ podrzuca³am wzór haftowanego ko³nierzyka z D¼winogrodu, on jest, zdaje siê, trzynastowieczny.
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=35556&...ighlight=#35556
Pozdrawiam!
Vlasta
aaa... co tam... pochwalê siê swoim najnowszym "dzieckiem"
Islandia, IX albo X wiek (nie pamiêtam teraz dok³adnie).
Tylko, ¿e oryginalnie to nie jest takie jaskrawe
to mój skaner
Za namow± mojego znajomego postanowi³am pokazaæ swoje wyroby. Nie jest ich du¿o, poniewa¿ ten kto wyszywa wie ile czasu trzeba po¶wiêciæ na dobry haft.
A oto kolejne:
Teraz przysz³a kolej na czapki:
Dziêkujê Jaro za pomoc w umieszczaniu zdjêæ na forum.
A oto mój ostatni haft, który zrobi³am na swoim fartuszku:
Witam wszystkich!
Skatla,jestem pod wra¿eniem!Czy mog³aby¶ przys³aæ mi jaki¶ schematyczny rysunek techniki,któ± siê pos³ugujesz? Niestety jestem jeszcze bardzo pocz±tkuj±c± hafciark±
pozdrawiam
[/list]
Witam
Skatla przepiêknie jest to wykonane. Naprawde podziwiam zdolno¶ci. Ja juz wiem, ¿e nie potrafie haftowaæ. Mam pytanie, czy haftujesz we³enk± do haftowania czy mo¿e czyms innym. Jaki haft uzywasz, bo Twoje hafciki wygl±daja tak dok³adnie i równo
, ¿e zupe³nie nie wiem, jak ty to wykonujesz. Czy to ³añcuszek???
pozdrawiam, Svana
o w morde! Fantastyczne wzory. Ja tez chce , mam nadzieje ze odloze troszke grosza i zamowie cos u ciebie. Hafty po prostu Cycus! Komes Style!!!!
Witam wszystkich.
Bardzo dziêkujê ¿a opinie na temat moich wyrobów.
Haftuje przede wszystkim ³añcuszkiem, a swoja pracê zaczynam od wyszucia konturów, a potem je zape³niam. St±d mo¿e z³udzenie,¿e s± takie równe.
Witam!
£añcuszek w³a¶ciwy- tworzy siê wkuwaj±c ig³ê w miejscu wyj¶cia nitki i wyci±gaj±c w odleg³o¶ci okre¶lonej d³ugo¶ci± oczka. Postaram siê znale¼æ schemat, wtedy bêdzie du¿o ³atwiej zrozumieæ opis.
Robienie równych oczek przychodzi z czasem, wiêc zachêcam do twórczej pracy. Im cieñsza niæ, tym ³añcuszek zgrabniejszy.
Pozdrawiam.
Skatla!
Twoje rzeczy s± tak piêkne, ¿e a¿ zazdro¶æ bierze...
Oczywi¶cie, ta pozytywna, motywuj±ca zazdro¶æ
Sposób dobierania kolorów, wzory i oczywi¶cie sam haft, na prawdê robi wra¿enie
Do³±czam siê do pytania Svany jak± we³enk± haftujesz? Czy mo¿e t± do gobelinów?
Dziêkujê za wskazówki Skatla,szczerze mówi±c nigdy nie wyszywalam ³añcuszkiem,ale samo wyszywanie uwielbiam.Twoje prace mog± byæ inspiracj±,ale podkre¶lam inspiracj±,bo na¶ladownictwa nie popieram.Potrafisz zmotywowaæ do pracy.. :)Sposób tworzenia ³añcuszka,opisa³a¶ bardzo obrazowo,mi to w zupe³no¶ci wystarczy.
Witam!
Widze, ¿e dziewczyny siê chwal± swoimi osi±gniêciami i to naprawde rewelacyjnymi
Widaæ fachow± rêkê. A ¿e sama troszke d³ubie to po d³ugich oporach postanowi³am wrzuciæ co¶ swojego
aczkolwiek nie uwa¿am by by³o tak super jak moich poprzedniczek.
Pozdrawiam!
Brawo Kadlin!!!!!!!
