Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pierwszy ³uk - Jak dobraæ ³uk (naci±g, d³ugo¶æ...) ?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3
bodkin
zapoznaj sie z charakterystykami poszczegolnych lukow - wykres tak dla jasnosci , a dopiero potem szafuj slowami typu bzdura
jak sie z tym zapoznasz to mozemy podyskutowac
bodkin
co do plastikowych przezytkow
sa to tzw laminaty ,konkretnie wlokno szklane z drewnem
statystyka mowi , ze 90% lucznikow strzela z compound
pozostale 10% to tzw tradycjonalisci
przytlaczajaca wiekszosc tradycjonalistow uzywa roznego typow lukow z laminatow
marginalna ilosc sposrod tradycjonalistow uzywa lukow zrobionych z surowcow naturalnych
slowo przezytek nijak nie pasuje do tych liczb
Wotawa
Przepraszam, ale kolega na prawdê bzdury opowiada. T³umaczenia, ze z ³uków refleksyjnych nie strzela sie gorzej ni¿ z prostych, chyba nie potrzeba, bo kompletny nonsens tej tezy sam bije w oczy.

Statystyki proszê sobie wywiesiæ na ¶ciance i nadal sie do nich modliæ. I to szybko, bo gotowe sie zaraz zmieniæ.
A co do ³uków, to có¿, zdumiewajace, ¿e na forum "rekreacji historycznej" trzeba komukolwiek t³umaczyæ czemu "plastik" jest bez sensu, skoro w podobnych lub ni¿szych cenach mo¿na mieæ prawdziwe, historyczne drewno.

Wybranowski -³uk d³ugi HISTORYCZNY- 400 z³
Bartczak - ³uk d³ugi HISTORYCZNY- 200 z³

Bisok- ³uk d³ugi TWORZYWA SZTUCZNE -333,06- 340,99 z³.

To s± liczby które do mnie przemawiaj±. smile.gif
Poza historyczno¶ci± i jako¶ci±, które nadal s± dla wielu abstraktem chyba.

Przepraszam, oferty pozosta³ych "robi±cych w drewnie" nie znam i tylko dlatego o nich nie wspominam.

Bisok zaspa³. I w tej chwili hamuje rozwój, tak jak go kiedy¶ umo¿liwia³ i nakrêca³.
"Herbis" za to nieco sie poprawi³ z sajdakami do ³uków wschodnich. Niestety wszystko to XVIIw.
bodkin
sznowny kolego widze , ze lubisz mocne slowa
to forum czyta wielu ludzi i fajnie
radze abys mial to na uwadze zanim cos chlapniesz
to co ci sie rzuca w oczy niekoniecznie przeklada sie na liczby i pomiary
ale jak mowiisz wg ciebie liczby i statystyki na sciane sie nadaja

udowodnij mi , ze opowiadam bzdury
bardzo cie o to prosze
niech za slowiami ida czyny szanowny przedmowco
gadac potrafi kazdy
mam nadzieje , ze ty potrafisz tez cos wiecej

co do lukow refleksyjnych masz racje tylko w jednej kwestii
naprawde dobre sa te te zrobione z naturalnych materialow i przez uznanego majstra -moze wiesz dlaczego ?
na swiecie jest takich kilku zaledwie
nie wiem czy wiesz , ze turcy do strzelan tarczowych czyli do celu powszechnie uzywali dluzszych lukow niz te ktore uzywali w boju
ciekawe po co sie tak meczyli biedni idioci z jakimis dlugasami
skoro z ciebie taki tradycjonalista to prosze nie przywoluj tych jak to mowisz plastikow udajacych luki refleksyjne , bo zaczynasz przeczyc samemu sobie
Leander
icon_arrow.gif a mo¿e uzywali w æwiczeniach prostszych ³uków d³ugich, coby nie przeci±¿±æ dro¿szych refleksów? Bo taki d³ugi ³uk to mogli zawsze tanio sobie zrobiæ, ale jak jaki¶ pocz±tkuj±cy dosta³by Refleksyjnego i by go z³ama³ to musia³by sie potem wykosztowywaæ na dro¿szy i trudniejszy w wykonaniu ³uk refleksyjny? mo¿e tu w³a¶nie chodzi³o o ekonomiê... bigsmile2.gif
Wotawa
To nie jest offtopic, a ja siê o k³ótnie nie obra¿am smile.gif, bo piszemy w temacie i o konkretnych sprawach. A ze jest nieco emocjonalnie, to lepiej, bo wiêcej ludzi przeczyta i siê zastanowi nad tym.
Reasumuj±c:

³uki proste - drewniane tylko, bo cenowo s± w zasiegu rêki a nawet tañsze od niehistorycznych "bisoków".
Stad np. zakaz kupowania nowych "bisoków" w kilku ekipach. Kto ma stary - niech ma. Nie mo¿na przecie¿ ludziom ¿ycia utrudniaæ na si³ê.

³uki refleksyjne - dopuszczane tworzywa sztuczne, bez ró¿nicy czy jest to "bisok" czy "grozer", pod warunkiem historycznego wygl±du (pokrycie skór±, lub innym materia³em natuiralnym u¿ywanym do tego typu celów).
Ceny refleksów z materia³ów naturalnych zaczyaj± siê ok. 2000z³, wiec po prostu nie ma siê co wyg³upiaæ.
Ceny refleksów z w³ókna i laminatów charakteryzowanych na historyczne - od 350-555 "bisoki" i od 400 w górê "grozery".

