ehhh... takich pare rzeczy na ktore obie strony (kazda zbyt zajeta swoimi arhumentami, aby sluchac cudzych... sorry, ale tak to sie czyta) pewnie nie zwrocily uwagi...
1 - jezeli podasz ze bedziesz miedzy 12 a 13, to chyba wskazuje to +- 12:30? Mozna wiec przyjac ze jesli datuje sie cos na XIV-XVw i widnieje obok tego dopisek c1400 - to chodzi mniej wiecej o druga polowe XiVw, i pierwsza XV? A jesli nie - to mozna tez przyjac rok 1301 jak i 1500? Nie chce udowadniac ze w 1301 r wystepowaly barbuty, a jedynie jak zenujacego poziomy siega ta dyskusja i Wasze niektore argumenty.
2 -
CYTAT
W jeziorach zazwyczaj stratygrafia jest nieuchwytna, albo (najczê¶ciej) jej w ogóle nie ma - ustalenie chronologii wzglêdnej metod± stratygraficzn± jest wiêc tez awykonalne
yyy... ze niby co prosze? No patrzcie, czlowiek sie cale zycie uczy... bo mi sie zawsze wydawalo ze przy odpowiednich warunkach w jeziorach stratygrafia jest wlasnie BARDZO wyrazna... Moglbym poprosic o zrodlo tej wiesci? ( to ostatnie pisze bez zlosliwosci, bo w sumie nie czuje sie znawca w tej dziedzinie)
3 -
CYTAT
Natomiast by³bym bardzo ostro¿ny je¶li chodzi o datowanie he³mu w oparciu o chronologiê elementów skórzanych. Z uwagi na ich szybkie zu¿ywanie siê mog³y byæ w czasie uzytkowania he³mu niejednokrotnie wymieniane a wiêc i coraz m³odsze od dzwonu.
To juz jest logika wyzego rzedu... jesli komus nie chce sie czytac powyzszego, streszcze rozumowanie tam zawarte:
elementy skorzane zuzywaja sie szybciej niz helm --> elementy skorzane sa mlodsze niz dzwon( pochodza z pozniejszego okresu) -->dzwon pochodzi z okresu pozniejszego niz elementy skorzane
( bo o ile dobrze zrozumialem - to mial byc argument przeciw datowaniu tamtego helmu na c1400)
4 - ja sobie - po paru miesiacach obcowania z frehowiczami - zdaje sprawe jak duze macie o sobie mniemanie. Nie sadzicie jednak, ze ludzie ktorzy datowali tamto znalezisko, ktorzy przedtem datowali wiele innych, ktorzy przed tym datowaniem kilka(nascie?) lat spedzili na nauce, ktorzy sa specjalistami uznanymi i doswiadczonymi (nie, nie wiem tego na pewno - watpie jednak zeby powazne muzeum powiezylo to zadanie grupce studentow) cos tam o tym wiedza? Na przyklad 5x wiecej niz Wy? Albo 10?
Ludzie, ja rozumie koniecznosc krytycznej oceny zrodel, ale bez przesady. Czy sadzicie ze tylko Was O Cudowni Uzytkownicy Boskiego FREH-cznej, bogowie namascili wiedza o tym, ze w XIX w( i nie tylko) powstawalo sporo podrobek?
I ze strony krytycznewj oceny zrodel popatrzcie tez na to tak: komu, jako osoba niedoswiadczona i nieznajaca Was ani Waszego wyksztalcenia/zawodu mam ufac? Wam, anonimowym uzytkownikom czy profesjonalistom, ktorzy zyja z badan nad takimi rzeczami, ktorzy maja czas, srodki, checi i mozliwosci te wszyskie watpliwosci sprawdzic?
5 - Umiejscowienie. Jestem w stanie zrozumiec, ze ktos wyjdzie na Grunwald w barbucie(prymitywniejszej niz ostateczny ksztalt i z kolczym kolzniezem - ale na Boga! Niech sie nie upiera Ze to normalne wsrod Polakow! Twierdzenie ze ten helm wystepowal sobie na naszych (w sumie Waszych, jestem z dolnego slaska, wiec moge haczyc i o Niemcy i Czechy :P) ziemiach... Troche tu przejaskrawie - ale m16 tez bylo pod grunwaldem. A jesli twierdzicie ze nie - to mi udowodnijcie =]
Biorac pod uwage niektore znaleziska ( kiedys widzialem jescze jedno cudo barbuto podobne - c1380, tez z jeziora - nie byla to moze barbuta jaka kojarzymy, bardziej lebka, ale skojarzenie nasuwalo sie samo) - mozna smialo stwierdzic ze helm ten, wychodzil poza Wlochy i bywa³ tu i tam w europie zachodniej... Chociaz bardziej jako ciekawostka. A ciekawostka, to dla mnie 3 barbuty u krzyzackich niewloskich gosci i moze 1 jakas owieczka wsrod Polakow (pamiatka z W³och) - a i to juz sporo. 2-3 barbuty w choragwi to juz nie ciekawostka, a zadki helm.
i jeszcze jedno (zboczenie moderatorskie :P): jest tu jakis mod? Pewnie niechcacy, ale prawie kazdy post Lukasza jest powtorzony. Troche dobrej woli i juz bedzie przejzysciej
aha, jeszcze jedno - barbuty lubie, sam sie nad nia zastanawiam - ale z zamyslem 'kalibracji' siebie na polowe XV w (czasy niestety juz nudnawe
). ten post ma po prostu pokazac jak dziwne rzeczy wypisujecie, by tylko przewazyc szale na swoja strone. Dyskusja dyskusja, a prawda i tak bedzie po naszej stronie? troche luzu, ten temat raczej niz zmieni spojrzenia na archeologie
Helm jest ciekawy, ale IMO jedna rzecz zasadniczo przewaza na jego niekorzysc... brzydki jest
A barbuty bardziej niz za widocznosc i wentylacje (ktore sa lepsze w kapalinie z podbrodkiem) chyba nie tylko ja - ale i pare innych osob - cenie za wyglad, nieporownywalny z muminkiem, czy psim pyskiem...