nie zdolalem ich wyguglac:(
Nie wiesz jak sie z nimi zgadac mozna
A i jeszcze jedno co do ogolnie drzewcowek
Czy taki szpikulec trzeba/nalezy/nietrzeba hartowac
Domyslam sie ze wtedy to mus, ale obecnie gdy i tak tego nie planuje nikomu w bebechy wkladac
jesli nikt takiego nie ma niech ktos mi sie przyzna jak jest z poleaxe tam tez sporawy szpikulec sie trafia
Pozdrawiam
Witam,
Od kiedy pojawi³o sie takie cudeñko?
(patrz za³±cznik)
Jakiej wielko¶ci powinien byæ sam drzewiec?
stawiam ze min koniec XIV wieku, napewno na czasy grunwaldzkie
Lysy Gnom sie pytal wlasnie o halabardy i chyba taka byla pokazana jako wczesna
pozdrawiam
http://www.olofsgillet.org/images/olofsgillet_058.jpg
Poleaxe pierwsze z lewej
Dobrze widze samo ostrze + mlotek to kawalek zelaza bez dziory na drzewiec i trzyma sie dzieki wasom?
Czy ktos ma jakies dokladne zdjecia/rysunki ostrzy mlotkow lub poleaxe?
Z gory dzieki
Pozdrawiam
CYTAT(Borg)
http://www.olofsgillet.org/images/olofsgillet_058.jpg
Dobrze widze samo ostrze + mlotek to kawalek zelaza bez dziory na drzewiec i trzyma sie dzieki wasom?
Czy ktos ma jakies dokladne zdjecia/rysunki ostrzy mlotkow lub poleaxe?
Z gory dzieki
Pozdrawiam
Owszem, elementem mocuj±cym s± w±sy ale wed³ug mnie w tych egzemplaczach jest tak¿e normalna, coæ niewielka, osada.
Najlepszy chyba w polskiej ikonografii z epoki m³otek rycerski widnieje na o³tarzu Wita Stwosza (za³±cznik) Popatrz tak¿e na poliptyk z Ptaszkowej. Pozdrawiam
Dziekuje
Rozumiem ze niewielka w znaczeniu o malej (mniejszej niz reszta drzewca) srednicy
Dla potwierdzenia znalazlem rysunek u
Talhoffera
Pozdrawiam
CYTAT(Borg)
Dziekuje
Rozumiem ze niewielka w znaczeniu o malej (mniejszej niz reszta drzewca) srednicy
Dla potwierdzenia znalazlem rysunek u
Talhoffera
Pozdrawiam
A tak¿e niewielka w kierunku wertykalnym - równa wysoko¶ci ¿ele¼ca.
Czy wie kto¶ mo¿e jakie drewno by³o wykorzystywany przy produkcji drzewców od broni drzewcowych (w szczególno¶ci kos bojowych i glewii) w czasach oko³o grunwaldzkich? Czy ma to jakie¶ znaczenie oprócz wzglêdów czysto wytrzyma³o¶ciowych?
CYTAT(Dark @ 14:48 18.01.2007)
Czy wie kto¶ mo¿e jakie drewno by³o wykorzystywany przy produkcji drzewców od broni drzewcowych (w szczególno¶ci kos bojowych i glewii) w czasach oko³o grunwaldzkich? Czy ma to jakie¶ znaczenie oprócz wzglêdów czysto wytrzyma³o¶ciowych?
IMO gatunek drewna ma znaczenie tylko wytrzyma³o¶ciowe - najlepiej ciête wzd³u¿ s³ojów.
CYTAT(Dark @ 14:48 18.01.2007)
kos bojowych
Czy kosy bojowe na pewno by³y u¿ywane w ¶redniowieczu? Masz jakie¶ dane na ten temat? Chêtnie skorzystam.
Pozdrawiam,
S³odziutki.
mo¿e wiecie kto by sie podj±³ zrobienia piki 4-4,5m z jesionowego drewna.
CYTAT(Tomasz Rejf @ 11:31 19.01.2007)
mo¿e wiecie kto by sie podj±³ zrobienia piki 4-4,5m z jesionowego drewna.
