Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VII Turniej na Zamku Królewskim w £êczycy --> 28-29.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Kinia
CYTAT(Visenna)
W koñcu po up³yniêciu odpowiedniego czasu zdo³a³y¶my "przekonaæ" pani± z komisji o historyczno¶ci noszonego przez kole¿ankê stroju. Dlatego pewnie widzia³a¶ owe stroje u innych dziewczyn.

Aha...i ¿eby nie by³o. Ja przesz³am przez komisjê bez problemów.

"Przekonaæ" znaczy siê zrobiæ to co baby z Bêdzina potrafi± najlepiekj -->rant.gif
Tak apropos ja te¿ przesz³am przez komisjê bez najmniejeszego problemu. Mimo i¿ mia³am XIIIw buty (niestety moje XIVw siad³y tu¿ przed turniejem) i kilka innych pomroków na sobie. Jednak¿e nale¿e do wrednego typu osób, zw³aszcza jak kto¶ czepia siê mojego dowódcy i jego ¿ony i na dodatek nie ma ku temu powodu. Nie mówi±c ju¿ o mojej psiapsió³ce która mia³a na sobie suknie z 1480r (w³a¶nie odcinan± w pasie) na co szanowna komisja zareagowa³a..."no ja nie wiem" a kiedy przedstawi³y¶my jej suknie z po³owy XIV reakcja by³a podobna. Zaznaczam i¿ oba prezentowane stroje wykonane by³y z we³ny, na dodatek podszytej. Tak wiêc jak widaæ mam prawo siê czepiaæ szanownej komisji strojów w takiej osobie jaka by³a.

pozdrawiam
Tomasz Nawrot
Podziêkowanie

* Organizatorom za wysi³ek i dobre chêci . Chyba wziêli¶cie na siebie ciê¿ar nie do ud¼wigniêcia, zwa¿ywszy na bogaty program imprezy i "opór materii",
* Nadobnym a przemi³ym niewiastom z WKS za wspania³y teatrzyk (by³o to co¶ z obyczajowo¶ci ¦redniowiecza, mo¿e nastêpnym razem bêd± kuglarze i linoskoczki ?),
* Wielkiemu Hegemonowi za umoralniaj±ce kazanie poranne, jakkolwiek nadal jestem zdania ¿e tr±ci³o ono herezj± katarsk± (poenitentiam agite!) i ¿e nale¿a³o spaliæ Kaznodziejê zanim nie przybêdzie Szymon de Montfort i nie zrobi wszystkim kuku (w my¶l zasady " 6/ 9 " ),
Je¶li nie wzgardzisz, o Wielki Hegemonie , naszym pedalskim XVII. wiekiem to zapraszamy Ciê na Oblê¿enie Zamo¶cia w charakterze Wernyhory - bis,
* Wszystkim uczestnikom wielokrotnego "zderzenia dwóch ekspresów" za to "co tygrysy
lubi± najbardziej",
* Martinowi za kilka siniaków w pó³finale bojowego na stal,
* Diab³owi za plan podboju Królestwa Duñskiego,
* Gollumowi za ukoszernienie pala przeznaczonego dla Kaznodziei ,
* Saszce za pogodê ducha ,
* Romanowi za pomoc przy zak³adaniu ¿elastwa (gdy giermek urwa³ siê na baby).
Romanie, ,mam nadziejê ¿e z okiem waszego ch³opaka bêdzie wszystko ok,
* Wszystkim za doborowe towarzystwo

Dziêkujê !!!
-----------------------------------------------------------------

Jego Dostojno¶ci Kanclerzowi Kulewnie

S³owa danego dotrzyma³em. "Szkapy turniejowe" wykona³em i przyprowadzi³em na Zamek.
Zdajê sobie sprawê ¿e okoliczno¶ci z³o¿y³y siê tak, ¿e "gonitwa na têpe kopie" nie mia³a kiedy siê odbyæ.
"Konie" pozostawi³em na Zamku do Waszej dyspozycji i mam nadziejê, ¿e je¶li uda siê je przechowaæ do przysz³ego roku to jeszcze Panowie Rycerze obij± sobie swoje rycerskie zadki spadaj±c z tych koni pod pchniêciem kopii.
Nagrodê - miód ,który przekaza³em Micha³owi Wojtysiakowi zechciejcie wypiæ za moje zdrowie.

Pozdrawiam i dziêkujê

Tomek Nawrot
Katia
Znam dobrze Aniê ze wzbudzaj±cej tyle kontrowersji Komisji Stroju, (zreszt± sama do tej komisji nale¿ê). Nie znam osoby, która by³aby bardziej kompetentna od Ani i lepiej zna³a siê na zawi³o¶ciach ¶redniowiecznych strojów. Je¶li jaki¶ strój nie zosta³ przez ni± zaakceptowany, to ze wzglêdu na jego "braki merytoryczne", a nie kolor.

Ani przypad³o niezwykle niewdziêczne zadanie i jestem ciekawa jak poradzi³yby sobie na jej miejscu inne osoby...
Piencu
Witam..
Jestem na forum sporadycznym bywalcem... ale chcialem dowiedziec sie jakie sa wasze wrazenia po imprezie.
Osobiscie bylem odpowiedzialny za palisade i atmosfere panujacej w srodku. Co sie dzialo poza tymi deskami, przykro mi ale nie wiem.
Do minusow palisady moge zaliczyc...
- stanowczy brak szlakow komunikacyjnych miedzy namiotami... coz nie mielismy sily i materialu do budowy wiekszej palisady.
- stanowcze marnowanie drewna, bo wiekszosc pali mozna bylo przeciac wzdluz na 2 czesci, bysmy mieli lawki i stoly oraz drewno opalowe
- brak stolow, byl spowodowany brakiem drewna konstrukcyjnego, ktore miasto mialo nam zapewnic
- brak glinianych dzbankow, misek, w ktorych moglibysmy serwowac sniadania
- smieci walajace sie wokolo paleniska i niewiele mniejsza ilosc tego, ktora otaczala namioty... zarowno iglo jak i historyczne.
- brak workow na smieci, co powodowalo rosnaca sterte
- brak prysznicow w palisadzie... lub bezposrednio za nia... jedyne co dalo sie zorganizowac to na stadionie
- to jedzenie, co lezalo przy ognisku, niepotrzebnie bylo przynoszone... trzeba bylo zostawic to WYP....om, bo pozniej oskarzano Was o to ze wynosiliscie na talerzykach ogorki i jedzenie:D i zabraklo kateringowi by mogli zabrac ze soba do domu face4.gif
- wieksza ilosc pochodni, tez by sie przydala... ale po biesiadzie to stracilismy z palisady wszystkie
- przegapienie sytuacji umywalek, trzeba bylo je przeniesc blizej ogrodzenia... tam byl wykopany ladny rowek do odprowadzania wody, a takto zrobilo nam sie mokro

Do plusow:
- wyrabana w kosmos atmosfere
- wspolne trzody i bumelowanie
- jedno ognisko... gdzie wszyscy wspolnie imprezowali, mimo krecenia nosem, ze chcielibyscie miec wlasne - to sie sprawdza, jedno wspolne i cala impreza wokolo niego - cwiczone od dluzszego czasu w Nadrenskiej
- wspolna bisiada na palisadzie, ja zostalem w obozie w czasie imprezy na Zamku... i bylem mile zaskoczony jak pierwsi goscie przyszli z Biesiady na palisade pobalowac, gdzie przebojem wielokrotnie spiewanym byl utworek "Aj jaj jaj jaj podstawa imprezy jest trzoda....." z dedykacja od Nas dla WYP...ow.

Podsumowujac ja zycie obozowe na Leczycy wspominam z wielkim usmiechem... jako organizator i uczestnik.
Chcialem podziekowac
Waldkowi - mieszkancowi Leczycy, za wielka pomoc w budowie palisady i jak przystalo na kucharza zajmowaniem sie organizowaniem jedzenia z "nieczego", gdzie nasi goscie mogli zjesc ciepla strawie wieczorkiem po ciezkiej pracy, w menu pojawila sie pozycja, moze nie historyczna ale za to sycaca i ciepla:
gulasz z pulpecikami i ryzem, potrawka drobiowa na pikantno, potrawka przypominajaca leczczo icon_wink.gif oraz rozdzielaniem racji by dla kazdego bylo cos do jedzenia.
chlopakom z Belchatowa - ktorzy od poczatku pomagali budowac dla Was caly oboz, nie tylko z drewna ale i atmosfere jaka w nim panowala
chlopakom z BIALEJ BRAMY z Gliwic, a nie jak to zostali przedstawieni z BIALEJ DAMY ;/ za zapierdzielanie z nami reka w reke
chlopakom z Kielc - Konfidentowi i Cwaniaczkowi za hasla "bez sensu" oraz "ile towaru poszlo Ci na namiot?? - no wczoraj to z gram bedzie bum.gif
Arturowi za warsztaty paplania sie w glinie icon_wink.gif i budowie z tego arcydziel sztuki, niektore to calkiem nawet "inne" icon_wink.gif
Paniom za teatrzyk z moralami king.gif
Sowie z Olsztyna za pomoc medyczna w obozie
Tomkowi i Monice z Wroclawia, za pomoc w organizacji
Sashy, Kublowi i calej ich swicie za trzode, i wesola atmosfere
Wszystkim zajomym, ktorzy przyjechali i mogli pobalowac z nami
Wszystki nieznajomym wczesniej, ktorych mialem przyjemnosc pozanc

Za imprezki ponadprogramowe jak
teatrzyk
za szturm na brame... z pewnym lekkim procedensem, gdzie chlopaki szturmowali brame od srodka :D
inscenizacje nabijania Hegemona na pal
na samozwancza komisje strojow... co wyniosla na palu z obozu kolezanke, co na chwilke zalozyla buty "inne"
za ogrom swietnej zabawy, ktorej pewnie teraz nie pamietam.

Jesli pojawilo sie cos jeszcze o czym nie pamietam to prosze o krytyczne uwagi, ktore pozwola mi wyciagnac wnioski z mojego niedopatrzenia lub zbyt luzackiego podejscia do zycia icon_wink.gif

Wszystkich serdecznie pozdrawiam i dziekuje za tak liczne przybycie, za wspaniala Wasza zabawe i rowniez moja :-)

Pozdrawiam
Piencu

PS. CO do osob co maja pretensje do Marty, bo cos takiego slyszalem to prosze o odstosunkkowanie sie od Niej. Jest to naprawde mila osoba a jesli cos nie wypala to pewnie z powodu jakiejs konkretnej osoby lub jakis innych przyczyn. Prosil bym to wyjasniac osobiscie nie obwiniac ja zbiorowo. Wiem, ze Pelni ona role osoby do bicia, ale jej sie nie nalezy zbierac opierdzielu za kogos. Pozdrawiam i pozostawiam to bez komentarza.
Sowa
CYTAT(Piencu)
Sowie z Olsztyna za pomoc medyczna w obozie.

