Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bitwa Narodów 2012
> Prywatne Inicjatywy > Bitwa Narodów
Stron: 1, 2, 3, 4
Marek Hilgendorf
Panie Diabe³ Morski- w Bitwie Narodów uczestnicz± dru¿yny z 3 kontynentów i 12 dru¿yn narodowych (w tym jedna mieszana). Dok³adnie tyle samo dru¿yn wystartowa³o w Letnich Igrzyskach Olimpijskich w St. Louis w 1904 (wtedy by³ dodatkowy kontynent reprezentowany w "osobie" Australii).
¦miem zatem twierdziæ, ¿e wszystkie kraje, gdzie walki rycerskie s± podniesione do rangi sportu dru¿yny swoje wystawi³y, wiêc mamy Mistrzostwa ¦wiata pe³n± gêb±- wska¿ Pan kraj, gdzie uprawia siê sportowo walki rycerskie, którego nie ma na BN (uprzedzam- proszê nie wyje¿d¿aæ z UK, bo tam ludzie raczej nie bawi± siê w ten sposób).
Ludzie mo¿e nie przyjd± w liczbie takiej jak na M³awê, ale za to bêd± uczestniczyæ w narodzinach nowej dyscypliny sportowej i zap³ac± za co¶ wiêcej ni¿ za panów biegaj±cych z atrapami karabinów, którzy krzycz± huraaaa, strzelaj± z korkowców w¶ród wybuchaj±cych petard, galopuj±cych "u³anów" i niemieckich motocykli.

W BN mo¿na kibicowaæ narodowej reprezentacji w trzech dyscyplinach, a na M³awie wynik jest z góry znany- nawet na Wikipedii mo¿na poczytaæ jak siê skoñczy Wasza inscenizacja.

Nie mo¿na porównywaæ sportu kontaktowego jakim s± walki "rycerskie" z teatrzykiem, gdzie jest pe³na inscenizacja i nie dochodzi do walk kontaktowych, a ca³o¶æ sprowadza siê do jak¿e efektownej prezentacji sprzêtu. Analogicznie nie porównujemy wystêpu teatrów ulicznych na poznañskim Festiwalu Malta (za darmo) z profesjonalnymi zawodami MMA, czy Strongmenów (p³atnymi).

Jak chcesz siê z czym¶ porównaæ, to z Grunwaldem... tam przychodzi 100 tys ludzi i te¿ maj± za darmo.... W tym przypadku mo¿esz Pan sobie wy¶miewaæ siê z turbomroków, których na Wielkim G nie brakuje
Hub
Amen.

poza tym bilet kosztuje 40 z³.

Bilety:
40z³ - bilet jednodniowy, normalny
20z³* - bilet jednodniowy, ulgowy
140z³ - karnet
70z³* - karnet ulgowy

* Bilet/karnet ulgowy dla dzieci w wieku od 7 do 16lat,
Dzieci do lat 7 wstêp wolny
Marcin Waszkielis
CYTAT
I je¶li kto¶ wymy¶la ¿eby p³aciæ 5 dych dziennie za widok ok³adaj±cych siê po blachach, mordach i czym tam jeszcze "rycerzy", to musi mieæ naprawdê nierówno pod kopu³±. Przepraszam, przy³bic±.

"jak widaæ cena dzia³a, nie bêdzie przeklinaj±cego dresiarstwa. WIN. "

Komentarz na poziomie.

Komentarz na poziomie odpowiednim do Twojego. Ta sama impreza o promocji nieporównywalnie mniejszej w podobnej cenie odbywa³a siê w niewielkim miasteczku Ukrainy - jednego z najbiedniejszych krajów Europy. Teraz jest w Warszawie...na prawdê za drogo?

A co do op³acalno¶ci to my¶le, ¿e du¿o tê¿sze g³owy znaj±ce siê na temacie obmysli³y strategiê.
Marek Hilgendorf
Aaa... czyli:
Jak donosi Radio Erewañ bilet na BN kosztuje 50 z³/osobê, a 4 osobowa rodzina zap³aci 200 z³ za dzieñ ogl±dania jakich¶ ustawek.

Po czym przysz³o sprostowanie Radia Erewañ, gdzie:
1. Nie 50 a 40
2. Rodzina zap³aci 140 a nie 200
3. Najm³odsze dzieci wchodz± za darmo...

