CYTAT(m_q @ 14:30 02.08.2011)
O jak cudnie!
Jakas ciemna by³am, nie zna³am tego!
ma kto¶ mo¿e "Birka - Systematische Analysen der Gräberfunde" i/lub/oraz Cloth and Clothing in Medieval Europe: Essays in Memory of Professor E. M. Carus-Wilson w formacie pdf, doc, zdjêæ czy jakimkolwiek i chcia³by siê podzieliæ?
Czy dysponuje kto¶ prac± J. J. G. Alexandra "Medieval Illuminators and Their Methods of Work" w pdfie? Bo na amazonie i podobnych serwisach jest, ale ceny mnie zdecydowanie odrzucaj±...
Poszukujê cyfrowej wersji J.Szymczak, Pocz±tki broni palnej w Polsce.
Kto¶ poratuje?
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
poszukuje pdf'a z "Die Ordensburgen der Hochmeisterzeit in Preußen" Conrad'a Steinbrecht'a kto¶ mo¿e co¶ podlinkowaæ?
CYTAT(Igor z Bêdzina @ 18:12 28.07.2011)
Poszukujê
Zdzis³aw ¯ygulski Kostiumologia
w wersji elektronicznej
Swoj± drog± pytanie, je¶li ktos posiada papierow±, da sie j± wykorzystaæ w rekonstrukcji czy nie bardzo?
Dosta³em czê¶æ dotycz±c± ¶redniowiecza. O ile mo¿na narzekaæ na Gutkowsk±, to w przypadku Kostiumologii radze unikaæ, te bzdury i niewiedza autora co do historii sztuki jest ¿enuj±ca... brak s³ów. Nabawi³em sie bólu g³owy.
Witam. Poszukujê The Medieval Household: Daily Living c.1150-c.1450 (Medieval Finds from Excavations in London) w pdf'ie czy innych takich
Z góry dziêki za jak±¶ podpowied¼ gdzie tego szukaæ.
Poszukujê Mittelalterliche Lederfunde aus Konstanz: Grabung Fischmarkt
Ksero, skan, pdf albo namiar na bibliotekê, która ma to w swoich zbiorach.
Z góry dziêkujê za wszelk± pomoc!
Choæby Biblioteka Instytutu Archeologii i Etnologii PAN, Warszawa, Al. Solidarno¶ci 105
Witam!
Gdyby kto¶ posiada³ "¯ycie codzienne mieszczan wroc³awskich w dobie ¦redniowiecza" w przystêpnej formie to prosi³bym serdecznie o kontakt
Potrzebujê "na gwa³t" Jørgen Andersen, The Witch on the Wall: Medieval Erotic Sculpture in the British Isles najchêtniej w pdf
Szukam w ksiêgarniach ksi±¿ki "Pocz±tki broni palnej w Polsce 1383-1533" Jana Szymczaka. Gdyby kto¶ mia³ j± u siebie w dobrym stanie i chcia³ siê pozbyæ, to z chêci± odkupiê.
Pañstwo, mam wielk± potrzebê w tym artykule: Jurek T., Uwagi o bitwie pod P³owcami, "Ziemia Kujawska", 9 (1993). Bardzo prosz± o pomoc. sad.gif
Sam nie mogê go znale¼æ, bo teraz nie jestem w Polsce.
CYTAT(Damien @ 06:43 04.08.2011)
ma kto¶ mo¿e "Birka - Systematische Analysen der Gräberfunde" i/lub/oraz Cloth and Clothing in Medieval Europe: Essays in Memory of Professor E. M. Carus-Wilson w formacie pdf, doc, zdjêæ czy jakimkolwiek i chcia³by siê podzieliæ?
Cloth and clothing...
za bardzo bym na ni± nie liczy³ na Zachodzie ma status bia³ego kruka. Ceny astronomiczne.
Witam!
Poszukujê wszelkich tytu³ów publikacji ,ksi±¿ek dotycz±cych wartosci przedmiotów lub ilo¶ci w jakich wystêpuj± w magazaynach w latach 1380-1440. Mog± to byæ np. rachunki dworu królewskiego Jagie³³y, spisy arsena³ów miejsckich, zapiski transakcji z miast terenów dzisiejszej Polski etc... Interesuje mnie wszystko co mog³o lub zosta³o spisane.