Dzieki Piencu bigsmile2.gif Mam nadzieje ze jeszcze nie raz bede mia³a zaszczyt leczyc w Twoim obozie bum.gif

Sowa
Sowa
CYTAT(Katia)
Je¶li jaki¶ strój nie zosta³ przez ni± zaakceptowany, to ze wzglêdu na jego "braki merytoryczne", a nie kolor.

Bardzo przepraszam. Jedna z bractwowych sukien nie zosta³a zaakceptowana tylko dlatego ze by³a zielona. Kolor sie nie podoba³. By³ za jasny. A przeciez natezenie koloru zaleza³o od ilosci pieniedzy. Nie kazdy by³ bogaty.

Sowa
Bohun
Witam:)
... Na pocz±tku chcia³em podziêkowaæ wszystkim za wyje**** w kosmos klimat w palisadzie:) Wielkie dziêki dla kucharaza Waldka(Ignacy, Pan Kracy), choæ by³y momenty, w których mnie bardzo denerwowa³-> nie dawa³ mi spaæ w dzieñ..angsad.gif Nastêpnie dla Pieñca, Maæka, Piotra, Janka, Maku, Ko³duna(Hrabiego...hehe za tekst "BEZ SENSU") --- za mi³e, wspólne stawianie palisady...:D Dziêki te¿ dla Micha³a i Kuli za s³owa, które powiedzieli do mnie , po tym jak uszy³em buty kole¿ance (choæ obiecanego piwa mi nie postawili, no có¿ mo¿e za rok...smile.gif

Mam nadzieje, ¿e w przysz³ym roku bêdzie jeszcze lepiej ni¿ w tym (darmowe piwo na biesiadzie) i wiêksze sk³adki na piwo w palisadzie (wiecie o co chodzi...:D)

JAK WYSOKO ¦WIECI S£OÑCE?.......

ps. Pozdrowienia tak¿e dla stra¿y wiêziennej, która sprzeda³a nam tekst, gdy szli¶my do Tumu..."Na Grunwald nie têdy"
Orzel
Mamy juz fotki na www.schron.multicon.pl

Impreza dobra..komisja wpuszczala dobre stroje i byla ok:P

Wszystko fajnie i super ale chlopaki z Leczycy chyba nie wiedza jak wygladala palisada:)..nie to ze sie czepiam bo i tak bylo super:)

Gdzies na tych fotk jest latajacy Gollum - polecam

A i nie wiem jak inni ale my dostalimy napoje na biesiadzie..

Pozdrowionka

Czarnulek DKG
Agata Witkowska
Na pocz±tku - w imieniu swoim i dwóch moich kolegów (niestety, ale Chor±giew nie stawi³a sie zbyt licznie, tak wysz³o tears.gifi ) dziekujê organizatorom za przyjêcie i zabawê. Pozdrowienia dla Kuli i Marty za ca³okszta³t, dla Pienca za ciê¿k± pracê w obozie, dla Micha³a i Iwonki za mi³e pogawêdki. Dziêkujemy ca³ej niewymienionej przeze mnie reszcie bractwa ³êczyckiego (wszak nie sposób zapamiêtaæ wszystkie imiona). Dziêki dla wszystkich za towarzystwo i atmosferê w obozie. respekt.gif
Moje uwagi - dlaczego nie zorganizowano transportu do Tumu w sobotê rano? Z tego co siê orientujê to ma³o kto by³ na mszy (moze sie mylê), a tak - moze wiêcej osób by siê wybra³o. Dalej - idea obozu i palisady wspania³a, dziêki za to ¿e pomy¶leli¶cie o takich osobach jak my, którzy nie mieli¶my w³asnego domku. To, ¿e by³ on a¿ tak za¶miecony, nie jest tylko i wy³±cznie win± organizatorów (nieszczêsne worki, a raczej ich brak). Spójrzmy na siebie i uderzmy sie w piersi - brakuje nam kultury. Przykro mi - kilkoro organizatorów nic nie poradzi na to ¿e wywalam co¶ na trawnik zamiast ruszyæ ass.gif i przej¶æ siê do ¶mietnika, i ¿e paru innym osobom równie¿. A jak ¶mietnik zapchany - zebraæ ¶mieci do reklamóweczki i po³o¿yæ j± obok. Czy trzeba mieæ naprawdê inteligencjê Einsteina by na wpa¶æ face4.gif: Wygl±d obozu bardzo ¼le o nas wszystkich ¶wiadczy icon_redface.gif Uczta - kupê fantastycznego, i, w wiêkszo¶ci bardzo medievalnego ¿ar³a, zabrak³o tylko du¿ego ogniska i wiêkszej ilo¶ci osób tañcz±cych, tak jak to by³o w tamtym roku. IMHO brak piwa nie by³ a¿ tak strasznym mankamentem - a zauwa¿y³am jeden pozytyw - zwykle jest tak, ¿e ludzie ka¿± sobie nalewaæ browarku daleko ponad stan, nie mog±c pó¼niej tego wypiæ. Potem stoj± ró¿ne takie naczynia pe³ne zwietrza³ego piwa, a cz³owieka cholera bierze, bo raz, ¿e tyle dobra siê marnuje, a dwa, ¿e kto¶ przecie¿ za to p³aci. Jedyny zgrzyt to ten moro.gif pan...£êczyck± imprezê chyba prze¶laduje jaki¶ pech sad3.gif Za to obozowa kontynuacja by³a super! No i pogodna atmosfera niedzielnego poranka. Brawo dla Hegiego za kazanie i dla Tomka z Prawiednik który podj±³ z nim polemikê love3.gif Brawa dla Teatrzyku Bia³a Owca (Prawdziwa historia Joanny D'Arc podoba³a mi siê najbardziej). Do plusów zaliczê te¿ fakt ¿e nie mieli¶my problemów z £KS smile.gif
Ogólnie rzecz bior±c - pomimo wszystkich, mniejszych i wiêkszych uwag i niedoci±gnieæ, my¶lê, ¿e impreza ³êczycka w takiej formie jak obecnie, wyznacza pewne ramy rozwoju polskiego RR.
Pozdrawiam
hehehe.gif
PS - brawo za inscenizacje pokazowe dla Drabów Pieszych, i dla panów z Gdanska, za"niem±" wersje Forda
Micha³ Wojtysiak
Bohunie za piwo przepraszam i natychmiast z przyjemno¶ci± uzyskasz dwa jak siê spotkamy

A teraz któtko do panów Vypoów - pracowników Agancji Rynku Rolnego archeologów i nie wiem co tam jeszcze jak wynika³o z przedstawionych mi legitymacji i znaczków w klapkach marynarek a dodatkowo cz³onków bractwa ¶w Anny - Panów Evana i Vilentra - jestem zbulwersowany waszym zachowaniem Panowie po prostu jeste¶cie chamy i buraki.
Jak mo¿ecie publiczne obra¿aæ naszego Namiestnika i nasze Bractwo.
Do dnia dzisiejszego nic do Was nie mia³em, rozumiem ¿e nie macie uzbrojenia i ubranek bo jeste¶cie jeszcze m³odzi sta¿em. Kiedy wam po¿yczy³em kapalin na Grunwie i przymkn±³em oko na jeden z waszych wczesnych che³mików gdy wchodzili¶cie do bitwy my¶la³em ¿e robiê ten gest dla ludzi mi³ych fajnych, którzy s± moimi krajanawmi z £odzi a tutaj taka niespodzianka.
Rzeczywi¶cie chyba nie jeste¶cie uczestnikami naszego rycerskiego ruchu (ogólnie nazywaj±c rycerzami) a tylko Vypami jakich mo¿na spotkaæ na biesiadze w £êczycylub w innych miejscach (nie pisze VIPAMI aby nie uraziæ szanownych naszych cywilnych go¶ci potrafi±cych doceniæ i uszanowac ruch rycerski)
Znali¶cie regulamin turnieju a mimo wszystko przyjechali¶cie nie maj±c podstawowego stroju historycznego to jest bezczelene ale jeszcze bezczelniejsze jest Wasze pojawienie siê na biesiadze jako Vipowie - pracownicy Agencji Rynku Rolnego i archeolodzy, tutaj ciuszki juz mieli¶cie ³adne - garniaczki krawiaciki i w±siki.
Bardzo ³adnie moi krajanie bardzo ³adnie. Wasze wypowiedzi o wyrzuceniu rycerzy z biesiady, która mia³byby byæ tylko dla Vipów s± takze bardzo "wznios³e". Uzywanie niepoprawnych s³ów, gro¿by a tak¿e os±dy dotyczace naszego Namistnika i naszego Bractwa tak¿e by³y na odpowiednio niskim poziomie.
Po prostu przypominacie swoj± postaw± ¶p Pana Wojterê(lub te¿ nalagicznie tego Pana co tak "³adnie" i z wyczuciem potraktowa³ turniej poetycki), który w tamtym roku te¿ chcia³ nas wyrzucic wrêc¿ wyrzuci³ kilku z nas z biesiady ). Na szczê¶cie wypowiedzi wasze s³ysza³a sama Marta ale i inni uczestnicy biesiady. Chocia¿ dobrze ¿e nie wszyscy bo obraziæ innych naszych go¶ci by³oby jeszcze bardziej nie do zniesienia
Panowie nie zas³ugujecie nawet na na to co by z wami stan±c na udeptanym, bo swoim poziomem odpowiadacie bardziej oblaniem wiadrem pomyj. Jeste¶cie ¶mieszni ale nie zabawni, bardziej ¿a³o¶nii. Mam nadziejê ¿a na ¿adnej imprezie rycerskiej nie bêde zmuszony ogl±d±c waszych osób
Pisz±cy z du¿ym za¿enowaniem
Kruku
czo³em,

disclaimer: celem tego przyd³ugiego posta jest tak naprawdê zareklamowanie glerii na naszej stronie - http://kompanija.prv.pl ;)

mo¿e niektórzy trochê za du¿o dobrego naczytali siê o poprzednich edycjach, mo¿e st±d lekkie rozczarowanie - miast mitycznej wunderimprezy ³êczyca okaza³a siê zwyczajnym turniejem z du¿± ilo¶ci± publiczno¶ci i ze wszystkimi wynikaj±cymi z tego faktu wadami i zaletami. sponsorzy zapewnili wypa¶ne ¿arcie (dla rymcerzy i dla swoich krawaciarzy w tuniczkach), 'do kotleta' zagra³o white garden. nie zrobiono (bior±c pod uwagê wcze¶niej publikowane wymagania odno¶nie uzbrojenia i strojów) specjalnego odsiewu uczestników, pewnie po to aby by³o ich wiêcej.. w konkurencjach bojowych startowa³o wiêc ca³e mnóstwo oklepuj±cych siê blacharzy, w tym 'pewniaki' na których walki zawsze mi³o popatrzeæ :)

je¶li chodzi o program, panowa³a do¶æ du¿a dezinformacja i improwizacja - wg mnie mocno przekraczaj±ca polsk± ¶redni± ;) pytanie 'kiedy i gdzie bêdzie ³uczniczy?' by³o chyba najczê¶ciej wyg³aszanym w sobotê zdaniem. kilka punktów z programu wylecia³o (tañce, bieg dam) lub odby³o siê cichcem (bitwa).. na szczê¶cie dla mnie nie jestem tañcz±c± dam±, ani szczególnie ³akn±cym atrakcji widzem ;P

je¶li chodzi o obozowisko, bardzo pozytywna by³a palisada (jej budowniczy odwalili kawa³ dobrej roboty), nie trzeba by³o martwiæ siê o pozostawiany dobytek. posi³ki w obozie (wojskowa kuchnia polowa i rozdawany prowiant) zg³odnieæ nie pozwala³y. mnóstwo kostek s³omy oraz zapas drewna umo¿liwia³y niemal dowolne zagospodarowanie otoczenia.

