Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Niejasno¶ci i problemy ze strojem
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Stron: 1, 2, 3
Cedric
a przypadkiem nie po to robilismy orla cynwego zeby nie szyc mundurkow?? czy jestem w bledzie??
Jakub Zieliñski
Tak by³o ustalone ponad 2 lata temu. najpierw mia³y byæ "W" na tarczach naszytych na ciuchy i namalowane na jednej przeszywce icon_wink.gif , potem wszed³ orze³ek emiprowy jako jedyna forma uniformizacji.

Mundurki sprawdzaj± siê na nastoletnich azjatkach. Poza tym jak Cedryk wygl±da³by w kolanówkach i kraciastej spódniczce. heart.gif
Tomaszek
D¿izas... co Was z tymi mundurami???? ja wiem ¿e by³y, sam teorii uparcie broni³em, ale w wypadku:
a) sta³ych gwardii przybocznych,
b) oddzia³ów wystawianych przez miasto na wiêksz± na****ziuchê,
c) nie wiem ;)
d) - co¶ na kszta³t ¶widra - czyli ¿o³d wydawany danemu oddzia³owi w materiale/tkaninie ale wtedy nie by³y to uniformy sensu stricte, a jedynie szmaty cywilne szyte z tego samego p³ótna...

to chyba tyle co wiem
proszê o rozwa¿enie, bo o ile symbole s± cacy, to ja nigdy do mundurów specjalnie przekonany nie zosta³em...

buziaki

PS Cedron w miniówce? czemu nie... tylko niech nogi ogoli...
pa
¦wider
skoro ju¿ przez Tomaszka zosta³em wywo³any ;) ... w tym temacie polecam obraz by Dieric Bouts - The meeting of Abraham and Melchizedek - http://www.wga.hu/art/b/bouts/dirk_e/lastsupp/2melchi.jpg
rzeczone livery jacki ³adnie tam widaæ jak równie¿ to, kto je nosi. U¿ywaniu czego¶ takiego jako mundurów te¿ jestem przeciwny, ale mo¿e siê po prostu nie znam smile.gif

pozdrawiam serdecznie
Czarny
Hej
Co do umundurowania - nie ma sensu Jesli kto¶ chce sobie uszyæ takie cosik ( np. ja smile.gif) to proszê bardzo Ale ¿eby docelowo jako mundur to dajmy na luz smile.gif
Pozdro
seba
EwKa
Ale jesli "takie cosik" to liveria noszona przez sluzbe i dworzan to nijak nie pasuje do Roty. Chyba, ze uznamy Kacpra za wielmoze? Wtedy jednoznacznie nalezy sie zdecydowac na jakies zestawienie kolorystyczne (sama czerwien, bialo-czerwono-czarny lub czerwono-czarny np.). Wracamy wiec do rozmowy sprzed lat. Co na to sam Kacper? Jak mu sie podoba pomysl, ze 30 chlopa bedzie chodzic np. w czarno-czerwonych ciuszkach? Czy wszystkie formacje (halabardnicy, strzelcy, pawezownicy, czeladz obozowa) ma prawo do pelnej liverii czy niektorzy tylko do orzelka na kawalku sukna?

Z liveria nie ma zartow-to nie jest modny ciuszek do podobania sie...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Na razie odpu¶ci³bym liwerie, mo¿emy montowaæ sobie takie na szczególne okazje, kiedy Rota odgrywa rolê jakiego¶ oddzia³u miejskiego/stra¿y przybocznej. Czyli szczególnie to czemu nie, ale jako RPK raczej bym odpu¶ci³. Moja liweria jest z CoStG, która zasadniczo jest oddzia³em garnizonowym pomniejszego pana na zamku. Pozdrawiam
Gwyn
Czarny
Hej
Ok, zrozumia³em, przyj±³em, odpuszczam sobie smile.gif Zawsze dobrze dowiedzieæ siê czegos nowego ... Czyli skre¶lamy z listy jesiennych wydatkow smile.gif
Pozdro i wielkie dziêki za radê
Seba
Hshanoo
CYTAT(Czarny @ 19:29 29.08.2006) *
Hej
Ok, zrozumia³em, przyj±³em, odpuszczam sobie smile.gif Zawsze dobrze dowiedzieæ siê czegos nowego ... Czyli skre¶lamy z listy jesiennych wydatkow smile.gif
Pozdro i wielkie dziêki za radê
Seba

