Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Historyczna poprawno¶æ uzbrojenia
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4
Wojbor
S³awa!
Znalaz³em ten rysunek gdzie¶ w necie i chcia³bym siê Was zapytaæ czy mo¿na ¶mia³o braæ go jako wzór odno¶nie stroju??
Czy to co on trzyma w rêku to w³ócznia czy mo¿e co¶ innego??
Czy te krótkie rêkawy maj± jakie¶ potwierdzenie w znaleziskach archeologicznych?? Wiem, ¿e mogli sobie nosiæ krótki rêkawek bo by³o im ciep³o, ale jako¶ on mi nie pasuje do obrazu woja.
ilm
nie jestem moze autorytetem w dziedzinie wczesnosredniowiecznego stroju i uzbrojenia, ale na moj nos to jest jakas nie do konca sluszna wariacja na temat wczesnego chlopa, ktory zostal w jakims siole wybrany do zasilenia armii swego pana - jedyne co tu nie pasuje to tylko ten miecz (moze kradziony). ciekawi mnie tez ten karwasz (?), moze to wczesnosredniowieczna frota do ocierania potu w trakcie roboty w polu ? bum.gif

krotki rekaw tez mozna podciagnac pod "rolnicze rozwiazania w sluzbie ojczyznie" - brak rekawow - brak ziemi na nich (np. po wykopkach).

Ilm bum.gif
KhaToo
Ja te¿ specjalist± nie jestem, ale o uszy mi siê obi³o, ¿e miecze inaczej noszono. Z tego co wiem pas od pochwy przewieszano przez ramie -jak torebkê-, a pas na brzuchy dociska³ ca³o¶æ do t³owia...
noi okucia tarczy stal±...hmmm...
ilm
ja slyszalem, ze ponoc moda z paskami przez ramie przyszla ze Szwecji (skad mi to sie kojarzy za cholere nie pamietam).

ilm
Zygmunt
Jak na mój gust to wszystko ok, zestaw uzbrojenia pe³en (mo¿e w³a¶nie wraca z supermarketu Truso bigsmile2.gif ) W rêku w³ócznia lub oszczep. Jedyne co pora¿a to szeroko¶æ okucia tarczy- tak na oko to ze dwa cale.
Za¶ co do krótkiego rêkawa, to nie wiem. Sam posiadam takowy w swojej tunice (zabrak³o materia³u) ale nie wiem czy ma to jakie¶ potwierdzenie ¼ród³owe. Bêde wnikliwie przegl±da³ tkaninê z Bayeux, http://hastings1066.com/baythumb.shtml
jak na razie nie przypominam sobie icon_sad.gif
Co do "karwasza" to jest ok- drwale nosz± takie wzmocnienia (usztywnienia) nadgarstka, (st±d chyba te¿ siê wziê³a "pieszczocha" u metalowców i pankowców dodatkowo nabijana æwiekami) Woj ma topór wiêc nie jest to od rzeczy.
W³ost
Ilustracja jest ok je¶li chodzi o ilo¶æ i rodzaje uzbrojenia (mo¿e he³m jeszcze powinien byæ jak kogo¶ staæ na kolczugê i miecz). W kwestii wzorowania formy na tym obrazku to bym by³ jednak bardzo ostro¿ny. Mam ten obrazek w lepszej rozdzielce w takiej broszurce "Kronika Polski" tam widaæ np. ¿e miecz ma g³owicê antenow±. Z kolei w³ócznia i topór s± mniejwiêcej takie jakie byæ powinny. Dlatego chyba lepiej j± potraktowaæ jako bardzo ogólny przewodnik a w kwestii detali siêgn±æ do literatury (np. Nadolskiego)

Co do krótkiego rêkawa to ju¿ kiedy¶ o niego pyta³em na freha (na razie bez jednej odpowiedzi) . Ja w ikonografii nie widzia³em, o znaleziskach ¿adnych te¿ nie s³ysza³em. Mimo wszystko wielu ludzi nosi krótki (choæby z tego wzglêdu, o którym wspomnia³ Zygmunt, albo dla ch³odu nie wiem). Wydaje mi siê, ¿e to raczej ustêpstwo dla wygody, chocia¿ nie mam pewno¶ci. Sam chêtnie bym siê dowiedzia³ jak jest z tymi rêkawami.
¦cibór
Witam!
Prosi³bym o skomentowanie tego oto elementu pancerza http://www.liebaart.org/platen_e.htm. I informacje czy by³ on u¿ywany na terenach XIII wiecznej Ma³opolski.

