Witam Was
Mam zaszczyt zaprosiæ Was na najwiêksz± imprezê po¶wiêcon± sportowym walkom rycerskim w tym kraju.
Impreza bêdzie siê odbywaæ w Warszawie na Fortach Bema w terminie 22-23.06.2013
Po zesz³orocznym sukcesie w organizacji BN 2012 w tym roku postanowili¶my sami zorganizowaæ Mistrzostwa Polski w systemie otwartym poniewa¿ mamy zamiar zaprosiæ liczne dru¿yny z Europy.
Gospodarzem imprezy jest Burmistrz Bemowa Dzielnicy m. st. Warszawy
Patronat honorowy objê³o PSWR i to na zasadach PSWR odbywaæ siê bêd± walki w trzech dyscyplinach pieszych.
Impreza tak jak w zesz³ym roku jest imprez± biletowan± i masow±.
I tak jak w zesz³ym roku je¶li jeste¶ rekonstruktorem i przyjedziesz do obozu aby siê z nami bawiæ nie bêdziesz musia³ p³aciæ za bilety.
Wiêcej szczegó³ów wkrótce
AAAALE ZAJEBISTY POMYS£!!
BAJA !! Jestê tam
Arturze pytanie jest nastêpuj±ce czy ka¿dy mo¿e wzi±æ udzia³ w walkach czy jak ? Jakie ekipy mog³yby siê pot³uc
jak juz zg³asza³em odpowiednim orgom, przyjedziemy z kramiszczem w go¶cinê
)
piêknie ¿e sie uda³o, gratuluje
Igrzyska Ognia i Stali to Otwarte Mistrzostwa Polski w Ekstremalnych Walkach Rycerskich.
Jest to projekt po¶wiêcony nowej dyscyplinie sportu która ³±czy w sobie widowiskowo¶æ i dynamikê dzisiejszych sportów walki z tradycj±, honorem i piêknem ¶redniowiecznych turniejów rycerskich.
Igrzyska te oparte s± o cztery dyscypliny - trzy dyscypliny piesze i jedn± konn±.
Walki indywidualne, punktowane – gdzie licz± siê czyste szybkie trafienia zadane przeciwnikowi w trakcie 90 sekundowej rundy.
Droga do mistrzowskiego tytu³u nie jest ³atwa. Bitwy odbywaj± siê w (najbardziej popularnych) kategoriach „piêæ na piêæ” i „dwadzie¶cia jeden na dwadzie¶cia jeden”. Ostatnia, najliczniejsza kategoria, nosi nazwê „królewskiej”. Ka¿da kategoria jest tak pomy¶lana, by zawodnicy mogli jak najlepiej zaprezentowaæ swe umiejêtno¶ci.
Walki bohurtowe to walki, których celem jest obalenie przeciwnika. W walce „piêæ na piêæ” liczy siê szybko¶æ, decyzyjno¶æ oraz ogl±d pola walki. To bardzo mêcz±ca dyscyplina, przeznaczona dla najlepszych, najbardziej do¶wiadczonych zawodników. Walka „dwadzie¶cia jeden na dwadzie¶cia jeden” to gra taktyczna, w której b³±d jakiegokolwiek fragmentu linii czêsto koñczy siê klêsk± ca³ej dru¿yny. Ta walka najbardziej przypomina ¶redniowieczn± bitwê, a rycerze, mimo ¿e znajduj± siê w samym ¶rodku bitewnej kurzawy, musz± doskonale siê orientowaæ, co siê dzieje wokó³ nich.
Ostatni± choæ bardzo oczekiwan± dyscyplin± s± konne walki kopijników czyli jousty.
Jest to dyscyplina gdzie rycerze naje¿d¿aj± na siebie konno i z pe³nym impetem krusz± kopie o zbroje swojego adwersarza. Wygrywa ten kto celnie i skuteczniej skruszy kopie o przeciwnika.
Regu³y zawodów IOS stanowi±, ¿e dozwolone s± niemal wszystkie rodzaje ciosów i technik walki, z wy³±czeniem tych najbardziej niebezpiecznych, które mog³yby spowodowaæ gro¼ne urazy. Walki maj± charakter full contact (pe³nokontaktowy). Uczestnicy musz± byæ wyposa¿eni w kompletny rynsztunek bojowy. Aby zwyciê¿yæ, nale¿y przestrzegaæ regu³, mieæ wysokiej klasy rynsztunek, dobre przygotowanie fizyczne oraz zgran± dru¿ynê.
