Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szukam ksi±¿ek...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Derewiecki
Poszukujê pozycji:

Glossarium Armorum. Arma defensiva, red. O. Gamber, Graz 1972, wydanie polskie red. A. Nadolski, J. Teodorczyk, Z. Zygulski (jun.), Graz 1981.

Chocia¿ jakiekolwiek inne wydania równie mile widziane. Jestem gotów zap³aciæ za skany/ksero, itp.

Halldis(Naamah)
Cze¶æ!
Bardzo by mi pomog³o gdyby kto¶ z Was mia³ skan,ksero, ksi±¿kê do sprzedania/wypo¿yczenia.. jakkolwiek:

Guterman S.L., The Principle of Personality of Law in the Germanic Kingdoms of Western Europe from the Fith to the eleventh century., NY, 1990.

Hastrup K.,Culture and history in medieval Iceland, Oxford 1085.

oraz publikacji

Jonesw.R.,The image of Baarbarian in medieval Europe, "Comparatives studies in society and history", 13,1971.
chocia¿ sama nie wierze,¿e ostatni artyku³ znajdê...

pozdrawiam bede wdziêczna za pomoc
`krzysiu
witam, poszukuje ksiazki Colin Renfrew, Paul Bahn
Archeologia. Teorie, metody, praktyka oraz
Andrzej Abramowicz, "Historia archeologii polskiej XIX i XX wiek",
P.A.Nowakowski
Czy kto¶ z Pañstwa ma mo¿e w wersji elektro A.Samsonowicz, £owiectwo w Polsce Piastów i Jagiellonów, Wroc³aw 1991?? Mam dostêp tylko do egzemplarza "na miejscu" a potrzebujê do domku smile.gif Pozdrawiam
mardinus
Poszukujê ksia¿ki (w³asciwie tylko wersji elektronicznej bo papierow± moge sobie kupiæ za 100EURO)
"The Churburg Armoury"
Borg
Poszukujê ospreya Knight Templar 1120–1312 w wersji elektronicznej.
Pozdrawiam ¶wi±tecznie
P.A.Nowakowski
CYTAT(Borg @ 12:55 25.12.2008) *
Poszukujê ospreya Knight Templar 1120–1312 w wersji elektronicznej.
Pozdrawiam ¶wi±tecznie

S³u¿ê. jak podaæ??
Mardinusie, je¶li masz na mysli pracê Scaliniego s³u¿ê tako¿ smile.gif
Borg
Dziêkujê, ale ju¿ ubiegli Doktora.
Przy okazji podziêkowania dla Marka Hilgendorfa
janek
witam!
poszukuje ksi±¿ki: http://books.google.pl/books?id=HrIOAAAAQAAJ najlepiej ebooka, ewentualnie namiary na podane statuty joannickie tam wymienione

pozdrawiam
J.
gregory
Witam,

Poszukujê dwóch prac Witolda ¦wiêtos³awskiego:
- "Uzbrojenie koczowników Wielkiego Stepu w czasie ekspansji mongolskiej (XII-XIV w)"
- "Archeologiczne ¶lady najazdów tatarskich na Europê ¦rodkow± w XIII w."

Poszukiwania po antykwaratach nic nie da³y, a i w necie te¿ bryndza... icon_sad.gif

Pozdrawiam,
G.
Thyrvald
Poszukujê ksi±¿ki: Armin Tuulse, Skandynawia Romañska.
Vlasta
Thyrvaldzie, ja mam. Potrzebujesz jakie¶ kawa³ki, czy ca³o¶æ?
Thyrvald
CYTAT(Vlasta @ 23:44 29.12.2008) *
Thyrvaldzie, ja mam. Potrzebujesz jakie¶ kawa³ki, czy ca³o¶æ?

Zg³aszam siê na PW blinkie.gif
Harton
Szukam ksi±¿ki :Seria: Studia Archeologiczne XXXVI
Wczesno¶redniowieczne miecze z Europy ¦rodkowej i Wschodniej. Dylematy archeologa i bronioznawcy autor Lech Marek
Ale je¶li kto¶ mo¿e podzieliæ siê kserem lub jest w posiadaniu skanów to by³ bym wdziêczny smile.gif
Mieszkam w Krakowie wiec je¶li kto¶ tez to by³o by bosko :D
Wiem ze kiedy¶ by³a w Krakowie w jednym antykwariacie ale informacje o tym dosta³em zapó¼ni. Gdy tam poszed³em okaza³o siê ze ksi±¿ka zosta³a sprzedana 2 lata wcze¶niej ;P
No nic to tyle liczê na odzew bo zale¿y mi na tej pozycji.
mateuss
Mia³by mo¿e kto¶ jakiego¶ z tych ksi±¿ek Ospreya w wersji elektronicznej?

