Witajcie,
poszukujê, a raczej mój kolega poszukuje ksia¿ki:
Hans Bonnet, Die waffen der Volker das alten Orients, Leipzig 1926.
Oczywi¶cie nowsze przedruki i/lub t³umaczenia tak¿e s± dobre, wiadomo. Ma kto¶ namiar gdzie mo¿e siê ona znajdowaæ? Bo nie wiem czy szukanie w ka¿dej bibliotece po kolei bêdzie najsensowniejsze (a na pewno nie bêdzie efektywne), a mo¿e kto¶ gdzie¶ widzia³. Oczywi¶cie skan by³by ju¿ mega luksusem.
Witam! czy kto¶ ma elektroniczne wersje traktatów szermierczych dotycz±cych walki d³ugim mieczem?
Chodzi mi w szczególno¶ci i "Gladiatoriê", traktat Tahlhoffera i Sigmunda Ringecka. S± one ciê¿ko dostêpne i zazwyczaj bez t³umaczenia (o które jednak nie proszê
), a bardzo chcia³bym je poznaæ
Je¶li kto¶ mia³by równie¿ jakie¶ ksi±¿ki o uzbrojeniu krzy¿ackim w drugiej po³owie XIVw. lub chocia¿ tytu³y takich ksi±¿ek to by³bym bardzo wdziêczny za informacje.
Witajcie,
poszukujê, a raczej mój kolega poszukuje ksia¿ki:
Hans Bonnet, Die waffen der Volker das alten Orients, Leipzig 1926.
Oczywi¶cie nowsze przedruki i/lub t³umaczenia tak¿e s± dobre, wiadomo. Ma kto¶ namiar gdzie mo¿e siê ona znajdowaæ? Bo nie wiem czy szukanie w ka¿dej bibliotece po kolei bêdzie najsensowniejsze (a na pewno nie bêdzie efektywne), a mo¿e kto¶ gdzie¶ widzia³. Oczywi¶cie skan by³by ju¿ mega luksusem.
Njal:
Gladiatoria
ryciny:
http://hroarr.com/manuals/liechtenauer/140...0-%20Vienna.zip
tekst:
http://www.pragmatische-schriftlichkeit.de..._KK5013_w_e.pdf
strona z transkrypcj±:
http://www.hammaborg.de/en/transkriptionen...ettel/start.php
=-=-==-=-
Ringeck:
facsimile
http://digital.slub-dresden.de/sammlungen/...icht/280775717/
----------------------------------------------------------------------------------
No i dobra, teraz i ja czego¶ poszukujê, wszelkie materia³y na temat XVII wiecznej kawalerii obcego autoramentu, w szczególno¶ci potrzebujê:
- Cruso John --- Militarie Instructions for the Cavallrie
- Vernon John --- The young horse-man, or, The honest plain-dealing cavalier
- George Goring - pisma poswiêcone kawaleriii wszelkie inne omawiaj±ce epokê lub z epoki ;)
Ewentualnie - mo¿e kto¶ z Was ma dostêp do "Early English Books Online" - niestety, jako individual nie mogê otrzymaæ triala do zasobów - a chodzi tylko o dwie pozycje...
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam serdecznie!
Poszukujê (odkupiê albo po¿yczê na czas d³u¿szy) pozycji:
Norbert Ohler, "¯ycie pielgrzymów w ¶redniowieczu"
Chetnie te¿ nabêdê/wypo¿yczê inne ksi±¿ki tego autora zwi±zane ze ¶redniowiecznym podró¿owaniem, tak¿e w jêzykach obcych (niemiecki i angielski).
Z góry dziekujê za pomoc.
Maciek
Poszukujê nastêpuj±cych ksi±¿ek:
Frank, R. I., Scholae Palatinae (Rome, 1969)
Haldon, J. F., Byzantine Praetorians (Bonn, 1984)
Bêdê bardzo wdziêczny za wszelk± pomoc.
Pozdrawiam.
poszukuje strony 135 z ksi±¿ki "Uzbrojenie wojsk krzy¿ackich w Prusach w XIV w. i na pocz±tku XV"
.
Jakby kto¶ by³ dobry i mi wys³a³ skan tej strony na e-mail bym by³ wdziêczny :D
e-mail: MagicWojtek[at]o2.pl
pozdrawiam
Poszukujê artyku³u:
Timothy Dawson (2003), ‘Concerning an unrecognised tunic from Eastern Anatolia’ Byzantion 73(1), p.201-210.
Nikodemie, czy nadal potrzebujesz Ohlera i ew. na ile pilnie?
CYTAT(Viator @ 19:05 22.08.2010)
Nikodemie, czy nadal potrzebujesz Ohlera i ew. na ile pilnie?
