Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Turniej Rycerski w Chêcinach ->23-25.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2, 3, 4
Micha³ ¯elazo
Witam.

Chodzi mi o to, ¿e mo¿naby dowiedzieæ siê ilu bêdzie walcz±cych i z jakich okresów maj± swoje stroje i uzbrojenie, ni bêdziemy chyba robiæ kichy i puszczaæ wikola na mediolankê bigsmile2.gif
Jakby by³o du¿o osób i we "wczesnych" klimatach i odtwarzaj±cych pó¼ne ¶redniowiecze, mo¿na nawet dwie bitwy zrobiæ, a co smile.gif

Je¶li chodzi o bezpieczeñstwo, to nie wyobra¿am sobie, ¿eby do bitwy wyszed³ ktokolwiek poni¿ej rêkawic kolczych, a najlepiej jakby by³y same p³ytówki (w pó¼nym ¶redniowieczu, oczywi¶cie...). Co do pacynek wystarczy je¶li wcze¶niej organizatorzy umieszcz± stosown± informacjê na FREHA, np. ¶rednica nie mniejsza ni¿ 4 cm., a jak kto¶ siê uprze, to na bitwie sobie nie postrzela...

A tak z innej beczki. Czy na Chêcinach bêd± jaky¶ rzemie¶lnicy ???
Gdzie bêd± spali go¶cie (inni, bo gdzie ja z ¿on±, to ju¿ wiem), czy na placu turniejowym bêd± jakie¶ historyczne namioty, miejsce dla s±du mi³o¶ci, itp ???

Pozdr.
M.
makKac
Michale, te¿ siê wybierasz???

Najlepsza wiadomo¶æ od czasów
og³oszenia wezwania na biesiadkê w Szyd³owie tongue.gif

Ja bêdê "po swojemu" i podpisujê siê pod Twoim postulatem,
by nie wypuszczaæ mnie na mediolankê bigsmile2.gif icon_wink.gif
Micha³ ¯elazo
Owszem, wybieramy siê z Justynk± i maleñstwem (w drodze) na ten turniej smile.gif

Za kilka dnie bêdê zaklepywa³ nocleg w schronisku pod wzgórzem zamkowym, a w tak zwanym miêdzyczasie pewnie obszyjemy siê jeszcze lepiej bigsmile2.gif

Na pewno te¿ bêdziemy ju¿ mieli troszkê wiêcej wyposa¿enia obozowego, no i jaki¶ miodzik, albo i whisky przywieziemy, ¿eby siê ze znajomymi napiæ crazy.gif

Pozdr.
M.
MacDwain
Hie hie hie...

Podejrzewam, ¿e bêdzie ³ogni¶cie i ³ostro... Zatem kompania szykuje siê porz±dna, zreszt± je¶li ma byæ tyle Ofieczek, to mi do szczê¶cia nic wiêcej nie trza, no mo¿e siedemnastowiecznej bitwy... Ale znaj±c uleg³o¶æ gospodarzy, to siê zrobi.

Marcinku - liczê na Twoj± pomoc przy tworzeniu stereotypu Szkota - abstynenta - podobnie jak w Szyd³owie, w dniu walki z alkoholizmem.

Oby by³o tak dobrze, jak w zesz³ym roku - hej.
MacDwain
A skoro wszyscy co¶ przywo¿a, to ja siê stawie z "Leliwitk±" i "wódk± Stefana" - naszymi bractwowymi przysmakami. A tak¿e ze spisanym i wkutym na pamiêæ tek¶cie "Toporu Lucyfera". Se po¶piwomy bum.gif
Jarek Przyby³o
Kurde mol, a mnie nie bêdzie. Mam nadziejê ¿e kto¶ chlubnie przejmie po mnie sztukê prawienia komplementów damom o 5 nad ranem.
Micha³ ¯elazo
Ja niestety z tej konkurencji odpadam.

Ju¿ kiedy¶ jednej takiej schlebia³em o 5.00 nad ranem i jak siê to skoñczy³o ???
Wprowadzi³a siê do mnie i kaza³a siê ¿eniæ...

Chocia¿ nie to ¿ebym narzeka³ bigsmile2.gif

Pozdr.
M.
Jarek Przyby³o
No i w³a¶nie w tym problem, ¿e nie ma ju¿ prawdziwych komplemenciarzy. A damy to tak uwielbiaj± (mam nadziejê ¿e ¿adna nie czyta). Ci starzy poumierali a ci m³odzi.... ass.gif to szkoda gadaæ.
Sean
Spokojnie.Mogê przej±æ ten obowi±zek.W koñcu nazywaj± mnie "Naczelnym Satyrem £odzi" bigsmile2.gif

A co tam.Ja te¿ przywiozê swój wyrób.Nazywa siê "do zobaczenia za tydzieñ".
Bêdzie tego ze 2 litry wiêc ka¿dy zd±¿y skosztowaæ (a Ja wygram bojówkê).

