Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Barbuty
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Rudy
Witam!
Mam pytanko dotycz±ce wystêpowania barbuty w polsce, czy s± jakie¶ znaleziska/ikonografie/itp potwierdzaj±æe to?!? Tak¿e czy barbuta z zas³on± jest poprawna historycznie (co¶ jak na stronie Mardinusa)?!? Przejrza³em Ospreye i kilka innych ksi±¿ek, pogrzeba³em w necie, i nie znalaz³em nigdzie Barbuty z zas³on±.
Pozdr Rudy
Jarek Przyby³o
Temat bars³ony (czyli barbuty z zas³on±) juz tutaj wa³kowano. Na dzieñ dzisiejszy to Fantasy zapocz±tkowane przez Tracht Wehr.....
Rudy
Spoko, gdzie¶ musia³em pomin±æ ten temat, a co z wystêpowaniem barbuty w Polsce?!?
Lazarus
Bardzo mnie interesuje z jakimi rodzajami zas³on do barbuty siê spotkali¶cie.
czy stosowano do nich tylko "¿aby", czy mo¿e te¿ inne typy.
Bedê wdziêczny za wszelkie informacje.
Poszukuje danych na ten temat.
Bartko z £om¿yñca
Ten temat przetoczy³ sie ju¿ chyba 5 razy po Fresze...

Do barbut nie montowano zas³on.

Nigdy.

Jedynie u schy³ku XX i na pocz±tku XXI wieku devil.gif
Sawka
I tu mam pewn± w±tpliwo¶æ.
Otó¿ posiadam na dysku w formacie pdf. ksi±¿kê "Tracht, Wehr und Waffen", gdzie autorami tekstów s± Zoroslava Drobna i Jan Durdik, natomiast za wszelkie obrazki odpowiedzialny jest Eduard Wagner. Mo¿na tu znale¼æ rysunek barbuty z zas³on± chyba "¿ab±" datowanej na 1350-1400. Co o tym s±dzicie?
Bartko z £om¿yñca
Nie wiem, czy siê nie pomylê z pamiêci, ale w¶ród rysowników jest jeszcze Violett le Duc i to on wymysli³ barbutê z zas³on±.
Ksi±¿ka ogó³em bardzo fajna, ale straci³a miejscami na aktualno¶ci.

Swego czasu sam siê na tym przejecha³em... face4.gif
Nikodem
a pozatym, z tego co sie orientuje, to barbuta to troche pó¼niejszy wymys³ nic 1350-1400 icon_cool.gif
Marcin Pyszno
No có¿, 1350 - 1400 to ciut za wcze¶nie na barbutê, nawet tak± z zas³on± szczerba.gif
To czas przej¶cia od klapvisiera do psiego pyszczka. Barbuta tak na powa¿nie
pojawi³a siê w po³owie XV wieku. Kilka obrazków w wspomnianej ksi±¿ce jest
co najmniej kontrowersyjnych - vide nie¶miertelna krata.

Bartko, nie ty jeden siê nabra³e¶ - w nie¶miertelnych "Krzy¿akach" Forda wielki Ulrich te¿
ma takie cacko, ale jego jest niehistoryczne, bo z aluminium albo innej tekturki bigsmile2.gif
Tomic
witam

To moze szanowni koledzy poleca jak±¶ powa¿n± literature, bo strach mnie ogarn±³ poniew±z z tego co s³ysze to wiêkszo¶æ ksi±¿ek jest ma³o ¿etelna. W sumie trzeba czemu¶ zaufaæ, ja zaufa³em ksi±¿kom pisanym przewaznie przez ludzi któ¿y co nieco wiedz± na temat o którym pisz±. wdziêczny bym by³ za jakie¶ powa¿ne pozycje (to znaczy uznane za powazne ). Ja zaufa³em Tracht wehr und waffen. Mo¿e ktos powinien napisac do autora tej ksi±zki ¿e pope³ni³ kilka straszliwych b³edów rzeczowych
Na koniec powtó¿e mój apel o podanie kilku powa¿nych lub aktualnych tytu³ów ksi±¿ek ewentualnie stron internetowych z gory dziekuje

Pozdrawiam
Micha³ Koczanowski
Na pocz±tek polecam Nadolskiego "Uzbrojenie w polsce ¶redniowiecznej 1450- 1500"
Tomic
witam

dzieki wielkie za odzew na apel. mam i studiowalem ta lektore, ale kiedys ktos podwaza³ wiedze Nadolskiego na forum Frechy. Chodzi mi o betony do ktorych zaden z szanownych frechowiczow nigdy nie mial zastrzezen. No bo strach jest niedaj Boze czlowiek zrobi sobie jakas rzecz z czarnej listy i zostanie automatycznie okrzykniety panem mroku.
Ale i tak dziekuje

Pozdrawiam
Kazimierz
Witam!