Nie, nie, Czarny! Nie odpuszczamy sobie!
Szyjemy sobie tylko nie koniecznie w jakim¶ konkretnym kolorze.
Szyjemy tzn. ty i ja i ktokolwiek zechce.
Przynajmniej ja zamierzam i uszyjê :D
Oczywi¶cie nie jako "mundur" tylko jako fajny ciuch, który zamierzam posiadaæ.
Czarny
Krótko mówiac - muszê doczytac dobrze na ten temat co¶ smile.gif ¿eby g³upoty nie strzeliæ

Chrzan rulez !!!
Pozdro
Seba
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Hmmm...
Dochodzimy tu do pewnego problemu. Otó¿ ubiorki w tym kroju ³±cz± siê chyba wy³±cznie z jak±¶ tam form± poddañstwa. W zwi±zku z czem warto siê zastanowiæ, czy nie warto zdecydowaæ siê na jak±¶ unifikacjê na wypadek wypadku. Jedyne, co w tej chwili przychodzi mi do g³owy do szaro-czerwone zdaje siê stroje przybocznych króla Kazimierza J. Co oznacza, ¿e w razie potrzeby mo¿emy siê za takich podawaæ.

Nie wiemy nic o Wrocku, ale po paw꿱ch mo¿na zaproponowaæ czarne liwerie z W na wypadek robienia za milicjê wroc³awsk±. Nad milicj± gdañsk± ci±gle pracujê, ale na razie pustka w ¼ród³ach, chyba, ¿e kto¶ co¶ wyszpera³.

Podsumowuj±c. Liwerie nie s± z³ym pomys³em, pod warunkiem, ¿e spe³niaj± konkretn± funkcjê identyfikacyjn± dla jakiej¶ konkretnej rekonstrukcji. Je¿eli robimy RPK dla RPK to orze³ek wystarczy. Je¿eli RPK przedstawia z jakich¶ powodów konkretne jednostki to mo¿emy na tê okazjê odpowiednio siê ubraæ, do czego w takim przypadku bêdê gor±co zachêca³. Pozdrawiam
Gwyn
Tomaszek
cytcik: skoro już przez Tomaszka zostałem wywołany ;)

a gdzieżbym śmiał... ja po prostu przychylam się do twierdzenia że mundurki i unifikacja w jakiejkolwiek formie - może poza badgesami, to niespecjalnie to o co powinno sie rozchodzić... moim zdaniem fanów mundurków i unifikacji powinniśmy zaprosić do XVII wieku... hehehehe... albo XVIII hehehehehehe ;)

cytacik z Gwynencjusza:
Dochodzimy tu do pewnego problemu. Otóż ubiorki w tym kroju łączą się chyba wyłącznie z jakąś tam formą poddaństwa. W związku z czem warto się zastanowić, czy nie warto zdecydować się na jakąś unifikację na wypadek wypadku. Jedyne, co w tej chwili przychodzi mi do głowy do szaro-czerwone zdaje się stroje przybocznych króla Kazimierza J. Co oznacza, że w razie potrzeby możemy się za takich podawać.
Nie wiemy nic o Wrocku, ale po pawężąch można zaproponować czarne liwerie z W na wypadek robienia za milicję wrocławską. Nad milicją gdańską ciągle pracuję, ale na razie pustka w źródłach, chyba, że ktoś coś wyszperał.
koniec cytaciku.

hmmm... to ja powiem tak: jedyny materiał archeologiczny dotyczący pawęży z terenów obecnej Polski to Wrocław (chichot historii normalnie), ale każda z pawęży jest inna. generalnie jedyne czego można być pewnym to "W" - już kolorystyka pozostaje kwestią pewnych dalekoposuniętych spekulacji (no - powiedzmy że "W" musi być białe, to mamy, ale z tłem bywa różnie) - dość powiedzieć że każda paweż z wrocka (a było ich bodaj 7, ale jest 5 bo cośtam poginęło, popaliło się itp. ) jest mocno inna, bo herby i malunki na nich sa przeróżne - włącznie z jakimś tam szwacjarskim herbem... takze totalmakabra - polecam ostrożność.. z wrockiem jest trudno kurna...