¿a³ujê tylko, ¿e obozowy klimacik gdzie¶ ulecia³, bo mimo podobno ostrych uwag komisja strojów na pouczeniach poprzesta³a, a dowódcy niektórych grup widaæ nie widzieli nic zdro¿nego w tym, ¿e ich ludzie biegaj± sobie w adidasach albo kopc± na widoku papierochy w stroju zupe³nie bez krêpacji.. chleb rozdawany w foliowych workach, woda w plastikach i niebieskie wory na ¶mieci na ¶rodku placu te¿ nie pozostawia³y z³udzeñ.. Wysprz±tanie 'w³asnego podwórka' nieco pomaga³o, ale trudno by³o nie zauwa¿yæ, ¿e niektórzy maj± wszystko g³êbokim w powa¿aniu (wobec czego ka¿dy organizator jest bezsilny)..

ogólnie jednak w obozie by³o rozrywkowo, "podstaw± klimatu by³a trzoda", hegemon bezskutecznie m±ci³ w g³owach maluczkim swoimi kwiecistymi kazaniami (skoñczy³ na wysmalcowanym palu). czasem znudzeni wojownicy uskuteczniali BDSM na jakiej¶ dziwnie potulnej czarownicy. obs³uga teatrzyku 'bia³a owca' te¿ nie mog³a narzekaæ na publiczno¶æ, która choæ nieliczna, dawa³a czadu jak elvis :)

tak czy inaczej ciekawych ludzi by³o mnóstwo, wreszcie zobaczyli¶my ³êczycê na w³asne oczy i dziêki temu warto by³o targaæ tobo³y te dwie¶cie kilometrów. organizatorom dziêki za zaproszenie i przelany pot, ¿yczê pozbierania siê do kupy, oby nastêpna impreza wysz³a wam jeszcze lepiej :)

z pozdrowieniami dla wspó³imprezowiczów
kruku
--
.
Ithil
Pokrotce..

Impreza pod wzgledem ludzi super, pod wzgledem organizacji juz nie za bardzo, natomiast komisii brakowalo po prostu sporo.. Bez mrugniecia przeszlo pare bubli (by daleko nie szukac wsrod znajomych:P), a o pare dobrze zrobionych rzeczy po prostu sie czepiano. Bywa.

WKS'owi, Ani i Gollumowi wielkie thanks za to ze mnie nie ukrzyzowali, Opolu za slomiany stog, i generalnie calej bandzie przyjaznych ludzi, ktorzy psami nie szczuli.. ;)
Evan
Wielce szanowny Michale.
Skoro ju¿ jedziemy na ostro, to w porz±dku. Przy rozmowie przed imprez± pod naszym adresem pad³y okre¶lenia "Skurwysyny ze ¦w.Anny" i tym podobne. Potem zosta³o nam zakomunikowane ¿e je¶li nasz stroje nawet przejd± przez komisjê to itak zostaniemy wyrzuceni w imprezy. Nie wiem w imie czego i nie wiem za co. Jako ¿e rozmowa by³a z Namiestnikiem i wymienion± wy¿ej Mart± to nie ma tu chyba co ukrywaæ ¿e nie mamy wobec nich pozytywnych uczuæ.
Je¶li ju¿ zosta³em ochrzczony "Skurwysynem ze ¦w.Anny" to proszê o wyja¶nienie mi ³askawie przez dowództwo £êczyckie za co zosta³em tak ochrzczony i czemu zostali¶my z góry wykluczeni z mo¿liwo¶ci uczestniczenia w turnieju. I nie chce tu (wybacz) Twojej wypowiedzi tylko wyja¶nieñ od Namiestnika i Panny Marty. Zostali¶my potraktowani jak smieci przed turniejem i mamy sobie niewiele do zarzucenia w tym konkretnym przypadku.

Mo¿esz mi wierzyæ ¿e chcia³em przyjechaæ w stroju. Podda³bym sie kontroli przez komisje i przyj±³bym jej werdykt. Ale nie by³o mi to dane.

Zak³adam , ¿e jako "Skurwysyn ze ¦w.Anny" jestem teraz materia³em na którym mo¿na sie bedzie wy¿yæ za wszystkie niedoci±gniêcia imprezy bo zawsze znajdzie sie kozio³ ofiarny.

Co do po¿ycenia kapalinu na Grunie masz moje wyrazy wdziêczno¶ci niezmiennie i do Ciebie szacunek mam, ale maj±c go do Ciebie nie moge przyjmowaæ z pokor± l¿enia mnie bez powodu.

Chwa³a!

PS:Nie przypominam sobie ¿eby ktokolwiek z nas powiedzia³ co¶ na temat Samego Namiestnika. Co do Panny Marty to przyznaje sie bez bicia. Potraktowa³em j± tak jak ona potraktowa³a nas.
aniu-niunia
bardzo dziekuje za wspaniala atmosfere imprezy,WKS'owi za goscine w ich namiociku i teatrzyk oraz potyluchy na sianie.
komisji strojow za zyczliwy usmiech przy kontroli stroju i ithilowi,ze az tak strasznie nie marudzil;)
Evan
"Do dnia dzisiejszego nic do Was nie mia³em, rozumiem ¿e nie macie uzbrojenia i ubranek "

Tak btw... Czy jednakowe umundurowanie i pancerze nazywasz niepe³nym uzbrojeniem i brakiem ciuchów? No wybacz... to ¿e komu¶ brak nóg czy he³mu to nie oznacza ¿e bractwo sprzêtu niema...
AAA by³bym zapomnia³, jedynymi s³owami które pad³y z moich ust na temat biesiady dla Vipów to by³o to ¿e niepowinna mieæ miejsca w tym terminie i ze wyrzucanie rycerstwa to chamstwo :) Ale kto by s³ucha³ "Skurwysyna ze ¦w.Anny"...
Maku
Szalo szalo, pozdrawiam wszystkich serdecznie !
Przede wszystkim chcia³bym podziêkowaæ organizatorom za wspania³± imprez± ! ¦wietnie siê bawili¶my i to ju¿ od poniedzia³ku. Nam ( Ko³tunowi i mi ) najbardziej podoba³ siê teatrzyk Bia³ej Owcy: kiedy to po prawie ca³ym tygodniu wylegiwania siê na skórach ( owczych zreszt± ) ju¿ totalnie zmienili¶my siê z dwóch zidiowacia³ych ciurów obozowych ,nagle kto¶ zadzwoni³ dzwoneczkiem i krzykn±³: "nowa bajeczka, nowa bajeczka". pobiegli¶my czym prêdzej na miejsce, gdzie spotka³a nas zupe³nie nowa forma rozrywki - piêkne historyjki, które totalnie nas rozbroi³y - pok³adali¶my siê na ziemi i pêkali¶my ze ¶miechu, po czym znów z wielkim zaciekawiemiem przys³uchiwali¶my siê tym przepiêknym historiom wype³nionym fantastycznymi pomys³ami, rozbrajaj±cymi dialogami ("¶ci±gaj majty !" (: i dziwacznymi postaciami ( sowa-diabe³ "huhu" smile.gif)) . Brawo dziewczyny !

A je¶li chodzi o komisjê strojów, to wraz z Ko³tunem towarzyszyli¶my Ani w sobotê rano przy jej jak¿e niewdziêcznej zreszt± pracy. Nie znamy siê na kobiecych strojach w ogóle, wiêc nie wiem czy Ania ocenia³a w³a¶ciwie czy nie (chocia¿ nie by³o momentu ¿eby co¶ wydawa³oby mi siê nie w porz±dku ), ale je¶li chodzi o mêskie stroje to trochê wiemy i tu nie widzê ¿adnych zastrze¿eñ co do tego w jaki sposób robi³a odsiew ludzi nie posiadaj±cych elementów ubioru, o których mówi³ regulamin ju¿ dawno przeciez dostêpny. Ania i tak zachowywa³a siê bardzo kulturalnie, bo co tu mo¿na powiedzieæ cz³owiekowi, który zapytany o to, czy ma co¶ jeszcze poza gaciami i koszul± odpowiada, ¿e ma jeszcze dublet, a poproszony o to, ¿eby go pokaza³ odpiera, ¿e ma go gdzie¶ w namiocie i nie bêdzie przecie¿ teraz po niego szed³. No sorry... To tak jakby przyj¶æ bez niczego i powiedzieæ, ¿e czê¶æ rzeczy ma siê gdzie z samochodzie, czê¶æ siê po¿yczy a to czego braknie to kupi siê na samym turnieju.. Ludzie, trochê szacunku. Jak ma istnieæ jaka¶ komisja strojów to trzeba okazaæ trochê "skruchy" i przyj¶æ na ni± w takim stroju w jakim siê bêdzie potem chodziæ, bo inaczej to bez sensu. A s³owa Ani w stylu " no nie wiem" by³y kierowane bardziej do nas ni¿ do ludzi ocenianych, bo by³a tam sama, a my tylko stali¶my obok ( wtr±caj±c siê jedynie w jaki¶ wybitnie jasnych kwestiach ), a to nie chyba nie jest przyjemne uczucie powiedzieæ komu¶, kto przejecha³ ile¶ tam kilometrów : niestety, nie wpu¶cimy ciê, wracasz do domu".wiêc w±tpiê, ¿eby wynika³o to z jej niewiedzy... Uwa¿am ¿e by³a odpowiedni± osob± na tym stanowisku. IMHO nieporozumienia mog³y wynikaæ albo z niedopatrzenia przy przyjmowaniu zg³oszeñ od bractw albo z postawy samych przyje¿dzaj±cych, którzy niezastosowali sie do regulaminu. Tyle.

