Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: dziwne os³ony g³owy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4
BlackTemplar
No w³a¶nie odno¶nie tego zdj±tka, które przedstawi³ Templar mam pytanie. Rysunek (wiem, niewyra¼ny, bo lepszego aparatu nie mam) pochodzi z ksi±¿ki "Historische Waffen und Rüstungen" Liliane i Freda Fuckena. Jedyne co napisali o tym he³mie, to to, ¿e pochodzi z ok. 1370. Czy kto¶ wie o nim co¶ wiêcej? Czy na Grunwald wypu¶ciliby mnie w czym¶ takim? Pozdrawiam smile.gif.
Von Hohenlohe
CYTAT(BlackTemplar @ 10:30 20.07.2007) [snapback]195607[/snapback]
No w³a¶nie odno¶nie tego zdj±tka, które przedstawi³ Templar mam pytanie. Rysunek (wiem, niewyra¼ny, bo lepszego aparatu nie mam) pochodzi z ksi±¿ki "Historische Waffen und Rüstungen" Liliane i Freda Fuckena. Jedyne co napisali o tym he³mie, to to, ¿e pochodzi z ok. 1370. Czy kto¶ wie o nim co¶ wiêcej? Czy na Grunwald wypu¶ciliby mnie w czym¶ takim? Pozdrawiam smile.gif.

Smiem stwierdzic iz jest to radosna fantazja niejakiego Viollet-Le-Duca. Pozdr.
Borg
to nie jest fantazja tylko helm raczej z I polowy XIV wieku nie pamietam nazwy miniatury a niestety jestem odciety od mojego kompa
i gdyby co nienadaje sie na grunwald
gothic
Znalaz³em takie co¶, nie wiem czy ju¿ by³o ale nie mam teraz czasu przegl±daæ tematu.
Cukieras
Coz w tym dziwnego? Normalny armet z poczatku XVI wieku z zaslona maskowa Jesli mnie pamiec nie myli to tylko w Wiedniu jest co najmiej z 8-10 sztuk ( taka moda byla wowczas ).
Aiuto
podobne armety mozna obejzec n.p w Muzeum Wojska Polskiego ( jest tam bardzo fajny egzemplarz z zaslona maskowa okraszon± para w±sów)
co do helmu" mrowkojad" to podobna konstrukcja wystepuje w kronice z poczatku XIV w , opowiadajacej dzieje Wyprawy Ludwika Swietego i jest jednym z helmow-hybryd ,charakterystycznych wlasnie dla ikonogragfii z poczatku XIV w .
Borg
Witam
Znalaz³em tak± ³ebkê z Museo Poldi Pezzoli.

Wszystko fajnie tylko mam trzy pytania:
- ma kto¶ inne ujêcia tego he³mu?
- czy istnieje oryginalna zas³ona?
- po kiego s± te dziwne klinowate blaszki?
Marcin Glinianowicz
Ja mam jeszcze taka fotkê: http://img68.imageshack.us/img68/5967/picspotbasc30rp3.jpg
Te klinowate "dzyngle" to zapewne rodzaj "dystanserów/prowadnic" na których klinowa³ siê he³m wielki ubierany na ³ebkê.

Pozdrawiam
Borg
Dziêki.. nie pomy¶la³em nawet o tym.
Bartholomew the Hospitaler
CYTAT(Tomasz Rajtar @ 07:52 16.10.2006) *
Zastanawiaj±ce jest, ¿e wszelkie te "dziwol±gi" z zas³onami jako¶ nie chc± wyst±piæ (po za jednym wyj±tkiem, który o istnienie zas³ony mo¿na podejrzewaæ) w ¼ród³ach innych ni¿ miniatury manuskryptów. Chodzi mi oczywi¶cie przede wszystkim o przedstawienia z nagrobków, gdzie przez ca³y XIV wiek króluje klasyczny he³m wielki bez udziwnieñ. Ró¼ne konwencje artystyczne? Fantazja iluminatorów vs. konserwatyzm rze¼biarzy? Có¿, to zapewne pytania, na które odpowiedzi nie bêdzie nigdy.
-