a robienie przybocznych Jana Kazimierza? hmmmm... to deklaruje nas [beeep] mocno... hmmmm - wedle woli, ale ja chyba jednak nie... pozostanę przy wizerunku wypasionego młynarza... (to takie nawiązanie - rozwinę przy jakimś piwie czy czymś)... buziaki i to tyle skwar - pozdrawiam
tz

aha - przepraszam za bełkot. nie mam siły - mało spałem...
Kazimierz
Czołgiem!

W temacie o zimowej pieszej wyprawie ( TUTAJ ) Vislav pisze o rakach. Mam pytanie - czy w interesująym nas okresie i regionie używano sprzętu tego typu lub spełniające tę funkcję? Jeśli nie, to co możnaby wykorzystać "antypoślizgowo"? Szczególnie w warunkach nas interesujących tj. wojska pieszego. No i sakramentalne - czy ktoś dysponuje jakimś źródłem?
Pytam głÃ³wnie pod kątem Gniewu zimowego, na którym miałem już wątpliwą przyjemność wykonywania nieprzewidzianych, losowych ewolucji (nie ja jeden z resztą - przykład idzie z góry icon_wink.gif ).

Pozdrawiam
EwKa
na podeszwie doszywano rzemyki z wezelkami, wbijano nity... Gwyn juz sie kiedys wypowiadal na ten temat.

Cos do przemyslenia przed Gniewem Zimowym-pojawila sie sprawa sprzaczek. Chyba po prostu zalecana jest wieksza prostota w formach i zdobnictwie. Wyglada na to, ze norma dla XVw. jest wlasnie prostota. Pasy i klamry sa albo bardzo male albo naprawde duze. Klamra o wys. 5 cm do paska o szer. 4 cm jest czyms normalnym zaraz obok klamerki o wys. nie przekraczajacej 2 cm. Sprzaczki trapezoidalne, kwadratowe, prostokatne, "D" ksztaltne wystepuja najliczniej. Bardzo malo jest ozdobnych lanych klamer-wiekszosc to odlewo-wycisk cynowy okladany blaszka mosiezna. To co widzimy na obrazach ma w rzeczywistosci prymitywna konstrukcje. Dla przykladu okucie konca pasa to kilka cienkich blaszek polaczonych nitem albo blaszka zgieta na pol a nie odlana i podrzezbiona plytka. Znaleziska londynskie sa zbyt wyszukane jak na nasze warunki...
Troche to dziwne zwazywszy na bogactwo i otwartosc kulturowa Gdanska w XVw.

Gwyn-w Polsce jak dotad nie znaleziono/nie opublikowano skowki z nitem przechodzacym na wylot przez oba boki-norma jest jedna dziurka lub kawalek blachy zaklepany wokol rzemienia/sznurka. Temat w nawiazaniu do dyskusji na HK...
Kazimierz
Dziêki za podpowied¼ Ewo. Rzemyki testowa³em na swój sposób i albo co¶ nie tak mi wychodzi, albo mam za krzywy krok na ten patent bo i tak wpadam w po¶lizgi smile.gif Nitowana podeszwa z kolei wymaga osobnej pary butów - wy³±cznie na zimê. Ja za¶ doszukujê siê patentu prostego - ch³opsko-drobnomieszczañskiego, do zastosowania do zwyk³ych butów. No i zdaj±cego egzamin na takie warunki, jakie mieli¶my na tegorocznym Gniewie - ¶nieg zbity w lód. Oczywi¶cie mogê szukaæ czego¶ czego nie ma/nie by³o ale zawsze warto popytaæ smile.gif
S³odziutki
CYTAT(Kazimierz @ 07:43 21.11.2006) *
o rakach.