Na koniec dodatm, ¿e kto próbuje innym wciskaæ kit, ¿e lepiej im siê powinno strzelaæ z ³uków prostych ni¿ z refleksyjnych, ten po prostu szkodzi pocz±tkuj±cym. St±d moja ostra reakcja. Bo oba typy ³uków egzystowa³y i by³y u¿ywane z du¿ym powodzeniem. Strzela³em i z jednych i drugich, obserowowa³em innych strzelaj±cych i wyniki organizowanych zawodów. I nawo³ujê do w³asnych poszukiwañ a nie opierania sie na schematycznych "Objawieniach".

£uk dobieramy do w³asnych preferencji, nie do czyich¶ wydumek. Ka¿dy z tych ³uków ma swoje charakterystyki, które jednym bardziej pasuj±, innym mniej. Strzelaæ nale¿y z tego z czego nam siê lepiej strzela.

Kto zamawia ³uk d³ugi albo krótki, prosty albo refleksyjny, powinien siê kierowaæ:
1. historyczno¶ci± i w³asnymi preferencjami.
2. odpowiedni± si³± naci±gu (kto bierze ³uk zbyt cie¿ki ten g³upi)
3. cen±

Wiêkszosæ strzela sposobem filmowo-sportowym. Mniej liczna grupa sportowym, wspó³czenym, nieliczni zupe³nie próbuj± sposobów historycznych. Do ostatniego sposobu "bisoki" siê nie nadaj±. Tak, sprawdzono to praktycznie i to wielokrotnie. Ceny - poda³em, mówi± same za siebie.
bodkin
ad leander
proponuje lekture ksiazki mustafy kani najlepiej w niemieckim tlumaczeniu joachima haina
khani pisze wyraznie o dluzszych i celniejszych od krotkich lukach uzywanych do strzelania tarczowego
instynkt jakis tam posiadam
strach tez nie jest mi obcy , ale czemu sie mam bac moderatora
klotni nie ma tylko polemika ktora byc moze doprowadzi do konkretnych wnioskow

ad wotawa
widzialem ludzi ktorzy mieli urazy mechaniczne spowodowane uprawianiem lucznictwa , do czesciowego kalectwa wlacznie
dlatego byl czas kiedy wzialem pod lupe niektore aspekty z tym tematem zwiazane
zgadzam sie , ze nowych adeptow trzeba chronic przed bledami ktore moga sie zle dla nich skonczyc
podtrzymuje to co napisalem luk dluzszy ma lepsza charakterystyke naciagu - bardziej liniowa
wspolczynnik K jest przewaznie ponizej 1
ma tez te wlasciwosc , ze nie twardnieje szybko
to powoduje mniejsze obciazenia ukladu miesnie / uklad kostny
lb sa znane ze swej stabilnosci
powie ci to nawet wytworca lukow zlozonych
Pawe³_czyli_ja
CYTAT("bodkin")
co do lukow refleksyjnych masz racje tylko w jednej kwestii
naprawde dobre sa te  te zrobione z naturalnych materialow i przez uznanego majstra  -moze wiesz dlaczego ?

Ja nie wiem, a bardzo chcia³bym siê dowiedzieæ - czy mo¿na prosiæ o rozwiniêcie tematu?
Co do majstra to rzecz oczywista,ale dlaczego dobre s± tylko z naturalnych materia³ów?
bodkin
te z materialow naturalnych maja bardzo liniowy naciag i nie twardnieja szybko
wynika to z tego , ze w takim luku podczas jego pracy wystepuja odksztalcenia plastyczne
do dzis nie udalo sie uzyskac predkosci 200 stop/sek w typowych hunterach- recurve przy naciagu 28 "
tylko w tzw olympic recurve udalo sie to uzyskac
natomiast w dobrze zrobionych lukach zlozonych te 200 fps przy naciagu 28 ' jest osiagane bez problemu
wada takich lukow jest przede wszystkim cena
poza tym trzeba sie umiec z nimi obchodzic odpowiednio aby nie stracily swych parametrow
jest wiele typow lukow zlozonych
chyba najlepszym jest luk turecki
genialna konstrukcja
wynik dlugiej ewolucji
Wotawa
Tylko, ¿e to co pisze bodkin ma znaczenie dla takiego strzelca jak np. Jurek Jackowski i to wtedy gdy strzela z ³uków na prawdê dobrych.

Praktyka wyglada tak, ¿e ³uki maj± wiele cech i "zakrêtas k±towy fi 76" nie ma w ¶ród nich a¿ takiego znaczenia. Przecietny strzelec nawe tego nie wyczuwa.
Co do urazów - dlatego w³a¶nie podkreslam kwestiê naci±gu ³uku. Bo to rzecz któr± kazdy mo¿e sprawdzic, nie wiedz±c nawet o istnieniu wspó³czynnika K (wielu dobrze strzelajacych nie wie). Bo poszczególne ³uki bardzo ró¿nia sie miedzy sob± i trzeba by by³o mieæ ca³e laboratorium by je odpowiednio porównaæ. A nie s±dzê by to by³o mo¿liwe dla poczatkuj±cego. Tym bardziej, ¿e nawet nie bardzo wiadomo czy ten wspó³czynnik "K' jest dla niego wogóle wa¿nym aspektem.