Z góry dziêkujê!
Salve
Nie wiedzia³em za bardzo gdzie to wstawiæ poszukuje Bibli Maciejowskiego w pdf , je¶li kto¶ ma bêde wdziêczny.
Pozdro
Witam.
Piszê pracê magistersk± dotycz±c± ¶redniowiecznego uzbrojenia z terenów Wielkopolski i pilnie poszukujê skanów ilustracji ze stron 57-65 z ksi±¿ki:
Miecze ¶redniowieczne z Ostrowa Lednickiego i Giecza, red. A. M. Wyrwa, P. Sankiewicz, P. Pud³o, Dziekanowice – Lednica 2011.
Mia³em przez pewien czas dostêp do egzemplarza tej pracy, ale z uwagi na to, ¿e nie chcia³em go uszkodziæ, nie by³em w stanie wykonaæ dobrej jako¶ci skanów lub zdjêæ tych zabytków.
Je¿eli który¶ z forumowiczów dysponuje fotografiami b±d¼ rysunkami owych mieczy lub ma dostêp do zdjêæ lub skanów wspomnianych ilustracji i móg³by mnie nimi poratowaæ, by³bym zobowi±zany. Naturalnie mogê odwdziêczyæ siê posiadan± literatur± (mam sporo opracowañ bronioznawczych).
Pozdrawiam
CYTAT(Armatus @ 12:23 08.03.2012)
Witam.
Piszê pracê magistersk± dotycz±c± ¶redniowiecznego uzbrojenia z terenów Wielkopolski i pilnie poszukujê skanów ilustracji ze stron 57-65 z ksi±¿ki:
Miecze ¶redniowieczne z Ostrowa Lednickiego i Giecza, red. A. M. Wyrwa, P. Sankiewicz, P. Pud³o, Dziekanowice – Lednica 2011.
Mia³em przez pewien czas dostêp do egzemplarza tej pracy, ale z uwagi na to, ¿e nie chcia³em go uszkodziæ, nie by³em w stanie wykonaæ dobrej jako¶ci skanów lub zdjêæ tych zabytków.
Je¿eli który¶ z forumowiczów dysponuje fotografiami b±d¼ rysunkami owych mieczy lub ma dostêp do zdjêæ lub skanów wspomnianych ilustracji i móg³by mnie nimi poratowaæ, by³bym zobowi±zany. Naturalnie mogê odwdziêczyæ siê posiadan± literatur± (mam sporo opracowañ bronioznawczych).
Pozdrawiam
A nak³ad w muzeum ju¿ siê skoñczy³?
CYTAT(Czcibor @ 10:05 13.03.2012)
A nak³ad w muzeum ju¿ siê skoñczy³?
Z tego co mi wiadomo, nie skoñczy³ siê.
Niemniej jednak, jestem tylko skromnym studentem i gdybym mia³ kupowaæ ka¿d± pozycjê, na któr± powo³ujê siê w bibliografii, to musia³bym dysponowaæ bud¿etem opartym o kwoty zgo³a innego rzêdu wielko¶ci. O przestrzeni magazynowej nie wspominaj±c. A potrzebujê raptem kilku zdjêæ, w nieco lepszej jako¶ci od tych, które ju¿ mam.
¯adna bibiloteka w moim województwie (z uniwersyteck± w³±cznie) swojego egzemplarza nie posiada.
Dlatego wolê najpierw spytaæ ni¿ od razu pchaæ siê w koszty...
Witam
Poszukuje ksiazki "Diariusz ko³owania i konfederacji pod Go³e̜biem i Lublinem w 1672 r. wraz z aktem konfederacji" w wersji elektronicznej.
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
Szanowni Frehowicze !
Poszukujê ksi±¿ki: Z. Hilczerówna, Dorzecze górnej i ¶rodkowej Obry od VI do pocz±tków XI wieku, Wroc³aw 1967.
Niestety jest to bardzo rzadka pozycja, wg katalogu NUKAT dostêpna jedynie w bibliotekach w Warszawie, Wroc³awiu, Lublinie i Toruniu. Gdyby kto¶ posiada³ kopiê tej pracy, lub ma do niej dostêp, prosi³bym o kontakt mailowy - chêtnie j± odkupiê.