Panie Diabe³ Morski... wstyd... W tym miejscu cz³owiek honoru by przeprosi³, choæby za swój napastliwy ton i dziwne wnioski wynikaj±ce z nieznajomo¶ci tematu....
Czekamy zatem.
Mateusz z Grójca
no, zawsze mo¿na ubiæ trochê piany dzieñ przed imprez±, jak by to mia³o cokolwiek na ¶wiecie zmieniæ :P
Mateusz z Grójca
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 06:59 29.04.2012) *
Ja osobi¶cie zap³aci³bym za obejrzenie zasapanych komuchów ganiaj±cych z petardami za nazistowskim skuterem.

..z serii mistrz Marcin prezentuje bigsmile2.gif
liwley
Witam.
Niestety nie doczeka³am siê odpowiedzi na pytanie zadane przez kolegê.
"Czy mo¿na przyjechaæ w poniedzia³ek rano"
Zreszt± to nie ma znaczenia, poniewa¿ jestem zmuszona przyjechaæ w poniedzia³ek rano.
Có¿ praca... u mnie nie ma niedziel..
W takim wypadku do zobaczenia za parê godzin smile.gif
Mighty Gacek
Panie Diabe³ Morski - Na walkê (walkê, dobre sobie) Najmana z Burneik± przylaz³o prawie 10 000 ludzi i WYOBRA¬ SOBIE ¿e wstêp te¿ by³ p³atny

Poza tym je¶li ci szkoda zap³aciæ 40 dychy za spotkanie z dawnymi kolegami to jest mi ¿al tych twoich "kolegów" bo tyle by cie mniej wiêcej wynios³a flaszka z popitk± a kto wie, jak siê zjawisz to sie pewnie kumple uciesz± i postawi± wiêc per saldo wyjdziesz na swoje...wiêc po co sie miotasz??

Acha, je¶li by¶ siê zorientowa³ i zg³osi³ siê jako odtwórca to by¶ mia³ wjazd za free :D
Purvis
Mo¿e przegapi³em, ale wrzuci³ kto¶ namiary na stronê z transmisj±?
Chaos666
Witam!

To tak porz±dkowo, Seeteufel w "nagrodê" za wulgaryzmy otrzymuje ostrze¿enie. I proszê swoje ¿ale wylewaæ gdzie indziej, tutaj dygresje Waszmo¶cia s± ja³owe i nie na temat. Je¿eli ton rozmowy bêdzie nadal tak "wylewny" nie zawacham siê zbanowaæ konta.

P.S. Te¿ Purvis siê zastanawiam gdzie bêdzie to streamowane smile.gif

Pozdro
Chaos
diss79
Bardzo przepraszam, je¶li co¶ pomylê - jestem pierwszy raz adrez strony Freha dosta³em od rycerza na bitwie narodów. Nie mam nic do rycerzy zw³aszcza nasi s± wspaniali, ale moje wzburzenie siê w koñcu przela³o i musze to napisaæ . Wchodzac z rodzin± zap³aci³em ponad 200 z³otych. Widzia³em chaos organizacyjny i zero informacji. do tego jeszcze dochodz± ¼li komentatorzy. \s³aby ale najlepszy z nich by³ najm³odszy ubrany po ¶redniowiecznemu ale dwaj pozostali wygl±dali jak tury¶ci. Rano pan Nie¶mieszny albo pan Pora¿ka, a wieczorem pan ¯enada albo pan Discopolo. Pierwszy opowiada³ g³upoty i nieznaj±c jêzyków próbowa³ t³umaczyæ ! pora¿ka i smutno. Drugi pan w dzinsach i koszulce w kratkê ju¿ na szcze¶cie nie chodzi³ po polu bitwy, ale zachowywa³ siê jak na imprezie kiboli albo discopolo/ rycza³ kwicza³ a nie opowiada³ o ciekawych rzeczach rycerzach, uzbrojeniu i tak dalej. Walki niezwykle brutalne, dzieci przera¿one, karetka je¼dzi. TO NIE JEST IMPREZA FAMILIJNA / czerwona kartka dla organizatorów - podobno ruskich (????) Dzieci mog³y by sie dowiedzieæ o historii a tak wysz³y przestraszone/ dlaczego ruscy chc± zabiæ naszych i nie tylko naszych? Czy w tym "sporcie" s± jakie¶ zasady czy to jak powiedzia³ komentator wieczorem ¿e to ustawka z zawnych czasów??? pozdrawiam tych co kochaj± ¶redniowiecze i RYCERSKIE ZASADY. diss
£azarz
CYTAT(diss79 @ 18:00 02.05.2012) *
...Walki niezwykle brutalne, dzieci przera¿one, karetka je¼dzi. TO NIE JEST IMPREZA FAMILIJNA / czerwona kartka dla organizatorów - podobno ruskich (????) Dzieci mog³y by sie dowiedzieæ o historii a tak wysz³y przestraszone/ dlaczego ruscy chc± zabiæ naszych i nie tylko naszych? Czy w tym "sporcie" s± jakie¶ zasady czy to jak powiedzia³ komentator wieczorem ¿e to ustawka z zawnych czasów??? pozdrawiam tych co kochaj± ¶redniowiecze i RYCERSKIE ZASADY

