A te identyfikatory bojowe nie s± przypadkiem powi±zane z ubezpieczeniem od sportów ekstremalnych?
Ubezpieczenie sponsoruje organizator dla uczestników inscenizacji - i jak kto¶ siê zg³asza to powinien wyj¶c do inscenizacji.
Ale w konkurencjach bojowy takie ubezpieczenie te¿ jest konieczne, st±d, wedlug mnie, wymóg posiadania ubezpieczenia/identyfikatora.
Wydaje mi siê, ¿e furtk± by³oby uzgodnienie z organizatorami, ¿e w bojówkach mog± braæ udzia³ ci, co maj± ubezpieczenie - identyfikator lub w³asnie (potwierdzone polis± okazan± na bojówce).
Wed³ug mojej wiedzy potencjalni uczestnicy imprezy przy zg³oszeniu
powinni spe³niaæ warunek 1X2 , czyli na jednego wychodz±cego w pole - dwie osoby towarzysz±ce .(¶rednio , zale¿y od chor±gwi) Czy¿by siê co¶ zmieni³o ?
Jedni walcz± , drudzy chodz± na warty..
Poza tym , nie rozumiem , czego nie rozumiecie ?
Impreza o której mowa to : Inscenizacja..
Je¶li robiê zg³oszenie na turniej szachowy , to po to , by graæ w szachy.
Czy mo¿e w warcaby ? - bo mi siê lepiej podobaj±.
( i to - i to gra planszowa , wiêc orgom nie powinno to robiæ ró¿nicy
)
Zastanawiam siê , czy idzie to pro¶ciej wyt³umaczyæ ?
Tak - idzie.
By³em kiedy¶ na turnieju , gdzie przyjecha³o (godzinê przed rozpoczêciem
) kilku wymiataczy - wziêli udzia³ w turniejach bojowych , wygrali nagrody i godzinê po , pojechali do domciu .
a organizator o 19tej mia³ w programie inscenizacjê .
Postawcie siê na jego miejscu .
pozdrawiam
edit.
Gacek - napisa³e¶ :
''Te,Zawisza,daj pomachaæ tym mieczem,cho no do zdjêcia...''
Odpowiedzia³em grzeczie ¿e widze na niebiesko ze zmêczenia i chcê jak najszybciej wróciæ do obozu i to z siebie zdj±æ...odwróci³em siê i zacz±lem i¶æ a za plecami us³yszalem
''Peda³ pierdolony,tyle pieniêdzy bierze a zdjêcia se nie da³ zrobiæ''
Ja te¿ s³ysza³em nie raz takie teksty . Ale i czyta³em tabliczki mocowane na ogrodzeniu obozu o podobnej zawarto¶ci.
Je¶li siê nie mylê : TURY¦CI WY....Æ , czy cu¶ ?
"Jaki kraj - taki obyczaj"
Lat temu kilka mia³em przyjemno¶c z Jaskiem organizowaæ turniej w Gostyninie. I teraz tak:
- przyjecha³a ca³a smietanka ''wymiataczy'', Cannabisi, von Rheil itd,po wygraniu wszystkiego co by³o do wygrania ci±gle mialem ponad 120 ludzi na czele z Martinem,Wo³kiem i wielu innych.mia³em artylerie i regiment 24 ³uczników
Nikt nie wyjecha³,wszyscy zostali do póznej niedzieli,mimo ¿e ten turniej odby³ siê po raz pierwszy i ostatni jak narazie...
Wiesz mo¿e dlaczego?
CYTAT(Mighty Gacek @ 14:31 05.01.2013)
Nikt nie wyjecha³,wszyscy zostali do póznej niedzieli,mimo ¿e ten turniej odby³ siê po raz pierwszy i ostatni jak narazie...
Wiesz mo¿e dlaczego?
Wiem - w pobli¿u nie odbywa³ siê inny turniej , w którym mo¿na by³o by co¶ wygraæ
To ¿art , ale ju¿ prze¿y³em jako org takie sytuacje , ¿e uczestnicy przyje¿d¿aj±c z góry powiedzieli , ¿e oni tylko na kila godzin i po turnieju jad± dalej do ..
Nikt nie umniejsza wk³adu uczestników turniejów we wzbogacenie imprezy ,
ale inscenizacja to "gwó¼d¼ programu"
Dajcie spokój - dowódcy przeczytali - z pewno¶ci± bêd± na ten temat rozmawiaæ na spotkaniu dowódców.
Wyluzujcie
pozdrawiam
Owszem,odbywa³,majówka u effendiego w grodzie.
Dlaczego wiêc sie nie zebrali i pojechali tam ewentualnie do domu jak to maj± w zwyczaju?
Od razu pisze o co chodzi,przy okazji podumowuj±c temat - skoro Grzesiek i kilka innych osób czuje sie ¶rednio wynagrodzonych za swoj trud to dadz± sobie spokój,bêd± le¿eæ z piwkiem i za nic ¶wiecie sie nie rusz±
I daje sobie uci±æ rekê ¿e jak by znowu Gostynin wypali³ to by z dzik± rozkosz± wszyscy przybyli,walczyli i zostali do niedzieli albo i poniedzialku.
Wnioski prosze,wycÃagnij sam bo chyba nie uwa¿asz ¿e mialem wiêcej kasy od efendiego na nagrody?
CYTAT(Mighty Gacek @ 14:46 05.01.2013)
.. jak by znowu Gostynin wypali³ to by z dzik± rozkosz± wszyscy przybyli,walczyli i zostali do niedzieli albo i poniedzia³ku...
