Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Turniej Rycerski w Chêcinach ->23-25.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2, 3, 4
Robert Bagrit
Data: 23-25 lipca 2004
Nazwa wydarzenia: II Turniej Rycerski w Chêcinach
Miejscowo¶æ: Chêciny
Organizator: DRZKwCh
Charakter imprezy: impreza na zaproszenia, datowana do XVIIIw
Cezary
Na wstêpie ma³a poprawka w tytule jest 23-25 06 a powinno byæ 23-25 07 czyli nie czerwiec tylko lipiec.
crazy.gif
W dniach 23-25 lipca - po raz drugi ju¿ – odbêdzie siê turniej rycerski w Chêcinach. Impreza jak w poprzednim roku na zaproszenia i jak poprzednio bez okre¶lonego okresu historycznego. Zapraszamy wszystkich bez wzglêdu na to jak± odtwarzaj± epokê. Tym którzy byli nie muszê chyba mówiæ co siê bêdzie dzia³o a dla tych, którzy z ró¿nych powodów nie trafili na nasz± imprezê powiem tylko, ¿e zachêcam. Jak widaæ impreza przewidziana jest na 3 dni, i tak:

Pi±tek 23 lipiec

- rozstawianie kramów, koñcowe poprawki placu turniejowego przed rozpoczynaj±cym siê turniejem
- mo¿na ju¿ zje¿d¿aæ wczesnym popo³udniem
- lu¼ne pojedynki, bogurty, zabawy plebejskie
- pó¼nym wieczorem biesiada rycerska

Sobota 24 lipiec

09.00 pobudka
10.00 ¶niadanie
12.00 uroczyste rozpoczêcie turnieju
o powitanie i przedstawienie poszczególnych dru¿yn
o odczytanie regu³y rycerskiej
o przedstawienie zasad panuj±cych na turnieju
o krótkie przedstawienie konkurencji turniejowych
o zapoznanie rycerzy z planem imprezy

13.00 zapisy do poszczególnych konkurencji
13.30 turniej walk pokazowych
o walki w których ocenia siê atrakcyjno¶æ przygotowanych przez rycerzy scenek, improwizacji i lu¼nych harców przy u¿yciu broni wszelakiej

15.00 obiad
16.00 turniej ³uczniczy (I konkurencja) – strzelanie na skupienie
17.30 turniej walk pieszych (I czê¶æ)
o na przewagê 3 trafieñ
o do upad³ego

19.0 bitwa XV lub XVII wieczna
20.0 inscenizacja /pokaz przygotowanych przez nasz± dru¿ynê/
21.00 biesiada rycerska a¿ do rana

W czasie trwania poszczególnych konkurencji równocze¶nie odbywaæ siê bêd± zabawy plebejskie

Niedziela 25 lipiec

09.00 pobudka
10.00 ¶niadanie
11.00 msza po ³acinie w pobliskim ko¶ciele
12.30 zabawy plebejskie
o kangurki
o rzut toporem do celu
o walka z wiatrakiem
o walka na poduchy
o przeci±ganie liny
14.00 turniej ³uczniczy (II konkurencja) - strzelanie na szybko¶æ
15.30 turniej walk pieszych (II czê¶æ)
17.00 uroczyste zakoñczenie turnieju
o wy³onienie zwyciêzców
o wrêczenie nagród
17.30 koncert muzyki dawnej

Oczywi¶cie jest to raczej zarys programu imprezy, kilka rzeczy mo¿e siê jeszcze zmieniæ ale oczywi¶cie o wszystkim bêdê informowa³ na bierz±co.

Pozdrawiam,
Cezary Mieleniewski
Bagpiper
a jak z wczesniakami?? mozna sie pojawic?
Cezary
oczywi¶cie , niezale¿nie od odtwarzanego okresu historycznego ka¿dy jest mile widziany.
Wilkomir
Witam!!!

