Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tasaki, kordy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Marcin Surdel
Czo³em!

Z tym zbroczem jest ró¿nie, nie ma regu³. Kordy i tasaki chyba jeszcze nie doczeka³y siê swojego Oakeshotte'a i konkretnej typologii.

Mimo wszystko, moim zdaniem najbezpieczniejszy historycznie model z prze³omu XIV/XV, z naszej okolicy, to taki bez zbrocza.

Pozdrowienia
Sewerysz
Witam!
Cytowny poni¿ej post i za³±cznik zburzy³ moje dotychczasowe wyobra¿enie na temat ró¿nicy miedzy kordem a tasakiem. Co¶ co do tej pory uwa¿a³em za ewidentny przyk³ad korda nazwano tasakiem. dunno.gif
CYTAT(Skaras)
Tutaj mam 2 tasaczki, znalezione w Polsce.

Zatem nawi±zuj±c do ostatniego postu.. czy kto¶ z Szacownego Grona pokusi siê o sprecyzowanie terminologii i zechce choæ w niewielkim stopniu nakre¶liæ ró¿nice jakie wystêpuj± pomiêdzy tymi dwoma rodzajami broni? Mam wra¿enie po prze¶ledzeniu ca³ej tej dyskuji, i¿ nazwy stosuje siê zamiennie. Jeden z moich znajomych pokusi³ siê o stwierdzenie, ¿e w interesuj±cym nas okresie nie istnia³o rozró¿nienie tych¿e i wystêpowa³y pod jedn± nazw±. Niestety nie potrafiê sobie przypomnieæ owej nazwy. Zapytami i w przysz³o¶ci przytoczê.

Pozdrawiam
Seweryn
Marcin Glinianowicz
Witam!

Z tego co wiem ró¿nica miêdzy kordem a tasakiem tkwi w rêkoje¶ci...
Tasaki maj± rêkoje¶æ symetryczn± (tzw. "mieczow±"), natomiast kordy posiadaj± rêkoje¶æ asymeryczn±.

Wydaje siê, ¿e g³ownia nie mo¿e byæ wyznacznikiem tych dwóch typów uzbrojenia zaczepnego, znane s± bowiem okazy np. kordów zarówno z g³ownia jednosieczn±, lekko zakrzywion±, jak i prost± dwusieczn±.

Pozdrawiam Glina
Sewerysz
Zatem podpis pod zdjêciem za³±czonym do postu, który cytowa³em (strona druga tej dyskusj - autor Skaras).. jest b³êdny?