Kwestia syfu w obozie zosta³a ju¿ chyba wyczerpana, a ¿eby nie w przysz³ym roku by³o lepiej to tak jak ju¿ kto¶ powiedzia³ nasza kultura osobista musi siê trochê podnie¶æ a i kosze powinny staæ gdzie¶ indziej w centrum obozowiska.

Aha - jeszcze trochê konstruktywnej krytyki:
zmartwi³o mnie trochê pomieszczanie obozu historycznego z plastik kampem.. mo¿e to kwestia tego, ¿e jeste¶my na ¶wie¿o po uszyciu naszego namiotu mad.gif , ale to chyba nie powinno tak byæ. a tojki i ¿elazn± umywalnie w ogóle wyrzuci³bym poza obóz, albo postawi³ przy plastikowych domkach. no to najzwyczajniej w ¶wiecie to siê gryzie !

a je¶li chodzi o sam turniej to... dla mnie spoko - ja tam przyjecha³em po¿yæ sobie w obozie, dobrze siê zabawiæ i odpocz±æ, turniej by³ dla mnie dodatkiem. I sprawi³ ¶wietnie w tej roli: nie by³o zbêdnych ci¶nieñ. A je¶li chodzi o publikê, to uwa¿am tak samo Ko³tun, nie obchodzi mnie ona - przyje¿dzam siê tu bawiæ a nie s³u¿yæ. Je¶li ludzi cieszy patrzenie na to jak siê bawiê, to spoko - ale jak mia³bym mieæ przez publikê jakie¶ ci¶nienia, to juz wola³bym prze¿yæ te dwa ostatnie dni na swój koszt. To nie jest moja praca. C'est tout.

Jeszcze chcia³bym podziêkowaæ paru osobom:
- ca³ej organizacji za to wszystko co dla nas zrobili
- Ani za to ¿e siê nie podda³a i ca³y czas walczy³a z mrokiem
- Waldkowi za spory wysi³ek jaki w³o¿y³ w budowanie obozowiska i za to ¿e dba³, coby¶my g³odni nie chodzili
- jeszcze raz dziewczynom z teatrzyku za wywo³aniu wielu estetycznych doznañ podczas ogl±dania ich Sztuki
- ludziom których uda³o nam siê ¶ci±gn±æ do naszego namiotu crazy.gif ( nie bêdê wymienia³, bo pewnie bym co¶ pomyli³ z imionami i by³aby czosnek o kulistych kszta³tach.. )
- naszym nowym fajnym znajomym icon_mrgreen.gif -
- wszystkim tym z którymi spêdzili¶my ten tydzieñ w £êczycy
( jest parê osób, które wartoby wymieniæ, ale mog³oby to byæ krzywdz±ce dla innych szczerba.gif , poza tym lista by³aby d³uga, wiêc.. nie zrobie tego !
- i wszystkim tym, których nie uda³o nam siê poznaæ ( przecie¿ siê nie rozdwojê tears.gif ), uczucie.

Dosyæ smêcenia. Panie i Panowie, gratulacje !
Gollum
w koncu znalzlem chwile by skorbnac podziekowania.

wksowi za goscine, teatrzyk z demoniczna sowka i pedrylami, "netka swieci, porsze wstawac", cale komando latajacych potyluch na uczcie, krukowi za czarujacy brak dyplomacji (to bylo genialne:D) i wiele wiele... co tu duzo mowic jestescie w czosnek :D

drabom za to ze nas dowiezli na miejsce i Ania moja miala kogo kokietowac (przypominanm o obiecanym kwasnym poemacie;)

ligowym ludkom za to ze tym razem nie udalo nam sie wspolnie pobic rekordu trasy :D

jajoszowi za to ze mnie swa tworczoscia rozpalil tak na scenie ze prawie omdlalem

czarnemu za bardzo dobry gust i wyczucie sztuki

szypulowi za szczera radosc z jaka mowil : "jestem frajerem, dalem sobie wcisnac kocyk..."

pigrzy za emocjonujaca gre w kromki

saszce za cudna salade - moja mamusia jak ja zobaczyla to sie popukala w glowe i powiedziala : "na co ci to zelastwo kretynie" :D

wszytskim tym ktorzy dolaczyli juz do sekretnej sekty wlochatych ubran i goracych nocy :D

wotawie ze przyjechal bo sie stesknilem :D

wszytskim organizatorom od strony rr za przemila atmosfere i zyczliwosc

ithilowi za niemieckie przyduszanie

wielkiemu rabe lublina Tomaszowi N. serdeczne ajwaj za spotkanie.

przemilej armowej niewiascie co mnie oklepala na poltorki

murzynom za malownicze ukrywanie sie przed komisja strojow oraz gre w lotna kapuste (a dzieci w somalii gloduja...)

kielczanom za pelen spontan i radosc z ogladanai teatrzyka:D

oraz wszytskim wspanialym ludziom ktorych mialaem okazje po raz pierwszy poznac i sie wspolnie bawic

Niunia kocham cie i jestem ogromnie dumny z Twojego pierwszego posta na freha w tym wlasnie temacie heart.gif
Kulewna
Witam!
Wlasnie wrocilem po sprzataniu - wszystko posprzatane hurra

W imieniu calego naszego bractwa pragne podziekowac wszystkim, ktorzy wzieli udzial w naszym turnieju.Chwala im - Chwala Chwala!!!!!!!!!!

Co do Vipow na biesiadzie - vipowie to zbyt duze slowa - sa to ludzie w garnturach chcacy uchodzic za vipow.

Piwo platne - no coz tego nie udalo nam sie przeskoczyc - niestety Leczyca podpisala wylacznosc na sprzedaz piwa:(
Co zas do sokow - goscie nasi - Rycreze bez Garniturow mieli soki za darmo:)

Do Luczniczego - czemu tak a nie inaczej - odpowiedzialnosc za to ponosi w calosci i wylacznie Rada Rycreska, ktora to wyznaczyla do przygotownaia tej konkurencji czlowieka, ktory nie chcial sie tym wogole zajmowac.Chlopaka, ktory po odejsci Wotaway nie chcial sie wcale zajmowac turniejem luczniczym. Turniej ten zostal mu narzucony odgornie.Mial wiele dobrych pomyslow, ktorych niestety nie udalo sie wszystkich zrealizowac w zamierzonym czasie, ale za rok bedzie lepiej i wszystkie pomysly zsotane wdrozone w zycie.

Co do sw. Anny - no coz wogole nie mialbym pojecia co mi i naszej Pieknej Pani Namiestnik sie zarzuca gdyby nie jedna z moich kolezanek, ktora przez chwile rozmawiala z Panami Rycrezami ze sw. Anny.
Ale w skrocie wedlug nich, kiedy dzwonili do mnie w piatke chca zglosci swoj udzial na nasza impreze mialem powiedziec: Tych skur.... i tak nie wpuscimy, a nasza Pani Namiestnik miala powiedziec - Jak przyjedziecie w strojach i tak Was wypier..... Ta.
Moja wersja: Pan nie wiem ktory nie znam ich, zadzwonil i powiedzial ze chce zglosci udzial sw. anny w turnieju. Powiedizailem, ze jezeli nadal maja te doubleciki bordowo zolte -, iz Komisja Stroju Was nie wpusci.Pan z zktorym rozmawialem powiedzial mi ze i tak wejdzie poniewaz ma zaproszenie, poniewaz pracuje gdzies tam i ma tylko problem poniewaz jest ich 3 a ma 2 zaproszenia. Powiedzialem ze jak ma dwa to wchodza dwie osoby.Poznbiej poprosil namiestniczjke nasza do telefonu, pytajac sie o to samo - ta potwierdzila moje slowa. Nie bede tu sie tlumaczyyl ze mam na swoje slowa 3 swiadkow w postaci 2 czlonkow moje bractwa (w tym namietsniczki) oraz jednej osoby z innego bractwa. Pewnie nie wszyscy w to uwierza ale nie powiedzialem nic co jest mi zarzucane prze Panow Rycrezy ze sw. Anny.
Co za do potraktowania naszej Uroczej Panie Namiestnik no coz Panowie Rycerze ze sw. Anny wsiedli i najechali na nia - dlaczego nie doczepili sie do mnie albo ktoregos z innych panow z naszego bractwa - wstyd aby Panowie Rycerze w Garniturach ublizali bezbronnej niewiascie.
Konczac dyskusje ze sw. Anna - chcialbym powiedziec jedno to ze w wypowiedzi do kogos Leczyca zostala nazwa pierd.... ultarsami - biore za komplement i dziekuje (mimo to musze Was zmartwic nam duzo do nich jeszcze brakuje)

A teraz z milych akcentow - pragne podziekowac jeszcze raz wszystkim naszym uczestnikom - cieszymy sie ogromnie, ze wszyscy chcieliscie do nas przyjechac i goraco zapraszamy juz za rok.
Gratuluje wszystkiem Zwyciezcom - Chwlala im!!Chwala!!!Chwala!!!

Kanlcerz Leczycki
Brat Krzysztof zw. Zmêczonym:)

Ps. Licze ze na nastepna Komisje Stroju w tak fantazyjnym stroju jak Sasza - stawi sie teraz jakas kobieta.
Ps2. Przypomne ze temat ten nie dotyczyc dyskusij Leczyca kontra sw. Anna tylko jest poswiecony turniejowy organizowanemu przez nas - ktory ma ukazac co nalezy w nim pozostawic bez zmian a co nalezy udoskonalic, zmienic lub wyrzucic.Dlatego dziekuje za wszystkie opinie - one pomoga nam uczynic ta impreze jeszcze lepsza.
Marcus Aurelius Carnifex
Je¿eli kto¶ my¶li o podniesieniu poziomu turnieju to komisja musi byæ.

Je¿eli komu¶ to nie pasuje to zawsze mo¿na pojechaæ na turniej bez komisji cool.gif .

