Mylisz siê, £ukasz, nie tylko wojowie i rymcerze ;). Turnieje organizuje równie¿ Lorica (turniej rapiera z lewakiem, szpady, palcata, ew. szabli na corocznych warsztatach w Bochni, i w W-wie (na ich stronie znajdziesz nawet regulamin
). A mistrzostwa (rapier z lewakiem, szpada dworska, ostatnio równie¿ szabla sportowa) Aramis (tylko ¿e w przeciwieñstwie do turniejów Loricowych, jako¶ siê ludzie z zewn±trz specjalnie na aramisowe "Mistrzostwa Polski" nie "garn±" dlatego de facto s± to mistrzostwa "wewnêtrzne"), no i na niemal ka¿dej imprezie XVII w. jest licznie obsadzony turniej szabli. Dodam, ¿e na turniejach Lorci jest extra atmosfera, dlatego warto wzi±æ w nich udzia³ nawet jak nie walczysz rapierem z lewakiem, emocje zapewnione
.
No i tradycyjnie "sportowcy", tylko ¿e akurat oni wypadaj± z pojêcia "historycznosæ" ;) (acz nie do koñca, bo turnieje szermierki sportowej maj± d³u¿±sz± tradycjê ni¿ "rymcerskie"
).
Co do samej praktyki "walczacych g³ównie na klawiaturze", je¶li o mnie chodzi, niestety ale turnieje s± tylko koedukacyjne, tylko u Ptaca kilka lat temu na turnieju by³a szpada kobiet (
je¶li kto¶ wie o jamki¶ turniej szabli historycznej kobiet, bêdê zobowi±zana, bo do precyzyjnej szpady jestem za cieñka ;) ). Widocznie nie ma sensu tworzyæ specjalnych konkurencji dla kobiet, gdy startuj± raptem dwie
(zreszt± o czym tu mówiæ, chodzê na treningi do dwóch grup i jestem jedyn± osob± p³aci s³abszej sparruj±c± szabl± historyczn±, ale wiêkszo¶æ naszego treningu szabl± to walka na trafienia do 5 albo 15 i od czasu do czasu robimy sobie takie mini "zawody" kto bedzie mieæ najwiêcej wygranych. Za to zawsze mogê sobie powalczyæ na turniejach "koedukacyjnych" organizowanych przez Loricê, bo wtedy ka¿da wygrana z silniejszym fizycznie osobnikiem cieszy
, (tak siê pechowo sk³ada, ¿e jedyna startuj±ca kole¿anka znalaz³a siê w drodze losowania w innej silnie obsadzonej grupie ;) ). No i nikt mi tam nie powie, ¿e nie bêdzie ze mn± walczyæ ;), a jak przegra w systemie turniejowym to odpadnie z zawodów
.