Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Broñ drzewcowa w pó¼nym ¶redniowieczu
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Borg
Mam pytanie co to jest?
Czy to dziwna halabarda?
Po za odpowiedzi± na te pytania proszê o umieszczanie jaki¶ drzewcowych dziwol±gów. Od tak jako ciekawostka, a mo¿e komu¶ siê przydaæ smile.gif
Mateusz
To jest o ile pomne taka pomroczna drzewcowka ktora podobno pojawia sie wsrod flamandow w wieku XV i nazywa sie bodajrze "wolim jezykiem" (oxenlang). Jak sam sie chyba zorientowales to w zasadzie kolo sie zamyka - McBride (M³odo¿eniec) narysowa³,zrodla nie podal, a inni sprytni goscie zrobili figurki smile.gif - w sumie nikt nic konkretnego nie wie. W zasadzie trzeba by meczyc pomniejszych mistrzow malarstwa flamandzkiego zeby cos ustalic - wszelkie sceny biblijne z zolnierzami i kroniki takiez moga tu sie okazac pomocne. Ale podkreslam, ze to raczej lokalny pomysl Flandryjsko - brabancki i na warunki polskie sie nie przeklada
Borg
Pierw znalaz³em figurke. Uzna³em ¿e ³adny z niej by³by avatarek A potem zastanawiam siê co ona to ma w ³apci.
Szcze¿e nawet nie chce takego czego¶ ale ciekawo¶æ gór±.
A jak tam z innymi dziwol±gami
Camil
chodzi mi o taki przegl±d rozwoju, wygl±du m³otków bojowych, ile kiedy wa¿y³y, jakie mia³y kszta³ty, w jaki sposób by³y mocowane i jak± d³ugo¶æ mia³y drzewce. dysponuje jedynie tablic± z Wcher und waffe (czy jak to siê pisze), ale nie moge jej teraz umie¶ciæ z powodu wojny z wirusami anger.gif
interesuj± mnie najbardziej m³otki z 2 po³. XVw. i kwestia tego jak zapatruj± siê na nie organizatorzy imprez bum.gif
z góry dziêkujê za odpowied¼ smile.gif
Pawel ChmurnoOki
jedna z fajniejszych zabawek tego typu byl mlot lucerenski,a wygladalo to tak jak w zalaczniku.Co do imprez,raczej ciezko bylo by z tym wyjsc do walki,ale spokojnie nadaje sie na imprezy nastawione na musztre,cwiczenia szyku itd.

Inna wersja (jednoreczna) moze byc cos takiego http://www.myarmoury.com/othr_ans_hamr.html?1 -jak widac,rowniez nazwano to mlotem wojennym
Jerzy von Ratibor
Zajrzyj na http://www.chzg.vtrip.pl/Kram/Miecze/mlotki.htm
S± one chyba produkcj± Hurdalka, ludzie ChZG sprowadzili je na próbê, wiêc musisz z nimi pogadaæ.
Znale¼æ co nieco mo¿esz tu http://www.rycerze.and.pl/rola_uzbrojenia/ryc6.htm
Pozdrawiam
Camil
hmm... znaczy ¿e ten sam ¿eleziec mo¿na zamocowaæ na d³u¿szym (2 rêcznym) i krótszym (1 rêcznym) drzewcu? jakie preferowa³a piechota?
szkoda ¿e z walk± nimi jest tak niepewnie, ale chyba rozumiem obawy bum.gif nawet po pozbawieniu obucha kolców/wypustek mo¿e byæ "nadmiernie skuteczn±" broni±...

jak macie co¶ jeszcze, jakie¶ tablice to by³bym wdziêczny... ubzdura³em sobie m³otek ju¿ dawno temu i byæ mo¿e uda mi sie wej¶æ w posiadanie takowego, i niechcia³bym wej¶æ w posiadanie potworka szczerba.gif tylko jak najwierniejszej kopii.
Rudy
No, ale je¿eli odtwarasz Polaka, to sobie z m³otem Lucereñskim nie pobiegasz, bo nasi tego nie u¿ywali. Najlepiej do tego rodzaju broni to by Szwajcar pasowa³

