Witam
Czy kto¶ siê orientuje jak wygl±da³y krzese³ka które mo¿na by ze sob± zabraæ pod namiot?
Ostatnio znalaz³em co¶ takiego:
http://www.bumply.com/Medieval/Fauldstool/index.htm
Krzese³ko na wzór z „Biblii Maciejowskiego”. Jestem ciekaw czy pasowa³o by te¿ na prze³om XIV-XV w. (te czasy mnie najbardziej interesuj±). Cos takiego mo¿na (oczywi¶cie w nieco innej ornamentyce) spotkaæ nawet w naszych czasach.
Pozdrawiam
Nataniel
Witam
W³a¶nie sam sobie odpowiedzia³em na to pytanie:
http://www.currentmiddleages.org/tents/chair115ct.pdf
Mo¿e jednak kto¶ wie co¶ wiêcej na ten temat?
Nataniel
CYTAT(Nataniel)
Witam
W³a¶nie sam sobie odpowiedzia³em na to pytanie:
http://www.currentmiddleages.org/tents/chair115ct.pdf
Mo¿e jednak kto¶ wie co¶ wiêcej na ten temat?
Nataniel
Czy wersja rybacka na 3 skrzyzowanych nozkach i skorzanym trojkatnym siedziskiem naciagnietym na gorne ich konce ma sredniowieczne pochodzenie? Widzialem to wspolczesnie i latwiej cos takiego nosic niz wspomniane wyzej potezne siedzisko...
Wojtek
Trójk±tnego ze szmat±/skór± dotychczas nie spotka³em w ¼ród³ach. Rozk³adane standardowo krzes³o 'szczebelkowe' bez szczebelków a jedynie dwoma krzy¿akami i tkanin± jako siedzisko- ju¿ tak. Polecam Dragony. Specjalizuj± siê w nieco pó¼niejszym okresie, ale wiele wzorów jest z np. Tacuinum Sanitatis, jak najbardziej Grunwald i okolice. Mebli wszelkiego rodzaju jest tam od groma i ciut ciut. Pozdrawiam
Gwyn
Witam
pytanko, jak wygniesz nogi na gor±co( standardXIV-XV),
ma³o ciêto po ³ukach-wyginano, d±b jesion
pozdrawiam
To ja mam pytanko o krzes³a, ale z okresu X w.
Czy kto¶ ma pomys³ jak to mog³o wygl±daæ?
Witam
Czy X czy XV wiek krzesa³ka sk³adane nie odbiega³y od wzorów rzymskich
jedynie stylizacja by³a rozmaita
W XV mo¿na rozdzieliæ na Danteski i Peterki ( sk³adane krzes³a),lecz nic mi nie wiadomo o pewnych podza³ach w wcze¶niakach
poszperaj na forum a znajdziesz wzory
pozdrawiam
Do wyginania jest dobry podobno klon, jawor. Jako¶ sie to robi nad par±.
Natanielu, w³a¶nie robiê to krzese³ko "savonarola" (tzn. stolarz robi) i nie jest to mebel kieszonkowy. Nawet po z³o¿eniu zajmuje trochê miejsca, ale wygl±da nie¼le. Ciekawe krzese³ko mia³ na I³¿y Jaskier (ten w bia³o-zielon± kratkê w garnku z baneru na freha).
Witam
Drewno do giêcia d±b, jesion
tnie siê na listwy dogl±daj±c wzoru s³ojów bez sêku
paruje w parowniku w³asnego pomys³u
gor±ce wk³ada do formy
i do pieca w celu wysuszenia
pozdrawiam
Witam
CYTAT
Natanielu, w³a¶nie robiê to krzese³ko "savonarola" (tzn. stolarz robi) i nie jest to mebel kieszonkowy. Nawet po z³o¿eniu zajmuje trochê miejsca, ale wygl±da nie¼le.
Pode¶lij jakie¶ zdj±tka jak bedzie gotowe, chetnie zobaczê.
Pozdrawiam
Nataniel
Zastanawia mnie kwestia oparcia w tym krzese³ku. Czy jest ono montowane na sta³e, bo w tym wypadku niemo¿liwe stanie siê jego z³o¿enie, a je¶li jest mozliwy demonta¿ na czas transportu to jakie rozwi±zanie mo¿na wykorzystaæ - bo przeciez nie na ¶ruby.