Mam nadzieje ze mój piesczak tez jest mile widziany crazy.gif

P.S. Moze ktos pamieta kto go pobil w zesz³ym roku, bo teraz nadarza sie okazja wymierzenia sprawiedliwosci maniac.gif owemu zbójowi.
Cezary
no czego mozna sie dowiedziec rok po imprezie ... ktos popsztykal sie z twoim pieskiem cool.gif , có¿ szkoda ze tak pozno sie dowiaduje, ale psu nic powaznego mam nadzieje sie nie stalo... moze po sladach zêbów na ciele psa mo¿na by dojsc kto to...
LuCK
Czy chodzi o te Chêciny ko³o Kielc?
Jak mo¿na zdobyæ zaproszenia na t± imprezê?
Fionn
Tak ... chodzi o Chêciny ko³o Kielc. A zaproszenie ... to pewnie Czarka trzeba mêczyæ... wiem, wiem... b³yskotliwa odpowied¼. Tak apropos Czarku czy dosta³e¶ mojego maila???
Bagpiper
impreza jest prawdopodobnie otwarta
tak chodzi o checiny kolo Kielc
LuCK
CYTAT(Bagpiper)
impreza jest prawdopodobnie otwarta

Chyba jdnak nie, bo zarówno Robert Bagrit jak i Cezary pisz± ¿e na zaproszenia smile.gif
Bagpiper
oj moje niedopaczenie....ale wydaje mi sie ze wystarczy chec przybycia w dobrym stroju i z dobrym nastawieniem (na swietna zabawe!!) i dostanie sie zaproszenie bigsmile2.gif bigsmile2.gif
wyslij PW do cezarego i sie dowiesz
LuCK
CYTAT(Bagpiper)
oj moje niedopaczenie....ale wydaje mi sie ze wystarczy chec przybycia w dobrym stroju i z dobrym nastawieniem (na swietna zabawe!!) i dostanie sie zaproszenie bigsmile2.gif bigsmile2.gif
wyslij PW do cezarego i sie dowiesz

Ju¿ wys³alem maila. Mo¿e siê tam zobaczymy smile.gif
Wilkomir
Witam

Napewno sie zobaczymy bo Cezary to spoko koles, tylko mam jedno ale do poprzednich Chêcin, kie³basa przez 3 dni na 3 posi³ki dziennie crazy.gif , wstret mi do dzis pozosta³ , mam nadzieje ze tym roku bedzie choc na zmiene raz kie³bacha raz kaszanka bigsmile2.gif
Sean
Witam.
My siê te¿ z chêci± pojawimy w Chêcinach.Tylko te zaproszenia...
Cezary pewnie pamiêta takich dwóch Szkotów z £odzi co to ³azili z kufelkiem pe³nym whiskey i spijali uczestników.To by³em Ja i mój serdeczny kolega z Iro-Szkockiej kompanii
Fionn.
Nie mogê siê doczekaæ spotkania z Nordavind.
Pozdrowienia dla Tostera!
Jarek Przyby³o
Sean je¶li to ty jeste¶ na avatarku to stawiaj sie w blachach a nie w kilcie bigsmile2.gif Jak nas Cezar zaprosi to zrobimy porz±dn± blaszan± bitewkê, a wtedy im wiêcej ¿elaza tym lepiej.
Fionn
A ja stawiê siê i w kiltcie ...i w blachach. A co mi tam bigsmile2.gif

... no i obowi±zkowo z whiskey mad.gif
Sean
Ja bêdê w tym roku w pe³nej p³ycie.Razem z moimi kolegami z bractwa.I nie ukrywam,¿e chcemy wygraæ!!
W zesz³ym roku by³em z innym bractwem(pozdro dla Iro-Szkotów).

P.S Fionn zrób sobie jakie¶ nogawice do tych blach bo w kilcie bêdziesz wygl±da³ "mrocznie".A przecie¿ zapominamy ju¿ o "mrokach ¶redniowiecza".
Niech bêd± z takiej samej we³ny jak kilt(patrz Siwy).
Sean
Dêbno?Odrow±¿?Chyba w zesz³ym roku by³em na turnieju w Dêbnie.
Tak!Z kumplem t³ukli¶my siê dwójkami i pili¶my piwsko.Fajna impreza.

Dobra.Jarku masz u mnie jak w banku ¿e stawimy siê w blachach(l¶ni±cych i w ogóle).
Znowu bêdzie masakra!!
Fionn
Sean jasne, ¿e bêdê w nogawicach ... tylko jeszcze nie wiem jakich( jak se chcia³em ³adne w czarno-turkusowe r±by zrobiæ to us³ysza³em, ¿e w ¿adne kratki ect. mnie na grunv nie wpuszcz± puki im tego na rycinie nie poka¿e ...a ja to chyba gdzie¶ widzia³em, pytanie tylko gdzie...).

A kilt swoj± drog± te¿ biorê. smile.gif
Sean
S³uchaj.¯e ja birga³em w zesz³ym roku na Grunwaldzie w kilcie to tylko przypadek.
Ale tutaj mówimy o Chêcinach.I nogawice w waszych barwach by³y by mile widziane podczas walki(tak s±dzê).
A na Grunwald ja sam bym was nie pu¶ci³ w kiltach.Nie do obozu!!I nie w tym roku!!