Pa
Villentr
lol
Szanowny Mo¶ci Kulewno, zakoñczmy w koñcu ten temat bo to rzeczywi¶cie nie ma sensu, raczej przenie¶my to na priv.
Parê tylko jeszcze uwag, próba³em (czy te¿ próbowali¶my) ciê z³apaæ ale niestety nie by³o nam to dane. Nic nie wiem nt bordowo-z³otych strojów, bo my mamy czerwono ¿ó³te i s± jak najbardziej historyczne, konsultowane - odtwarzamy oddzia³y zaciê¿ne a nie rycerstwo, szlachte czy mieszczan. Tak w ogóle to je¶li mówicie o ¶w Annie to chyba nie o nas bo my mamy Ks. Anne
Co do rzekomej napa¶ci na na Marte , to sory bardzo ale chcia³em sobie zrobiæ zdjêcie z dziwczynami z Olsztyna i to raczej Pani Marta napad³a na mnie i w sposób wielce dyplomatyczny (wraz z jakim¶ blondynkiem) wyrazi³a swoj± opiniê o nas. Pó¼niej pad³o nawi±zanie do rozmowy telefonicznej, w której to nie Ty lecz Pani Marta rzuci³a, ¿e nawet jak przejdziemy komisjê to i tak nas nie wpu¶ci, bo nie, co potwierdzi³a równie¿ przy s³omie (s± ¶wiadkowie). I my¶le ¿e ca³y problem rozbija sie w³asnie o Martê i jej ex który jest u nas.
Je¶li chacia³by¶ przedyskutowaæ zapraszam na priv
Jarek Przyby³o
W heraldyce nie ma koloru ¿ó³tego ani bia³ego tylko z³oty i srebrny (tzw. kruszec). Stroje noszone na pancerzach by³y jak najbardziej zwi±zane z heraldyk± - wiêc jednak z³oto.
Martin
To i ja skre¶lê kilka s³ów:

Zarzuty do obozu:
- brak przyszniców.
- faktycznie, kosz móg³ byæ z boku, a nie na ¶rodku.
- mia³ byæ podzia³ na historyki i iglopolis. trochê siê zdziwi³em, jak mi siê iglaki zaczê³y wykluwaæ na pleckach. Rozumiem jednak, ¿e to kwestie techniczne, mozna wybaczyæ.

Poza tym obóz by³ naprawdê, naprawdê uroczy. Wielkie brawa dla Pieñca i podziw dla Waldka, który w ¿adnym bractwie nie jest i pracowa³, o ile siê nie mylê, jako wolontariusz.

Zarzuty do turnieju na zamku:
- W czwartek powiedzieli¶my, ¿e siê nie da tego wszystkiego w jeden dzieñ zrobiæ. musia³a przyj¶æ sobota, by oficjalnie podjêto decyzjê o przeniesieniu reszty konkurencji na niedzielê. Szkoda.
- regulaminy konkurencji ustalane na 5 minut przed jej rozpoczêciem maj± trochê wad. £atwo co¶ pokrêciæ, ³atwo by kto¶ pyskaty (na przyk³ad ja) ustawi³ zasady pod siebie. Ogólne poczucie braku panowania nad wydarzeniami by³o a¿ nadto widoczne.
Te¿ w czwartek mówilismy, ¿e je¶li konkurencje bêd± w niedzielê, ludzie bêd± skacowani i bojowe powinny siê rozegraæ w sobotê. St±d niska frekwencja tak na bojowym jak i na bitwie.

Sugestie: By³o zrobiæ dru¿ynowy na drewno, indywidualny na stal. Zrobienie czterech turniejów w czasie w którym do tej pory robiono dwa nie mog³o siê udaæ, naprawdê.

Komisja strojów. Nie bêdê pisa³, co przytrafi³o siê innym, bo nie widzia³em. Ja przeszed³em bez zaj±kniêcia. Moja Lepsza Po³owa dsta³a uwagi i mo¿e s³usznie. Kazano wymieniæ tasiemki - rozumiem, wymieniono. Kazano zdj±æ bi¿uteriê - nie rozumiem. Zw³aszcza ozdobny krzy¿yk srebrny z kamieniami.
Instytucjê komisji strojów rozumiem i popieram. Formê zwracania uwagi skomentujê tak: Facet za taki ton dosta³by w ³eb. Do rozwa¿enia przez szacown± radê bractwa.
Jedna uwaga: Moja Pani spe³ni³a normy Mazowieckiej Ksiêcia Siemowita na Grunwaldzie. Nie by³o tam bardziej restrykcyjnego regulaminu je¶li chodzi o stroje.

Uwagi do uczty:
- Brak piwa. Zw³aszcza, ¿e okaza³o siê to dopiero na uczcie. By³ to cios w podbrzusze rycerstwa polskiego.
- Brak napojów. Sasza, Pierwszy Szabrownik Rzeczypospolitej naprawi³ ten brak bardzo szybko smile.gif
- brak atmosfery. na to siê nic nie poradzi. To ju¿ kwestia zgromadzonych ludzi, niestety. Brawa dla dziewczyn, ¿e chcia³o im siê pl±saæ.

Uwagi koñcowe:
- znów s³yszê, ¿e wiêkszo¶ci niedoci±gniêæ winne jest miasto, etc, etc. Po zesz³ym roku wiêkszo¶æ moich znajomych zapowiedzia³a, ¿e nie przyjedzie i s³owa dotrzymali. Ja siê upar³em i postanowi³em daæ jeszcze jedn± szansê. Teraz stwierdzam, ¿e £êczyca, ta znana z lat 2000-2002 umar³a definitywnie. Wielki, wielki ¿al. Swego czasu by³ to elitarny turniej w kraju, jedyny dworski, na którym my, chudopacho³ki z najemnej czuli¶my siê jak giermkowie, lub wrêcz cho³ota przemykaj±ca w¶ród wielkopañskiego rycerstwa.
W tym roku czu³em siê jako jeden z ostatnich sprawiedliwych na upad³ym turnieju. Trudno, czasy siê zmieniaj±.

Dziêkujê tym wszystkim, z którymi dobrze sie bawi³em. Spotkamy siê nieraz, najwy¿ej w innych miejscach.
Piotr z Bia³ej Bramy
Witam
Po porzadnym wyspaniu sie chcialem serdecznie podziekowac ludziom z £êczycy za zaproszenie. Bawilem sie naprawde dobrze w³±czajac w to budowanie od podstaw palisady.Klimat w obozie juz nie mowiac o sobocie na zamku byl wysmienity ... bylo pare zgrzytow ale naogó³ nie by³em ich bezposrednim swiadkiem wiec nie bede sie wypowiada³.
Co do smieci w obozie wina organizatorow jest tu minimalna i poprostu za rok sami musimy o to zadbac bo to nie organizatorzy tworza klimat obozu tylko MY ! Przeciez nikt nie kupi drzemu w drewnianej misce w supermarkecie a nikt nie kazal korzystac za s³oika ,przeciez mozna prze³o¿yc zawsze ! Trzoda i nie-trzoda w obozie byly ok i dziekuje wszystkim za dobra zabawe. Co do nieterminowo¶ci turnieju w sobote to jedyna wina jaka ponosza organizatorzy wed³ug mnie to to ze chcieli za dobrze ... jak zobaczylem plan imprezy odrazu zw±tplilem w jej sukces ... jak ludzie sie dobrze bawia (chociazby zabawy plebejskie) to zawsze planowane imprezy sie wydluzaja a przeciez nie ma sensu robic wszystko szybko i niedokladnie bo chodzi w koncu o dobra zabawe a nie o jakis PLAN. Tyle w temacie "zgrzytów" !
Dzieki ludzie za klimat ... za teatrzyk ktory byl wysmienity , za Hegemona ze swoimi kazaniami i Saszce za MEGA pierdniecie w sobotnia noc bigsmile2.gif (po godzinie zacz±³em s³yszeæ na lewe ucho smile.gif ) ... w³a¶nie tacy ludzi tworza klimat ktory tworzy dobra zabawe.
Waldek !! dzieki za Twoja prace przy budowie palisady i napychanie naszych niekoncz±cych sie ¿o³±dków ... czasem marudny ale spoko go¶æ !!!
Pozdrowienia i podziekowania dla ludzi z Be³chatowa za mi³e towarzystwo od poczatku do koñca ... mam nadzieje ze sie jeszcze spotkamy smile.gif !! ... p.s. macie piêkne i mi³e dziewczyny ,pilnujcie je mocno smile.gif
W koñcu Piencu - DOBRA ROBOTA dzieki za mi³e przyjêcie i za profesjonalna organizacje pracy w obozie!
To chyba tyle i mysle ze za rok jak tylko dostane zaproszenie z przyjemnoscia pokaze sie jeszcze raz !
Evan
Ja nie bêdê ci±gn±³ tematu bo nie ma sensu. Marta sama wie co powiedzia³a, znam j± do¶æ dobrze wiem ¿e ona nie przebiera w s³owach. W sumie nie mam ochoty do tego wszystkiego ju¿ przyk³adaæ choæby palca.
Dziêkuje Namiestnikowi za po¶wiêcon± w trybie natychmiastow± uwagê problemowi.
S³awa!
Kulewna
CYTAT(Evan)
Ja nie bêdê ci±gn±³ tematu bo nie ma sensu.

Hmm no tak nie bede ciagnal ja juz koncze ale kazdy chcialbyc cos jeszcze dopisac. Ja powiem tak wszyscy ze sw.Anny maja jakas chyba uraze do Marty naszej Namiestniczki.
Nie wiem tylko czemu - moze wyznaliscie jej milosci (nie dziwi mnie to, jest ona w koncu piekna kobieta)a ona powiedziala Wam nie (co mnie tez nie dziwi bo jestescie brzydcy)
Panowie Rycerze na niektorych turniejach nie zostalibyscie dopuszczeni do Turnieju Roz poniewaz Wasze zachowanie nie przystoi rycerzom - obrazacie i napastujecie dame.

Co zas do problemow z odnalezienie mnie na turnieju leczyckim - mijalismy sie dwa razy na ul . Zamkowej i zarowno ja widzaielm Was jak i Wy mnie (do malych nie naleze, a ze paczylismy na siebie na wzajem - nie mozna mnie bylo przegapic), poruszaliscie sie wszyku trzy osobywm wiec bez trudu dalibyscie mi rade:), ale na kobiecie latwiej sie wyladowac.

Kanclerz leczycki
Bract Krzysztof zw. Wypoczetym
Villentr
i znowu ta ¶wieta anna
LUDZIE nazywamy siê Dru¿yna Zaciê¿na KSIʯNEJ Anny.
Co do Turnieju Ró¿, có¿ jeste¶my oddzia³em zaciê¿nym nie rycerzami wiec ja p³aka³ nie bêdê.
Co do urazów i zatargów miêdzy Mart± a nami, to s± one z jednym osobnikiem, którego nie by³o w £êczycy ale nie rozumiem czemu Marta przek³ada to na ca³± dru¿ynê.