To Bryan, nie ja szukam tej ksi±¿ki ;). Patrz powy¿ej. Ja szukam innych publikacji, ale niestety kiepsko z nimi...
Tfu, znaczy: pora zmieniæ >lornetki< na mocniejsze (nie, nie, odpukaæ! bo ju¿ nie tylko w kaptur kolczy ale i w zwyk³y siê nie zmieszczê!). Bryanie - pytanie do Ciebie, jak tu zajrzysz...
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Tak, potrzebuje jej i dosyc pilnie... Daj prosze znac na priw, czy i w jaki sposob moglbys mi ja udostepnic. Z gory dziekuje!
Witam,
Poszukujê "Historya artyleryi polskiej" Górski K. ; Szymczak J.; Pocz±tki broni palnej w Polsce (1383-1533); £ód¼; 2004 oraz innych ksi±¿ek/materia³ów traktuj±cych o artylerii.
Pozdrawiam
Tomek
"Historya Artylerii Polskiej" jest do ¶ci±gniêcia z Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadat...EF78E1565B7BC-3Pozdrowienia:
Robert
Witam
Poszukujê polskiego wydania ksi±¿ek:
Harris Edward C., Zasady stratygrafii archeologicznej,
Barker - Techniki wykopalisk archeologicznych
Mile widziane oferty sprzeda¿y
Robercie_M dziêki za linka.
Pozdrawiam
Tomek
Pytanie na ¶niadanie, a raczej na kolacjê. Zna kto¶ jak±¶ dobr± ksi±¿kê o wojnie trzynastoletniej.
Witam, poszukujê takiej oto pozycji najlepiej w formie PDF:
Richard Neudecker Der Pracht der Latrine zum Wandel öffentlicher Bedürfnisanstalten in der kaiserzeitlichen Stadt wydana bodaj w 1994
Witam.
Poszukuje pozycji :
Wêdrówki ludów. Historia niespokojnej epoki IV i V wieku.
M¡CZYÑSKA Magdalena
Najlepiej kupie pozycje , mo¿e ktos sie chce pozbyæ .
Pozdro
Szukam PDF lub czego¶ podobnego z ksi±¿k± Zbigniew Sroka, "Romañskie tympanony w strzeleñskiej bazylice i rotundzie: ikonografia", lub podobn±, tzn o tympanonach w Strzelnie.
jak
CYTAT(Nikodem @ 18:41 19.11.2010)
Szukam PDF lub czego¶ podobnego z ksi±¿k± Zbigniew Sroka, "Romañskie tympanony w strzeleñskiej bazylice i rotundzie: ikonografia", lub podobn±, tzn o tympanonach w Strzelnie.
Hmm, jak co¶ podobnego to mo¿e byæ ksi±¿ka? :P Do nabycia w przyklasztornym sklepiku.
Co¶ podobnego czyli ka¿da inna zdigitalizowana wersja ksi±¿ki ;). Potrzebuje tego dosyæ szybko a niestety w bibliotece nie ma - dlatego pytam.
O mo¿liwo¶ci zakupu wiem, ale z tego co patrzy³em to jest to dosyæ drogie wydawnictwo.
Co prawda nabywa³em jaki¶ czas temu, wiêc dok³adnie ju¿ nie pamiêtam, ale jakie¶ 30 pare z³oty. Maj±tek to nie jest.
CYTAT(Czcibor @ 22:16 20.11.2010)
jak
CYTAT(Nikodem @ 18:41 19.11.2010)
Hmm, jak co¶ podobnego to mo¿e byæ ksi±¿ka? :P Do nabycia w przyklasztornym sklepiku.
Udostêpnianie takiej wersji zdygitalizowanej bez zgody autora oraz wydawcy jest zwyk³ym z³odziejstwem
Witam
poszukujê dwóch ksi±¿eczek, a mianowicie:
W. Szczygielski "Powinno¶ci wojskowe miast i mieszczañstwa w Polsce od XIII do po³owy XV wieku"
S. Zaj±czkowski "S³u¿ba wojskowa ch³opów w Polsce do po³owy XV wieku"
ogólnie interesuje mnie tematyka ludno¶ci plebejskiej w wojskach ¶redniowiecznych. Je¶li dysponujecie namiarami na takie ksi±¿ki, mo¿ecie po¿yczyæ lub odsprzedaæ lub w jaki¶ inny sposób pomóc mi takowe znale¼æ, to proszê o pomoc.
pozdrowienia
Biblioteka g³ówna UMK w Toruniu ma obie pozycje, podobnie jak tamtejszy Instytut Archeologii i Instytut Historii w swoich zbiorach.