Co do "bisoków" - lepiej uczyæ sie "od razu" na drewnie, wtedy cz³owiek od poczatku wyrabia sobie wyczucie "w ko¶ciach". Bisok nie daje szans na nauczenie siê stzrelania historycznego. Tyle, ¿e faktycznie pierwszych kilka strzelañ lepiej jest przeprowadzic na jakim¶ filigranowym "apaczu" albo innym, dziecinnym ³uczku. Pozwala siê oswoiæ i prawid³owo u³o¿yæ cia³o. Ale tyko kilka, wiec raczej nie ma sensu go kupowaæ. smile.gif
bodkin
wierz mi , ze lucznik wyczuje czy wpakowal w ramiona luku 43 czy tez 60 j
po kilkudziesieciu strzalach to juz duza roznica
nie da sie tego niezauwazyc

moze bede mial niedlugo okazje wziasc pod lupke te jak mowisz naprawde dobre luki
mam nadzije , ze takie rzeczywiscie sie okaza
Sebastian Kuczyñski
Duzo macie koledzy racji w tym co piszecie.
Systematyzujac to co powiedziano.
1. Cena. Jezeli slaby luk = pi*oko lepszy lepiej wziac lepszy bo tamten szybko sie znudzi i pojdzie w kat.
2. Naciag . Nie zaczynac od zbyt mocnych i zbyt slabych lukow. 20 lbs jest moze i dobre na poczatek ale szybko sie znudzi ( bo ilez mozna strzelac lobem ) i trzeba bedzie kupic mocniejszy. 60 lbs to naprawde kobyla i ciezko ja utrzymac w rekach.A nawet jak sie utrzyma to rece drza szybciej, nie wybacza bledow , sa problemy z celnoscia no i strzaly lamia sie jak zapalki. Nie mylic 60 lbs. z bloczkowych z klasyka. To ze ktos naciagnie bloczka nie znaczy ze naciagnie klasyka. Optymalne wydaje sie 40-45 lbs. Idealny do cwiczen, strzelania na piechote ,z konia i jak tam badz.Wystarczajaco mocny do strzelanaia na dlasze odleglosci.
3.Konstrukcja.Longbow czy refleks ? Wszystko zalezy od tego jak sie strzela i co sie chce udawac. Z longbowa sie strzela stylem srodziemnomorskim a z refleksow wypadaloby stzrelac tak jak robiono na wschodzie czyli z kciuka.Kupowanie slabego longbowa aby nauczysc sie techniki i potem przesiadanie sie na refleksa jest bez sensu bo te techniki nie maja nic wspolnego poza tym ze sie luk w lapie trzyma.Strzelanie z refleksow w sposob srodziemnomorski nie jest poprawne i czesto niemozliwe ze wzgledu na ich male rozmiary i wiekszy kat jaki tworzy cieciwa przy naciagnieciu.Sciska palce ktore wrecz trzeba wyszarpywac z cieciwy i strzaly lataja jak chca.
Najlepiej zastanowic sie co sie chce postrzelac z kilku roznych u znajomych.
Ja osobiscie polecam refleksy i bynajmniej nie Bisoka ale Grozera.Jedyna porzadna alternatywa na naszym rynku za akceptowalna cene w releksach.Sporo ludzi po przygodzie z longbowem konczy na refleksach.
Co do longbowow nie wypowiem sie kto robi lepsze bo nie uzywam.
bodkin
tak to chyba trafiles w sedno
najwazniejsze nie przesadzac z naciagiem
jezeli ktos chce wylacznie rekreacji to warto dodac jeszcze recurve
zdecydowanie najprzyjemniejszy w strzelaniu luk
Wotawa
Próbowa³em na to zwróciæ uwagê parê postów temu. mad.gif

Strzelanie z refleksów na sposób ¶ródziemnomorski mo¿e byæ ca³kiem poprawne historycznie. Nie mo¿na sie upieraæ, ¿e tak ich nigdy nie naci±gano. Z tego typu ³uków strzelanow w bardzo wielu miejscach i kulturach. Jest wystarczajaco du¿o przedstawieñ z ewidentnie "¶ródziemnomorskim" u³o¿eniem rêki przy refleksie (np. Ba³kany i dla przyk³adu zachodni portal katedry w Trogir), by siê nie upieraæ przy sztywnych podzia³ach. Jest spore prawdopodobieñstwo, ¿e wiele z tych przedstawieñ odzwierciedla prawdziw± obserwacjê.

Mechanika refleksów nie przeszkadza naci±gowi trójpalcowemu. Choæ uwaga o ma³ych ³ukach jest ca³kiem ciekawa i chyba s³uszna. Jednak musia³by to byæ na prawdê ma³y ³uk.
Nie spotka³em sie jednak z tym problemem jako¶ dotkliwie namacalnie. £uki refleksyjne mia³y bardzo, bardzo ró¿ne d³ugo¶ci. od ok. 1m bardzo pó¼nych ³uków tureckich, przez d³u¿sze ok. 130-140cm a¿ po 2m. Te najkrótsze s± bardzo pó¼ne i ju¿ z regu³y nie ¶redniowieczne.

