CYTAT(Teyrnon @ 17:36 19.03.2014)
Ja... Maj± u mnie skrzynkê wina, ¿arcia ile zdo³aj± zje¶æ i harem kobitek. Przebij to Marku!
A mnie uczono - "Nigdy nie ufaj sko¶nym..."
U mnie maja 2 kraty piwa i kibel hufcowy. No i pasuj± charakteram do hufca.
Czas nadszed³ na tegoroczne zasady dla staræ lekkozbrojnych. Nie ró¿ni± siê wiele od sprawdzonych zesz³orocznych, ale kilka zmian jest najwa¿niejsz± nowo¶ci± w starciach bêdzie dopuszczenie w³óczni. Niebawem zostan± podane informacje odno¶nie liczebno¶ci dru¿yn i rodzaju staræ.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Oferta Hufca Wschodniego, choæ nie z³o¿ona prywatnymi kana³ami, zostaje do³±czona do ofert które bêd± rozwa¿ane. Proszê o wybaczenie za nieokrrzesanie niektórych najemników, ale lubi± wiedzieæ za co dok³adnie nadstawi± swe g³owy. Zatem zmuszony jestem poprosiæ o bardziej zobowi±zuj±ce okre¶lenie zadañ "haremu kobitek", jak i o podanie jego liczebno¶ci i ¶redniej wieku
CYTAT(Boguta z Bia³ej @ 08:57 20.03.2014)
...Zatem zmuszony jestem poprosiæ o bardziej zobowi±zuj±ce okre¶lenie zadañ "haremu kobitek", jak i o podanie jego liczebno¶ci i ¶redniej wieku
Salve Fratres!
Zakonna podpowied¼ co to jest u wschodnich "harem kobitek"
http://fc06.deviantart.net/fs71/f/2011/137...343-d3glzow.pnghttp://www.elisarolle.com/romance/images/h...thonygayton.jpg
CYTAT(£azarz @ 10:22 20.03.2014)
Dla zakonnych taki harem za pe³noletni. :D
£azarzu jako¶ nie jestem zdziwiony ¿e na Twoim dysku znajduj± siê Takie tre¶ci... I do tego rysunkowe
Marku musisz siê chyba bardziej postaraæ
Wcale nie muszê
Tym samym na ten moment Najemnicy s± w Twoich rêkach.
Krzywa Laffera dzia³a³a nawet w ¶redniowieczu :p
Najemnicy.. Pffff.. W hufcu pacyfistycznym? Robole- niewolnicy... ¯arcie samo siê nie zrobi!
CYTAT(Teyrnon @ 20:31 20.03.2014)
Najemnicy.. Pffff.. W hufcu pacyfistycznym? Robole- niewolnicy... ¯arcie samo siê nie zrobi!
A mówi³em, nie ufaj... A wino pewnie by by³o skwaszone na ocet albo topi³oby amfory od nadmiaru siarki...
By³o siê odzywaæ? Teraz ich wylicytowa³e¶ :-) !!!
Ale ¿e¶ wdupi³!
Potê¿ni Dowódcy Hufców
Szlachetni Panowie
Licytujecie siê obecnie miêdzy sob± ujawniaj±c swoje oferty co jak widaæ nie s³u¿y ani Waszym, ani naszym interesom zacni Panowie. Zapewniamy, ¿e ka¿da z ofert jest bardzo hojna na swój w³asny, niepoliczalny sposób. Wszystkie zosta³y spisane i zostan± poddane do rozwa¿enia dopiero w ostatni dzieñ nadchodz±cego tygodnia. Na razie je tylko zbieramy.
Do swoich us³ug prócz wyj¶cia do walk i ró¿nych konkurencji dodajemy:
- wykonanie szarfy na przedramiê w barwach dowódcy hufca dla ka¿dego najemnika
- osobista stra¿ przyboczna dla dowódcy hufca z³o¿ona z dwóch zbrojnych
----
Edycja:
Oferta wys³annika potê¿nego i op³ywaj±cego w bogactwa Chana jest oczywi¶cie uznawana za wi±¿±c±. Nasz wywiad dostarczy³ juz odpowiedzi na pytania jakie zda³em w poprzednich listach, zatem oferta jest kompletna.
A Gilberta podaruje na czas Czerska Trankowi by móg³ g³askaæ jego blond loki..