Salve Fratres!

diss79 - s± zasady i od ich respektowania s± sêdziowie. St±d m.in. kartki w ró¿nych kolorach wrêczane jako ostrze¿enia. Piszesz o brutalno¶ci walk, o Bitwie Narodów zapewne dowiedzia³e¶ siê z mediów. Widzia³es zapewne ró¿nego rodzaju spoty reklamowe. W tych spotach by³y pokazane ostre starcia kontaktowe. Wiedzia³e¶ na co zabierasz dzieci wiêc nie mniej pretensji o brutalno¶c walk do orgów. Równie dobrze mog³e¶ swoje pociechy zabraæ na walki MMA lub KSW i mieæ pretensje ¿e leje siê krew. Co do rosjan (nie ruskich!) nie maj± zamiaru nikogo zabiæ p prostu sa wyj±tkowo skuteczni w tym co robi±. S± imprezy gdnie nie znajdziesz tak ostrych walk i jest ich naprawde wiele. Natomiast tam gdzie pisza o ostrych kontaktowych walkach lub choæby o buhurcie na t± chwilê powiniene¶ omijaæ dla dobra swoich dzieci. Nie oznacza to ¿e te imprezy s± gorsze ... po prostu inne.

Pozdrawiam Grzegorz
Halina
CYTAT(£azarz @ 05:00 02.05.2012) *
...Walki niezwykle brutalne, dzieci przera¿one, karetka je¼dzi. TO NIE JEST IMPREZA FAMILIJNA / czerwona kartka dla organizatorów - podobno ruskich (????) Dzieci mog³y by sie dowiedzieæ o historii a tak wysz³y przestraszone/ dlaczego ruscy chc± zabiæ naszych i nie tylko naszych? Czy w tym "sporcie" s± jakie¶ zasady czy to jak powiedzia³ komentator wieczorem ¿e to ustawka z zawnych czasów??? pozdrawiam tych co kochaj± ¶redniowiecze i RYCERSKIE ZASADY

Salve Fratres!

diss79 - s± zasady i od ich respektowania s± sêdziowie. St±d m.in. kartki w ró¿nych kolorach wrêczane jako ostrze¿enia. Piszesz o brutalno¶ci walk, o Bitwie Narodów zapewne dowiedzia³e¶ siê z mediów. Widzia³es zapewne ró¿nego rodzaju spoty reklamowe. W tych spotach by³y pokazane ostre starcia kontaktowe. Wiedzia³e¶ na co zabierasz dzieci wiêc nie mniej pretensji o brutalno¶c walk do orgów. Równie dobrze mog³e¶ swoje pociechy zabraæ na walki MMA lub KSW i mieæ pretensje ¿e leje siê krew. Co do rosjan (nie ruskich!) nie maj± zamiaru nikogo zabiæ p prostu sa wyj±tkowo skuteczni w tym co robi±. S± imprezy gdnie nie znajdziesz tak ostrych walk i jest ich naprawde wiele. Natomiast tam gdzie pisza o ostrych kontaktowych walkach lub choæby o buhurcie na t± chwilê powiniene¶ omijaæ dla dobra swoich dzieci. Nie oznacza to ¿e te imprezy s± gorsze ... po prostu inne.

