Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ka³kan
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2, 3
AdamS
Tomku a mozesz zeskanowac ten kawalek Muzealnictwa i podeslac ?
Ptack
któren to ten Rydz?

mo¿e w geszeft by pu¶ci³ ka³kan albo nowy uczyni³ za szekle?
Tomasz Rejf
Ptackoo a nie lepiej zrobic samemu??
Jak bêde mia³ troche czasu to zeskanuje i pode¶le.
Ptack
ok, ale zk±d materia³y wytrzasnê na to? Mata jakie¶ pomys³y?
Vislav
Witaj Ptack

By³ pomys³ na poprzedniej stronie ratan (Piotr Czy¿)

pozdrowienia
Piotr Czy¿
Podpowiadam dalej, nici niekoniecznie jedwab.
W ¿ygulskim, opisy ka³kanów pod zdiêciami, informacja o niciach bawe³nianych, z których wykonywane by³y tarcze.
W³odzimierz
Ju¿ co¶ uplot³e¶ Piotrze?
A jka mys³icie wiklina nada³a by sie na ka³kan?????
Piotr Czy¿
Owszem . Lecz robota bardzo ¿mudna.
po ok. 20 godzinach,( brak czasu, zajmujê siê ty dorywczo, a raczej hobbistycznie) zdo³a³em skleciæ okr±g o promieniu 15 centymetrów. Brak informacii technicznych zmusi³ mnie do pracy metod± prób i b³êdów.
Jedynym sensownym rozwi±zaniem szycia jest przeplatanie tzw ósemk±, ¶cieg obok ¶ciegu, oczywi¶cie ig³±.
Problemem jest przytrzymywanie prêtów. Przyda³y by siê jakie¶ chwytaki, bo palce odmawiaj± pos³uszeñstwa po ok pó³ godzinie pracy.
Co do wikliny.Nie uk³ada siê na sucho, a namoczona mo¿e przebarwiaæ nici je¶li uzywane sa jasne do wyplatania wzorów. Podobno nasi wschodni s±siedzi wyplataj± surowe tarcze ( bez oplotu) z wikliny. osobi¶cie nie widzia³em.
zastanawia minie jednak sposób mocowania pretów w ich wyrobach.Niby jak? pod spodem jaki¶ stela¿?
Krzysztof
macie tu kilka fotekt1-t3 to tarcza z ratanu, a ostatnie zdj±tko to prêty figowe z oplotem + widaæ mocowanie prêtów

Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
oops za du¿y rozmiar jak na jeden post:) czwarte zdjatko tutaj tongue.gif

+ to co wy nazywacie ka³kanem to jest macie tu racje tak¿e ka³kan ale "ka³kan" oznaczenie ka¿dego rodzaju tarczy i trzebaby dodawaæ jeszcze jaki ka³kan mamy na my¶li
s³owo ka³kan oznacza po prostu tarcze:
KALKAN turkish ---> English: SHIELD, TURBOT, AEGIS, BUCKLER, MANTLET, SPLASHER
tak jak kilij oznacza szable w ogólnosci
Piotr Czy¿
Dzieki za zamieszczenie zdiêæ.Chodzi mi o ka³kan wyrobu ormian lwowskich.
Prety w nim zwiniête s± w formê ¶limaka.Tak wiêc tarcza ratanowa, wyplatana jest w inny sposób.
tak przynajmniej mi siê wydaje.
Spotka³em tak¿e zdiêcie ka³kanu, (ka³kana, moze ktos wie jaka jest forma poprawna?)
pokrytego materia³em, i wysadzanego kamieniami szlachetnymi, lecz to chyba forma reprezentacyjna.
Piotr Czy¿
Pro¶ba do Krzysztofa.
Czy mo¿esz wrzuciæ zdiêcie ca³ej tarczy latexvii, z prawej i lewej strony?
Krzysztof
mogie, ale to pó¼na tarcza
W³odzimierz
jak bardzo pozna ? Jak datowana?
Krzysztof
izraelski sklep antykwaryczny wydatowa³ ja na to co pisze pod obrazkami czyli "late XVII century" z moich opracowañ wiem ze takei tarcze wystepowa³y w okresie od XVI do XIX wieku na tereniach etiopii, persji, afganistany i turcji a wiêc w strefie "muzu³manskeij techniki wojennej", wiêc jest to tarcza do¶æ uniwersalna.
Piotr Czy¿
Krzysztofie, masz mo¿e dostep do czasopisma Muzealnictwo Wojskowe?
z tarczy któr± zamie¶ci³e¶ mozna ju¿ troszkê wywnioskowaæ na temat budowy.
Nie wiem czy ka³kan u¿ywany w polsce mia³ podobn± budowê .
Niestety brak materia³ów porównawczych.
Abrat
Artyku³u ¯ygulskiego dotycz±cego ka³kanu niestety nie polecam angsad.gif s± tam b³êdy, niestety.
Natomiast polecam Artyku³ Norberta Kopczyñskiego na temat Rekonstrukcji ka³kanu, oraz artyku³ Zbyszka J na temat rekonstrukcji umba.
Oba artyku³y jeden po drugim w Muzealnictwie Wojskowym, rok 2005, w artykule Norberta dok³adnie opisany sposób wykonania ka³kanu, Kto widzia³ ten ka³kan to wie, ¿e warto.