Hmm ... swego czasu w daneaxie mia³em jesionowy trzonek, darty a nie wycinany. Zrobi³ go Bogdan Popek - zazwyczaj robi ³uki, ale jak z nim dobrze pogadasz, mo¿e by siê podj±³
Dane ze strony Bagrita:
Adres
K±ty 204
38-230 Nowy ¯migród
Telefon/Fax (13)4416212
E-mail: kasiapopek204@poczta.onet.pl
Witam
Jak mo¿e byæ datowana broñ pierwsza z lewej?
http://www.morgan.medievalimperium.com/ima...drzewcowa/1.jpgPoszukuje wzorów broni drzewcowej datowanej na XIV-XV wiek. Najlepiej aby by³a to broñ z Pomorza lub obszarów pó³nocnych Prusów. Czy kto¶ móg³by pos³u¿yæ jakimi¶ zdjêciami lub obrazkami?
Z góry dziêkujê.
Witam!
Halabardy typu pierwsza od lewej
U¿ywane by³y do roku 1468roku by³a
vývoj halapartny, 1)-4) do roku 1315, 5) - 9) do konce 14. stoletÃ, 10) - 14) do roku 1421, 15) - 17) do roku 1468
do 4 marca... ciekawe na podstawie czego taka dokladna date podajesz... osobiscie widzialbym je troche pozniej, wogole datowanie troche tak z d wziete moim zdaniem... przykladowo ten berdysz pod numerem 1... w ksztalcie typowym bardziej dla XV/XVI wieku
jesli mowimy zas o drzewcowkach z XIV/XV wieku z terenów Prus nie wiem czy cos o zelezcu zlozonym sie zachowalo, halabardy sa nietypowe chyba dla tej czesci Europy... raczej wlocznie sa pewnikiem... przykladowo z Plemiet
A mo¿na by jaki¶ rysunek lub zdjêcie tej z Plemiet?
Przyznam sie zaufałem tej stronce (chyba niesłusznie):
http://www.kazi.webz.cz/wagner/zbrane.htmlMozna znaleźśc troooszke fajnych rzeczy
Daty podane of course orientacyjnie ;)
Pozdrawiam
niby to 1414, ale ró¿nie ludzie we wsi gadaj±...
1414 to kolejna, pó¼niejsza data mo¿liwego zniszczenia wie¿y (Nadolski ocenia³ j± jako "mimo wszystko najbardziej prawdopodobn±"). Pierwsza to 1277 (najazd ba³tyskich Sudawów), oceniona ju¿ na pocz±tku badañ jako najmniej prawdopodobna.
Dosyæ wygodna wydaje sie zw³aszcza bronioznawcom wersja sugeruj±ca lata 1329-1330, mniej wygodna, ale dobra okazja to nawet 1422.
Dla "grunwaldowców": datowanie ceramik± przynajmniej dawniej sugerowa³o raczej pó¼niejszy XIVw albo XVw.
Groty w³óczni i oszczepów (za³±cznik w poscie powy¿ej)
Grot nr 1 ma ok. 50cm d³ugo¶ci (sic!). Ma³a skala jest do grotów du¿ych - du¿a do malych (patrz "Plemiêta - ¶redniowieczny gródek w ziemi che³miñskiej" - red. Andrzej Nadolski).
Reasumuj±c, - to prawodpodobne, ¿e wie¿ê zniszczono w 1330r, ale same groty broni drzewcowej nie dawa³y siê jeszcze w 1995r konkretnie wydatowaæ (Marian G³osek), co u³atwia ich u¿ycie w kontek¶cie 1414. Co tu du¿o ukrywaæ - fajnie by to by³o zobaczyæ na Grunwaldzie. Jak na te czasy znaleziska z Plemiêt s± prawdopodobnie bardzo prowincjonalne, i antyczne, ale nie s± wykluczone.
A wiecie moze czy ta pika z ospreya hussite wars co¶ wspólnego z histori± ? Chodzi o obrazek na stronie 27, pika po lewej trzymana przez wojaka z jakims mieczem w pochwie w lewej rece
CYTAT(Kuba Bia³ek @ 19:39 28.03.2007)
A wiecie moze czy ta pika z ospreya hussite wars co¶ wspólnego z histori± ? Chodzi o obrazek na stronie 27, pika po lewej trzymana przez wojaka z jakims mieczem w pochwie w lewej rece
Kolega by³by uprzejmy za³±czyæ jaki¶ skan - by³oby znacznie ³atwiej siê wypowiedzieæ
prosze :]
EDIT.Nie moge tego wstawic. S³odziutki wysle go na Twojego maila ok ?
CYTAT(Kuba Bia³ek @ 19:39 28.03.2007) [snapback]185004[/snapback]
A wiecie moze czy ta pika z ospreya hussite wars co¶ wspólnego z histori± ?
Dobra: koledze chodzi³o o co¶ takiego jak w za³±czniku. Dla mnie to jest w³ócznia skrzyde³kowa, u¿ywana przez Husytów w licznych odmianach i nazywana "sudlice u¹ata".