Ka¼mirz, mo¿e to Ci siê przyda: jedyne raki jakie widzia³em z terenu Polski zosta³y znalezione w Wolinie. Znajduj± siê w muzeum miejskim tego¿ miasta. Datowania nie jestem pewien - mam gdzie¶ strasznie kiepsk± fotkê z tabliczk± i spróbujê j± znale¼æ. W muzeum tym, oprócz zabytków wczesno¶redniowiecznych znajduje siê te¿ klika takich z pó¼niejszych wieków. Mo¿e akurat? smile.gif

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
saiko
spotkal sie ktos z miedzianymi, cynowanymi manierkami blaszanymi na interesujacy nas okres?
Tomek
Witam!

Czy przeszywka o kroju takim jak w za³±cznikach, tylko ¿e dodatkowo z ko³nierzem i zapinana na wi±zade³ka nada siê do Rotowych realiów?

Pozdrawiam!
Tomek
EwKa
Z ilustracjami pokazuj±cymi jack/przeszywanice z 1450-1460 r. jest ciê¿ko, jak co zobacz w Dragonie nr. 3 http://www.companie-of-st-george.ch/cms/?q=en/Dragons
Tomek
CYTAT(EwKa @ 13:53 10.01.2009) *
Z ilustracjami pokazuj±cymi jack/przeszywanice z 1450-1460 r. jest ciê¿ko, jak co zobacz w Dragonie nr. 3 http://www.companie-of-st-george.ch/cms/?q=en/Dragons

Przegl±da³em ró¿ne ¼ród³a, które posiadam i niestety nic dok³adnie takiego nie znalaz³em. Ta przeszywka jest trochê podobna do wzorów z Dragona - 6 ze strony 11 i 12 ze strony 13. Ale tylko trochê bigsmile2.gif. No nic, bêdzie trzeba kombinowaæ.

Mam jeszcze pytanie jak to jest w koñcu z t± przeszywk± z bufkami (np. za³±cznik 1). W niektórych materia³ach opisuje siê j± jako "lekk± przeszywanicê ³uczników/strzelców. A np. w Medieval Military Costume czy Medieval Soldier jest przedstawione wykorzystanie jej przez "zwyk³ego" piechociarza (za³±cznik 2 i 3).

Pozdrawiam!
EwKa
Tomku, trafi³am przez przypadek no obrazek pt. "Ukrzy¿owanie, Kempen, 1480 90". Przeszywka wygl±da klasycznie, he³m jeszcze bardziej...
Tomek
Witam!

Dziêki Ewka za info. Przeszywka ju¿ gotowa, trochê siê ró¿ni od przedstawionej, ale chyba da rade smile.gif.

Pozdrawiam!
Borg
A ja po 5 latach chcia³bym wróciæ do problemu liwerii.
Dosta³em od naszego nadwornego klepacza blach nowy napier¶nik i chcia³em uszyæ na niego jakiego¶ ozdobnego ciucha. Najchêtniej bezrêkawnik z rozbudowan± baskin±, jak u Gwyna, Radzia, S³odkiego etc Tyle, ¿e chcia³em mieæ otwarty przód, by blacha wystawa³a. I teraz po wstêpie pytania. Przejdzie taki na oko³o 1480? Z 10-20 lat pó¼niej jest takich od zar±bania, wcze¶niej znam tylko pod szyjê zapinane. Druga sprawa. Mam siê zdecydowaæ na czerwony jak reszta (wiem, ¿e to Kompanijne), czy kolorek pod siebie, tylko dla ozdoby. Parafrazuj±c, czy to tylko jako liwerie siê pojawia, czy jako ozodbno-ochronny ciuch na zbrojê te¿ by mog³o byæ?
Pozdrawiam ¶wi±tecznie smile.gif
Chaos666
Hej!

I ja jestem na takim samym etapie smile.gif Zrobi³em topic ale nikt nie pomóg³ :/

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23291&hl=

Zatem koñczê liberiê, dok³adnie tak± sam± jak cywilna wersja, tyle ¿e odpowiednio dobrana do rozmiaru z przeszywce i napier¶niku :D Dodam ¿e bêdzie zapinana na haftki.

Pozdro
Chaos
Borg
Hej. Jakiego koloru? Te¿ czerwona?
Chaos666
Witam!