Pozdrawiam
Seweryn
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Noo, ¶redniowieczni to pisali kord albo tasak i mieli nasze problemy w pompie smile.gif Chyba, ¿e o szarszun ci chodzi, ale to mocno niejasna teoria, bo przypuszczeñ co to szarszun jest tyle ilu przypuszczaj±cych. Pozdrawiam
Gwyn
Sewerysz
Ot to... o ów szarszun siê rozchodzi. Grzdacz w³a¶nie o nim mi wspomina³. Czyli konkluzja jest jedna... kord czy tasak... wszystko jedno :D Pozdrawiam Sewer
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Oficjalnie, jak pisa³ Glina, tasak ma oprawê tzw mieczow±, kord tzw no¿ow± (zanitowane ok³adziny, asymetryczny jelec, inna g³owica, je¿eli mo¿na to tak nazwaæ). A w ¶redniowieczu...Pozdrawiam
Gwyn
P.A.Nowakowski
Co do literatury polecam: Gajda P., Kordy i tasaki w zbiorach polskich (z okresu ¶redniowiecza i pocz±tków XVI
wieku), praca magisterska 1986, w archiwum Instytutu Archeologii Uniwersytetu £ódzkiego (maszynopis). Niestety mo¿e byæ trudno dostêpna, ale ³odzianie maj± szanse to przejrzeæ.
Rzeczywi¶cie problem odró¿niania korda od tasaka (i vice versa) nie jest prosty i jak dot±d jedynym kryterium, jak pisali przedmówcy, jest kszta³t i konstrukcja rêkoje¶ci.
W ¼ród³ach pisanych do¶æ trudno jest odnale¼æ precyzyjne wzmianki dotycz±ce wymienionych wy¿ej typów orê¿a. Podstawowym utrudnieniem jest nieprecyzyjna terminologia u¿ywana przy zapisywaniu informacji. I tak, pod okre¶leniem „nó¿” („cultellus”) kryæ siê mo¿e kord, tasak jak i nó¿ bojowy – pugina³. Tasaki i kordy czasem opisywano jako „ma³e miecze” lub „wielkie no¿e” („magno cultello dicto kord”) . Jak wynika ze studiów J. Szymczaka, w ¶redniowieczu nie rozró¿niano kordów i tasaków, jako odrêbnych typów broni bia³ej i ich nazwy stosowano wymiennie. Dowodzi tego zapis z 1511 roku, który mówi o s±dzie bo¿ym, na którym adwersarze stawiæ siê mieli uzbrojeni w „drzewo, myecz a thesak tho jest kord” czy z 1279 roku wzmiankuj±cy „gladium vel cultellum, quod vulgariter dicitur kord” . O tym, czy w ¼ródle mowa jest o kordzie, tasaku czy mieczu wnioskowaæ mo¿na czasem jedynie na podstawie warto¶ci broni. Kordy i tasaki by³y zdecydowanie tañsze, a ich cena waha³a siê od 8 do 30 groszy.
O kordach lub tasakach mog± mówiæ wiêc nastêpuj±ce informacje: w 1399 roku Jaszek z Buczyny wystêpowa³ przeciw Jaszkowi z Sobolowa o 2 grzywny d³ugu i tyle¿ szkody i o 2 konie zabrane z pola, za które wzi±³ siekierê i wielki nó¿ , w roku 1428 Miko³aj z Gromnika procesowa³ siê z Marcinem „de Crassiow” o kord („pro cultello”) warto¶ci 2 grzywien za¶ w roku 1422 Piotr z Kurowa mia³ zwróciæ 100 grzywien Prandocie Ga³ce z Gór lub staro¶cie krakowskiemu Miko³ajowi Bia³usze pod rygorem oddania 4 srebrnych kordów, które wzi±³ od starosty .
Pozdrawiam
Kacper
Hej, poszukujê przedstawienia kordu o klindze mieczowej, posiadaj±cego zbrocze. Widzia³em jedno zdjêcie znaleziska w "Husytach" Micha³ka, ale tam ostrze przypomina bardziej nó¿, nie widaæ czy ma zbrocze..:]

Pozdrawiam
Kacper
P.A.Nowakowski
Ale nie ma kordów/tasaków o klindze mieczowej. Miecz ma g³owniê obosieczn± a kord/tasak nie. Powodzenia w szukaniu!!
Kacper
Ups... rzeczywi¶cie... A co ze zbroczem?
Hako
Witam... i nie wiem czy ci Kacper pomogê ....
...ale znalaz³em co¶ podobnego do miecza tzn. prosta klinga. Napewno jest to tassak. Czy mia³o to co¶ zbrocze trudno powiedzieæ. Na zdjêciu widaæ co widaæ, choæ wydaje siê, ¿e je¿eli mialo zbrocze to by³o ono bardzo p³ytkie. Brak jest równie¿ jelca. Broñ ta znajduje siê w zbiorach Muzeum Narodowego w Warszawie. To ten egzemplarz po prawej stronie.

Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Kacper
Dziêki za zdjêcie.. to w³asnie jedyny egzempla¿, którego fotografiê posiadam w domu..:D
P.A.Nowakowski
Zamieszczam zestaw kordów i tasaków. Do g³owni mieczowej najbardziej chyba zbli¿ona jest g³ownia tasaka z Krakowa (prawy, dolny róg). Trochê zbroczy te¿ widaæ. Przepraszam za jako¶æ ale chcia³em jak najbardziej "odchudziæ" za³±cznik. smile.gif
P.A.Nowakowski
Do³±czam jeszcze zdjêcia korda z Rawy Mazowieckiej. Jako¶æ nienajlepsza - zdjêcia robi³em aparatem "komórkowym". smile.gif
Piotr Paruch
CYTAT(P.A.Nowakowski)
Do³±czam jeszcze zdjêcia korda z Rawy Mazowieckiej.