Rudy
Pawel ChmurnoOki
jesli dla piechoty,to dwureczny,czyli w postaci broni drzewcowej.
Jesli idzie o wielkosc,to cos takiego http://www.man.poznan.pl/~ritter/Photo/kon...2/kon02_012.jpg jak ma kolega w srodku (ten w czerwonym kubraczku,o najbardziej masonskich rysach :))))

Zamowic takie cacko mozna sobie u Kacpra i Konrada z Konina (z tego co wiem wszystkie drzewcowki z tej fotki sa ich produkcji -naprawde wysoka jakosc,warte polecenia)
Jerzy von Ratibor
Witam
W za³±czniku polaxe datowane na pó¼ny XV wiek. O ile siê nie myle jest to "znalezisko".
Pozdrawiam
Pawel ChmurnoOki
wszystko ladnie,tyle tylko ze to co kolega szanowny zalaczyl to nie polax a wlasnie mlotek bojowy.Polax ma "siekierke" (jak nazwa wskasuje -axe) i wyglada mniej wiecej tak jak w zalaczniku
Jerzy von Ratibor
Prosze o wybaczenie kolegê tracker.gif .
Ale sam sobie tego nie wymy¶li³em, po dok³adnym przegl±dzie odwiedzonych stron znalaz³em ow±, z której to zdjêcie pobra³em, wiec podajê adres:
http://www.fioredeiliberi.org/gallery/Artifacts
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jest kilka przedstawieñ zarówno m³otków jak i g³owaczy w 'polskiej' ikonografii. Przy czym bardziej chodzi o ¦l±sk(Wroc³aw) i Prusy (Gdañsk) a i tak zazwyczaj idzie o oprawców Chrystusa, wiêc nie ma pewno¶ci czy nie chodzi o przedstawienia szydercze. Ale k³óciæ siê mo¿na. Pozdrawiam
Gwyn
Pawel ChmurnoOki
"sam sobie tego nie wymy¶li³em, po dok³adnym przegl±dzie odwiedzonych stron znalaz³em ow±, z której to zdjêcie pobra³em"

a ja widzialem strone na ktorej byl barbut z zaslona...:)

a tak serio,jak juz mowilem fotka jest ok,tyle tylko ze nie przedstawia polaxa a mlot bojowy wlasnie (moge podac kilka tytulow ksiazek gdzie mozna znalezc tego potwierdzenie jesli ktos ma ochote sobie sprawdzic)
Szypu³
Witam
Szukam wzorów (i wymiarów) Halabard, z drugiej polowy XV wieku, z terenow, Burgundii (tzn. mysle moze wejsc w gre poza Burgundi±: Szwajcaria, Francja, Zachodnie Cesarstwo Niemieckie)
Bêdê wdziêczny za pomoc
Pozdrawiam
Szypu³
Rudy
Witka
Z wymiarami Ci nie pomoge ale wzory moge podrzuciæ ( z dragona nr 7)
Szypu³
Dziêki za wzory, jesli ktos mialby wymiary tych zabawek to bylbym wdzieczny.
I swoja droga pytanie, czy Burgundczycy w drugiej polowie XV wieku uzywali halabard, wiem ¿e po reformach Karola Zuchwa³ego (¦mia³ego) w formacjach piechoty Burgundziej wystêpowali pikinierzy. Ale czy walczyli w nich równierz halabardnicy?? oto jest pytanie smile.gif . Zw³aszcza chodzi mi o wojny Szwajcarsko-Burgundzkie.
Pozdrawiam.
Camil
ok dziêki za pomoc smile.gif
jeszcze s³ówko o polaxie mo¿e? bp wygl±da do¶æ ciekawie, taki topór z obuchem od m³otka... kto z tego korzysta³??
Kacper
Odpowied¼ na to pytanie na stronce: http://www.the-exiles.org/Article%20Le%20J...he%20Lesson.htm oraz np. na stronie ARMA. Mam u siebie kilka mp3 z technikami na polaxa z jakiej¶ stronki (amerykañskiej bodaj¿e). Z tego co wiem broñ s³u¿y³a zarówno rycerzom jak i ni¿ej urodzonym. W pojedynkach i bitwach. Powinna byæ na d³oñ d³u¿sza ni¿ j± dzier¿±cy. Z tego co próbowa³em æwiczyæ (zna kto¶ mo¿e jaki¶ "program" æwiczeñ na g³owacza?) broñ jest do¶c szybka i bardzo niebezpieczna, ma tez tendencjê do zachaczania o ka¿dy wystajacy element pancerza przeciwnika.