The Red Army of the Great Patriotic War 1941-45
Autor : S. J. Zaloga

Tytu³ : Luftwaffe Field Divisions 1941-45
Autor : K. Ruffner
Wydawnictwo: Osprey, 1990
Seria: Men-at-Arms

Tytu³ : Partisan Warfare 1941-45
Autor : N. Thomas
Wydawnictwo: Osprey, 1989

Tytu³ : German Airborne Troops 1939-45
Autor : B. Quarrie
Wydawnictwo: Osprey, 1989

Tytu³ : The Waffen-SS (Revised Edition)
Autor : M. Windrow

Tytu³ : The Panzer Division (Revised Edition)
Autor : M. Windrow

Tytu³ : Hitler's Home Guard: Volkssturmmann
Western Front 1944-45
Autor : D. Yelton
Wydawnictwo: Osprey, 2006
Seria: Warrior

Tytu³ : US Army Airborne 1940-90
Autor : G. Rottman
Wydawnictwo: Osprey, 1991
Seria: Elite

Tytu³ : US Army Special Forces 1952-84
Autor : G. Rottman
Wydawnictwo: Osprey, 2001
Seria: Elite
Borg
Pilnie potrzebujê Oakeshotta The Sword in the Age of Chivalry w wersji elektronicznej.
TomaszZT
Blankwaffen Seitza !!!!!!!! Ktokolwiek widzia³, ktokolwiek wie.... Aha, wiem, ¿e jest na E-bayu - za 250 euro anger.gif Oczywi¶cie wersja elektroniczna niezwykle mile widziana.
tomaszzt@gmail.com

"Pilnie potrzebujê Oakeshotta The Sword in the Age of Chivalry w wersji elektronicznej."
Jak jeszcze potrzebuje to niech poda adres skrzynki
siwy
mam na stanie ksia¿ke T. Mañkowskiego pt polskie tkaniny i hafty 16-18 wiek
twarda ok³adka w srodku kolorowe piekne wzory tkanin i haftów
bardzo konkretna pozycja je¿eli kto¶ jest zainteresowany to na terenie wrocka moge pozyczyc
janek
Poszukuje:
(nadal) The Rule Statutes and Customs of the Hospitallers, 1099-1310
Helen Nicolson "The Kngihts Hospitaller"
David Nicolle "Knights of Jerusalem: The Crusading Order of Hospitallers 1100-1565 (World of the Warrior)"

najlepiej pdf'ki
Borg
Poszukujê:
E.A. zu Lippe, Orden und Auszeichnungen in Geschichte und Gegenwart, Heidelberg 1958
V. Mericka, Faleristic. ein Buch uber Ordenskunde, Praga 1976
Jak kto¶ ma takie dziwad³a, bêdê wdziêczny za pomoc.
Pozdrawiam

Przy okazji dosta³em ju¿ Oakeshotta, ale dziêkujê za chêæ pomoc i za pomoc smile.gif
Guard
Witam, mo¿e wybra³em z³y dzia³, ale czy ma kto¶ mo¿e dostêp do ksi±¿ki:
"Medieval Sword And Shield. The Combat System of Royal Armouries MS I.33" Paul Wagner & Stephan Hand
Ale w wersji elektronicznej?

Z góry dziêkuje i pozdrawiam.
Wotawa
Poszukiwana jest ksia¿ka Jurija Bohana o uzbrojeniu wojska Wielkiego Ksiêstwa Litewskiego. Wydana w Miñsku, w 2002 roku.

Y. N. Bohan, The arming of GLP troops of the second half of 14c.- the
end of 16c.� Ecoperspective, 2002

Gwarantowana Wdziêczno¶æ Pokoleñ oraz Nauki Polskiej.
robert w. Wielki
Czy jest gdzie¶ do ¶ci±gniêcia Piechota zaciê¿na Królestwa Polskiego w XV wieku
Grabarczyk T. ? -nigdzie nie mo¿na ju¿ tego kupiæ..
Thyrvald
poszukuje artyku³u Lecha Leciejewicza Normanowie nad Odr± I Wis³± w IX-XI wieku , w : Kwartalnik Historyczny rocznik C nr4 ,wyd. PAN IH, r.1993,
P.A.Nowakowski
CYTAT(Wotawa @ 02:15 23.02.2009) *
Poszukiwana jest ksia¿ka Jurija Bohana o uzbrojeniu wojska Wielkiego Ksiêstwa Litewskiego. Wydana w Miñsku, w 2002 roku.