A przysz³ym tygodniu wrzucê na forum skany artyku³u (bo ju¿ wiem kto ma moje ksera bum.gif) , chyba, ¿e kto¶ to zrobi wcze¶niej.

pozdrawiam
Abrat
Piotr Czy¿
by³oby super, bo jak do tej pory rekonstrukcjê wykonujê metod± prób i b³êdów.
Abrat
Witam
mam skan obiecanego artyku³u na temat rekonstrukcji ka³kanu/a (ja to siê powinno odmieniaæ ?) ale to jest plik zip 3,5 Mb, czy kto¶ to mo¿e wrzuciæ na swoj± stronêsmile.gif do pobrania?

Abrat
AdamS
ja moge wrzucic ... podeslij mi
Piotr Czy¿
Od d³u¿szego czasu poszukiwa³em informacji w temacie - "uszycie" ka³kanu/a.
Dyskusja trwa³a do¶c d³ugo.
Rozwi±zanie okaza³o siê prostsze ni¿ przypuszcza³em.
Zadzwoni³em do Muzeum Wojska Polskiego.
Po krótkiej , bardzo sympatycznej rozmowie, od Pani która tam pracuje, uzyska³em zapewnienie ¿e wy¶le poczta kserokopie interesuj±cych mnie artyku³ów, pomimo ¿e Muzealnictwo Wojskowe jest wydawnictwem które nie jest sprzedawane.
Za po¶rednictwem tego forum chcê podziêkowaæ za uprzejmo¶æ pracowników Muzeum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
AdamS
juz wrzucilem na net : http://83.238.108.22/ryc/kalkan.zip
Abrat dzieks smile.gif
Piotr Czy¿
Po zapoznaniu siê z artyku³em nasuwa siê pytanie:
z jakiego derenia by³y wykonywane ka³kany bojowe?
W polsce wystêpuj± dwa gatunki, bia³y i zwyczajny (jadalny).
Poszukujê artyku³u p.¯ygulskiego o budowie ( Rekonstrukcji) ka³kanu.
Abrat
CYTAT
Poszukujê artyku³u p.¯ygulskiego o budowie ( Rekonstrukcji) ka³kanu.

znów widzê zaczynasz nudziæ bigsmile2.gif przecie¿ w poprzednim swoim po¶cie odpowiedzia³e¶ sam sobie jak siê dociera do publikacji, oprócz tego s± biblioteki maj±ce mo¿liwo¶æ tzw. wypo¿yczania miêdzybibliotecznego.

Chodzi o dereñ jadalny (w³a¶ciwy) Sorbus mas.

pozdrawiam
Abrat
Piotr Czy¿
Do Abrata.
Skoro twierdzisz ¿e "znów zaczynam nudiæ" to proszê o usuniêcie mnie z tego forum.
My¶la³em ¿e osoby tu zarejestrowane chc± s³u¿yæ pomoc± nowym uczestnikom.
Pytaj±c uczestników staram siê dog³êbnie przestudiowaæ temat którym siê zajmujê, a nie poieraæ siê na jednym artykule. je¶li uwa¿asz ¿e jest to "nudzenie" to jak wspomnia³em wy¿ej.
SAMUEL77
hej
a wymiary ka³kanów ktos by poda³ ?
¶rednicê ca³ej tarczy, jej g³êboko¶c i grubo¶c prêtów
Kali
Sciagnij sobie artykul, ktory wrzucil AdamS tam wszystko to jest (z wyjatkiem "glebokosci").
Robert_M
Powitania!