Oczywi¶cie strzelanie z zekiera jest bardziej "klasyczne" i ciekawsze.
Pozwala te¿ na zmagazynowanie pewnej ilo¶ci strza³ w rêce strzelaj±cej do przyspieszenia kolejnych strza³ów.

Jednak np. próbê ³uku bez strza³y, nawet kultury "genetycznie" u¿ywajace zekiera robi± trójpalcowym, ¶ródziemnomorskim naci±giem. Bez strza³y kciukiem jest du¿o trudniej.
bodkin
szybkosc oddawania strzalow z zekierem powiadasz moze byc lepsza
moze i tak
ale pewien gosc w latach 20- tych ubieglego wieku przecwiczyl ten temat
udalo mu sie wystrzelic 9 strzal zanim pierwsza dotknela ziemi
chwyt srodziemnomorski
niezly wyczyn co ?
Wotawa
Lepiej siê trzyma zapasowe strza³y, bo w rêce strzelaj±cej. To u³atwia. Tylko tyle. Ale nie rozwiazuje na pewno wszystkich problemów.
To jedna z cech.
Sebastian Kuczyñski
Nie twierdze ze nie mozna tak.Jednak strzelanie stylem srodziemnomorskim w moim przypadku skutkuje nizsza celnoscia.Jezeli preferuje sie stzrelanie instynktowne naprawde celnosc poprawie sie jezeli strzela sie z kciuka.
Poza tym refleksy wielkie to rzadkosc i wiekszosc z nich byla mala.Jest to swego typu uklon tworcow w strone dzisiejszych odbiorcow ktorzy sa wieksi zdecydowanie od przodkow.Z takiego np turka w wykonaniu Grozera ciezko strzelac srodziemnomorsko bo krociotki jest.Ale co kto lubi.
Ja zachecam.Sprobowalem i wiem ze to jest to.
Aubrey
Mam zamiar zamowic luk u Jaroslawa Jankowskiego, chcialem aby byl to klasyczny longbow, niestety nie stac mnie na luk z cisu i bede musial zadowolic sie jesionem. Przekroj D (czyli klasyczyny longbow) nie jest podobno dobry na dluzsza mete przy zastosowaniu tego rodzaju drewna (skraca jego zywotnosc). Zamiast tego Jaroslaw Jankowski proponuje wykonanie dlugiego luku plaskiego. Mam pytnie co sadzicie o takim rozwiazaniu? Bede wdzieczny za wszystkie informacje i rady.
Adsumus
Witam!!!

Wed³ug mnie je¶li chcesz d³u¿ej cieszyæ sie strzelaniem to jest to dobry wybór, ostatnio zauwa¿y³em ¿e szczególnie "modny" i ceniony sta³ siê ³uk deflekso-refleksyjny(oczywi¶cie produkcji Jankowskiego).

Pozdrawiam
Leander
czy kto¶ móg³by mi to przet³umaczyæ?
CYTAT
total length: 52"
length between siyahs: 45"
length strung: 45"
draw weight: 15-90#
max. draw length: 32"
brace height: 6"

icon_arrow.gif 1"=ile cm ?
icon_arrow.gif czy "total length" to ca³kowita d³ugo¶æ ³uku "od gryfu do gryfu" czy te¿ d³ugo¶æ ciêciwy za³o¿onej na ³uk ?
icon_arrow.gif co to jest "strung" ?
icon_arrow.gif ile to jest w kilogramach 15-90# ?
Wasilko
no wiec:
1" = 2,54 cm
total length to dlugosc po grzbiecie luku
length strung to po prostu dlugosc luku z zalozona cieciwa
15-90# = 6,75-40,5 kg
Leander
no to jeszcze:

icon_arrow.gif length between siyahs: 45"
icon_arrow.gif brace height: 6"

a max. draw length: 32" to maxymalny naci±g w calach? 32*2,54=81,28 cm

swoj± drog± naci±g od 7 do 40 kg to niez³y rozrzut shocked.gif
wolf's shade
CYTAT(Leander)
no to jeszcze:

length between siyahs: 45"
brace height: 6"

a max. draw length: 32" to maxymalny naci±g w calach? 32*2,54=81,28 cm

swoj± drog± naci±g od 7 do 40 kg to niez³y rozrzut

Siyah to róg, wiêc jest to odleg³o¶æ miêdzy rogami;
Co do naci±gu to masz racjê;
Ten naci±g to tylko mo¿liwo¶æ, masz sobie poprostu wybraæ z tego przedzia³u;
Odno¶nie brace height to w³a¶nie nie jestem pewien co to takiego my¶lê, ¿ mo¿e d³ugo¶æ majdanu...