Tak, czerwona :D To mój fejworyt kolor. Baskinka w kszta³cie trapezu, dla ka¿dej z 4 czê¶ci. Dziêki temu ³adnie siê uk³ada. Nie planujê lnianej podszewki, bo to dodatkowe obci±¿enie, a i bez tego ¶wietnie siê trzyma. Brzegi podwiniête i zaszyte, i tyle smile.gif

Pozdro
Chaos
Dariusz
Witam,

kompletuje strój dla dziewczyny i poszukuje u¿ywanego paska oraz butów ( 41) w dobrym stanie i cenie ;)

[Edit - to chyba nie ten temat kolego smile.gif Proponujê takie posty gdzie indziej - Chaos]

Pozdrawiam
Borg
Ja mam ca³kiem gryfny pasek, szeroki na 2 cm. Jak co nie ma sprawy chêtnie po¿yczê smile.gif
Buty jakie¶ mia³a moja siostra. Zobaczê rozmiar i dam znaæ.
Marta K.
Mam pewne pytanie. Rozmawia³am przed Czerskiem o mojej (jak na razie jedynej) rotowej sukience. ¯e niby zbyt niemiecka, czy co¶ takiego, generalnie passe.

Jednak by³am ostatnio w Pa³acu Biskupa Erazma Cio³ka w Krakowie, na wystawie rze¼b i obrazów polskich XII-XVIII i natknê³am siê na rze¼bê ¶w. Katarzyny z 1480 roku z Iwanowic pod Krakowem (która jak dla mnie ma ewidentnie sukienkê z plisowanym panelem, jak w Hausbuchu)

Jak mam siê do niej ustosunkowaæ?
Borg
YYy to nie powinni¶my robiæ takich paneli? Bo ja mam u siebie w jednym ciuchu, a teraz mam w planach szyæ babski komplet (tak, dla siebie :P ) i te¿ chcia³em daæ takie panele...
Marta K.
Ja siê generalnie nie mam prawa znaæ, bo jestem ¶wie¿a smile.gif Tak tylko us³ysza³am, ¿e co¶ tam nie gra.
Ale ¿e znalaz³am i polskie, i odpowiednie epokowo przedstawienie to chyba dobrze?
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Marta K. @ 16:24 12.10.2011) *
generalnie passe.

Tylko nie passe, bo passe samo ju¿ jest passe. Teraz mówi siê démodé.
Przepraszam za ¿enuj±cy poziom merytoryczny tego posta bigsmile2.gif oraz zerowy wk³ad w dyskusjê...
Basia
Chodzi³o mi w³a¶nie o to, ¿eby szukaæ wiêcej lokalnych wzorców, a niekoniecznie wzorowaæ siê tylko i wy³±cznie na Hausbuchu.
Jak widzisz to jest raczej wierzchnia kiecka, wiêc ma obszerniejsze, pe³ne rêkawy. Nie do koñca widzê jak rozwi±zany jest ko³nierzyk niestety. Ale podejrzewam, ¿e jest to pewna nasza wariacja na temat mody przywiezionej w³a¶nie z Niemiec (chocia¿ sam artysta pewnie mia³ zwi±zki ze szko³± niemieck±, wiêc to dodatkowo rzutuje na dobór stroju)
I jeszcze: czy marszczenia s± od góry zszyte, czy raczej bardziej lu¼ne (np. w niemieckich drzeworytach mamy mocno podkre¶lone szycia na górze paneli) ?
Marszczenia/pliski z przodu pojawiaj± siê u nas jeszcze powszechniej pod k. XV w. Chodzi³o mi raczej g³ównie o detale.

Normalnie czujê siê jak jaki¶ nacjonalista... to mo¿e ja ju¿ sobie pójdê... ;)
Dariusz
Witam. Mam rozumieæ, ¿e jak wybiorê sobie konkretn± postaæ z Hausbuch'a i j± odtworzê co do ubioru tak jak jest namalowana to bêdzie ¼le? Mam szukaæ bardziej w polskich ¼ród³ach?

