A jak± metode haftowania drogie Panie polecacie ma³o rozwinietemu manualnie (choæ z uszyciem przeszywalnicy czy koszuli sobie radzi:) ) berkowi :P. Chcia³bym sobie co¶ wychaftowaæ mam wzór, tylko jak± metod± naj³atwiej, i jaki¶ opis by siem przyda³ oczywi¶cie mo¿ecie mnie "odwiaæ" do lektóry
.
Pozdrawiam
Jak± naj³atwiej? Hmmm... ja sama stosujê trzy techniki - wspomniany wy¿ej ³añcuszek, dalej "na okrêtkê" (nie wiem jak to siê fachowo nazywa, niæ wk³uwa siê miejsce przy miejscu); trzeci± technik± jest wk³uwanie siê w poprzedni± niæ - ³adnie wygl±da przy "zawiniêtych" eleentach (powstaje z tego swego rodzaju ³ancuszek). Mo¿e zamieszczê skany ¿eby wyja¶niæ, o co mi chodzi
Wydaje mi siê jednak, ¿e ³añcuszek jest jednak naj³atwiejszy
D³u¿ej ju¿ chyba nie wypada mi milczeæ, muszê przyznaæ, ¿e bardzo podobaj± mi siê zamieszczone tu hafty i jestem pe³na podziwu dla Nat, Skatli i Kadlin ( przynajmniej Ich hafty pamiêtam). Sama co¶ nieco¶ tam robiê, ale nie jest to na tyle okaza³e, aby siê tym chwaliæ. Naprawdê, Wasze hafty s± bardzo ³adne.
A co do Pana Krzysztofa £obosa z Wroc³awia, to ja te¿ kupujê u Niego materia³y. S± dobre i niewiele kosztuj±. Czasem mo¿e byæ tylko problem przy d³u¿szych zamówieniach, bo ma On materia³y w kawa³kach niekoniecznie pasuj±cych do wygodnego wykroju.
Pozdrawiam
Witam i zachêcam jak najbardziej do wyszywania.
Pracy jest przy tym du¿o, ale za to efekty jak ciesz±...
Dobór techniki zale¿y przede wszystkim od wzoru. Nie wiem jaki planujesz, czy jednoelementowy, czy te¿ sk³adaj±cy siê z kilku segmentów. Na pocz±tek proponujê dok³adnie przenie¶æ wzór na materia³. Je¶li segmenty s± niewielkie, to mo¿na stosowaæ ¶ciegi pionowe i poziome, starannie zape³niaj±c miejsce, przy miejscu. Aby wzór by³ wypuk³y, mozna najpierw przeszyæ to miejsce ¶ciegiem fastryg± (w kierunku przeciwnym do wyszywanego).
Je¿eli wzór jest sporych rozmiarów to proponujê wyszyæ tylko obramowanie i nie wype³niaæ. Mo¿na zastosowaæ:
- ¶cieg za ig³±, zwarty, konturowy (zaczynasz od wk³ucia ig³y od spodu, przeci±gasz nitkê, cofasz siê o wybran± odleg³o¶æ w prawo, wk³uwasz w materia³ i przeci±gasz na tej samej linii o dwie d³ugo¶ci ¶ciegu dalej, znowu cofasz siê o jedn± d³ugo¶æ i wk³uwasz zaraz przy miejscu, z którego wychodzi³a nitka. ¦ciegi stykaj± siê i uk³adaj± w ci±g³±, zwart± ca³o¶æ(rz±d kreseczek),
- ¶cieg wodny - sznureczki, wykonuje siê wk³uwaj±c ig³ê o pó³ ¶ciegu nad lub pod poprzednim ¶ciegiem. Podobny do opisanego, tylko zaczynasz pracê do przodu, wbijasz ig³ê, cofasz pod materia³em np. o po³owê, wyci±gasz, i znowu do przodu, wk³uwasz, przeci±gasz na po³owie do góry... Powodzenia!