Pozdrawiam
Koper
Interesuje mnie m³ot z Flos Duellatorum (za³±cznik).Jaka by³aby d³ugo¶æ drzewca i okuæ (w±sów?).I ile w waszej opini jest warte takie cudo (bez drzewca) u dobrej jako¶ci producenta?
A jako ¿e Flos... to to bodaj¿e 1409 to to na pocz±tek piêtnastego m³otki takowe te¿ siê nadaj±.

Pozdrawiam Koper
Camil
mogliby¶cie podaæ namiary do ludzi którzy by mogli wykonaæ replikê m³otka lub polaxa?
po wmiare przystepnej cenie smile.gif
Lysy_Gnom
Witam
W ksi±¿ce : "Encyklopedia broni" p.r. Davida Hardinga ta halabarda ( patrz za³±cznik) ma opis: "Halabarda, Szwajcaria, ok. 1400r. Wczesne halabardy tego kszta³tu s± obecnie nazywane "typem sempach" ". Za to w jakiej¶ innej ksi±¿ce by³o napisane ¿e takie halabardy to koniec XV wieku .
W zwi±zku z tym , mam pytanie : w jakich latach pojawi³y siê takie drzewcówki ???
pozdrawiam
Rudy
Witka
Ja bym by³ za tym drugim, widzia³em takie bodajrze takie w dragonie nr 7 a oni raczej sie zajmuj± drug± po³ow± XVw.
Rudy
Pawel ChmurnoOki
Czolem
Powiedzcie mi,jak byscie sie ustosunkowali do tego pana
http://www.olofsgillet.org/peter2L.jpg
http://www.olofsgillet.org/peterL.jpg
a konkretnie do berdysza ktory trzyma (bo ze reszta jest cyku pyku to widze:)
Macie moze cos na poparcie historycznosci takiej broni w tych czasach (2 polowa XVw)?
Ikonografia?Fotki orginalow?Cokolwiek?
Bo mi osobiscie jak dotad nie udalo sie znalezc wiarygodnego potwierdzenia ze tego typu sprzety funkcjonowaly w tym czasie.