Barbutta (z w³.) w Polsce i owszem by³a, ale zauwa¿alna dopiero w II po³. XV w., ale nie przyjê³o siê toto zbytnio, gdy¿ okres ten to ju¿ lepsze przy³bice, wchodzi i rozpowszechnia siê armet, a Polacy lubowali siê w zas³onach. Nie zapominajmy, ¿e w Polsce pierwsze skrzypce d³ugo jeszcze odgrywa³a ciê¿ka jazda, a tam uzbrojenie by³o maksymalne. Niedopuszczalne by³y szczeliny, a barbuta niestety nie zapewnia³a dostatecznej os³ony na ³eb szczerba.gif

Pozdrawiam!
Kazimierz
Poza tym by³ to dla Polaków po³udniowy, egzotyczny wybryk bigsmile2.gif
Jarek Przyby³o
Polacy w II po³owce 15 w lubowali siê, Mocium Panie w saladach z zas³on± i kapalinach (te ostatnie to raczej nie z lubo¶ci tylko braku kasy).
Sawka
No có¿. Dziêkujêza rozwianie w±tpliwo¶ci. W¶ród autorów nie znalaz³e Violett le Duc.
I przy³aczam siê do apelu: Co czytaæ, ¿eby siê nie przejechaæ? A mo¿e uda siê utworzyæ jak±¶ listê ksi±g zakaznych czy co¶ takiego.
Rudy
Jest ju¿ taka lista w dziale literatura
Bartko z £om¿yñca
A ot chocia¿by otwórz na czym¶, co siê zwie: Tafel 64.
Podpis pod obrazkami. Jest le Duc.
Wotawa
CYTAT(Tomic)
Ja zaufa³em Tracht wehr und waffen. Mo¿e ktos powinien napisac do autora tej ksi±zki ¿e pope³ni³ kilka straszliwych b³edów rzeczowych

Bardzo proszê tego nie robiæ. Bêdzie to zpo¿ytkiem dla Waszych ciê¿ko zarobionych pieniêdzy i poziomu ca³ej naszej zabawy.
Pisaæ do autora? Nie wiem czy jeszcze ¿yj±, poza tym, z góry skazane na niepowowodzenie.
Bicornis
Salve!!!
Witam wszystkich. Zdegustowa³a mnie wie¶æ tycz±ca barbut. Mianowicie dowiedzia³em siê ¿e zosta³y zabronione na Grunwaldzie. I z tego co wiem chodzi tu wy³±cznie o niehistoryczno¶æ. Osobi¶cie jestem przeciwny temu stwierdzeniu, gdy¿ nawet je¶li Polska by³a nieco zacofana je¶li chodzi o przyp³yw mody zachodniej to przecie¿ by³y organizowane turnieje rycerskie ( przynajmniej na ¦l±sku) !!! Na które zje¿d¿a³o siê rycerstwo równie¿ z w³och( czy tak trudno sprzedaæ jest he³m??) Poza tym ju¿ w XIII wieku we W³oszech istnia³a foracja milicji która nosi³a ów Barbuty. Tak¿e, nie mam pojêcia czemu wyp³ynê³o tego typu postanowienie.
Czy kto¶ z was jest w stanie na to pytanie odpowiedzieæ??? Dziêkujê.
Nikodem
to, jak na moje, powinny tez znikn±c salady, wikingowie etc. co jest chyba ma³o prawdopodobne..?
Marcin Waszkielis
Dziwne, ¿e chc± zabroniæ barbut, a nie zajm± siê sprawami wa¿niejszymi czyli eliminacj± mroku. Je¿eli wyrzuc± z bitwy z barbutê, ale przymkn±³ oko na glany z owijk± to to chyba bedzie co¶ nie tak.
Aiuto
Panowie! Prosze nie siac poruty, paniki i innych przypraw.
Nie wierze zeby ktokolwiek zabranial uzywania Barbut na Grunwaldzie, (stuku-puku) ,ta impreza ma taki charakter ,ze organizatorzy nigdy podobnej akcji nie podejm± .
Prosze znale¼æ m±drzejsze tematy do siania paniki !! bigsmile2.gif
Tomaszek
³ahahaha... ale jaja... to co - mo¿e jeszcze nagle sie oka¿e ¿e nie mo¿na wystepowac jako wiking... mad.gif mad.gif mad.gif
³ahaha... barbuty be... no niez³e jaja...

je¶li jest to prawda, to ciekawy sposób na eliminacje mroku - ¿e tak powiem - od szczegó³u do ogó³u... chociaz nie wiem, czy to akurat dobry kierunek...
No ale wszystkiego mo¿na sie spodziewaæ po tej niezwykle spontanicznej imprezie...

howgh.
wiedzmak
moze to i dobrze? mi to nie przeszkadza, choc salad tez rad bylbym nie ogladac. ale ja tam sie nie znam.
Paul Shwarzhelm von Klett
Hola hola mo¶ci panowie! juz t³umacze - u¿ywania barbut zabronil dowódca chor±gwi ¶l±skiej i to tylko chor±gwi ¶l±skiej, wiêc reszta polski nie ma sie co przejmowaæ, mozecie nawet w normanach z rogami biegaæ smile.gif Chodzi tu o ultrahistorycznosc i walkê z wewnêtrznym mrokiem w obozie ¶l±skiej mad.gif mad.gif A sta³o siê to na wiecu rycerstwa ¶l±skiego w Byczynie jakies trzy tygodnie temu. osobi¶cie by³ewm przeciwny i walczylem jak lew w obronie naszych kochanych barbutek ale jeden orze³ mnie przekrzycz±³ anger.gif anger.gif
No i barbutki posz³y do piachu, uczcijmy to minut± ciszy face4.gif
Tomic
Witam