Gwoli formalno¶ci:
Dereñ jadalny (w³a¶ciwy) to Cornus Mas

W mojej okolicy, niestety, dereñ wystêpuje tylko jako ro¶linka ogrodowa, ozdobna. Ro¶linka bo ich wymiary s± bardzo mizerne (znalaz³em tylko 3 stanowiska). Ma kto¶ mo¿e dostêp do prêtów "ka³kanowych" - 10 mm?

Pozdrowienia
Robert

I jeszcze:

http://www.tuerkenbeute.de/sam/sam_rus/

Mo¿na tutaj ogl±dn±æ sobie ka³kan ze wszystkich stron.
(Tak¿e i inne ciekawe rzeczy)

Robert
Kali
Witam, mi sie udalo dorwac prety z derenia jadalnego w miejscowym ogrodzie botanicznym. Wiecej mi sie nie uda powycinac niestety, ale moze jest cos takiego u Ciebie.
Robert_M
No có¿! Najbli¿szy ogród botaniczny jest oko³o 100 km ode mnie. Obawiam siê, bêdê mia³ z tym duuu¿y problem.

Natomiast znalaz³em kontakt z firm± sprzedaj±c± rattan. Sprzedaj± go oni za ok. 40 PLN/ kg. W kilogram wchodzi oko³o 20 m prêtów rattanowych 10mm (prêty od 2 do 5 m d³ugo¶ci). Co o tym s±dzicie?
Kali
No skoro z rattanu tez sa zachowane kalkany to chyba sie nadaje. Dodatkowo masz juz przygotowane irowne kawalki a nie krzywe badyle jak ja smile.gif
mirek knight
ka³kan piotra jest zaje......sty powoli sie uzbrajamy w nie i niezle to wy³azi smile.gif
juz nied³ugo bedzie mozna zobaczec bojowe jak zarówno paradne:)

p.s Abrat ty tez nudzisz wiec cicho siedz
bo nie pomagasz a tylko przeszkadzasz.

pozdrowionka dla ludzi co pomogli smile.gif
SAMUEL77
CYTAT(mirek knight @ 23:24 30.01.2007) *
ka³kan piotra jest zaje......sty powoli sie uzbrajamy w nie i niezle to wy³azi smile.gif
juz nied³ugo bedzie mozna zobaczec bojowe jak zarówno paradne:)

Mirek przyjacielu, fotki bys podes³a³ a nie smaka na pusto robisz
Kali
Moj w kzadym razie wyglada tak. Prety dereniowe, oplot z nici lnianej (5-tki). Stalowe elementy z blachy 1,5mm.
Nie bardzo wiem jeszcze jak te imaczewplesc zeby bylo dobrze. Mam pare fotek z muzeum ale to wplatal ktos na sztuke.
SAMUEL77
CYTAT(Kali @ 10:47 31.03.2007) [snapback]185279[/snapback]
Moj w kzadym razie wyglada tak. Prety dereniowe, oplot z nici lnianej (5-tki). Stalowe elementy z blachy 1,5mm.
Nie bardzo wiem jeszcze jak te imaczewplesc zeby bylo dobrze. Mam pare fotek z muzeum ale to wplatal ktos na sztuke.

No, no, no
¶liczny
ile posz³o ci nici, mo¿esz podac w przybli¿eniu?
ile metrów prêtów?
ile czasu zajê³a ci robota?
pozdrawiam
Kali
Robilem go wieczorami od pocztku pazdziernika, skonczylem szyc jakos luty/marzec. Szylem wieczorami po 2-3h. Nici poszlo mi 4-5 szpulek takich 10-ciogramowych. Pretow poszlo sporo, nie wiem dokladnie, mialem spora strate materialu bo ten deren nie zawsze gial sie tak jak powinien, albo trzaskal za bardzo.
Piotr Czy¿
Witam.
Ca³kiem ca³kiem.
Imacze mocujesz na rozetach od ich wewnêtrznej strony.
Robisz z drutu kó³ko, nastêpnie od wewnêtrznej strony metalowa podk³adka, z zewn±trz rozeta, drut zakuwasz na rozetce.
Od wewn±trz dodatkowe wiêksze kó³ko, przez które przewlekasz sznur.
Patrz za³±cznik.