Po informacjach widzê, ¿e pytasz siê o Old Scythian Grozera. Có¿ mogê powiedzieæ... tracker.gif Je¶li siê zastanawiasz nad kupnem tego ³uku, to siê nie zastanawiaj tylko zamawiaj. Wykonanie jest poprostu perfekcyjne. Nie spodziewa³em, a¿ tak dobrego produktu. £uki Bisoka siê nie umywaj± w najmniejszym stopniu.
Poprostu miód... respekt.gif respekt.gif respekt.gif
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
Odno¶nie brace height to w³a¶nie nie jestem pewien co to takiego

Jest to odleg³o¶æ miêdzy majdanem a ciêciw±.
wolf's shade
CYTAT(Pawe³_czyli_ja)
Jest to odleg³o¶æ miêdzy majdanem a ciêciw±.

W pierwszym momencie te¿ tak pomy¶la³em, ale mam ten ³uk i poprostu wymiar trochê mi siê nie zgadza³, bo ta odleg³o¶æ wynosi tak mniej wiêcej 6,5'', a znowu wysoko¶æ majdanu ma równo 6''. St±d moja pomy³ka, ale wdziêczny jestem za zwrócenie uwagi - czego¶ siê nauczy³em.
Cerverius
Witam

Chcia³bym kupiæ ³uk najlepiej jaki¶ w stylu "diany" Bisokowej
Czy mo¿ecie mi pomóc i ewentualnie daæ namiary na kogo¶ kto sprzredaje ³uki
Wasilko
bisokowa Diane sprzedaje Bisok bigsmile2.gif www.lukbis.pl
albo Golden Arrow www.goldenarrow.com.pl
Tadeusz
Jak jednak siê z p. Bisokiem skontaktowaæ? Na stronie £ukbisu napisane jest, i¿ zamówieñ drog± internetow± nie przyjmuje siê. Wielokrotnie próbowa³em dzwoniæ, w ró¿nych porach, ale nikt nie odbiera. Ostatnio napisa³em w tej sprawie maila, ale jak na razie pozosta³ bez odpowiedzi...

I jeszcze pytanie do Wotawy: Skoro znasz polecanych przez siebie producentów ³uków prostych, to czy móg³by¶ powiedzieæ mi, czym ró¿ni siê ów za 200 z³ od tego za 400? Dwie¶cie z³otych za drewniany ³uk to, zdaje mi siê, bardzo niewiele, dlatego chcia³bym wiedzieæ, czego mo¿na siê po takim produkcie spodziewaæ?
akedo
Informacja dla Tadeusza
Kolego z panami Bisokami faktycznie trudno siê skontaktowaæ, mo¿esz nagraæ siê na sekretarkê lub wy¶lij fax. Odpowied¼ na maila dostaniesz chocia¿ z pewnym opó¼nieniem. Wiem to z w³asnego do¶wiadczenia.
Willem
Witam zastanawialem sie od dluzszego czasu jak tu zmierzyc naciag luku niewiem dunno.gif ...
ale wyczytalem ze luki sa podzielone na wage naciogu wiec gdybym podniusl 18 kilo to czybym mogl strzelac z takiego luku cos mi sie wydaje ze nie a wiec jak inaczej zmierzyc naciag luku ...
kolo moje masto jest polozone obok Opola wiec dojerzdzam czasami do tamtejszego bractwa mialem nadzieje ze tam bede mogl naciagnac jakis luk niestey gdy ja tam bylem dowiedzialem sie ze tydzien temu wybili szybe tongue.gif a wiec mieli zabronione strzelanie zluku poradzcie cos bo nie wiem jk kupie za mocny luk to bede sie skupial na tym aby go naciagnac a nie zeby wycelowac a jak kupie zslaby luk to zamiast strzala leciec do przodu bedzie leciala lukiem niebede z tego zadowolony jakies propozycje ?? Sory za zamule bum.gif
Willem
Witam zastanawialem sie od dluzszego czasu jak tu zmierzyc naciag luku niewiem dunno.gif ...
ale wyczytalem ze luki sa podzielone na wage naciogu wiec gdybym podniusl 18 kilo to czybym mogl strzelac z takiego luku cos mi sie wydaje ze nie a wiec jak inaczej zmierzyc naciag luku ...
kolo moje masto jest polozone obok Opola wiec dojerzdzam czasami do tamtejszego bractwa mialem nadzieje ze tam bede mogl naciagnac jakis luk niestey gdy ja tam bylem dowiedzialem sie ze tydzien temu wybili szybe tongue.gif a wiec mieli zabronione strzelanie zluku poradzcie cos bo nie wiem jk kupie za mocny luk to bede sie skupial na tym aby go naciagnac a nie zeby wycelowac a jak kupie zslaby luk to zamiast strzala leciec do przodu bedzie leciala lukiem niebede z tego zadowolony jakies propozycje ?? Sory za zamule bum.gif
Willem
o kurcze to bylo nie planowane icon_redface.gif
Adsumus
Witam!!!

Musisz jeszcze wzi±æ pod uwagê, ¿e w trakcie treningu "podnosisz" te 18kg ok100 razy, wed³ug mnie nic siê nie stanie jak kupisz za lekki ³uk gdy¿ nauczysz siê techniki, a si³a potem przyjdzie sama.