Jak jest on datowany?
P.A.Nowakowski
Ogólnie na XV wiek
Lestek
Takie tasaczki i kordy znalazlem z XIV
Borg
a ja mam pytanie
przegladajac biblie maciejowskiego co jakis czas natrafialem na cos tasakowego wsrod rycerstwa
wiem chocby po powyzszych zalacznikach ze tasaki z XIII a XV wieku nie roznily sie drastycznie
a jak jest z kordami chodzi mi o bron typowo z rekojescia nozowa i ew prostym jelcem (jak z zalcznika Jaroslawa)
http://freha.pl/download.php?id=2355
czy w XIII wieku takie cos juz wystepowalo?
pozdrawiam
Mansonik
Kilka przedstawieñ dla zainteresowanych tematem.

Je¿eli kto¶ ma jakie¶ fajne detale okuc pochewek , na pewno nie pogardzê. bigsmile2.gif

Pozdrawiam
mansfeld s.
mam pytanie do fachowców a propos nieco wcze¶niej prezentowanych kordów/tasaków z biblii maciejowskiego – tych o tak straszliwych kszta³tach. czy ich forma wynika³a z jakiego¶ szczególnego zastosowania i czy wi±za³a siê z tym jaka¶ specyficzna technika? bo chyba nie s³u¿y³y tylko do ozdoby?
Wojciech Radzki
Czy wie kto¶ jakie s± wymiary tasaka po lewej?
Przynajmniej d³ugo¶æ.

Pozdr
WR
Marcin Glinianowicz
Ten po prawej ma w/g "Uzbr. w Polsce ¶redniowiecznej 1350-1450" oko³o 94 cm, wiêc ³atwo mo¿na obliczyæ ile ma ten po lewej smile.gif

Pozdrawiam Glina
S³odziutki
Witam serdecznie!

Czy orientujecie siê mo¿e, czy kord z Rawy Mazowieckiej, przedstawiony przez P.A. Nowakowskiego parê postów wy¿ej ( http://www.freha.pl/download.php?id=6172 ) posiada³ jelec?

Co w ogóle wiadomo na temat kordów bez jelca? Mo¿e jakie¶ przyk³ady? Datowanie?

Zamieszczam kord z o³tarza z lat 50 XIVw. z Torunia.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Marcin Surdel
Móg³ nie mieæ jelca, tylko "wystaj±cy" ostatni nit w rêkoje¶ci, w stronê grzbietu d³oni. Spotka³em siê z wzmiankami o czym¶ podobnym (przero¶niêty nó¿ "na ludzi", bez jelca ale z "gwo¼dziem"), co bywa nazywane "czeskim no¿em bojowym". Niestety, info o tej broni mam z trzeciej rêki, szcz±tkowe i anegdotyczne :-P

Od strony "technicznej" - w ka¿dej broni tego typu potrzebujesz mieæ co¶, co zapobiegnie ze¶lizgniêciu siê Twojej d³oni na ostrze podczas pchniêcia. Jelec, tarczkê, "gwó¼d¼", czy choæby odpowiedni profil rêkoje¶ci. Inaczej bêdzie boleæ icon_wink.gif
Na rysunku z za³±cznika, takim "stoperem" mo¿e byæ ukszta³towanie okucia rêkoje¶ci (tego zaraz przy ostrzu) w tak± "pó³kê" - te¿ od strony grzbietu d³oni.

Pozdrowienia
S³odziutki
CYTAT
Móg³ nie mieæ jelca, tylko "wystaj±cy" ostatni nit w rêkoje¶ci, w stronê grzbietu d³oni. Przero¶niêty nó¿ "na ludzi", bez jelca ale z "gwo¼dziem".

Czy taki "gwó¼d¼" to jest co¶ takiego jak na tych za³±cznikach? Czy w takim razie mo¿emy stwierdziæ, ¿e ten kord nie mia³ ¿adnego dodatkowego jelca?

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Marcin Surdel
To jest ta rozwiniêta forma, ju¿ w³a¶ciwie tarczka - no i ten ¶rodkowy _ma_ szcz±tkowy jelec.
Gwyn kiedy¶ podawa³ namiar na cokolwiek przero¶niêty nó¿ rze¼nicki z wykopków w Gdañsku, któremu po prostu ostatni, górny nit z tych trzymaj±cych ok³adziny rêkoje¶ci do¶æ mocno wystawa³ na boki.