Kulewna moja propozycja Piwa jest nadal aktualna, wynik³o ma³e zamiesznie, trochê nie¶cis³o¶ci a je¶li dorzuci sie do tego emocje posz³o na ostre. Proponujê przy kuflu piwa (ja stawiam) przeanalizowaæ ca³± zaistania³± sytuacjê co by na przysz³o¶æ ustrzec siê przed podobnymi incydentami.
Sylwia Grela
Witam
To ja te¿ swoje powiem, a co?

W kwestii organizacji:

1. Ci co siê czepiaj± nie¶cis³o¶ci programowych, niech spróbuj± zorganizowaæ co¶ swojego mad.gif
To wcale nie jest proste trzymaæ siê programu, kiedy nie mo¿na zacz±æ oficjalnych powitañ bo nie ma "rycerzy", bo siê spó¼nili...itd
2. Za syf w obozie to ju¿ przesada czepiaæ siê organizatorów, oni go nie zrobili.

W kwestii komisi strojów:

1. By³y znane wcze¶niej wymagania minimalne, je¶li ich kto¶ nie spe³nia³ by³o siê nie pchaæ na turniej, a nie teraz pretensje...
2. Mam wra¿enie ¿e wiêkszo¶æ osób które maj± pretensje do Komisji po prostu nie przesz³y albo przesz³y przez Komisjê z zastrze¿eniami i teraz s± ura¿one.
3. Dziewczyny na prawdê nie czepia³y siê bardzo i robi³y to raczej delikatnie. Delikwent zamiast us³yszeæ "to siê nie nadaje, nie przechodzisz" s³ysza³ raczej subtelne "no, nie wiem". I w tym wypadku "no, nie wiem" nie by³o oznak± braku wiedzy.
4. pomys³ by³ pyszny i pierwsze próby zosta³y poczynione. I nie ma siê co czepiaæ tylko do ksi±¿ek i do szycia.

smile.gif Buziaki dla wszystkich znajomych.
Marta
Witam loki08.gif

Jako ¿e wa¿kie kwestie zosta³y juz poruszone przez naszych Go¶ci, pozwolê sobie dodac kilka s³ow od siebie.
Mianowicie, chcia³abym wyrazic swoje podziêkowania dla:

Micha³a Wojtysiaka- za wspania³± postawê oraz pod¼wigniêcie sobotniego programu Turnieju na w³asnych barkach bigsmile2.gif - Wielkie dziêki Michale ovation.gif

Naszego Wspania³ego Kanclerza Kuli oraz Wojtka z Jakubowa za wykonanie praktycznie calej "czarnej roboty" - bieganie po urzêdach i za³atwianie spraw organizacyjnych ovation.gif

Pienca za super organizacjê obozu, jego budowê oraz trzymanie wszystkiego w garsci
oraz Waldka , ktory raczyl nas w obozie pysznym jedzonkiem pat.gif

Ani i Eweliny- za podjêcie siê wielce niewdziêcznego zadania, jakim jest sprawdzanie strojów i sprostanie temu¿ ovation.gif

Ch³opaków z Be³chatowskiego Bractwa Rycerskiego za i¶cie rycerska postawê i ogromn± pomoc jak± s³u¿yli przez ca³y czas trwania Turnieju ovation.gif

Artura Brzychcy - za wspania³± konfenansjerkê i radiowy g³os ovation.gif

Connora za u¶wietnienie Ho³du Lennego wystrzalem z hakownicy - za to, ¿e DBA o to by laryngolodzy mieli klientów bigsmile2.gif ovation.gif

oraz dla wszystkich, których nie wymieni³am a którzy pomagali w budowie palisady oraz innych kwestiach dotycz±cych organizacji Turnieju. love3.gif ovation.gif

pozdrawiam wszystkich Go¶ci oraz serdecznie dziêkuje wszystkim za przybycie na nasz Turniej i stworzenie wspania³ej atmosfery w obozie i podczas zmagañ turniejowych.

Marta z £êczycy szef.gif
Artur Brzychcy
Witam!
To i moje dwa s³owa.
Dziêkujê jeszcze raz organizatorom za zabawê i niez³± imprezê.

Uwagi:
To w zasadzie to co ju¿ omówi³em z Micha³em. Powinna byæ ³±czno¶æ pomiêdzy obozem a zamkiem i tablica z bie¿±cymi zmianami w turnieju o podawaniu jedzenia, ¶mieciach, wielko¶ci terenu obozowego nic nie piszê, bo przecie¿ organizatorzy sami wyci±gnêli wnioski. Na pewno nie mo¿e byæ tak, ¿e w programie s± rzeczy, których wogóle byæ nie mia³o (pokazy konne). Zasady turniejowe faktycznie powinny byæ ustalone wcze¶niej (czyt. post Martina) Co do opó¼nieñ to niestety du¿± czê¶ci± wina samego rycerstwa, bo nie stawia³a siê na czas. Je¿eli jeste¶my na komercyjnej imprezie i spanko i wy¿ywionko mamy za darmo to jednak jako¶ z tymi turystami musimy siê jako¶ liczyæ.
Co do Komisji Strojów nie wiem jak z wami, ze mn± dziewczyny rozmawia³y bardzo przyjemnie. My¶lê, ¿e je¿eli by³y potem nawet lekko rozdra¿nione to jestem im w stanie to wybaczyæ. Nie jest mi³e robiæ za gestapo (bo tak wiêkszo¶æ osób je traktowa³o), a tym bardziej wyk³ucaæ siê o pierdo³y. Przy mnie toczy³a siê dyskusja dlaczego ch³opak nie mo¿e mieæ ubranka wi±zanego sznurkami od firanek. Pad³ argument, ¿e przecie¿ to tylko sznurek. No to mo¿e jeszcze kalosze, przecie¿ to tylko buty. Po takich dyskusjach nerwy mog± puszczaæ w mo¿e nawet nie w³a¶ciwym momencie.
Dziewczyny z komisji proponujê na przysz³o¶æ odpowiednio wcze¶niej podaæ listê ksi±¿ek wed³ug których oceniacie stroje. Na miejscu mieæ ksera tych¿e (co by siê ksi±¿ki nie niszczy³y) i jak jest zarzut do kogo¶ to niech przysi±dzie i znajdzie swoje szatki.
Co do oszukiwania komisji to niestety paru osobom siê uda³o. Brawo dla dziewczynki co na ucztê posz³a w dworskiej sukni z czerwonego pluszu (piêkna zas³onka bigsmile2.gif ) oraz tym co po komisji po¶ci±ga³y zawoje.
Podsumowuj±c
Do organizatorów: wiêkszy przeplyw informacji
Do go¶ci wiêcej serdeczno¶ci dla organizatorów i kultury wobec nich i nie mówiê tu o "Trzodzie" bo bez tego nie wyobra¿am sobiê doskona³ej atmosfery jaka panowa³a w obozie.
P.S.
Dobry pomys³ z identyfikatorami.

Jeszcze raz wielkie dziêki dla £êczycy i Be³chatowa za udan± imprezê
respekt.gif za ho³d lenny
Do stóp padam mojemu panu za udostêpnienie namiotu i pomoc wogóle.
Pozdrownienia dla wszystkich z którymi mia³em przyjemno¶æ przebywaæ i dziêkujê za cudn± atmosferê.
No i szczególne ¿yczenia dla PIEGRZY bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Pozdrawiam
Evan
Namiestniku. Nie znasz widaæ kilku faktów z przesz³o¶ci wy¿ej wymienionej bia³og³owy. Co do tekstu z wyznawaniem mi³o¶ci to... heheh by¶ sie zdziwi³ jeszcze ale s± to sprawy prywatne wiêc nie ruszam tematu. Marta ma do nas jaki¶ uraz i po prostu piêknie to pokaza³a. Nawiasem mowi±c moja rozmowa z ni± sie ograniczy³a do tego ¿e powiedzia³em jej "W³adza uderzy³a Ci do g³owy" :) My¶le ¿e ma ona na tyle honoru ¿e sama to potwierdzi ale z jej postu widaæ ¿e nadal olewa i temat i nas, no ale mniejsza :)
Koñcz±c ju¿ definitywnie, sytuacja srobi³a sie czosnkowa i tyle. Jestem gotów przeprosiæ za swoje s³owa pod adresem Panny Marty, ale nie pominê tego ¿e za³atwia ona swoje prywatne sprawy w miejscach do tego nieprzeznaczonych. Poprawcie mnie je¶li sie myle ale chyba sprawy sercowe nie powinny mieæ wp³ywu na przyjmowanie osób do imprezy poniek±d mniej wiecej publicznej.