Gdyby przyczepiaæ siê do wszystkich niehistorycznych elementów uzbrojenia to w bitwie pod Grunwaldem walczy³o by ze 100 osób. Chyba nie o to chodzi. Kto¶ , gdzie¶, ¿uci³ has³o by nie wpuszczaæ na bitwe ludzi w "garnkach"- ciekawe kto zadzwoni do Bia³orusinów i im to powie he he ¿e nie wyjd± do bitwy. Najlepiej zakazaæ im jeszcze udzia³u w bohurcie z racji niehistoryczno¶æi ubioru, mo¿e wtedy uda³o by siê nam z nimi wygraæ he he

Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
Skoro s± to ustalenia tylko choragwi ¶l±skiej to chyba nie ma siê co czepieaæ. Mo¿e ogólny mrok zosta³ z niej ju¿ wypleniony i teraz bior± siê za szczegó³y.
A z garnkami to ten kto¶ wyskoczy³ jak filip (albo orze³ ;) ) z konopii. Garnki by³y pod grunwaldem przeciez obecne, jsako che³my odziedziczone po przodkach u niezamorznych rycerzy. Z reszt± jeszcze dzisiaj macie na cos takiego przyk³±d - przecie¿ na wioskach do tej pory ldzie chodz± w kurtkach czy waciakach z lat 50! Ze o noszeniu skórzanych p³aszczach odziedziczonych pob dziadkach nie wspomnê! i garnków niech sie nie czepaij±. A pomys³ z barbutami by³ conajmniej czosnek.
Pozdraviam.
Aiuto
Panie kochany!
Z k±d pan wymodelowal te garnki opo przodkach na GRunwaldzie ???????
Halm garrnczkowy nie byl ani w XIII a ni W XIV w .powszechnym sprzetem domowym w kazdej "rycerskiej " zagrodzie, jesli kolega sie przyjzy,to w garnkach hasali raczej bogatsi koledzy , pozatym , jako srednio wygodne zostaly dosyc szybko wyparte przez inne typy helmow,wiec bajka o "zbroji po przodkach " jest tu wielce naci±gana .........to tak jak z tymi LItwinami w skórach i z kamoennymi pa³kami ,
Jak juz o ubogich rycerzach,to przypominam,ze juz za Kazia Wielkiego , nawet od najubozszych rycerzy wymagano,zeby stawiali saie na wyprawe w p³atach bigsmile2.gif
POzd
Aiuto
Tomic
Witam

A ja mam pytanie bo skoro na Grunwaldzie nie by³o "garnków" to te¿ nie powinno byæ tam sz³omów. A w czym hasa³a Litwa?, jak nie w sz³omach, i s± na to dowody, jak mog³y byæ sz³omy to czemu nie mog³o byæ garnków ?
Aiuto
Kolega wybaczy ,ale za nic nie rozumiem zwazku miedzy wystepowaniem sz³omow ( pyt. co kolega przez t± nazwe rozumie ?) wsród LItwinow , a wystepowaniem Garów w Polsce ??
To dla mnie wielce zagadkowe ????????
wiedzmak
powroce na chwile do barbut. mi sie pomysl podoba i gratuluje milowego kroku dow. choragwi. fakt, ze jest wiekszy mrok na polu ale jesli odmroczenie na slasku doszlo juz do tego etapu to gratuluje.

a teraz back do garnkow
Wotawa
CYTAT(Paul Shwarzhelm von Klett)
Garnki by³y pod grunwaldem przeciez obecne, jsako che³my odziedziczone po przodkach u niezamorznych rycerzy.

Nie wiem, czemu ludzie nie wstydz± siê mówienia takich bredni.
Ethos i obciach uzbrojeniowy ewidentnie id± w parze.
Niestety nie ma innego wyj¶cia jak mówienie, brutalnie i wprost, ze to wiocha, badziew, ¿ur i pora¿ka. Do siódmego pokolenia.
Jak widzê tak± wiochê, to ju¿ wolê siê "zapisaæ do ultrasów" i prz±¶æ we³nê na w³asny, rêcznie uszyty dublet.

Objawienia ze sz³omami te¿ za Chiny Ludowe nie czajê. Tomic, co masz na mysli pisz±c o sz³omach? i podobnie jak Aiuto nie mam pojêcia co to ma wspólnego z garnkami.
Wyprzeda¿ by³a jaka¶ z promocj±? Do ka¿dego sz³omu dorzucali garnek z demobilu sprzed 100 lat gratis?

Barbuty i salady - ogólnie rzecz bior±c Wielka Pomy³ka na Grunwald. Ja bym do tego doda³ "¦liniaczek Wo³odyjowskiego", naramienniki chaosu (takie XVI wieczne) i rêkawice z d³ugim mankietem.
Chwali siê, ¿e kto¶ mimo wszystko stara sie co¶ poprawiæ.
Wotawa
Bicornisie!
Montujesz zas³onê do barbuty??
Bosz...
To ju¿ lepiej walcz w barbucie. Inaczej to ca³e uhistorycznianie zamieni siê w kompletny ¶mietnik. Serio. To nie ma sensu. Z dwojga z³ego wola³bym szczer± choæ antycypuj±c± ;) barbutê ni¿ Xeno-morpha.