Pozdrawiam
¦cibór
Owen
Witam
Generalnie móg³ byæ u¿ywany, kwestia to tylko datowanie. Na zachodzie u¿ywany zdaje siê dopiero od po³owy/koñca XIII wieku poprzez wiek XIV.
W Ma³opolsce jak dla mnie najwcze¶niej pocz±tek/pierwsza po³owa XIV wieku.
Pozdrawiam
¦cibór
To trochê szkoda bo ja odtwarzam II po³ XIII wieku, ale dziêki za pomoc.

Pozdrawiam.
Wotawa
Przyklei³em temat i przenios³em do Ogólnego
Szymon de Conti Sarré
Ave!

CYTAT(Owen)
W Ma³opolsce jak dla mnie najwcze¶niej pocz±tek/pierwsza po³owa XIV wieku.

CYTAT(¦cibór)
To trochê szkoda bo ja odtwarzam II po³ XIII wieku, ale dziêki za pomoc.
Pozdrawiam.

A czemu dopiero pierwsza po³owa XIVgo? W okolicach bitwy pod P³owcami, p³aty by³y ju¿ du¿o bardziej zaawansowane od rzeczonych. Tak¿e te polskie. Co prawda ¶wiadcz± o tym g³ównie ¼ród³a ikonograficzne i sfragistyczne, ale lepsze to ni¿ upieranie siê, ¿e Polska by³a jako¶ strasznie zacofana. Koniec XIII wieku (wcze¶niej z reszt± te¿) by³ na tyle burzliwy, ¿e z pewno¶ci± sprzyja³ unowocze¶nianiu zbroi i pancerzy. Moim zdaniem te s± na drug± po³owê XIII zupe³nie poprawne (z niewielkimi poprawkami zwiêkszaj±cymi "ergonomiê" smile.gif )

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Wotawa
Hm, a jakie¶ przyk³ady na poparcie?
Pytam z zaciekawienia, bo mnie Polska jawi siê momentami zacofana o jakie¶ ok. 50 lat w stosunku do zachodu. O ile wizerunki s± miarodajne. Tak od koñca XIIw do koñcówki Kazimierza wielkiego. Z tym, ¿e nie twierdzê, ¿e wszyscy jak jeden m±¿ i we wszystkich aspektach. W XIVw, od czasów Przemy¶lidów (tak oko³o) ju¿ sie chyba nieco poprawia.

Ale pisze to jako sugestiê do dyskusji, a bardziej poiszukiwañ, nie za¶ jako pewnik. Na zachodzie te¿ czêsto widuje siê spore zró¿nicowanie w nowoczesno¶ci uzbrojenia. Z tym, ¿e tam jest sporo ¼róde³.
Owen
Witam
No ja zasdniczo pewno¶ci te¿ nie mam (bo tej, nie ma nikt), ale stwierdzi³em ¿e bezpiecznie by³oby datowaæ te p³aty od po³owy XIV wieku w Polsce. Zasadniczo to wygl±daj± na bardziej rozbudowan± wersjê ni¿ The Coat of plates wcze¶niejsze. Wed³óg "Medieval military costume" te które ma go¶æ ze zdjêcia s± wzorem p³atów z po³owy XIV wieku z pod Visby, natomiast w za³±czniku s± te¿ wzory wcze¶niejszej aczkolwiek jest to i tak druga po³owa XIII wieku. Wiêc i tak stawia³bym u nas na XIV.
Pozdrawiam
Szymon de Conti Sarré
Ave!