I tego Ci z ca³ego serca ¿yczê - naprawdê.
I zdrowia , bo najwa¿niejsze
Mnie osobi¶cie zawsze jest przykro je¶li nie mogê pojechaæ na grunwald wszystko jedno jaki on jest.
Ale nie zgadzaj± mi sie jako¶ te liczby podawane wczesniej, je¶li jest 1/2 zbrojny/Ja¶ , a na polu walcz±cych jest oko³o 1000 osób, to 1000-2000 to kto to jest z tych 4000-5000 obozuj±cych?? harcerze???
dodam tylko ze ja nie mam z tym problemu bo osobi¶cie bardzo mi odpowiada du¿a ilo¶æ tzw.Jasiów, jak kto¶ mi pomo¿e zanie¶æ sprzêt czy przy obozie co¶ zrobi, wspomo¿e medycznie czy ¿ywieniowo, jestem zwolennikiem ze im wiêcej ludzi tym lepsza zabawa.
Ale ca³kowicie zgodzê siê ze wymóg brania udzia³u w inscenizacji zeby mo¿na by³o startowaæ w innych konkurencjach jest niesprawiedliwy.
W³a¶nie w tym roku na samej bitwie nie mog³em byc z wa¿nych dla mnie powodów, chcia³em przyjechac na 5vs5 i 21 vs 21 bo mia³em czas akurat w te dni przed bitw±, ale odpu¶ci³em sobie jak us³ysza³em ¿e jest taki wymóg.
Jak napisa³ Józef zgodzi³em siê na regulamin orgów i sie do niego dostosowa³em
Mnie akurat wrecz przeciwnie bez blach nie chce sie jechaæ, jak chce pobejowaæ w stroju w obozie to , robie sobie imprezê zamkniêt± w swoim gronie ze swoimi wymogami.
kara¶ - zly harcownik nr1
ja w ogole nie widze i nigdy nie widzialem potrzeby placenia panszczyzny inscenizacyjnej. do bitwy wyszedlem w 600 lecie po raz pierwszy i ostatni, mimo ze grunwaldow przezylem z 8. Jestem goracym zwolennikiem zapadania sie pod ziemie przed iscenizacja. Zazwyczaj pozyczam komus blachy, tylko dlatego, ze mnie dowodca o to prosil, a pozyczkobiorcy odplacali sie w Specjalach wiec mialem co lac do ryja przez kolejne 2 dni. Jednakze jesli bedzie jakis zbiorowy bojkot to oczywiscie poswiece sie, zrezygnuje z moich czynszowych browarow i dolacze - nawet blach nie dam. mam nadzieje, ze przyjdzie taki czas, kiedy wszyscy oleja inscenizacje do tego stopnia, ze publicznosc ja wygwizdze i cala szopka sie po prostu nie uda, co moze wkoncu doprowadzi do jakichs znaczacych zmian w postawie orgow.
Hue hue, kijek zadzia³a³
Mordi, za nic nie mia³em na my¶li, ¿e jeste¶cie tam potrzebni jak zu¿yte powietrze. Ja tylko wskazujê na sposób za³atwienia sprawy. Dla mnie, jako by³ego dowódcy i siedz±cego blisko organizacji baaaardzo by odpowiada³a i zmiana inscenizacji na ciekawsz±, i od³±czenie raz na zawsze sportu od reko i od teatru... Tylko nie tak± drog±, nie tak± metod±.
Gacek, gdzie ja napisa³em, ¿e popadaj± na zawa³? Popadaj±, bo specyfika Waszej walki polega na obalaniu przeciwnika, a skoro nie chcecie braæ udzia³u w teatralnych ustawiankach, tylko mieæ zabawê po swojemu, to nie bêdziecie nagle walczyæ inaczej. I nie jest to zarzut, tylko ch³odne spostrzee¿enie. Po jednym mega plastycznym i widowiskowym starciu trzeba by Was zas³oniæ i poustawiaæ na nowo...
Dla mnie i tak nale¿a³o by t± imprezê przerobiæ na okrutny kapitalizm, i mo¿e wtedy by co¶ siê pozmienia³o. Ale ¿e kaskê daj± w³adze gminne, to bêdzie bardzo trudno. Wiêc na razie jest jak jest, i mo¿na spróbowac w rozmowie wyt³umaczyæ, ¿e zapis o wychodzeniu obowi±zkowym do inscenizacji, skoro chor±giew i tak spe³nia wymagania regulaminu, tylko po to, by móc braæ udzia³ w turniejach, jest bez sensu. Ale nie dzia³aæ na zasadzie "hurrrra, strajk". Albo wyj¶æ do inscenizacji na lekko (co te¿ regulamin dopuszcza).