Zreszt±, co tu gadaæ, wystarczy³oby by wielu rycerzy wreszcie doczepi³o czepce do swoich basinetów.
Tomic
Witam

Jest to strona z ksi±¿ki która nazywa siê "Kulikowskaja Bitwa 1380". Jak widaæ znajduj± siê tam bardzo ró¿ne nakrycia g³owy i jest tam he³m do z³udzenia przypominj±cy sz³om wielkopolski i jest to koniec wieku czternastego a czy te he³my nie s± datowane na dziesi±ty jedenasty wiek. Je¶li takie he³y mog³y mieæ jednostki Ruskie to czemu nie Litewskie pod Grunwaldem to tylko kilka lat ró¿nicy.
Co na to jury?

Pozdrawiam
Wybacz o Wielki Znawco Jedynej I Objawionej Prawdy Historycznej! Wiem wiem ¿e jestem szczeniak szczyl i woóle czosnek kompletny w RR ale ultrasowo¶æ w twoim wydaniu graniczy z absurdem. Byæ mo¿ê po trosze to i moja wina, jako ¿e do koñca nie wyrazi³em siê jasno - chodzi³o mi mianowicie o to, ¿e garnki mog³y byæ i najprawdopodobniej by³y na grunwaldzie z racji jednego z Podstawowych Zjawisk Historycznych, a mianowicie BIEDY! Jak takowego rymcerza na he³m staæ nie by³o to szed³ w czymkolwiek mu siê uda³o znale¼æ. Zaprzeczysz ¿ê bieda jest historyczna?
Przyk³±d mo¿e bli¿szy czasowo - w 1944 jeden ukrainiec strzela³ do Polaków w Nowosió³ce pod Lwowem ze strzelby ska³kowej z okresu powstania stycznowego! A wiem to z relacji naocznego ¶wiadka tych zdarzeñ, mojej osobistej rodzonej babci. I powiesz ¿e siê on w reenactment bawi³? Nie s±dzê, razczej nie by³o go na inn± czosnek broñ staæ!
A poza wszystkim kultury trochê, bo nazywanie mnie ¿urem nie przysparza ci chwa³y, szczególnie jako moderatowowi.
Pozdraviam.
Bartko z £om¿yñca
CYTAT
w 1944 jeden ukrainiec strzela³ do Polaków w Nowosió³ce pod Lwowem ze strzelby ska³kowej z okresu powstania stycznowego

I co z tego?
To z tego, ¿e jak kto¶ nie ma kasy na przyrz±dy do robienia kuku bli¼nim albo na przy¿±dy s³u¿±ce do zabezpieczenia siê przed doznaniem takowego kuku to ko¿ysta z tego co ma pod rêk±(nawi±zanie do garnków na grunwie). Chcialem pokazac arcyultrasuperhiperhistoryczne prawo biedy.
Pozdrovienia
Jakub ze ¦widnicy
O w mordê!
Nie s±dzi³êm ¿e kto¶ bêdzie wyci±ga³ sprawy ¶l±skiej na forum, ale jak tak to proszê.
TO JA JESTEM TEN "ORZE£" (przynajmnie tak sadzê ale to ju¿ Pan Ró¿yczka bêdzie musia³ wyja¶niæ)
I jestem jedn± z kilku osób w chor±gwi Konrada Bia³ego, które chc± by ta chor±giew wygl±da³a jako¶ w miarê. Jest kupa rzeczy do zrobienia i jeszcze wiêcej osób które trzeba do tego przekonaæ. Na wiec w Byczynie przygotowa³em sobie listê rzeczy, które chcia³bym aby zniknê³y lub siê zmieni³y. Akurat w pierwszym punkcie by³y barbuty, salady i armety (tak, tak - salad w 2004 te¿ w ¶l±skiej nie bêdzie). Tylko ¿e po tym punkcie odesz³a mi ju¿ ochota na przekonywanie kogokolwiek, bo z argumentami z ass.gif to ja nie umiem walczyæ. A mia³em poruszyæ m.in. obojczyki (oczywiste), tarcze (a raczej proste, czasem nawet oklejone dechy), czepce kolcze (by³o nawet kilka, ale wyt³umienie to chyba mia³em jeden jedyny), rêkawice (ani jednych klepsydr w ¶l±skiej!!!), tabardy (które niektórzy twardo nazywaj± wappenrockami) oraz syf i rdza (jeden go¶æ mia³ tak zardzewia³± kolczugê ¿e wygl±da³a na miedzian±). To akurat rzeczy które w tej chwili pamiêtam. No có¿, ale uda³o siê przynajmniej z tymi barbutami i saladami.

I je¿eli to Pan Ró¿yczka nazywa superultrahistorycznym skokiem naprzód, to ja na prawdê wola³bym Pana w pancerzu nie ogl±daæ.

Tylko ¿e pojawi³ siê nastêpny problem. Jaki¶ cwaniaczek porozmawia³ sobie najwyra¼niej z Dowódc± prywatnie po wiecu i wyprosi³ zas³ony do barbut. O tym wcze¶niej nie wiedzia³em i oburzaj±ce jest, ¿e zapis ten znalaz³ siê w sprawozdaniu z obrad.

