Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tasaki, kordy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Jakub z Bielska
Szukam informacji/rycin/zdjêæ na temat korda w³oskiego (ok. 1450) z g³owni± jednosieczn±, lekko asymetryczn± i z opraw± prawie, zê "szablow±" (przepraszam - nie wiem jak to okreslic face4.gif ).
'Najlepsiejsze' by by³y zdjêcia i rysunki techniczne.
Jakub Zieliñski
Co¶ o tym lub okolicach mo¿e byæ na szóstym Dragonie z marca 1995, do ¶ci±gniêcia ze strony st. georges, oczywi¶cie
Qba
Witam wszystkich. W opracowaniu pana Nowakowskiego znalaz³em informacje, ¿e broñ ta znajdywana by³a na terenach polskich (Gdañsk) prze³om XIV/XV wieku. W zwi±zku z tym mam pytanie. Czy rycerstwo u¿ywa³o tej broni? Ew. drobna szlachta? Czy technika walki ró¿ni siê bardzo od walki mieczem? Jak to jest z tasakami? Domy¶lam siê, ¿e broñ ta przyby³a ze wschodu?
Pozdrowionka
Qba
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ró¿ni³a siê, jednak wywodzi³a z d³ugiego miecza. Tam gdzie w szkole w³oskiej u¿ywa siê miecza mniej wiêcej jednorêcznego, w niemieckiej stosuje siê tasak, czêsto trzymaj±c lew± rêkê za plecami. Nie znam siê na tym za bardzo, ale w Codex Wallerstein, który interpretowa³ Feniks, jest dzia³ po¶wiêcony tej broni. Otwórz temat w szemierce, tam jest na to miejsce. Pozdrawiam
Gwyn
Jaros³aw (Gêsik)
A co s±dzicie o takich zabawkch, mnie siê podobaj±, tylko nie rozumiem dlaczego on ma zbrocze (bo to zbrocze chyba jest) tak blisko krawêdzi siecznej.
No bo chyba krawêd¼ sieczna to nie jest ta druga...
Aha... broñ pochodzi z okolic XIII w.
Pawel ChmurnoOki
ano,sa dosc kokosowe.Mysle rowniez ze skuteczne i bardzo uniwersalne .Ten np pochodzi z okolic 1500 roku http://www.algonet.se/~enda/images/pj_falchion.jpg (mowa oczywiscie o tym powyzej) i wydaje mi sie ze jak na 300 lat to nie ewoluowal az tak turbo kolosalnie. Ma ktos cos jeszcze z tej manki? (ja osoboscie szukam kordow/tasakow i innych takich srogich narzedzi z przelomu XIV/XVw i mam troche trudnosci z namierzeniem jakis zachowanych orginalow)
Jaros³aw (Gêsik)
Z orygina³ów wiêcej nie mam, ale mam jeszcze jeden z XIII w. wed³ug rekonstrukcji z 'historia vivens", jest do¶æ podobny do tych Twoich.
Pawel ChmurnoOki
ano,znam go -kiedys widzialem zdjecie oryginalu w jakims ospreyu.
Chyba ogolnie mozna poprostu zrobic cos podobnego,bazujac na podstawach wzornictwa danych lat w oparciu o oprawy mieczy (jesli idzie o glowice i jelec) bo glownia jest w sumie wciaz prawie jednakowa.
Wotawa
A spojrzjcie na malarstwo "polskie" z II po³owy XVw.
Cuda-niewidy. Tasaki z rêkoje¶ciami niesymetrycznymi, czasem, dwurêcznymi. W³a¶ciwie nie wiadomo co jest tasakiem, co szabl± a co kordem.
Szabla z muzeum w Ciechanowie - oprawa mieczowa bez dwóch zdañ, klinga - szablowa.
von Frisch
Ladne tasaczki sa przedstawione w Biblii Maciejowskiego smile.gif Tylko one chyba troche nie dopuszczone by byly do wiekszosci bitewek z razji swoich fikusnych i bardzo bezpiecznych ksztaltow smile.gif No i to to XIIIw.

Pozdrawiam
AdamS
nie no super smile.gif
zawsze chcialem miec tasak na XIII ..... i juz wiem jaki smile.gif
zdjecie nr 2 smile.gif
ciekawe za ile cos takiego mozna zamowic .....
Borg
Czy takie (jak na rysunkach) tasaczki byly uzywane w czasach pozniejszych?
Mysle o XIV, XV wieku
Pozdrawiam
Camil
intensywnie my¶la³em i nic nie wymy¶li³em... ale napisze do czego doszed³em i ¿adam poprawienia mnie smile.gif
- kordy, tasaki nosi³o raczej "pospólstwo", milicja tak?
- czy mo¿na korzystaæ z zestawu kord (grosse messer) + pukle¿??
- czy mo¿e mi kto¶ przet³umaczyæ to na normalne jednostki metryczne?