Sorry.Trochê siê zmieni³y zasady.
Fionn
Nie biorê kiltu na Grunv... tylko na Chêciny...sorry za nie jasn± wypowied¼.
Jarek Przyby³o
Sean wybacz nie bardzo ciê kojarzê, bo wogóle niewiele kojarzê. Taka ju¿ dola organizatorów ¿e niewiele kojarz± smile.gif Ja tam fajterem wielkim nie jestem ale jak wszyscy siê wybierzemy to mamy tam paru , wiêc sie pilnujcie bigsmile2.gif My¶lê ¿e siê bêdziemy dobrze bawiæ.

Pa

P.S. a w Dêbnie to sk±d siê wziêli¶cie i jak ¿e¶cie wygl±dali, abym sobie przypomnia³, czy byli¶cie w blachach ?
Sean
Byli¶my pod nazw± Weso³a Gromadka ¶w.Jarz±bka.
Takich 3 go¶ci z mieczami dwurêcznymi.Wpadli¶my wypili¶my duuuuu¿o piwa i zabrali¶my siê do domu.
Evan
No taaaak, fajnie ze sie tak pó¼no dowiadujemy :( teraz to nie wiem czy bedziemy zupe³nie ju¿:(
Sean
Oj biedactwo.A tak mówi³es ¿e Chêciny na sta³e zawitaja do waszego kalenda¿a.I co??Zapomnia³o siê?

Jak nie pojedziecie to z kim bêdê walczy³ w bojowym,co?
Evan
Wiesz chêciny mia³y byæ w sierpniu i tak sie na nie szykowali¶my... jakby¶my wiedzieli miesi±c wcze¶niej....
Bagpiper
bedzie boska imprezka bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
pogadam z Cezarym to moze pozwoli jakies warsztaty o kuchni w sredniowieczu dla was poprowadzic - a no i praktyczne zajecia (czyli byc kuchazem checinskim bigsmile2.gif bigsmile2.gif ) to wtedy obiecuje ze nie bedzie kielbasy przez 3 dni devil.gif heheh
Cezary
ho ho ho
a u nas kielbasy w tym roku bêdzie jak na lekarstwo...
Oczywiscie ka¿dy chêtny do kucharzenia jest poszukiwany, rozmowy kwalifikacyjne i praktyczny egzamin tuz przed imprez± icon_wink.gif
Bagpiper
no to dostalem te robote bigsmile2.gif cool.gif
Evan
-What did St.Patrick say when he was driving the snakes out of Ireland?
-I don't know...
-"Are You OK in the back there Lads?"
Bagpiper
sic!!! bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Fionn
Czarku jak nie bêdzie kie³basy to czym my bêdziemy graæ w szkotkê?!!!
Evan
No W³a¶nie,,,,, NARÓD CHCE KIE£HBASY!!!!!
MY CHCEMY KIE£BASY!!! MY CHCEMY KIE£BASY!!! MY CHCMY CHCEMY KIE£BASY!!! ! MY CHCEMY KIE£BASY!!! MY CHCEMY KIE£BMY CHCEMY KIE£BASY!!!
Bagpiper
wywrotowiec jakis bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif NIE MA KIELBASY JEST TYLKO OCET!! crazy.gif
Sean
Kie³basa....tak to by³o cos pieknego.Po meczu szkotki (baronki)kie³basa sama zesz³a z boiska.Jesli mi pozwoli dowódca to te¼ bym trochê "pokucharzy³".Na Grunwaldzie bêdê jednym z kucharzy(ehhhh).
Bagpiper
Sean -----> no to bedzie nas 2 a tyle mord do wyzywienia bigsmile2.gif bigsmile2.gif ale mam nadzieje ze damy rade co? devil.gif
Villentr
Spoko Evan po drodze na Chêciny wst±pi sie do ¿abki (¿abkó przecie ci w polsce jak mrówków) i kupi sie worek z kie³bas±
Sean
Bagpiper---->musimy dac radê bo jak nie to nas na pal wbij±.