Teraz mam nadziejê jest wszystko jasne. Aha, a garnki tylko poda³em na wiecu jako przyk³ad. To organizatorzy d±¿± do zakazania garnków na Grunwaldzie (zak³adam ¿e pomijaj±c Bia³orusinów). Chodzi³o o to ¿e w ¶l±skiej z garnkami nie by³o problemów.

A wiêc teraz ca³a Polska mo¿e sobie porozmawiaæ o problemach mroków ze ¶l±skiej. Mam nadziejê ¿e Chor±giew Miecza i Ró¿y jest zadowolona. Bo jak s±dzê wiec wiosenny nie bêdzie, jako ¿e od samego pocz±tku mieli¶my za³atwiaæ w³asne problemy sami.
Poza wszystkim to Pax miêdzy chcrze¶cijany. Nie potzrzebnie zrobi³a siê z tego wojna ultrasowa i tyle. Gdyby Wotawa nie wyzwa³ mnie od ¿órów i pora¿ek do siódmego pokolenia to bym siem tak nie czosnek. Po ludzku pogadajmy, nie jestem turbomrokiem i nie bede sie upiera³ przy tunikach z wilczym pyskiem czy innym prze¶cierad³em. A poza tym, to juz w³asnego zdania mieæ nie mo¿na? Nigdy nie twierdzi³em ¿e garnków by³o pod grunwaldem 50 % tylko stwierdzi³em, ¿e móg³ siê owy garnek trafiæ. I PO CHOLERE OD RAZU SKAKAÆ SOBIE DO GARDE£?
Wotawo - pax, pogadajmy.
Pozdraviam

No i musia³em zmieniæ posta.
Po pierwsze, Jakubie,NIE - POPRAWKA BO PISALEM TEGO POSTA NA SZYBKO I ZJAD£EM - mówi³em o tobie "orze³" w obra¼liwym czy prze¶miewczym sensie, to raz. A spierali¶my siê trochê na wiecu i z ca³ym szacunkiem wygra³e¶ polemikê. NIE MAM DO CIEBIE ¯ADNYCH PRETENSJI!
Po drugie próba dorobienia zas³ony do barbuty to oddolna inicjatywa Bicornisa i dowódca ¶l±skiej nie ma z tym nic wspólnego.
Po trzecie nie jest to ultrasuperhistoryczny skok naprzód ale krok w t± stronê. A poza tym nikt bódów nie pierze i nie jest to próba jakiejs oddolnej rewolty. temat trochê nie w t± strone zdryfowa³.
a Pan Ró¿yczka bardzo mi sie podoba, dziekuje bigsmile2.gif
Jakubie - pax.
Bicornis
No co jest Panowie Rycerze z wami. Mam barbute - kupi³em, bo mi siê podoba³a. Chyba jak wiêkszo¶æ narzekam na brak kasy - i ciê¿ko mi bêdzie zakupiæ nowy he³m. Chcia³em siê po prostu dowiedzieæ dlaczego mam sprzedawaæ mój ukochany. Teraz ju¿ wiem. I ciesze siê, ¿e sprawa siê wreszcie wyja¶ni³a. Ale jednocze¶nie mi smutno ( kto¶ chce kupiæ barbutê ). I je¿eli rzeczywi¶cie nie ma mo¿liwo¶ci walki w tym he³mie pod Grunwaldem to ja siê do tego dostosujê...bo chcê dobra RR. Dziêki za wszystko wojowie.
Maciej z Czêstochowy
Amen bracie Jakubie!

A teraz kilka s³ów ode mnie:

CYTAT
Poza tym ju¿ w XIII wieku we W³oszech istnia³a foracja milicji która nosi³a ów Barbuty.

No jasne, i co, mo¿e nazywali siê 'barbuciarze'??? By³em na tym wiecu i a¿ we mnie wrza³o, jak s³ysza³em argumenty typu "a sk±d wiesz, ¿e nie by³o barbut ju¿ w XIII wieku?" albo "a sk±d wiesz, ¿e nie mia³y takiej formy, jak te pó¼ne, przecie¿ ikonografia nie przedstawia wszystkiego!". Niestety w RR zajmujemy siê odtwarzanie tego co BY£O i co jest PEWNE, a nie bawimy siê w domys³y typu: przecie¿ w ¶redniowieczu nie byli debilami, mogli wymy¶liæ i tak± formê he³mu, tylko ¿aden egzemplarz siê nie zachowa³. Uwielbiam takie teksty i uwielbiam je¼dziæ po ludziach je wypowiadaj±cych, ale powoli zaczyna mi siê to ju¿ nudziæ.