Pozdrawiam i przepraszam za wtr±cenie do dyskusji ;).
Basia
Chodzi o to, ¿eby u¿ywaæ mo¿liwie jak najwiêcej ¼róde³ lokalnych - niektóre rzeczy s± bardziej uniwersalne przecie¿ i wystêpuj± i tu i tu.
A nikt Ciê nie wyrzuci za Hausbucha przecie¿ - i tak wiêkszo¶æ ch³opaków ma po³owê ciuchów z Hausbucha! ;)
Borg
A to ja za szowinistê uchodzê :P
Dziêkujê za rozja¶nienie sytuacji... Poszukam w takim razie po wroc³awskich obrazkach smile.gif
Basia
Wiesz, to Ty masz Siusiaka na klacie... yyy, znaczy Silesie :P
W ¶l±skich ¼ród³ach te¿ znajdziesz pliski i to w ró¿nych miejscach! ;)
Marta K.
Ja generaln± zasadê chyba rozumiem - patriotycznie, je¿eli siê da, je¿eli nie to opieraæ siê na sprawdzonych trendach.

A jak ju¿ o ¶l±sku mowa - czy w którym¶ wroc³awskim muzeum mo¿na znale¼æ co¶ rzeczywi¶cie ciekawego i przydatnego? Mog³abym wtedy byæ nawet patriotyczna lokalnie. I na pewno nie passe... tfu... démodé smile.gif
Borg
To ja poci±gnê jeszcze temat paneli w ciuchach.
Kto¶ ma pomys³ jak to uszyæ?
Czy to jest rozpinane tylko do panelu, czy mo¿e ca³y przód tylko na ukryte haftki?
Chaos666
Hej!

CYTAT(Borg @ 22:26 20.10.2011) *
Kto¶ ma pomys³ jak to uszyæ?
Czy to jest rozpinane tylko do panelu, czy mo¿e ca³y przód tylko na ukryte haftki?

Bord¿i, ten ³ach jest praktycznie identycznie skonstruowany jak zwyk³y Jacket, i nie widzê przes³anek opowiadaj±cych siê za tym, ¿e haftki s± jedynie do panelu. Wg mnie haftki s± na ca³ej d³ugo¶ci ;)

Pzdr
Chaos
marta.br
A ja chyba rozumiem co Basia ma na my¶li. Basiu, popraw mnie je¶li siê mylê.

Ogólnie Rota ma datowanie 1466 - 1488, wiêc jak najbardziej ³apiemy siê na modê na plisowanie ubrañ, która to moda szeroko pojawia siê w Burgundii i terenach pod silnym wp³ywem Cesarstwa ju¿ od lat 40-tych. Chodzi tylko o to, ¿e ta moda ewoluowa³a przez kolejne lata. Pliska plisce nie równa dunno.gif
Bardzo wygodnie przyjmujemy jeden z ostatnich ewolucyjnie rodzajów ¶redniowiecznego plisowania do naszych ciuchów. Bo jest fajny (pewnie ze jest!) i widaæ wiele szczegó³ów konstrukcyjnych jak go wykonaæ np. w przes³awnym Hausbuchu. Chodzi tylko o to, ¿e diabe³ tkwi w szczegó³ach.
Pewne rozwi±zania staja siê bardziej widoczne w latach 80-tych, wiec pod koniec datowania Roty i paraduj±c dumnie na przyk³ad na ¦wiecinie (1462) w ciuszkach jak¿e charakterystycznych dla lat 80-tych mamy jaki¶ 20-letni zgrzyt.

W plisowanych ciuchach warto jest wiêc rozwa¿yæ wiele aspektów:
- plisowania: czy s± na sta³e pozszywane ze sob±, wstawione jako osobne panele, czy odpowiedni uk³ad uzyskiwany jest za pomoc± przepasania
- czy pliski wystepuj± tylko z przodu/ty³u czy mo¿e po obu stronach
- liczba plisek ( ja naliczy³am od dwóch do kilkunastu w róznych rodzajach szat)
- rodzaj i u³o¿enie ko³nierza
- d³ugo¶æ rekawów (krótsze charakterystyczne raczej dla strojów spodnich, d³u¿sze dla wierzchnich)
- rodzaj wszycia rêkawów : g³êbokie lub p³askie
- sznurowanie na rêkawach (lub jego ewidentny brak - tak wa¿ne w sukniach damskich)

Po prostu jest tego mnóstwo. I nasze projekty powinny byæ przemy¶lane. I nie wyjête z kontekstu.

