CYTAT(Rudy z Krasnosielca @ 13:23 20.11.2009)
Wiêkszo¶æ uwa¿a, ¿e nie, ale to jest rzecz nieprosta, bo co¶ takiego mamy na ikonografii - o³tarz z Trzeboni ok 1380r.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPrzy czym oczywi¶cie nie wiadomo, czy to nie przedstawienie szydercze i tak dalej.
A na Grunwald by siê nadawa³?
CYTAT(EO @ 14:31 20.11.2009)
CYTAT(Rudy z Krasnosielca @ 13:23 20.11.2009)
Wiêkszo¶æ uwa¿a, ¿e nie, ale to jest rzecz nieprosta, bo co¶ takiego mamy na ikonografii - o³tarz z Trzeboni ok 1380r.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPrzy czym oczywi¶cie nie wiadomo, czy to nie przedstawienie szydercze i tak dalej.
przy czym o ile mi wiadomo, to jest to jedyne przedstawienie 'kraty', a juz np. zoldak obok, w kapalcu ze szpiczastym nosalem i wycieciami na oczy ma dosc 'popularny' sprzet...
CYTAT
A na Grunwald by siê nadawa³?
JESLI jest poprawny, to datowanei pasuje.... ALE tej poprawnosci nie jestesmy pewni...
do tego, o ile mi wiadomo, to 'kraty' i tak juz nei byly dopuszczane do inscenizacji, amirite?
No tak, przecie¿ napisa³em, ¿e nie wiadomo itd.
Nie jedyne. Jest ich kilka-kilkana¶cie. Z czego wiêkszo¶æ trochê pó¼niejszych, wszystkie chyba w strefie Cesarskiej od Tyrolu po Czechy. I wszystkie w kontek¶cie Pasji, rzezi Niewini±tek etc.
Kapalutek obok jest do¶æ popularny w ró¿nych przedstawieniach, w tym Bellifortis, wiêc nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e istnia³y.
A ³±cznie elementów normalnych i fantastycznych jest do¶æ typowe dla epoki.
Btw nie zdziwi³bym siê gdyby to by³o realistyczne przedstawienie, ale uzbrojenia turniejowego. Takich puklerzy z kolcem jest trochê po ikonografii, w wiêkszo¶ci w scenach pojedynkowych... ale to tylko lu¼na sugestia
CYTAT(Borg @ 15:16 20.11.2009)
Nie jedyne. Jest ich kilka-kilkana¶cie. Z czego wiêkszo¶æ trochê pó¼niejszych, wszystkie chyba w strefie Cesarskiej od Tyrolu po Czechy. I wszystkie w kontek¶cie Pasji, rzezi Niewini±tek etc.
link, plz, wypadlem 'troche' z obiegu i nawet adresow do znanych-i-lubianych-oraz-sprawdzonych-stron nie mam...
Ale nadal nie odpowiedzieli¶cie na moje pytanie.
Czy w takim he³mie móg³bym wyj¶æ na bitwê?
by¶ nie móg³..w tym roku za mn± chyba kogo¶ z Litwy nie dopu¶cili na bitwê w takim he³mie...
CYTAT(Rudy z Krasnosielca @ 14:42 20.11.2009)
Ale nadal nie odpowiedzieli¶cie na moje pytanie.
Czy w takim he³mie móg³bym wyj¶æ na bitwê?
CYTAT
JESLI jest poprawny, to datowanei pasuje.... ALE tej poprawnosci nie jestesmy pewni...
do tego, o ile mi wiadomo, to 'kraty' i tak juz nei byly dopuszczane do inscenizacji, amirite?
jak to 'nie odpowiedzielismy'?
Przepraszam je¶li kogo¶ obrazi³em, ale mia³em na my¶li, ¿e odpowiedzieli¶cie w trochê innym sensie.
P.S.(do watman)
Nie wiem co znaczy ,,nei" je¶li chodzi o dok³adno¶æ.
Skoro tak ma³o poparcia ¼róde³ historycznych, to dlaczego tak wiele osób wspó³cze¶nie wystêpuje w takich he³mach? Na czym¶ siê musieli wzorowaæ przecie¿.
