Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Broñ drzewcowa w pó¼nym ¶redniowieczu
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Jabol
Borg jest cz³owiekiem i mi pomóg³ aaa.gif
a tak powa¿niej to wielkie dziêki smile.gif
Borg
Czy kto¶ by³ przypadkiem w Wojskowo-historycznym muzeum artylerii, wojsk in¿ynieryjnych i ³±czno¶ci w St. Petersburgu i/lub kojarzy co to za ustrojstwo:
http://www.tforum.info/forum/index.php?aut...si&img=7931
Interesuje mnie pochodzenie (zapewne Rzesza, ale mo¿e co¶ wiêcej da siê ustaliæ) i datowanie.
AdamsZnin
Witam.

Czy na terenie Polski (ewentualnie Niemiec) zosta³y znalezione jakie¶ glewie z koñca XIV wieku? Je¶li tak to gdzie mogê znale¼æ ich fotki, opracowanie etc?

Pozdrawiam
Brzydal92
mo¿e ma kto¶ rysunki, ikony, b±d¼ znaleziska broni nazywanej po angielsku Billhook.
podejrzewam ¿e to rodzaj glewii lub gizarmy ale nie jestem tego pewien bo nie znalaz³em dobrego przek³adu tej nazwy...
Kacper
Do:AdamsZnin

Wed³ug mojego stanu wiedzy, a naszych ziemiach z broni drzewcowej (poza w³óczniami itp.) odkryto tylko potencjalny fragment halabardy w Poznaniu.

Do: Brzydal92

http://therionarms.com/armor/polearm2.jpg
widelec
Witam,
Jak osadziæ ¿elaziec w³óczni na drzewiec? Bêdê wdziêczny za metody inne ni¿ rozgrzanie do czerwono¶ci i studzenie po osadzeniu. Ponoæ stosowane by³a taka technika i¿, nawijano na drzewiec mokr± skórê osadzano zelazieæ i skóra po wyschniêciu trzyma³a wszystko na miejscu, ultra li to?
Kacper
Witam
Szukam lepszych zdjêæ (najlepiej z tabliczk± informacyjn±) cepa bojowego z wystawy w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Kto¶ wie mo¿e czy go opublikowano?
Pozdrawiam
Kacper
Biolog
Czy taka gizarma pasuje na okres grunwaldzki?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Zielu
Witam wszystkich. Bêd±c w tym roku w Malborku w zamkowej zbrojowni znalaz³em takiego poleaxe'a niestety nie by³o podanego datowania a z racji u³amanego drzewca podpisano jako toporek bojowy/rycerski. Znalaz³em na myArmoury.com typologiê tego rodzaju broni, wg której jest to francuski wzór u¿ywany miêdzy rokiem 1400 a 1450 (http://www.myarmoury.com/feature_spot_poleaxe.html drugi od góry) Moje pytanie jest takie, Czy taki typ poleaxe'a móg³by byæ u¿ywany w latach 70' tych XV wieku? (tereny Szwajcarii / Burgundii) Z góry dziêki za odpowied¼ ;)

Pozdrawiam
Micha³ "Zielu" Zieliñski

P.S. stronê myArmoury nie uwa¿am za nieomyln± i dogmatyczn±, jedyn± prawdê a tylko za kopalniê wiedzy ikonografii, wzorów etc. wiêc nie do koñca chce mi siê wierzyæ w ich datowanie, ale có¿ errare humanum est ;)
JakubW
¯eby rozwiaæ w±tpliwo¶ci zwi±zane z datowaniem smile.gif
Purvis
Jak dla mnie, to podzia³kê z latami trzebaby przesun±c deczko.
Viator
Poza tym to jest tabela DOLNYCH datowañ - czyli pokazuje tylko kiedy siê co¶ pojawia - a nie podaje kiedy co¶ wychodzi z u¿ycia. Wiêc rysunek mo¿e byæ trochê myl±cy.

Chocia¿by taki berdysz - narysowany jest w pocz±tku XIII wieku, a przecie¿ w u¿yciu by³ potem przez grubo ponad 300 lat a szczyt jego popularno¶ci przypada na drug± po³owê tego okresu.

I tak dalej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.