Przyszed³ mi na my¶l jeszcze jeden pomys³. Je¿eli wzór ma prost± formê, to mo¿na zrobiæ aplikacjê (nale¿y wybraæ materia³ o niestrzêpi±cych siê brzegach). Po narysowaniu konturu ornamentu wycina siê aplikacjê po jego linii. Je¶li aplikacje bêd± wyciete z tkaniny o strzêpi±cych siê brzegach, nale¿y przy wycinaniu przewidzieæ obr±bek. Brzeg aplikacji przeszywa siê prostym ¶ciegiem. Aplikacja jest jak najbardziej historyczna. Je¶li materia³ pozwoli to na aplikacji mo¿na te¿ co¶ niewielkiego wyszyæ. Do³±czam ma³± inspiracjê. Pozdrawiam!
Skatla, a próbowa³a¶ kiedy¶ haftowaæ na skórze? Wygl±da piêknie, ale trzeba do tego sporej si³y w palcach
Witam! Oczywi¶cie, ¿e próbowa³am,
ale sposobem: najpierw robi³am dziurki, a potem dopiero przewleka³am nitkê. Nie próbowa³am jeszcze aplikacji z we³enki lub jedwabiu, a do takich prac zachêcam.
Pozdrawiam!
Witam!
Co prawda ja przy Was jestem przedszkolakiem ale pochwalê siê co w³a¶nie zesz³o z tamborka - jest to moje pierwsze tak du¿e dzie³o.Zabrak³o mi niestety pomys³u na kolor dzioba (sugestie mile widziane) ale nied³ugo i to skoñczê. Mam natomiast pytanie techniczne:
jak przenosicie wzór na materia³
ten akurat uda³o mi siê przekalkowaæ - choæ z oporami - ale to by³ jasny materia³ a co jak jest ciemny lub kalka siê nie odbija? Podpowiedzcie proszê
pozdr.
Zawiszo, haft jest ¶liczny
Przenoszenie wzoru na materia³:
Przyszywasz sobie cieniutk± kartkê (najlepiej papier ¶niadaniowy) z wyrysowanym wzorem do materia³u, przez ni± wyszywasz kontury wzoru (niæ przecina papier), wyd³ubujesz papier ze wzoru i masz gotowy zarys haftu. Pozostaje tylko wypelniæ
Brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo proste
Pozdrawiam
Witam!
Bardzo ³adne ptaszysko! Przy takich kolorach bym zosta³a, wykonaj dziób nici± w odcieniu materia³u, ewentualnie bordowym zaakcentuj oko!
Co do przenoszenia wzorów, to przy ciemnych tkaninach rysujê pastelow± kredk±(sucha pastel). Dobrze siê nanosi, a przy poprawkach nie brudzi materia³u. Czyta³am kiedy¶ na Forum, ¿e kto¶ poleca o³ówek, którym rysuje siê wzór na papierze, a nastêpnie zaprasowuje na tkaninie. Pod wp³ywem ciep³a pigment zostaje na materiale. Nie mia³am okazji tej metody wypróbowaæ, je¶li faktycznie dzia³a, to ciekawa jestem refleksji. Pozdrawiam!
Zawiszo, gratulacje! naprawde ladne
Ja sie za haftowanie na skorze nie zabieram
W zeszlym roku wyhaftowalam wzor zlota nicia na jedwabiu (KOSZMAR) i potem przyszylam to do skorzanej tuniki - nigdy w zyciu wiecej! Cos okropnego, dawno tyle nie przeklinalam, co wtedy
Skatla, caly wzor rysujesz "na oko" czy jak? Bo ja zazwyczaj drukuje, wycinam, odrysowuje kontury, a reszte uzupelniam sama odrecznie. ale ten pomysl Mary z nitka jest niezly, trzeba bedzie sprobowac.
Przepraszam ze bez znakow diakrytycznych, ale pisze na niemieckiej klawiaturze.
Witam!
Przyznam siê ,¿e pomys³ Mary bardzo mi siê spodoba³...
