Pytanko. W zwi±zku z osobami chêtnymi na przyjazd 1 raz na ¦wiecino pojawi³ siê problem takich ciuszków:
http://www.medieval-market.com/pl/towar.ph...war=136&s=1Jak dla mnie raczej nie. Niespecjalnie takie kojarzê. Ale proszê o pomoc, by nikogo nie skrzywdziæ.
Pozdrawiam
Trochê to wczesne, najpó¼niejsze podobne przedstawienie które kojarzê w tym momencie to chyba nagrobek Jagie³³y z 1421 r.
Chyba, ze zg³aszaj±cym siê bêdzie osoba w wieku powiedzmy 60, 70 lat
Jezeli dokladnie taki model to troche slabo, ale gdyby byly bez guzikow i troche luzniejsze z minimalnie innym zakonczeniem rekawa to mogly by sie lapac na chlopskie tuniki
http://reconstructinghistory.com/image_lib...ingPeasants.jpg (przedstawienie z 1470) ale wtedy nie powinno byc zadnych paskow z nabijkami, zajebistych sztyletow, i innych takich, nie mowiac juz nawet o piciu ze szkla czy noszeniu miecza. W takim zestawieniu spokojnie przechodza tez rozdzielne nogawice. Pozostaje tylko kwestia proporcji ktora poruszalem juz w innym temacie -napewno nie bylo by wskazane aby wygladala tak polowa (ani nawet cwiartka) obozu wojskowego, ale uwazam ze jezeli bedzie to tylko (i doslownie) pare osob to nawet fajnie, bo widac klasy spoleczne przy zachowaniu wiarygodnosci historycznej. Tylko najpierw trzeba sie upewnic czy zainteresowani chca byc wiesniakami a w porywach niezabogatym wojskiem (najlepiej strzelcy z piszczelami lub plebejskie kolne drzewcowki) coby sie pozniej nie pozmieniali w "biednych rycerzy" w tunikach, opuszczonych nogawicach i psich pyskach po dziadku... ;)
Moim skromnym zdaniem to równie¿ trochê "nie halo" -
Jeszcze jakby to by³y jakie¶ wszesnopiêtnastkowe robe, takie lekko rozkloszowane i bez guziczków na rêkawach.
Jopula niestety tr±ci archaizmem - jak Chmurek zauwa¿y³ w podobnej formie przetrwa³a w¶ród ni¿szych klas spo³ecznych, ale tu znowu musia³aby zostaæ pozbawiona wiêkszo¶ci guzików, co mija siê z celem - chyba ³atwiej jest uszyæ ³opatologiczn± robe, nawet bez podszewki, ale z odpowiedni±, rozkloszowan± form±.
Dziêkujê Wam za potwierdzenie
Witam,
czy doublet z za³±cznika mogê uszyæ z lnu (podpikowaæ go) a ko³nierz dorobiæ z we³ny? Czy lepiej bêdzie ca³y z we³ny.
Hej!
CYTAT(Puc1992 @ 18:11 04.05.2012)
czy doublet z za³±cznika mogê uszyæ z lnu (podpikowaæ go) a ko³nierz dorobiæ z we³ny? Czy lepiej bêdzie ca³y z we³ny.
Nie spotka³em siê z lnianymi doubletami, ale co¶ mi siê o uszy obi³o
Tak czy inaczej zrób jak bia³y cz³owiek doublet we³niany i bêdzie git :D Zreszt± po co w lnianym doublecie, we³niana stójka?? :o
Pozdro
Chaos
W sumie jest lniany dublet z dziurkami z muzeum w Bernie.
Co¶ mi jeszcze o barchanie siê ko³acze.
Lniany dublet smialo moze byc, najlepiej z dwoch warstw (a jezeli jedna to musi byc naprawde gruby i mocny) koniecznie z wywijaniem krawedzi (patrz MTA) co znacznie wzmocni i wymodeluje kostrukcje (stworzy "szkielet" wewnatrz stroju). Niestety nie da sie tego objesc szwem maszynowym, trzeba dziergac recznie ;). Co do kolnieza moze byc welniany, moze byc lniany (przy niektorych modelach dubletu moze go tez nie byc wogole). Wracajac jeszcze do materialu welniany dublet moim zdaniem lepiej sie sprawdza chlodniejsza pora roku (chyba ze cieniutka welna) ale to juz kwestia gustu. Gdybys mial dostep, doskonale sprawdzaja sie tez recznie tkane materialy lniane badz konopne z niewielka domieszka welny.
Dziêki za odpowiedzi. Chcia³em pój¶æ w arming doublet bez pasków ze skóry. Jednak zostanê przy we³nianym delikatnie podpikowanym. Wi±zanie w drabinkê jeszcze wystêpuje w latach 60 + g³êboko wszyte rêkawy? Z tego co znalaz³em na obrazach to widujê ju¿ tylko otwarte lub wi±zane w pary.
Rekawy dubletu zawsze powinny byc wszyste gleboko. Co do otwarcia/typu zamkniecia to juz idywidualna kwestia -jest duzo zrodel, i wiele mozliwosci.