Raz - wzorowali siê w³a¶nie na filmie, a oprócz tego, wiêkszo¶æ z tych rekonstrukcji powsta³a w pocz±tkach RR w Polsce. Kowalom (celowo nie uzywam s³owa "p³atnerz") tak± zas³onê by³o zrobiæ du¿o ³atwiej.
Nie zapominajmy te¿ o walorach u¿ytkowych. W naszym systemie walki na têp± broñ, bez sztychów i pieszo, taka konstrukcja jest o wiele lepsza ni¿ psie pyski/klapki. Bezpieczeñstwo nadal du¿e, a widoczno¶æ jak miêdzy niebem a ziemi±. (dos³ownie)
St±d taka popularno¶æ tych wynalazków. Na szczê¶cie szczyt ich popularno¶ci mamy z 10 lat za sob±. :P
A gdyby zamówiæ zas³onê z szerszymi tymi kratkami, to by siê nadawa³a???
Nie...na ta chwilê jest uznany za he³m nierealistyczny, szyderczy czy jak to nazwiemy...
Szkoda.....bardzo bym taki chcia³ mieæ....
A znacie mo¿e jakie¶ podobne,ale historyczne i dopuszczalne do walk?
Taki
http://hefajsto.pl/data/powiekszenie.php?n...isiery_4_01.jpgtaki
http://hefajsto.pl/data/powiekszenie.php?n..._krety_2_02.jpgtakie jak co¶, te¿ by siê nada³y
http://www.flickr.com/photos/roelipilami/tags/hundsgugel/ ALE NIE ¯ADNE KRATKI
ani to ³adne ani bezpieczne
a w pe³nej zas³onie te¿ mo¿na wytrzymaæ
a jak chcesz nie mieæ zas³ony to kapalin sobie spraw
ZAPOMNIJ O KRATCE
Trudno, bêdê musia³ kupiæ jaki¶ inny, chyba klappvisier, ale jeszcze pomy¶le.
Znalaz³em na Allegro ciekawy miecz.
Co o nim s±dzicie?
Czy jest historyczny, i czy zosta³bym z nim dopuszczony do walki?
http://img130.imageshack.us/img130/3383/miecz001resize.jpg
nie ciekawie on wygl±da...
do tego jak to ten z allegro miecz to nie polecam...
O matko!
Dawno nie widzia³em takiego upiora. Za kilka z³otych na trening ok...pod warunkiem ¿e ma wiêcej wytrzyma³o¶ci ni¿ urody i poprawno¶ci.
Ale nie pokazuj go publicznie bo wstyd
Mi siê podoba :-)
Ale za 250 z³, to siê chyba op³aci na trening?
A wiesz co¶ na temat wywa¿enia itd? A jak zahartowany pêknie albo niezahartowany siê zwinie w harmonijkê? - a w±tpiê ¿eby mia³ ostrze skuwane.
Ja bym radzi³ nie kupowaæ miecza kiepskiego do treningu - trenuj palcatem a walcz porz±dnym mieczem, i chwatit!
¦rodek ciê¿ko¶ci powinien znajdowaæ siê na 5-10% d³ugo¶ci klingi od jelca.
Pisze, ¿e jaka¶ stal stopowa, a jest zdjêcie na którym go¶ciu go wygina, i widaæ ¿e jest sprê¿ysty. Ostrza ma chyba normalne, ale na pocz±tek starczy.
CYTAT
Ale za 250 z³, to siê chyba op³aci na trening?
Do³o¿ysz 100z³ (no, mo¿e 150) i spokojnie kupisz miecz:
- z którym bêdziesz móg³ siê pokazaæ gdziekolwiek poza treningiem
- który na pewno nie z³amie ci siê ani nie wygnie przy pierwszym kontakcie z czymkolwiek (a nawet je¶li, to bêdzie na gwarancji)
nie z najwy¿szej pó³ki, ale przynajmniej pewny.
Nadal siê op³aca tylko do treningu?