Je¶li chodzi o przegl±d uzbrojenia husyckiego, zapraszam tutaj:
http://www.jazwiec.pl/index.php?content=taborPozdrawiam,
S³odziutki.
Dodaje kilka wzorow partyzan, mozna tez co nieco podpatrzec u japonczykow ( jumonji yari )
A po co kolega zalaczyl tu wzory palacowej broni uzywanej duzo pozniej niz "sredniowiecze-pozne"?
Mamy sporo wizerunkow broni drzewcowej i sporo zachowanych egzemplarzy... Szwajcarskie i austriackie/slowackie "zabawki na kiju". Miniatury datowane na 1436 i 1430-40r.
CYTAT(dziik @ 14:27 20.07.2007) [snapback]195631[/snapback]
Dodaje kilka wzorow partyzan, mozna tez co nieco podpatrzec u japonczykow ( jumonji yari )
Ale cos sie chyba Ci dzialy pomylily??
Na pewno w poznym sredniowieczu byla taka bron w uzyciu??
To sa drzewcowki z czasow cirka pozny XVI - XvIII wiek co najmniej.
CYTAT(Don Carlos @ 14:43 20.07.2007) [snapback]195634[/snapback]
Partyzana w formie bojowej uzywana juz w 15 wieku, na ilustracji gora z prawej i srodek z lewej strony. Niestety nie przyjela sie na polu bitwy przez co w XVI i XVI wieku stala sie bronia paradna oraz oznaka stanu oficerskiego.
Publikacja
George Stone
A Glossary of construction decoration and use of arms and armor
Istanialo jeszcze bron zwana voulg'em ( czy jakos tak )
Podobna do berdysza ostrze przypominalo tasak rzeznicki
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
CYTAT(dziik @ 15:34 20.07.2007) [snapback]195645[/snapback]
CYTAT(Don Carlos @ 14:43 20.07.2007) [snapback]195634[/snapback]
Partyzana w formie bojowej uzywana juz w 15 wieku, na ilustracji gora z prawej i srodek z lewej strony. Niestety nie przyjela sie na polu bitwy przez co w XVI i XVI wieku stala sie bronia paradna oraz oznaka stanu oficerskiego.
Publikacja
George Stone
A Glossary of construction decoration and use of arms and armor
No dobra ale chyba nie w takiej formie i nie w tym czasie o ktorym jest mowa w temacie. Prawda??
Forma pierwotna posiadala "polksiezyc" na dole ostrza lub cos w radzacy topora obusiecznego. Temat jest o broniach drzewcowych w poznym sredniowieczu takze przedstawiam egzotyki z dane okresu.
Z innej beczki
Czy ktos wie kiedy zaprzestano uzywac broni zwanej planson
Jakim¶ Viollet le Ducem mi to zatr±ca. Vouge to glewia, czyli tylko ostatni z tych przerysów (w sensie najbardziej na prawo) rzeczywi¶cie jest glewi±. Reszta to jakie¶ ko¶lawe halabardy. Polecam daleko id±c± ostro¿no¶æ w stosunku do dziewiêtnastowiecznych przerysów. W ¶redniowieczu najbli¿sza partyzanie by³a w³ócznia skrzyde³kowa w³a¶nie, zamieszczone przaez Ewkê spetum czy inna runka.
Pozdrawiam
Gwyn
Witam,
Jakich producentów poleciliby¶cie do wykonania halabard datowanych na 1410-1430 r.?
CYTAT(Mizi @ 20:12 02.08.2007) [snapback]196925[/snapback]
Witam,
Jakich producentów polecilibyście do wykonania halabard datowanych na 1410-1430 r.?
Sławomir Ciszewski
http://dlarycerzy.livenet.pl/Broń wykonana przez niego jest dopracowana i solidnie oprawiona. Możesz zamówić niemalże wszystko. Wysłałem mu zdjęcia i podałem wymiary. Otrzymałem to co chciałem.
A czy ten rodzaj mo¿na zaliczyæ do pierwszej po³ XVw.?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Hm, czy kto¶ siê orientuje jakie s± wymiary takiego grotu, choæby w przybli¿eniu (pilne):
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Wieruszyc...6/show.php?nr=8Rysunek jest w ksi±¿ce ¯ygulskiego "Broñ w dawnej Polsce" na stronie 118
Je¿eli chodzi Ci o ten egzemplarz na zdjêciu to jest to pytanie do ch³opaków z Bochni (Jarek Przyby³o etc.). To jeden z nich, na imiê ma Krzysztof ale nazwiska nie spamiêta³em.