Normalnie, a¿ mi siê szyæ zachcia³o.
Ide och³on±æ.

Pozdrawiam
Marta

Borg
Witam
Chcia³em zapytaæ o ciucha jak z obrazka, tego bezrêkawiastego.
Czy to typowo w³oski wynalazek, czy w naszych rejonach te¿ siê pojawia? Kojarzê mêskie podobne z po³owy wieku z Kodeksu Hornigowskiego.
Konrad z Czêstochowy
CYTAT(Borg @ 21:41 09.11.2011) *
Witam
Chcia³em zapytaæ o ciucha jak z obrazka, tego bezrêkawiastego.
Czy to typowo w³oski wynalazek, czy w naszych rejonach te¿ siê pojawia? Kojarzê mêskie podobne z po³owy wieku z Kodeksu Hornigowskiego.

Borgia siê na w³ochy robi... nie pogadasz. Obszyj siê na papie¿a od razu ;]

co do plisek, to w MTA widzia³em podobne rozwi±zanie z wszytym panelem od podszewki. Praktyczne i ³adnie siê uk³ada.
Borg
To jest damskie kiciu...
Konrad z Czêstochowy
Mhm... :D jeszcze bardziej w³oski bêdziesz z w³oszk± w pakiecie.
Grzyp
Musia³by chyba przej¶æ operacjê plastyczn±...

Widzia³em kiedy¶ takie p³aszczyki z rozciêciem na rêkê we wcze¶niejszej ikonografii, tylko za cholerê nie pamiêtam gdzie. Nie by³o to w³oskie w ka¿dym razie. Jak wrócê do Krakowa to poszperam na dysku i dam znaæ.
Borg
Dobra. Potrzebujê ratunku.
Chcia³em uszyæ cu¶ w tej stylistyce:
http://i797.photobucket.com/albums/yy252/g...Housebook/9.jpg

góra dopasowana, dó³ kloszowy, z fa³dkami takimi sta³ymi i rêkawem raczej nie dopasowanym

Z czego skoro mam unikaæ tych plisek to mo¿e bêdzie ok jak uszyje to bardziej tradycyjnie unikaj±c tego panelu?

http://i797.photobucket.com/albums/yy252/g...ter%20es/64.jpg
mo¿e tu takie co¶ widaæ?
Ma to byæ wierzchni ciuch. Nie wiem, mam w±tpliwo¶ci do tego rozwi±zania.
Micha³ ¯elazo
Pomy¶la³em dla sibie o szubie na zimowy Grodziec, bo jak teraz nie ma mrozów, to obawiam siê, ¿e w lutym mo¿e tak przypier... ¿e nam bêd±gluty w nosach zamarza³y.

I mam kilka pytañ - na przyk³ad o futro, czy mo¿e byæ tylko obszycie krawêdzi plus mankiety plus ko³nierz, czy trzeba podbijaæ futrem ca³ego ciucha ? Bo pierwsza opcja by³aby trochê tañsza...
I jeszcze pêtlice, czy to dopiero w XVI wieku, czy mo¿na takie zapiêcia na "nasz" okres stosowaæ ?

Jakby¶cie mieli jak±¶ ikonografiê, to bêdê d¼wiêczny.
Stefan Mi¶kiewicz
Ale Micha³ czy to ma byæ ciep³e czy ³adnie wygl±daæ smile.gif Bo jak ciep³e to kombinuj futerko pod ca³o¶æ Ja te¿ mam taki szalony plan ¿eby mieæ co¶ podbite futrem po ca³o¶ci ale na razie to siê chyba w tym ugotuje. Pozdrawiam
Stefan Mi¶kiewicz
S³uchajcie a ja mam pytanie zwi±zane trochê z wyjazdem na Grodziec czy w naszym okresie wystêpowa³y kaptury z futrem wewn±trz. Proszê dajcie znaæ jak co¶ wiecie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.