CYTAT
Je¿eli wyrzuc± z bitwy z barbutê, ale przymkn±³ oko na glany z owijk± to to chyba bedzie co¶ nie tak

Hehe, ale glany i takie inne mamy ju¿ za sob±, wiêc czas na kolejne banowanie. Mam nadziejê, ¿e za rok wywalimy kilka innych rzeczy. ¯e te¿ zapomnieli¶my na tym wiecu o he³mach z kratk±...na szczê¶cie mamy jeszcze jeden wiec na wiosnê i mo¿e uda siê zbanowaæ i ten mrok raz na zawsze (choæ wiem, ¿e to bêdzie graniczy³o z cudem, bo mamy w chor±gwii kilka takich he³mów, nie ka¿dy uwa¿a go za mroczny i mam obawy, ¿e teraz wszyscy, którzy mieli barbuty i salady wymieni± he³my na kratki...bo to przecie¿ takie fajne he³my, w których super widaæ i takie bezpieczne i w ikonografii pewnie te¿ gdzie¶ s±, skoro tylu ludzi je nosi i tylu producentów je wyrabia, no nie?). No i do tego dochodz± p³askie zas³ody do bascinetów - za 200 lat ludzie studiuj±cy ikonografiê z naszych czasów nazw± ten typ he³mu typowo "¶l±skim"...

CYTAT
Gdyby przyczepiaæ siê do wszystkich niehistorycznych elementów uzbrojenia to w bitwie pod Grunwaldem walczy³o by ze 100 osób. Chyba nie o to chodzi.

Ale¿ ja jestem jak najbardziej za! Ca³y czas d±¿ymy do uhistorycznienia imprezy. Powoli, powoli...byæ mo¿e w przysz³ym roku chor±giew Konrada Bia³ego nie bêdzie ju¿ liczna jak ostatnio, ale bêdziemy mieæ za sob± kolejny stopieñ uhistorycznienia, areszta, która do chor±gwii bêdzie mia³± zamiar do³±czyæ bêdzie ju¿ wiedzia³a co sobie robiæ, a czego nie.

CYTAT
Garnki by³y pod grunwaldem przeciez obecne, jsako che³my odziedziczone po przodkach u niezamorznych rycerzy.

Hehe...nigdy nie odnaleziono ¯ADNEGO garnka na Polach Grunwaldu, znaleziono jednak bardzo wiele egzemplarzy he³mów typu NIEGANEK. Jaki z tego wniosek? ¯e jest wysoce prawdopodobne, ¿e jednak garnków pod Grunwaldem nie by³o...po co siê bawiæ w historyjki typu "a ten he³m to da³ mi pradziadek, który u¿ywa³ go w XIII wieku", skoro mo¿na po prostu (prêdzej, czy pó¼niej) sprawiæ sobie he³m odpowiedni na dany okres??? Nigdy nie mog³em tego zrozumieæ...

CYTAT
ale ultrasowo¶æ w twoim wydaniu graniczy z absurdem.

To jeszcze jest softcore, zapewniam...

CYTAT
I PO CHOLERE OD RAZU SKAKAÆ SOBIE DO GARDE£?

Bo to fajna zabawa czasem :-)).

CYTAT
No co jest Panowie Rycerze z wami. Mam barbute - kupi³em, bo mi siê podoba³a. Chyba jak wiêkszo¶æ narzekam na brak kasy - i ciê¿ko mi bêdzie zakupiæ nowy he³m.

Nie jeste¶ sam. Ja zawsze kocha³em barbuty, nawet dwa razy mia³em jedn± na Grunwaldzie. Ale nawet, gdyby dowódca choragwii konrada Bia³ego pozowli³by na babruty, to i tak mój w³asny dowódca grupy nie pozwoli³by mi z tym jechaæ, a tym bardziej wyj¶æ do bitwy. I na tym powinno siê to zaczynaæ, to dowódcy bractw powinni dbaæ o historycznosæ swoich ludzi, a nie dowódca ca³ej chor±gwii! Te¿ nie mam nadmiaru kasy, ale do Grunwaldu jeszcze daleko, wiêc jest czas, ¿eby co¶ sprzedaæ, co¶ zrobiæ i kupiæ odpowiedni he³m.
Jakub ze ¦widnicy
Po pierwsze, Jakubie, mówi³em o tobie "orze³" w obra¼liwym czy prze¶miewczym sensie, to raz.

No wiem. Jaki inny mia³oby to sens.

A spierali¶my siê trochê na wiecu i z ca³ym szacunkiem wygra³e¶ polemikê. NIE MAM DO CIEBIE ¯ADNYCH PRETENSJI!

No a jednak z tego co napisa³e¶ wynika ¿e masz i ludzie od Ciebie te¿ maj±, bo nie mog± jechaæ w swoich ukochanych niegrunwaldzkich he³mach na Grunwald.

Po drugie próba dorobienia zas³ony do barbuty to oddolna inicjatywa Bicornisa i dowódca ¶l±skiej nie ma z tym nic wspólnego.

A jednak w sprawozdaniu z wiecu jest zapisane, ¿e barbuty z zas³onami bêd± traktowane ulgowo. Nie by³o o tym mowy na wiecu - a wiêc jaki¶ przekrêt. A ja jako jeden z g³ównych prowoderów restrykcji grunwaldzkich czujê siê jakby mnie kto¶ przelecia³ i nie zap³aci³ (nie ¿eby ju¿ co¶ takiego mia³o miejsce w przesz³o¶ci... smile.gif )

Po trzecie nie jest to ultrasuperhistoryczny skok naprzód ale krok w t± stronê. A poza tym nikt bódów nie pierze i nie jest to próba jakiejs oddolnej rewolty. temat trochê nie w t± strone zdryfowa³.