Pozdrawiam
-Pawel
Skaras
W przeciagu 3 tygodni byly zalozone 2 tematy o berdyszach. Wrzucil bys swoje zapytanie tam, zamiast siac zamet na forum.
Pawel ChmurnoOki
wrzucilem -do tematu w ogolnym -bez odzewu,poza tym mnie interesuje dosc konkretna kwestia zwiazana z POZNYM sredniowieczem,nie widze wiec powodu dla ktorego mialbym zawalac inne dzialy,skoro moje zapytanie nakierowane jest konkretnie na TEN (berdysze z XII wieku,czy ogolne informacje na ich temat mnie nie interesuja)
-Pawel
Wotawa
Temat scalony.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Pan na obrazku to Peter Johnsson, kowal znany i nielubiany, bo ludzie po piêæ lat na miecze czekaj±, ale jak ju¿ dostan±, to nie da rady, trzeba wszystko wybaczyæ smile.gif . Dowiem siê od Olafów co z tym sprzêtem, mo¿e to jaka¶ skandynawska specyfika. Co do ha³aburdy to model pó¼ny, wczesne wygl±daj± jak poni¿ej. Pozdrawiam
Gwyn
Skaras
Dla mnie najwiêksz± zagadk± broni drzewcowej jest gizarma. Sam ¿eleziec wygl±da jakby kto¶ go robi³ na "chybi³ trafi³" i pozornie nie ma wnim ³adu i sk³adu, tu co¶ wystaje, tutaj 2 kolce, a tutaj hak...
A co do pytania zadanego w temacie to to napewno nie jest halabarda. Na mój gust to jaka¶ wariacja partyzany.
Pozdrawiam.
HORMON
ok i ja mam pytanko.....(jesli juz gdzie¶ pad³o nanie odpowiedz to przepraszam ale szuka³em i nieznalaz³em) czy w XVw. u¿ywano jeszcze korbaczy?.... je¶li tak to jak zdobiono rekoje¶ci i jak d³ugie one by³y........ jakiej d³ugo¶ci by³y ³añcuhy i czym by³y zakoñczone.... poniewa¿ widzia³emju¿ sze¶ciany kólki stare odwa¿niki i co¶ wrodzaju ma³ych owalnych prêtów o srednicy od 3do5 cm...... jak naprawde z tym by³o..... bo ostatnio nudzi³o mi sie wielce i wzio³em sie za robienie korbacza..... zrobi³em jeden na wzór jaki widzia³em gdzie¶ na jakim¶ kramie... poczym kilka tygodni pu¼niej widzia³em 3 inne i poprostu namiesza³o mi to w g³owie.... ka¿dy by³ inny i wszyscy sprzedawcy i zemie¶lnicy mówili co innego.....
Skaras
Korbaczy napewno uzywano w XV wieku jak rowniez jeszcze w XVI i podczas wojen chlopskich w Niemczech. Korbacze na przestrzeni lat nie zmienialy swojego wygladu za bardzo. Drzewiec ddlugosci. okolo metra, krotszy lanuch, badz kilka (lub rzemien) i bijak. We wczesnych wiekach uzywano szczki konskiej, jednak wyczytalem, ze takiego bojaka uzywano tez w XVII wieku. Z doswiadczenia wiem, ze impozniejszy wiek tym bijak byl wiekszy i byl bardziej skomplikowanyh ksztautow (czyt. wiecej kolcy i wypustek). Generalnie korbaczy moze byc wiele odmian i praktycznie nie da sie zaprzeczyc, ze "takiego korbacza napewno nie bylo".
HORMON
aha... dzieki serdeczen.... a jeszcze jedno czy w RR dozwolone jest aby bijak mia³ kolce?? czy moze to zabronione ze wzglêdów bezpieczeñstwa?? bo mój ma 0.5m drzewiec 0.4m 3 ³±ncóchy no i bijaki to kóle o ¶rednocy 3,5cm... chcia³em naspawaæ jakie¶ kolce tylko czy wolno by potem takim walczyæ....
Kacper
Korbacze w dziale o broni dzrewcowej?? No niby drzewiec to "to" posiada, ale tu chyba o dwórecznych nie?
Jerzy von Ratibor
O ile siê nie mylê, to korbacz móg³ posiadaæ drzewce do oko³o 2 m
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/pike.html
Skaras
Kolcy raczej nie moglbyt miec. Ewentualnie male wypustki. Na niektore turnieje (wiekszosc?) nie mozna walczyc nawet bulawami ze zbyt duzymi wypustkami - helmy o zbyt cienkiej blasze latwo mozna przebic.
Tomasz Rajtar
CYTAT
Korbacze w dziale o broni dzrewcowej?? No niby drzewiec to "to" posiada, ale tu chyba o dwórecznych nie?

Ot nazewnictwo... Ch³opy ³apa³y w d³oñ wszystko co mog³o zrobiæ kuku przeciwnikowi, a pó¼niej bronioznawcy g³owi± siê, jak te cuda nazwaæ.

Zazwyczaj krobacze identyfikuje siê z udziwnionymi formami cepa (tyle, ¿e ma to wiêcej zazwyczaj d³u¿szy "³±cznik" na lini drzewce - bijak). A wiêc ju¿ drzewcówka.
A takie ma³e, do r±czki, robi±ce du¿o krzywdy w³a¶cicielowi i kolegom z ty³u i z boków (je¶li u¿ywaæ tego nie umie) to ki¶cieñ.

