Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Pies] Psy na Turniejach
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
Stron: 1, 2, 3
Unkas
mój THOR by³ tak uczony czego efektem jest nie branie z mojej PRAWEJ reki (jak daje praw± pokazuje zêby) ale przewa¿nie tylko ode mnie :D sposób fajny przewa¿nie sie sprawdza no mo¿e nie w przypadku ¿ar³ocznego THORA
ps na jednej z pierwszych Mazovi siedzia³ tylko z ruskimi i jad³ ryby :D
od tamtej pory nie je¼dzi na wyjazdy ze wzglêdów zdrowotnych (zjada tyle ile siê mu da)
zreszt± jest ma³o historyczny
Sara Lilith
My bardzo chcieliby¶my nauczy Morusa nie brania jedzenia od obcych, ale najpierw musimy znale¼æ jakie¶ pewne, sprawdzone metody. Mo¿ecie co¶ poleciæ?
A na noc mój luby znalaz³ sprawny, jak na razie sprawdzaj±cy siê sposób- zaczepia smycz o pasek bigsmile2.gif Morus ani siê nie szarpie, ani nie odchodzi, a jego zryw czy nag³± reakcja na potencjalne niebezpieczeñstwo jest idealnie wyczuwalna. smile.gif Ale podejrzewam, ¿e przy du¿ych psach to ju¿ nie bêdzie siê tak fajnie sprawdzaæ... angsad.gif
kublika
Czy kto¶ widzia³/s³ysza³ o jakich¶ historycznych kagañcach, lub czym¶, co by pe³ni³o tak± rolê?

Mój G³upek Kochany jest bardzo serdeczny w stosunku do serdecznych, ale jak kto¶ siê go boi, to w nim siê budzi drapie¿nik. I dla obustronnego ¶wiêtego spokoju wolê, ¿eby mia³ co¶ na mordzie. Na wszelki wypadek.
Na co dzieñ nosi takiego pogiêtego druciaka, ale to brzydkie i nie pasuje do okoliczno¶ci przyrody.
Grid
Mo¿e sprawdzi³by siê halter? Mo¿na by by³o co¶ takiego uszyæ na wzór wspó³czesnego. Wiem, ¿e to ma siê nijak do rekonstrukcji, ale na pewno nikt siê nie przyczepi, ¿e pies jest bez kagañca. Halter to te¿ kaganiec, ale bardziej przyjazny psu.
Mój Borys ostatnio zaliczy³ pierwsz± swoj± imprezkê. By³o kameralnie i w lesie. Najpierw oprowadzi³am go po obozowisku, ¿eby wszystko obw±cha³, a potem przywi±za³am do drzewa na 10m lince. Wytrzyma³ nieco ponad godzinê, potem zrobi³o mu siê strasznie nudno i zacz±³ byæ niespokojny. Poniewa¿ mia³am tak± mo¿liwo¶æ, odwioz³am go do domu. My¶lê, ¿e w jego przypadku stopniowe przyzwyczajanie jest dobrym pomys³em. Ma 9 miesiêcy i przed sob± najgorszy okres rozbrykania. Wola³abym, by nikomu nic nie zniszczy³. Oczywi¶cie niechc±cy ;)
Gloria z Krakowa
Temat umar³ na Fresze, ale poza ni± pieknie siê rozwija, a psiarzy ze zwierzakami na imprezach wci±¿ przybywa. Jako niew±tpliwie przysz³a posiadaczka historycznych psów chcia³abym wiêc odgrzebaæ temat, ¿eby przygotowaæ sobie grunt.

