Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Ogólne] Trucizny w ¶redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Stron: 1, 2
MartaMo
[quote name='watman' date='17:51 28.04.2004' post='45316']

Witam
Prawie ka¿da ro¶lina która leczy w odpowiednich ilo¶ciach tak¿e podtruwa organizm.
Z trucizn które siê nie pojawi³y jeszcze na forum to:
- £zy ¶wiêtego Stefana- czyli nasiona ostró¿ki pospolitej.
- osocze zebrane ostro¿nie z zabitego i pogrzebanego dzika (po kilku dniach go odkopywano) Potem smarowano nim rêkawiczki, kartki ksi±¿ek itp. Taka trucizna by³a ponoæ pozbawiona zapachu a przy tym nie dzia³a³a w sposób natychmiastowy.
Zainteresowanym truciem polecam poznanie Wody Tofany – choæ to ju¿ XVIII wiek.

Vardis
Hmmm.... z rozpacz± stwierdzam, ¿e link http://republika.pl/brpp/trucizny.htm ni dudu nie dzia³a tears.gif dunno.gif Czy zna kto¶ jak±¶ inn± mo¿liwo¶æ zag³êbienia siê w wy¿ej wspomniany artyku³...? Z góry ¶licznie dziêkujê icon_rolleyes.gif
milamber
wszyscy mówi± o rodzajach i dzia³aniach trujacych ro¶lin lecz nikt nie powiedzia³ jak zrobic, ¿eby z ros±cej na polu ro¶linki faktycznie spreparowac truciznê. konkretnie chcia³bym sie dowiedziec jak zrobic jaki¶ wywar z k³±czy ziemniaka. wiem ¿e ca³a ro¶lina jest truj±ca poniewarz zawiera glikoalkaloid solaninê. Nie wiem jak zrobic wywar lub cokolwiek innego gdzie bylo du¿e stê¿enie trucizny. Pod wp³ywem wp³ywem ¶wiat³a zawarto¶æ solaniny wzrasta, zw³aszcza w kie³kach, do 5%. Czyli ro¶line na jaki¶ czas wystawic na s³oñce... i co dalej?? mam nadzieje, ¿e kto¶ bedzie w stanie mi pomuc.
Purvis
Zwykle w¶cibski nie jestem, ale PO CO CI TO?!
Ludziska, nie przesadzajcie z rekonstrukcj±...!
P
Edit: chwila, jaka rekonstrukcja, przecie¿ tu o kartoflach mowa...
Lecheor
A co? Rekonstruowaæ indiañskiego truciciela nie wolno? bigsmile2.gif
Leszczu
A nie pro¶ciej u¿yæ brudnego, pordzewia³ego no¿a?? Jak nie trafisz tak ¿eby zabiæ to masz du¿a szansê na wywo³anie zaka¿enia/tê¿ca lub innego paskudztwa które wykoñczy dan± osobisto¶æ. Oczywi¶cie nie jest to tak finezyjne jak trucizna czy zastosowanie fosforu (wiem ¿e to nie ¶redniowiecze ale odkrycie XVIIw. ale zawsze co¶).

Wszyscy skupili siê na substancjach ro¶linnych ale istniej± te¿ przecie¿ zwierzêta których jad mo¿na by³o wykorzystaæ:
-skorpiony
-Karakurt (paj±czek w Turcji)
milamber
Moja rodzina, ja ich nie lubie:P nie wasza strata:) zawsze mi³o miec co¶ w zasiêgu rêki. A tak na powa¿nie, robie ró¿ne rzeczy z rekonstrukci tylko po to ¿eby je miec i tak jest tym razem. Licze na to, ¿e kto¶ kto sie na tym zna bêdzie w stanie mi pomuc. JAK ZROBIC TRUCIZNE Z KARTOFLA:)
Yhm
Mo¿e lepiej truciznê z sardynii?
Rugiewit
CYTAT
Rycyna, czyli olej pozyskiwany z R±cznika pospolitego (Ricinus communis ) stosowany by³ ju¿ w staro¿ytnym Egipcie ; ro¶lina pochodzenia tropikalnego, do Europy trafi³a jako import, prawdopodobnie w pó¼nym ¶redniowieczu.


