Witam
Jak zwykle w swoim zboczeniu szukania rzeczy oryginalnych znalz³em ciekawe he³my
Po pierwsze wielki basinet, z Niemiec, z 1440 roku.
Fajny dziwny z durszlakiem na twarzy. Tylko pytanie. To he³m bojowy, czy turniejowy?
Dwa he³m z Toruni z 1380. Co to dok³adnie jest? Czy ktos ma zdj±tko orygina³u lub rekonstrukcji? Wogóle co o tym czym¶ wiadomo
Pozdrawiam
Najbardziej mroczne wynalazki pochodz± sprzed wieków
Czo³em!
Na moje oko to z Niemiec to armet (jeden z tych wcze¶niejszych - jak siê przyjrzysz, to zobaczysz i zawiasy na policzkach, i liniê po której siê otwiera na boki), a pekilhuba z Torunia nie jest niczym dziwnym - tylko kawa³ek dalej na wschód, ni¿ u nas. Pewnie by³a zrobiona na eksport na Litwê albo i dalej. Tu my¶lê, ze wiêcej powiedz± spece od bli¿szego wschodu
Nie widzê w tych he³mach nic mrocznego. Ba, s± wrêcz do¶æ typowe dla swoich czasów i (w³a¶ciwych) okolic.
Pozdrowienia
Co do Torunia. Krzy¿acy wzorowali siê nieco w kwestii uzbrojenia na narodach, które podbijali. Jest to che³m prawdopodobnie wzorowany na litewskim z zachodnim dodatkiem w postaci ruchomej zas³ony.
Hmm znalz³em okre¶lenie ¿e to wielki basinet w ospreyu chyba nie pamietam
A co do drugiego to pyta³em bo siê wcze¶niej nie spotka³em z czym¶ takim
I nie uwa¿am ¿e s± mroczne skoro s± autentyki to pojecie mrok odpada.
Ale dziwne jak najbardziej
Dalsze informacje mile widziane
Pekilhube - zabytek jak najbardziem, zazwyczaj opisywny jako jedna z rzeczy wzorowanych na wschodnim uzbrojeniu z ewidentnymi cechami europejskimi.
Zas³ona do tej pory jest dyskutowana i niepewna.
Ja mia³em wizjê by do tego doczepiæ zas³onê twarzowa, tak jak we wschodnich he³mach o podobnych dzwonach. Ale to tylko wizja i moje wyczucie, wiêc wiadomo jak na to patrzeæ.
Wielki basinet - dziwny troche, ale sam wielki basinet funkcjonuje od co najmniej lat trzydziestuych XVw.
A i co do tego bazineta (ew armetu) Jak wygl±da³a sprawa zak³adania (gdzie s± zaczepy itp) i sprawa obracania g³ow±?
Czo³em!
Ten konkretny ze zdjêcia?
Obracasz ten ma³y zaczep na szyi, a¿ odskoczy. Odchylasz zas³onê z twarzy do góry, rozchylasz na boki dzwon ( na poziomych zawiasach w okolicy uszu) , ubierasz, zamykasz w odwrotnej kolejno¶ci. Masz nadziejê, ¿e nie bêdzie konieczne ¿adne obracanie g³owy
Pozdrowienia
Aha czyli zawiasy a nie osobny podbrodek
Co do obracania, skoro kszta³t to uniemozliwia by³y one dodatkowo przykrêcane do napier¶nika ?
Ma ktos mo¿e zdjêcia innych egzemplarzy?
Mam nadzieje ¿e ten temat jeszcze nie umar³
i ¿e kto¶ ma jeszcze jakie¶ fajne foteczki:P
Znalaz³em opis do tego z durszlakiem
Dojdziecie po numerach zdjêæ
Pozdrawiam
helm do walki pieszej?
hrrr
mysle ze to ten opis jest dosc mroczny ;>
btw, nie zastanawialiscie sie jak bylo wlasnie z roznymi wynalazkami w sredniowieczu?
bo troche mi sie nie chce wierzyc, ze bylo kilka wzorow helmow ktore przechodzily drobne modyfikacje i tyle.. ludzie zawsze kombinowali jak mogli, wtedy mialo byc inaczej?
Czo³em!