Na ko³ki. Czopy masz w oparciach na rêce, przechodz± przez otwory w desce co to ma robiæ za oparcie pod plecy. W czopach s± mniejsze otworki przez które przetyka siê ko³ki. Na przyk³ad. Mog± byæ pewnie i inne patenty. Pozdrawiam
Gwyn
witam
odnowiê troszkê temacik, poniewa¿ znalaz³em ciekawe krzese³ko.... skan jest z ksera XIXw niemieckiej ksi±¿ki o meblach w ró¿nych okresach (od staro¿ytnego Egiptu po ów XIXw), a pokazuje je dlatego, ¿e by³o w rozdziale "gotyk" i stosunkowo ³atwo jest je zrobiæ
tylko czy kto¶ siê gdzie indziej z tym spotka³? je¶li tak to +/- na jaki okres (bo gotyk to te¿ szeeeeroki zakres)
pozdrawiam
takie z oparciem z jednej strony widzia³em na Wawelu i w Zamku Królewskim w Warszawie. Te z muzeum to XVI wiek.
Witam!
Proszê o jakies informacje na temat krzes³a na okres XIIIw.
i najlepiej sugestie jek owe krzese³ko wykonac - my¶lê tu o giêciu je¶li bêdzie ono potrzebne.
pozdrawiam
Têgowoj
Witam
Ja równierz do³±czê siê do pytania Têgowoja.
Je¶li kto¶ wie jak takie krzes³o wykonac to czy mo¿e równierz daæ wymiary elementów owego krzes³a ? Pryznajê ,i¿ bez planu nic siê nie zbuduje ..... no chyba ¿e jest siê
..... artyst±
Poszukuje informacji na temat krzese³ datowanych ca XV wiek.
By³bym dozgonnie wdziêczny za informacje a jeszcze bardziej wdziêczny za plany dotycz±ce jego wykonania.
http://www.companie-of-st-george.ch/dragon-4.pdf tam masz i nie z giêtego drewna i proste w wykonaniu
CYTAT(Peter von Opperau @ 23:25 29.12.2004)
witam
odnowię troszkę temacik, ponieważ znalazłem ciekawe krzesełko.... skan jest z ksera XIXw niemieckiej książki o meblach w różnych okresach (od starożytnego Egiptu po ów XIXw), a pokazuje je dlatego, że było w rozdziale "gotyk" i stosunkowo łatwo jest je zrobić
tylko czy ktoś się gdzie indziej z tym spotkał? jeśli tak to +/- na jaki okres (bo gotyk to też szeeeeroki zakres)
pozdrawiam
A czy w tej mądrej książce znalazłoby się krzesełko z Syrii z XIII wieku??
Znalazłem coś takiego, ale ...
http://www.daviddfriedman.com/Medieval/Art...ding_chair.html
Witam! Pozwolê sobie troche odgrzac temat, poszukujê bowiem rysunków, skanów, etc. krzese³ sk³adanych ale z wieku XVII;) Jesli ktos ma to bylbym niezmiernie wdzieczny za podzielenie sie nimi, potrzebowalbym tego jak najpilniej. Jakos szukam i sam nic nie moge znale¶æ (oprócz
tego), dlatego zglaszam sie o pomoc.
Pozdrawiam.
CYTAT(Gwyn @ 17:56 09.06.2004)
Rozk³adane standardowo krzes³o 'szczebelkowe' bez szczebelków a jedynie dwoma krzy¿akami i tkanin± jako siedzisko- ju¿ tak. Polecam Dragony.
Witam!
No to od nowa polska ludowa. Takie krzese³ko jak zauwa¿y³em jest bardzo popularne, ale za Chiny nie mogê znale¼æ ¿adnej ikonografii, a i w dragonach nic takiego nie mogê wypatrzeæ. Bo chodzi oczywi¶cie o 2 ixy, a pod zadek rozci±gniêta szmatka. To co z dragona wyci±gn±³em to ixy ale "id±ce" przez ca³± przestrzeñ która jest pod szmatk±. A zamiast szmatki jest raczej drewniany blat. A chcia³bym co¶ takiego pope³niæ. Acha, jakie s± mo¿liwo¶ci wykoñczenia tych ixów, bo widzia³em ró¿ne wczesne g³owy ogarów i takie tam, ale wola³bym zamiast radosnej twórczo¶ci co¶ z reala.