Jestem pe³na podziwu dla Twojej misternej roboty. Oczka ³añcuszka prawie niezauwa¿alne. Oj, napracowa³a¶ siê przy tym hafcie. Z przyjemno¶ci± ogl±da siê efekty.Tak trzymaæ!!! Pozdrawiam !
kocham was!!!!!!!
komeszenie w wielkim stylu!!!!
...moze kiedys bedzie mie stac na wasze wyroby.
Pozdrawiam i zaczynam zbierac butelki
Je¶li mogê daæ dobr± radê dla pocz±tkuj±cych hafciarek ³añcuszka, to proszê przy wysi±ganiu ig³y za mocno nie ¶ci±gaæ oczek ( szczególnie przy wyszywaniu na lnie). Pozostawienie odrobiny nitki spowoduje, ¿e haft bêdzie pracowa³ z tkanin± i lepiej siê uk³ada³. Pozdrawiam.
Witam wszystkich!
Do swoich haftów u¿ywam we³eny (polskiej ¦nie¿ki, gobelinowej, norweskiej, niemieckiej itp.) oraz muliny (lniane wyroby). Bardz± ³adn± i wyj±tkowo cieniutk± mia³y na sprzeda¿ Rosjanki na Wolinie: z³otówkê za jedn± szpuleczkê. Roboty tak± we³enk± jest du¿o, ale za to wyborny efekt. Marzy mi siê haft jedwabn± nici±, ale do tej pory nie uda³o mi siê spotkaæ w³a¶ciwej.
Je¶li kto¶ ma na zbyciu, albo mo¿e podaæ ¿ród³o to bêdê wdziêczna.
Pozdrawiam!
Witam!
Je¶li kto¶ by chcia³ wiedzieæ jak wygl±da haft cieniutka we³n± t± od Rosjanek o kótrej mówi Skatla to mój za³±cznik (post wcze¶niej) jest w³a¶nie takim przyk³adem
Pozdrawiam!
PS. Przyk³adam siê do pytania Skatli czy kto¶ ma namiary na jedwab do haftowania? Ale taki jedwab jedwabny, bo w sklepach mo¿na nabyc jedwabna niæ do haftowania sk³ad 100% poliamid
lub jedwabne nici ale do szycia i nies tety za cienkie do haftowania
Niedawno kupi³am jedwab do haftowania, ale dopiero po powrocie do domu sprawdzi³am w s³owniku, ¿e s³owo "rayon", które by³o na metce, oznacza sztuczny jedwab. Jednym s³owem wypu¶ci³am siê :/
Nici z prawdziwego jedwabiu kosztuj± ok. 7.50 za szpulkê. Chcê teraz przetestowaæ, jak bêdzie siê haftowa³o kilkoma niæmi w wi±zce (na zasadzie muliny).
Ja natomiast z³apa³am ostatnio przez allegro kontakt z kolesiem z Wroc³awia, który sprzedaje kolorowe nici lniane ró¿nej grubo¶ci i w paru odcieniach. Przy czym takie którymi da sie haftowac kosztuja 5 z³ za szpulkê oko³o 80 m (105x3) lub 100 m (33x4). Na razie mam inny haft do skoñczenia, wiêc nici pole¿± trochê, ale potem mam zamiar sprawdziæ, jak siê nimi haftuje. Acha, ten cz³owiek ma te¿ nici grubsze, nadaj±ce siê do szycia przeszywanic na przyk³ad.
Nale¿y poszukaæ na allegro w dziale militaria - paramilitarne - rycerstwo
Nazywa siê Krzysztof £obos.
Skatla! dziêki za podpowied¼ co do haftowania ³añcuszkiem - faktycznie lepiej to wygl±da jak siê zrobi najpierw kontury.
Od Krzysztofa £obosa kupujê len i przy nastêpnej dostawie zamierzam zamówiæ te¿ lniane nici. Ciekawa jestem jak bêdzie siê nimi haftowa³o...
Jak tylko znajdê woln± chwilê, to zainteresujê siê lnianymi niæmi. Ca³kiem niedawno spotka³am podobne nici w £odzi, ale nadawa³y siê tylko do szycia (by³y dziwnie woskowane i mocno skrêcone). Dziêki wielkie za wskazanie ¼ród³a. Pozdrawiam!!!!!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.