I z przykro¶ci± powiadamiam,¿e mój serdeczny kolega Fionn nie pojawi sie na turnieju z powodu ciê¿kiej choroby.
Ale obiecalem Mu,¿e wypijemy co nieco za jego zdrowie...
Justyna ¯elazo
Ale po slubie to juz zapomnial jak sie komplementy prawi... icon_sad.gif
Micha³ ¯elazo
Po ¶lubie siê rozbestwi³a...
A wcze¶niej potrafi³a byæ taka s³odka i milutka dla mnie...

Ale do rzeczy.
Ilu mniej wiêcej bêdzie walcz±cych na Chêcinach ???

Pozdr.
M.
Tomasz z £añcuta
Tere fere - Jarku - mam nadzieje tam byæ i kommmmplementowaæ bigsmile2.gif
Sean
Co do ilo¶ci walcz±cych, to ciê¿ko powiedzieæ.Mogê jedynie stwierdziæ ,¿e ilu by nas nie by³o to i tak "blaszanki" przejd± przez wcze¶niaków jak w zesz³ym roku.

I mam nadziejê ,¿e pojawi± siê "glewnicy" z Mercenari Liberi.

Jak bêd± dwie formacje po 20 ch³opa to ju¿ mo¿na siê zabawiæ.
Tylko b³agam,niech wymogiem stan± siê rêkawice!

Do zobaczenia na turnieju.
Grunwald wzywa!!!!
Micha³ ¯elazo
Z Twojej wypowiedzi Sean rozumiem, ¿e w roku obieg³ym rêkawice nie by³y na bitwie wymagane ??? shocked.gif

To jaka¶ pora¿ka, je¶li nikomu nic siê nie sta³o to chyba tylko cudem... Mam nadziejê, ¿e w tym roku do walki wyjd± jedynie ci, którzy maj± p³ytowe, lub kolcze os³ony r±k.
Nie zwiêkszajmy liczby uczestników bitwy kosztem i ch bezpieczeñstwa, bo mo¿e siê to ¼le skoñczyæ. Zw³aszcza je¶li na bitwie maj± walczyæ ze sob± "puszki" i "wcze¶niaki", co swoj± drog± jest dla mnie niezrozumia³e.

Ja potrafie siê opanowaæ widz±c s³abo, lub nieopancerzonego przeciwnik, ale wystarczy jeden wariat i z Chêcin do Kielc mo¿e mkn±æ na sygnale karetka, a to skutecznie zepsuje zabawê i uczestnikom i organizatorom.

Pozdr.
M.

P.S.
Czy mo¿naby podaæ jakie grupy zapowiedzia³y swój udzia³ w turnieju ???
Arhiman
Z tego co pamietam to nie tylko rekawic brakowalo. Nie ktorzy to nawet kolczug na tlowiu nie mieli. W tym roku napewno bedzie wiecej zbrojnych niz w zeszlym a Merceneri zapewne zaprezentuja sie w nowym swietle (blask ich pancerzy nas oslepi). A przy okazji pozdrawiam wszystkich.
Bagpiper
ja mam nadzieje ze nie bedzie bitwy wczesniaki kontra puszki bo nie kce zginac!!! bigsmile2.gif mlody jestem jeszcze!!!!
a wlasnie ilu bedzie wczesniakow??? Bo moze bedzie osobna bitwa???
Micha³ ¯elazo
Witam.

Osobna bitwa dla wcze¶niaków to jedyny rozs±dny pomys³.
Mam nadziejê, ¿e bêdzie was du¿o, chêtnie poogl±dam dla odmiany jak kto¶ inny siê bije smile.gif

Ponawiam pytanie: coz minimum sprzetowym na turnieju ???