Ja natomiast opracowujê projekt, albo gotowy powiêkszam na ksero do potrzebnych wymiarów i same kontury przenoszê przez kalkê. Co prawda nie widaæ ich prawie wcale, ale mam zarys sytuacji.
A potem rysujê kredk± potrzebne fragmenty.
Pozdrawiam!
WItam
Nanoszenie wzoru na we³ne przez papier ¶niadaniowy zdaje egamian w 100 %. Ma³e rady: Nanoscie fragmentami przy du¿ych wzorach, bo zanim naniesiecie tzw fastryg± na na we³enkê to ca³y papier zd±¿y siê wygnie¶æ i nie za bardzo siê nadaje do u¿ycia. I nitka, która nanosicie wzrór (kontury) lepiej jak jest tego samego koloru co w³a¶ciwe kontury, bo inaczej jest kupe roboty z wyd³ubywaniem jej
Haftuje 100% we³enka (gobelinow±?) zakupion± w Warszawie (7 metrów za 5 z³- drogo!!) na we³nie i powiem wam nawet a¿ tak bardzo siê nie rwie a haftuje 1/4. I potwierdzam lniane nici u Pana Krzysztofa K³obosa s± dostêpne w najró¿niastych odcieniach i ca³e szczêscie ma sklep w moim miecie ( Wroc³aw) i ca³y czas nie mogê dotrzeæ do jego sklepu, ale po waszych wypowiedziach chyba pójde i zaczne haftowac lnem. Czy wy ³±czycie lniane nitki by powsta³a taka niby mulinka lniania, tak chyba jest szybciej nie
a s³uchajcie krajki lniane.. to jeszcze marzenie...
Pozdrawiam i do roboty kobity do roboty sezon za nie³ugo
Svana
Witam!
A s³ysza³y¶cie o tym magicznym pisaczku co niby to rysujesz na papierze wzór i odprasowujesz go i zostaje na materiale ? Bo tak sie zastanawiam czy co¶ takiego naprawde istnieje. Je¶li tak prosba o opinie na ten temat no i oczywi¶cie ceny i gdzie mo¿na nabyæ
A metode Svany "na nitke" bardzo chêtnie teraz wypróbuje, bo sen z o czu spedza³o mi przerysowanie do¶æ skomplikowanego wzoru na ciemno zielon± we³ne
Svana co do lnianych krajek: jak tylko zakupie kilka kolorowych szpuleczek lnu to zaraz co¶ spróbuje utkaæ i dam znac czy warto
i oczywi¶cie czy sie da, bo jeszcze nic nie wiem na temat ich wytrzyma³o¶æi.
A co do we³ny do haftowania to w 3mie¶ie jest taka firmy DCM (jakas francuska) jest 2,60z³ za 10 metrów, sk³ada sie z 5 nitek, ale niestety pojedyñcz± nicia nie da sie haftowaæ
bo rwie sie niesamowicie. Choæ haft podwójn± jest bez zarzutów. Je¶li chcesz moge ci nabyæ jaki¶ motek w drodze próby i przes³aæ.
Pozdrawiam!
Je¶li chodzi o ten magiczny pisaczek, to co¶ takiego istnieje na pewno, ale w Polsce siê jeszcze z tym cudem nie spotka³am. Widzia³am jedynie w Burdzie, a w du¿ej czêsci ta gazeta ma przedruku z Niemiec, wiec podejrzewam, ze na tamtym rynku o to ustrojstwo ³atwiej.
Ja wreszcie zaczê³am robiæ pozytekkz we³ny zakupionej od Katii na Wolinie i musze przyznaæ, ze jest rewelacyjna - choæ praca ni± do "szybkich" nie nale¿y, bo we³enka cienka naprawdê. Ale siê nie rwie i jak sie okazuje jest ca³kiej wydajna. A jaki efekt! (jak ju¿ wymêczê tunikê dla mojego Torviego to siê pochwalê
)
Ten o³óweczek widzia³am w Jysk za 17,50 ale by³ tylko ciemnozielony. podobno bywaja inne kolory...