Podsumowuj±c - tak, jest mo¿liwe, ¿e nie mia³ dodatkowego jelca. No chyba, ze w wykopkach przeoczono icon_wink.gif

Pozdrowienia
S³odziutki
Hm. Chyba znalaz³em przero¶niêty nó¿ z gwo¼dziem. Oto "Bauernwehr", czyli (jak s±dzê) "nó¿ ch³opski" spotykany w polskiej literaturze. Orygina³ w zestawieniu z replik±. Nadal czekam na odpowied¼ Gwyna na temat korda/no¿a znalezionego w Gdañsku.

Czy kto¶ z Was dysponuje mo¿e innymi zdjêciami oryginalnych, niemieckich "no¿y ch³opskich"? Jak do tej pory znalaz³em tylko zdjêcia ³adnych replik, które wygl±daj± jak krótkie kordy.

Pozdrawiam!
S³odziutki.
Borg
Jedno pytanie
jak to cos jest dlugie?
watman
CYTAT(S³odziutki)
Czy kto¶ z Was dysponuje mo¿e innymi zdjêciami oryginalnych, niemieckich "no¿y ch³opskich"? Jak do tej pory znalaz³em tylko zdjêcia ³adnych replik, które wygl±daj± jak krótkie kordy.

http://www.hermann-historica-ohg.de/auktio...46_gr/20243.jpg
http://www.hermann-historica-ohg.de/auktio...46_gr/29183.jpg

pierwszy 56cm, drugi 67cm smile.gif
krotka sprawa niestety - no i te wygladaja tak, jakby nie mialy ni gwozdzi ni jelca...
no i sa datowane na przelom xv/xvi, a ja dla siebie szukam czegos na okologrunwaldzkie smile.gif

EDYCJA - wyedytowane dla jasnosci ktory kordzik ile mierzyl + poprawione literowki smile.gif
S³odziutki
CYTAT
jak to cos jest dlugie?

Podany przeze mnie niestety jest bez wymiarów. Repliki, które widzia³em, s± mniej wiêcej tej d³ugo¶ci, co orygina³y Watmana.

Dziêki, Watman smile.gif

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Marcin Surdel
CYTAT
pierwszy 56cm, drugi 67cm
krotka sprawa niestety - no i te wygladaja tak, jakby nie mialy ni gwozdzi ni jelca...

To s± ca³kiem s³uszne wymiary, jak na kordy - choæ owszem, bywa³y d³u¿sze. Co do gwo¼dzia - zwróæ uwagê na rozmieszczenie nitów w tym d³u¿szym ( na ca³ej rêkoje¶ci, poza ostatni± par± prrzy ostrzu, odstêpy s± równe), a przy krótszym - na ilo¶æ metalu tam, gdzie koñczy siê rêkoje¶æ a zaczyna ostrze.

Pozdrowienia
Armand
Dwa przyk³ady kordów z prywatnych zbiorów- krótszy zaopatrzony w vernagel, choæ jest rozmiarów przeciêtnego no¿a kuchennego. Bardzo solidne narzêdzia, oba maj± potê¿ne krawêdzie grzbietowe, w najgrubszym miejscu c. 8 mm.
Armand
Co za¶ do wspomnianego szarszuna, jedna z teorii opisana w Roczniku Kaliskim XXIX z 2003r.;

"Dla niniejszych rozwa¿añ warto przyjrzeæ siê tak¿e innej rycerskiej broni pojawiaj±cej siê w ¼ród³ach pisanych jako "szarszun". Nie doczeka³a siê ona dotychczas jednoznacznej identyfikacji, starano siê j± uto¿samiaæ z koncerzem, jednak, jak to wynika z rozwa¿añ T. Grabarczyka, mo¿liwo¶æ tê nale¿y wykluczyæ. Zdaniem wymienionego badacza okre¶lenie to pojawi³o siê w spisach kilkana¶cie razy, po raz pierwszy w 1444 r., i mo¿liwe, ¿e jest to bli¿ej niesprecyzowana odmiana ciê¿kiego miecza o masywnej g³owni i rêkoje¶ci, który sprzedawano po podobnej lub nieco wy¿szej cenie. Szarszun mia³ byæ w XV w. odpowiedzi± na coraz to doskonalsz± zbroje p³ytow±, któr± zak³adali zarówno zbrojni je¼d¼cy, jak i piechota, ale w odró¿nieniu od koncerza nie mia³ jej przebijaæ, a prze³amywaæ swoj± wag± i si³± zadanego ciosu. Nale¿y tak¿e zwróciæ uwagê na pogl±d wymienionego badacza, i¿ ten rodzaj miecza móg³ byæ powszechny na wyposa¿eniu wojska, jednak nie by³ on zbyt czêsto odnotowywany w rejestrach, bowiem nie wszyscy pisarze potrafili odró¿niæ zwyk³y miecz od szarszuna."