O, wraca temat "twórczo¶ci w³asnej w uzbrojeniu"
Te kilka najpopularniejszych typów najwidoczniej najlepiej sprawdza³o siê w walce. "Wynalazki" albo okazywa³y siê lepsze, i stopniowo wypiera³y starsze patenty (jak przy³bice zrobi³y wielkim he³mom, a salady i armety - przy³bicom), albo po prostu ich biedny wynalazca szybko trafia³ pod trawê
Problem z he³mami w RR polega g³ównie na tym, ¿e "wynalazki" s± czêsto przyjmowane jako norma - i potem po³owa he³mów na imprezie ma podoczepiane kraty na zawiasie czo³owym.
Pozdrowienia
Czesc
Mam nowa ciekawostke widzialem kilkukrotnie rysunki tego czegos a teraz mam i oryginal
Datowane 1650-1700
http://arador.com/gallery/friend14.jpg
Moze ktos wie do czego to slozylo, komu i gdzie
Pozdrawiam
Kolejne cos co sie czesto w opracowaniach powtarza jako cos i bez datowania pochodzenia
tutaj cos niby pisze ale malo
moze jednak ktos cos wie
helmik
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Owszem he³m wydaje siê dziwny ale tylko dla naszej szeroko¶ci geograficznej. Orygina³
znajduje siê bodaj w muzeum w Atenach i datowny jest na XIV-XV w. S± tacy którzy widzieli go i jeszcze parê innych (bardziej jeszcze "dziwnych"), przywie¼li film i zdjêcia z muzeum. Mo¿e kiedy £ukasz Lewandowski znajdzie chwilê napisze co¶ na ich temat.
CYTAT(Borg)
Kolejne cos co sie czesto w opracowaniach powtarza jako cos i bez datowania pochodzenia
tutaj cos niby pisze ale malo
moze jednak ktos cos wie
helmik
Obstawiam : forma przej¶ciowa miêdzy great-basinet'em a armetem, sam pocz±tek XVw.
Pozdrowienia
slynne leDucowe
UFO w ikonografi wyglada tak:
Siemka pytanie jak temacie : co to jest ? i skad sie wzie³o ? ( nie podoba m i sie ten typ he³mu nie zamierzam zamawiaæ , kwestia jest czysto teoretyczna) > Trochê czujê sie zgiêty tym zdjêciem i nie wiem co o nim my¶leæ .
pozdro
No barbuta, wbrew nazwia pliku, to to raczej nie jest. Zreszt± podpisano- basinet typu w³oskiego. Nie siedzê w italskich klimatach, ale podejrzewam, ¿e od normalnego ró¿ni siê w³a¶nie doln± krawêdzi± dzwonu (o zas³onie siê nie wypowiadam). Nie widaæ ani profilu ani jak to wygl±da po podniesieniu zas³ony. Krótko mówi±c- ma³o widaæ. Pozdrawiam
Gwyn
Siemka.
Plik dosta³em w takiej nazwie i niezmienia³em go. aczkolwiek racja jest po stronie kol Gwyna. z tego zdjecia raczej nie da sie okre¶liæ czy to jest barbuta. A w kwesti zas³ony to jest w³asnie najbardziej interesujace, gdy¿ odnosze wra¿enie i¿ jest to tzw zas³ona "¿abi pysk" .Z tego co mi wiadomo tego typu zas³ona nie jest historyczna i powsta³a ( oczywi¶cie w czasach wspó³czesnych) na zasadzie po³aczenia dzwonu bascinetu z przodem pózno xv turniejowego he³mu. A tu taka ciekawostka i¿ podobne cu¶ znajdujê sie w zbiorach muzealnych . nasuwa mi sie tylko jedno skojarzenie i¿ mo¿e to byæ replika ( ale czemu nie ma tego wzmiankowanego w podpisie pod he³mem ) na podstawie np traht und waffen, aczkolwiek jest to tylko jakas wolnomularska teoryjka.
pozdro
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Zdjêcie jest interesuj±ce, mo¿na wywnioskowaæ na jego podstawie, ¿e to orygina³ lub umiejêtnie zrobiona kopia. Podpis mówi ¿e pochodzi z warsztatu Missaglia, ciekawe którego z nich, nie wygl±da na produkt pó¼ny stawiam na 1415-30. Bardzo interesuj±ce, tym bardziej, ¿e tego typu he³my widzi siê prawie wy³±cznie w ikonografii.
