Amen bracie Jakubie!
A teraz kilka s³ów ode mnie:
CYTAT
Poza tym ju¿ w XIII wieku we W³oszech istnia³a foracja milicji która nosi³a ów Barbuty.
No jasne, i co, mo¿e nazywali siê 'barbuciarze'??? By³em na tym wiecu i a¿ we mnie wrza³o, jak s³ysza³em argumenty typu "a sk±d wiesz, ¿e nie by³o barbut ju¿ w XIII wieku?" albo "a sk±d wiesz, ¿e nie mia³y takiej formy, jak te pó¼ne, przecie¿ ikonografia nie przedstawia wszystkiego!". Niestety w RR zajmujemy siê odtwarzanie tego co BY£O i co jest PEWNE, a nie bawimy siê w domys³y typu: przecie¿ w ¶redniowieczu nie byli debilami, mogli wymy¶liæ i tak± formê he³mu, tylko ¿aden egzemplarz siê nie zachowa³. Uwielbiam takie teksty i uwielbiam je¼dziæ po ludziach je wypowiadaj±cych, ale powoli zaczyna mi siê to ju¿ nudziæ.
CYTAT
Je¿eli wyrzuc± z bitwy z barbutê, ale przymkn±³ oko na glany z owijk± to to chyba bedzie co¶ nie tak
Hehe, ale glany i takie inne mamy ju¿ za sob±, wiêc czas na kolejne banowanie. Mam nadziejê, ¿e za rok wywalimy kilka innych rzeczy. ¯e te¿ zapomnieli¶my na tym wiecu o he³mach z kratk±...na szczê¶cie mamy jeszcze jeden wiec na wiosnê i mo¿e uda siê zbanowaæ i ten mrok raz na zawsze (choæ wiem, ¿e to bêdzie graniczy³o z cudem, bo mamy w chor±gwii kilka takich he³mów, nie ka¿dy uwa¿a go za mroczny i mam obawy, ¿e teraz wszyscy, którzy mieli barbuty i salady wymieni± he³my na kratki...bo to przecie¿ takie fajne he³my, w których super widaæ i takie bezpieczne i w ikonografii pewnie te¿ gdzie¶ s±, skoro tylu ludzi je nosi i tylu producentów je wyrabia, no nie?). No i do tego dochodz± p³askie zas³ody do bascinetów - za 200 lat ludzie studiuj±cy ikonografiê z naszych czasów nazw± ten typ he³mu typowo "¶l±skim"...
CYTAT
Gdyby przyczepiaæ siê do wszystkich niehistorycznych elementów uzbrojenia to w bitwie pod Grunwaldem walczy³o by ze 100 osób. Chyba nie o to chodzi.
Ale¿ ja jestem jak najbardziej za! Ca³y czas d±¿ymy do uhistorycznienia imprezy. Powoli, powoli...byæ mo¿e w przysz³ym roku chor±giew Konrada Bia³ego nie bêdzie ju¿ liczna jak ostatnio, ale bêdziemy mieæ za sob± kolejny stopieñ uhistorycznienia, areszta, która do chor±gwii bêdzie mia³± zamiar do³±czyæ bêdzie ju¿ wiedzia³a co sobie robiæ, a czego nie.
CYTAT
Garnki by³y pod grunwaldem przeciez obecne, jsako che³my odziedziczone po przodkach u niezamorznych rycerzy.
Hehe...nigdy nie odnaleziono ¯ADNEGO garnka na Polach Grunwaldu, znaleziono jednak bardzo wiele egzemplarzy he³mów typu NIEGANEK. Jaki z tego wniosek? ¯e jest wysoce prawdopodobne, ¿e jednak garnków pod Grunwaldem nie by³o...po co siê bawiæ w historyjki typu "a ten he³m to da³ mi pradziadek, który u¿ywa³ go w XIII wieku", skoro mo¿na po prostu (prêdzej, czy pó¼niej) sprawiæ sobie he³m odpowiedni na dany okres??? Nigdy nie mog³em tego zrozumieæ...
CYTAT
ale ultrasowo¶æ w twoim wydaniu graniczy z absurdem.
To jeszcze jest softcore, zapewniam...
CYTAT
I PO CHOLERE OD RAZU SKAKAÆ SOBIE DO GARDE£?
Bo to fajna zabawa czasem :-)).
CYTAT
No co jest Panowie Rycerze z wami. Mam barbute - kupi³em, bo mi siê podoba³a. Chyba jak wiêkszo¶æ narzekam na brak kasy - i ciê¿ko mi bêdzie zakupiæ nowy he³m.
Nie jeste¶ sam. Ja zawsze kocha³em barbuty, nawet dwa razy mia³em jedn± na Grunwaldzie. Ale nawet, gdyby dowódca choragwii konrada Bia³ego pozowli³by na babruty, to i tak mój w³asny dowódca grupy nie pozwoli³by mi z tym jechaæ, a tym bardziej wyj¶æ do bitwy. I na tym powinno siê to zaczynaæ, to dowódcy bractw powinni dbaæ o historycznosæ swoich ludzi, a nie dowódca ca³ej chor±gwii! Te¿ nie mam nadmiaru kasy, ale do Grunwaldu jeszcze daleko, wiêc jest czas, ¿eby co¶ sprzedaæ, co¶ zrobiæ i kupiæ odpowiedni he³m.