Mam pytanie odnosnie dubletow bez rekawow czyli tzw "kamizelek", jakie jest oficjalne stanowisko Roty wobec nich? Jak wszyscy wiemy ikonografii troche na nie jest ale te ktore ja znam rozmijaja sie z nasza gorna granica datowania o jakies 10-20 lat zwykle (a jest to zdecydowanie jedna z wygodniejszych mozliwych opcji ubioru na lato). Ja osobiscie na nasz okres kojaze dublety z rekawami przyszytymi doslownie na wlosku i reszta rekawa wiazana, czyli prawie... ale jednak rekaw ;) Niemniej napewno nie widzialem wszystkiego. Co o tym myslicie?
Pozdrawiam
Rumunia, jak pamiêtam oko³o 1470.
Dzieki wielkie
Czy ktos moze kojazy dokladne datowanie tego obrazka
http://www.historicenterprises.biz/misc/re...d_pourpoint.jpg ? Bo mnie sie zdaje ze to okolo 1500 bedzie ale w sumie to glowy nie dam.
Robinet Testard, Francuz chyba 1490-1500.
no wlasnie -tak mi cos switalo (i tak to wyglada "po butach" ;) ) takze jakby ktos mial jakies pewne przedstawienia sprzed 1490 bylbym wdzieczny. Z tego co pamietam nasze datowanie mialo sie konczyc na magicznej liczbie 1488 / pomysl Tomaszka :P ;) / i chyba nic sie w tej kwestii nie zmienilo? Czy moze cos mi umknelo? ;)
Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi.
Borgu, a masz moze calosc tej rycinki? Bo z tla wyglada jak jakies meki Panskie, a jezeli ten gosc jest oprawca Dzizusa to moze byc przesmiewczy wizerunek.
Hej!
CYTAT(Borg @ 16:21 22.05.2012)
Rumunia, jak pamiêtam oko³o 1470.
A wiecie mo¿e moi mili, jak ta konkretna kamizelka zosta³a zrobiona? Pytam o ten widoczny ciemno-granatowy klin. Ja u¿ywam kamizelki lnianej pod blachy, ale widaæ ¿e to równie¿ popularny patent do stroju cywilnego.
Pozdro
Chaos
Najprawdopodobniej tak samo jak stójka w dublecie, tyle, ze bardzo g³êboko wszyta - przynajmniej takie rozwi±zanie ja przyjêlam, kiedy robi³am niemiecki dublet, no mo¿e nie z tak g³êboko wchodz±c± stójk±.
Ch³opaki, na o³tarzu jest istotnie oprawca Chrystusa.
W ca³o¶ci o³tarz wygl±da tak:
pierwsza tablicadruga tablicaWed³ug
tej strony datowany na 1480-1490 (ostatnia pozycja), wiêc dosyæ pó¼ny.
No i jest to import z Niemiec.
No wlasnie, czyli na podstawie tego co mamy napewno nie mozna powiedziec ze jest to patent popularny. Conajwyzej ze "przechodzi" z przymruzeniem oka... pytanie jak duzym :P ;) Biorac pod uwage ze to oprwaca J.H.S sprawa jest raczej sliska. Niemniej jezeli ktos mialby jeszcze jakas podkladke to prosimy
Sam chetnie bym sobie taka kamizelke zrobil, ale na postawie znanych mi zrodel jednak niemialbym czystego sumienia ;) Naszczescie nie znam wszystkiego i moze jednak ktos cos wiarygodnego wygrzebie. Sam kojaze 2 czy 3 przedstawienia ale wszystkie pozne (1490+).
Opiera³em siê na jakim¶ rumuñskim albumie z t± dat±, kiedy¶ wygrzebanym na pó³ce szefa :P
To ja inaczej zapytam. Dlaczego 1488 ???
Nie wiem dlaczego, pamietam poprostu taka propozycje na pierwszym Gniewie ktora zdaje sie "przeszla". Czy jest jakas inna granica datowania?
CYTAT(Borg @ 13:10 26.05.2012)
Opiera³em siê na jakim¶ rumuñskim albumie z t± dat±, kiedy¶ wygrzebanym na pó³ce szefa :P
To ja inaczej zapytam. Dlaczego 1488 ???
Mówi±c szczerze u nas to ja widzê kilka elementów pasuj±cych na ¦wiecino... Ogó³ naszego wyposa¿enia dla realiów Polski to okolice 1475+
Ogó³em naszych blach to obdzieliliby¶my kilka rot.
Jasne, mo¿emy i¶æ w tylko lokalne ¼ród³a (CERAMIKA NA POCZ¡TEK) i cofn±c datowanie, ale to kilka lat pracy. I stylistyka, która mniej mi siê podoba.
Przyk³adowo ceramika (element podstawowy, wyznacznik kultury w archeologii i rzecz najtañsza do wymiany): Ba¶ka i Konrad maj± po zielonym kubku lokalnej produkcji. Reszta: wszystkie kamionki siegburskie odpadaj± dla mas spo³ecznych. To do¶æ drogi import, popularny w miastach Pomorza, mniej ¦l±ska i najwiêkszych Królestwa. Przykro mi.