Mam nowiu¶ki kilcik HUUURAAAA!!
Fionn
Bagpiper ... hmm... kucharz powiadasz??? ... to mo¿e masz gdzie¶ na zbyciu przepis na na haggis? Albo jakie¶ inne szkockie przysmaki? By³bym wdziêczny.
Bagpiper
fionn - ano mam ale watpie ze uda ci sie zebrac wszystkie skladniki a w szcegulnosci pechez barani bigsmile2.gif
Villentr
Fion a pmiêtasz ¿e obieca³e¶ w zesz³ym roku, ¿e jak sie w kilcie pojawisz to z ogolonymi nogami??
Mogliby¶my wtedy zrobiæ ma³y konkursik piêkno¶ci - my wystawimy Onisia, ch³opaki z NordaWind np Tostera.
A i inni pewnie dorzuc± swoich kandydatów
Sean
Ano takkkkk...Golenie nó¿ek!!!Jak Fionn nie dotrzyma obietnicy to Ja siê tym zajmê!

Zabieram maszynke do golenia!
Kinia
CYTAT(Sean)
Na Grunwaldzie bêdê jednym z kucharzy(ehhhh).

To ju¿ wiem u kogo sie sto³uje devil.gif

pozzdrawiam
Fionn
Pód³o panowie jedyne co na zesz³ych Chêcinach obiecywa³em to nie wam psu braty jeno czcigodnej damie co to ¿on± dorgiego Mac Mouse zosta³a... i nie by³o to ogolenie nóg jeno co¶ zupe³nie innego. Co do golenia mi nóg... serdecznie zapraszam byle by¶cie sobie panowie wizytê u chirurga szczêkowego zamówili (z tym chirurgiem nie ¿artujê... obiecujê).

Begpiper nie ma problemu pêcherz wytniemy Sean'owi bo mi ostatnio podpad³ mad.gif
Villentr
Sean ty widzisz to co ja?? crazy.gif
On nas straszy?? cool.gif
hm chyba wykopie stare ¿yletki, gdzie¶ jeszcze powinienem je mieæ (podobno takimi bardziej boli) ass.gif
Sean
No patrz jeszcze siê nie nauczyl.
Ale skoro bêdzie próbowal bic to przetestuje mój nowiutki helm.(r±czkê sobie rozwali o mój "Siedl±tków").
M¶cis³aw
Dobra panowie i panie
Kto sie pisze na chêciñski nieoficjalny konkurs na "mistrza fermentacji"?

Zasady s± proste:
- osoby startuj±ce w konkursie MUSZ¡ wystawic do konkursu swoje w³asne wyroby winne lub miodowe lub piwne (conajmniej z butelkê),
- jury stanowi± TYLKO uczestnicy konkursu,
- zwyciêsca wy³aniany jest przez g³osowanie..........je¶li jeszcze bêdziemy mogli.

Oczywi¶cie konkurs odbêdzie siê jedynie gdy zg³osz± siê jacy¶ chêtni,
je¶li nie to wypijê swoje wina sam.
LuCK
CYTAT(M¶cis³aw)
Dobra panowie i panie
Kto sie pisze na chêciñski nieoficjalny konkurs na "mistrza fermentacji"?

hehe, no to jak jest taki konkurs to mogê przywie¼æ parê flaszek pó³rocznego czwórniaka smile.gif
Micha³ ¯elazo
Witam.

A mo¿e co¶ poza wymian± informacji na temat nóg mêskich ???

Mo¿e napiszemy kto w czym siê pojawi ???
Mo¿e ju¿ siê na bitwê zaczniemy ustawiaæ, ¿eby nie by³o na ostatni± chwilê ???

No to zacznê od siebie:
Angol, II po³owa XV wieku, lojalny poddany czerwonej ró¿y Lancasterów, lekkozbrolny (kolcza, ³okcie, kolana, rêkawice, he³m...) icon_cool.gif

Pozdr.
M.
Villentr
Jako ¿e impreza ma charakter "open" nie mo¿na za bardzo naciskaæ na uczestników, bo przecie¿ nie namówisz szkota by swoje kud³ate nó¿ki okry³. bum.gif

My¶le jednak ¿e powinno siê okre¶liæ minimum czyli kolcza 10cm poni¿ej krocza + rêkaw za ³okieæ, rêkawice i cosik miskowatego irish.gif (garnek lepszy) na g³owe. - to jako minimum absolutne.

Pamiêtam jak bieg³ego roku jeden z dzielnych wojów "norda wind" wylecia³ bez rêkawic (mia³ czerwone spawalnicze zle twierdzi³ ¿e mu kolorystycznie do trawynie pasuj± wiec je zdj±³) i po pierwszej bitwie mia³ piêknie obdarty palec ze skórki.... devil.gif

A i ³ucznicy niech sobie os³ony na strza³y za³atwi±, bo z tym te¿ by³ problem - jedna pacynka wielko¶ci czere¶ni druga jak jab³ko bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.