Ew. informacje o wersji elektronicznej s± równie¿ bardzo po¿±dane ;)
szukam ksi±zki A.G. Isaczenko "Rozwój My¶li geograficznej" i L. Bergreen "Marco Polo: od Wenecji do Xanadu".
Najlepiej w wersji pdf lub skany, gdy¿ z finansami trochê krucho u mnie:D
Witam.
Poszukujê bardzo pilnie ksi±¿ki
Wilhelm z Rubruk, Opis podró¿y
Najlepiej pdf, gdy¿ jest to naprawde szybko potrzebne
Z góry dziêkujê
Przykro mi, tylko wersja ksi±¿kowa
A Marca masz u nas na stronie ca³ego.
CYTAT(brat Bule @ 15:26 25.04.2012)
Przykro mi, tylko wersja ksi±¿kowa
A Marca masz u nas na stronie ca³ego.
Je¶li chodzi o Wilhelma z Ruburuk, to sprawa juz za³atwiona, dosta³em t± pozycjê
Natomiast dalej mnie interesuje Marco, ale ja jako¶ nie umiem go znalezc ntej stronie. Mo¿e jakas podpowiedz?
salve
poszukuje ksi±¿ki
A.V. B. Normana
The rapier and small-sword, 1460-1820
kto¶ wie gdzie mo¿na dostaæ pdf albo w której bibliotece mogê znale¼æ t± ksi±¿kê
z góry dziêkuje
Poszukujê:
Jonathan Riley-Smith,The first crusaders, 1095-1131,Cambridge Univ. Press, 1997.
Obaj wpiszcie w wyszukiwarce nazwê ksi±¿ki plus "chomikuj", crusade jest napewno, co do pierwszej pozycji to nie wiem.
Dziêkujê Ci, rzeczywi¶cie by³o.
Hej
W³a¶ciwie, to nie wiem, czego dok³adnie szukam. Potrzebujê jakiego¶ opracowania dotycz±cego pó¼no¶redniowiecznych no¿y z dzisiejszych terenów Polski. Wiem, ¿e na rodzime "Knives and scabbards" nie mam co liczyæ ale mo¿e gdzie¶, w jakiej¶ publikacji, parê zwymiarowanych zdjêæ/rycin siê znajdzie? Mo¿ecie mi co¶ podpowiedzieæ? Google nie da³ rady albo ja szukaæ nie umiem...
Poszukujê takiego dzie³ka:
Whetham David, Just Wars and Moral Victories: Surprise, Deception and the Normative Framework of European War in the Later Middle Ages, Leiden (Brill) 2009.
Ksi±¿ka ta kr±¿y³a po sieci, niestety nie z³apa³em jej w porê. W zamian chêtnie odwdziêczê siê jak±¶ ciekaw± prac±. Pozdrawiam!
Nie wiem czy kto¶ zamieszcza³ ju¿ link do tej strony
http://michael-engel.io.ua/album_map.phpJest tu trochê ciekawych publikacji (w tym i polskie). Je¿eli by³o - proszê o usuniecie mojej wypowiedzi.
Szukam czegokolwiek na temat ubioru i uzbrojenia na Rusi w XIV-XV w.
hej poszukujê tej ksi±¿ki, czy mo¿e kto¶ ma skan, pdf, djvu cokolwiek?
Jan Friedberg, Pospolite ruszenie w Wielkopolsce w drugiej po³owie XV wieku, [w] Studia nad histori± prawa polskiego, Tom 1
Poszukujê:
Penelope Walton Rogers: Textiles, Cordage and Raw Fibre from 16/22 Coppergate
(pdf, skan, ksero, egzemplarz ksi±¿ki do po¿yczenia b±d¼ odkupienia - interesuje mnie ka¿da forma).
Poszukujê ksi±¿ek na temat wojska polskiego w drugiej po³owie XVII w i pierwszej XVIII, w szczególno¶ci chodzi mi o sposoby finansowania wojsk. Wszystkim z góry dziêkujê za pomoc.