Witam!
Dziêki wielkie za wskazówki w sprawie o³ówka, postaram siê go nabyæ i to jak najszybciej, bo planujê sobie na sezon wyszyæ wierzchni± sukniê!
A poza tym mam ma³e pytanie, co do tych lnianych nici do wyszywania. Bo ostatnio, kupi³am kilka na próbê. Faktycznie, maj± bardzo ³adne kolory i s± równe,wiêc haft bêdzie ³adnie siê uk³ada³ na materiale ale...jak przygotowujê len do skrojenia, to go dekatyzujê, bo wiadomo, ¿e lubi siê skurczyæ i czasami puszcza kolor. W takim razie jak zachowa siê niæ ? Czy te¿ nale¿y j± zdekatyzowaæ, a jak potem wysuszuæ szpulkê?!
Czy kto¶ ju¿ tymi niæmi wyszywa³?
Za to ja mam pytanie z troche innej beczki: ile bierzecie za wyszycie komu¶ ubrañ? jak to wyceniacie?
Kole¿anka obieca³a zaj±æ siê moimi ubraniami, ale nie wiem jak± sume mam jej zaproponowaæ? Bêdê wdziêczna za jakiekolwiek sugestie.
Pozdrawiam
Witam.
Wyszywanie jest spraw± bardzo indywidualn± i trudno wyceniæ robotê, je¶li siê nie widzi wzoru, ani rozmiaru pracy. Ja mogê zaproponowaæ dopiero wykonanie po sezonie, poniewa¿ jestem zawalona robot±. W³a¶nie wyszywam koszulê dla pewnego pana, a trzy zamówienia czekaj± w kolejce. Nie mówi±c ju¿ o haftach dla siebie.
Pozdrawiam i radzê skorzystaæ z pomocy kole¿anki, albo poczekaæ.
Zgadzam siê, taki jednoznaczny cennik trudno jest ustaliæ. U mnie zalezy on od kilku "sk³adowych":
- wielko¶æ wzoru - czy same kontury, czy wype³nienie tylko "w ¶rodku", czy na przyk³ad ca³a wype³niona "ta¶ma"
- jego skomplikowanie (plus ilo¶æ kolorów)
- rodzaj materia³u i nici
Dlatego ja równie¿ cene ustalam dopiero po obejrzeniu wzoru i ocenieniu, ile pracy to zajmie. I podobnie, do pocz±tku sezonu to ju¿ raczej nowych zleceñ nie wezmê, bo mam kilka zaleg³o¶ci. Chyba ¿e chcia³aby¶ mieæ co¶ dopiero na Wolin.
¯eby wyceniæ Twoj± propozycjê, musia³abym j± zobaczyæ - to chyba dotyczy nas wszystkich. Mo¿e Twoja kole¿anka sama zaproponuje cenê? Skoro siê tym bawi, bêdzie wiedzieæ, na ile ceni swoj± pracê.
nie bede tutaj odkrywcza
Wszytko zale¿y tak naprawde od tego ile wyhaftowanie danego wzoru zajmie czasu. Jesli bedzie to prosty wzór i jeden góra dni dni to pracy nie bedzie kwota zbyt wysoka, natomiast je¶l³i bedzie tu mowa o kilku tygodniach mozolnej pracy...... to juz niestety zaczyna sie robiæ kosztownie.
Prawda jest tez taka, ze wa¿ne jest "czym i na czym": jesli to bedzie cienka we³enka na we³nie - patrz mój za³±cznik kilka postów wcze¶niej z pe³nym wype³nieniem - to jest to duuuuuuuuuu¿a kwota, je¶³i natomiast bedzie to powiedzmy kontur i grub± we³n± - nie powinna byæ to kwota do przyjêcia dla zwyk³ago "zjadacza chleba"
Odwo³am sie jednak to tego co mówi³y dziewczyny wcze¶niej - podrzuæ wzór a bedziemy w stanie orientacyjnie okresliæ jaka by mog³a byæ teoretycznie cena.