No w³a¶nie nie jest to ¿aden krok nawet w kierunku medievalno¶ci. Ultrahistoryczno¶æ wymaga pewnego specyficznego stanu umys³u, wiêc ¶l±sk nie ma siê co martwiæ ¿e nagle, ni z t±d ni z ow±d stanie siê ultrahistoryczny. Te he³my to tylko malutki tiptoczek w dobrym kierunku. A jednak tyle o niego krzyku.

a Pan Ró¿yczka bardzo mi sie podoba, dziekuje bigsmile2.gif
Jakubie - pax.

Ale¿ proszê.

CYTAT(Maciej z Czêstochowy)
Ale nawet, gdyby dowódca choragwii konrada Bia³ego pozowli³by na babruty, to i tak mój w³asny dowódca grupy nie pozwoli³by mi z tym jechaæ, a tym bardziej wyj¶æ do bitwy. I na tym powinno siê to zaczynaæ, to dowódcy bractw powinni dbaæ o historycznosæ swoich ludzi, a nie dowódca ca³ej chor±gwii!

No w³a¶nie. W ostatnim Grunwaldzie nie wzi±³em udzia³u zbrojnie, bo stwierdzi³em ¿e nie wyjdê w starym sprzêcie, bo bêdê wygl±da³ badziewnie. A i tak znalaz³bym siê w czo³ówce ¶l±skiej.
Mój brat natomiast poszed³ w barbucie (tylko ¿e spójnej historycznie z reszt± pancerza a nawet strojem cywilnym).

"I wtedy po bitwie wzi±³em go na stronê i powiedzia³em:
- Maciek, jeste¶ moim bratem, ale Twój pancerz jest mroczny. Nie pójdziesz w nim wiêcej na Grunwald. - i go spoliczkowa³em. A on zap³aka³."
Ewangelia Mroku wg. Jakuba Rozdzia³ I
Wotawa
CYTAT(Paul Shwarzhelm von Klett napisa³)
A poza wszystkim kultury trochê, bo nazywanie mnie ¿urem nie przysparza ci chwa³y, szczególnie jako moderatowowi.

Nie pisa³em, ¿e jeste¶ ¿ur, tylko, ¿e he³m garczkowy to ¿ur jak na Gunwald i dziadostwo.
A Ty po prostu jeste¶ nadwrazliwy na Ethos i niewra¿liwy na historiê uzbrojenia icon_wink.gif.
A ja jestem pyskaty. To fakt.

Uporczywe szerzenie "Micha³ków" na temat uzbrojenia ¶redniowiecznego niestety chyba musi byæ brutalnie piêtnowane, skoro po tylu latach, wobec w sumie ³atwej dostêpno¶ci do materia³ów historycznych, elementy klasy "¯ur" (mowa o uzbrojeniu nie o ludziach) maj± a¿ tak fanatyczne poplecznictwo. Wiem co mówiê, p³awi³em sie w ¿urach (nie mówiê o ludziach) w tym roku, w miejscu w którym najmniej bym je chcia³ ogl±daæ.

Cieszy mnie, ¿e dowódca ¶l±skiej zaj±³ tak± postawê. Przyjemnie pos³uchaæ, zw³aszcza, ¿e faktycznie, chyba ¶l±sk dysponuje najwiêkszym zagêszczeniemm "Micha³ków" na jednego kombatanta ¶redniowiecznego.
Aiuto
Kolega Wotawa ma duze jasne za termin "Micha³ki" -bardzo udatne !!!!! bigsmile2.gif Co do GRunwaldu i Restrykcji "oddolnych" , to wielkie brawa dla kolegow Ze ¦lunska ( pierunie !) ,bo jest to jedyna droga na odmroczenie tej imprezy (moze to dosyc szokujace ,ale orgaznizatorzy jakos nie zamierzaja wnikac w sprawy jakosciowe sprzetu uczestnikow -jesli chor±gwie same sie nie odmrocznia ,to nikt tego odgórnie nie zrobi)
Argumenty "jestem biednym studentem" sa dla mnie zenujace- jak komus zalezy ,to sie uzbroji odpowiednio ,tyle ze najpierw trzeba sobie odpowiedziec na pytanie, czy stac nas na bycie wielkim rycerzem ( oczywiscie poza stanem mentalnym ,tu nie wnikam ,bo jak widze wielu kolegom sie cos jeszcze wydaje smile.gif
To tak przy okazji
PaPa!
Jakubie! To ¿e nazwa³em ciê or³em nie mia³o byæ obra¼liwe, ¿e¿±r³em tam "NIE" po prostu bardzo siê spieszy³êm:
Paul Shwarzhelm von Klett napisa³:
Po pierwsze, Jakubie, mówi³em o tobie "orze³" w obra¼liwym czy prze¶miewczym sensie, to raz.

No wiem. Jaki inny mia³oby to sens.

Tam mia³o byæ napisane NIE W OBRA¬LIWY CZY PRZE¦MIEWCZY SPOSÓB. wybacz nieporozumienie, mea culpa. pisa³em o tobie skrótowo orze³, toszkê ¿±rtobliwie ale broñ Bo¿e w negatywnym sensie. Tak jak mama nadzieje ty napisa³e¶ o mnie Pan Ró¿yczka. jeszcze raz wybacz literówke - pisa³em w po¶poiechu.