Pozdr.
M.
Bagpiper
sadysta!!! LUBISZ PATRZEC JAK INNI SIE BIJA??!!!! devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif :P jak dla wczesnych to proponuje minimum nastepujace, przyszywa, kolcza, jakies zelazo na glowe i.....rozsadek przy walce
Villentr
i REKAWICE nawet mroczne spawalnicze anger.gif
nie chce znowu patrzeæ jak komu¶ skóra z palców wisi (dzielni wikingowie) tu chodzi o zabawe, ale skoro mamy ciê¿kie zabawki to trochê rozs±dku te¿ jest potrzebne. angsad.gif angsad.gif angsad.gif

a jak kto¶ chce mio wszystko lataæ tylko w gaciach to pozostaj± plebeje i szkotka przy u¿yciu kolczugi (jak zd±¿e moja przekroczy 20 kg) te¿bedzie hardcorowo crazy.gif bum.gif szczerba.gif
Micha³ ¯elazo
Witam.

Rêkawice skórzane, bez wzglêdu na to czy spawalnicze czy inne, to stanowczo za ma³o.
Amortyzacja ude¿enia w tym¿adna, ca³a si³a si³a ciosu i tak dochodzi do palców. Jedynyem efektem bêdzie to, ¿e nie bêdzie widaæ (od razu) czy komu¶ palec nie wisi na kawa³ku skóry...

Jak dla mnie minimum to os³ona korpusu (choæby grub± przeszywk±), he³m i rêkawice (kolcze albo p³ytowe).

Pozdr.
M.
Bagpiper
Micha³ -----> ja mowi³em o minimum dla wczesnych
Micha³ ¯elazo
Sorry bigsmile2.gif

Tak siê zagalopowa³em w zachwycie nad XIV i XV wiekiem, ¿e zapomnia³em o tym, ¿e by³o co¶ wcze¶niej... cool.gif

Pozdr.
M.
Bagpiper
nie dosc ze sadysta (lubi patrzec jak inni sie bija) to dodatkowo sklerotyk bigsmile2.gif - oj tlustoooo jedliscie w tym XV wieku cool.gif bigsmile2.gif
Micha³ ¯elazo
Witam.

Wszelkie narzekania na kuchnie mojej mo¿y, która wcale nie gotuje t³ustu, pro¶¿e sk³adaæ do jej osoby, która jest na tym forum dyskusujnym obecna. bigsmile2.gif

Ja ze swej strony chcia³bym o¶wiadczyæ, ¿e moja ¿ona, Justyna ¯elazo jest wy¶mienit± kuchark±, za¶ jej schab po szwajcarsku nie ma sobie równych jak ¶wiat d³ugi i szeroki !

Pozdr.
M.
Bagpiper
oj nieeeee kobieta nie mam nic do zarzucenia NIGDY!!! bigsmile2.gif
a tak swoja droga to jak dla wczesnych to chyba rekawice kolcze....ale wikingowie w kolczych....ehhhh nie wiem dunno.gif
Villentr
Fakt skóra niewiele chroni ale jak niedajbo¿e dojdzie do tego ¿e kto¶ zarobi w paluchy to przynajmniej szybciej te palce znajdzie siê w rêkawicy ni¿ w trawie bigsmile2.gif
A co do wikingów i rêkawic .... to jak mówi³em wcze¶niej rêkawice mieli tu¿ przed bitw±, a potem ³apy do ³atania .... ach ten wikiñski berserk. Jedno co uda³o siê na nich wymusiæ to to ¿e nie wyskoczyli z go³ymi klatami ..... bum.gif
Fionn
A mnie nie bêdzie, z powodów zdrowotnych anger.gif ...¶mieræ lekarzom!!!!!!!!

Hmmm... sorry makKac drogi kamracie ale wygl±da na to, i¿ sam bêdziesz musia³ wypiæ zdrowie organizatorów, bo dla mnie sezon rycerski skoñczy³ siê tydzieñ temu... ¶mieræ lekarzom!!!