Odgrzejê troszkê temat.
A mo¿e odpowied¼, której szukasz jest prostsza ni¿ nam siê wydaje? Jak wiadomo he³my garnczkowe i wielkie by³y bardzo czêsto niejako wyznacznikiem wysokiego statusu i pochodzenia ich w³a¶ciciela, tym bardziej gdy zaczêto dodawaæ do nich klejnoty czy pióropusze. Poza tym z tego co kiedy¶ wyczyta³em, w he³mie garnczkowym wolno by³o przedstawiaæ tylko rycerza chrze¶cijañskiego. Ich unowocze¶nione wersje jak sugar loafy z ruchomymi zas³onami by³y z pewno¶ci± bardziej uniwersalne w walce, ale byæ mo¿e w mniemaniu ówczesnych ludzi, mniej dostojne, dlatego na nagrobkach (podobnie jak monetach) przedstawiano wci±¿ rycerzy w he³mach garnczkowych, ew. wielkich (choæ to przecie¿ w zasadzie kontynuacja garnka).
Co ciekawe, czyta³em, ¿e he³my wielkie u¿ywane by³y nawet we W³oszech (co wydawa³oby siê ma³o prawdopodobne) a¿ do po³owy XVw! (jednak g³ównie na turniejach, aczkolwiek nie tylko).
Zapraszam do lektury pracy Jacka Pierzaka "He³my garnczkowe na ziemiach polskich na tle zachodnioeuropejskim". Bardzo ciekawa pozycja, co najwa¿niejsze, z ilustracjami i ¼ród³ami dowodz±cymi m.in. na he³my wielkie i sugar loafy z zas³onami ruchomymi bigsmile2.gif
kristov
Hmm, jako¶ nie mogê siê doszukaæ ¿adnych informacji w ksi±¿ce P. Pierzaka nt sugar loaf'ów z zas³onami.
Móg³by¶ podaæ jakie¶ konkretne lokalizacje w publikacji?
Bartholomew the Hospitaler
CYTAT(kristov @ 10:25 22.02.2010) *
Hmm, jako¶ nie mogê siê doszukaæ ¿adnych informacji w ksi±¿ce P. Pierzaka nt sugar loaf'ów z zas³onami.
Móg³by¶ podaæ jakie¶ konkretne lokalizacje w publikacji?

Jak wrócê do domu to podam konkretne strony. Tam co prawda ani razu nie pada s³owo "sugar loaf" (tak naprawdê nie wiadomo do koñca kto, kiedy i gdzie zastosowa³ tê nazwê po raz pierwszy, nawet na FREHA niektórzy siê dziwili, ¿e jest co¶ takiego) jednak opisuj± he³my garnczkowe i wielkie z zas³onami.
Z tego co na szybko pamiêtam to rycina bodaj¿e 133 lub 134, ale nie tylko ona, a i w tre¶ci wspominaj± o tym.
JakubZS±cza
Salve!

Mam pytanie:

Czy to ,,co¶" jest historyczne http://www.armourarchive.org/patterns/sugar_loaf2_sinric/

Jesli tak czy przyjma mi to na grunwie?

Kuba
Yogesh
CYTAT(JakubZS±cza @ 21:32 26.04.2011) *
Salve!

Mam pytanie:

Czy to ,,co¶" jest historyczne http://www.armourarchive.org/patterns/sugar_loaf2_sinric/

Kuba

1. Wzór jest jak najbardziej historyczny, jest to wzorowane na czym¶ co jest ewolucj± he³mów garnczkowych, a zwie siê sugarloafem. Jednak to zdjêcie jest przyk³adem jakiej¶ wariancji, poniewa¿ otworów na polikach jest co najmniej z 5 razy za du¿o.
2. Czy przyjm± tobie to na grunwstocku? Nie wiem, ale he³my takie to raczej lata 1330-1350.

Masz ju¿ trochê postów, znów siê o co¶ pytasz w taki sposób, ¿e znajdujesz wyrób w necie, a pó¼niej czy wejdzie na grunwald... Nie ³atwiej do jasnej poszukaæ jaki¶ pewnych wzorów tutaj na fresze i zleciæ co¶ rzemie¶lnikowi?
Nidhogg
CYTAT(JakubZS±cza @ 21:32 26.04.2011) *
Salve!