Pozdrawiam
Kacper
dziêki wielkie!
a tak kontynuuj±c mo¿e mo¿ecie poleciæ jakie¶ ksi±¿ki na temat s³u¿by wojskowej zasad¼ców, wójtów i so³tysów?
Poszukujê Cultus et cognito. Studia do dziejów ¶redniowiecznej kultury a dok³adniej jednego artyku³u:
Odo episcopus baculum tenens. W sprawie obyczajowej hierarchii niektórych rodzajów broni w ¶redniowieczu. A. Nadolskiego.
Pozdrowienia z Ukrainy!
Szukam artyku³y pana Nowaka o artylerii (SMHW+ KHNiT):
T. Nowak, Polska technika wojenna, XVI— XVII wieku (Warsaw, 1970)
T.Nowak - Praca Andrzeja dell'Aqua: "O zgromadzeniu i szkole puszkarzów". 1966.
WimmerJ. Wojsko i skarb Rzeczypospolitej u szhylku XVI i w pierwszej polowie XVII wieku // SMHW. - Warszawa, 1968. - T. XIV.-Cz. l.-S. 3-91.
Nowak Problem stosowania broni palnej przy obronie i zdobywaniu umocnlen przez, wojsko polskie w X VI-XVII w. // Studia i Materia³y do Hiitorli Wojskowo¶ci. - Warszawa, 1966. - T. XII, - Cz. I. 8. 50-69
Nowak T M. Rozwój badañ nad histori± dawnej (do 1864 r.) artylerii polskiej // SMHW. - 1982. T. XXV. - S. 249-274.
Nowak T. M. Artyleria polska do koñca XIV wieku. Problematyka i stan badañ // SMHW - Warszawa, 1963. - T. IX. - Cz. I. - S. 19-23.
Nowak T. M. Badania nad histori± dawnej techniki wojennej w Polsce w latach 1974-1978 // SMHW. -1981. - T. XXIII. - S. 367-376.
Nowak T. M. Badania nad histori± techniki wojennej w Polsce// KHNiT. - 1977. - R. ХХП. - Nr. 2. - S. 295-310.
Nowak T. M. Polska technika wojenna X VI-XVIII w. - Warszawa, 1970. - 399 s.
Nowak T. M. Stan badañ nad hastori± techniki w Polsce // KHNiT.- 1982.-R. XXVII,-Nr. l.-S. 91-106.
Nowak T. M. Z dziejów techniki wojennej w dawniej Polsce. - Warszawa, 1963.-205 s.
Nowak T. M. Ze zródel do dziejów polskiej artylerii koronnej w po³owie XVII w. // SMHW. - Warszawa, 1961. - T. VII. -Ñz. I. - S. 307-219.
Nowak T.M.O potrzebie podsumowania dotychczasowego dorobku polskiego w dziedzinie historii techniki //KHNiT. -1976. -R. XXI. -Nr. 2. -S. 43-50.
Nowak T.M.O problematyce metodologii i metodyki pracy naukowej w dziedzinie historii techniki // KHNiT. - i 986. - R. XXXI. - S. 815-827.
Czy mogê pobraæ tych artyku³ów/czasopisma z Internetu?
Pilnie szukam ksi±¿ki PDF Norbert Ohler, "¯ycie pielgrzymów w ¶redniowieczu: miêdzy modlitw± a przygod±". Czy kto¶ wie gdzie mogê j± znale¼æ?
Mam tê ksi±¿kê zeskanowan±, ale to nie jest pdf; ka¿da strona jest w osobnym pliku jpg. Je¿eli to Ci odpowiada, podaj mi Twój e-mail na PW, prze¶lê Ci.
Pozdrawiam,
Andrzej/Viator
CYTAT(iwonav16 @ 19:26 11.02.2011)
Pilnie szukam ksi±¿ki PDF Norbert Ohler, "¯ycie pielgrzymów w ¶redniowieczu: miêdzy modlitw± a przygod±". Czy kto¶ wie gdzie mogê j± znale¼æ?
Mo¿na j± kupiæ w paru miejscach, np. tu:
kliknij ten link
Szukam polskiej ksi±¿ki o Gobekli Tepe, autor (prawdopodobnie )Klaus Schmidt, tytu³u nie pamiêtam
Ju¿ znalaz³em :D
http://www.poczytaj.pl/188089
CYTAT(Lotgar @ 18:36 17.11.2010)
Witam.
Poszukuje pozycji :
Wêdrówki ludów. Historia niespokojnej epoki IV i V wieku.
M¡CZYÑSKA Magdalena
Najlepiej kupie pozycje , mo¿e ktos sie chce pozbyæ .
Pozdro
Od¶wie¿am posta .