Widzom nieraz wydaje siê, ¿e wielu wojowników nie wstanie po walce o w³asnych si³ach. Wielkie jest ich zdziwienie, gdy walcz±cy po zakoñczeniu starcia spokojnie wracaj± na swoje pozycje, pomimo otrzymania strasznych ciosów np. broni± drzewcow±. Dzieje siê tak tylko dziêki doskona³ej jako¶ci zbroi. Bez niej prawie ka¿dy cios koñczy³by siê kalectwem lub nawet ¶mierci±.
Miejsce Igrzysk
Igrzyska Ognia i Stali 2013 odbêdzie siê na terenie warszawskich Fortów Bema. To niezwyk³a lokalizacja, idealna do tego celu: niezabudowany, „dziki” teren, bardzo blisko sto³ecznego centrum. Fort Bema, a w³a¶ciwie Fort P (Parysów – nazwa pochodzi³a od po³o¿onej wówczas niedaleko wsi) powsta³ w II po³owie XIX wieku (1886-1890), jako czê¶æ wewnêtrznego pier¶cienia fortów twierdzy Warszawa. Nazwê Forty Bema przyjêto w 1921 roku. W czasie II wojny ¶wiatowej mie¶ci³y siê tutaj niemieckie magazyny wojskowe, a po wojnie fort zajê³o polskie wojsko. W latach 80. ubieg³ego wieku fortem zarz±dza³ klub sportowy Legia. Teraz historyczny ten obiekt bêdzie ¶wiadkiem zmagañ wojowników przyby³ych z ca³ego ¶wiata.
CYTAT(Roar @ 21:50 10.02.2013)
Arturze pytanie jest nastêpuj±ce czy ka¿dy mo¿e wzi±æ udzia³ w walkach czy jak ? Jakie ekipy mog³yby siê pot³uc
Nied³ugo ruszy strona gdzie grupy bêd± mog³y siê zg³aszaæ. Dobór grup bêdzie na podstawie decyzji organizatorów w porozumieniu z PSWR.
Do walk indywidualnych bêdziemy zapraszaæ zawodników wed³ug krajowego rankingu.
Artur , trochê nie zrozumia³em.
Czyli:
1. Joust
2. 21&21
3. 5&5
I walki indywidualne punktowane ?
Jakie ? Miecz d³ugi , czy tarcza i jedynka ?
Czy mo¿e i to i to ?
Co z 2&2 ?
pozdrawiam
Witaj
Indywidualne miecz tarcza.
Niestety Józefie jeszcze mamy za ma³o zawodników aby robiæ oddzielne dyscypliny na miecz d³ugi, wystarczy Twój grunwaldzki turniej.
2vs2 nie przewidujemy w tym roku.
I s³usznie nie ma co siê rozdrabniaæ na niesamowit± ilo¶æ konkurencji, najlepiej zrobiæ kilka za to z rozmachem - dobr± opraw±, dobrymi zawodnikami, dobrymi sêdziami i dobrymi nagrodami
CYTAT(Robert Szatecki @ 11:25 11.02.2013)
I s³usznie nie ma co siê rozdrabniaæ na niesamowit± ilo¶æ konkurencji, najlepiej zrobiæ kilka za to z rozmachem - dobr± opraw±, dobrymi zawodnikami, dobrymi sêdziami i dobrymi nagrodami
Tak w³a¶nie zamierzamy
Robert do Ciebie i do trzech pozosta³ych g³ównych szkó³ walki w Polsce ju¿ wysy³amy zaproszenia oficjalne
Mam nadziejê, ¿e WAM bêdzie w ca³o¶ci
Jeszcze jedno pytanie.
22 - 23 czerwca to sobota i niedziela.
Dotyczy rekonstruktorów , którzy chcieli by poobozowaæ i popatrzeæ.