Mam pytanie:

Kuba

Strona któr± poda³e¶ mówi "Early 14th Century Style", grunwald datowany jest na prze³om XIV i XV. Sam sobie odpowiedz. A tego konkretnego he³mu nie powinni wpu¶ciæ na ¿adn± imprezê - ma tak szerokie wizury, ¿e mo¿na by przez nie wybiæ oko palcem, a nie tylko mieczem. Jest zwyczajnie niebezpieczny.
Rafa³
Laser
S³uszna uwaga, wiziery s± tak du¿e, ze a¿ niebezpieczne.
Black_Lotus
CYTAT(Nidhogg @ 21:54 26.04.2011) *
A tego konkretnego he³mu nie powinni wpu¶ciæ na ¿adn± imprezê - ma tak szerokie wizury, ¿e mo¿na by przez nie wybiæ oko palcem, a nie tylko mieczem. Jest zwyczajnie niebezpieczny.

Wpu¶ciæ jak najbardziej powinni. Spójrz np. na sprzêt w którym wy³a¿± ruscy do bohurtów. Kratki polskie, kapcie z tak± przerw± miêdzy podbródkiem, ¿e mo¿na napiæ siê browara z kufla nic nie rozlewaj±c, ³ebki z samym tylko nosalem albo w ogóle sama ³ebka z donitowanym daszkiem. Oczy nale¿± do w³a¶ciciela he³mu i to on decyduje czy woli mieæ lepsz± widoczno¶æ czy zabezpieczenie i powinien byæ tego doskonale ¶wiadomy.
A.Fran
Mam podobny he³m i nigdy nic mi siê nie sta³o w oko. JEST BEZPIECZNY. Nie rozumiem dlaczego ludzie tak panikuj±... prawdopodobieñstwo zrobienia sobie krzywdy jest tak ma³e ¿e praktycznie nale¿y je pomijaæ...

Lotus, dobry przyk³ad ci walcz±cy ze wschodu. I to nie tak, ¿e oni nie znaj± strachu... oni wiedz±, ¿e nic powa¿nego nie mo¿e siê staæ, ufaj± sprzêtowi i umiejêtno¶ciom.
Grzegorz £
CYTAT(A.Fran @ 12:25 13.05.2011) *
Mam podobny he³m i nigdy nic mi siê nie sta³o w oko. JEST BEZPIECZNY. Nie rozumiem dlaczego ludzie tak panikuj±... prawdopodobieñstwo zrobienia sobie krzywdy jest tak ma³e ¿e praktycznie nale¿y je pomijaæ...

Lotus, dobry przyk³ad ci walcz±cy ze wschodu. I to nie tak, ¿e oni nie znaj± strachu... oni wiedz±, ¿e nic powa¿nego nie mo¿e siê staæ, ufaj± sprzêtowi i umiejêtno¶ciom.

A ca³kiem czêsto szyj± im potem mordy szczerba.gif .Nie ma co przesadzaæ w ¿adn± stronê ³ebka z nosalem czy kapalin bez podbródka nie s± bezpieczne z kolei he³m z za³±cznika jak najbardziej.
Prawdzic
CYTAT
"sugar loaf" (tak naprawdê nie wiadomo do koñca kto, kiedy i gdzie zastosowa³ tê nazwê po raz pierwszy, nawet na FREHA niektórzy siê dziwili, ¿e jest co¶ takiego

Jak dla mnie s³owo sugarloaf jest po prostu okre¶leniem z anglojêzycznej historiografii dotycz±ce w³a¶nie wczesnoczternastowiecznych he³mów garnczkowych z zaokr±glonymi dzwonami i nie powinno pojawiaæ siê w historiografii polskiej (i pewnie dlatego te¿ pan Pierzak nie u¿y³ go w swojej publikacji). Podobna sytuacja ma siê ze s³owem falchion, który czasem u¿ywany jest do opisu niektórych tasaków.
Laser
CYTAT(A.Fran @ 12:25 13.05.2011) *

Trochê odpowiedzialno¶ci. Napisa³e¶ durnego posta i teraz kto¶ go potraktuje powa¿nie.
By³em dwa razy ¶wiadkiem jak kto¶ niemal straci³ oko przez wizurê. Raz w garnku o wizurach zbyt du¿ych - a i tak mniejszych ni¿ w powy¿szym przyk³adu. Raz w klapce o normalnych wizurach.