Pozdrawiam!
hm... Wzor jest dopiero w fazie wykonywania(przez mojego meza, ktory zagarnal caly talent plastyczny
)
bedziemy mieli tego sporo - wzor z wypelnieniem na dole sukienki szer okolo5 cm,
na fartuch
i mezowa koszule...
Znajoma zdeklarowala sie wyszywac za dobre slowo bo ona to lubi i lubi tez nas
. Jest to jednak tyle roboty, ze nie mam sumiienia pozostawic jej bez jakiegos ekwiwalentu pienieznego.
Odnosz±c siê do postu Vlasty z 16 maja 2004 (oj dawno!). Mogê powiedzieæ ¿e pokrewne wzory wykry³am u K. Moszyñskiego -ta "ceg³a w 2 tomach w 4 czê¶ciach(w jednym z tomów- sorry nie pamiêtam którym).Odnosz± siê one do hawciarstwa geometrycznego S³owian...i jest tam tego wiêcej...tylko które by³y stosowane w interesuj±cych nas czasach- tego nie powiem- mogê jedynie stwierdziæ,¿e niedaleko pada jab³ko od jad³oni...wiêc chyba mo¿na stosowaæ z czystym sumieniem.
Skanera jeszcze nie posiadam , ¿eby Wam wys³aæ...Sama korzystam z biblioteki .
Hafty wczesne to do¶æ ogulne pojêcie. Bardzo podobaja mi sie wszelakie plecionki zarówno zwyk³e jak i z motywem zwierz±t ( zw³aszcza wilki) ale nie wiem czy moge ich u¿ywaæ przy stroju s³owiañskim, jako¶ tak nie pasuj± mi kab³aczki skroniowe i plecionka z wilkiem. Napiszcie mi czym harakteryzowa³y sie hafty s³owiañskie i jak odro¿niæ je od ca³ej reszty.
Witam.
Raczej odradzam tego typu zdobienia( zw³aszcza celtyckie plecionki). Z tego co pamiêtam to u S³owian zdobnicz± funkcjê pe³ni³y kolorowe krajki we³niane lub hafty. Proponujê czerpaæ inspiracje z motywów z wyrobów skórzanych, ko¶cianych i srebrnych.
Pozdrawiam.
Pozwolê sobie nieco od¶wie¿yæ temat. Od pewngo czasu zaczê³am zajmowaæ siê haftem na strojach historycznych. Wykonujê je tylko wy³±cznie dla siebie i znajomych. Kiedy¶ planowa³am na tym dorabiaæ, ale dosz³o wiele obowi±zków zawodowych i haft sta³ siê zajêciem hobbystycznym.
Kadlin wspominia³a o we³ence gobelinowej firmy DMC. Uwa¿am lepsza jest firmy Anchor, ze wzglêdu na wiêkszy wybór kolorów. Oba rodzaje we³enki sk³adaj± siê 4 skrêconych ze sob± nitek. Poza tym da siê haftowaæ pojedyncz± nici±. Mo¿e trochê siê rwie, ale odrobina wprawy i nie ma z tym problemów.
Do przenoszenia wzoru na we³nê wykorzystujê technikê fastrygi, ale przez cienk± bibu³kê a nie papier ¶niadaniowy. Kolor fastrygi jest zawsze taki sam jak konturu.
ja rowniez postanowilam przyozdobic moja suknie haftami... zeby byc historyczna nie uzywalam muliny czy kordonka jak zauwazylam u niektorych, tylko kupilam jedwabne nici.. i haftowalam, haftowalam w nieskonczonosc, na razie obszylam tylko rekawy i zeszlo mi na nie pol kilometra nici!! ale skonczylam i z duma Wam je pokazuje, choc uwiezcie, zdjecie nie oddaje ich kolorytu, ktory zmienia sie wraz z katem padania swiatla!
slawa!!!