Pozdrawiam Grzegorz

Trzeba znaæ imprezy i samemu decydowaæ na które mo¿na zabraæ dzieci. Ja na wiele imprez historycznych zabieram swoje wnuki i sa bardzo zadowolone. Jednak wiem, ¿e turnieje buhurtowe i BN to nie s± imprezy dla dzieci wiêc jadê sama.
Marek Hilgendorf
Bardzo przepraszam, je¶li co¶ pomylê - jestem pierwszy raz adrez strony Freha dosta³em od rycerza na bitwie narodów. Nie mam nic do rycerzy zw³aszcza nasi s± wspaniali, ale moje wzburzenie siê w koñcu przela³o i musze to napisaæ . Wchodzac z rodzin± zap³aci³em ponad 200 z³otych. Widzia³em chaos organizacyjny i zero informacji. do tego jeszcze dochodz± ¼li komentatorzy. \s³aby ale najlepszy z nich by³ najm³odszy ubrany po ¶redniowiecznemu ale dwaj pozostali wygl±dali jak tury¶ci. Rano pan Nie¶mieszny albo pan Pora¿ka, a wieczorem pan ¯enada albo pan Discopolo. Pierwszy opowiada³ g³upoty i nieznaj±c jêzyków próbowa³ t³umaczyæ ! pora¿ka i smutno. Drugi pan w dzinsach i koszulce w kratkê ju¿ na szcze¶cie nie chodzi³ po polu bitwy, ale zachowywa³ siê jak na imprezie kiboli albo discopolo/ rycza³ kwicza³ a nie opowiada³ o ciekawych rzeczach rycerzach, uzbrojeniu i tak dalej. Walki niezwykle brutalne, dzieci przera¿one, karetka je¼dzi. TO NIE JEST IMPREZA FAMILIJNA / czerwona kartka dla organizatorów - podobno ruskich (????) Dzieci mog³y by sie dowiedzieæ o historii a tak wysz³y przestraszone/ dlaczego ruscy chc± zabiæ naszych i nie tylko naszych? Czy w tym "sporcie" s± jakie¶ zasady czy to jak powiedzia³ komentator wieczorem ¿e to ustawka z zawnych czasów??? pozdrawiam tych co kochaj± ¶redniowiecze i RYCERSKIE ZASADY. diss

Ma Pan racjê- to impreza promuj±ca now± dyscyplinê sportów walki, a nie familijny piknik. Na gali boksu konferansjer te¿ raczej nie opowiada o historii tej dyscypliny, siêgaj±cej przecie¿ antycznych igrzysk olimpijskich, tylko zapowiada zawodników. Zgadzam siê jednak w zupe³no¶ci.... czasem konferansjerka powodowa³a opad szczeny i to bynajmniej nie z zachwytu.
Ok 13 by³ jousting, to ju¿ bardziej odpowiednie dla dzieci.
Tak to ju¿ bywa, ¿e sporty walki s± brutalne, bo inaczej nie nazywa³yby siê sportami walki, tylko zawodami w szyde³kowaniu full-contact....
Agata Witkowska
W swojej kilkunastoletniej przygodzie z ryceriad± i odtwórstwem wiele razy zdarza³o mi sie byæ na imprezach, gdzie komentator wrêcz zasypywa³ publiczno¶æ danymi na temat historii wojen, uzbrojenia, walk turniejowych, informacji, ¿e w roku 1345 jaki¶ pan XY pokona³, na turnieju w mie¶cie A, pana YX etc.
MO¿e to i ciekawe, ale my¶lê, ¿e dla wiêkszosci osób z publiczno¶ci by³oby niestrawne. Tym bardziej, ¿e ta impreza nie mia³a charakteru rekonstrukcyjnego. Poziom konferansjerki by³ w³asnie dostosowany do masowego festynu, którym ta impreza de facto by³a. ¯arty nie zawsze mu sie udawa³y, ale nie by³o to dla mnie jakims strasznym zgrzytem.
Co do brutalno¶ci walk - no có¿.
Sporty walki maj± swoj± specyfikê, to nie jest gimnastyka artystyczna ani tañce figurowe na lodzie. Wygl±daja jak wygl±daj±. Rzeczywi¶cie, sa brutalne, chocia¿ wcale nie uwa¿am, ¿eby by³y bardziej brytalne ni¿ np. boks - a przeciez raczej trudno sobie wyobraziæ, zeby kto¶ zabrania³ dzieciakowi obejrzec walke Adamka. Co do zasad - to jakby¶ posiedzia³ troche d³u¿ej na trybunach to bys by³ swiadkiem ró¿nych ingerencji sêdziowskich, karnego wykluczania zawodników etc.
Pozdr.
Borg
Nie chce mi siê czytaæ ogó³u wywodów wiêc tylko podziêkujê za wspania³± zabawê. ¦wietna impreza, wspania³e show. Ogromny szacunek dla ch³opaków za kondycjê i umiejêtno¶ci.
Nigdy bym siê nie spodziewa³, ¿e bêdê tak kibicowa³ komu¶.
Marcinie gratulujê wyniku!
Amerykanom gratulujê determinacji.
£azarz
Salve Fratres!