( tak wiem... Gilbert ma proste w³osy..... na g³owie)
Jak zwykle, ledwo siê odwrócê a ju¿ mi swatasz jakiego¶... Hmm... Choæ w sumie i tak lepszy od poprzedniego, mo¿e siê tak szybko nie zu¿yje
A je¶li sam nie pamiêtasz, to przypomnê - nigdy nie mia³em blond loków, Misiu Nie ta strefa klimatyczna
Mówi³em o jego lokach .. ;) fortisy siê szybko nie zu¿ywaj±.
Swoj± drog± zobaczyæ ch³opaków z Fortis w szarfami Berke Chana jak p³aszcz± siê za jedzenie przed jego chor±gwi±..
to trzeba zobaczyæ!
Zastanawiamy siê czy nie zrobiæ drobnego prezentu naszemu przysz³emu dowódcy - obrusik na stó³ przypadkowo przypominaj±cy chor±giew Berke Chana :-)
Naturalnie ka¿dy z dowódców marzy o tak wspania³ej chor±gwi.. Có¿.
Z do¶wiadczenia ju¿ wiemy ¿e skradanie nie jest wasz± mocn± stron±.. ;) pozdrowienia dla Filipa buszuj±cego w trawie.
Dzicz w tej Europie, mówiê wam. Zostañmy na Kry.. hry... hry... e, tak. Zostañmy tutaj.
Jak oni nam zawin± chor±giew, to ja im stawiam kratê wódy. Wed³ug najlepszych wzorców ich kultury
CYTAT(Trankvilus @ 10:23 24.03.2014)
Jak oni nam zawin± chor±giew, to ja im stawiam kratê wódy. Wed³ug najlepszych wzorców ich kultury
O wypraszamy sobie... Naszym najlepszym wzorcem jest z³oto, z³oto, z³oto... w stanie p³ynnym równie¿ :P
CYTAT(Gilbert_Fortis @ 13:02 25.03.2014)
CYTAT(Trankvilus @ 10:23 24.03.2014)
O wypraszamy sobie... Naszym najlepszym wzorcem jest z³oto, z³oto, z³oto... w stanie p³ynnym równie¿ :P
Z³ota nie dam. Zêby po³amiecie :D A mówi±c o wzorcach kultury mia³em na my¶li wzorce ilo¶ciowe. W trosce, ¿eby nasi zachodni przyjaciele kaca nie dostali!
Uwaga, uwaga!
Od przysz³ego tygodnia ruszy formularz zg³oszeniowy! Tak wiêc proszê jeszcze o chwilê cierpliwo¶ci, ale ju¿ mo¿ecie szykowaæ swoje wypasione fotki.
W tym roku dochodzi pewna nowo¶æ. Na wielk± pro¶bê dowódców hufców, którzy mocno za tym lobbowali, oprócz stroju cywilnego, panie proszone s± o dodawanie fotek do rubryki "Zdjêcie w wilgotnym gie¼le". Podobnie¿ czym wiêcej wilgoci, tym lepiej i w trakcie imprezy mo¿na liczyæ na lepsze miejsce na namiot, itd.
To odno¶nie wszystkich hufców, oprócz Wschodniego, gdzie na bardzo wyra¼n± pro¶bê dowódcy, pojawi siê rubryka "Zdjêcie w wilgotnych gaciach" i bêdzie dotyczy³o rejestracji panów. Korzy¶ci podobne jak w przypadku gieze³ek.
Pzdr
Misza
QUOTE (BoskiMisza @ 15:46 06.02.2014)
Erelion - I hope that everything will be ok and Veverica will join us! If you need any help - do not hesitate to ask.
Ulrich - If you need visas, please send my the name list.
Hi!
Sorry fo the delay. All us have visas, that's why we expect no problems. Misza, send me please official invitations. Hope borderers won't be too attentive to our company. Please send all papers on my e-mail.
Misza - czy jedyna osoba w³adna zaprosiæ kolegów z Rosji na Czersk to dyrektorka zamkowego muzeum?
Czyta³em jej list - ma trochê racji, ale mo¿e nie wpadajmy w panikê.
Jeste¶my ja i moja rodzina w sta³ym kontakcie z Soko³owami, bardzo ich zaskoczy³a odmowna odpowied¼.
D³ugo siê do tego turnieju przygotowywali; i im, i nam bardzo zale¿y na tegorocznym spotkaniu.
Co mo¿emy zrobiæ w sprawie zaproszeñ?
Misza - is the director of the castle museum in Czersk the only person who can emit the invitations for our friends from Russia?
I've read her letter and I follow her reasons to the some degree but please don't panic anyway.
Me and my family are in contact with Maxim Sokolov and his family, they were astonished with the negative response.
They've been being preparating to the event for a long time and we are both strictly interested to meet one another this year.