W ogóle te niemieckie p³aty o których dyskutujemy s± (znów moim zdaniem) do bani. Popatrzcie jak siê uk³adaj± na plecach - pasta. Takie rozwi±zania jak os³oniête barki i ³opatki (i to poprawnie wykonane) to do ich kszta³tu w góle nie pasuj±. Podobny uk³ad p³ytek (bez pleców) powinien byæ przytwierdzony do tekstylnego wierzchu (d³ugiego). Tak jak rys B z za³±cznika Owena. U Nadolskiego (chyba) nazywa³o siê to "pó³p³aty". W sumie, to chyba lepiej tego rzeczywi¶cie na XIII wiek nie polecaæ - trochê zbyt pe³ne... Trochê siê zapêdzi³em smile.gif . Ja bym ich w ogóle nie poleca³ jako wzór - w³a¶nie przyj¿a³em siê nitom..., sprz±czkom...

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Tenebrosus
Mam he³m ¿ebrowy z okularami i koluczgê ze splotu 4w1, chcia³bym przerzuciæ siê IX-XI wiek, ale nei wiem co jeszcze do tego mi potrzeba i do czego to pasuje tzn. czy to jest he³m wikiñski, s³owiañski czy ruski. Prosze o pomoc w okresleniu narodowosci tej ochrony ³ebka i o informacje o tym co by tu jeszcze skombinowac by jak wojownik z tamtych lat wygl±daæ. Z góry dziekuje.....
Halfgar
Ehhhhh ... co za ludzie

He³m ¿ebrowy z okularem jest raczej charakterystyczny dla wikinga. Musisz przede wszystkim skompletowaæ strój cywilny:

- buty
- spodnie
- koszula
- kyrtel
- pas

Do tego uzbrojenie:

- miecz lub topór
- tarcza
- pod kolczugê przeszywka

Szczegó³y zale¿± od postaci jak± chcesz odtwarzaæ. Polecam lekturê tematów w do¶æ obszernych dzia³ach po¶wiêconych wczesnemu ¶redniowieczu. Tam znajdziesz szczegó³y i linki do stron z wykrojami. Tylko nie pro¶ o linki bo zostaniesz zjedzony na surowo ;)

Pozdrawiam
Czcibor
Polecam pare ksi±¿ek poczytaæ, bo takie przerzucenie siê to nie jest takie "hop".
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
kewi
powinienes sobie wybrac jaka postac chcesz odtwarzac, w jakich latach i z jakiego rejonu swaita i dazyc do odtworzenia tej postaci
powodzenia
megamrok
He³m z okularem to dla wikinga mrok... No no...??? face4.gif
Dante
Czesc. To mój pierwszy post i zarazem temat choc obserwujê was ju¿ jaki¶ czas smile.gif
Mam 16 lat i dosyc ograniczony bud¿et, wiêc skompletowanie sprzêtu najprostszym nie jest. Jednak moje pytanie dotyczy czego¶ innego. Otó¿ zamówi³em u kowala he³m. Z pocz±tku napalony by³em na "garnek", jednak mój zapa³ zosta³ nieco ostudzony opowiedaniem o jego wadach. W ostatecnosci zdecydowa³em siê na co¶ takiego:
- Podstawa nieco jak u barbuty strzeleckiej, do tego zas³ona... Wszystko wygl±da mniej-wiêcej tak:

http://sauronfrommordor.w.interia.pl/He%B3m1.bmp

i druga wersja:

