CYTAT(Adsumus @ 12:47 14.09.2009)
No to s± prezentacje technik z Talhoffera przerobiona na wikiñsk± tarczê....
Czyli jakie¶ skromne kilka wieków rozjazdu
? Widzê, ¿e nie tylko ja szukam na si³ê w pó¼no¶redniowieczych traktatach. Co¶ mi w³a¶nie w tych filmach nie pasowa³o, tylko Rafa³ wtedy da³ koment, ¿e takie "falowanie" z jednej strony na drug± tak du¿ym okr±g³ym klamotem
jest uzasadnione.
Odno¶nie æwiczeñ nadgarstka zaczymamy off-topowaæ, tym bardziej ¿e jak siê okazuje, szabla u Wczesnych jest raczej passe
. Mo¿e lepiej za³o¿yc temat "Mikorurazy, kontuzje, zwyrodnienia, zmêczenie materia³u w szermiece"? Albo "Szermierka po czterdziestce - szanuj swoje stawy"
. Bojê siê tylko tworzyæ nowy temat, by nie przyklei³y siê do niego tylko 1-2 posty.
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 12:18 14.09.2009)
Ciosy z nadgarstka bardzo obci±¿aj± koñczynê ale albo poprzez obci±¿enie nerwu i ¶ciêgna gdy miê¶nie s± za ma³o wyrobione (brak osnowy)- albo poprzez obci±¿enie zbyt usztywnionej osnowy poprzez tempo zwrotów i zakres skrêtów na które nerw reaguje - ¶ciêgno odpowiada a miêsieñ nie nad±¿± - i tak i tak s³abo¶æ w ki¶ci albo i wyp³yniêcie broni z rêki.
W skrócie, z tego co piszesz. Rafale, o nadgarstku u szablisty i osoby r±bi±cej mieczem, taka anlogia:
Spawacz nie powinien chwytaæ siê za m³ot pneumatyczny .
CYTAT(Ragnar_zbrojny @ 13:38 11.09.2009)
Co do treningu z nadgarstkiem: usztywnianie dobry pomys³ ale to niezwykle ogranicza wszelkie dodatkowe manewry w szermierce. propnuje æwiczyc ile mo¿na z mieczem, juz g³upie ,,m³ynki" powtarzane monotonie co dziennie daja szybko efekty
Tylko jakie m³ynki? Ja robiê my³ynki samym nadgarstkiem. Chodzi Ci o m³yñce z ³okcia z usztywnieniem nadgarstka, z wyj¶ciem z prostej rêki, tak jak u Starzewskiwego i Mañkowskiego?
Codziennie to nie jest dobry pomy³s, szczególnie na tak delikatny staw jak nadgarstek, musisz zostawiæ miê¶niom i ¶ciêgnom czas na regeneracjê, inaczej szybciutko je przeci±¿ysz, a wtedy bêdziesz zamiast postêpów mia³ rêkê w stanie permamentnego zmêczenia.
Najmniej nadaj±cy siê do czegokolwiek drwale i tenisi¶ci.
To by t³umaczy³o, dlaczego odwiedzaj±cy nas koledzy od miecza, gdy chwytaj± si± za szablê, maj± problem z prac± na lu¼nym nadgarstku.
Wyrabiaj ciasto, rze¼b w miêkkim drewnie, na treningach zmieniaj wagi palcatów i têpa sparingów - drukowanie (powolne wymiany wedle ustalonych schematów szermierczych) rób z du¿± wag±- sparingi szybkie z za ma³± - w ka¿dym treningu miej czas i na jedne i na drugie i przede wszystkim na rozgrzewkê.
To akurat na treningach robiê, mieszam szablami o ró¿nej wadze (4 kategorie wagowe), na pocz±tek rozgrzewam nadgarstek lekkimi sportówkami, mimo ze sparringpatnerzy siê buntuj±, bo oni nie chc± chwytaæ za takie "ped...kie druty" i ka¿dy "Men" musi wej¶æ od razu na najciê¿sze szable
. Problem jest tylko z tym wolnym tempem, bo na sportówkach tak siê nie da ;). Za to robimy co¶ takiego ró¿nymi szablami: has³o "20 sekund na maks szybko¶ci" masz siê wtedy ruszaæ na maksa, ¿adnego czajenia siê itp, pó¼niej chwila wolniejszego technicznego sparringu na wyciszenie ;), a na koñcówce treningu sparring na maks szybko¶æ na dobicie. Próbujê wprowdzaæ na koniec treningu walkê ci±g³± na puklerze z 700-800 gramoymi szablami: 30 sekund, 1 minuta (z dok³adniem po 10 sekund, a¿ dojdziemy do 2 a nawet 3 minut), ale tylko czasem mi siê udaje, bo nie ka¿dy lubi tak± rabankê, przy naszych ochraniaczach lepiej, by by³y to osoby o podobnej niskiej wadze, w dodatku o wysokim poziomie technicznym, by nie zrobiæ sobie krzywdy waleniem po stawach i paluchach.
I Jeszcze o tym nadgarstku - POWOLI - nie od razu jak czarna nindzia to raz - po drugie BARDZO b³agam - doceniajcie zw³aszcza w pierwszych latach zabawy z broni± powolne æwiczenia techniczne - s± genialne i dla cia³a i dla umys³u szermierza - wymiana np w 1/2 tempa która pozwala nieco ciê¿szym narzêdziem ¶wiadomie dobieraæ kierunki, wychylenia itp - szczególnie te minimalne - o 15 stopni, o 12 centymetrów.
Przyznam, ¿e do tego typu treningu mam najmniej cierpliwo¶ci. Wolna wymiana na 1/2 bez ochraniaczy mnie nudzi, dlatego podsy³am pocz±tkuj±cych koledze, który preferuje ten rodzaj macanki szabl±
.