Na kosz bojowego posz³o ok 2000 m nici bawe³nianej grubo¶ci oko³o 8 mm.
Na paradny 5500 m jedwabnej 1 mm.
Ciê¿ko okre¶liæ ilo¶æ prêtów, oko³o 20 przy d³ugo¶ci 1,5 m- bojowy.Grubo¶æ prêtów 8mm.
Paradnego nie zliczê, prêty 0.5 cmm
Zdiêæ nie zamieszczam poniewa¿ bawiê siê z wykonaniem metalowych elementów. Dzi¶ skoñczy³em grawerkê umba do paradnego, jeszcze rozety. Strasznie ¿mudna praca.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿

PS. sory nie zwróci³em uwagi na trzecie zdiêcie, kó³ka jak widzê masz zamocowane. Jak odnajdê zdiêcie ty³u to Ci pode¶lê, mo¿e co¶ z niego wydedukujesz.
P.
Kali
No wlasnie o wiazanie chodzi, jak nic nie znajde to jakos intuicyjnie poplacze i tyle.
Piotr Czy¿
Czy próbowa³e¶ odszyfrowaæ przeplot sznura z muzeum tureckiego?
Stronkê poda³ Robert M, jest w tym temacie.
U mnie niestety nie wy¶wietlaj± siê zdjêcia, brak pewnie jakiego¶ programu.
Jest tam mo¿liwo¶æ obejrzenia ka³kanów z wszystkich stron.
A swoj± drog± je¶li stronka u Ciebie dzia³a poprawnie to móg³by¶ wrzuciæ te zdjêcia
lub przes³aæ na PW.
Ja mam jedno zdjêcie ty³u ka³kanu, (skan), niestety nie na kompie.
Jest tam pokazany zaplot, ale czy on jest w³a¶ciwy? Tego jeszcze nie wiem.
A swoj± drog± ,podobno zaplot by³ tak skonstruowany ¿e przeniesienie ka³kanu z pleców w d³oñ odbywa³o siê jednym p³ynnym ruchem.
Ciekawe czy jest to mo¿liwe.
Piotr Czy¿
Kali
Chodzi mi ta stronka. Na jednym z kalkanow jest oplot (zalacznik), ale podobnie jak na kalkanie z muzeum w Krakowie jest "na sztuke".
Kali
Chodzi mi ta stronka. Na jednym z kalkanow jest oplot (zalacznik), ale podobnie jak na kalkanie z muzeum w Krakowie jest "na sztuke".
oj kurcze 2 razy mi sie wyslalo.
Piotr Czy¿
Na stronie Pepsona znalaz³em co¶ takiego.za³ nr 1
Znalaz³em w swoich zbiorach rycinkê, za³±czam rysunek, poniewa¿ nie mam innej mo¿liwo¶ci. za³ pilk

Wg mojej oceny drugie rozwi±zanie daje spore mo¿liwo¶ci przerzucania ka³kanu "do rêki"
Na czarno zaznaczy³em metalowe elementy, a na zielono wêz³y na sznurze.
Trzeba by wypróbowaæ praktyczne zastosowanie.
Przypuszczam ¿e dodatkowy kawa³ek na sznurze no¶nym s³u¿y³ do podpinania ka³kanu do pasa.
Uzyska³o by siê pozycjê zakrywaj±c± plecy tak± jak na zdjêciach.
za³±czony rysunek jest odwrócony o 180 stopni
Piotr Czy¿
Mateusz z Sieradza
Przepraszam za lekk± zabawê w archeologa ale czy kto¶ móg³by jeszcze raz wrzuciæ artyku³ o ka³kanie z muzealnictwa wojskowego ?
Micha³ Jerzy Wo³odyjowski
Ja te¿ poproszê o wersjê elektroniczn± Muzealnictwa Wojskowego lub chêtniê sobie skserujê je¶li kto¶ posiada na terenie Warszawy lub Siedlec. Choæ najlepiej gdyby kto¶ umie¶ci³ na forum!
Wachmistrz
Czo³em.
Cicho tu.
My w³a¶nie dzisiaj zaczêli¶my robotê.
Umba i rozety ju¿ s±- od Krzysztofa Le¿añskiego. ¦wietne rzeczy robi i fajny z niego go¶æ- ¿aden ¿ydowina (-;. Ka³kany bêd± z witek wierzbowych. Trzeba je wystrugaæ aby doprowadziæ do równych grubo¶ci zarówno na poszczególnych prêtach jak i miêdzy nimi. Potem zamiaruje na mokro przymocowaæ je spiralnie, ¶cis³o (tak jak ma wygl±daæ ka³kan) gwo¼dzikami do szerokiej p³yty drewnianej czy to wiórowej i pozostawiæ do wyschniêcia. Oplot (gruba dratwa) to cztery razy na prêcie i przeskok na kolejny w przeciwnym kierunku- czyli jak by³o od spodu to na kolejnym od wierzchu. My¶lê ¿e bêdzie dobrze. ¯eby prêty le¿a³y ³adnie wzglêdem siebie- ¿eby nie wy³azi³ jeden nad drugi np. zawsze mo¿na wyprofilowaæ m³otkiem na jakiej¶ odpowiedniej miednicy w trakcie splatania. (-: Co Wy na to?
Harcownik
Witam,