Tablet, ³±cze non stop z Fortem i ... o ma³o kilka drzew nie skosi³em po drodze smile.gif Niestety ale tak wygl±da³o dla mnie kibicowanie w trasie BN. Wielkie brawa dla naszych byli¶cie wspaniali. Walki, zagrzewanie do dopingu (szczególnie gacek wielki szacun!) W tym wszystkim najbardziej mnie cieszy ¿e to co kiedy¶ by³o nazywane przez wiêkszo¶æ RR mrokiem z buhurtu sta³o sie konkurencj± sportow± i to z jakim dopingiem. Zobaczcie z powijaków z lat 2002-2004, z pierwszych ustawek na I³¿y, Byczynie i Grunwaldzie poprzez pojawiaj±ce siê jak grzyby po deszczu teksty na freha przy programie imprez - turniej 1-1, turniej ³uczniczy, inscenizacja, BUHURT! , a¿ po majow± kulminacjê czyli BN w Polsce!

Podziêkowania i szacun:
Orgom za ca³o¶æ
Sêdziom za ca³odzienny zapiernicz
Walcz±cym za walkê i postawê
Marcin - to przez ciebie o ma³o w drzewo przywali³em. Masz du¿y miodek jak spotkamy siê na Grunwie za 2 miejsce
Ekipie polskiej ... Hub prowadzisz zajefajnych ludzi do walki

Pozdrawiam Grzegorz
Marcin Waszkielis
Co tu du¿o gadaæ - by³o niesamowicie. Wspania³a atmosfera w polskiej ekipie, niesamowity doping i masa nowych znajomych. Nie moge wyj¶æ spod wra¿enia jakie zrobili na mnie Amerykanie. Oby to w przysz³o¶ci by³a polska impreza.
Jack
Wielkie gratulacje dla Marcina oraz ca³ej ekipy, mega brofist dla Huberta oraz wszystkich pomagaj±cych w organizacji polskiego teamu, WYGL¡DALI¦CIE ¦WIETNIE smile.gif ! Nigdy nie czu³em takiej dumy i czego¶ tam w ¶rodku ogl±daj±æ jaki kolwiek inny sport.. szacun smile.gif

Jedyny minus, jaki po tych 3 dniach ogl±dania streamu nasuwa mi siê na usta, to jeden z komentatorów... czasem wrêcz drze morde nie potrzebnie, powtarza w kó³ko jakie¶ pierdo³y, czasem wtr±ca siê w s³owo drugiemu z konferansjerów...
Puenta
Hej! Gratulacje dla ca³ej naszej ekipy. Byli¶cie ¶wietni! No i jeszcze raz gratulacje dla Huba.

Co do imprezy - by³o ca³kiem sympatycznie. Sporo znajomych z ró¿nych grup. Jak s³ysza³em, fajna zabawa nawet jak kto¶ siê nie interesowa³ walkami.

Co do miejsca - dla mnie fantastyczne! Warszawa ma wzglêdnie dobre po³±czenie z ca³± Polsk±, a Fort Bema na tak imprezê jest super (bunkry daj±ce bardzo klimatyczne ukszta³towanie terenu /wtórny analfabetyzm/). Warto by by³o mieæ jak±¶ cykliczn± imprezê historycz± w tym miejscu.