Czy bêdzie mo¿na przyje¿d¿aæ od pi±tku , a wyjechaæ w poniedzia³ek?
pozdrawiam
Józefie, i oczywi¶cie wszyscy zainteresowani:
w pi±tek bêdzie mo¿na przyje¿d¿aæ na pewno i siê rozstawiaæ namiotowo, wszelki niezbêdne rzeczy ku temu bêd± ju¿ na miejscu.
w sobotê czas na dotarcie skoñczy siê o 8.30 - 9.00.
co do zostawania do poniedzia³ku, jeszcze zobaczymy.
Ale zapraszamy jak najbardziej
Solo
CYTAT(Artur Brzychcy @ 12:07 11.02.2013)
Mam nadziejê, ¿e WAM bêdzie w ca³o¶ci
Te¿ mam tak± nadziejê. Na pewno bêdê motywowa³ ludzi do tego:)
Excalibur stawi siê najmocniejszym sk³adem
jeszcze pozostaje kwestia rzemie¶lników chc±cych pokazaæ swój towar
co z nimi ?
a my zarzucimy klasykiem
jakie nagrody w poszczególnych konkurencjach?
oczywi¶cie pewnie siê stawimy i chyba jako jedyni wystawimy w³asn± ( bez po¿yczek ) dru¿ynê do 21
Gacek mo¿e zapodaj temat to siê 21- nkê zmontuje przy pomocy DNOOstpreussen team-u :D
Alo.
Na szybko, czyli jeszcze przez chwilê bez szczegó³ów
1. Rzemie¶lnicy - jak ods³oni siê strona, to na niej bêdzie opcja zg³±szania siê do Mi¶ka Gintera, On, jak i rok temu, bêdzie ogarnia³ rzemie¶lników i kramiarzy.
2. Nagrody - zgodnie z wytycznymi PSWR. Dok³±dn± pulê og³osimy najdalej za dwa tygodnie
Pozdrawiam,
Solo
ps. opcje zbiórek do 21 baaaaardzo mnie ciesz±
Bêdzie ¶wietna impreza!
Codziennie co¶ nowego, czyli strona IOS na Facebooku
http://www.facebook.com/IgrzyskaOgniaIStali
CYTAT(Mighty Gacek @ 23:06 11.02.2013)
Excalibur stawi siê najmocniejszym sk³adem
Panie Przemys³awie..czy mo¿na siê wprosiæ z rumpi±...lub zulem
?
Tomis³aw herbu Grzyma³a
Witam. Kiedy mo¿na spodziewaæ siê formularzy zg³oszeniowych dla rzemie¶lników ?
Witajcie
W przeci±gu miesi±ca rusz± wszystkie strony www, ta z formularzami te¿
Kolejne przymiarki do plakatu...
Jak Wam siê podoba?
W³a¶nie gl±dam 4 seriê "Spartacusa" - plakat w³a¶nie skojarzy³ mi siê z arenowymi klimatami gladiatorów...w tym przypadku zakutych w XIV-XV wieczne blachy ;)
Bardzo fajny plakat
Wed³ug mnie plakat za ciemny i brak szczegó³ów.
CYTAT(Erhog @ 21:05 14.04.2013)
Wed³ug mnie plakat za ciemny i brak szczegó³ów.
zgadzam siê z przedmówc±, niestety jak na plakat reklamuj±cy Igrzyska Ognia i Stali zbyt ponury. Zabrak³o w nim tytu³owego ognia ju¿ nie mówi±c o tych dwóch powalonych biedakach.
Mam nadziejê, ¿e nie obrazi³am zwolenników i autora
Tak jak pisa³em to s± przymiarki oficjalny plakat pojawi siê w maju.
A my wypytujemy Was o opiniê st±d te¿ nie ma mowy o obra¿aniu siê
Proszê Pañstwa ruszy³a ju¿ strona tylko dla rekonstruktorów, zawodników i rzemie¶lników.
Strona dla widzów i dziennikarzy powinna ruszyæ za dwa tygodnie.
Zapraszamy do zapisów. Czasu nie ma za du¿o
http://www.historicalevents.pl/
Jest jaka¶ dru¿yna, która chêtnie przyjmie jednego zawodnika? :D
Og³aszam zaci±g do 21 Pomezankowej pod dowódctwem Gacka oraz ew 5 tek które wejd± do sk³adów Excalibura 2 i mo¿e 3. Zg³oszenia do mnie a ja potem je pozbieram i wy¶le Gacowi.