Rudy ja bym ci odradza³ kupowanie miecza z allegro, poniewa¿ nie masz pewno¶ci czy przy pierwszym treningu ci nie pêknie, jak co¶ to do³ó¿ trochê kasy i zamów miecz u jakiego¶ producenta, bêdziesz mia³ pewno¶æ ¿e jest dobrze zrobiony, bêdziesz móg³ u¿ywaæ go na treningach i na imprezach no i najwa¿niejsze dostaniesz na niego gwarancjê. Ja zamówi³em sobie tasak u Maciejki z Army, mam go ju¿ ponad 1,5 roku, u¿ywam go na treningach, na imprezach i pokazach i jak dot±d sprawdza siê bez zastrze¿eñ
wiêc polecam ci ¿eby¶ do³ó¿ kasê i kup co¶ pewnego
Dok³adnie. Maciejko to wprawdzie nie jest szczyt ultra¶no¶ci (produkcja seryjna), ale z drugiej strony za jedyne 395 z³ dostajesz produkt, który naprawdê wygl±da prawid³owo i dzia³a prawid³owo, i jest dostatecznie wytrzyma³y, a jak siê nawet trafi s³abszy egzemplarz, to ARMA s.c. to nie jest poprzedni w³a¶ciciel, który najwy¿ej roz³o¿y bezradnie rêce, tylko producent, który Ci miecz naprawi albo wymieni, i nie jaka¶ firma-krzak tylko wieloletni lider na rynku, który z dnia na dzieñ nie zniknie...
Witam.
Mam pytanko odno¶nie tego miecza:
Widywa³em go tu i ówdzie w Internecie, ale na odpowiednikach naszego Kasto czy Agru, gdzie historyczno¶æ produktów jest w najlepszym wypadku niepewna. Tymczasem to zdjêcie pochodzi ze strony Pavela Moca, rzemie¶lnika do¶æ popularnego na Zachodzie, i nieco pewniejszego je¶li chodzi o historyczno¶æ i jako¶æ. Miecz zawsze przedstawiany jako 'bowman' albo 'archer' sword, ale nie znalaz³em zabytku o takiej nazwie. Oprawa wygl±da na pó¼no¶redniowieczn±.
Kto¶ wie czy miecz jest na bazie zabytku albo ikonografii, i jakie to datowanie? Nie mam ca³ego zdjêcia, ale wg. specyfikacji ze strony ca³o¶æ to 980, a ostrze 790mm, proste.
Z tego co widzê mo¿e to byæ miecz ³uczników weneckich na s³u¿bie do¿ów. Kilka (kilkana¶cie) podobnych widzia³em w ich pa³acu. By³y u¿ywane pod koniec XV i przez wiêkszo¶æ XVI wieku. Niestety ze wzglêdu na swoj± specyfikê do¶æ w±skie spektrum u¿ycia w rekonstrukcji, co¶ jak katzbalger.
Interesuj±ce, podziêkowaæ.
Z tego co napisali
ten miecz jest zrobiony pod imprezê grunwaldzk± - jednak gdybym pojawi³ siê z nim na turnieju - czy dopu¶cili by mnie ??
'Dopuszcza' to tam siê najró¿niejsze rzeczy, natomiast obiektywnie nic historycznego to on zbytnio nie przypomina - co nawet producent nie¶mia³o raczy przyznawaæ.
POd imprezê grunwaldzk± robione s± takie rzeczy, ¿e trudno uwierzyæ - ostatnio wypu¶cili nawet Z³otego Ninja Wersja Limitowana.
Jak wyobra¿asz sobie swój udzia³ w turnieju (jakim?), "ubrany" jedynie w miecz, ew. he³m? Trochê to niepolitycznie go³ym dupskiem przed paniami ¶wieciæ.
Oczywi¶cie ¿e nie
moje pytanie by³o odno¶nie miecza - nie jako jedynej rzeczy któr± zabra³bym na turniej
Wielkie dziêki
Jak co¶ to bêdê pisa³.