kilka rad praktyka: zrób lepiej prawid³o, zaoszczêdzi Ci to zbêdnej pracy. Próbowa³em robiæ bez i pomimo równych rattanowych prêtów nie by³em zadowolony z efektu. Trzeba tylko uwa¿aæ na to, ¿e ka³kany o ró¿nej ¶rednicy umba potrzebuj± ró¿nych prawide³. Inaczej zamiast ³adnej tarczy, wyjdzie Ci ³adna pleciona miska. devil.gif Dziwi mnie te¿ materia³ z jakiego chcesz robiæ tarczê. Skoro ju¿ zamierzasz ¶cinaæ i poddawaæ obróbce wierzbowe witki to czy nie lepiej by³oby od razu znale¶æ dereñ? Robota podobna, a satysfakcja gwarantowana. bigsmile2.gif

¯yczê cierpliwo¶ci...
Wachmistrz
A z czego by takie prawid³o? Uwaga co do wierzby to chodzi o twardo¶æ i trwa³o¶æ materia³u? Zamiarujê te witki po wyschniêciu zaimpregnowaæ preparatem penetruj±co-wi±¿±co utwardzaj±cym (mo¿e niehistorycznie ale kto wie czym oni wtedy tam mogli mazaæ a poza tym kto mi wyw±cha albo i wyli¿e czym pomalowa³em w ¶rodku?) (-: Po spleceniu my¶lê od wierzchu polecieæ medium olejno-¿ywicznym (olej lniany i ¿ywica damarowa) a potem wosk. He, he. Wszystko naturalne. Mo¿e tak byæ?
Harcownik
Prawid³o mam z desek. Dziêki niemu witki uk³adaj± siê równo podczas szycia.
My¶lê, ¿e niepotrzebnie tyle kombinujesz. Zarówno dereñ jak i rattan pod wp³ywem wody staj± siê bardzo plastyczne, po wyschniêciu twardniej±, a do tego s± w pe³ni potwierdzonymi surowcami do produkcji ka³kanu. Je¶li mnie pamiêæ nie myli to by³a te¿ gdzie¶ wzmianka o wiklinie. Niestety o nas±czonych chemi± wierzbowych witkach ¼ród³a nie wspominaj±... devil.gif Skoro ju¿ zadajesz sobie tyle trudu ¿eby szyæ ka³kan to proponujê u¿yæ do tego potwierdzonych ¼ród³owo elementów. Bêdziesz mia³ tyle samo roboty, a efekt o wiele lepszy no i do tego ta satysfakcja... bigsmile2.gif

Chyba ¿e chcesz mieæ na plecach wyrób ka³kanopodobny. Wtedy wystarczy na kawa³ku odpowiednio ukszta³towanej podstawy nakleiæ wilkolem u³o¿ony spiralnie kolorowy sznurek... Ot robota na dwa dni. diabel.gif
Wachmistrz
O wiklinie wspomina obok ratanu Rydz na stronie Towarzystwa Jazdy Dawnej. Zrobi³ ¶wietn± tarcze moim zdaniem. Pisa³em ¿e mam zamiar u¿yæ naturalnych ¶rodków a nie chemiê. (-:
hajdamak
Wykona³em kilka ka³kanów wg wskazówek Piotra Rydzewskiego ze strony"TJD" Robiê z rattanu 8 - 9 mm. Ka¿dy kolejny wychodzi lepiej. Przy pewnej wprawie prawid³a nie s± konieczne, choæ 3 pierwsze robi³em na prawidle. Prêty 5 mm s± bardziej pracoch³onne a efekt koñcowy ? .... kwestia gustu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.