What can we do to solve the invitations problem?
Миша, есть ли директорша музея в Черске - единственное лицо имеющее полномочие чтобы послать приглашения друзьям из России?
Я читал её письмо, понимаю её аргументы, но паниковать, наверное, смысла нет.
Я и моя семья в постоянным контакте с семьей Соколовых - они пораженные отказом.
Долго подготовлялись к этому фестивалю - они так как и мы надеялись встретить друг друга в сей год.
Что нам сделать чтобы решить проблему приглашений?
Soko³owowie cytowali mi list dyrektorki muzeum t³umacz±cy ¿e ze wzglêdu na obecn± sytuacjê polityczn± i na obawy o mo¿liwe zaczepki i ataki (np. przez pijanych turystów) w stosunku do rosyjskojêzycznych uczestników turnieju, zaproszeñ dla Rosjan nie bêdzie w tym roku wysy³aæ. Moim zdaniem przesadza.
CYTAT(Viator @ 00:33 01.04.2014)
Soko³owowie cytowali mi list dyrektorki muzeum t³umacz±cy ¿e ze wzglêdu na obecn± sytuacjê polityczn± i na obawy o mo¿liwe zaczepki i ataki (np. przez pijanych turystów) w stosunku do rosyjskojêzycznych uczestników turnieju, zaproszeñ dla Rosjan nie bêdzie w tym roku wysy³aæ. Moim zdaniem przesadza.
Salve Fratres!
Mam nadziejê ¿e to z okazji 1 kwietnia ta informacja
i zobaczymy braciszków ze wschodu.
Pozdrawiam Grzegorz
Nawet zapomnia³em ¿e dzi¶ jest pierwszy. Niestety to nie ¿art. Samego listu od pani dyrektor nie czyta³em, ale Arsenij, syn Maksima, przes³a³ nam fragment maila, który dostali, tylko nie zorientowa³em siê czy po¶rednio od innego ze swoich pobratymców, czy bezpo¶rednio od kogo¶ z Polski ( od Miszy? ), w którym jest dok³adnie taki cytat, jaki wy¿ej przytoczy³em. Kilka dni temu powiadomili nas, ¿e s± bardzo rozczarowani, ale skoro nie mamy mo¿liwo¶ci wystawienia im zaproszeñ, to nie dostan± u siebie wiz i nie przyjad±. Nie wydawali siê ¿artowaæ. By³oby to bardzo przykre, gdyby okaza³o siê prawdziwe.
Mo¿e Misza jako cz³ek miejscowy albo Libusze, która ma do pani dyrektor inne doj¶cia, zorientowa³by siê czy to prawda czy nie?
Hyhy.
Viatorze ale w Czersku nie ma muzeum zamkowego ;)
No to czego by tam nie by³a dyrektork±/dyrektorem... ja nie wiem jak siê nazywa formalnie ruina zamku w Górze Kalwarii ;)
Chodzi o to czy jest mo¿liwo¶æ wys³ania im tych zaproszeñ. Mo¿e kto¶ inny móg³by? Ja rozumiem ¿e nie wypada zapraszaæ znajomych do osoby trzeciej, wiêc nie móg³bym np. sam wys³aæ im zaproszeñ do Czerska. Ale mo¿e da siê to jako¶ obej¶æ? Znale¼æ jaki¶ inny kawa³ek terenu dla nich na obóz, czy co¶ w tym stylu? Pokombinujcie, please.
May be if there is no opportunity to manage invitations provided by museum then try to organize private invitations?
I've read her letter and I follow her reasons to the some degree but please don't panic anyway.
What are her reasons? Let me guess - Crimea?
Exactly. As far as I know she is freightened of a possibilty that some nervous (or maybe drunken) Polish tourists (or maybe reenactors) can make some harm to the Russian speakers.
And I see that we can invite our friends by ourselves, but of course to the our house only. Perhaps it wouldn't be OK if I send my friends an invitation to Czersk, which is out of my control at all, isn't it?
We had the same concern when we were in Samara last year, but I was pleasantly surprised because of Russian tourists and reenactors.. Very kind people, I wish to comeback there some day
Exactly. As far as I know she is freightened of a possibilty that some nervous (or maybe drunken) Polish tourists (or maybe reenactors) can make some harm to the Russian speakers.
I have nothing to say...It's her oppinion and I can only accept it.
Perhaps it wouldn't be OK if I send my friends an invitation to Czersk, which is out of my control at all, isn't it?
May be you should or you can state your personal household and a route of trip? Don't say that you invite smb. to the Czersk to take part in tournament. Just private visit.