Nie wiem, mo¿e siê mylê, ale na prawdê ju¿ ró¿ni mówili o tym, ¿e jak ich zabraknie, to ta impreza upadnie. Nie upad³a. Mo¿e szkoda, mo¿e by³by to wstrz±s na tyle mocny, by co¶ zmieniæ. Ale skoro nie upad³a, to Organizatorzy raczej internetowych pogró¿ek siê nie ulêkn± i nie ugn±. Za to w normalniej rozmowie mog± uznaæ czyj±æ racjê ;)
Tyle
Solo
te¿ sobie co¶ napiszê
1. Fakty:
- turnieje od ¶rody do pi±tku s± atrakcj± ( nie tylko dla uczestników lecz tak¿e dla TURYSTÓW co ³atwo mo¿na poznaæ patrz±c na publikê i zat³oczenie widowni)
- ludzie robi±cy/ walcz±cy przy turniejach tworz± show taki sam jak ci którzy wychodz± do inscenizacji
2. Mity:
- nie mo¿na zmieniæ inscenizacji - mo¿na wymaga to d³ugich rozmów z Krzyskiem zmian scenariusza itp. ale mo¿na co¶ siê tam jednak zmieni³o
- buhurt na polu mo¿e byæ - np. Podle i ¦w. Jerzy mia³o walczyæ buhurtowo i co i gówno! Nikomu siê nie chcia³o bo wiêkszo¶æ da³a sobie po buzi w pi±tek !
te¿ mnie nie rajcuje dreptanie po polu, ale nie za bardzo mam pomys³ co by tu Krzyskowi Góreckiemu podsun±æ ( jak mieli¶my pomys³ na starcia z koniarzami to go podsuneli¶my i przesz³o! ); i na dodatek te próby --------- po cholerê jak by posz³y trzy kumate osoby to i tak by ogarne³y na polu te "manewry"- a na próby dla orga ( co by popatrzy³ na ilo¶æ na polu) wygoni³ bym z obozów Jasi.
reasumuj±c:
osoby tworz±ce show ( turniej/ buhurt) powinny mieæ wiêcej przywilejów od Jasiów bo tak! ale to mo¿na za³atwiæ na szczeblu dowódca chor±gwi
skoro osób walcz±cych w turniejach jest tylko 100 , i nie wp³ynie to na frekwencjê podczs inscenizacji mo¿na pogadaæ czy je¶li robi± szo³ od ¶rody nie powinni mieæ takich samych uprawnieñ jak ci co wychodz± do inscenizacji
PS. Dla mnie inscenizacja powinna i¶æ w stronê wiêcej koni i wiêcej lekkiej piechoty i efektów ( jak np. walka koni piesi z wiêksz± ilo¶ci± "kaskaderki" )
Tiberivs Petronivs Thvrinvs
Zawsze mo¿na wyj¶æ na turniej GTRO a potem mieæ ju¿ wszystko w ¿yci :D
Moderatora proszê o usuwanie postów - ¶mieci.
Na koñcu poprzedniej strony znajduje siê (moim zdaniem warto¶ciowy post) napisany przez ua.
pozdrawiam
ps. post do skasowania
CYTAT(Józef @ 18:19 05.01.2013)
Moderatora proszê o usuwanie postów - ¶mieci.
Na koñcu poprzedniej strony znajduje siê (moim zdaniem warto¶ciowy post) napisany przez ua.
pozdrawiam
ps. post do skasowania
ka¿dy post jest warto¶ciowy - docinek i napinki nie zauwa¿y³em
Od moderatora: Ciekawe stwierdzenie - wiêc co wnosi i czym jest, je¶li nie docinkiem, post dwie pozycje wy¿ej?
W±tek jest na pewno do wyczyszczenia.
Pozdrawiam - Viator
UA, zgoda! wiêcej prawdziwego wybuchowego show, te md³e masy ledwo chodz±cych puszek nie robi± ju¿ wra¿enia na widzu. S± dobre na trzeci plan i dalej. Starcie z konnymi to co¶ super, podobnie jak wyt³umaczenie szyku "w p³ot". Ale to ci±gle za ma³o...
Co do prób... w ¶redniowieczu dowodzono chor±gwiami i innymi znakami, ka¿dy wiedzia³ gdzie ma i¶æ a tutaj trzeba uczyæ siê ¶cie¿ki d¼wiêkowej na pamiêæ :D Wystarczy ogarniêty dowódca i chor±¿y...
CYTAT(A.Fran (Decimvs Vedivs Calvvs) @ 20:00 05.01.2013)
Co do prób... w ¶redniowieczu dowodzono chor±gwiami i innymi znakami, ka¿dy wiedzia³ gdzie ma i¶æ a tutaj trzeba uczyæ siê ¶cie¿ki d¼wiêkowej na pamiêæ :D Wystarczy ogarniêty dowódca i chor±¿y...
Adrian w ¶redniowieczu ba w 21 wieku na wojny chodz± ci co siê obecnie nazywaj± ¿o³nierzami i "kumaj±" co ma do powiedzenia dowódca BA ma³o tego reaguj± na komendy i je wykonuj± a na inscenizacji Grunwaldu mamy na polu: prawników, ¶mieciarzy, dentystów i piekarzy:)
z drug± czê¶ci± siê zgodzê wystarczy ogarniêty dowódca i 3 do 4 "pomagierów" i wszystkie manewry id± ³atwo nawet "starcie" z konnic±
CYTAT(ua @ 21:39 05.01.2013)
Adrian w ¶redniowieczu ba w 21 wieku na wojny chodz± ci co siê obecnie nazywaj± ¿o³nierzami i "kumaj±" co ma do powiedzenia dowódca BA ma³o tego reaguj± na komendy i je wykonuj± a na inscenizacji Grunwaldu mamy na polu: prawników, ¶mieciarzy, dentystów i piekarzy:)
Ale w obu przypadkach dostawali/dostaj± za to KASIURKÊ!!!!! Rycerz dostawa³ od króla(a jak nie to dostawa³ 3 wiochy i sobie sam zarobi³),¿o³nierz dostaje ¿o³d...a my co?? Dwa piwa? To ja se kupie te dwa piwa i spo¿yje je w cieniu.
bo o to siê rozchodzi tutaj,o znikom± wdziêczno¶æ za wylane litry potu na tej¿e inscenizacji
Tiberivs Petronivs Thvrinvs
W niektórych przypadkach nawet za darmo, bo o ile by³o siê na polu i wylewa³o z siebie siódme poty, tak potem piwa na oczy nie widzia³e¶, bo kto¶ by³ szybszy od ciebie i je chamsko zwêdzi³, samemu siedz±c na dupsku w obozie w przekonaniu, ¿e mu siê nale¿y za to, ¿e jest...