Co do dyskusji na temat skórzanych rêkawic chcia³bym powiedzieæ ¿e ¶miem zaprotestowaæ co do ich nie skuteczno¶ci. Wszystko zale¿y od ich wykonania. Naprawdê widzia³em ju¿ dwie sztuki rêkawic skórzanych specjalnie przygotowanych do walki i gwarantujê, i¿ by³y one tak wykonane, ¿e wola³bym je sto razy bardziej ni¿ plecionkê kolcz± na zwyk³ych spawalniczych rêkawicach( a z moich obserwacji to ten patent wystêpuje najczê¶ciej). Chociarz ja tam wolê dbaæ o palce i nie bawi mnie szukanie ich po walce wewn±trz rêkawicy... dlatego preferuje klepsydry.
Madeleine
Fionn, czy mam juz pisac testament? Nie chce jeszcze umierac... :D
Fionn
bigsmile2.gif
Madeleine na Avatarku masz takie piêkne oczy bigsmile2.gif (porostu nie móg³bym Ciê skrzywdziæ nie z takimi oczami) ... ale us³ysza³em ¶rednio mi³e prognozy i zalecenia zdrowotne na najbli¿sze dwa miesi±ce( w tym zakaz wyjazdu na wakacje przez najbli¿szy miesi±c + zakaz wysi³ku typu noszenie plecaka, o walce nie wspominaj±c przez kolejny)... czyli wysilaæ siê mogê jak znów nie bêdê mia³ czasu, na wysilanie siê... komu¶ chyba kowad³o na g³ówkê spad³o. Dlatego ... ¶mieræ lekarzom!!!
Madeleine
ale moze jednak nie wszytkim? Ja tam pogoni³abym Cie na wakacje z dwudziestokilowym plecakiem, hihi.....
Villentr
iii tam a jamy¶le ¿e Fion nazbyt siê do swoich w³ochatych nó¿ek przyzwyczai³ i galoty mu lataj± ¿e mog± byæ g³adkie bum.gif
Fionn
Dziêki Madeleine.
Ja z chêci± bym z plecakiem pogania³ szczególnie po bieszczadach... ale realia s± nie przyjemne i muszê siedzieæ w domu, a na dodatek zalecono mi dietê ( zero sma¿onego miêsa - innego nie jadam, zero surowych warzyw... gotowanych nie znoszê, zero ostrych rzeczy...uwielbiam ostre ¿arcie itd.) S³owem ¿yæ nie umieraæ. Ale najlepsze w tym, ¿e ta choroba nie ma ¿adnych odczuwalnych efektów, a cz³owiek mo¿e zej¶æ z tego ¶wiata przez g³upi sprint do autobusu, albo co¶ w tym stylu face4.gif

Wiêc na Chêcinach mnie nie bêdzie ... a bardzo chcia³em byæ.

Pozdrówcie odemnie wszystkich z Thorsteinem i Hiporem(zwanym równierz Rozporem) na czele .
Micha³ ¯elazo
Witam.

Ponawiam pytanie: czy kto¶ wie jakie bractwa wezm± udzia³ w tegorocznym turnieju chêciñskim ???

Pozdr.
M.
Bogumi³
Deklarujemy przyjazd :] który potwierdzimy jeszcze e-mailem.
My¶lê ¿e mo¿na liczyæ na szlachtê z Warszawy i Kielce szczerba.gif
Sean
Poczet Rycerski Rodu Oporowskich te¿ siê pewnie pojawi (dowódca prawie namówiony).
A jak nie,to Ja wpadne z kilkoma kumplami jako grupa pokazowa(a co tam...).
Villentr
Dru¿yna Zaciê¿na Ksiê¿nej Anny do us³ug stawimy siêna pewno. crazy.gif
W ubieg³ym roku wystêpowali¶my pod barwami 74 Kontyngentu Zaciê¿nego (aleæ zostawili¶my buczera z nazw±, ale ludzie i barwy s± nasze)
Sk³ad znany + moja pomigana siostra (mo¿e ona namówi swoj± drug± po³owê heart.gif tzn. Fiona na wyjazd) która nie moze siê zdecydowaæ czy jest w druzynie brata czy ch³opaka cool.gif
M¶ciwój
Dru¿yna Wojów S³owiañskich SLAVIA potwierdza swoje przybycie
Cezary
Cieszy mnie to, ¿e chêtnych jest jeszcze wiêcej ni¿ przed rokiem!
Kto potwierdzi³ przyjazd og³osimy po 12 lipca, natomiast w woli ¶cis³o¶ci informujê, i¿:
1) w bitwie wezm± udzia³ tylko i wy³±cznie osoby z kompletnym wyposarzeniem (w zesz³ym roku pozwolili¶my sobie na lu¼niejsze zasady ze wzglêdu na l¿ejsz± bitewkê) tym razem bitwa bêdzie ciê¿sza i z tego te¿ powodu zasady bêd± przestrzegane.
2) planujemy rozegrac pojedynki piesze do których dopuszczeni zostan± jw. tylko ci którzy dysponowaæ bêd± odpowiedni± ochron± cia³a (z podzia³em na ciê¿kozbrojnych - blaszki, i lekko zbrojnych - wczesniacy)
3) wszyscy proszeni s± o zaopatrzenie sie w naczynia historyczne, nie bêdzie mowy o ko¿ystaniu z puszek, butelek, czy plastików,
Cezary
4) nocleg jak w tamtym roku pod namiotami na polu namiotowym lub w obozowisku rycerskim w namiotach historycznych
5) przewidzielismy mozliwoisc zajêcia miejsc w przygotowanych przez nas kramach rzemieslników z wyrobami tj: odzie¿ historyczna, broñ i uzbrojenie, naczynia, itp. - prosimy o potwierdzanie przybycia maksymalnie do 16 lipca