Przysz³o mi do g³owy - a mo¿e bierzecie udzia³ w czym¶ takim? - co¶ w rodzaju integruj±cych psiarzy-rekonstruktorów lokalnych multiepokowych spotkañ, w których bra³yby udzia³ czworonogi (mo¿e nie w liczbie wielkiej hordy, ale paru ka¿dorazowo). W³a¶ciciele rekozwierzaków poza wzajemn± prezentacj± militarnych zabawek mogliby powymieniaæ siê zoologicznymi do¶wiadczeniami, a psy w tym czasie oswaja³yby siê z emocjami towarzysz±cymi obecno¶ci kolegów i np. strzelaniu. Jak my¶licie, czy takie spotkanie skoñczy³oby siê nabyciem nowych do¶wiadczeñ, czy raczej rozgardiaszem i gryzieniem?
Dobrawka
CYTAT(Gloria z Krakowa @ 00:23 18.11.2014) *
Jak my¶licie, czy takie spotkanie skoñczy³oby siê nabyciem nowych do¶wiadczeñ, czy raczej rozgardiaszem i gryzieniem?

Takie spotkania maj± swoje dobre i z³e strony. My¶lê, ¿e ze swoim szczeniakiem zaczê³abym socjalizacjê raczej w fachowym psim przedszkolu, które zdecydowanie bardziej jest nastawione na wprowadzenie m³odego psa w ¶wiat ludzi i psów w kontrolowanych warunkach.
Bywa tak, ¿e psy nie polubi± siê, mimo tego ¿e lubi± siê ich w³a¶ciciele. Wtedy w³a¶ciciele musz± omijaæ siê du¿ym ³ukiem przez ca³e spotkanie.
Co do strzelania, to trzeba bardzo uwa¿aæ. Mo¿e siê zdarzyæ, ¿e je¶li w grupie bêdzie pies boj±cy siê strza³ów, to jego strach udzieli siê kolegom, którym do tej pory strza³y by³y obojêtne.
Tak wiêc postawi³abym raczej na budowanie w psie solidnych fundamentów na dobrym psim szkoleniu, skoncentrowanym na potrzebach psa.
Viator
CYTAT(Grid @ 07:47 14.07.2011) *
Mo¿e sprawdzi³by siê halter? Mo¿na by by³o co¶ takiego uszyæ na wzór wspó³czesnego. Wiem, ¿e to ma siê nijak do rekonstrukcji, ale na pewno nikt siê nie przyczepi, ¿e pies jest bez kagañca. Halter to te¿ kaganiec, ale bardziej przyjazny psu.

A sk±d przypuszczenie ¿e halter ma siê nijak do rekonstrukcji?

Proszê bardzo: Pok³on Trzech Króli (tempera na drewnie) z Gallerii degli Uffizi we Florencji, autor Gentile di Fabriano, rok 1423, detal w prawym dolnym rogu.
Gloria z Krakowa
CYTAT(Dobrawka @ 05:53 18.11.2014) *
CYTAT(Gloria z Krakowa @ 00:23 18.11.2014) *
Jak my¶licie, czy takie spotkanie skoñczy³oby siê nabyciem nowych do¶wiadczeñ, czy raczej rozgardiaszem i gryzieniem?

Takie spotkania maj± swoje dobre i z³e strony. My¶lê, ¿e ze swoim szczeniakiem zaczê³abym socjalizacjê raczej w fachowym psim przedszkolu, które zdecydowanie bardziej jest nastawione na wprowadzenie m³odego psa w ¶wiat ludzi i psów w kontrolowanych warunkach.
Bywa tak, ¿e psy nie polubi± siê, mimo tego ¿e lubi± siê ich w³a¶ciciele. Wtedy w³a¶ciciele musz± omijaæ siê du¿ym ³ukiem przez ca³e spotkanie.
Co do strzelania, to trzeba bardzo uwa¿aæ. Mo¿e siê zdarzyæ, ¿e je¶li w grupie bêdzie pies boj±cy siê strza³ów, to jego strach udzieli siê kolegom, którym do tej pory strza³y by³y obojêtne.
Tak wiêc postawi³abym raczej na budowanie w psie solidnych fundamentów na dobrym psim szkoleniu, skoncentrowanym na potrzebach psa.