Pozdrawiam
Chaos
Krzese³ko takie jak opisuje Gwyn (chyba, bo to z 5 lat temu by³o) ma najczê¶ciej jeszcze oparcie. Do¶æ popularne w ikonografii a nawet parê sztuk siê zachowa³o do dzi¶. Nie wygl±da ono jednak na zbyt mocno sk³adane
Poza tym mo¿na zawsze poszukaæ samemu tu:
http://www.larsdatter.com/chairs.htm
Witam!
Ewo mnie chodzi bardziej o roboczo nazwane krzes³o wêdkarskie, takie jak w za³±czniku. Oczywi¶cie te "g³owy" raczej odpadaj±.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Chaos
a w³a¶nie takie z ozdobami na obrazkach jako trony wystêpuj±...
troszkê wcze¶niejsze ale mo¿e wam siê przydaæ
Borgu, obrazek gdzie¶ z sieci, brak opisu szczegó³owego, jakie¶ Tres Belles s± w opisie i datowanie, ¿e niby na ok. 1400 rok.
Krzysztofie, co to jest, jak datowane i sk±d? Bo fajne i proste
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7002787.JPG1415 -1425 ;St. Lambrecht ;Österreich ;Steiermark
Ukrzy¿owanie ¦w. Andrzeja
Dziêki. Jako¶ mi to datowanie nie pasuje. Tak z pokolenie za pó¼no. Ale mo¿e siê mylê. To tylko moje odczucia po pewnych elementach.
Ja te¿ sk³ania³abym siê ku datowaniu na lata 60-80 XIV wieku a nie 1400 rok...
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7002452.JPGMy¶lê, ¿e wspó³czesne krzese³ko którego zdjêcie zamie¶ci³ Chaos mo¿e byæ wzorowane w³a¶nie na tym. Krzes³o pochodzi z Salzburga, datowane jest na 1200 - 1250, obecnie w Wiedniu w Museum für Angewandte Kunst
ekhm to pó¼ne cesarstwo ;)
ju¿ z wp³ywami barbarzyñców
dlatego napisa³em ¿e ciut wcze¶niejszy okres
Witam!
Cieszê siê ¿e poruszy³em temat, bo jednak problem jeszcze nie jest wyeksploatowany
Co do tych g³ów, to siê powa¿nie zdziwi³em, bo podejrzewa³em ¿e jest to jaka¶ w³asna inwencja producenta. Przy czym ciekawi mnie wykoñczenie dla mniej zamo¿nych mieszczan na przyk³ad. Czy ornament by³ stosowany obligatoryjnie przez ¶redniowiecznych meblarzy?! Krzes³o Krzysztofa jest zaiste ciekawe, ale potrzebuje interwencji kowala
a to podnosi niebagatelnie koszty. Ale ikonografia z Ukrzy¿owania ¦w. Andrzeja jest bardzo pomocna. W koñcu jaki¶ ¶lad w ikonografii tego krzes³a. No i to krzes³o z Salzburga to jest normalnie cudeñko. Nie masz informacji sk±d to krzes³o pochodzi, znaczy statusu w³a¶ciciela, bo chyba "seryjnie" takich nie robili. Jednak zwróæcie uwagê na to ¿e to krzes³o nie ma po ¶rodku szczebelka. Ciekawe, bo to zawsze usztywnia bardziej siedzisko. Ma kto¶ uwagi technologiczne, takie jak np. kotwiczenie tych szczebelków. Pytam bo wygl±daj± jakby by³y jedynie wci¶niête w otwory.
Pozdrawiam
Chaos
Kolejne z wielu przyk³adów takich krzese³ w XVII wieku.
CYTAT(Chaos666 @ 14:38 03.06.2009)
Witam!