I can't say anything about polish laws, but in Russia we don't state any reasons but private. When I invited polish I stated Moscow and Pskov as a cities we were going to visit. Nothing more and there was no questions.
Niestety, ale nic ju¿ nie mo¿emy zrobiæ. Samara nie przyje¿d¿a.
Brak zaproszeñ by³ tylko jednym z powodów, by³o parê innych przyczyn, ale niew±tpliwie ten list sta³ siê kropl±, która przewa¿a szalê.
Aktualnie nasi przyjaciele jako organizatorzy wyjazdu zwrócili ju¿ pieni±dze swoim kolegom z bractwa i nie s± w stanie przyjechaæ, choæby chcieli.
Sprawa jest zamkniêta.
It's a pity, but we can't help any more. Samara decided to cancel a visit.
The problem was not only in the invitations, there were some additional reasons, but of course this letter/email was the last straw.
Now our friends as the organisers of a voyage have just been returned money to their club mates and now they are not able to take on the trip.
Item closed.
К сожалению нам уже помочь некак. Самара решила не приезжать.
Приглашения на фестиваль это не всё, были другие факторы, которые мешали им поехать, но очевидно это письмо стало последней каплей.
Теперь наши друзья как организаторы этой поездки уже отдали обратно деньги своих клубных друзей, они уже действительно не в состоянии поехать.
Дело считаю закрытым.
QUOTE (Teyrnon @ 23:40 01.04.2014)
We had the same concern when we were in Samara last year, but I was pleasantly surprised because of Russian tourists and reenactors.. Very kind people, I wish to comeback there some day
Ough shit... our reputation sank!))) Next time you should tell as about your concerns and we find some bears with balalaika.))))
We'll you be coming in this year?
CYTAT(Ulrich @ 21:50 01.04.2014)
We'll you be coming in this year?
Unfortunately, but this time we will not arrive.
Salve Fratres!
MOMENT! CHWILA! W rzyci mam co mówi pan lub pani z zamku, muzeum lub innego cud sezamu o wschodnich braciach!
Zaproszenia - spoko, ka¿dy z nas mo¿e ich zaprosiæ. Jaki problem? Ja nie widzê. Oficjalnie zorganizujê w Szczecinie imprezê której g³ówn± atrakcja bêdzie 3 dniowe zwiedzanie Czerska z mo¿liwo¶ci± udzia³u w ka¿dej konkurencji
Jest jeszcze trochê czasu nie dajmy siê zwariowaæ.
Pozdrawiam Grzegorz
Powolutku!!!
Uwielbiam sytuacje gdy kto¶, co¶ us³ysza³, ale nie wie do koñca co i robi siê rasowe gadanie bez ³adu i sk³adu!!!
G³ówn± odpowiedzialno¶æ za osoby zaproszone na imprezê, ponosi jej organizator, czyli O¶rodek Kultury, wiêc pozwólcie, ¿e to on podejmie finaln± decyzjê o ryzyku, jakie chce/mo¿e podj±æ.
Sytuacja polityczna jest niestabilna i nie do koñca wiadomo w któr± stronê to siê rozwinie. Uwa¿acie, ¿e lepszym rozwi±zaniem bêdzie jak wszyscy siê wyszykuj± a od 1 maja bêd± zamkniête granice? Albo je¿eli zostan± wprowadzone obostrzenia po przyje¼dzie go¶ci i bêd± mieli problemy z wyjazdem?
Drug± spraw± i to o wiele gorsz±, s± nieprzyjemno¶ci, jakie mog± napotkaæ ich ze strony turystów. O ile w ¿adnym wypadku nie obawiam siê o Rosyjskich go¶ci, bo wielokrotnie udowodnili swe wspania³e, przyjacielskie charaktery, to nie jestem pewny, czy tury¶ci czy te¿ nawet jakie¶ pseudo grupy pseudo patriotów, nie bêd± zagra¿ali ich bezpieczeñstwu. Nie chcê, aby na imprezie gdzie w obozie s± ca³e rodziny i ma³e dzieci, podpite towarzystwo rzuca³o butelkami w stronê rosjan.
Ostatnie czego tej imprezie potrzeba, to jakiego¶ mordobicia na tle politycznym. Nikt z was, nie jest w stanie zapewniæ ani mnie, ani o¶rodka kultury, ¿e takie sytuacje nie bêd± mia³y miejsca.