Z mojej strony pogodzi³em siê ju¿ z t± pañszczyzn± inscenizacji - traktuje j± jako odrobkowe za te 10z³ dziennie o których mówi Solo (obozujê jakie¶ 10 dni zwykle - za 100z³ mogê sobie podreptaæ po polu). Inna sprawa ¿e mi wstyd przed publik±, ¿e to taka ...ujowizna jest. Proponowali¶my tu wiele zmian - w zesz³ym roku nawet temat osobny by³, ale przesz³o bez echa i nikt z orgów siê nie zainteresowa³. Trudno - nie moja rzecz, dale bêdzie to wygl±da³o jak film klasy C, a dla mnie pozostanie pañszczyzn±.
Natomiast niemi³osiernie wkurzy³a mnie jedna rzecz - mianowicie podniesienie ilo¶ci prób z jednej (i tak niepotrzebnej) do trzech. I nawet nie dla tego ¿e by³o zimno, mokro i mia³em kaca. Wkurza mnie to, bo zosta³em okradziony z mojego wolnego czasu, mojego urlopu i nikt nawet nie raczy³ mnie zapytaæ, czy siê zgadzam. Po prostu podniesiono mi wymiar pañszczyzny. Szlag mnie trafia z takim traktowaniem ludzi i nie chodzi mi tu o ¿adne fochy a zwyczajn± samoobronê przed wydymaniem bez myd³a. Liczê ¿e dowódcy t± sprawê za³atwi± z orgami.
CYTAT(drzemik @ 13:53 05.01.2013)
Wydaje mi siê, ¿e furtk± by³oby uzgodnienie z organizatorami, ¿e w bojówkach mog± braæ udzia³ ci, co maj± ubezpieczenie - identyfikator lub w³asnie (potwierdzone polis± okazan± na bojówce).
tote¿ teraz w³a¶nie tak jest
chcesz i¶æ na turniej?
-masz mieæ identyfikator bojowy (blaszkê)
ale...
Chcesz identyfikator?
-masz i¶æ na inscenizacjê.
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 05:45 06.01.2013)
CYTAT(drzemik @ 13:53 05.01.2013)
tote¿ teraz w³a¶nie tak jest
chcesz i¶æ na turniej?
-masz mieæ identyfikator bojowy (blaszkê)
ale...
Chcesz identyfikator?
-masz i¶æ na inscenizacjê.
No tak, ale moja my¶l by³a taka, ¿e zamiast ubezpieczenia od organizatorów (blaszka) walcz±cy mogliby sami wykupywaæ polisy od sportów ekstremalnych.
Tym sposobem nie obci±¿ali by bud¿etu imprezy i nie musieli by odrabiaæ pañszczyzny w trakcie inscenizacji.
To oczywi¶ci do dogadania z organizatorami.
CYTAT(Tiberivs Petronivs Thvrinvs @ 00:18 06.01.2013)
W niektórych przypadkach nawet za darmo bo o ile by³o siê na polu i wylewa³o z siebie siódme poty tak potem piwa na oczy nie widzia³e¶ bo kto¶ by³ szybszy od ciebie i je chamsko zwêdzi³ samemu siedz±c na dupsku w obozie w przekonaniu, ¿e mu siê nale¿y za to, ¿e jest...
i to chyba trzeba zmieniæ bo tak to w³a¶nie wygl±da!
a na sam koniec dowiesz siê ¿e nie trzyma³e¶ warty po pi±tkach w obozie , a kto¶ tam trzyma³ no i co z tego skoro przez wszystkie swoje dni na grunwaldzie po¶wiêca czas na bejowanie i ¿³opanie piwska to niech je trzym! w niczym mu to nie przeszkadz ¿lopaæ to piwsko i trzymaæ wartê
ale te wszystkie rzeczy s± do rozwi±zania na lini chor±giew dowódca!
Co innego sam inscenizacja - chcemy zmian tylko co zmieniæ ? ¿eby siê wszystkim podoba³o nam, turystom i orgom
P³azik piszesz ¿e by³ ca³y temat a ja siê zapytam czy kto¶ z tego tematu skomntaktowa³ siê z Krzyskiem Góreckim i powiedzia³:
s³uchaj jest tak mamy z 30 ludzi dogadali¶my siê na to iowo z drug± stron± chcemy zrobiæ to i to - czyli mamy pomys³ i chcemy go wykonac mamy jak to przeprowadziæ ! czy mo¿e jednak by³o to takie chcenie i jako¶ to bêdzie
Panowie konkrety wówczas bêdzie mo¿na co¶ pomy¶leæ
Ja jeszcze tylko przez chwilê poci±gnê w±tek ubezpieczenia.
Poczyta³em chwilê na necie i prawdopodobnie ubezpieczenie od sportów ektremalnych (oko³o 30 zeta na tydzieñ) nie bêdzie odpowiednie dla bohurtów/bojówek.