No to od nowa polska ludowa. Takie krzese³ko jak zauwa¿y³em jest bardzo popularne, ale za Chiny nie mogê znale¼æ ¿adnej ikonografii, a i w dragonach nic takiego nie mogê wypatrzeæ. Bo chodzi oczywi¶cie o 2 ixy, a pod zadek rozci±gniêta szmatka. To co z dragona wyci±gn±³em to ixy ale "id±ce" przez ca³± przestrzeñ która jest pod szmatk±. A zamiast szmatki jest raczej drewniany blat. A chcia³bym co¶ takiego pope³niæ. Acha, jakie s± mo¿liwo¶ci wykoñczenia tych ixów, bo widzia³em ró¿ne wczesne g³owy ogarów i takie tam, ale wola³bym zamiast radosnej twórczo¶ci co¶ z reala.
Pozdrawiam
Chaos
Witam!
Takich wzorów (szczególnie je¶li chodzi o zdobnictwo) jest do¶æ du¿o.
Je¶li chcia³by¶ konkretne rozwi±zanie konstrukcyjne to napisz co¶ bli¿ej to pode¶lê.
Na razie mo¿e w za³±czeniu obrazek tronu za s³ownika Viollet Le Duca, prawdziwa to skarbnica wiedzy o ¶redniowieczu.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam.
Witam!
Kurde Morski, czy tam jest napisane XIIw?!? Czy mnie oczy nie myl±? Bo wygl±da jakby kto¶ nie dostawi³ V pomiêdzy X a II. Kurde je¿eli masz co¶ takiego to pewnie ¿e poproszê o podes³anie
Acha, tylko poproszê co¶ z drewna, bo to jest chyba z br±zu.
Pozdrawiam
Chaos
Viollet le Duc, jak wiêkszo¶c XIX-wiecznych "rekonstruktorów" ¦redniowiecza jest dzi¶ ma³o wiarygodnym ¼ród³em. Zw³aszcza, ¿e datowanie w tamtym okresie mija siê z dzisiejszym nawet o 100 lat.
Krzes³o zamieszczona na rycinie ma czê¶c wzornictwa sugeruj±c± X - XII wiek, natomiast kreska rysownika jest zdecydowanie XIX-wieczna, co tworzy mocny dysonanas i utrudnia powiedzenie czego¶ konkretnego o samym meblu.
CYTAT(Chaos666 @ 18:22 20.07.2009)
Witam!
Kurde Morski, czy tam jest napisane XIIw?!? Czy mnie oczy nie myl±? Bo wygl±da jakby kto¶ nie dostawi³ V pomiêdzy X a II. Kurde je¿eli masz co¶ takiego to pewnie ¿e poproszê o podes³anie
Acha, tylko poproszê co¶ z drewna, bo to jest chyba z br±zu.
Pozdrawiam
Chaos
Je¶li chodzi o no¿ycowe z drewna to raczej bêdzie ciê¿ko bo niewiele dotrwa³o, je¶li to taki przyk³ad jak ten:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikZ drewna to bardziej takie okazy:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikAle z tego mo¿e da siê co¶ skorzystaæ:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikA tak konkretnie to czego oczekujesz - podpowiedzi, projektu w skali 1:1, czy te¿ konkretnego mebelka który bêdzie wygl±da³ jak autentyk?
Wszystko da siê zrobiæ...
Pozdrawiam.
Witam!
A czy macie gdzie¶ plany do takiego krzese³ka?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikNo i jak ono jest datowane? Jest w ogóle na nie nazwa?
Pozdrawiam
Chaos
Plany mo¿na zrobiæ, to nie takie trudne.
Krzese³ko te¿ mo¿na zrobiæ.
Krzese³ko jest wzorowane na krzese³kach no¿ycowych +- XV w. Tylko trochê uproszczone.
Je¶li zale¿y Ci na czym¶ takim to napisz na pw co¶ konkretnego.
Pozdrawiam.
Hej,
"Wzorowane" - czyli z dok³adno¶ci± do czego? Gdzie¶ sa jakie¶ obrazy z wersja szczebelkowego siedziska (bo z jednolita widzia³em) - jestem ciekaw, bo mimo ich popularno¶ci na RR XVw dosz³y mnie s³uchy ¿e s± pó¼niejsze i o ich u¿ytkowaniu zadecydowa³a moda a nie wzglêdy historyczne...
Witam!