Dlatego napisa³em do Maxa list, który przet³umaczy³ Saszka, ¿e w tym roku nie jest rozs±dnym rozwi±zaniem ich przyjazd do Polski. Wyja¶ni³em, ¿e nie ma to nic wspólnego z nimi, z ich grup± czy naszymi sympatiami do nich. Po prostu, nie jeste¶my w stanie zagwarantowaæ, ¿e wszystko bêdzie ok z naszej strony.
Max Sokol odpisa³ ¿e rozumie sytuacjê oraz ¿e spodziewa³ siê takiej odpowiedzi.
Czy naprawdê dmuchanie na zimne w takiej sytuacji to z³e rozwi±zanie? Czy mo¿e lepiej ganiajmy siê po rynku z jak±¶ band± idiotów, a rannego kolegê rosjanina odwiedzimy w szpitalu? Oczywi¶cie odwiedziny wy³±cznie do niedzieli, bo potem ka¿dy rozjedzie siê do swoich domów, a on zostanie sam sobie. Lub te¿ na g³owie organizatora.
Takie jest stanowisko O¶rodka oraz moje. W tym roku, niestety, obawiamy siê o bezpieczeñstwo Rosjan. Wolimy za rok spotkaæ siê w normalnej atmosferze, ni¿ w tym roku ryzykowaæ czyim¶ zdrowiem.
Podkre¶lam te¿ jeszcze raz - w ¿adnym wypadku, nie jest to kwestia, ¿e nie chcemy zaprosiæ rosjan na imprezê. Odwiedzali nas wielokrotnie, za ka¿dym razem ¶wietnie siê bawili¶my i mam nadziejê, ¿e w przysz³o¶ci nie raz i nie dwa, bêdziemy mogli wspólnie bawiæ siê na imprezach. Bardzo lubiê i bardzo szanujê rosyjskich go¶ci którzy dotychczas nas odwiedzali, ale dopóki sytuacja nie przycichnie, ich przyjazd wi±¿e siê z ryzykiem. Choæby 24 godzinnym postojem na granicy, czy innymi problemami formalnymi.
Ulrich - tommorow I will send you an e-mail with an explanation.
Pozdrawiam
Misza
QUOTE (BoskiMisza @ 01:36 02.04.2014)
Ulrich - tommorow I will send you an e-mail with an explanation.
Pozdrawiam
Misza
Misza you may call me, you have my cell (+7916501540five).
In previous weekend there will be a fest in Gorlice, I suppose, about events which took place in 1915, and organizators have no such concerns. Russian participants are invited.
Primo:
Dziêki za obszerne wyja¶nienia, Misza!
My¶lê tylko ¿e przeceniamy to zagro¿enie, dlatego ¿e akurat nikt u nas w Polsce nie kocha a¿ tak Ukraiñców, którzy nas tak¿e zdecydowanie nie kochaj±, ¿eby¶my mieli zaraz linczowaæ Rosjan akurat w tym roku, za Krym. Generalnie Rosja i ZSRR na tyle zawa¿y³y negatywnie na ca³ej naszej historii, ¿e nawet przebaczywszy nie zapomnimy o tym NIGDY, dlatego równie niebezpiecznie dla Rosjan moim zdaniem by³o i trzy lata temu - w nieca³y rok po katastrofie smoleñskiej - i dwa lata temu kiedy oni u siebie rozdmuchali ku naszemu oburzeniu rok 1612 i wypu¶cili bezczelnie k³amliwy film propagandowy na ten temat, jak i rok temu kiedy mnóstwo m³odzie¿y mia³o okazjê przypomnieæ sobie o Katyniu i ¯o³nierzach Wyklêtych a pó¼niej podczas Marszu Niepodleg³o¶ci spalono wartowniê ambasady Rosji... i pewnie za rok te¿ nie bêdzie bardziej bezpiecznie.
Ostatecznie nale¿a³o pozostawiæ decyzjê o podjêciu takiego ryzyka lub nie samym Rosjanom.
Utrzymywanie stosunków miêdzynarodowych na takim pograniczu jak nasze ziemie wschodnie, z tak± histori± jak nasza, zawsze wi±¿e siê z ryzykiem, ale to ryzyko trzeba podejmowaæ, inaczej narody bêd± siê rok po roku i krok za krokiem oddalaæ siê od siebie. To by³ maleñki i mo¿e ma³o istotny kroczek ale w zdecydowanie z³± stronê. No, trudno, co siê sta³o, to siê nie odstanie. "Some things cannot be unbroken".