Ale znalaz³em przyk³adowe ubezpieczenie od sportów walk:
http://www.sportbroker.pl/oferta/programy-...ch-sporty-walkiNa czas zawodów: 100 PLN indywidualnie, 80 PLN grupowo (min. 15 osób) - jest tu pole dla PSWR aby dogadaæ siê z jak±¶ firm± na korzystne warunki takiego ubezpieczenia.
Pytanie tylko czy to du¿o czy ma³o je¶li by op³acaæ samemu, no i czy Organizatorzy tak ubezpieczaj± walcz±cych w inscenizacji.
Przy pojedynkach to teoretycznie by wystarczy³o jakby ka¿dy mia³ OC (p³aci³by ubezpieczyciel czyni±cego krzywdê, ale pokrzywdzonego). Ale co z 5x5 czy 21x21? OC dru¿yny?
Ada¶ tam siê wypowiadali konkretni dowódcy chor±gwi i by³ konkretne plany zmian. A czy kto¶ to dalej poci±gn±³ to szczerze nie mam pojêcia. Mnie siê nie chce, za du¿o juz mam roboty z PSWR i buhurtami - Grunwaldu zbawiaæ nie zamierzam. Nie mniej rozwi±zania gotowe by³y ju¿ wskazywane, a zamiast nich dostali¶my nowe próby
To co pisze P³azik i Gacek prawda w 100%, odwalam na Grunwie kawa³ dobreej roboty w trakcie mojego, prywatnego i wyczekanego urlopu, a org kombinuje jak mi tu jeszcze zrobic pod górke. Kiedy¶ nawet szamê dawali, koncerty organizowali, nawet psiwka by³o wiecej, a teraz mam wra¿enie ¿e ³aske mi robi± i wielce wspania³omyslnie pozwalaj± pañszczyzne pod Grunwem odrobiæ. Jak cz³owiek chce nawet cos swojego za swoje, ¿eby urlopik fajnie zlecia³ to tez nie mo¿na, pr±d Ci odcinaj±, bo zrobi³e¶ najlepsz± imprezê tego wieczora.
Dla mnie to niech p³ac±, wtedy bed± mogli wymagaæ. Od dobrych kilku lat DNO, organizuje wszystko we w³asnym zakresie, od orgow prócz nakazow mamy tylko kawa³ek pola, na którym obozujemy. Jak mnie zbanuj± za chorobe filipiñsk± lub nastêpny koncert, który chcemy zorganizowac w tym roku, to dogadamy sie bezpo¶rednio z Muzeum, lub pobliskim rolnikiem i bedziemy przyje¿dzac dalej i dalej trzodziæ czy to sie orgom podoba czy nie
Fajnie ¿e siê temat rozwija sporo merytorycznych wypowiedzi i byæ mo¿e przyczynek do dyskusji z dowódcami chor±gwi do czego zachêcam wszystkich. Z mojej strony g³ównym problemem jest nakaz wyj¶cia do inscenizacji je¶li chce braæ udzia³ w turniejach. Inne sprawy choæ mog± irytowaæ nie przeszkadzaj± mi tak bardzo ¿eby zniechêciæ mnie do zabierania sprzêtu. Dla mnie po prostu inscenizacja nie jest ¿adna atrakcja bra³em w niej udzia³ 9 razy i na wiêcej nie mam ochoty(chyba ¿e cos siê w niej zmieni) za to mogê braæ udzia³ w konkurencjach bojowych a organizator takiej mo¿liwo¶ci nie daje.
Solo brawo, dziêkujê za Twoj± wypowied¼ za któr± siê podpisujê obiema rêkoma
Co do Podola.
Przypominam, ¿e nic siê nie zmienia odno¶nie wcze¶niejszych ustaleñ.
Jak kto¶ chce wychodziæ do Turniejów musi mieæ blachê bojow± co oznacza, ¿e wychodzi w pole.
Z drugiej strony bêdziemy pilnowaæ, ¿eby nie przyje¿d¿a³y grupy które le¿± i ³adnie wygl±daj±, ale o tym ju¿ na naszym forum.
Przepraszam, ¿e nie podejmujê dyskusji, ale Solo powiedzia³ wszystko co ja bym chcia³ i to w ³adniejszych s³owach
a bicie piany uwa¿am za ja³owe.
Pozdrawiam
Acha czyli jak rozumiem nie ma co liczyæ na jakakolwiek elastyczno¶æ i nie ma ¿adnej szansy zmiany tego wymogu? Je¶li tak to przynajmniej sytuacja jest ju¿ jasna koniec z blachami na grunwaldzie bo potrzebne jak czyrak na dupie . Karierê nawalonego przebierañca czas rozpocz±æ. My¶lê ¿e w wypadku mojej grupy problemu z wystawieniem kilku nieszczê¶liwców do inscenizacji aby wymogom ilo¶ciowym stosunku walcz±cych do cywili sta³o siê zado¶æ raczej nie bêdzie(nawet policzy³em 9 osób 6 posiadajacych i przywo¿±cych sprzêt wiêc 3 osoby za³atwiaja sprawê).
I w takim razie pytanie które trzeba bedzie zadaæ prowadz±cym rankingi: Czy turnieje grunwaldzkie mog± byæ uwzglêdniane jako rankingowe bior±c pod uwagê ¿e udzia³ w nich jest obwarowany dodatkowymi warunkami (nie bêd±cymi zrozumia³ymi wymogami dotycz±cymi sprzêtu) tak wiec nie spe³niaj± jednej z zasad rankingowych (2. Otwarty, tzn. ka¿dy kto spe³nia³ wymogi historyczno¶ci sprzêtu bojowego ustalanego przez organizatora móg³ w nim uczestniczyæ(oczywi¶cie do limitu miejsc).