Ps. Warunkiem jest 100 % przekonanie ¿e siê chce walczyæ oraz wcze¶niejsze uczestnictwo w tego rodzaju potyczkach... nikogo jednak nie mam zamiaru sktre¶laæ bo przyjmiemy ka¿dego chêtnego potem jednak d-ca bêdzie weryfikowa³ i podejmowa³ ostateczn± decyzjê. Termin goni panowie!
Powiem ciekawostkê.
¦wiadczenia z jakimi wchodz± patroni medialni wyceniamy na, uwaga.....
500 000 PLN !!!
Mi³ego dnia
Kwota..hmm jak na Nasze realia bardzo przyzwoita.:D Mo¿e to pozwoli na zwolnienie walcz±cych z tej sk³adki 50 z³ a i na jakie¶ piwko zostanie
Brawo Dawid ... Nasz kandydat ds. nieza³atwialnych :D
btw. szykowna kwota - robi wra¿enie
Panowie patronaty medialne to jest reklama a nie ¿ywa gotówka
Ale tak czy inaczej dziêkujemy za uznanie
hmm czyli trzeba walczyæ za free?
Nie da siê za³atwiæ ¿adnych ¶rodków ¿eby unikn±æ tej sk³adki?
Artu i nie odbieraj tego jako zawracanie gitary , po prostu wielu nurtuje pytanie dlaczego dysponuj±c takimi ¶rodkami ka¿e siê walcz±cym p³aciæ 50 z³ które to pieni±dze i tak juz w niema³e koszta s± wliczone . Pozdrawiam :D
Patroni medialni po¶wiêc± ile¶ czasu antenowego by w jaki¶ sposób wspomnieæ o wydarzeniu.
W³a¶nie te i podobne im dzia³ania (¶wiadczenia) s± warte rzeczonej sumy.
Nie jest to gotówka, ale gdyby patronów medialnych nie mieæ i chcieæ by sobie tak± reklamê za³atwiæ to tyle by kosztowa³a (szacunkowo).
Je¿eli siê nie mylê, to trudno za to kupiæ kie³basê czy trunki, po których niektórzy omijaj± dziury w idealnie równej nawierzchni.
Wiem , ¿e czas antenowy kosztuje wiêc juz zostawiam temat niebagatelnej sumy.
CYTAT(Yogesh @ 00:23 25.04.2013)
Patroni medialni po¶wiêc± ile¶ czasu antenowego by w jaki¶ sposób wspomnieæ o wydarzeniu.
W³a¶nie te i podobne im dzia³ania (¶wiadczenia) s± warte rzeczonej sumy.
Nie jest to gotówka, ale gdyby patronów medialnych nie mieæ i chcieæ by sobie tak± reklamê za³atwiæ to tyle by kosztowa³a (szacunkowo).
Dok³adnie o to chodzi. Ta suma o której napisa³em to s± wycenione ¶wiadczenia które dostali¶my za darmo od naszych patronów medialnych. Gdyby¶my chcieli wykupiæ te ¶wiadczenia to musieliby¶my tyle zap³aciæ.
Za¶ co do sk³adki to jest ona z dwóch powodów:
1. Mamy pewno¶æ ¿e kto¶ powa¿nie podchodzi do tematu i bêdzie.
2. Dostaniecie za to zni¿kê na posi³ki, koszulki, gad¿ety pami±tkowe z imprezy.
Przypominam ¿e robicie sk³adki równie¿ na wszystkie eliminacje
CYTAT(Damian Lakomski @ 22:59 24.04.2013)
hmm czyli trzeba walczyæ za free?
Zwyciêzcy maj± nagrody i to nie bagatelne
£AN, Canabisi czy Silensia ma raczej widoki na te niebagatelne nagrody jednak co z dru¿ynami s³abszymi lub dopiero zaczynaj±cymi, czy maj± p³aciæ pieniadze za dostanie przys³owiowego "wpierdu".