jak na razie to tyle, pytania mozna kierowaæ bezposrenio do mnie na rycerze@o2.pl lub tel. 600 075 092

pozdrawiam,
cm.
Bagpiper
no i jeszcze ja potwierdzam swoj przyjazd - heheh - JDW - Jednoosobowa Druzyna Wikinska bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Bagpiper
Cezary a kiedy podacie jakis regulamin dokladny? Czyli co, jak, gdzie, kiedy i o ktorej godzinie bigsmile2.gif devil.gif
Micha³ ¯elazo
Zapowiada siê ciekawie, oby pogoda dopisa³a bigsmile2.gif
Teraz pozostaje tylko cieprliwie czekaæ na dalsze informacje od organizatorów.

Pozdr.
M.
Jarogniew
Witam!!

My równie¿ przyje¿dzamy, my czyli RG"RDZ". Cezary dosta³e¶ nasze mailowe zg³oszenie ??
Olek
Szczegó³y je¶li chodiz o turniej przedstawimy prawdopodobnie dopiero na turnieju, zale¿y to miêdzy innymi od ilo¶ci przyby³ych z ciê¿kim sprzêtem. Przypomn, ¿ê w zesz³ym roku mia³y siê odbywaæ dwie bojówki - dla lekkich na drewno i dla ciê¿kich na stal, ale z braku odpowiedniej ilo¶æi tych drugich, turnieje po³±czono w jeden na drewno... Zreszt± nie mamy na tyle sztywnie okre¶lonego planu, ¿êby nie mog³o siê co¶ zmieniæ. Najwa¿niejsze, ¿eby¶my siê dobrze bawili i to od nas zale¿y co, kiedy i ile bêdziemy robiæ. Bitew mo¿na zrobiæ nawet kilka. crazy.gif bum.gif
Co do zg³oszeñ, je¶li kto¶ jeszcze tego nie zrobi³, to piszcie ile dok³±dnie bêdzie osób i ile w tym do walki!!! JAk nie bêdziemy wiedizeæ, to ciê¿ej nam bêdize wszystko odpowiednio przygotowaæ. dunno.gif Wbrew temu co napisa³ Villentr, impresza nie jest otwarta i jak kto¶ przyjedzie bez uprzedzenia, to mog± byæ problemy!!! Wstêpnie mogê powiedzieæ, ¿e spodizewamy siê 100 - 150 osób, ale to nadal spora rozbie¿no¶æ.
Micha³ ¯elazo
Wys³a³em do Cezarego zag³oszenie o kramiku, chêtnie roz³o¿yliby¶my z ¿onk± troszkê naszych wyrobów i jaki¶ komis rycerski bigsmile2.gif

Dajcie znaæ czy macie miejsce, bo jak nie, to nie bêdziemy szyæ smile.gif

Pozdr.
M.
Jarek Przyby³o
A co szyjecie Misiaczki ? heart.gif
Micha³ ¯elazo
Akcesoria absolutnie niezbêdne bigsmile2.gif
Takie tam dodatki jak czepki na ³epki, torby na ramiê, odk±d Jarek nauczy³ Justynkê pleciemy te¿ sznureczki.

Pozdr.
M.
Cezary
Pytanie do Bogumi³a : jaka szlachta z warszawy i kielc???
Bo impreza jest na zaproszenie a do mnie zadna takowa prosvba nie wplynela od szlachty z warszawy i kielc jak napisales .
Bogumi³
CYTAT(Bogumi³)
My¶lê ¿e mo¿na liczyæ na szlachtê z Warszawy i Kielce  :smile:

Ojej bum.gif

Drogi Cezary.
Napisa³em "my¶lê ¿e" wiêc nie ma to ¿adnego formalnego znaczenia.
Chodzi³o mi o altylerzystów i glewników z Kielc (szlachta z Warszawy I Kielce)
oraz parê osób ze Swawolnej. Rok temu by³o z nimi weso³o bigsmile2.gif
Mia³em nadziejê ¿e przyjad± i w tym roku icon_rolleyes.gif
Oczywi¶cie nie reprezentuje ¿adnej z powy¿szych grup.
Cezary
A masz na my¶li puszkarzy i mercenari - oczywiscie bêd± :-)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.