POzdrawiam
IndyanaMax
Mozna tez zrobic tak:
Wiadro (takie duze, z 20l) powies na sznurku(o grubosci cieciwy) za uszy, podnos(chwytem takim jak cieciwe) i dolewaj coraz wiecej wody. Dobierzesz sobie optymalny naciag. Nie wiem czy to dobry pomysl, ale jest. szczerba.gif

Indy
Wotawa
CYTAT
I jeszcze pytanie do Wotawy: Skoro znasz polecanych przez siebie producentów ³uków prostych, to czy móg³by¶ powiedzieæ mi, czym ró¿ni siê ów za 200 z³ od tego za 400? Dwie¶cie z³otych za drewniany ³uk to, zdaje mi siê, bardzo niewiele, dlatego chcia³bym wiedzieæ, czego mo¿na siê po takim produkcie spodziewaæ?

Wspó³czynnik "k" jest jest nieco bardziej coma pierwiastek ni¿ wzglêdna pochodna macierzy po iksach w odniesieniu do niewiadomej pozornej razy sta³a kosmiczna przez przyspieszenie ziemskie do kwadratu. icon_wink.gif

Zobaczymy jak bêdzie wygl±daæ nowa partia ³uków. Znane mi stare ca³y czas pracuj± i nie zauwa¿y³em by co¶ straci³y, czy który¶ siê z³ama³ (jedyny jaki sie z³ama³ ostatnio to laminat). Za ma³o widzia³em "wybranowskich" by je porównaæ dok³adnie w odpowiadaj±ych sobie naci±gach z "bartczakami". Jak dla mnie - te pierwsze bardziej sprawne. Te drugie za¶ by³y z ró¿nych gatunków drewna i niskich naci±gów, trudno porównywaæ w detalach.
Smaug
Witam serdecznie,

ja mam takze pytan kilka, takich systematyzujacych, gdyz sam przymierzam sie do luku:
smile.gif
1. Jak to jest z dobieraniem luku? Czy luk kupiony przez internet moze okazac sie po prostu niewypalem?Jakiejs postury nadzwyczajnej (w ktorakolwiek ze stron) nie jestem, wiec czy w takim razie dobor osobisty jest konieczny? Nie mam za bardzo jak pojawic sie u producentow, wiec pozostaje mi tylko internet. Wiem, ze w Krakowie jest Galeria Rycerska, bywalem juz tam, ale nie znam sie na tyle na lukach, zeby zorientowac sie czy to co kupuje jest dobrym sprzetem, czy raczej takim na sciane. Inna sprawa sa wysokie ceny w Galerii bigsmile2.gif . Wolalbym zaufac opini dobrych wytworcow.

2. Naciag. Zdaje sie sprawe ze dla poczatkujacego to max. 20kg, ale gdzies wyczytalem ze drewniane luki (a taki planuje) maja raczej wieksze niz mniejsze naciagi. Jak tez wyglada uniwersalnosc naciagu, czy luki roznych producentow, teoretycznie o takim samym naciagu, rzeczywiscie maja taka sama sile naciagu?

3. Jak to w koncu jest z Bisokami, jak dokladnie wygladaja materialy z ktorych sa te luki? Jakie sa proporcje materialow?

4. Luk to nie wszystko, wazne sa tez strzaly: gdzie w takim razie sie zaopatrzyc tak zeby bylo dobrze, i zarazem zeby nie musiec zastawiac domu? Galeria Rycerska pod tym wzgledem nie jest rozwiazaniem bigsmile2.gif

5. Czy znani, i polecani tutaj wytworcy wysylala swoje wyroby poczta? Bo z tego co patrzylem to np. u Bisoka na stronie jest informacja ze nie wysylala. Na list jeszcze nie dostalem odpowiedzi. Akurat luki od Bisoka mnie nie intersuja, ale czy przypadkiem inni nie dzialaja podobnie?

6. Czy sile naciagu mozna jakos zmieniac dlugoscia cieciwy? Jesli luk bylby za twardy to czy lekkie wydluzenie cieciwy moze pomoc? I vice versa?

Bylbym naprawde piekielnie wdzieczny za odpowiedzi smile.gif
pozdrawiam serdecznie:)
Daniel Bochra
witam
jezeli przymierzasz sie dopiero do kupna swojego pierwszego luku, to najlepiej popros o rade kogos doswiadczonego
jezeli chodzi o pkt 1
odradzam kupowanie sprzetu bez wczesniejszego przetestowania
kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi w pkt 2
pkt 3 o technnologi Bisokow mozesz poczytac troche na Ich stronie, albo zadzwonic do Nich
pkt 4 strzaly najwazniejsze! kup najlepsze na jakie Cie stac, niekoniecznie drewniane na poczatek
pkt 6 mozna, ale w niewielkim stopniu: generalnie musisz polegac na brace heigh podanym przez producenta
pozdrawiam i zycze powodzenie
Daniel
Smaug
CYTAT(Daniel Bochra)

Chodzi mi o to czy jesli zamowie luk o sile naciagu np. 50kg u dwoch roznych producentow, to czy ona oba beda mialy taka sile naciagu rzeczywiscie(obiektywnie)? Jest jakas granica bledu? Bo gdzies przeczytalem ze jakies luki sa mieksze od innych, mimo ze maja ta sama sile naciagu, jak to jest?