Secundo:
Tak, jak pisa³em, cytuj±c Maksa, po ich stronie te¿ by³y problemy. Byæ mo¿e nawet otrzymawszy nasze zaproszenia nie byliby w stanie za³atwiæ wiz, robiono im trudno¶ci. Mieli te¿ k³opoty z finansow± stron±, z transportem itd. Wykruszy³a siê jedna z grup, z któr± razem organizowali wyjazd, co tym bardziej podnios³o koszty przejazdu pozosta³ych chêtnych. Tote¿ choæ pisz± ¿e list ze stanowiskiem pani dyrektor O¶rodka Kultury by³ tym "ostatnim gwo¼dziem do trumny", i tak by³o du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e nie przyjad±. Oczywi¶cie, by³oby najlepiej, gdyby tak± decyzjê podjêli oni sami. Oni czuj±, ¿e takiej swobody decyzji im nie zostawili¶my i odebrali to tak, ¿e zadecydowali¶my za nich.
Tertio:
Na ten moment, £azarzu, sprawa jest ju¿ i tak bezprzedmiotowa. W chwili gdy z wyjazdu jako pierwsi zrezygnowali ludzie z Pskowa, ekipa z Samary równie¿ stwierdzi³a ¿e w tak uszczuplonym sk³adzie nie ogarnie organizacyjnie tego wyjazdu i ¿e nie maj± wyboru - og³osili ¿e nie jad±, zwrócili wp³acone zaliczki, odwo³ali urlopy. Teraz ju¿ nic siê nie da zrobiæ.
Je¿eli Ty masz kogo¶ znajomego, kto jeszcze chcia³by i móg³by skorzystaæ z mo¿liwo¶ci przyjazdu to jak najbardziej przecie¿ mo¿esz go zaprosiæ, tak jak piszesz Ty i jak pisze Ulrich, prywatnie.
Quarto (propozycja) :
Mo¿e za rok spróbujemy w ogóle przys³aæ Soko³owym i pozosta³ym ludziom stamt±d prywatne zaproszenia, przecie¿ nie musi ca³a ekipa jechaæ na jedno grupowe zaproszenie? W ten sposób uniezale¿niliby¶my siê od ewentualnych nacisków.
Rzecz do rozwa¿enia.
Zainteresowane strony otrzymaly powiadomienia o tym w którym hufcu w tym roku bêdziemy go¶cili. Wszyscy dowódcy hufców którzy wystosowali dla nas zaproszenia wykazali siê zamo¿no¶ci± i cnot± hojno¶ci dobrze ¶wiadcz±c± o tak wielkich panach. Wdziêczni jeste¶my zw³aszcza za piêkn± cnotê hojno¶ci
Viator - nie zgodzê siê ze stwierdzeniem, ¿e decyzjê o ich przyje¼dzie nale¿a³o zostawiæ Rosjanom, bo w trakcie imprezy to organizator jest za nich odpowiedzialny. Tak - to by³a nasza decyzja, która zosta³a im odebrana, bo to O¶rodek jest g³ównym organizatorem, a nie go¶cie z Rosji. Skoro obawiamy siê o ewentualne przykre sytuacje, które spadn± na organizatorów imprezy, to tak± decyzjê WY£¡CZNIE my podejmujemy. Mi siê wydaje to do¶æ logiczne...
Tak samo do¶æ dziwna wydaje mi siê propozycja "zapraszajmy ich prywatnie". Mo¿esz ich zaprosiæ prywatnie do siebie na obiad, ale nie na imprezê, wbrew woli organizatora! To ju¿ jest przesada.
W dodatku jak sam napisa³e¶ - ich przyjazd i tak prawdopodobnie nie doszed³by do skutku. W ramach podtrzymywania dobrych relacji, zawsze mo¿na wybraæ siê w tym roku do Samary. Max nas (Smocz±) serdecznie zaprasza³ wiêc Ciebie - Viatorze, pewnie tym bardziej.
Pozdrawiam
Misza
Maksim poprosi³ mnie abym przekaza³ wam wiadomo¶æ od niego:
Max asked me to post this message:
Drodzy przyjaciele! Bardzo przepraszam. Nie chcia³em poddawaæ tego listu pod ogóln± dyskusjê. Ale musia³em wyja¶niæ naszym ludziom, dlaczego nie jedziemy. A ludzie sami te powody przekazali swoim polskim przyjacio³om. Oczywi¶cie, rozumiemy Miszê i dyrektora muzeum. Rzeczywi¶cie, by³y i inne problemy. Je¶li zdecydujecie, ¿e jednak mimo wszystko w jaki¶ sposób mo¿ecie nas zaprosiæ, mo¿e zbierzemy kilka osób i spróbujemy przyjechaæ samochodami. Jeste¶my smutni, ale nie obra¿eni. I bardzo chcieliby¶my siê z wami spotkaæ. Zapraszamy te¿ do Samary na nasz festiwal "Ratnoje die³o" w sierpniu (8-10.08). My¶lê, ¿e u nas nie bêdzie problemów z zaproszeniami czy turystami-szowinistami. Przepraszam za mój s³aby polski (edit: s³abe miejsca poprawione. Viator).