-
Witam
Broñ z za³±cznika podpisana "very comon in ilustrations" jest tak na prawdê jak bardzo common? Czyli jakie jest mniej wiêcej datowanie tych cudeniek
Pozdrawiam Buster
Glewie s± common, u Froissarta na przyk³ad. Szczególnie ulubione przez Burgundczyków, ale widaæ je wszêdzie. A tu ma³a ksi±¿eczka na temat drzewcówek:
http://virtuatheque.free.fr/The%20Halberd%20a...learms.pdfPozdrawiam
Gwyn
Popraw linka Gwyn. Z góry dziêkujê
-
Szukam pó¼no¶redniowiecznych (XIV-XVw.) znalezisk grotów broni drzewcowej (w³óczni, oszczepów,kopii) z terenu Królestwa Polskiego. Póki co mam: Boles³awiec, Plemiêta, ze zbiorów z muzeum w Sanku, Czchów, Jurów i Ostrów (wiem, wiem, szuka³em po ³ebkach).
CYTAT(Kacper @ 21:01 08.01.2008)
Szukam pó¼no¶redniowiecznych (XIV-XVw.) znalezisk grotów broni drzewcowej (w³óczni, oszczepów,kopii) z terenu Królestwa Polskiego. Póki co mam: Boles³awiec, Plemiêta, ze zbiorów z muzeum w Sanku, Czchów, Jurów i Ostrów (wiem, wiem, szuka³em po ³ebkach).
Nie sprecyzowa³e¶, czy chodzi Ci o Koronê, czy o Litwê, wiêc z tej drugiej parê fotek.
Groty s± z wileñskiego muzeum, znaleziska "tamtejsze", szczegó³ów niestety nie bêdzie, bo ¿ona by³a tam prawie dwa lata temu i ju¿ nie pamiêta. Niestety nie ma te¿ skali...
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdr.
M.
Smogulec, gm. Go³añcz; Trzemsze, pow. Turek; Siedl±tkow; Jarocin; Widoradz; Ch³apowo gm. Dominowo; ¯akowo, gm. Lipno - takie moze mniej znane (poza Siedl±tkowem)
Dziêki wielkie. Zosta³y mo¿e gdzie¶ opublikowane (poza Siedl±tkowem rzecz jasna).
Co by nie by³o ¿e paso¿ytujê, prócz poprzednich:
kopie:
Gdañsk
Ostrów Tumski, Poznañ
W³oc³awek
Warszawa, koryto Wis³y
w³ócznie:
Widoradz k.Wielunia
Ostrów Tumski
Miêdzyrzecze Wielkopolskie
halabarda:
Poznañ-plac katedralny
Witam!
W ostatnim czasie zakupi³em sobie halabardê i pojawi³ siê problem. Mam problem ze znalezieniem drzewca do obsadzenia halabardy. Pytanie do posiadaczy halabard ze stolicy : gdzie mo¿na nabyæ odpowiednie drewno na taki drzewiec ? lub komu wy dawali¶cie do obsadzenia?
Z góry dziêkuje za odpowiedz
CYTAT(Gazda @ 21:32 08.04.2008)
Witam!
W ostatnim czasie zakupi³em sobie halabardê i pojawi³ siê problem. Mam problem ze znalezieniem drzewca do obsadzenia halabardy. Pytanie do posiadaczy halabard ze stolicy : gdzie mo¿na nabyæ odpowiednie drewno na taki drzewiec ? lub komu wy dawali¶cie do obsadzenia?
Z góry dziêkuje za odpowiedz
Sk³ad drewna na Stalowej. Kupilem tam swego czasu kantówkê odpowiedniej grubo¶ci, po czym oheblowa³em aby nadaæ jej przekrój mniej wiêcej owalny (z przeznaczeniem do berdysza). Obsadziæ mo¿na samemu. Mi kto¶ pomaga³, na którym¶ Grunwaldzie chyba.
Mam nadziejê, ¿e prawid³owo u¿ywam tutaj s³owa "kantówka".
Pozdrawiam!
S³odziutki.
odkurzê trochê temat, bo link podany przez Gwyna wygas³ a nie zobaczy³em nigdzie konkretnej odpowiedzi jak datowane jest to cudeñko
http://dlarycerzy.livenet.pl/img/wlocznie/top29.jpgz góry dziêkuje za pomoc.
Cchyba najlepiej na pocz±tek spytaæ siê samego producenta.
koniec XV, chyba na bazie arrasów burgundzkich
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.