Bardzo liczy³am na Twoj± opiniê, Dobrawko:)

Tak, mamy ju¿ na oku przedszkole i fundamenty, które ono buduje. Jednak w przedszkolu psiak nie nauczy siê specyfiki zycia w odtwórstwie i woleliby¶my nie testowaæ jego "przydatno¶ci" poprzez rzucenie na g³êbok± wodê w chaotycznych warunkach wyjazdu. Jestem w temacie zupe³nie nowa, ale wydaje mi siê, ze je¶li pies (absolwent przedszkola) ma nie polubiæ którego¶ z kolegów, albo zaraziæ siê od niego lêkami, to dobrze, ¿eby sprawa wyp³ynê³a na lokalnym spotkaniu po¶wiêconym jego "diagnozie", nie na Grunwaldzie. Bêdzie czas opracowaæ ¶rodki przeciwdzia³ania problemom, od planowania rozmieszczenia namiotów na wyje¼dzie, po rezygnacjê z zabierania psa.
Olof
Tak z do¶wiadczeñ wyjazdowych - je¶li psiak jest spokojny, zrównowa¿ony, to mo¿na go od ma³ego zabieraæ na wyjazdy, zaczynaj±c od np. jednodniowych i obserwuj±c jego zachowanie na nich. Nie da siê przygotowaæ na wszystko zawczasu, czasem sama sytuacja wyjazdu zmienia podej¶cie zwierza - np. psiak kumpeli, ¶wietny kumpel z moim psem, a na du¿ym festiwalu siê prawie pozjada³y, bo siê ch³opak zestresowa³. Czasem te¿ nowe rzeczy wychodz± po ilu¶ tam wspólnych imprezach - np. mój potwór nie ba³ siê wystrza³ów do czasu a¿ na pewnej imprezie jakie¶ pata³achy nawala³y z armaty bez ostrze¿enia, mimo wcze¶niejszej pro¶by, by dawali znaæ to zabezpieczymy psy na ten moment. No i od tego czasu z multiperiodów jeste¶my wykluczeni bo pies przy wystrzale panikuje i nijak odczuliæ siê go nie da.
kublika
Mój na stare lata og³uch³, co ma swoje plusy - nie ma nat³oku bod¼ców, jest du¿o spokojniejszy - ale za to muszê go prowadzaæ na sznurku, bo wo³ania te¿ nie us³yszy angsad.gif
Je¼dzi ze mn± na imprezy du¿e i ma³e, rekonstrukcyjnych rozró¿nia i nie rusza (nie wiem, mo¿e wszyscy ¶mierdzimy we³n±?) wiêc w miejscach pozbawionych turystów biega sobie swobodnie (pod warunkiem, ¿e nie ma Rico czyli Ptaka - bardziej w trosce o to, ¿e sestresowany Ptak zrobi krzywdê psu, ni¿ odwrotnie, staramy siê zachowaæ odpowiedni dystans). Na terenach dostêpnych masie turystycznej kundel chodzi na sznurku i w kagañcu dla obustronnego ¶wiêtego spokoju.
Strzelania siê nigdy nie ba³ i nie boi tym bardziej teraz, jak niewiele s³yszy, ale wiem, ¿e to mo¿e byæ du¿y problem, mia³am kiedy¶ takiego histeryka - wy¿³a, jak z rury wydechowej za oknem strzeli³o, to ju¿ siedzia³ za kiblem roztrzêsiony, a co siê dzia³o w Sylwestra nie da siê opisaæ angsad.gif , ale to widaæ od ma³ego takie lêki i podobno mo¿na jako¶ psa oswoiæ z hukiem. Tak utrzymywa³ mój ¶p wujek- my¶liwy. Niestety, to by³o ze 30 lat etmu i od niego ju¿ siê nie dowiem, jak angsad.gif
Gloria z Krakowa
Jako maj±ca ulec zezwierzêceniu istota nie wytrzyma³am - wybaczcie przys³owiow± gorliwo¶æ neofity;) Zapraszam do spamerskiej, pomocniczej wzglêdem Frehy grupy wsparcia, gdzie niew±tpliwie bêdê lobbowaæ niegro¼ne spotkania na cywilnym gruncie.

https://www.facebook.com/groups/370346499800871/

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.