S³awa!
Owen
Witam
Ja nie by³em na ³êczycy natomiast z ciekawo¶ci± ¶ledzê plotki i k³utnie :D.
I strasznie rozwala mnie roszczeniowe podej¶cie kolegów z ks. Anny. Rany jako¶ nie mogê zajarzyæ dla czego oni siê pchaj± tam gdzi organizatorzy ich nie chc±.
Niewyobra¿am sobie sytuacji ¿eby mi na "Wojnê Stuletni±" pcha³ siê kto¶ kogo obecno¶ci sobie nie ¿yczê.
Nawet £êczyca to nie jest festyn dla ogó³u ale dla tych którzy dostan± zaproszenie od organizatora. I jesli kto¶ nie jest mile widziany to mu wara.
Mnie gdyby kto¶ nie chcia³ widzieæ na danej imprezie nigdy w zyciu bym tam nie pojecha³ bo bym siê g³upio czu³.
To tak w kwestii refleksji.
Pozdrawiam
Evan
Cz³owieku ty chyba nie rozumiesz czego¶... my nie zostali¶my wykluczeni z turnieju z powodu niehistorycznych strojów czy niepasowania do epoki tylko przez to ¿e pewne kobieta z organizacji imprezy ma do nas co¶ OSOBISTEGO!!!! Ty niewyobra¿asz sobie ¿eby na twoj± impreze wepchn±³ sie kto¶ kogo nie chcesz ale na wszystkich mrocznych bogów nie zabronisz przyjechaæ ca³ej dru¿ynie dla tego ¿e jeden z jej cz³onków sie na ciebie kiedy¶ krzywo spoj¿a³. Ot ca³a subtelna ró¿nica. Tu nie ma miejsca na prywatê.
Czytaj mo¿e dok³adniej to co by³o pisane wcze¶niej.
Owen
smile.gif
Hej Evan, ale to jest dok³adnie to o czym pisa³em. Jesli kogo¶ nie lubiê a wiêc mam do niego co¶ osobistego to go nie zapraszam na imprezê, i nie ¿yczê sobie aby siê pojawi³, a jak siê pojawi to go wypraszam nawet gdyby mia³ super wypasione ciuchy. To tak jakby¶ siê wbija³ na imprezê domow± na któr± nie by³e¶ zaproszony i mia³ ¿al ¿e inni wchodz± a ty nie mo¿esz chocia¿ siê od¶wiêtnie ubra³e¶.
papa
Evan
Rozumiem Twój punkt widzenia. Jest w nim logika, ale nie je¶li tyczy sie to turniejów i imprez na któych wszyscy sie znaj±. Ja pojecha³em tam ¿eby zobaczyæ sie z lud¼mi których lubie i z którymi sie dobrze zawsze bawi³em, tak jak w zesz³ym roku.
Mo¿e ró¿nimy sie tym ¿e ja robi±c impreze biore pod uwage ¿e moge kogo¶ nielubiæ ale ze wzglêdu na wspólny charakter imprezy odk³adam prywate na bok. Nigdy by mi do ³ba nie przysz³o ¿eby powiedzieæ komu¶ "S.......j" je¶li pasuje klimatem i odtwarzanym okresem do imprezy. W zesz³ym roku jako¶ nie by³o do nas ale, a w tym roku sie znalaz³o, niewiadomo sk±d i dlaczego. Ja chce tylko znaæ konkretny powód dla którego zostali¶my tak potraktowani i chyba mam do tego prawo.
Agatka
Witam, czas na moje trzy grosze,
na turnieju by³am pierwszy raz i szczerze mówi±c, po tym co o turnieju s³ysza³am nie spe³ni³ moich oczekiwañ. Przede wszystkim komisja stroju. Moim zdaniem by³oby lepiej gdyby odby³a siê przy ¶wietle dziennym smile.gif a nie po zmroku przy pochodniach. Forma równie¿ nie przypad³a mi do gustu.Mo¿e by tak zarz±dziæ przys³anie zdjêæ strojów w których ma siê zamiar chodziæ? na powiedzmy tydzieñ przed turniejem? Eliminowanie mroku w ten sposób by³oby mniej stresogenne...
Rozczarowa³o mnie równie¿ wypadniêcie z harmonogramu konkurencji dla pañ (bieg dam, turniej szarf) oraz turnieju tañca.
Za to atmosfera w palisadzie by³a super!!! Hegemona s³owo na niedzielê, ch³opski regiment Saszy, ukoszernienie smalcu przez rebe Golluma, teatrzyk... to wszystko bylo fantastyczne. bigsmile2.gif
z mojej strony to tyle. Pozdrawiam, Agatka
johnkelly
CYTAT(Owen)
smile.gif
Hej Evan, ale to jest dok³adnie to o czym pisa³em. Jesli kogo¶ nie lubiê a wiêc mam do niego co¶ osobistego to go nie zapraszam na imprezê, i nie ¿yczê sobie aby siê pojawi³, a jak siê pojawi to go wypraszam nawet gdyby mia³ super wypasione ciuchy. To tak jakby¶ siê wbija³ na imprezê domow± na któr± nie by³e¶ zaproszony i mia³ ¿al ¿e inni wchodz± a ty nie mo¿esz chocia¿ siê od¶wiêtnie ubra³e¶.
papa

Odnoszê wra¿enie, ¿e to nie by³a prywatna impreza organizowana w czyims domu tylko taka z zaangazowaniem ¶rodków równie¿ publicznych. ¯e siê tak wyra¿ê: profersjonalizm siê k³ania.

MR
Reyki
Dobra zakonczcie ten temat bo sie juz nudny robi!!
Evan nie lubisz kogos z Leczycy,a ktos z Leczycy nie lubi Ciebie.Impreza ogolnie spoko.Niezle sie wszyscy bawili na palisadzie.

JEST GIT!!

I koniec tematu.Niech kazdy idzie w swoja strone szykowac sie do nowego sezonu.

I nie wyciagac osobistych spraw na forum publiczne!!

To by bylo na tyle.I prosze moderatorow o pilnowanie porzadku.
Wojtek z Jakubowa
Na pocz±tek podziêkowania dla wszystkich uczestników. To Wy tworzycie atmosferê turnieju i Wam siê uda³o na 110 %.

Podziêkowania dla Wszystkich, którzy nam pomagali.

Dziêki równie¿ za dobre s³owo i krytykê pomo¿e to nam poprawiæ organizacjê nastêpnego turnieju. Je¿eli siê odbêdzie.
Niedoci±gniêcia je¿eli nawet nie s± z naszej winy to za nie odpowiadamy jako wspó³organizator i za to przepraszamy, ale kilka rzeczy pragnê wyja¶niæ:
Biesiada i p³atne piwko - gdy siê dowiedzia³em ¿e tak bêdzie podczas biesiady, chcia³em kupiæ piwko dla rycerzy - nie pozwolono mi bo firma ma wy³±czno¶æ - dlaczego na zamkniêtych imprezach - nie wiem,
Tydzieñ przed imprez± obciêto, wbrew porozumieniu które podpisali¶my z Urzêdem Miasta bud¿et imprezy o 50%. Jak wiadomo to "mocno" komplikuje organizacjê.
Mia³o nie byæ ludzi w garniakach bo VIP to oni za bardzo nie s±. (Ci co nie wierz± na priv mogê przes³aæ notatki s³u¿bowe z naszych rozmów z miastem - s± tam wszystkie ustalenia, które zmieniono bez naszej wiedzy).
Po¶lizg w sobotê - dosz³a msza po ³acinie, której nie planowali¶my, mog³a siê odbyæ tylko rano.

Wszystkie Wasze uwagi starannie zapisujê i postaramy siê w przysz³ym roku poprawiæ.
A czy bêdzie to w £êczycy czy nie to zobaczymy.

Jeszcze raz Wszystkim uczestnikom dziêki wielkie za przyjazd i tym którym siê podoba³o i tym którzy siê zawiedli. tracker.gif
Pozdrawiam.
Jeszcze jedna pro¶ba o za³atwianie prywatnych spraw na priv.
Sowa
Mówcie co chcecie ja zdjecia powysy³a³am przed turniejem do komisji strojów.
Na grunvie przesz³y a na £eczycy nie.
Zreszta niewazne. Im wiecej czasu up³ynie tym sie bardziej pamieta rzeczy najmilsze.
Ja dziekuje Ani za to ze mia³a odwage wyjsc tam. A ja za rok przyjde do niej z rycinami i mozemy na spokojnie pogadac o moich sukniach jesl tylko bedzie mia³a na to ochote.

I jeszcze wielkie podziekowania za tak piekne identyfikatory, które beda niesamowit± i oryginalna pamiatk±

A poza tym nie ma tego z³ego co by na dobre niewysz³o.

Sowa
Kinia
CYTAT(Sylwia Grela)
1. Ci co siê czepiaj± nie¶cis³o¶ci programowych, niech spróbuj± zorganizowaæ co¶ swojego mad.gif

Wierz mi wiem jaki to jest ból organizowaæ turnieje i pilnowaæ by wszystko by³o w porz±dku. Ale do tego przydziela siê osoby i one rêcz± "g³ow±" za to co robi±.Przynajmniej w moim bractwie.

CYTAT(Sylwia Grela)
o wcale nie jest proste trzymaæ siê programu, kiedy nie mo¿na zacz±æ oficjalnych powitañ bo nie ma "rycerzy", bo siê spó¼nili...itd

Zaczyna siê wiêc bez spo¼nialskich. Je¶li program jest jasno zakomunikowany, to jest to tylko ich wina. Pozaty chodzi nie tylko o oficjalne przywitania.

CYTAT(Sylwia Grela)
2. Mam wra¿enie ¿e wiêkszo¶æ osób które maj± pretensje do Komisji po prostu nie przesz³y albo przesz³y przez Komisjê z zastrze¿eniami i teraz s± ura¿one.

Jak ju¿ wcze¶niej zauwa¿y³am przesz³am przez komisjê bez najmniejszego zaj±kniêcia, wiêc nie jestem ura¿ona. Dziwi± mnie tylko jej decyzje.

CYTAT(Sylwia Grela)
3. Dziewczyny na prawdê nie czepia³y siê bardzo i robi³y to raczej delikatnie. Delikwent zamiast us³yszeæ "to siê nie nadaje, nie przechodzisz" s³ysza³ raczej subtelne "no, nie wiem". I w tym wypadku "no, nie wiem" nie by³o oznak± braku wiedzy.

A stwierdzenie typu "no ja nie wiem czy ta sukienka jest historyczna" Jak mo¿na potraktowaæ? Równie¿ jako delikatne zwrócenie uwagi? Nie wydaje mi siê. Zw³aszcza i¿ by³o skierowane do sukni datowanej na 1480r, zrobionej z we³ny. Dana osoba mia³a pod ni± giez³o lniane w kolorze bia³ym. A na nogach ¶³iczne XVw buciki z podkrêcanymi noskami z podeszw± ze skóry.(ultra buty szczerba.gif ) Spe³nia³a wiêc wymogi. Wiêc jak mo¿na potraktowaæ stwierdzenie " no ja nie wiem". Wiêc przedstawi³y¶my SZ K sukniê równie¿ z we³ny. Datowan± na pocz±tek XVw. Równie¿ siê nie spodoba³a i zosta³a skwitowana na zasadzie " nie mam pojêcia". Przepraszam najmocniej ale to nie ¶wiadczy o delikatno¶ci. Powiem tylko, ¿e SZ K mia³a szczê¶cie i¿ nie by³o z nami wykonawczyni tej sukni.
CYTAT(Sylwia Grela)
4. pomys³ by³ pyszny i pierwsze próby zosta³y poczynione. I nie ma siê co czepiaæ tylko do ksi±¿ek i do szycia.

Znaczy siê je¶li za rok pojawiê siê na £êczycy wezmê ze sob± owe ksi±¿ki. Nie ka¿dy bowiem ubiera siê stereotypowo. Niektórzy lubi± poszukaæ sobie inne wykroje równie historyczne, jednaj nie tak powszechne. A potem brane one s± za mrok.

pozdrawiam
Sowa
CYTAT(Kinia)
Znaczy siê je¶li za rok pojawiê siê na £êczycy wezmê ze sob± owe ksi±¿ki. Nie ka¿dy bowiem ubiera siê stereotypowo. Niektórzy lubi± poszukaæ sobie inne wykroje równie historyczne, jednaj nie tak powszechne. A potem brane one s± za mrok.