Po drugie mogê siê nie zgadzaæ z postanowieniami wiecu, mogê siê z mimi zgadzaæ, to moja prywatna sprawa, co nie zmienia faktu ¿e je zaakceptujê i nie bêdê próbowa³ ich zmieniæ w jaki¶ niecny sposób poza wiecem.
A to ¿e zosta³ ten temat rzucony na freha nie znaczy ¿e pierze,my nasze ¶l±skie brudy tylko ¿ê chcielismy opo ludzku poznaæ innych zdanie na ten temat. To chyba nie jest jakie¶ straszne przestêpstwo.
Po trzecie mogê siê z twoim zdaniem nie zgadaæ, ale szanujê je i tyle - do ciebie jako cz³owieka pretensji nie mam i mieæ nie mogê, z reszt± jestes ¶l±skim filarem historyczno¶ci icon_wink.gif
Wiêc jeszcze reaz proponujê - pokój miêdzy nami, a jaksiê spotkamy na wiecu to proponujê usi±¶æ i pogadaæ przy miodzie, ¿êby ¿±dnych niedomówionuch sparaw miêdzy nami nie by³o, a pokój zapanowa³ miêdzy chrze¶cijany.

Wotawo! Owszem poczu³em siê trochê ura¿ony, mo¿ê nies³usznie. Z tymi garnkami to by³a moja teoria z której powoli siê wycofujê - pobuszowa³em trochê po sieci i po mojej biblioteczce (a wbrew pozorom ¿ród³em historycznym NIE jest dla mnie podrêcznik do WFRP smile.gif ) i mam tê odwagê ¿êby siê wycofaæ z tej teorii i przyznaæ ci racjê. Pokój miêdzy nami?
Pozdraviam Or³y i Aleksandrów Macedoñskich! smile.gif
Jakub ze ¦widnicy
CYTAT
Tam mia³o byæ napisane NIE W OBRA¬LIWY CZY PRZE¦MIEWCZY SPOSÓB. wybacz nieporozumienie, mea culpa. pisa³em o tobie skrótowo orze³, toszkê ¿±rtobliwie ale broñ Bo¿e w negatywnym sensie. Tak jak mama nadzieje ty napisa³e¶ o mnie Pan Ró¿yczka. jeszcze raz wybacz literówke - pisa³em w po¶poiechu.

cool.gif Dobra, dobra. Tak naprawdê, to nie jestem taki g³upi i za³apa³em za pierwszym razem. Co nie przeszkadza siê trochê podroczyæ smile.gif
I oczywi¶cie Ró¿yczka nie mia³a byæ obra¼liwa, chyba ¿e Ty by¶ to tak odebra³ - ale mnie to ju¿ by zbytnio nie interesowa³o.

CYTAT
Po drugie mogê siê nie zgadzaæ z postanowieniami wiecu, mogê siê z mimi zgadzaæ, to moja prywatna sprawa, co nie zmienia faktu ¿e je zaakceptujê i nie bêdê próbowa³ ich zmieniæ w jaki¶ niecny sposób poza wiecem.

Nie twierdze ¿e Ty je zmieni³e¶. W³a¶ciwie nawet mi to przez my¶l nie przesz³o. Osobi¶cie mam ju¿ wytypowanych kandydatów.

CYTAT
A to ¿e zosta³ ten temat rzucony na freha nie znaczy ¿e pierze,my nasze ¶l±skie brudy tylko ¿ê chcielismy opo ludzku poznaæ innych zdanie na ten temat. To chyba nie jest jakie¶ straszne przestêpstwo.

To chyba raczej wypada³oby siê spytaæ o barbuty,a nie : dlaczego kto¶ wymysli³ takie bzdurne rozporz±dzenie, przecie¿ barbuty by³y pod Grunwaldem?

CYTAT
z reszt± jestes ¶l±skim filarem historyczno¶ci

No to ³adnie. Niech Bóg ma nas w swojej opiece.

CYTAT
Wiêc jeszcze reaz proponujê - pokój miêdzy nami,

No dobra, dobra. A na nastêpny raz radzê sprawdziæ dok³adnie to o czym siê mówi i mieæ w zanadrzu kilka rzeczowych argumentów, a nie domys³y. Mroczne teorie lepiej zostawiæ za drzwiami tego forum, bo zostan± szybko i bezlito¶nie zdeptane. Co z reszt± uwa¿am za bardzo pozytywne zjawisko. Od mrocznych teorii jest FBR.
No to pax bracie, dajmy barbutom spoczywaæ w pokoju dwa metry pod ziemi± smile.gif No i ¿eby nie stawa³y miêdzy nami, jak ko¶æ niezgody. Jeszcze raz wielkie mea culpa, i dzieki za pomoc w mojej prywatnej krucjacie przeciw wewnêtrznemu mrokowi smile.gif Mam nadzieje ze na nastêpnym spotkaniu wypijemy anta³ek miodu na zgodê.
Pozdrovienia
Dacron
Wiem, ze to moze dosc glupie pytanie, ale wlasciwie kiedy i gdzie barbuty byly uzywane? No i czy zakladalo sie do nich jakiekolwiek zaslony??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.