Дорогие друзья! Прошу прощения. Не хотел давать то письмо на общее обсуждение. Но я должен был объяснить людям, почему мы не едем. А люди уже передали эту причину своим польским друзьям. Действительно, мы понимаем Мишу и директора музея. Действительно, были еще проблемы. Если вы все-таки решите,что нас как-то можно пригласить, возможно мы еще соберем немного людей, поедем на автомобилях. Мы опечалены, но не в обиде. И мы очень хотим вас видеть. Мы вас приглашаем на наш фестиваль "Ратное дело" в августе. Думаю,у нас не будет проблем с приглашениями и туристами-националистами.
Dear friends! I have to ask a pardon. I didn't want to show that letter but I had to explain my people the reason of our staying at home. And those people sent that message to their polish friends. Truly, we do understand Misza and a Head of Museum. We did had some other problems. But if you decide that there?s some opportunity to invite us we?ll try to overcome this situation and arrive by cars in small number. We are disappointed but have no offence. We do want to see you and we?d like to invite you in Samara to take part as participants in ?Ratnoe Delo 2014? in august. Hope we?ll have no problems with invitations and nationalist-tourists.
CYTAT(Ulrich @ 07:26 03.04.2014)
Je¶li zdecydujecie, ¿e jednak mimo wszystko w jaki¶ sposób mo¿ecie nas zaprosiæ, mo¿e zbierzemy kilka osób i spróbujemy przyjechaæ samochodami.
Salve Fratres!
To w czym problem? Zapro¶my braciszków i siostry! Ochrona ... zero probemu
Jest kilka osób z pewnych s³u¿b w¶ród zakonnych jak i innych hufców
Damy rdê przypilnowac by nikogo nie ponosi³lo i oby³o siê bez prowokacji.
Pozdrawiam Grzegorz
Ju¿ sam nie wiem...
No, ja to spokojnie mogê takie zaproszenie na przyjazd do Polski wys³aæ, tylko ¿e w sumie Misza ma o tyle racjê, ¿e chocia¿ organizator nie mo¿e zabroniæ przyjazdu w ogóle, to jednak on (czyli O¶rodek) decyduje arbitralnie o dopuszczeniu do walk/pokazów i o zezwoleniu na wstêp na teren "wioski rycerskiej"... Wiêc nawet je¿eli ludzie z Samary przyjad±, to na tê chwilê mo¿emy im zagwarantowaæ tylko wizytê w Czersku w charakterze turystów.
A ju¿ teraz nie bardzo jest czas ¿eby zorganizowaæ co¶ innego, równoleg³ego do turnieju, choæby np. dodatkowego pola na namioty historyczne. No i w sumie o ile pijanych czy agresywnych turystów z terenu samego zamku bez problemu by siê da³o wy³uskaæ i unieszkodliwiæ - je¶³i w ogóle jacy¶ by ich zaczepiali, w co nie bardzo wierzê, o tyle je¿eli go¶cie zostawi± na placu swoje auta na rosyjskich tablicach, w to ju¿ bardziej uwierzê ¿e kto¶ mo¿e siê w³amaæ albo zrobiæ im jaki¶ g³upi dowcip przy pomocy np. gwo¼dzia... niekoniecznie akurat z powodu Krymu. Trzeba by im zapewniæ dobre miejsce na czyim¶ podwórku na parking. Strasznie ma³o czasu zosta³o...
My¶lê moi drodzy ¿e to na prawdê sprawa miêdzy Misz± - organizatorem, a Maxem z Samary.. Niezale¿nie od tego czy bêd± mieæ "ochrone" zakonnych, zaproszenie Viatora i b³ogos³awieñstwo wschodniego nadal ich uczestnictwo uzale¿nione jest od organizatora i nadal organizator za nich ponosi odpowiedzialno¶æ... Wszystko tutaj jest na prawde jasne i próby obej¶cia stanowiska Miszy s± trochê nie na miejscu.
CYTAT
Takie jest stanowisko O¶rodka oraz moje. W tym roku, niestety, obawiamy siê o bezpieczeñstwo Rosjan. Wolimy za rok spotkaæ siê w normalnej atmosferze, ni¿ w tym roku ryzykowaæ czyim¶ zdrowiem.