Ogó³ tego co robimy to Wojny ¦l±skie z Korwinem-Wojny z Mo³dawi±, nie wojna 13letnia (nawiasem nikt w kraju nie pasuje na ten okres).
Czyli jaka gorna granice datowania przyjmujemy? Bo jesli np. 1480 to mysle ze kamizelki niebardzo, ale jezeli 1490 to juz predzej a jak 1500 to z czystym sumieniem. Jesli idzie o lokalnosc to sie staram ;)
Hej!
CYTAT(Borg @ 14:51 26.05.2012)
Mówi±c szczerze u nas to ja widzê kilka elementów pasuj±cych na ¦wiecino... Ogó³ naszego wyposa¿enia dla realiów Polski to okolice 1475+
Ogó³ tego co robimy to Wojny ¦l±skie z Korwinem-Wojny z Mo³dawi±, nie wojna 13letnia (nawiasem nikt w kraju nie pasuje na ten okres).
Cieszê siê ¿e zrobi³e¶ Borgu w koñcu tak± retrospekcjê ;) tego mi brakowa³o. Nawiasem mówi±c to czy fakt ¿e robimy ¦wiecino, ma determinowaæ datowanie Roty? Moim zdaniem nie, ale mo¿e za³o¿enia by³y inne
Pozdro
Chaos
no tak ale 1475+ ile? Chodzi o gorna granice -1480?85?90? Oficjalna dolna granica tez by sie przydala.
CYTAT(Chaos666 @ 13:30 29.05.2012)
Hej!
CYTAT(Borg @ 14:51 26.05.2012)
Cieszê siê ¿e zrobi³e¶ Borgu w koñcu tak± retrospekcjê ;) tego mi brakowa³o. Nawiasem mówi±c to czy fakt ¿e robimy ¦wiecino, ma determinowaæ datowanie Roty? Moim zdaniem nie, ale mo¿e za³o¿enia by³y inne
Pozdro
Chaos
Witam, uszy³em sobie strój wierzchni z Hausbucha i teraz mam pytanie czy mogê rozci±æ z ty³u rêkaw , czy jednak zostawiæ ca³y?
Pozdrawiam
Wiesz co, mo¿esz pod wzglêdem mody, ale s± dwa "ale"
-zszyty jest jak co cieplejszy i bardziej uniwersalny niezale¿nie od pogody. Przy rozciêtym pizgaæ potrafi
-rozcinane ciuchy to szczyt mody, a wiêc powiniene¶ mieæ do tego idealnie dopasowany, otwarty dublet, modne buty, paski, sztylecik, ozdobn± zastawê, namiot, skrzynie, zbroje... ot wy¿sza kultura bankowo¶ci
Pozdrawiam
Jako i¿ pad³a propozycja rozszerzenia okresu roty to siê zastanawia³em nad "otwartym" doubletem i do tego rozciête rêkawy.
Jako zwyk³y ¿o³nierz lepiej zostawiæ rêkawy ca³e, doublet zamkniêty, a pasek i buty bez wypasu? ;) Taki doublet jak mia³ Gwyn na ¦wiecinie to ju¿ jest wypas?
Pozdrawiam
wracajac do kamizelek, znowu politycznie podejzane bo oprawca J.H.S-a ale jest i do tego 1480.
http://i797.photobucket.com/albums/yy252/g...eckenham/14.jpgbiorac pod uwage ze przedstawia sie w owych kamizelkach albo oprawcow albo ludzi pracy mysle ze mozna smialo zalozyc, iz nadawa sie to jedynie na niskie warstwy spoleczne.
p.s
polecam ta stronke
http://www.gluckliche-eme.com/meckenem.htm-duzo fajnych zrodel na "nasz nowy" okres ;)
CYTAT(Puc1992 @ 16:38 03.06.2012)
uszy³em sobie strój wierzchni z Hausbucha i teraz mam pytanie czy mogê rozci±æ z ty³u rêkaw , czy jednak zostawiæ ca³y?
Je¶li strój wierzchni to raczej bez rozcinania rêkawów.
Podobnie jak w stroju damskim, taka generalna tendencja w strojach mody niemieckiej: spodnie ubrania czy to suknie czy dublety czê¶ciej z lekko przykrótkim i otwartym rêkawem, wierzchnie suknie/kurtki z d³ugim pe³nym rêkawem.
Pozdrawiam
Marta
Witam
Mam pytanie, czy posiada ktos zrodla (albo chociaz wiedze ;) ) na temat nablingu oraz paskow plecionych w "naszych czasach"? Pytam, poniewaz chodza mi po glowie koszerne skarpety i rekawiczki oraz welniany pasek dla Marty, ale nie ukrywam ze moja wiedza na ten temat jezeli idzie o XV-ke ogranicza sie do zdjec odtworcow, a nie chce odtwazac kolegow ;).
Ktokolwiek slyszal, ktokolwiek wie z gory wielkie dzieki za pomoc
Pozdrawiam
Pawel
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.