Sauron, we¼ nie strasz bo w³a¶nie zamówi³em sobie w tartaku materia³ specjalnie ciêty na wymiar
. Jednak nie bez kozery wrzuci³em poprzednie pytanko. Dziwi mnie fakt ¿e jest masê rekonstrukcji a nigdzie nie mo¿na spotkaæ ikonografii. Wzi±³em to jednak na karb tego, ¿e w ogóle s± szcz±tkowe informacje na temat mebli. Kurde, niech kto¶ znajdzie dowód o wystêpowaniu tego mebla, bo mnie szag trafi
Z drugiej strony to sama zasada zakleszczania siê w tym mebelku wystêpowa³a ju¿ w krzese³ku no¿ycowym giêtym z oparciem (faktycznie to nie giêtym ale wyciêtym), wiêc jej prostsza wersja jest logicznym nastêpstwem. Ale to tylko domys³y
Morski, oczywi¶cie zaplanowa³em sobie to krzese³eczko no¿ycowe i zamierzam je wykonaæ, jednak przedstawione przez Ciebie szkice krzese³ek s± ewidentnie nie¶redniowieczne. W zawi±zku z tym nic mi one nie daj±. Pytasz co mnie interesuje to odpowiem. Potrzebujê potwierdzenia wystêpowania tego krzes³a w pó¼nym ¶redniowieczu (najlepiej ikonografia ze ¼ród³em) oraz je¿eli to mo¿liwe zdjêcie rekonstrukcji wraz z wymiarami kolejnych czê¶ci oraz instruktarzem jego wykonania.
Pozdrawiam
Chaos
Takie krzese³ko proste, siedzi sobie na nim Chrystus. Jak pamiêtam to s± to lata 60-70te XV w.
Yep - wygl±da dobrze - nawet ko³eczki widaæ od siedzenia ;) - to teraz - EwKa czy mog³aby¶ podaæ linka do tego obrazku na stronie (której adres jest w znaku wodnym obrazka na dole) - lub autora i ewentualnie resztê informacji (co bym móg³ poprawnie do almanachu wrzuciæ...)
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7006307.JPG"Gastmahl in Bethanien"
Kunstwerk: Temperamalerei-Holz ; Einrichtung sakral ; Flügelaltar ; Herlin Friedrich (1425/30-1500) ; Süddeutsch ;
Dokumentation: 1462 ; 1462 ; Nördlingen ; Deutschland ; Stadtmuseum
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7019682.JPG"Gastmahl in Bethanien"
Kunstwerk: Temperamalerei-Holz ; Einrichtung sakral ; Flügelaltar-Werktagsseite ; Meister des Albrechtsaltars-Umkreis ; Wien ;
Dokumentation: 1456 ; 1456 ; Klosterneuburg ; Österreich ; Niederösterreich ; Stiftsgalerie
Anmerkungen: 71x48 ; Klosterneuburg Magdalenenkirche ; Magdalenenaltar
http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7002652.JPG"Verkündigung an Maria"
Kunstwerk: Temperamalerei-Holz ; Einrichtung sakral ; Flügelaltar ; Meister von Maria am Gestade ; Wien
Dokumentation: 1460 ; 1470 ; Wien ; Österreich ; Wien ; Maria am Gestade
Anmerkungen: 202x161 ; Wien, Maria am Gestade
Rysunki s± oczywi¶cie pó¼niejsze, ale zrobione na podst. obiektów autentycznych lub ikonografii.
Takie co¶ znalaz³em na podobnym forum z datowaniem na XIVw.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikCzy chcesz zamówiæ rekonstrukcjê, czy sam siê pobawisz?
Witam!
No i Ewa, wymiatasz ;) Ja nie wiem jak ty pamiêtasz ka¿dy szczegó³ na obrazach. Ale wielki
masz u mnie. Powiedz jeszcze je¿eli wiesz, jak ten mebelek nazywano. Acha, jak dla mnie datowanie jest ok, ale dlaczego rycerstwo oko³ogrunwaldzie ich u¿ywa to ju¿ inny problem ;) Morski, dziêki za fotkê, ale podpisz zdjêcie z jakiego muzeum i jak datowane jest. Jak ju¿ napisa³em, sam robiê krzes³o. A czy kto¶ ma jakie¶ info na temat zdobieñ np. oparcia?? Widzia³em rekonstrukcjê ze specyficznie goryckimi 3 kó³eczkami nawierconymi w oparciu krzes³a, ale pewno¶ci co do tego nie mam.