Vesno, haft jest bardzo ³adny, ale przy wype³nieniu du¿ej powierzchni nitka trochê odstaje. Do wype³niania takich przestrzeni stosuje siê specjaln± metodê - ci±gniesz nitkê do po³owy, a potem odrobinkê j± cofasz pod spodem i na górze ci±gniesz dalej. Brzmi bardzo zawile, chocia¿ jest proste
Niestety, rysunku nie mogê podes³aæ, bo nie posiadam skanera
wiem o co ci chodzi, wlasnie taka metode stosuje:) a odstaje delikatkie to normalne - bo jest cienka a nie ukrywa z gdzieniegdzie moglam slabiej naciagnac
Czy kto¶ ma mo¿e jakie¶ stronki www na któych znajde hafty z IX - XI wieku? Chce wyhaftowaæ kobiecy strój s³owiañski ale nie mam pojecia jakim haftwem
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4527
9 stron na temat wczesnych haftow, poczytaj
Czy ktos ma moze wzory haftów z IX - XI wieku? Chodzi mi o te które by³y wyszywane na S³owiañskich strojach kobiecych. Prosze o strony www. Wiem tylko tyle ¿e popularne byly motywy ro¶linne choæ i ta informacja nie jest prze ze mnie dok³adnie sprawdzona...
Plameno, na dzieñ dobry proponujê przejrzeæ Frehê - trochê tego siê znajdzie, chocia¿by watcher poda³ wzory s³owiañskich strojów damskich, obhafowane niektóre te¿ sa.
A tak w ogóle, to zapraszam do biblioteki - strony www mog± byæ uzupe³nieniem, ale i tak - nie têdy droga. A przynajmniej - nie tylko.
sretno
Nat
Troszkê zdjêæ i rysunków haftów z Suzdala (XI-XII w.)
tutaj.
Pozdrawiam!
Vlasta
powrócê jeszcze na chwilê do tematu lnianych nici
otó¿ uda³o mi siê takowe pozyskaæ poprzez wyci±gniêcie osnowy/ w±tku (bez znaczenia
) z lnianego materia³u. Materia³ powinien mieæ do¶æ lu¼ny splot, bo to u³atwi ca³± sprawê. Jest to do¶æ upierdliwe, ale cel powinien u¶wiêciæ ¶rodki
Uwa¿am, ¿e mimo wszystko lepiej kupiæ gotowe nici. Wydatek nie jest wielki (5 z³ to nie maj±tek), a s± naprawdê dobre i mocne. A takie wyci±gniête z materia³u... po prostu nie s± odpowiednio skrêcone, no i nie s± tak równe - co owocuje czêstym rwaniem i szarpaniem siê. A poza tym, nie s± tak mocne. Ale to moje prywatne zdanie jest - je¶li kto¶ woli, to niech niszczy materia³, z którego móg³by co¶ uszyæ
Witam. Mam pytanie chcia³bym sobie co¶ wyhaftowaæ na tunice zamiast krajki (odgrywam wikinga 10 w.) i my¶la³em o wzorku stylu przeplataj±cych siê 2 szlaczków i pytanie brzmi: czy w haftach wikiñskich by³y motywy wij±cych siê "smoków" tak jak wzorowali swe ³odzie?
Pytanie : Od którego wieku mamy do czynienia z charakterystycznym motywem zdobniczym na koszulach ukrañskich ( chodzi o ten gêsty haft geometryczny ) ?
Pewien pomys³ powsta³ mi w g³owie i chcia³abym siê skonsultowaæ na ile ma on sens.
Po uszyciu sobie niez³ych ciuszków na XIII zapragnê³am mieæ te¿ dworskie/eleganckie mieszczañskie. Co oznacza, ¿e z haftami (przynajmniej tak mi siê wydaje). A pomys³ jest aby to wyhaftowaæ haftem kaszubskim.