Witam,
Szukam:
Cmentarzysko z 11 wieku w Lutomiersku pod £odzi± Andrzej Nadolski
Universitatis £odziensis, no. 7. £ódzkie Towarzystwo Naukowe. Wydzia³ 2. Prace, no. 25
Pozdrawiam
CYTAT(Znicz @ 15:48 25.01.2013)
Witam,
Szukam:
Cmentarzysko z 11 wieku w Lutomiersku pod £odzi± Andrzej Nadolski
Universitatis £odziensis, no. 7. £ódzkie Towarzystwo Naukowe. Wydzia³ 2. Prace, no. 25
Pozdrawiam
Podaj @, postaram siê pomóc.
Witam,
Szukam tych artyku³ów, mo¿e kto ma?
Micha³ Kara, Si³y zbrojne Mieszka I. Z badañ nad sk³adem etnicznym, organizacj± i dyslokacj± dru¿yny pierwszych Piastów, „Kronika Wielkopolski", nr 3, Poznañ 1992
J. Kostrzewski, Cmentarzysko ze ¶ladami kultury wikingów w £ubówku, w pow. gnie¼nieñskim ,Przegl±d Archeologiczny”, 1 (1921), 3–4, s. 140–141.
1991 Z badañ nad wczesno¶redniowiecznymi grobami z uzbrojeniem z terenu Wielkopolski, [w:] red. L. Leciejewicz, Od plemienia do pañstwa, Wroc³aw 1992. 99-120.
Pozdrawiam Znicz
Witam
poszukuje Encyklopedii Wetzera i Weltego. Tom IV." Warszawa 1874,
wzasadzie potrzebuje tylko skan tych stron 247-250:
Witam,
poszukujê pozycjê A. Nowakowskiego "Uzbrojenie ¶redniowieczne w Polsce na tle ¶rodkowoeuropejskim" czy posiada kto¶ wydanie w PDFie?
Pozdrawiam
Poszukujê pe³n± wersjê ksi±¿ki "Plaited Basketry With Birch Bark" w pdf lub jakiejkolwiek innej formie elektronicznej, za skany z prywatnej kolekcji równie¿ by³bym wdziêczny
Poszukujê ksi±¿ki:
'Prussian Napoleonic Landwehr Infantry and Cavalry 1808-1815: Landsturm, Volunteer Cavalry and Streifkorps' Stephena Summerielda.
Znalaz³em tylko kilkunastostronicowy plik...
Z góry dziêkuje za pomoc
CYTAT(Saszka @ 17:14 26.02.2013)
Witam,
poszukujê pozycjê A. Nowakowskiego "Uzbrojenie ¶redniowieczne w Polsce na tle ¶rodkowoeuropejskim" czy posiada kto¶ wydanie w PDFie?
Pozdrawiam
Do znalezienia w necie, choæby na chomiku.
Poszukujê wersji elektronicznej:
Goubitz Olaf "Stepping Through Time: Archaeological Footwear from Prehistoric Times until 1800"
Dosta³em taki link
https://dl.dropboxusercontent.com/u/6247186...ught%20Time.rarChyba nie ma wszystkiego, ale zawsze co¶
Skoro ju¿ kto¶ pokazuje Goubitza - czy kto¶ dysponuje elektroniczn± wersj± Purse in pieces najlepiej skany w PDFie..?
30 stron jest dostêpne ju¿ dawno, a ca³o¶ci nie widzia³em jeszcze w PDF
Wpisz w google i wyrzuca choæby www.oxbowbooks.com
CYTAT(Mayris @ 15:42 12.11.2013)
Dosta³em taki link
https://dl.dropboxusercontent.com/u/6247186...ught%20Time.rarChyba nie ma wszystkiego, ale zawsze co¶
Wielkie dziêki
Poszukujê tych ksi±¿ek w formie
cyfrowejhttp://books.google.pl/books/about/Tudor_C...amp;redir_esc=y"Tudor Costume and Fashion" Herbert Norris, Courier Dover Publication 1997.
http://www.worldcat.org/title/praktische-k...&ht=edition"Praktische Kostu?mkunde" Karl Ko?hler; Emma von Sichart Monachium 1926.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.