http://sauronfrommordor.w.interia.pl/He%B3m2.bmp
teraz pytanie. czy którykolwiek z tych he³mów ma racjê bytu w po³±czeniu z d³uga kolczug±??
Dante
No tak sprawê pokpi³em.... Otó¿ z rozmowy przeprowadzonej przeze mnie z jedn± z osób wynika, ¿e d³uga kolczuga raczej nie nadaje siê na póxne ¶redniowiecze. juz prêdzen na krucjaty. Wiêc pojawia siê kolejne pytanie. Czy taki he³m nada siê na okres krucjat??
Rudy
Nie bardzo widaæ o co Ci chodzi, ale ten he³m chyba nada sie tylko na XX wiek.
Rudy
Marcvs Acilivs Glabrio
1- to przypomina mi trochê to- http://mardinus.c2000.pl/oferta/helmy_pozn...e_01.php?id=125
2- przypomina mi Psi Pysk(z du¿± doz± fantazji bum.gif ) czyli pasi(o ile bêdzie lepiej zrobiony ni¿ narysowany) na pocz±tek XV.
Rabiega
No, z he³mem te¿ raczej pokpi³e¶, niestety.Jest zdecydowanie mroczny.Pewnie ¿e mo¿esz za³ozyæ na siebie wszystko, ale zawsze grozi Ci, ¿e poza ewentualnymi obra¿eniami w walce mog± zabiæ ¶miechem...Tym niemniej - powodzenia! Mo¿e sprzedaj garnek jakiemu¶ mi³osnikowi Tolkiena, a sam kup wyrób np. wy¿ej wzmiankowanego Mardinusa?Robi bardzo solidne he³my, choæ nie zawsze stuprocentowo historyczne, ale nikt siê tego nie czepia.Jest zreszt± paru naprawdê dobrych rzemie¶lników paraj±cych siê p³atnerstwem, a he³m to nabytek na d³ugie lata, musi dawaæ ochronê i nie przydawaæ ¶mieszno¶ci.Ja te¿ zaczyna³em od vendela jako x-wieczny S³owianin, ale szybciutko z tegho zrezygnowa³em icon_redface.gif .
Powodzenia na krêtej ¶cie¿ce RR !
Agata Witkowska
Moja znajoma która jest konserwatorem dzie? sztuki mia?a ostatnio na warsztacie ten oto kirys. Musi go wydatowa?, do dokumentacji,i poprosila mnie o pomoc. A ja...zwracam si? do Was.
Kiedy toto mog?o powsta? dunno.gif ??
Pozdrawiam!
blinkie.gif
Wotawa
XVIII-XXw? Raczej nie wcze¶niej.
Rabiega
Mo¿e XIX wiek, kirasjerski ?
Wotawa
Tez mi siê tak to kojarzy pod pewnymi aspektami. Trzeba by spytaæ kodgo¶ z dzia³u napoleoñskiego. Bo mo¿e równie dobrze byæ z XVIIIw, albo wspó³czesny pradany, francuski.
Horhe
CYTAT(Agata Witkowska)
Moja znajoma która jest konserwatorem dzie? sztuki mia?a ostatnio na warsztacie ten oto kirys. Musi go wydatowa?, do dokumentacji,i poprosila mnie o pomoc. A ja...zwracam si? do Was.
  Kiedy toto mog?o powsta?  :-? ??  
     Pozdrawiam!
           :hop:

to mi wygl±da na austriacki kirys,a co do datowania, to bym musial wnetrze zobaczyæ,detale i ewentualne bicia. Fakt jest jeden, by³ u¿ywany w boju, bo ma slad po kuli.
vorkan
Ave !

Czy te ponizsze rekojescie sa historyczne, [konkretnie chodzi mi czy moga sie nadawac na turniej] bo mam watpliwosci ?
1. - paolo veronese -- triumf wenecji nad swiatem oraz pokij i sprawiedliwosc [ malarz XVI w.]
2. - albrecht durer -- sw. eustachy [ malarz XV - XVI w.]
3. - edward burne - jones -- krol kofetua i zebraczka [ malarz XIX w.]

Jezeli nie sa to porosze jakies szkice itp., ktore sa historyczne. Ale jakies "wyjatkowe". Chodzi mi konkretnie o XV w.