Jak dla mnie, bardzo zagadkowe.. Jako¶ nie przychodzi mi na my¶l ¿aden ze znanych zabytków XV- wiecznych. Z ¿adnym kordem czy tasakiem powy¿szy opis nie kojarzy mi siê wogóle.
Marcin Surdel
CYTAT
w najgrubszym miejscu c. 8 mm.

W stanie wykopanym (znaczy, z rdz± itp), po konserwacji, czy w szacowanym stanie orginalnym?

Pozdrowienia
Armand
Oba zabytki s± mocno skorodowane, i chocia¿ by³y poddane konserwacji ich wymiary nie bêd± ju¿ bardzo precyzyjne.Oba prowizorycznie mierzy³em linijk± , jednak nie bada³em z suwmiark±, ale jak to zrobiê, to wszelkie dane mogê Ci podes³aæ. Bêdzie te¿ pewnie rys. techniczny, bo marzy mi siê ³adna replika smile.gif
S³odziutki
CYTAT
bo marzy mi siê ³adna replika

A jak wtedy zrobisz rêkoje¶æ, Armand? Czy na Twoich kordach s± ¶lady jakiego¶ dodatkowego okucia oprócz tego "vernagla", czy te¿ móg³by on wychodziæ wprost z ok³adzin rêkoje¶ci, tak jak na podanym wy¿ej przyk³adzie?

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
watman
CYTAT(Armand)
Oba prowizorycznie mierzy³em linijk± , jednak nie bada³em z suwmiark±, ale jak to zrobiê, to wszelkie dane mogê Ci podes³aæ. Bêdzie te¿ pewnie rys. techniczny, bo marzy mi siê ³adna replika  :)

to ja tez poprosze :D
Marcin Surdel
Bêdê zobowi±zany, Armand :-)
Armand
S³odziutki napisa³;

CYTAT
Czy na Twoich kordach s± ¶lady jakiego¶ dodatkowego okucia oprócz tego "vernagla"

Zachowa³ siê jeden nit mocuj±cy ok³adziny do trzpienia w tym mniejszym. I otwory po tych, które siê nie zachowa³y smile.gif Wiêc by³o mocowanie na 4 nity. Szczegó³y na fotkach. Na du¿ym dziury po nitach te¿ s± widoczne. Ok, jak zmierzê, to zainteresowanym pode¶lê dane. Ale to jako¶ w przysz³ym tygodniu.
Piotr Paruch
Szukam informacji o no¿u bojowym (czy te¿ kordzie) z Bronek, by³e województwo pilskie. Datowany na po³owê XIV wieku. Dysponujê tylko poni¿ej za³±czonym skanem z jakiej¶ ksi±¿ki, znalezionym w jakim¶ wtórnym opracowaniu.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Brakuje nam w jêz. polskim kilku rozró¿nieñ, jakie maj± Niemcy na formy po¶rednie miêdzy no¿em w³a¶ciwym a kordem. Te no¿e bojowe zazwyczaj maj± gwó¼d¼, nie maj± za¶ jelca. Forma mniejsza to Hauswehr a poka¼niejsza to Bauernwehr. Jest jeszcze bardziej sztychowata forma kordopodobna, czyli Rugger, zazwyczaj z esowatym jelcem, czêsto i gwo¼dziem. Powiedzia³bym, ¿e to co za³±czy³ Piotr kwalifikuje siê jako Hw, za¶ wiêksze z narzêdzi zbrodni Armanda to Bw.
Pozdrawiam
Gwyn
Marcin Surdel
Czy pamiêtasz mo¿e Piotrze, co wed³ug owego opracowania ¶wiadczy o bojowo¶ci tego no¿a? Z profilu i proporcji niewiele siê ró¿ni od rasowego kuchenniaka icon_wink.gif

Pozdrowienia
Piotr Paruch
CYTAT(Marcin Surdel @ 21:08 11.02.2008) *
Czy pamiêtasz mo¿e Piotrze, co wed³ug owego opracowania ¶wiadczy o bojowo¶ci tego no¿a? Z profilu i proporcji niewiele siê ró¿ni od rasowego kuchenniaka icon_wink.gif