Uploaded with
ImageShack.usczy moze mi ktos wydatowac ten kapalin na stronie producenta(XIII-XV)
czy naprawde ma takie szerokie datowanie?czy mocna niescislosc?
witam. Jestem nowym u¿ytkownikiem i spêdzi³em ponad 2godziny szperaj±c po forum ale ju¿ padam na twarz ;) Potrzebujê pomocy czy znaleziony przeze mnie he³m jest historyczny i czy pasuje na XIII wiek. Interesuje siê tym trochê ale im wiêcej szukam tym mniej wiem. Poni¿ej zdjêcia he³mu. Sprawa wa¿na do 11.12.2011 ;))
http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal...03/1971880393_1http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal...8/03/1971880393http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal...03/1971880393_2http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal...03/1971880393_3
Garnek w sumie jak z 2 po³owy XIIIw, za ³adny to on nie jest ale jak nie masz co zrobiæ z kas± to mo¿e byæ.
Ale zwróæ uwagê ¿e stwierdzenie "XIII-nastka" to ca³e 100 lat, nie na ka¿d± trzynastkê powinienes wej¶æ z tym garem.
CYTAT(Indar @ 17:24 09.12.2011)
Garnek w sumie jak z 2 po³owy XIIIw, za ³adny to on nie jest ale jak nie masz co zrobiæ z kas± to mo¿e byæ.
Ale zwróæ uwagê ¿e stwierdzenie "XIII-nastka" to ca³e 100 lat, nie na ka¿d± trzynastkê powinienes wej¶æ z tym garem.
Najbardziej interesuje mnie okres rozbicia dzielnicowego. He³m ma mo¿liwo¶æ kupiæ za 200z³ natomiast je¶li nie jest to dobry wybór to siê wstrzymam. Nie na ka¿d± imprezê?? Przecie¿ garnki by³y popularne ju¿ na drugiej krucjacie z tego co pamiêtam i do XIV wieku jeszcze by³ u¿ywany ten wielki gar... tak??
CYTAT
Najbardziej interesuje mnie okres rozbicia dzielnicowego
Ten okres to niemal¿e ca³y XIII wiek wiêc nie precyzuje nam nic a nic.
CYTAT
Nie na ka¿d± imprezê?? Przecie¿ garnki by³y popularne ju¿ na drugiej krucjacie z tego co pamiêtam i do XIV wieku jeszcze by³ u¿ywany ten wielki gar... tak??
I tak i nie. Zale¿y o jakim typie/modelu mówimy.
Ów przez Ciebie prezentowany to powiedzmy 4 æwieræ XIII wieku i wejdziesz z nim tylko na tak datowane imprezy.
Pierwsze he³my garnczkowe mo¿e i s± notowane u schy³ku XII wieku ale daleko im kszta³tem (wykonaniem et cetera) do tego ów i pó¼niejszych z XIV wieku. Wszystko rozbija siê o model (typ).
Pamiêtaj ¿e za takim he³mem (mówiê tu ju¿ ogólnie o garnczkowych) idzie status spo³eczny- kolokwialnie mówi±c rycerz; nie mo¿esz mieæ tylko he³mu rycerskiego ale wszystko inne musi byæ na takim samym poziomie majêtno¶ci.
Jakby co zapraszam na PW.
To mo¿e ja co¶ dorzucê.
Ten he³m to strasznie niechlujnie wykonane odwzorowanie egzemplarza ze Schlossbeg-Dargen, czyli jak pisa³ Szymek IV æwieræ XIII wieku. Zasadniczo na upadek Akki siê ³apie, je¶li mówimy o "okresie krucjatowym".
Na imprezach datowanych szeroko na XIII wiek tak, czy siak bêdziemy wymagaæ spójno¶ci opancerzenia, co oznacza, ¿e zak³adaj±c ten gar zostaniesz poproszony o kolczugê z d³ugim rêkawem, je¶li bez integralnego kaptura kolczego to z osobnym, ¿adnych buzdysiów, czy toporyszków, ale porz±dny miecz, krótka trójk±tna tarcza i porz±dna os³ona nóg (ale elementy p³ytowe bez kolczugi prosimy zostawiæ w domu).
S± ponadto imprezy zamkniête datowane na pierwsz± æwieræ XIII, gdzie na milion % nie pozwol± Ci tego he³mu za³o¿yæ, ze zrozumia³ych wzglêdów.