Zamiezcze tez tutaj pytanie : jak wygladal [rys, ryc itp] piechur niemiecki i wloski z przelomu XV - XVII w. ?
Rudy
Z tego co widze, to te rêkoje¶ci mog± byæ, chocia¿ ta rêkoje¶æ Paolo Veronese jako¶ nie bardzo mi pasuje. Pierwsze dwie rêkoje¶ci mo¿na by uznaæ, chocia¿ s± to modyfikacje "typologicznych" g³owni i jelców.
Prze³om XV - XVII wieku? Chyba mia³o byæ XV/XVI w., jak tak, to poszukaj sobie o landsknecht'ach
Sier¶ciak
Witam!
http://www.repliki.pl/index_pliki/miecze_2.htm

Na tej stronce jest jako który¶ z koleji wymieniony " Miecz templariuszy ' XII wiek..
Wydaje mi siê to raczej ma³o prawdopodobne, aby to by³ miecz uzytkowy, raczej ceremonialny, tr±ci mi jakim¶ plastikiem fantasy devil.gif
porsze o jakis komentarz, czy to jest replika czy nazwa strony jest pomy³k±?

pozdrawiam Sier¶iuchownik the Great ...Worrior
watman
CYTAT(Sier¶ciak)
Witam!
http://www.repliki.pl/index_pliki/miecze_2.htm
/ciach/
porsze o jakis komentarz, czy to jest replika czy nazwa strony jest pomy³k±?

zadna z tego replika... fantasy jak rzadko... z reszta - zaden z tych mieczy nie jest replika...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Vorkan: ja Ciê b³agam, Ty siê skontaktuj z Janem albo ze mn±...Skoñcz± siê problemy z mieczami... Szesnastowieczne i dziewiêtnastowieczne malarstwo to kiepskie ¼ród³o dla wieku piêtnastego, mo¿e ostatecznie ten Duerer. £adne rekonstrukcje na sprzeda¿ w cenach promocyjnych: http://albion-swords.com tam¿e Museum Line oraz Next Generation Line. Pozdrawiam
Gwyn
Stanis³aw Szal
Witam!

Czy rêkawice kolcze historyczne? Slysza³em, ¿e podobno nie? Posiada kto¶ z was jakie¶ dowody, ¿e s± historyczne? Czy mo¿na jednoznacznie wykluczyæ, ¿e nie s±?

Pozdrawiam!
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zale¿y na który wiek. To podstawowa informacja je¿eli pytasz to jakikolwiek sprzêt. Czy rapier jest historyczny? W XV wieku nie, w XIX jest anachronizmem, czyli w zasadzie te¿ nie. W XVI tak. Pozdrawiam
Gwyn
Stanis³aw Szal
CYTAT
Zale¿y na który wiek

Mo¿e inaczej. W którym wieku istnia³y rêkawice kolcze? Czy miêdzy X a XII by³y znane w europie?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Na ile wiem nie posiadamy na to ¿adnych dowodów, przedstawienia zbrojnych ani zabytki na to nie wskazuj±. Patrz artyku³ Tomka Rajtara na Bagrittonie. Pozdrawiam
Gwyn
Karwal Logamann
Cze
Przepraszam , ze tak nie na temat ale mam dosc wazne dla mnie pytanie i szczeze to licze na odpowiedz.

Czy warto zrobic kolczuge z normalnej stali (nieocynkowanej) i czy jest to zgodne historycznie

z gory dzieki

Pozdrawiam
Stanis³aw Szal
CYTAT
Czy warto zrobic kolczuge z normalnej stali (nieocynkowanej) i czy jest to zgodne historycznie

z gory dzieki

Napewno kolczuga nieocynkowana jest bardziej historyczna ni¿ ocynk. Co prawda, bêdzie szybciej rdzewieæ, ale co¶ kosztem czego¶. smile.gif
watman
CYTAT(Karwal Logamann)

odpowiem ci w ten sposob:
'cynkowanie ogniowo wymyslono w okolicach xvi wieku' :>
i teraz po polsku:
'nie rob kolczugi z ocynku, ocynk jest niehistoryczny tak samo jak nierdzewka' :>
lexx1
panowie jestem tu nowy mam pytanie czy to bojowy topór ¶redniowieczny
Stanis³aw Szal
CYTAT
bojowy topór ¶redniowieczny