Niestety Arturze nie moge sie zgodziæ na takie traktowanie mnie jako walcz±cego, osobiscie uwazam ze impreza komercyjna na której kto¶ zarabia (nie wnikam kto, wszystko jedno robi niech zarabia tego w ogóle nie neguje) na której napewno grupy robi±ce pokazy np. konni dostan± hajs, rzemie¶lnicy zarobi± kase, impreza której g³ówn± atrakcja s± starcia pe³nokontaktowe i na tych starciach opiera sie ca³a impreza. I wszyscy ci walcz±cy którzy bêd± wylewaæ pot krew i ³zy
maj± za to zap³aciæ, wydaje mi sie to grubym nieporozumieniem, je¿eli kto¶ mia³by dostawaæ pieni±dze to w³a¶nie Ci walcz±cy.
Nieporozumieniem jest tez porówbywanie tego do sk³adek na jedzenie na eliminacjach, gdzie kasa sz³a na sale, ¿ywno¶æ ewentualnie pomoc medyczn±, nikt z tego nic nie dostawa³, sk³adki by³y dobrowolne jak nie chcia³e¶c je¶æ to nie p³aci³es tutaj za jedzenie i tak dodatkowo placisz.
Ja wiem ze mo¿e w Warszawie 50 z³ to nie jest du¿a suma, ale ju¿ w £odzi to nie ma³o, dochodzi np. dojazd ze ¶l±ska nastêpne 2 stówki, ju¿ nie wspominaj±c o Lublinie czy Pomorzu, nie wspominam juz wogóle o sprzecie który w buhurtach niszczy sie w zastraszaj±cym tempie a organizatorzy wymagaj± ³adnie schludnie i zadbanie ( co popiera ca³kowicie), w ten sposób niektórzy ¿eby potluc sie dla uciechy innych beda musieli srogo zap³aciæ.
Reasumuj±c sk³adka dla walcz±cych spowodowa³a ze poczu³em sie g³eboko, od ty³u bez myd³a
ps. to stanowisko jest tylko moim prywatnym odczuciem nie jest stanowiskiem dru¿yny ani ¿adnych organizacji, nie mia³o te¿ za zadanie nikogo obrazac, poprostu przedstawi³em mój punkt widzenia
Przepraszam ale chcia³em tylko spytaæ merytorycznie nie komentuj±c.
Horn - czy ja dobrze rozumiem - |Ty jako Ty nie jeste¶ zainteresowany tym ¿e impreza ma wsparcie medialne warte 500 000 ? Czy oznacza to ¿e nie zauwa¿asz ¿e wsparcie to przek³ada siê na, ¿e zacytuje : "promocje ca³ego ¶rodowiska i ruchu w ogóle"" ? Czy te¿ chodzi Ci tylko mo¿e o to ¿e nie jeste¶ operatorem czy w³a¶cicielem firmy ...czy ja wiem.. iventowej albo reklamowej i nikt nie powi±¿e Ciebie jako Ciebie ze faktem zaistnienia na rynku wsparcia medialnego wartego 500 000 z³otych?
¯e zacytuje : "robimy, bo nam siê tak podoba", oraz " nie chcesz nie robisz".
To i w koñcu jako obserwator nie wiem w która stronê mam zwróciæ g³owê?
Ale o co chodzi?
Hoornowi pewnie chodzi³o o to, ¿e dlaczego ma dop³acaæ do imprezy komercyjnej...
Ryba
proszê Ciê.
Dla u³atwienia - cytowane w cudzys³owach nie by³y wypowiedziami Hegemona.
Niestety muszê tutaj poprzeæ choæ trochê Hoorna , je¿d¿±c na wile turniej rzadko kiedy siê dorzucaæ do ¿arcia chyba ¿e mówimy o imprezach zamkniêtych. Nad to chcia³em dodaæ ¿e na czêsto udaje siê mieæ nawet choæ niewielkie zwroty transportu na imprezach zagranicznych. A tu nie wiadomo co bêdzie zagwarantowane i przyj¶æ dostaæ ³upnia to nie którym osobom siê nie widzi bo maj± gorszy sprzêt lub mniejsze umiejêtno¶ci, a nad to za tak± rozrywkê dodatkowo dop³acaæ. To ju¿ siê lepiej dop³aciæ trochê i do Kijowa pojechaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.