Oczywi¶cie jest ca³a masa imprez (wiêkszo¶æ) multiperiod XIII-XV, gdzie nikomu to nie bêdzie przeszkadzaæ- kwestia tylko na jakich zamierzasz bywaæ.
Pozdrawiam
Amor
¿e ja wcze¶niej nie pyta³em ;)) Dziêkuje wszystkim za odpowiedzi i je¶li nie ma wiêkszych przeciwwskazañ odezwê siê o szczegó³y na privie bez spamu ;))
Czy ta broñ nadaje siê na pokazy rycerskie i do walki?
http://allegro.pl/topor-dwustronny-niepowt...2045275290.html albo
http://allegro.pl/korbacz-trzy-kulowy-star...2062380457.html Potrzebujê broni jak najszybciej ( w miarê jak najtaniej bo 1go czerwca robiê warsztaty dla dzieciaków o templariuszach. szukam broni w miarê taniej ( na miecz do czerwca uzbieraæ forsy nie dam rady)
Linki prowadz± do nik±d, ale po adresie wnioskuje ¿e s± to te same aukcje o które pyta³e¶ w innym temacie. Ju¿ Ci pisa³em - na imprezy fantasy jak najbardziej, natomiast jak chcesz rzetelnie opowiedzieæ dzieciakom o historii to zapomnij o tym czym¶.
To ¿e zadajesz pytania w ró¿nych miejscach nie spowoduje ¿e co¶ stanie siê poprawne. Najlepiej bêdzie jak przeczytasz kilka tematów o broni, to bêdzie najlepsze rozwi±zanie.
Po prostu zosta³em przekierowany do innego tematu dlatego powtórzy³em pytanie. A u kogo mo¿na zakupiæ w miarê tani± broñ? (korbacz, topór etc.)
Witam serdecznie wszystkich frehuj±cych.
Mam pytanie odno¶nie pewnej zbroi,ktor± planuje kupiæ,a mianowicie:
http://allegro.pl/super-zbroja-okazja-i2044317233.htmlChcê spytaæ czy zbroja jest w miare poprawna,oraz czy jej stan jest obliguje j± do jakiegokolwiek u¿ytkowania (treningi itp.)
Z góry dziêkuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
CYTAT(¯andarm @ 10:53 20.01.2012)
Witam serdecznie wszystkich frehuj±cych.
Mam pytanie odno¶nie pewnej zbroi,ktor± planuje kupiæ,a mianowicie:
http://allegro.pl/super-zbroja-okazja-i2044317233.htmlChcê spytaæ czy zbroja jest w miare poprawna,oraz czy jej stan jest obliguje j± do jakiegokolwiek u¿ytkowania (treningi itp.)
Z góry dziêkuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Wygl±da jak stara rynna. I "napier¶nik" giêty na kolanie z parapetu. Osobi¶cie nie polecam.
Czo³em,
to zbroja typu "rynna". Nic nie jest wykonane jak byæ powinno tj. nie ma anatomicznych r±k, anatomicznych nóg, to co robi chyba za napier¶nik zosta³o najpewniej zagiête na beczce po ogórkach kiszonych, niemniej w tej zbroi mo¿na pewnie wbiæ na czê¶æ imprez 'nibyreko', jakie¶ festyny i wiejskie potupajki. Jednak wci±¿ lepsze imprezy bêdziesz móg³ ogl±daæ wy³±cznie jako widz, choæ bêdzie to utrudnione, bo brzydcy ultrasi lubi± siê chowaæ przed widzami...
Je¿eli ten z³om kosztuje teraz ~400z³ to pod koniec aukcji desperaci podbij± to mo¿e nawet do 900z³, a za tak± kwotê mo¿na kupiæ na allegro ju¿ co¶ porz±dnego, bo np. kto¶ zmienia koncepcjê rekonstruowanej osoby. Zatem radzi³bym spokojnie poczekaæ, uzbieraæ dobry sprzêt ni¿ pakowaæ pieni±dze w co¶ co jest naprawdê 'z³omem rycerskim'.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.