Z tego co pamiêtam to wymóg uczestniczenia w inscenizacji, je¶li chce siê braæ udzia³ w turniejach bojowych by³ conajmniej od 2009 roku, bo wtedy pierwszy raz czyta³em regulamin i akurat ten punkt rzuci³ mi sie w oczy, a w 2010 by³ na pewno. Mo¿e dopiero od ostatniego Grunwaldu zaczêto to egzekwowaæ...
W 2010 by³em na polu jako pojka, pomoglem zanie¶æ kolegom sprzêt, i biega³em za nimi z wod±. czu³em siê naprawdê potrzebny. Ostatnio chcia³em to powtórzyæ i rozpêta³a siê za moimi plecami niez³a afera. nawet rozumiem, ¿e organizator chce jak najwiêcej walczacych na polu ale móglby w zwiazku z tym tez zrozumieæ, ¿e mi siê po prostu nie chce. To, ¿e mi sie nie chce nie znaczy, ¿e nie wyjdê ale nakaz automatycznie rodzi we mnie sprzeciw, a przecie¿ mo¿na zawsze siê dogadaæ. Nie widzê sensu jakiegos bojkotu. Po prostu Ci którzy nie chc± walczyæ niech nie walcz±, wybór jest zawsze.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 16:41 07.01.2013)
Po prostu Ci którzy nie chc± walczyæ niech nie walcz±, wybór jest zawsze.
Panowie
Uznajmy w koñcu jedn± rzecz, zasady ustala organizator.
Mo¿na dyskutowaæ (najlepiej nie tu tylko zebraæ konkretne propozycje i wys³aæ maila do orgów) z orgami poddawaæ wydarzenie konstruktywnej krytyce. Natomiast i tak ostateczna decyzja zale¿y od orgów.
A co siê dzieje? Jest du¿o trololo i zero rozwi±zañ, dlatego skutki s± te¿ ¿adne.
Marcin ma racjê, wybór jest zawsze. Mo¿na poddaæ siê zasadom orgów lub nie braæ udzia³u w zabawie, przecie¿ nikt siê tu na nikogo nie obrazi.
Naprawdê nie dziwi mnie ¿e orgowie, którzy maj± pieni±dze na imprezê tylko dlatego, ¿e jest inscenizacja skupiaj± wszystkie si³y w³a¶nie na niej.
Dlatego nie wiedzê te¿ nic z³ego w za³o¿eniach, ¿e ¿eby walczyæ na turniejach trzeba wyj¶æ w pole.
Natomiast rozumiem, ¿e czujecie siê dotkniêci, ¿e wy walczycie na Turniejach a inni le¿± z piwem przed namiotem i nie robi± nic poza wygl±daniem. Tu siê z zgadzam i przynajmniej w zakresie mojej chor±gwi bêdê stara³ siê z tym walczyæ.
Pozdro.
No to kto chêtny zaproponowaæ Organizatorom by udzia³ w turniejach by³ traktowany tak samo jak wyj¶cie do inscenizacji?
W koñcu to te¿ jest czê¶æ tej imprezy i robimy co¶ dla publiki
A jak ju¿ pokaza³y liczby, tak ma³a ilo¶æ uczestników turniejów nie wp³ynie na widowiskowo¶æ inscenizacji.
To ja tylko, szara mysza, przypomnê jedn± logiczn± rzecz.
OK - wyj¶cie w pole jako obowi±zek jest zasadne i wszyscy grzecznie siê dostosowuj±.
Jedno ale - trzy próby, które koliduj± z turniejami jako¶ nie zachêc± ludzi do wziêcia udzia³u w inscenizacji. Nie chcê trolowaæ i marudziæ, to tylko podsumowanie na ch³opski rozum.
Inscenizacja - g³ówna atrakcja, przymus, na który wszyscy siê zgadzaj±, by braæ udzia³ w turniejach. Turnieje - atrakcje mniejsze, ale atrakcje dla turystów, g³ówny fun dla walcz±cych rekonstruktorów, a¿ tak wielki fun, ¿e bior± udzia³ w inscenizacji, choæ im siê nie chce. Trzy próby przeszkadzaj± w braniu udzia³u w turniejach, wiêc tak jak Grzesiek, maj± to w czosnku - efektem tego jest mniej walcz±cych na inscenizacji.
A gdyby ludzie bior±cy udzia³ w turniejach byli ograniczeni do JEDNEJ obowi±zkowej próby? Wilk syty i owca ca³a. Wiêcej ludzi we¼mie udzia³ w inscenizacji. Ma³o tego - pewnie wybraliby sobie jedn± z wcze¶niejszych prób, a nie w przeddzieñ bitwy, gdy s± turnieje (skoñczy³by siê lament, ¿e próba znów z czym¶ koliduje - nie poszed³e¶ wcze¶niej, same¶ sobie wininen). Próby zaliczone, turnieje obsadzone, inscenizacja odhaczona. A wiêcej ludzi pójdzie te¿ do turniejów - choæby po to, ¿eby nie ³aziæ bez celu po polu trzy razy, a tylko raz. Wiêksze turnieje - mo¿e wiêksza atrakcja? Hm? (mówiê tu o ludziach nadaj±cych siê na turnieje, ale im siê wcze¶niej ¶rednio chcia³o). Na d³u¿sz± metê to mo¿e byæ rozwi±zanie korzystne i rozwijaj±ce choæby poczty, ilo¶æ sêdziów, atrakcyjno¶æ turniejów itd.