A co do strzal, to co to znaczy najlepsze jakie sa? smile.gif bo najdrozsze nie zawsze znaczy najlepsze, po czym poznac dobra strzale smile.gif
Smaug
CYTAT(Daniel Bochra)

Chodzi mi o to czy jesli zamowie luk o sile naciagu np. 50kg u dwoch roznych producentow, to czy ona oba beda mialy taka sile naciagu rzeczywiscie(obiektywnie)? Jest jakas granica bledu? Bo gdzies przeczytalem ze jakies luki sa mieksze od innych, mimo ze maja ta sama sile naciagu, jak to jest?

CYTAT
kup najlepsze na jakie Cie stac

A co do strzal, to co to znaczy najlepsze jakie sa? smile.gif bo najdrozsze nie zawsze znaczy najlepsze, po czym poznac dobra strzale smile.gif

CYTAT
odradzam kupowanie sprzetu bez wczesniejszego przetestowania

no tak, ale jak nie maja zadnej praktyki poznam ze luk jest dobry lub nie smile.gif nie lepiej zdac sie na renome jakiegos polecanego producenta ?
Daniel Bochra
witam
odnosnie pkt 2: teoretycznie zamawiajac luk o sile naciagu np 50 funtow mozesz sie spodziewac za otrzymasz
luk w przedziale 45-55 funtow i to jest dopuszczalna granica bledu
dobry producent nie powinien wychodzic daleko poza ten przedzial (minus plus 5#)
jezeli chodzi o parametry lukow (ktory naciaga sie latwiej, a ktory twardnieje przy danym naciagu) to jest to temat rzeka i wiele by tu pisac
odnosnie strzal: ja sie upieram, ze nawet kiepski luk mozna z czasem opanowac, pod warunkiem, ze strzaly beda dobrze do owego luku dobrane
piszac kup najlepsze na jakie Cie stac chodzilo mi o to, abys postaral sie zaopatrzec sie w taki ktore maja w miame ciasna tolerancje "spine" np. 45-50#; ja postaralbym sie jeszcze o to aby wagowo nie wychodzily poza
przedzial +/- 10 grain (1 grain = 0.0648 grama) ale gramatura nie jest az tak wazna zwlaszcza, kiedy nie masz jeszcze dobrze opanowanej techniki i strzelasz glownie z niewielkich dystansow
jeszcze jedna uwaga odnosnie strzal: nie wybieraj za lekkich, co najmniej 12 grain na 1#, co dalo by strzale o wadze okolo 600 grain przy luku o naciagu 50#
co do kupowania luku bez wczesniejszego przetestowanie to zansz moje zdanie, naprawde postaraj sie o pomoc kogos, kto juz strzela, najlepiej ze sprzetu podobnego do tego, jaki chcesz kupic
moze znajdziesz jakiegos trenera, nie tylko doradzilby jakie sprzet kupic, ale pomoglby Ci rowniez przy stawianiu pierwszych krokow (analogia do kupowania auta: nie chcesz zeby Ci kit wcisneli popros o pomoc znajomego mechanika lub kierowce z dlugim starzem)
pozdrawiam
Daniel
Smaug
I tutaj pojawiaja sie dwa problemy: nie mam bardzo duzo czasu na szukanie kogos kto mi pomoze, bo po prostu niedlugo matura, a do tego mam teraz kilka innych czasochlonnych rzeczy na karku smile.gif a ze nie mam nikogo do pomocy to pozostaje mi moj zdrowy rozsadek smile.gif

Co do strzal, to po prostu bede kupowac takie same, jakos nie wyobrazam sobie siebie wazacego strzaly bigsmile2.gif poza tym cos w tym rachunku jest nie tak: 600 grain to 600 * 0,0648 = ok. 36 gramow tylko towazy chyba sam grot, chyba ze ja nie mam poczucia wagi smile.gif

jeszcze jedno pytanie: po co podawana jest czasami dolna granica naciagu luku (12-24kg)? Gorna to oczywiste (wiecej naciagnac sie nie da, albo sie popsuje luk bigsmile2.gif ), ale czy dolna ma jakies znaczene? Czy ja naciagne luk na 2, 4, czy 12 kg?

w kazdym razie dziekuje za odpowiedzi smile.gif
pozdrawiam
Frodo
Witam!
Wydaje mi siê, ¿e nie ma czego¶ takiego jak dolna granica naci±gu ³uku. Oczywi¶cie mo¿na go l¿ej naci±gn±æ ale to raczej nie ma sensu. Je¶li ten pomys³ wywodzi siê z lektury strony pana Bisoka to w nawiasach przy danym modelu ³uku jest przedzia³ si³y naci±gów w jakich mo¿na kupiæ dany ³uk, np. Krym - tatar 12 kg, albo krym - tatar 17, 20, itp.

Pozdrawiam
Decados
Witajcie

Mam zamiar kupiæ sobie mój pierwszy ³uk. Chcia³bym aby by³ to ³uk tradycyjny. Przegl±da³em ofertê ³uków Bisoka, jednak nie mam na ten tematy zbyt wielkiej wiedzy i nie wiem który by mi pasowa³.Mam 166 cm wzrostu.
Czy orientujecie siê czy w trójmie¶cie jest jaki¶ sklep w którym mo¿na kupiæ ³uk??