CYTAT(Borg)
Witam
Dwa he³m z Toruni z 1380. Co to dok³adnie jest? Czy ktos ma zdj±tko orygina³u lub rekonstrukcji? Wogóle co o tym czym¶ wiadomo
)
Na temat owych torunskich helmow sensowna calkiem dyskusje znajdziesz tutaj:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4171
I raczej nie jest to helm tylko "litwe"
witka. dolna krawedz dzwonu moze sugerowac ze jest on oparty na barkach , datowanie na 1415 1430 jak najbardziej si ( z tego co mi sie wydaje pojawiaja sie pierwsze great bascinety wiec by pasowa³o ). tylko najbardziej zagadkowa jest zas³ona> Czy móg³by¶ Krzysztofie zamiesci¶ lub podaæ zród³a gdzie mo¿na znalezc ikonografie ilustujaca dany typ he³mu , gdy¿ szczerze mówiac nie kojarze ¿adnego takiego przedstawienia
pozdro
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Poni¿sze przedstawienie to fragment rycina z Romansu Aleksandra, ewidentnie konny na zdjêciu to 1350-60 wiêc sporo wcze¶niej, ale wydaje mi siê, ¿e zas³ona jest podobna, nie ma tak wywiniêtej krawêdzi dzwonu jak ten, który przedstawi³e¶. Taki kszta³t mo¿e charakteryzowaæ w³oskie wyroby z pierwszej po³owy XVw.
Warsztat Missaglia by³ jednym z najs³ynniejszych, wiêc mo¿na zaryzykowaæ stwierdzenie, ¿e mogli byæ protoplastami niektórych pomys³ów i rozwi±zañ
Witam..
...w±tpliwo¶ci czy plik Roberto przedstawia barbutê rozwiewa plik za³±czony przez P. A. Nowakowskiego do tematu "he³my z zas³on±". To chyba ten sam he³m.... a wiêc jednak barbuta.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako.
Do aliena za³±cznik
Pozdrawiam
Michal
Banderia apud Grunwald pokazuje takie "pikelhauby" jako popularne nakrycie g³owy po stronie litewsko-ruskiej. Ta publikacja raczej jest wiarygodna.
Natomiast spotka³em siê rekonstrukcj± takiego he³mu z klasycznym "pyskiem" - je¶li siê nie mylê jest to w³oski modelarz, odtwarzaj±cy figurki rycerzy w skali. Jego pomys³ wydaje mi siê podejrzany, a w dodatku ubiera w takie he³my obie strony konfliktu (w za³±czeniu - Krzy¿ak)... Co wy na to?
Czarodziejska halabarda. £adna chor±giewka, ale to pomysl burgundzki i pó¼niejszy. Zas³ona od wczesnego basinetu. Nie ¼ród³o. Pozdrawiam
Gwyn
Oczywi¶cie, macie racjê, ¿e jaki¶ modelarz
to ¿adne ¼ród³o (
nie takie rzeczy z te¶ciem po pijanemu robili¶my), wiêc by³em ciekaw - bo akurat bardzo s³abo siê znam na temacie he³mów - czy jakie¶ ¼ród³o z prawdziwego zdarzenia
potwierdza takie zestawienie. Zreszt± to by³o pytanie bez praktycznego znaczenia
.
W temacie o wp³ywach ba³tyjskich i Pickelhube dyskutuje siê na ten temat. Z pozdrowieniami od wujka Ockhama
odsy³am tam. Pozdrawiam
Gwyn
Witam
Bendac w Czestochowie w Jasnogorskim arsenale udalo mi sie zrobic spod kurtki zdjecie takiemu czemus
Stalo obok Hendzlikowej "Zbroi Krzyzackiej"
Co to jest dokladnie (chodzi mi o glowe)
Kiedy stosowane o ile wogole
Pozdrawiam
Borg - czy ta blacha co zaslania cala twarz prawie to podbrodek ?? bo dokladnie na zdjeciu nie widac :/
Ja sie krótko wypowiem na temat arsena³u Jasnogórskiego, porpostu to jest mrok, s± to same rekonstrukcje, bardzo s³abe, jak np. stalowe tarcze.
a szkoda bo ciekaostka by byla
i tak to jest podbrodek siegajacy pod same oczka
jesli to podbrodek to jak dla mnie jest to cos na ksztalt wloskiej otwartej salady, ale to wzmocnienie na czole - jakos nie wyglada :/ jeszcze jakiej kanalowanie w tym wzmocnieniu
Co¶ w miarê podobnego, je¶li chodzi o wysoko¶æ "podbródka" widaæ przy zbroi turniejowej (z Augsburga) z ok. 1500 r., przechowywanej w MWP.