Podkre¶lam te¿ jeszcze raz - w ¿adnym wypadku, nie jest to kwestia, ¿e nie chcemy zaprosiæ rosjan na imprezê. Odwiedzali nas wielokrotnie, za ka¿dym razem ¶wietnie siê bawili¶my i mam nadziejê, ¿e w przysz³o¶ci nie raz i nie dwa, bêdziemy mogli wspólnie bawiæ siê na imprezach. Bardzo lubiê i bardzo szanujê rosyjskich go¶ci którzy dotychczas nas odwiedzali, ale dopóki sytuacja nie przycichnie, ich przyjazd wi±¿e siê z ryzykiem. Choæby 24 godzinnym postojem na granicy, czy innymi problemami formalnymi.
Once again I send you Max's words:
Друзья! Я не хочу спора из-за нас. Мы понимаем позицию Миши. Просто приезжайте к нам на фестиваль. Обещаю теплую встречу.
Przyjaciele! Nie chcê by¶cie siê spierali z naszego powodu. Rozumiemy stanowisko Miszy. Po prostu przyje¿d¿ajcie do nas na turniej. Obiecujemy ciep³e powitanie.
Friends! Please, don't argue. We understand Misza. Just come to our fest and I promise you a hearty welcome.
Wa¿ne info odno¶nie turnieju lekkich:
Starcia bêd± prowadzone przez sze¶cioosobowe dru¿yny (6 walcz±cych plus jeden rezerwowy)
W tym roku dla urozmaicenia zabawy, starcia przebiegaæ bêd± o zdobycie flagi.
W dwóch przeciwleg³ych krañcach pola bêd± sta³y flagi. Ta dru¿yna wygrywa która pierwsza zdobêdzie flagê, b±d¼ wyeliminuje zawodników dru¿yny przeciwnej. Zdobycie flagi polega na z³apaniu jej i podniesieniu w górê. Dru¿yna broni±ca swoj± chor±giew nie mo¿e jej dotykaæ.
Zg³oszenia dru¿yn proszê przesy³aæ na maila: tomall1988@gmail.com
Zg³oszenie prosimy nadsy³aæ w formie podanej regulaminie czyli:
Nazwa dru¿yny
Imienna lista jej cz³onków, czyli max 7 osób z wyszczególnieniem kto jest kapitanem.
Termin zg³oszeñ up³ywa 04 V 2014 r. o godzinie 00:00.
Prosi³ bym aby ka¿dy hufiec wystawi³ jednego sêdziego do tej konkurencji, szczególnie je¶li taki hufiec wystawia dru¿yny lekkich.
Dobre wie¶ci - ruszy³ formularz zg³oszeniowy!
Znajdziecie go pod adresem:
www.zamekczersk.pl/formularz
has³o: chcenaturniej
login: szybko
Kilka uwag przy rejestrowaniu:
1. Wybieraj±c opcje namiot (w³asny, cudzy) niech tylko jedna osoba zaznacza opcjê "w³asny", a reszta w³a¶cicieli lub partnerek / partnerów niech wybierze opcjê "cudzy". Dziêki temu unikniemy sytuacji, gdzie na 30 osób jest w formularzu 28 namiotów.
2. Konkurencje - od lat powtarzam - zaznaczamy te, w których realnie we¼miemy udzia³, a nie wszystkie ¿eby podbiæ sobie ego, a potem nigdzie siê nie pojawiamy.
3. Rzemie¶lnicy - oprócz formularza proszê o kontakt ze mn±. Zg³oszenie wy³±cznie przez formularz nie jest jednoznaczne z zaakceptowaniem kramu.
To chyba tyle. Je¿eli bêdziecie mieli pytania, to ¶mia³o.
PS. Drodzy Dowódcy - has³a dostêpu do formularza takie same jak w zesz³ym roku. Jak kto¶ nie pamiêta, to proszê o kontakt to wy¶lê.
Jeszcze jedna sprawa.
S³awek z Tarnowa, ze wzglêdu na sprawy osobiste,w tym roku nie bêdzie móg³ pojawiæ siê na Czersku. W zwi±zku z tym, zadecydowa³, ¿e swe obowi±zki przeka¿e Banditowi. Tak wiêc zg³oszenia do Krakowsko-Sandomierskiego oraz sprawy organizacyjne, nale¿y kierowaæ do Piotra.
Oczywi¶cie S³awek nadal pozostaje duchowym opiekunem hufca i w przysz³ym roku powinien móc osobi¶cie dowodziæ.
Pozdrawiam
Misza