I to jest postawa odpowiednia yes.gif
popieram i robie to samo icon_mrgreen.gif
Jak mamy odpowiednie argumenty Komisja nie ma nic do zarzucenia.
A najlepszym argumentem jest ksiazka a w ksiazce rycinka albo cytat. mad.gif

Sowa
Krulik
a mnie tam sie bardzo bardzo podoba³o na ³êczycy i przyje¿dzam za rok. pozdrawiam wszystkich. devil.gif
Kinia
CYTAT(Sowa)
I to jest postawa odpowiednia yes.gif
popieram i robie to samo icon_mrgreen.gif
Jak mamy odpowiednie argumenty Komisja nie ma nic do zarzucenia.
A najlepszym argumentem jest ksiazka a w ksiazce rycinka albo cytat. mad.gif
Sowa

A najlepiej pe³ny wykrój, ¿eby ju¿ wogule zarzutów nie by³o devil.gif £±cznie ze ¶ciegiem i sposobem tkania materia³u, a najlepiej by by³o gdyby materia³ samemu siê utka³o, oczywi¶cie historycznie, a wcze¶niej wychodowa³o...oki, oki przesadzam bigsmile2.gif ale co do tkania...nauzcy³a bym siê bigsmile2.gif

pozdrawiam
Evan
Ale trza pamiêtaæ ¿eby ten materia³ (co sie tyczy szczególnie we³ny) by³ zrobiony rêcznie to raz... ale nie ze sklepu, tylko trza na Podchale jechaæ, owce ogoliæ .Ale nie maszynk± bo to wybitnie niehistoryczne tylko takimi no¿ycami specjalnymi. Te nozyce te¿ trza samemu wykuæ i wyprofilowaæ najlepiej i to nie z jakiego¶ tam p³askownika tylko trza rudy poszukaæ, piec zrobiæ i wytopiæ.... :P

Pozdrowienia :P
Visenna
No tak, ju¿ siê do tego zabieramy bigsmile2.gif
My¶la³y¶my ju¿ z Kini± o za³o¿eniu hodowli owiec i jedwabników. Z tkaniem mia³abym problem. Obawiam siê, ¿e nie mia³abym do tego nerwów angsad.gif
Z tym piecem to troche przesada. Gdzie by siê tam babie chcialo z takim czym¶ bawiæ crazy.gif
Ch³opów najmiemy bigsmile2.gif

Pozdrawiam icon_mrgreen.gif
Visenna
Evan
Ja jako przedstawiciel polskiego rolnictwa a co za tym idzie rzemios³a zg³aszam sie na ochotnika do postawienia pieca :P w sumie wytopem te¿ moge sie zaj±æ :)
Kinia
Zapraszamy wiêc do nas na zamek:P My¶lê, ¿e znajdzie siê miejsce na piec:P Oraz chêtne kobiety do pomocy:P Np ja:P

pozdrawiam
Visenna
A po co pomagaæ :P. Zg³asza siê, to niech sam haruje.
Wiem, wiem...wredna jestem.
devil.gif
Pozdtawiam
Micha³ Wojtysiak
To mo¿e ja te¿ dodam swoje trzy lub cztery grosze
Na pocz±tek dziekujê Wam wszytskim za przyjazd i wspóln± zabawê mam nadziejê ¿e jeszcze nie raz bêdziemy mogli razem siê na turniejach bawiæ a czy w £êczycy to zobaczymy.
Nie poruszam ju¿ sprawy z Panami z Bractwa ks Annny (swojego zdania nie zmieniam)
W kwestii krytyki powiedzieli¶cie ju¿ wszystko, z wiêkszo¶ci± Waszych ocen nie sposób siê nie zgodziæ. Ale tak to ju¿ jest. W zesz³ym roku program turnieju wypali³ w 100 procentach zgodnie harmonogramem (ale nie by³o atmofery) , w latach wczesniejszych by³y du¿e dziury w programie i przerwy a w tym roku progam siê posypa³(ale by³a atmosfera). Jednak przez ca³y czas w Sobotê sie co¶ dzia³o i nie by³o przerw.Chcieli¶my tê impre¿e zrobiæ bardziej dla Was ni¿ dla turystów i w³asciwie wszystkie decyzje zwi±zane z planem turnieju i jego zmian± podejmowali¶my po tym kontem Z t±d te¿ tak du¿o konkurencji aby¶cie siê nie nudzili. Okaza³o siê ¿e z tym przesadzili¶my, poza tym i tak do wielu konkurencji nie by³o tak naprawdê chêtnych. Mam jednak nadziejê ¿e odkupili¶my jako¶ nasze winy za ostatni± £êczycê (przynajmniej troszeczkê)
Zauwa¿cie ¿e by³a na £êczycy nieinscenizowana bitwa któr± sami zoorganizowali¶cie, nikt z turystów nie szwenda³ siê po obozie a wszystkie sprawy nawet te bardzo przekraczajace nasze mo¿liwo¶ci postarali¶my siê za³atwiæ.
Martin ma racjê ¿e turniej skoñczy³ siê jako turniej dworski ale nie mogê siê z nim zgodziæ ¿e £êczyca umar³a po prostu zmieni³ siê rodzaj prefernecji jej uczestników.(A teraz to ju¿ cie Martinie nie pos³ucham bo sam mnie ostzreg³es je¿li chodzi o regulaminy) I jeszcze jedno w tym roku nasz turniej przesta³ byæ celem ataków naszych bardziej ultrasowo do reaktingu nastawionych kolegów.
Po prostu trzeba przyj±c ¿e £êczyca jest teraz jednym z turniejów organizowanym w Polsce po prostu ¶rednim ale na starych zasadach (bez sk³adek) (i nie jest Legend±)
Co do piwa na uczcie to sam przezy³em szok kiedy jako organizator podsze³dem z kufelkiem i nagle dowiedzia³êm siê ¿e taki kufelek to bedzie z 10 z³ kosztowa³ (1, 2 litra) Opdowiedzia³em panu zeby siê wypcha³ cen± i ¿e chyba trzeba i¶æ na Piotrkowsk± do Pabu
Nie mia³em czasu aby przyjrzeæ sie wszystkim wadom i zaletom £êczycy ale by³o fajnie. Co prawda wiêkszo¶æ osób z £êczycy nic nie jad³a przez ca³y turniej (no poza uczt±) wiêc nie mozemy na¿ekaæ na niehistryczno¶æ jedzenia alebo chwaliæ kuchni Waldka ale przynajmniej schudli¶my.
Dla mnie jedynym minusem by³a fatalna frekwencja czê¶ci naszych go¶ci na polu turniejowycm. Po zakoñczeniu indywidualnego na drewno umówi³em siê ze wszystkimi uczestnikami na 17 na melee, czê¶c braci przysz³a punktualnie i siedzia³a w uzbrojeniu ponad godzinê a czê¶æ przys¿³a godzinê pó¿niej, tak siê chyba nie robi ?
No i najsmutniejsze by³o zakoñczenie (powiecie ¿e by³o za pó¿no) ale niektózy z Was potrafili przed swoim wczesniejszym wyjazdem wej¶æ na Zamek i przynajmniej porzegnaæ siê. Moi drodzy to lekka przesada co by na polu turniejowym na zakoñczenie na 200 uczetsników by³o nieca³e 40 osób - jest to chyba lekkie lekcewazenie nas jako organizotorów no ale mo¿e sobie na to zas³u¿yli¶my. poza tym jak to zauwa¿y³ jedne z przedmówców wydajemy publiczne pieni±dze (których poowy nie by³o)
Poza tym to jednak by³o super i w tym roku nie zwalamy winy na miasto to my w kilku rzeczach zawiedli¶my.
A teraz pora na podziêkowania
no to moze na poczatek dla Hegemona który by³ zawsze na miejscu i nie rozumiem dlaczego kto¶ go nazwa³ kwa¶nym
dla wspania³ych sêdziów w indywidualnym co zmienili szybko zasady ale sêdziowali ¶wietnie
dla Saszki i jego ekipy bez któego impreza nie mia³a by swojego klimatu
dla Kurgana co za wsze mia³ dla mnie co¶ do picia ale siê nie zpizgali¶my
dla mojego wspania³ego s³onecznego giermka za wspania³± konferansjerkê (takiej jeszcze w £êczycy nie by³o) i za to ze mi roz³o¿y³ i z³orzy³ namiot i zawsze s³u¿y³ pomoca i rad±
dla Bohuna i ca³ego bratcwa Be³chatowksiego za nocne buty i ogromn± pomoc w organizacji imprezy
dla Tomka z Lublina za wspania³e podje¶cie do ca³ej zabawy rycerskiej i piêkne konie na kó³kach (które pogalopuj± na przysz³ym Turnieju)
No i dla ca³ego Bractwa £êczyckiego za wspó³n± tródn± i cie¿k± pracê - oraz ogromnym wysi³ku w schodzeniu i wchodzeniu na wie¿e zamkow±

Mam nadziejê ¿e w przysz³ym roku turniej siê odbêdzie ale na innych trochê zasadach ale dalej robiony przez Bractwo £êczyckie

pozdrawiam
Kill_Init (delorian)
Evan przecie¿ i tak w koñcu byli¶cie ... pokazali¶cie swoje ... bo mi osobi¶cie nie podoba³o mi sie twoje i villentra zachowanie wobec pewnej organizatorki, wiesz dok³adnie o kogo chodzi a wasze stroje mo¿e i s± historyczne przyznaje nie znam sie na tym w ka¿ym razie rzucaja sie w oczy jak "papu¿ki" dlaczego tak sadze bo nigdzie indziej nie widzia³em podobnych !!! ZAZNACZAM NIE SIEM HISTORYKIEM ANI SPECJALISTA ZWYK£YM TYLKO END-USEREM W RYCERSTWIE !!! uwa¿am tak¿e jak jak zwykle zrobiliscie popisówke, bo mogliscie przyjechac i zapytac sie Eweliny juz na komisji czy przed ni± i obdyskutowac to wydaje mi sie ze kwestia by³a do dogadania! gdy¿ osobiscie uwa¿am ze tak naprwde jest du¿o straszenia przez komisje a tak naprawde przepuszczja tez wiele mroku oni sa po to aby zwórciæ uwage! a wy jak Panienki sie pogniewaliscie! niektórzy stroje na miejscu kompletowali...

wiec PROPONUJE ABY WSZYSCY SZCZEGÓLNIE KSIE¯NA ANNA O ODPUSZCZENIE SOBIE I POWIEDZENIE GRZECZNIE PRZEPRASZAM "ORGANIZATORCE" ZA BRZYTKIE ZACHOWANIE I WYT£UMACZNIEM TEGO CHWILOWYM BÓLEM G£OWY. bo nawet jak by¶cie mnieli stroje prosto z " muzeum ultra - historyczno¶ci " to wasze zachowanie by³o niegodne ani rycerza ani najemnika (bez urazy) by³o na poziomie V.I.P.'ków którzy ... zreszta co to du¿o gadac ... wiadomo jaki wiekszosc z nich poziom reprezentowa³a!

przeprosiæ umówiæ sie na piwo i rzyæ dalej bo £ód¼ jest uwa¿am za ma³a na te wszystkie spory icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.