Y. N. Bohan, The arming of GLP troops of the second half of 14c.- the
end of 16c.� Ecoperspective, 2002

Gwarantowana Wdziêczno¶æ Pokoleñ oraz Nauki Polskiej.

Widziana ostatnio u prof. MG lub prof. LK, w wersji oryginalnojêzycznej
janek
Poszukuje:
G³osek, Kajzer, Nadolski, Broñ ¶redniowieczna z ziem polskich, katalog Pañstwowego Muzeum Archeologicznego w Warszawie, £ód¼, 1978
interesuje mnie zw³aszcza fragment o mieczu z Do³bowa.
Adsumus
Poszukujê ksi±zki: "The Medieval Art of Swordsmanship:
A Facsimile and Translation of the World's Oldest Personal Combat Treatise"
Royal Armouries MS I.33; Jeffrey Forgeng; Chivalry Bookshelf; September 2003
Tubi¶
Heja

Czy kto¶ móg³ by mnie nakierowaæ gdzie móg³bym znale¼æ artyku³ Turskiej "Zagadnienie rozprzestrzeniania siê mody w ¶redniowieczu na podstawie szaty houppelande"? Nie chodzi o wersjê elektroniczn± (chocia¿ taka te¿ by by³a fajna), ale po prostu gdzie móg³bym znale¼æ ten artyku³ (jakie czasopismo, który rocznik, mo¿e to jest w jakiej¶ pracy zbiorowej itd.). Na razie przetrz±sna³em ca³y KHKM ale bez skutku angsad.gif
NumLock
Poszukujê ksi±¿ki Marii Gutkowskiej o ubiorze w ¶redniowieczu. Najlepiej skan ksi±¿ki...
Borg
Poszukujê:
Nickel Helmut, Der mittelalterliche Reiterschild des Abendlandes, Inaugrual-Dissertation, Berlin, 1958
P.A.Nowakowski
Poszukiwana literatura dotycz±ca bitwy pod Mokr±. Zarówno monografie jak i opracowania ogolniejsze i popularne. Wtsyarcz± same tytu³y smile.gif
Borg
Wepchnê siê jeszcze przed Doktora. Chcia³bym zapytaæ czy kto¶ dysponuje elektroniczn± wersj±:
Z. Hilczerówna, Ostrogi polskie z X - XIII wieku, Poznañ 1956.
P.A.Nowakowski
CYTAT(Borg @ 22:27 09.06.2009) *
Wepchnê siê jeszcze przed Doktora. Chcia³bym zapytaæ czy kto¶ dysponuje elektroniczn± wersj±:
Z. Hilczerówna, Ostrogi polskie z X - XIII wieku, Poznañ 1956.

Mam papierow±, mogê u¿yczyæ do zeskanowania we w³asnym zakresie smile.gif
Hoorn

CYTAT
Mam papierow±, mogê u¿yczyæ do zeskanowania we w³asnym zakresie smile.gif

eeee napewno po czesku bigsmile2.gif
Tubi¶
Czy ma kto¶ i podzieli³by siê ksi±¿k± Purses in Pieces Olafa Goubitza? Planuje uszycie sobie kilku torebeczek i przyznam, ¿e po przeczytaniu pierwszych 30 stron dostêpnych na necie za darmo jestem oczarowany t± ksi±¿eczk±. Mnóstwo fotek, rysunków, opisów i rekonstrukcji pó¼no¶redniowiecznych woreczków - cudo! Niestety nie mogê jej znale¼æ na ¿adnym serwerze.
tymek871
Ja chcê ¿eby¶cie mi co¶ polecili jakie¶ ksi±¿ki które du¿o ucz± i mo¿na siê od nich du¿o dowiedzieæ. Co¶ o zbrojach i mieczach itp..
EO
CYTAT(Tubi¶ @ 23:09 15.06.2009) *
Czy ma kto¶ i podzieli³by siê ksi±¿k± Purses in Pieces Olafa Goubitza? Planuje uszycie sobie kilku torebeczek i przyznam, ¿e po przeczytaniu pierwszych 30 stron dostêpnych na necie za darmo jestem oczarowany t± ksi±¿eczk±. Mnóstwo fotek, rysunków, opisów i rekonstrukcji pó¼no¶redniowiecznych woreczków - cudo! Niestety nie mogê jej znale¼æ na ¿adnym serwerze.