Tak przeczyta³em w ramach buszowania po Forum.
Rycyna to nie olej, to bia³ko. Olej rycynowy nie jest truj±cy i powszechnie stosowany w przemy¶le spo¿ywczym i farmacji. (dawniej jako ¶rodek przeczyszczaj±cy, teraz dziêki specyficznej budowie cz±steczki, jako rozpuszczalnik dla substancji trudno w innych olejach rozpuszczalnych - np dla kwasu salicylowego w oliwce salicylowej.)
Natomiast faktem jest, ¿e otrzymuje siê Rycynê z nasion R±cznika

Co do pytania o wywar z ziemniaka, to nie mam pojêcia jak to dok³adnie zrobiæ, ale jako, ¿e solanina jest glikozydem, to podobnie jak w wypadku glikozydów nasercowych, zapewne trzeba sporz±dziæ napar. (zalaæ wrz±tkiem i poczekaæ 15 minut - w uproszczeniu)
Chodzi o to, ¿e temperatura surowce (kie³ków ziemniaka tutaj) musi wzrosn±æ gwa³towanie, by enzymy ro¶linne, aktywowane rosn±c± temperatur± nie zd±¿y³y roz³o¿yæ glikozydu.
(przy odwarach podgrzewa siê od 20 do 90 stopni w czasie 30-45 minut)

Mo¿na te¿ rozetrzeæ na zimno zazielenione kie³ki z bulw.
Ale w³a¶ciwie po co? Od solaniny chyba jeszcze nikt nie umar³. Zdazaj± siê czasem ³agodne zatrucia, ale nie jest to jaka¶ szczególnie mordercza trucizna.
Mateusz 1 Junior
Narazie. Solanina tak jak ka¿da rzecz mo¿e nas zabiæ, np,: sól jedna szklanka i by do piachu, idziemy do lasu jest "borowik" zrywamy go jemy a co to by³o borowik szatañski.UWARZAJCIE
DEZYDER1
Witam forumowiczów, trafi³em na Wasze forum, w wyniku poszukiwania trucizny na szczury stosowanej w ¶redniwieczu. W Ksiêgach o gospodarstwie napisanej w XIII wieku przez Pitra Krescentyna a przet³umaczonej na jêzyk polski w XVI wieku jest opis trutki na szczury. "trucizna sporz±dzana z tartego resalgatu z m±k± albo z twarogiem, przy czym trzeba tam ochroniæ wodê, aby nie mia³y po tym co piæ, bowiem by im to nie szkodzi³o" Moje pytanie do Was, co to jest resalgat? Czy jest jaka¶ forma arsenu, ale internet nie zna takiego wyrazu, Je¿eli wpiszecie resalgat to uka¿e siê artyku³ na stronie Muzeum w Wilanowie opisuj±cy dawne trucie szczurów, ale wyja¶nienia tego wyrazu nie ma. A mo¿e to np. korzeñ jakiej¶ ro¶liny, a pisownia oryginalna.
Salix
Mam wra¿enie, ¿e to po prostu zniekszta³cona nazwa realgaru - dwusiarczku arsenu. W niektórych starych farmakopeach mo¿na jeszcze natkn±æ siê na ³aciñski termin "resalgatum", który odnosi siê w³a¶nie do realgaru.
DEZYDER1
CYTAT(Salix @ 23:21 10.01.2013) *
Mam wra¿enie, ¿e to po prostu zniekszta³cona nazwa realgaru - dwusiarczku arsenu. W niektórych starych farmakopeach mo¿na jeszcze natkn±æ siê na ³aciñski termin "resalgatum", który odnosi siê w³a¶nie do realgaru.

Bardzo dziêkujê za wyczerpuj±c± odpowied¼, tak przypuszcza³em, ¿e to pochodne arsenu, poniewa¿ w tamtych czasach by³a to najpopularniejsza substancja aktywna. jednak brakowa³o mi wiedzy o pochodzeniu ³aciñskiego terminu resalgatum, najwyra¼niej jaki¶ skryba ¿le przepisa³.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.