Broniæ jak Czêstochowy tego nazewnictwa nie bêdê, bo to tylko próba zaszufladkowania czego¶, co systematyce zdecydowanie siê wymyka.
Tu nie ma tak lekko i przyjemnie jak z mieczykami czy he³mami...
-
Kacper
Dzêki za informacjê, zapamiêtam.
Igor Weso³owski
Witam
Chcia³bym zaci±gn±æ opinii szanownego grona a propos mojej glewii. Wzorowana jest troche na rycinie z za³±cznika lecz zastanawiam siê czy rzemie¶lnik nie umie¶ci³ za wysoko okr±g³ej tarczki która jest u podstawy ostrza. Czy kto¶ mo¿e ma inne materia³y dla porównania. Z góry dzieki
Wotawa
A ostrze nie jest tak z dwa razy za krótkie? :-)
Nie mówi±c o nieco zbyt ozdobnym kszta³coie :-).
No ale z rekonstrukcjami z obrazka zawsze jest ryzykownie i trudno o jednoznaczno¶æ.
Kacper
Zastanawiam siê nad popularno¶ci± oszczepów w XVw. Ludzie na rycinach poni¿ej trzymaja oszczepy z lotkami, pewnie lepiej lataj± :],ale z czego by³y wykonywane. I co ze skuteczno¶ci± takich rzeczy w XVw.? pó¼niejszy
wcze¶niejszy
vroobell
Pytanie o w³óczniê: czy kto¶ mo¿e wie jaka powinna byæ d³ugo¶æ drzewca w³óczni na lata 1410-1430? P. Nadolski w Uzbrojeniu... 1350-1450 nie podaje tej wiadomo¶ci, natomiast na przywo³anych tam¿e Tryptyku z Ptaszkowej (il. 80) oraz Tryptyku z Niedzicy (il. 76a) wygl±da, ¿e drzewca owe nie maj± wiêcej ni¿ 2,5 m. Czy to tylko przedstawienie schematyczne czy te¿ rzeczywisto¶æ? Z góry dziêkujê za pomoc smile.gif
vroobell
mea culpa - jak byk stoi, ¿e drzewce o d³ugo¶ci nie przekraczaj±cej 2 metrów szczerba.gif

jeszcze jedno pytanie czy dotyczy to w³óczni u¿ywanych przez konnych czy równie¿ przez piechotê?
Borg
mam pytanko
jak wykonac taka bron
oczywistym rozwiazaniem byloby wykonanie tego z jednego kawalka drewna
tyle ze mi to wyglada na kule przyczepiona do drzewca
czy ktos widzial taka bron na zywo?
czy ma jakies zdjecia oryginalow rekonstrukcji?
jak to ma byc duze?
pozdrawiam
Danniels
Bo to jest kula nabita na drzewce. I ponabijana gwo¼dziami.
Pare lat temu jaki¶ Ukrainiec sprzedawa³ takie zabawki na jakiej¶ imprezie i kolega sobie jedn± kupi³. maniac.gif
To by³a drewniana kula nabita takimi d³uuugimi, kutymi gwózdkami. Nie wiem jak bardzo to by³o ultras, ale na mój gust to wygl±da³o dok³adnie jak Twoje rycinki.

Pozdrawiam
Jacunio
Danniels
Aha, a zdjêcie rekonstrukcji, albo zabytku- nie wiem jest w 1000 s³owach o broni bia³ej chyba, pod has³em "m³ot lucereñski"

Pozdrawiam
J.
Borg
smile.gif
dzieki jakis punkt zaczepienia mam: da sie to tak wykonac
a jak to jest duze jaka wielka kula i jak dlugie drzewce?
pozdrawiam
Danniels
Kula by³a ¶rednicy p³yty kompaktowej mniej wiêcej, a drzewce tak z 1,9m (gruby dosyæ). Go¶æ sprzedawa³ te¿ identycznie wykonane korbacze, tylko z mniejsz± kulk±.
To by³o z 7-8 lat temu i wszyscy wówczas uznali to zgodnie za mrok (bo kula nie by³a ¿elazna cool.gif ), kole¿ka zawióz³ to do domu i wiêcej nie pokazywa³ nikomu.
Dawno o tym zapomnia³em, ale dzis tak sobie my¶lê, ¿e bardzo fajny sprzêt mo¿na by³o kupiæ. I tanio icon_cry.gif

Pozdrawiam
Jacunio
Borg
Witam ponownie
Czy ktos mnie poratuje i umialby mi podaæ jakies wymiary grotów do w³óczni pocz±tek XV wieku
Pozdrawiam
Borg
hej
znow odgrzewam temat

co myslicie o spisie wezowej-szydle, no po za tym ze strasznie niebezpieczna
od kiedy, gdzie
i czy ktos takie cos ma lub wie kto robi?
Danniels
Czesi robi± ¶liczne (tylko krótkie drzewce bardzo mieli dunno.gif ) bigsmile2.gif i jakie pokazówki tym montuj±!!! Palce lizaæ!
Ale nie znam namiarów na producenta.
Grupa nazywa siê "Budrysz" (budyri' po ichniemu czy jako¶ tak)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.