1) http://www.myarmoury.com/swor_cs_mess.html?12

2) http://www.myarmoury.com/swor_lutel_10006.html?25

to s±parametry 2 kordów(?) które znalaz³em na myArmoury.com (tylko nie krzyczeæ ze to nie ogina³y, w³a¶nie chodzi mi o to ¿eby któs kompetentny powiedzia³ mi czy s±poprawnie odtworzone), to "kó³eczko" na gardzie... kiedy siê to pojawi³o? w sensie w jakich latach (domy¶lam siê ¿e pod koniec XVw. tyle ¿e kiedy :P)

i jeszcze 1... takie cu¶ co bêdzie w za³±cznieku... znajduje siêw muzeum w Sztokcholmie... jest 2 rêczne datowane na 1500r. i prawdopodobnie niemieckie... szczenak mi opad³a... smile.gif

no i na koniec d³uga¶nego postu pytanie o popularno¶æ broni jednosiecznej z zastrze¿eniem, ¿e pasowani mnie nie interesujê tylko piechota, najlepiej zaciê¿na i milicja miejska smile.gif

pozdrawiam...
tylko nie ukamienujcie :P

za³±cznik pó¼niej... nie moge siê dostaæ do niego :/
Szypu³
Witam
Kordy i tasaki owszem by³y u¿ywane przez plebs, ale nie widze najmniejszego powodu dla którego nawet rycerz niemóg³by uzywaæ takiej broni.
Zestaw Kord + puklerz jest jaknajbardziej poprawny, nie jestem pewien czy to wlasnie nie kord ( lub tasak) jest proponowany w traktatach jako broñ proponowana do walki puklerzem.
Pati
Witam.
Ja jako artylerzysta jako uzupe³nienie do stroju u¿ywam w³a¶nie tasaka! i co najwa¿niejsze NIE JESTEM PASOWANY :}
Pozdrawiam.
Krachu
- czy mo¿e mi kto¶ przet³umaczyæ to na normalne jednostki metryczne?

1) http://www.myarmoury.com/swor_cs_mess.html?12

2) http://www.myarmoury.com/swor_lutel_10006.html?25

[/quote]

Tutaj masz stronke z przelicznikami miar amerykanskich :

http://www.technokabel.com.pl/przeliczniki.html
Tomaszek
odpowiadam na my¶lniki - w kolejno¶ci:
- kordy i tasaki nosi³o wielu ludzi... za³o¿enie jest zbyt radykalne... zacie¿ni, knechci, szlachta , mieszczanie i pospólstwo... po prostu wszyscy... wypasione rycerstwo te¿ - trudno tu o regu³ê...

- mo¿na icon_cool.gif bardzo popularny...

- kolega post wcze¶niej podes³a³ stronke... masz na tale¿yku ;)

dalej:

broñ jednosieczna by³a ekstremalnie cool.gif popularna... mo¿na to stwierdziæ na podstawie ró¿nych ¼róde³... poadto by³a popularna w ró¿nych postaciaæ (kordy, czy tasaki, ale i szable) oraz d³ugosciach (bywa³y zarówno jednosieczne sztylety, jak i dwurêczne taksakoszable (nie wiem co to - jest na megamroczny,m kaflu ze ¶l±ska - nazwa³em sobie ot tak) )

papa
Nikodem
czy móg³by¶ Tomaszku megamroczn± tasako szabl± zarzucic? z checia bym obejrza³ cos o niej - od rysunku, poprzez rzeczony kafel, a na rekonstrukcji zakonczywszy...
Camil
dziêki smile.gif troche mi siê po rozja¶nieniu zaciemni³o smile.gif ale ta popularno¶æ otwiera przedemn± nowe choryzonty bigsmile2.gif
to do czego niemoge znale¼æ zdjêcia, anie dobiæ siê do strony :/ to w³a¶nie taka "dwurêczna tasakoszabla" o jakiej wspomina³ Tomaszek, profil ostrza i rozmiar upodamnia³ to do no-dachi tyle ¿e z europejskim jelcem.
jeszcze kwestia tych dodatkowych "kó³ek" na jelcu (od strony p³azu) kiedy to siê upowszechni³o?
Camil
MAAAMM!!!!
zamieszczam linki dio zdjêc!!!! Nikodem i Tomaszek: Czy to co¶ takiego??
http://bjorn.foxtail.nu/museum/2hsab2.jpg
inne ujêcie ca³y ... cokolwiek)
http://bjorn.foxtail.nu/museum/2hsab.gif
pozdrawiam