Tak mi siê wydaje, ¿e przywilejami mo¿na zachêciæ bardziej ni¿ batem... A co¶ takiego dowódcy chyba bêd± w stanie wywalczyæ, bo w turnieje id± zazwyczaj ludzie, którzy, jak pisa³em wcze¶niej, niejeden raz bywali na inscenizacji. Ustêpstwo od strony orgów niewielkie, jak dla nich, a rycarów to uszczê¶liwi.
Kwestie prób dowódcy rozwi±zuj± sami, bo na próby zabieramy tych, którzy nie walcz± w turniejach (przynajmniej tak jest w wiekszo¶ci chor±gwii)..
Brzarcik tylko w jaki sposób ma to co zamierzasz zrobiæ wp³yn±æ na sytuacje zbrojnych? Kurde mo¿e nawet kiedy¶ znudzony lub namówiony przez kogo¶ wyszed³bym do inscenizacji ale na pewno nie kiedy kto¶ chce mnie zmusiæ bo tego organicznie nie znoszê.
Jarzynek o tym akurat jeszcze pogadamy.
CYTAT(ua @ 17:45 05.01.2013)
PS. Dla mnie inscenizacja powinna i¶æ w stronê wiêcej koni i wiêcej lekkiej piechoty i efektów ( jak np. walka koni piesi z wiêksz± ilo¶ci± "kaskaderki" )
To w sumie jedyna sensowna propozycja i kierunek rozwoju. Stosowany zreszt± na bardzo wielu imprezach z powodzeniem.
Inscenizacja z racji swej "lekko¶ci" umo¿liwia znacznie wiêkszej ilo¶ci osób wyj¶cie na nie (wiêksza publika, wiêksza atrakcja, wiêksza kasa), za¶ turnieje bojowe z samej swej nazwy pozwalaj± zabawiæ siê znacznie wê¿szemu gronu ludzi jednak¿e na znacznie wiêkszych obrotach ni¿ inscenizacyjnych. Przy tak¿e du¿ym udziale publiki (publika w kolejne dni, kolejna kasa).
Jako, ¿e inscenizacja ma byæ teatrem, to nie ma sensu pociæ siê i sapaæ w blachach, gdzie 80% wychodz±cych z racji wieku, do¶wiadczenia, przepicia, prze¿arcia i braku motywacji (zaznacz dowolne) od bardzuuu wielu lat siê nie spina na inscenizacji i inscenizacja wygl±da tak jak wygl±da.
Nie generalizowa³bym i wysnuwa³ wniosku, ¿e skoro tylko 100 bohurtowców zrezygnuje z bitwy, to jest to tylko drobny udzia³ uczestników bitwy w sumie bez znaczenia ... raczej jest to kamyk, który wywo³uje lawinê. Pytanie, kiedy ten kamyk siê obudzi ...
nie chodzi o rezygnacje jakiej¶ grupy ludzi, tylko o wykorzystanie jej potencja³u w 100%
Rety wieki nie pisalem na freszce, wiec po pierwsze uk³on w stronê zacnego Kole¿eñstwa. Napisze jednak krotko bo wypadlem z wprawy. Moze takie rozwiazanie sie spodoba: Grunio to, jak wczesniej ustaliliscie 4000 ludkow, a w tym 1000 bioracych udzial w bitwie i 3000 jasiow. Proponuje zeby jasiowie wykupowali sie od roboty cywilnym identyfikatorem kosztujacym 33,33 zl, a pieniazki te oczywiscie bez posrednictwa tlustych lapek, dzielimy po 100 zl na zasluzony ¿old strudzonych walczacych.
Przepraszam za brak polskich znakow, ale nadaje z komorki.
Pozdrawiam serdecznie,
Spaszu
CYTAT(Spaszatoros @ 00:05 30.01.2013)
Rety wieki nie pisalem na freszce, wiec po pierwsze uk³on w stronê zacnego Kole¿eñstwa. Napisze jednak krotko bo wypadlem z wprawy. Moze takie rozwiazanie sie spodoba: Grunio to, jak wczesniej ustaliliscie 4000 ludkow, a w tym 1000 bioracych udzial w bitwie i 3000 jasiow. Proponuje zeby jasiowie wykupowali sie od roboty cywilnym identyfikatorem kosztujacym 33,33 zl, a pieniazki te oczywiscie bez posrednictwa tlustych lapek, dzielimy po 100 zl na zasluzony ¿old strudzonych walczacych.
Przepraszam za brak polskich znakow, ale nadaje z komorki.
Pozdrawiam serdecznie,
Spaszu
Dla mnie bomba
CYTAT(A.Fran (Decimvs Vedivs Calvvs) @ 23:43 14.01.2013)
nie chodzi o rezygnacje jakiej¶ grupy ludzi, tylko o wykorzystanie jej potencja³u w 100%
Pierwsze primo.
Walcz±cy daj± po 300%, lepiej ni¿ ruskie reaktory j±drowe, gdyby ja¶ki da³y chocia¿ 75% to ju¿ by³by sukces.
Drugie primo.
Mówiê za siebie, ale w imieniu wszystkich walcz±cych. NIE CHCÊ I NIE POZWALAM ABY KTO¦ MNIE WYKORZYSTYWA£!!!
Trzecie primo.
Spaszu, rzadko sie pojawiasz, ale za to m±drze prawisz. Brawo, jestem za.
Salve Fratres!