To jaka¶ taka przeciêtna zbieranina obrazków, mocno amatorska. Tak wiêc ¿adnych wniosków nie przytoczê. Obrazek jest bez skali, wiêc ja tam nie wiem czy kuchenny jest w wymiarze - mo¿e mia³ d³ug± rêkoje¶æ smile.gif Najprawdopodobniej jest "to co¶" opisane w artykule M. Lewandowskiego Pugina³y ¶redniowieczne z ziem polskich, Mediaevalia Archaeologica, £ód¼ 1986 i jak dobrze pójdzie w przysz³ym tygodniu zdobêdê dostêp do tego ¼ród³a. No, chyba ¿e kto¶ z Was ma?
Taniell
Cze¶æ wszystkim.

Ostatnio zabra³em siê za rekonstrukcje (niestety nie w³asnorêcznie) korda (czy tam tasaka w zale¿no¶ci od terminologii), który przewija³ siê w tej dyskusji.

W zwi±zku z tym wybra³em siê do muzeum w którym zalega (WP w Warszawie) i dziêki pomocy bardzo uprzejmego personelu uda³o mi siê zdobyæ trochê danych.

Mowa oczywi¶cie o obiekcie po lewej na obrazku z czerwonym t³em.

Jest to Tasak z drugiej po³owy XV wieku pochodzenia Polskiego (lub Niemieckiego) wykopany z ziemi ko³o jeziora D±browskiego nieopodal zamku D±brówno (Gilgeburg) w roku 1898 w powiecie Ostródzkim.

Wysoko¶æ ca³o¶ci: 78 cm
Waga: 0,72 kg
Wysoko¶æ g³owni: 64 cm
Wysoko¶æ rêkoje¶ci: 14 cm
Szeroko¶æ ostrza: 4 cm

Rêkoje¶æ nitowana na 3 nity.

Poni¿ej jeszcze zdj±tko ze szczegó³em na g³owice i gwó¼d¼, którego nie widaæ od na zdjêciu od góry. Tutaj te¿ ³adnie widaæ szeroko¶æ tylca.

Dane nt. wymiarów i pochodzenia spisane zosta³y z karty inwentaryzacyjnej - i tu jeszcze taka notka na temat nazewnictwa (lub jego braku), karta zosta³a spisana chyba oko³o 1952 roku (g³owy nie dam) i kilkukrotnie pojawi³o siê tam zwrot "szabla" po czê¶ci trochê naprzemiennie z tasakiem. Niemniej chyba raczej nie nale¿y siê tym sugerowaæ.

Pozdrawiam serdecznie !

Konrad

//Edit - gwó¼d¼ to nie paluch smile.gif dziêki Marcin
Borg
osobi¶cie nie narzeka³bym gdyby kto¶ to nazywa³ szabl±...
w ¼ród³ach z epoki jest masa szabel...kwestia teraz rozgraniczyæ te trzy pojêcia tasak, kord, szabla...zw³aszcza, ¿e jak pamiêtam tasaków lub kordów jest jak na lekarstwo w popisach (kto ma niech zajrzy do Grabarczyka czego by³o ma³o)
Np zabawka z Pu³tuska jest zwana kordem lub szabl±... osobi¶cie bym ju¿ u¿y³ s³owa szabla, gdy¿ jak pamiêtam ma m³otek...
to tak nawiasem smile.gif
Marcin Surdel
To nie jest paluch - jest po niew³a¶ciwej stronie, chyba ¿e kto¶ uprze siê interpretowaæ to jako egzemplarz dla leworêcznego icon_wink.gif
W tekstach o kordzie (Langes Messer) z tradycji Liechtenauera to Wehrnagel lub Nagel, "gwó¼d¼", chroni±cy grzbiet d³oni. Nie ma nic wspólnego z szablowym paluchem.

Pozdrowienia
Adsumus
A te no¿e ch³opskie przytoczone przez Armanda to jak je datowaæ w ogóle? Ogólnie na XV wiek?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Raczej na pó¼niejszy, chocia¿ kto to wie. Szesnastowieczne te¿ mog³yby byæ.
Pozdrawiam
Gwyn
Adsumus
Bo tak siê zastanawiam, czy na okres oko³o ¶wieciñski ;) by pasowa³?

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.