doda³em zdjêcia jako za³±czniki jakby komus nie chodzi³a strona (ja musia³em zmieniæ proxy)
Tomaszek
ta joj... to to - tylko ¿e na kaflu ciut krótsza, z opraw± mieczow±, g³owica talarkowa - wybaczcie zdawkowy opis - nie jest zbyt wyra¼ny... widac ¿e to "co¶" jest dwurêczne i "krzywe" ...

o kó³kach przy jelcu to diabli wiedz± - zale¿y na jakich terenach - we W³oszech chyba by³o co¶ wcze¶niej (15 wiek) ale zaleca³bym ostro¿no¶æ przy zamawianiu/tworzeniu sprzetu bêd±cego z³o¿eniem kilku ewidentnych wyjatków...

papa
Konrad
A czy mo¿e kto¶ móg³by siê podzieliæ sugestiami na temat wymiarów, wagi, wywa¿enia itp. parametrów tasaków? Chodzi mi g³ównie o po³owê XV w.
Skaras
Tutaj mam 2 tasaczki, znalezione w Polsce.
Lysy_Gnom
Witam , taka ciekawostka - pó³torarêczny tasak z : "Katalog zbiorów broni i uzrojenia, muzeum w Bêdzinie"
Katarzyna
by³u równie¿ w XVw.
mam nadziejê, ¿e link siê otworzy............
pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
To ja te¿ jeszcze co¶ podrzucê.
Nale¿a³oby jednak wzi±æ poprawkê ¿e ten sprzêt ma przy boku Alaryk rabuj±cy rzymski ko¶ció³ - datowanie 1475 - 1480.
Marcin Surdel
Czo³em!

Najwcze¶niejsze przedstawienia z okresu, o jakich wiem, to lata 1430-40 i pó¼niej. Czy kto¶ mo¿e znalaz³ je wcze¶niej?
Chodzi mi o kordy i tasaki, z terenów niemieckich, czeskich i polskich, choæ francuskimi i innymi te¿ nie wzgardzê icon_wink.gif

Pozdrowienia
_RK_
Niestety 1444 - "Ksi±¿e Tassillo na polowaniu" ale kordy mo¿e Ci siê przydadz±

http://www.kfki.hu/~arthp/art/m/master/pol...ng/1tassilo.jpg

tu Multscher- Zmartwychwstanie z 1437- ca³kiem cudaczna rêkoje¶æ

http://www.kfki.hu/~arthp/art/m/multsche/w...ach/4resurr.jpg

ale to wszystko pó¼ne... je¶li chcesz wiêcej takich przyk³adów- ch êtnie pogrzebiê. Pamiêtam ¿e Nadolski wspomina³ kiedy¶ o tasaku na nagrobku £okietka - mo¿e warto spojrzeæ.
Kazimierz
W naszym muzeum okrêgowym (Koszalin) znajduje siê wykopany kord stra¿y miejskiej, którego podpis mówi o pochodzeniu z pó¼nego wiêku XIV (watpliwe, choæ autorytetem nie jestem).Sam kord za¶ wygl±da jak d³u¿szy i smuklejszy tasak. G³ownia asymetryczna, na sztychu zaokr±glona tylko po stronie ostrza w³a¶ciwego, po stronie ostrza fa³szywego prosta. Jelec asymetryczny, po stronie o. w³a¶ciwego zagiêty w dó³ (u³amany, prawdopodobnie chroni³ d³oñ na ca³ej d³ugo¶ci rêkoje¶ci), p stronie o. fa³szywego krótki.
Pawel ChmurnoOki
ten koszalinski kord,to klasyczny model z drugiej polowy XVw,a co do podpisow w naszym "wspanialym" muzeum,to taki mrok ze szkoda gadac....ze juz nie wspomne o bardzo dowcipnych "rekonstrukcjach" np. stroju.....

Pozdrawiam
-Pawel
Marcin Surdel
Czo³em!

Dziêki za obrazki - ale szukam czego¶ bardziej z prze³omu wieków XIV/XV. Tasak z nagrobka £okietka, o ile dobrze pamiêtam, ma symetryczny jelec ...