Z góry dziêkuje.
Yhm
aaaa nie kupuj ³uku w ¿adnym sklepie w trójmie¶cie!!! w sklepie mysliwskim we wrzeszu s± bardzo drogie a w sklepie "rowerowym" w centrum gdañska s± ³uki prosto ze z³otej strza³y i bardziej sie op³aca zamówiæ bezpo¶rednio ze strony. Poza tym je¿eli zale¿y ci na ³uku tradycyjnym nie kupuj bisoka, wybierz raczej mykietyszyna (mamy w bractwie jego ³uk, a oprócz tego posiadamy bisoki i naprawdê czuæ róznice w celno¶ci miêdzy innymi). Jak na pocz±tek nie kupuj za mocnego ³uku maksyalnie 20kg bo nie bêdziesz go w stanie naci±gn±æ (ja mia³am k³opoty nawet z 16kg)
Milten
CYTAT
aaaa nie kupuj ³uku w ¿adnym sklepie w trójmie¶cie!!!

¦wiêta prawda. No chyba ¿e masz jakie¶ 100z³ do wyrzucenia w b³oto.
W ka¿dym razie znacznie lepiej i taniej mo¿na kupiæ ze z³otej strza³y lub od konkretnego producenta.
Natomiast je¶li chodzi o ³uki Miekietyszyna i Bisoka to raczej polecam to drugie.
Mo¿e nie jest to ³uk tradycyjny ale przynajmniej z daleka próbuj imitowaæ ³uk drewniny natomiast drógi wymieniny prze zemni producent nie przynosi mi na my¶l nic konkretnego.
Pozatym ¶miem s±dziæ ¿e bisoki s± celniejsze.
No chyba ¿e kto¶ chce cos bardziej historycznego to polecam ³uki Jankowskiego.
Ale to juz jest prawdziwy ³uk drewniany trzeba o niego dbaæ, uwa¿aæ, konserwowaæ i jest dro¿szy od takiego bisoka.
Zupe³nie inaczej wygl±da sytuacja z ³ukami "nieprostymi" (ee niep³askimi)
Czyli przede wszystkim refleksy.
Ale to ju¿ bisok ze swoimi "meblami giêtymi" nie pomo¿e :P
I jest problem.
No mo¿e Grozery ale to ju¿ jest droga zabawka...
Decados
Ostatnio Bisok nie sprzedaje ³uków przez internet, tylko trzeba do niego jechaæ. Co jest trochê uci±¿liwe smile.gif
Mówi±c ³uk tradycyjny mam na my¶li taki który tylko wygl±da jak tradycyjny. Na ³uk drewniany jest jeszcze u mnie za wcze¶nie.
Zastanawia³em siê czy nie zamówiæ ³uku z galerii rycerskiej. Wiêcej sklepów nie znalaz³em. Mam na my¶li ³uk Angielski prosty. Nie wiem jednak jak± ma si³ê naci±gu. Na jakiej zasadzie dobiera siê d³ugo¶æ ³uku??
Wasilko
CYTAT
No chyba ¿e kto¶ chce cos bardziej historycznego to polecam ³uki Jankowskiego.
Ale to juz jest prawdziwy ³uk drewniany

z tego co wiem to juz nieaktualne. Jankowski przestal produkowac historyczne drewniane luki face4.gif . Teraz bawi sie tylko w drewniane laminaty, wlokno i tego typu sprawy. Niestety jest mniej o jednego producenta historycznych lukow w Polsce... Pozostaja np. Popek albo Bartczak (i chwala im, ze chca to robic)
Adsumus
Witam!!!

Oj, oj nie zgadzam siê z Yhm, mam Bisoka, mia³em Mykietyszyna i nie wyczu³em ró¿nicy w celno¶ci...celno¶æ bardziej zale¿y od ³ucznika i strza³ jakich u¿ywa a nie od ³uku, ramiona ³uku od Mykietyszyna po paru tygodniach zaczê³y "schodziæ" do ¶rodka, nie wytzrymuje zbyt intensywnych treningów, a mój bisoczek trzyma ju¿ prawie rok i nic mu siê z³ego nie dzieje..

Pozdrawiam
Trollsky
lepiej na poczatek zaopatrzyc sie w luk o naciagu wiekszym niz mniejszym. ja na pierwszy luk wziolem 44 funty i po miesiacu zamienilem go na 51, postrzelalem rok a teraz strzelam z 71 funtowego ( to moj 6 luk od dnia gdy zaczalem strzelac) . z drugiej strony nie przesadac z tym naciagiem bo na poczatku gdy w krew wejda zle nawyki to potem trudno jest sie ich pozbyc. trzeba trafic w swoj zloty srodek
Galol1990
Cze¶æ smile.gif Ja chcê kupiæ sobie ³uk ale nie wiem jak angsad.gif mam 160cm wzrostu i mieszcze siê miêdzy X a XI wieku.Czy mo¿ecie mi pomóc ?? Jestem cz³owieczkiem raczej ¶redniej si³y . Proszê dajcie mi link do stronki z ³ukami na sprzeda¿ ( chcê by ³uk pasowa³ na X i XI wiek ³ucznik polski smile.gif )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.