Proszê bardzo:

http://www.amazon.com/Purses-Pieces-Archae...s/dp/9089320040

http://www.oxbowbooks.com/bookinfo.cfm/ID/.../Location/Oxbow

EO
Borg
Poszukujê elektronicznej wersji W. ¦wiêtos³awski, Uzbrojenie koczowników Wielkiego Stepu w czasach ekspansji Mongo³ów XII-XIV w., £ód¼ 1996
Z góry dziêkujê za pomoc smile.gif
AdamsZnin
Witam.

Poszukujê nastêpuj±cych ksi±¿ek (najlepiej w wersji elektronicznej)

- Shoes and Pattens: Finds from Medieval Excavations in London -Francis Grew

- Dress Accessories, c. 1150- c. 1450 -Geoff Egan

- Purses in Pieces: Archaeological Finds of Late Medieval and 16th-century Leather Purses, Pouches, Bags and Cases in the Netherlands -Olaf Goubitz

Z góry dziêki za pomoc

Edit:

Jak± ksi±¿kê o pugina³ach by¶cie polecili?
Tubi¶
CYTAT

Dziêki EO, ale w obecnej chwili mój portfel chyba nie ud¼wignie amazona, spróbujê sprowadziæ j± sobie przez moj± bibliotekê uniwersyteck±.

Pozdro,

Tub.
Igor z Bêdzina
czy mo¿e kto¶ ma dostêp do nastêpuj±cej pozycji w wersji elektronicznej.

Zbigniew Kobyliñski Pierwsza pomoc dla zabytków archeologicznych.
Adrian £uczak
Witam!
Szukam jakichkolwiek ¼róde³ w literaturze oraz sam± literaturê na temat Chirurgii w XIV/XV jak i w drugiej po³owie XV wieku.

Szczególnie t±, gdzie wspomina siê o fizyku Jan z Biresz oraz o jego uczniu - Brat Pfalzpaint.

Obecnie mam jedn±:
"Sekretne sprawy Krzy¿aków" autorstwa Paw³a Pizuñskiego.

Jednak interesujê mnie jak najszersze informacje o chirurgi i fizykach tamtych okresów.

Pozdrawiam!
Adsumus
A kto¶ ma w formie bardziej dostêpnej ni¿ na Amazonie
Methods and Practice of Elizabethan Swordplay by Craig Turner,Tony Soper?

Wszelkie info przyjmê na PW.
Borg
Poszukujê elektronicznych wersji:
-A. Nowakowski, Arsena³y zamków krzy¿ackich w Prusach w latach 1364-1431, [w:] Mediaevalia archaeologica, red. A. Nadolski, Wroc³aw 1986;
-A. Nowakowski, Uzbrojenie wojsk krzy¿ackich w Prusach w XIV w i na pocz±tku XV w, £ód¼ 1980

Z góry dziêkujê za wszelk± pomoc.
Uther32
CYTAT(Borg @ 16:15 08.05.2010) *
Poszukujê elektronicznych wersji:
-A. Nowakowski, Arsena³y zamków krzy¿ackich w Prusach w latach 1364-1431, [w:] Mediaevalia archaeologica, red. A. Nadolski, Wroc³aw 1986;
-A. Nowakowski, Uzbrojenie wojsk krzy¿ackich w Prusach w XIV w i na pocz±tku XV w, £ód¼ 1980

Z góry dziêkujê za wszelk± pomoc.

Drug± pozycjê bez trudu odnajdziesz na Allegro, pojawia siê tam niezwykle czêsto. Sam j± tam naby³em.

Pozdrawiam,

R.
Eryk
Witam poszukuje ebooka "Ru¶ wikingów" by³bym wdziêczny za jakiekolwiek namiary
Silvan
Witam!
Jesli mia³by kto¶ na zbyciu katalog wystawy"Wandalowie.Stra¿nicy bursztynowego szlaku." lub tom III serii Monumenta Archeologica Barbarica-"Kamieñczyk..." to jestem chêtny je odkupiæ.
Pozdrawiam!
Yhm
Witam!
Szukam ksi±¿ki "Zarys historii w³ókiennictwa na ziemiach polskich do koñca XVIII wieku" I. Turnau i J. Kamiñskiej albo samego obrazka z ok³adki w dobrej rozdzielczo¶ci. Jest to pentaptyk z ko¶cio³a w Lubinie, pierwsza ilustracja krosna poziomego z ziem Polskich.

Vlasta
Wrzucam skany z ksi±¿ki, jako¶æ jest jaka jest - mo¿e kto¶ bêdzie mia³ lepsze zdjêcia?
Yhm
I tak rozdzielczo¶æ jest niebo lepsza od tej co posiadam - trochê Fotoszopa i bêdzie w sam raz na rycinê do licencjatu smile.gif Dziêki ci
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.