Zale¿y co masz na my¶li pisz±c bojowy i ¶redniowieczny? smile.gif
lexx1
z jakiego okresu i do czego s³u¿y³
Wotawa
Oraz sk±d to masz i czy trzeba dzwoniæ po policjê.
Zawisza
Przegl±dj±c "Pó¼no¶redniowieczn± broñ obuchow±" G³oska powiedzia³ bym ¿e mo¿e to byæ topór tym IXa a co do wypowiedzi Wotawy to je¿eli nie zosta³ on nabyty legalnie to trzeba zawiadomiæ Policjê gdy¿ wg ustawy zabrania siê samodzielnie prowadziæ wykopalisk i zatrzymywaæ uzyskane z nich przedmioty. ¯eby nie byæ go³os³ownym art. z Ustawy o ochronie zabytkówi o opieca nad zabytkami z dnia 23 lipca 2003 roku

Art. 111. 1. Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom
pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych
zabytków, w tym przy u¿yciu wszelkiego rodzaju urz±dzeñ
elektronicznych i technicznych oraz sprzêtu do
nurkowania, podlega karze aresztu, ograniczenia wolno¶ci
albo grzywny.

2. W razie pope³nienia wykroczenia okre¶lonego
w ust. 1 mo¿na orzec:

1) przepadek narzêdzi i przedmiotów, które s³u¿y³y
lub by³y przeznaczone do pope³nienia wykroczenia,
chocia¿by nie stanowi³y w³asno¶ci sprawcy;

2) przepadek przedmiotów pochodz±cych bezpo¶rednio
lub po¶rednio z wykroczenia;

3) obowi±zek przywrócenia stanu poprzedniego lub
zap³aty równowarto¶ci wyrz±dzonej szkody.

pozdrawiam
Wotawa
Odpowied¼ na pytanie co to za topór zniszczy³ osobnik który go wykopa³. Zniszczy³ ca³y kontekst pozwalaj±cy powiedzieæ czym ten zabytek by³ i jest. Nawarstwienia i dodatkowe datowniki. Byæ mo¿e tak¿e wiadomo¶ci kto topora u¿ywa³. Stanowiska archeologiczne nie odnawiaj± siê. Jest ich ograniczona, co raz mniejsza ilo¶æ.

Ogladajac takie "³upy" ze smutkiem dowiadujemy siê w³a¶ciwie mniej wiecej tylko tego co stracili¶my. Wszyscy.
Sk±din±d wydaje mi siê te¿, ¿e ¶rodowisko naukowe za ma³o przyk³ada wagi do popularyzacji archeologii oraz wiedzy o wadze stanowiska archeologicznego jako ¶wiadectwa historii.

Generalnie jestem za uzbrajaniem ekip archeologicznych i pozwoleniem na odstrza³ z³odziei. moro.gif icon_wink.gif
Ale te¿ za edukacj±, bo ta na prawdê le¿y.
Indar
Witam.
Ze smutkiem stwierdzam ¿e nasze prawo (pomimo istnienia odpowiednich zapisów ) traktuje ten rodzaj czynu zabronionego bardzo po macoszemu. W praktyce postepowanie - o ile zostanie wszczête, koñczy siê umorzeniem. Po prostu Prokuratorzy nie wiedz± za bardzo czym to "siê je", i wol± nie brn±æ w to dalej. Ja osobi¶cie nie spotka³em siê jeszcze z tak± spraw±. Nie jest to na szczê¶cie regu³±.
Ja sam ¶wiêty nie jestem, ale archeologiê omijam z daleka zajmuj±c siê tylko I W¦. Zreszt± z pozwoleniem stosownych instytucji. :)
pozdrawiam
I.
lexx1
Ludzie co wy wogóle piszecie toporek zosta³ wyorany na polu szcze¿e jestem za tym ¿eby zastrzeliæ tego rolnika jak g³upek ¶mia³ oraæ to stanowisko arheologiczne przez trzydzie¶ci z gór± lat albo poprostu szczê¶ciarz ¿e znalaz³ toporek i zostanie dla potomno¶ci a nie zgnije w ziemi.z góry zak³adanie ¿e kto¶ rozkopuje stanowiska archeologiczne jest dos³ownie zniewa¿eniem tego cz³owieka,a co do rozkopywania stanowisk ¶redniowiecznych lub I lub II wojennych to dlamnie tosamo.Z powa¿aniem lexx
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.