Poszukujê ksi±¿ki "Historia Ubiorów" autorka : Gutkowska Rychlewska . Mo¿e kto¶ ma odsprzedaæ w rozs±dnej cenie tj taniej ni¿ 200z³ .
Dziêki
Pawe³
EDIT: jakby co to proszê o PW
Hej,
poszukuje sobie ksi±¿ki:
Antonina K³oskowska, Machiavelli jako humanista na tle w³oskiego Odrodzenia
Wszelkie oferty na PW poproszê ;)
Pozdrawiam
A ja szukam ksi±¿ki
"£acina ¶redniowieczna"
Czarciñski , Sieradzan
W wydawnictwie nie ma od roku.
Na allegro, ¶wistaku i t.p. nie ma.
PLEASE!
Obawiam siê, ¿e bez wycieczki do Torunia sie nie obejdzie. Chyba, ze wydadz± wznowienie.
CYTAT(Pawel1971 @ 13:28 30.05.2011)
Poszukujê ksi±¿ki "Historia Ubiorów" autorka : Gutkowska Rychlewska . Mo¿e kto¶ ma odsprzedaæ w rozs±dnej cenie tj taniej ni¿ 200z³ .
Dziêki
Pawe³
EDIT: jakby co to proszê o PW
Nie ¿al Ci kasy?
Ksi±¿ka mocno nieaktualna.
CYTAT
Nie ¿al Ci kasy?
Ksi±¿ka mocno nieaktualna.
A co proponujesz jako co¶ bardziej aktualnego?
Crawfood Textilies and Clothing
Pritchard Dress Accessories
Nie bêdê specjalnie oryginalny i (jak ju¿ wcze¶niej w temacie) zagajê o elektroniczn± (z trywialnych przyczyn ekonomicznych) wersjê ksi±¿ki Olafa Goubitza: Purses in Pieces: Archaeological Finds of Late Medieval and 16th-century Leather Purses, Pouches, Bags and Cases in the Netherlands.
Poza tym poszukujê stron 102-103 z traktatu Cennino Cenniniego (mam wybrakowane ksero) oraz 106-107 z ksi±¿ki D±browskiej
Konsumpcja ¿ywno¶ciowa w ¶redniowiecznej Polsce (ten sam powód).
Edit: Interesuj±cy mnie fragment Goubitza ju¿ mam dziêki uprzejmo¶ci Nidhogga, któremu za to bardzo dziêkujê
.
Poszukujê
Zdzis³aw ¯ygulski Kostiumologia
w wersji elektronicznej
Swoj± drog± pytanie, je¶li ktos posiada papierow±, da sie j± wykorzystaæ w rekonstrukcji czy nie bardzo?
Poszukujê dwóch artyku³ów:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ba-1984-0205.ch007http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111...1081.x/abstractMa kto¶ dostêp do tych czasopism? Ja niestety nie mam tych akurat, a te dwa artyku³y s± mi potrzebne bardzo.
A mo¿e kto¶ ma Mistrza Ekharta, Szkota Eriugenê lub/ i Witelona z jakichs makulatur tanio odst±piæ? Tak, wiem, na Allegro sa, ale jakies ³adne wydania, drogie, a mi chodzi o czytanie, nie wygl±danie na pó³ce...
oraz Kad³ubka Wincentego kronike chêtnie przygarnê ;)
Je¶li chodzi o Kad³ubka to dostaæ go w przeciêtnym antykwariacie za cenê 15-20 z³ nie jest problemem (a odchodz± koszty przesy³ki).
Tak na wypadek gdyby nikt nie poratowa³ ;) Co do reszty to czego w³a¶ciwie szukasz? Bo np.
Najwiêkszy problem chyba jest z Eckhartem bo o ile mi wiadomo to "kazania" (które szczerze polecam) nie by³y wznawiane co powoduje takie dziwne ceny:
http://wwww.antykwariat-mit.pl/pl/p/Kazani...rz-Eckhart/5007 (na allegro po³owa tego)
W tej sytuacji zawsze mo¿na przej¶æ siê do najbli¿szego instytutu filozofii (albo wiêkszej biblioteki) i spróbowaæ wypo¿yczyæ do ksero. co jednak przy ponad 300 stronach i tak nie bêdzie du¿± oszczêdno¶ci±.
Eriugena to te¿ 20 z³ za tom...
nie lepiej poszukaæ pdfów?
CYTAT(Fiefiura @ 14:23 02.08.2011)
(...)nie lepiej poszukaæ pdfów?
lubiê papierowe..
znam ten ból.
Choæ gdyby¶ chcia³a tylko kupiæ Periphyseon Szkota Eriugeny to ju¿ siê robi ok 80z³...
Ech szkoda, ¿e tego nie wznawiaj±
Zw³aszcza Eckharta szkoda.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.