Jak na razie znalaz³em rysunki z BNF - ale to manuskrypt o Tatarach i Mongo³ach, 1410-1412, i rysownik chyba nie za bardzo mia³ pojêcie o tym, co rysuje - te jelce, o formie "mocno sp³aszczonego S" s± pozaginane ku sztychowi lub ku g³owicy, raz od ostrza a raz od grzbietu, ca³kowicie losowo icon_wink.gif .

Tak ¿e na razie wygl±da mi na to, ¿e przed 1430 w Europie nie ma za bardzo o czym mówiæ ...

Pozdrowienia
Camil
a co z takimi trochê niesymetrycznymi jelcami w kszta³cie litery S ? smile.gif
Wotawa
Chodzi o kab³±k pod³u¿ny, czy poprzeczny (jak w katzbalgerze)?
Pod³u¿ny spoko. Pó¼ne tasaki kordy i szable z XVw s± praktycznie trudne do odró¿nienia od siebie, zw³aszcza na przedstawieniach malarskich.
Marcin Surdel
Czo³em!

Camil, nie napisa³e¶, który kawa³ek pó¼nego ¶redniowiecza Ciê interesuje icon_wink.gif

Ten asymetryczny jelec w kszta³cie litery "S" pionowo, to raczej po 1430-1440. Nie znalaz³em w³a¶ciwie ¿adnych wiarygodnych wcze¶niejszych przedstawieñ ( poza ilustracjami z manuskryptu o Tatarach i Mongo³ach z BNF (Franc. 2810) , z okolic 1410-1412 - ale tam te jelce s± rysowane przypadkowo i bez sk³adu, widaæ, ¿e ilustrator nie za bardzo mia³ pojêcie), o orgina³ach nie wspominaj±c.
Wszelkie kó³ka, tarczki itp. to te¿ wed³ug mnie raczej druga po³owa XV.

Takie patenty pod np. Grunwaldem to moim zdaniem do¶æ ryzykowna hipoteza icon_wink.gif

Oczywi¶cie, mogê siê myliæ i chêtnie dam siê przekonaæ icon_wink.gif

Pozdrowienia
Camil
zapomnia³em bigsmile2.gif
tak precyzyjnie to interesuje mnie ostatnia cwieræ czyli 1475-1500 smile.gif by³o wtedy du¿o ciekawych ¿êczy, tyle ¿e czasem mam spore w±tpliwo¶ci czy to co jest podpisane koniec XVw. przypadkiem nie jest z XVI...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Je¿eli chodzi o przedstawienia to naj³atwiejsz± metod± upewnienia siê czy to XV czy XVI s± buty- szerokie noski to ju¿ ko³o 1505-10. Moment gdraniczny jest do¶æ ciê¿ki do wy³apania. Pozdrawiam
Gwyn
vroobell
jako, ¿e o tasaku mowa - pozwolê sobie dorzuciæ link. jak w Biblii Maciejowskiego:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...2248001700&rd=1
Wotawa
scalony
Szymon Chochlik
Oto rycina z 13-14w
Zbigniew Tomicki
Ja z kolei poszukuje wzorow / rycin / rysunkow tasakow z drugiej pol. XVw, oprocz tych przedstawionych wczesniej jak i z MD, serii Osprey. Mam wlasnie moj stary miecz (jedynka) u koniniakow, ktory czeka na wzor. Z wygladau przypomina miecz katowski tylko ze jednoreczny.
Za wszelkie info dzieki z gory.
Dacron
Jaka pochwy pasuja do kordow i tasakow ?? Czy drewniane oklejone skora beda dobre czy zbyt bogate jak na dajmy na to zolnierza noszacego takie bronie ?? Moze powinna byc skorzana ??
Marcin Surdel
Czo³em!

Drewniane oklejone skór± s± dobre - lepsze od samej skóry, bo o ile wiem, pochwy z samej skóry do mieczy i tasaków to patent XX-wieczny icon_wink.gif

Pozdrowienia
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Powiedzia³bym raczej, ¿e s³abiej sie zachowywa³y, ni¿ drewniano-skórzane. S± w 100% patentem ¶redniowiecznym, ale rzadziej spotykanym w znaleziskach. Oczywi¶cie, robiono je ze skóy utwardzanej.
Pozdrowka
Marcin Surdel
Czo³em!

O drewniano-skórzanych (i drewniano-tkaninowych) pisa³ mnich Teofil, a zachowane okucia do pochew (trzewiki, szyjki) s± do¶æ obszerne. Czy mogê prosiæ o wskazanie ¼ród³a lub opracowania, w którym s± opisane europejskie pochwy zrobione z utwardzanej skóry, bez drewna? Chêtnie dowiem siê czego¶ nowego.