Ciut historii tego haftu: Na prze³omie XII i XIII ze ¶rodkowej polski przyby³y zakonnice, które za³o¿y³y klasztor w ¯ukowie i przywioz³y ze sob± specyficzny haft. By³ on pocz±tkowo wykonywany na ornatach tylko i wy³±cznie nici± z³ot± i srebrn±. Z czasem przeszed³ do ludu, gdzie u¿yto nici lnianych i w siedmiu kolorach.
Zatem mój haft by³by w³a¶nie z³oty/srebrny/z³oto-srebrny. Ale czy nadawa³by siê na takie dworskie ubranko czy nie, skoro w moim ¼ródle pisano tylko o tym, ¿e najpierw u¿ywano go do zdobienia ornatów a potem ludowo?
to ja siê pochwalê kolejn± "robótk±" mam nadziejê ¿e link zadzia³a
http://img138.imageshack.us/my.php?image=d...05814jyb0yz.jpg
Ja mam skromne pytanie a raczej pro¶bê czy ktos z was móg³by mi podac adresy stron lub same obrazki haftów z koñca 13 w.(od 1280r. do 1300r.) by³bym bardzo wdziêczny...
Pozdrawiam
Bart'osh
CYTAT(Zawisza)
to ja siê pochwalê kolejn± "robótk±" mam nadziejê ¿e link zadzia³a :devil:
http://img138.imageshack.us/my.php?image=dscn05814jyb0yz.jpg
Zawiszo móglby¶ zrobiæ ma³e zbli¿enie twoich hawtów bo z daleka wygl±daja bardzo niewyra¿nie choæ ciekawie :D
Mam nadziejê, ¿e kogo¶ zainteresuje ta strona
http://heatherrosejones.com/mammen/ - dla mnie miodzio - na koñcu projekty - ³±cznie z kolorami :D
Ja mam z kolei pytanko, na które w zasadzie jest ju¿ za pó¼no, ale co tam - mianowicie, ja na swojej XIIIwiecznej sukni zrobi³am bia³e hafty (na mod³ê Maciejewskiego, ¿e tak to ujmê), ale sam wzór jest wziêty ze Speculum Majus. Jednak nie jest to rekonstrukcja (no, mo¿e w cudzys³ów) haftu, który postaæ mia³a na szacie lecz fragment bordiury iluminacji. Czy mogê i¶æ siê schowaæ i nie pokazywaæ, czy niekoniecznie? :P
Pozdrawiam
ludzie .. ale nam chodzi o gotowe wzory , które mo¿na sobie naszyæ na koszuli np ... mi osobi¶cie chodzi o co¶ takiego ciekawego , aczkolwiek niezbyt skomplikowanego na rêkawy i na dó³ koszuli
najlepiej prosze o jaki¶ kontakt na prv
S³awa
Poszukujê informacji na temat wykonania (je¶li da radê to i wzorów- zdjêæ muzealnych) haftów 13 wieku. Podane wcze¶niej stronki znam jednak na moje potrzeby to trochê za ma³o- wiêkszo¶æ zdjêæ nie pokazuje splotu oraz przebiegu nici. Mo¿e ktos ma do¶wiadczenie w wykonywaniu haftów z tego okresu (wiem ¿e by³ haft krzy¿ykowy, mieszano techniki- potrzbujê obszyæ dekolt kaftana). Je¶li kto¶ zna dobre strony muzeów które zawieraj± zdjêcia by³abym wdziêczna. Sama te¿ szukam w necie, wiêc jak znajdê co¶ to siê podzielê- ale pomoc te¿ siê przyda.
Bardzo przydadz± siê porady praktyczne- normalnie nie zajmujê siê tym okresem.
Odna, nie wiem, czy czytasz po rosyjsku,
tutaj na forum by³ temat o haftach, mo¿e znajdziesz co¶ ciekawego?
Pozdrawiam!
Vlasta
Po rosyjsku nie czytam- ale zdjêcia (pismo obrazkowe
) Wystarcz±, du¿o tam ciekawych rzeczy i linków. Bardzo dziêkujê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.