Nie ma regu³y.
Jednak nie chcia³ bym straciæ oka, bo Tobie siê nic nie sta³o.
A.Fran
Nie uwa¿am, ¿e mój post jest durny, wybacz."Niemal straciæ oko" to w ka¿dym he³mie mo¿na smile.gif . Oczywi¶cie bezpieczeñstwo maleje proporcjonalnie do wielko¶ci wizur, ale gdzie drwa r±bi± tam drzazgi lec±. Mia³em raz nieprzyjemno¶æ dostaæ kawa³kiem wizury w bok nosa, na wysoko¶ci oczu, ale to mo¿e zdarzyæ siê w ka¿dym garze.

Zgoda, nie ma regu³y. ¯aden he³m nie jest bezpieczny na 100% i Trzeba uwa¿aæ na to co pod nim jest. To wszystko jest bardzo wzglêdne, zale¿y od walk, na które siê wychodzi, umiejêtno¶ci i sposobu walki.
He³m, o którym piszemy oczywi¶cie nie jest najbezpieczniejszy, ale nie odpuszczê i dalej bêdê utrzymywa³, ¿e jest bezpieczny. maniac.gif
rvdy
mam pytanie dot. tej ³ebki ³ebka jak jest z popularno¶ci± i historyczno¶ci± tego wynalazku? Jest z kawa³ków nitowanych ze sob±... Czy ew. mo¿na by do takiego wynalazku dodaæ przy³bicê i datowanie o ile pamiêtam by³o okre¶lone na wiek XV no ale jak z muzeami jest to wiadomo dlatego pytam.
Pozdrawiam R.
Mateusz z Grójca
oj co¶ czujê, ¿e z dodawaniem zas³ony do tego he³mu to mo¿e byæ ¶liska sprawa
rvdy
Pytam czysto hipotetycznie bo zastanawiaj± mnie w ogóle parametry i kszta³t tej ³ebki. Absolutnie nie mam zamiaru eksperymentowaæ bum.gif
plaster
Witam, dawno nie zagl±da³em ale potrzebuje pomocy merytorycznej w dyskusji z Przyjació³mi ze wschodu.Na zg³oszeniu na tegorczny Grunwald wyp³yne³a sprawa"kraty" w he³mach, na mój apel o wymiane ze wglêdów na poprawno¶æ dosta³em "rycinê" w sumie jeden z trzech czê¶ci O³tarza z Trzeboni przechowywanego w Muzeum Praskim powsta³ pod koniec XIV w. je¶li mnie pamiêæ nie myli.
Moim zdaniem jako ¿e jest to pasja gdzie czesto wystêpuj± wolne wariacje na temat uzbrojenia zas³ona taka nie ma prawa bytu choæby ze wglêdu na niepraktyczno¶æ, prosi³bym o potrzymanie lub obalenie tej tezy i jakie¶ dodatkowe argumenty za lub przeciw
Z góry dziekuje Plaster z Nadrenii

link do dobrej jako¶ci fotki

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=...=20080517104214
Stalord
Kilka potwierdzeñ sie znajdzie. Pytanie brzmi czy o historyczno¶ci i poprawno¶ci rekonstrukcji mo¿na orzekaæ na bazie tak jak w tym przypadku jednego obrazu? Moim zdaniem takie zas³ony istnia³y, jak i jeszcze kilka innych niepopularnych ze wzglêdu na ograniczone dane, czemu wcale siê dziwiæ nie trzeba. ;)
Mateusz z Grójca
z tego co mi siê kojarzy to by³o ju¿ sporo pisane o tym obrazku na freha, tylko nie w tym w±tku.

poszukaj, ja nie pamiêtam gdzie to by³o poruszane.
Indar
Plaster, ludu ¦wiêty, ¿yjesz!
O he³mie z Trzeboni by³o - zerknij w dole strony:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=38...mp;#entry258102
plaster
Dziêkowaæ Dziêkowaæ ¿yje po ma³u nie wadz±c nikomu i przygotowuj±c siê do sezonu
JakubW
Witam,
jaki¶ czas temu natkn±³em siê na poni¿sz± ilustracjê:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Co ma na g³owie jegomo¶æ w ¶rodkowej jej czê¶ci?
S± jakie¶ inne ¼ród³a przedstawiaj±ce takie he³my?
Adek Kronikarz
Przypomina ten zabytek:
Link
Pojawi³o siê w tym temacie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.