Pozdrowienia
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
S³uzê uprzejmie. Na dobry pocz±tek: ¯ygulski, Broñ w dawnej Polsce, s. 45

Pozdrawiam!
Maciej
Marcin Surdel
Dziêkujê :-)

Pozdrowienia
Dacron
Witam.

Szukalem, nie znalazlem. Czy moglby sie ktos podzielic ze mna ikonografia badz wiedza jak wygladaly pochwy do broni z asymetrycznymi glowniami ?? Nie mam pojecia jak to moglo wygladac. dunno.gif

Pozdrawiam.
cahir
wykazano w tym temacie, ¿e co¶ takiego istnia³o, ale od kiedy? co¶ o tasakach widzia³em w micha³ku (by³em m³ody i g³upi jak to kupowa³em) ale traktuje to jak nowe odkrycia komisji ¶ledczej. tak wiêc aby rozja¶niæ nieco mój mrok odwa¿ê siê zadaæ kilka pytañ:
a) od kiedy u¿ywano dwurêcznych tasaków?
B) gdzie by³y one u¿ywane?
c) jak by³y przenoszone?
d) czy by³y du¿o tañsze od mieczy o podobnej d³ugo¶ci?
e) jakie mia³y wymiary i mniej wiêcej masê?
to chyba tyle, za odrmocznienie z góry dziêkuje
Marcin Surdel
Czo³em!

Poniewa¿ nikt siê nie podstawi³, ja siê wychylê icon_wink.gif
Mogê siê myliæ, wiêc je¶li kto¶ wie lepiej, to niech mnie poprawi .

CYTAT(cahir)
wykazano w tym temacie, ¿e co¶ takiego istnia³o, ale od kiedy? co¶ o tasakach widzia³em w micha³ku (by³em m³ody i g³upi jak to kupowa³em) ale traktuje to jak nowe odkrycia komisji ¶ledczej. tak wiêc aby rozja¶niæ nieco mój mrok odwa¿ê siê zadaæ kilka pytañ:
a) od kiedy u¿ywano dwurêcznych tasaków?

Dwurêcznych, znaczy wymagaj±cych obu r±k do prowadzenia ("pierwszych"), czy takich o d³u¿szej rêkoje¶ci na której mieszcz± siê obie d³onie ("drugich")?

Je¶li chodzi o pierwsze - znamy zachowany egzemplarz "niemieckiej szabli dwurêcznej", o ile dobrze pamiêtam, z XVI wieku. Moim zdaniem, to ju¿ Renesans icon_wink.gif

Je¶li chodzi o drugie - przed³u¿ona rêkoje¶æ jest do¶æ istotna w tasaku wed³ug Leckuchnera, a wiêc i tradycji Liechtenauera.

Poza tym, w biblii Maciejowskiego s± narysowane podobne "narzêdzia", czasami o ciekawych proporcjach.

CYTAT(cahir)
B) gdzie by³y one u¿ywane?

Pierwsze - wydaj± siê tylko niemieckim patentem (przynajmniej gdzie indziej w Europie siê z tym nie spotka³em).
Drugie - Polska, Niemcy, Czechy, Niderlandy - tu jestem pewien. Za resztê Europy nie rêczê.

CYTAT(cahir)
c) jak by³y przenoszone?

Pierwsze - tak jak normalne miecze dwurêczne z tego okresu, drugie - przy pasie w pochwie.

CYTAT(cahir)
d) czy by³y du¿o tañsze od mieczy o podobnej d³ugo¶ci?

Pierwsze - nie wiem, ale w±tpiê, drugie - tak. Jan Szymczak, o produkcji i cenach uzbrojenia rycerskiego w ¶redniowieczu - tytu³ mi wylecia³ :-P

CYTAT(cahir)
e) jakie mia³y wymiary i mniej wiêcej masê?

Pierwsze - bardzo zbli¿one do "prostych" odpowiedników.
Drugie - krótkie klingi, oko³o 60-70 cm i oko³o kilograma.

CYTAT(cahir)
to chyba tyle, za odrmocznienie z góry dziêkuje

Pozdrowienia
Nadir
Jak wygl±da³o zbrocze tasaczków z prze³omu XIV-XV w.? Sz³o przez ca³± d³ugo¶æ, koñczy³o siê (lub zaczyna³o) w jakim¶ dziwnym miejscu czy nie by³o go wcale? Na rycinach które widzia³em niestety niezbyt dobrze widaæ takie szczegó³y.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.