Yello³, czy kto¶ wie czy w ogole u¿ywano kiedy¶ takiej zas³ony?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46693800
tak, u¿ywano, na prze³omie XX/XXI wieku, wcze¶niej nie odnotowano wystêpowania tego typu zas³on.
Co¶ frapuj±cego z Kodeksu Manesse...czyli bardzo wczesna ruchoma zas³ona ?
Hako
Czo³em!
Na moje oko raczej dodatkowe, turniejowe wzmocnienie os³ony do³u twarzy i szyi. Po pierwsze, je¼dziec z lewej ma narysowany pasek id±cy z ty³u he³mu, od "zawiasu nibyzas³ony", po drugie - u obu je¼d¼ców widaæ dolne krawêdzie wizur, po trzecie - ¿aden z je¼d¼ców nie ma przedstawionego nitu, zawiasu czy innego sta³ego zamocowania "nibyzas³ony" do dzwonu he³mu.
Wizury wyciête w dzwonie he³mu, który nie os³ania do³u twarzy (co teoretycznie mia³aby os³aniaæ taka "nibyzas³ona", gdyby by³a sta³a) pojawiaj± siê dopiero w saladach.
Pozdrowienia
Jestem podobnego zdania co Marcin.
Kawa³ki blachy chroni±ce szczêkê oraz szyjê nieco pó¼niej ni¿ "czasy Manesse" wykorzystywano tak¿e do bascinetów, choæ w nieco inny sposób. W za³±czniku rysunek na podstawie bodaj¿e grobu Rudolfa IV, grafa Baden z 1348 roku.
To do tej pory jedyne tego typu przestawienie jakie znalaz³em, ale dosyæ ciekawe.
Pozdr.
M.
Witam!
Je¶li chodzi o dziwaczne os³ony g³owy, to do¶æ ciekawe wyda³y mi siê he³my, które zamieszczam w za³±cznikach
. Mo¿e z wyj±tkiem ³ebki z do¶rubowanym nosalem (choæ jest to rozwi±zanie do¶æ ciekawe jak na ten okres).
Pozdrawiam!
CYTAT
Mo¿e z wyj±tkiem ³ebki z do¶rubowanym nosalem (choæ jest to rozwi±zanie do¶æ ciekawe jak na ten okres).
Rozwi±zanie jest kosmicznie ciekawe, zw³aszcza, ¿e w ¶redniowieczu nie stosowano powszechnie ¶rubokrêtów
Mo¿e jednak zajmujmy siê tutaj dziwactwami historycznymi, a nie radosn± twórczo¶ci± p³atnerzy inspirowanych jedynie w³asn± wyobra¼ni±...
Tyle, ¿e ten he³m Michale to orygina³.
Zdjêcie wziête by³o chyba z tej strony
http://www.fioredeiliberi.org/gallery/Artifacts
He³m mo¿e i oryginalny, za to nosalek podejrzewam, ¿e zosta³ do¶rubowany "troszeczkê" pó¼niej...
Pozdr.
M.
Witam!
He³my s± dok³adnie z tej strony, któr± poda³ Jan - ale podobnie jak Micha³ podejrzewam, ¿e z t± ¶rubk± jest co¶ nie tak
, nity to bym rozumia³.
Fakt jednak faktem, ¿e o ile w³oski armet mnie jako¶ nie dziwi, to he³m wielki zdecydowanie daje radê
(jest dla niezdecydowanych - którzy wahaj± siê pomiêdzy przy³bic±, a he³mem wielkim
)
Pozdrawiam!
helm wielki?
chyba kawalek na lewo
to jest wielki basinet
Witam!
Great basinet, to Great basinet - sformu³ownia u¿y³em tylko dla rozró¿nienia linków przeze mnie zamieszczonych.
Za ewentualne zamieszanie - Sorry
Pozdrawiam!
Ten pierwszy he³m to chyba wyraz têsknoty niezamo¿nego w³a¶ciciela ³ebki za piêkniutk± (za przeproszeniem) barbut±. Ech, co ta moda robi z ludzi...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.