Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ka³kan
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2, 3
Wachmistrz
Witam!

W³a¶nie skoñczy³em komponowaæ swój ka³kan. Stwierdzi³em ¿e nie bêdê sam tka³ bo nie bêdê zadowolony. Postanowi³em skorzystaæ z us³ug do¶wiadczonego tkacza. Blachy te¿ zamawia³em. Potem z³o¿y³em wszystko do kupy i oto efekt:

szlagier8
Witam, czy móg³by kto¶ podes³aæ mi artyku³ odnosz±cy siê do rekonstrukcji ka³kanu.
Bêdê zobowi±zany.
Pozdrawiam
£ukasz-K
Witam
Ja dzi¶ skoñczy³em
blachy i oplot te¿ zamawia³em

Maciej Jedliñski
Gratulacje bardzo ³adne

A jak wyplataæ ka³kan sprawd¼ na www.pancerni.com
Kyllore
te blachy, to jam , nie chwal±c sie sprawi³ smile.gif
Ursus
Piêkny. Ile zajê³o Ci zrobienie tego?
Boguslaw
Co¶ temat widzê umar³ ¶mierci± naturaln±..Mój brat wykonuje wierne repliki ka³kanów-jako jedyny w Polsce.Wzory - Muzeum Wojska Polskiego W-wa,Poznañ,Leeds UK.U¿ywa tylko i wy³±cznie takich samych materia³ów.
taunus
a jakie¶ fotki? namiary? ceny?
Boguslaw
CYTAT(taunus @ 21:06 10.11.2010) *
a jakie¶ fotki? namiary? ceny?

na pw.-nie chce robic reklamy
Parufka
To wyslij i do mnie.
£ukasz-K
i ja sê w takim razie do³±czam do pro¶by o namiary, fotki, kontakt itp
Ursus
Te¿ bym prosi³ o pw z zdjêciami.
Micha³ Jerzy Wo³odyjowski
Ja tak¿e poproszê o namiary, co za ile oraz fotki. Z góry dziêkujê!
Teyrnon
http://wiklinowydom.pl/index.php?products=...mp;prod_id=1269 Czy orientujecie siê Panowie czy taki rattan nadaje siê na ka³kan? dunno.gif Czy kto¶ próbowa³ wyplataæ nici± jedwabn± a nie dratw±?
Kyllore
Ja te¿ mam smile.gif Kosz od Wojtka Kasaka.
Teyrnon
CYTAT(Kyllore @ 16:04 07.09.2011) *

Piêkny... te czerwone zdobienia to koral? Na podstawie jakiego¶ zabytku? Ile wa¿y ca³o¶æ i jak± ma ¶rednicê? smile.gif
Kyllore
CYTAT(Teyrnon @ 16:17 07.09.2011) *
CYTAT(Kyllore @ 16:04 07.09.2011) *

Piêkny... te czerwone zdobienia to koral? Na podstawie jakiego¶ zabytku? Ile wa¿y ca³o¶æ i jak± ma ¶rednicê? smile.gif

Koral. ¶rednica 53 cm. jeszcze nie wa¿y³em.
Boguslaw
Tutaj jest link ze zdjêciami ka³kanów, jak kogo interesuje to proszê sobie obejrzeæ:

http://s327.photobucket.com/albums/k473/boguslaw_bucket/
San-chen-co
Witam,
Dos³ownie wczoraj pojawi³ siê kolejny tekst na stronach www.lucznictwokonne.pl i dotyczy w³a¶nie u¿ycia ka³kana, g³ównie z konia.
Dok³adnie tu:
http://www.lucznictwokonne.pl/traktat/rozd...dak/kalkan.html

A autorem jest nieoceniony w tych kwestiach Micha³ "Chod¿a Bej" Choczaj, ;)
brat Bule
¦wietnie napisany artyku³ z dokumentacj± fotograficzn± oraz ³atwo¶ci± pióra. Aby w reko bylo wiêcej takich "badañ" i wniosków. Sk³adam gratulacje autorowi.
Ozdrawiam Baru³a
Rados³aw Sikora
CYTAT(San-chen-co @ 07:15 12.04.2012) *
Witam,
Dos³ownie wczoraj pojawi³ siê kolejny tekst na stronach www.lucznictwokonne.pl i dotyczy w³a¶nie u¿ycia ka³kana, g³ównie z konia.
Dok³adnie tu:
http://www.lucznictwokonne.pl/traktat/rozd...dak/kalkan.html

A autorem jest nieoceniony w tych kwestiach Micha³ "Chod¿a Bej" Choczaj, ;)

¦wietny artyku³. Po jego przeczytaniu zastanawia mnie tylko, dlaczego Altomonte na swoim szkicu wnêtrza ka³kana (szkic z ok. 1684r.) nie wyrysowa³ tego najd³u¿szego paska do przewieszania przez szyjê. Reszta wydaje siê byæ zupe³nie klasyczna - jak w tym artykule opisano.Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Tak sobie patrzê na obraz "Bitwa pod Wiedniem" Altomonte i ¿aden z "Turków" os³aniaj±cy siê ka³kanem, nie ma tego sznura na szyjê (przyk³ad ni¿ej). Czy¿by tureckie ka³kany ró¿ni³y siê pod tym wzglêdem od polskich? Czy¿by ten ka³kan ze szkicu by³ turecki, a nie polski?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
KresPas
znalaz³em w³asnie na eBayu ofertê sprzeda¿y oryginalnego 16-18wiecznego ka³kana ... oprócz linka
oferta z ebaya
podsy³am fotki, gdy¿ po wygasniêciu oferty mog± zniknaæ , a to wed³ug mnie rarytas ;) i mo¿e siê przydaæ naszym rekonstruktorom ;) pozdrawiam... aaa i witam ;)

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.