Spaszu ty nie tylko dobrze piæ umiesz
przy okazji rozwi±za³e¶ problem jasiów. Zobaczysz jakie nag³e bêdzie poruszenie w zamówieniach w¶ród p³atnerzy. Ja oczywi¶cie jestem ZA.
Pozdrawiam Grzegorz
dobra i stówa, to¿ to trzydzie¶ci parê litrów gazu do jeepa
By³ bym za
zw³aszcza ¿e oboje z ¿on± wychodzimy do inscenizacji
Jest to jakies wyjscie z impasu...
No to na przyk³adzie mojej rodziny:
1.Ja - wychodzê
2.¯ona
3.Syn - wychodzi
4.Córka - wychodzi
Trzy osoby maj± powiedzmy du¿y wk³ad.
A moja ¿ona - osoba towarzysz±ca
Prawda jest taka , ¿e bez Niej 15osobowa grupa chodzi³a by g³odna przez 10dni.
Dba o to , by ludzie mieli pe³nowarto¶ciowe , smaczne , historyczne ¿arcie , przygotowane we w miarê godnych warunkach sanitarnych.
I to jeszcze na czas - posi³ki w ustalonych godzinach.
Bo turniej , bo manewry , bo wici ..
I co ?
Ka¿ê Jej p³aciæ ?
po pierwsze - do mieszania potraw u¿ywa du¿ej drewnianej chochli.
po drugie primo - nie mam zamiaru ¿reæ przez 10 dni chiñskich zupek , zagryzaj±c snikersami
pozdrawiam
Witam!
Józef dobrze mówi!
Co z dziewczynami wychodz±cymi do inscenizacji jako pojki?
A co z tymi które obozowo gotuj± jedzonko , pomagaj± zmêczonym "wojownikom" za³o¿yc i zdj±æ bkachy? te¿ bêd± buliæ? Wreszcie co z dzieæmi - w tym roku zabieramy nasz± córê na G13 - j± te¿ mam liczyæ j±j ako "jasia"?(dodam ¿e sk³adkê do chor±gwii p³acê za ca³± familiê mimo ¿e córka ma 4latka)
Odnoszê wra¿enie ¿e na pocz±tku chodzi³o o zmotywowanie go¶ci którzy ca³± imprezê opêdzaj± przy pomocy bia³ej lnianej koszuli i xxxx browarów pod namiocikiem , ale teraz to siê robi z tego szufladkowanie uczestników. Nadmieniê ¿e w ca³ej historii imprez grunwaldzkich nie by³em tylko na 2 imprezach i nigdy nie mia³em oporów przed wyj¶ciem do "dreptanej" inscenizacji mimio ¿e moje blachy s± staro¶cwiecko niehartowane....
Pozdrawiam Pablo
Noch einmal:
Wprowad¼my proponowan± zasadê "wykupu" ,ale z wy³±czeniem kobiet i dzieci - w koncu to ¶redniowiecze.
Pablo.
Jak siê ¿aliæ to siê ¿aliæ: Co z osobami, które by chcia³y chocia¿by do samej inscenizacji wyj¶æ, a nie mog± np. z przyczyny kontuzji na dodatek spowodowanej tym sportem? Wreszcie co z osobami, które nie wychodz± bitwy nawet poogl±daæ, bo maj± w ten finalny dzieñ pe³ne rêce roboty np. w obozie?
Wyobra¿acie sobie jaki bêdzie bum na to ¿eby tylko wyj¶æ na inscenizacje? Tylko po to ¿eby nie p³aciæ sk³adek. Bo przecie¿ zawsze kto¶ jak±¶ przyszywkê po¿yczy, kapalin siê odczy¶ci a broñ te¿ siê jaka¶ znajdzie.. I tabuny "lekkozbrojnych" gotowe..
Wg. mnie to trochê nie fair w stosunku do tych "jasiów" którzy robi± bardzo du¿o, albo walczyæ ju¿, albo jeszcze(dzieciaki) nie mog±. Nie chcesz walczyæ? nikt Ci nie broni przyjechaæ jako cywil i przez kilka dni p³aszczyæ d*pê. Wszystko ma swoje wady i zalety, ale skoro nie macie przyjemno¶ci z uczestnictwa w bitwie to w³a¶nie... Po co Wam blachy na grunwaldzie? Rozumiem rozgoryczenie na temat tego ze jak chcecie braæ udzia³ w turnieju to trzeba Wam blaszke.. Ale mo¿e jak ju¿ BIERZECIE udzia³ w turnieju to DALI by¶cie w zamian organizatorom t± chwile na inscenizacji? Oczywi¶cie nie poruszam sprawy kilku prób itd.. Bo to oczywi¶cie mija siê z celem. Jedna wystarcza w zupe³no¶ci.
Pozdrawiam
co do kobiet to te¿ jest sporo takich "jasiek" które nie gotuj±, ale za to obozinguj± i uprawiaj± wód¿itsu
Kto¶ musi te¿ zostaæ w obozie ¿eby przypilnowaæ namiotów podczas trwania inscenizacji... i taka osoba nie mo¿e do tego dop³acaæ
Spraw jest prost jak konstrukcja cepa. Ka¿dy zbrojny bierze dla siebie jednego ciurê-serwisanta, który jest zwolniony z op³aty. Powstaje miejsce dla warto¶ciowych ja¶ków, lekkozbrojni i markietanki poza przywilejem posiadania ciury, ale tak¿e nie p³ac±.
Warto¶ciowe jednostki w pierwszej kolejno¶ci zostana wybrane na serwis, a reszta ciur i opilców niech buli szmalec.
Szczegó³y oczywista do dogadania
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.