Pozdrowionka
Chaos
Jedna z obecnych nazw, tak¿e katalogowa to "Scherenstuhl" czyli krzes³o no¿ycowe.
Tematy pokrewne:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=11153 http://www.freha.pl/index.php?showtopic=1091
EwKa - dziêki! :D
Morski - podaj dodawanie/¼ród³o dok³adniejsze to dorzucê
(oczywi¶cie ka¿dy mo¿e)
Wrzuci³em obrazy z opisami do stronki w Almanachu..
http://almanach.ordugh.org/wiki/Krzes³oMam jeszcze sporo obrazów/zdjêæ - powolutku wrzucam.
Z ciekawostek (jak dla mnie) - w³a¶nie doda³em krzes³o no¿ycowe które ma wyra¼nie napisane ze jest SOSNOWE - jak dla mnie dziwne, bo ca³y czas mia³em przekonanie ze sosna to do¶æ nowoczesny materia³ meblowy i czyta³em ¿e kiedy¶ to tym jedynie palono w piecach...
A ja ostatnio siê dorwa³em do jakiej¶ krótkiej notki, ¿e w niektórych miejscach drzewo sosnowe by³o cenione. Spróbuj to rozszczepiæ na deski ;] Dlatego :P No i jest lekkie, to inna rzecz.
Gdzie¶ mia³em sporo na temat tych krzese³. Z angielska te¿ mo¿esz poszukaæ "folded armchair", bo Brytole zakwalifikowali to jako fotel, nie krzes³o. Na jakiej podstawie, nie wiem, chyba chodzi o boczne oparcia na rêce.
Nied³ugo dorzucê fotki, muszê siê tylko przebiæ przez zbiory. Nie mam tak dobrej pamiêci jak EwKa
W razie czego mogê pomóc co¶, bo sam robi³em i czasem robie takie krzes³a (choæ wredne to jest ;P )
Witam!
Wrzuci³em do neta za namow± Czubka "folded armchair" i doszed³em do zdjêcia tego krzes³a z podpisem "folding 'scissors' armchair". Czyli tak jak Ewa pisa³a "no¿ycowe", bez jakiego¶ szczególnego okre¶lenia. Co do moich zapytañ o zdobienie to chodzi mi o co¶ takiego jak na za³±czniku.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikAcha, dzisiaj Gwyn mi napisa³ ¿e takie krzes³a to by³ raczej wypas oficerski. Ma kto¶ jakie¶ info na temat statusu tych krzese³ albo stosowania w obozie. Czy nie jest tak, ¿e bierzemy krzes³o wystêpuj±ce jedynie w domach czy posiad³o¶ciach, a my je stosujemy w obozach zupe³nie bez uzasadnienia? Jak mam mroczyæ to chocia¿ chcê o tym wiedzieæ
Czubek, no pewnie ¿e mam masê pytañ do Ciebie. Po pierwsze to jak d³ugie stosujesz deseczki do X-a? Jak przyj±³em ok 1 metr wraz z wpustami czyli samego bêdzie gdzie¶ 90 cm. Jak± grubo¶æ deseczek montujesz? Ja zamówi³em 50x30, poniewa¿ przyj±³em ¿e siedzisko te¿ jest zrobione z jednolitej szeroko¶ci i grubo¶ci. Zatem przy 3 bokach prawych i 3 bokach lewych wychodzi 6 szeroko¶ci siedziska. W tym wypadku 6x50 , daje 30 cm g³êboko¶ci siedziska. Na szeroko¶æ siedziska zaplanowa³em 45 cm, a ca³a deseczka "siadna" ma mieæ 50 cm( oko³o 5cm na dziurkê ). Teraz bardzo dla mnie istotne pytanie. Jak da siê zauwa¿yæ ³±czenie X nie jest wpisane symetrycznie ze wzglêdu na siedzisko. Czy masz jakie¶ stosunki i do ³±czenia boków i do wysoko¶ci siedziska? Ja przyj±³em wysoko¶æ siedziska nad ziemia 45 cm oraz k±t prosty przy ³±czeniu boków. Jakie¶ masz pomys³y jak robiæ wpusty, czy wiertarka i pilnik? Moje wymiary na za³±czniku
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Chaos
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.