Mo¿e Brzarcikowi zechcia³oby siê pou¿eraæ z nastêpc± starego dobrego Turnieju o Z³ote Jajo? Bemowo zachêcone wzglêdnym sukcesem BN mog³oby byæ bardziej sklóonne do partycypowania ni¿ Piaseczno...
Indar
A jak ogólnie z poziomem grup? Jak wypad³a grupa z Izraela, by³o lepiej ni¿ na zdjêciach?
Borg
Poziom nie by³ równy. Izrael lepiej ni¿ na zdjêciach, ale du¿o do zrobienia, wschód podobnie do tego co na zdjêciach z lat poprzednich, Amerykanie bardzo nierówno od jednej z ³adniejszych zbroi na imprezie po lekkie fantasy, super skrzyñcówki Ba³tów, W³osi paskudnie. A nasi rewelacja. Panowie naprawdê podnie¶li poziom. To nie s± ju¿ czasy kufajek i he³mów gara¿owej produkcji.
m_q
CYTAT(Puenta @ 22:32 03.05.2012) *
ukrzta³towanie

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
counting

spokojna g³owa, Pan Nie¶mieszny dosta³ drzewcówk± za swoje zachowanie :D
Fiodor Bie³yj
CYTAT(m_q @ 23:24 03.05.2012) *
CYTAT(Puenta @ 22:32 03.05.2012) *
ukrzta³towanie

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

prawid³owo bendzie "укШталтование" bigsmile2.gif )))
jasmin
Dziêki za wspania³± zabawê.
Ch³opaki prezentowali sob± naprawdê ¶wietny poziom i dos³ownie niekiedy tylko trawa na arenie by³a przeciwko nim. Wiele, bardzo wiele wspania³ych akcji zarówno w 5v5 jak i 21v21. Wielki krok naprzód.
Atmosfera na trybunach rozkrêca³a siê do 2go maja, gdzie nast±pi³a kulminacja dopingu na ostatniej walce POLSKIEJ DRU¯YNY NARODOWEJ.
Mam nadziejê, ¿e PDN wyjdzie pod jednym sk³adem na G2012 w starciach 21v21 (czy to w normalnych walkach, czy te¿ w walce honorowej ze zwyciêzc± 21v21), gdzie bêdzie mo¿na j± obejrzeæ kompletnie ZA DARMO!!!
Wkrótce bêd± zdjêcia ze strefy kibica:D.

Co do walki fina³owej 1v1 - postawa Rosjanina po dogrywce jak i jego s³owa na arenie wyra¼nie mówi³y kto wygra³.
Hubert, co wysz³o po z³o¿eniu sztokarty i ponownym obejrzeniu walki?
Marcin Waszkielis

CYTAT
Co do walki fina³owej 1v1 - postawa Rosjanina po dogrywce jak i jego s³owa na arenie wyra¼nie mówi³y kto wygra³.
Hubert, co wysz³o po z³o¿eniu sztokarty i ponownym obejrzeniu walki?

To by³a raczej beznadziejna walka o przegran± sprawê. odpu¶ci³bym sobie gdyby nie bardzo niemi³e zachowanie przeciwnika po walce. Wiem, ¿e gdyby by³o odwrotnie to panowie rusowie zrobiliby wszystko ¿eby wysz³o na ich kozy¶æ, a mog± zdecydowanie wiêcej ni¿ my.

Dla mnie najwazniejsza by³a wspania³a postawa naszych reprezentatnów, kapitana i kibiców. Sam niestety troche ¼le rozegra³em 3 rundê, powinienm go¶cia zajechaæ i nie by³oby zadnej dogrywki.
Adrian £uczak
Okiem osoby, która interesuje siê walkami w RR by³o ¶wietnie.

Co do samej organizacji - nie by³o lepiej zorganizowanej imprezy na tak± skalê. Wszystko dzia³a³o jak trzeba, ma³e obsówy by³y, ale sprawnie sobie z nimi radzono. Trochê o s³omê niektórzy powalczyli, ale koniec koñców ka¿d± kto chcia³ (bynajmniej z moich znajomych) j± dosta³. Sanitariaty te¿ jak najbardziej Ok.

Poniewa¿ las plusów mo¿e przyt³aczaæ smile.gif to napiszê co na pewno trzeba zmieniæ:
1. Komentatora - koniecznie zmieniæ... ci spoza reko nie do¶æ, ¿e buraki to jeden z nich nie mia³ kultury (np. 1 lub 2 maja w 21 vs 21 do Ukrainców powiedzia³ "We will Fuck YOU" [podczas coveru piosenki Queen]). Poza tym to jeszcze "gada³" 3 po 3 nt. Ruchu Rekonstrukcyjnego i nas raczy³ dennymi ¿artami ³±czony z namówieniami do kupienia kolejnych ¶redniowiecznych frytek, bigosu czy pajdy chleba.
Komentator MUSI! byæ powi±zany z Ruchem Rycerskim (na szczê¶cie jeden by³), by unikn±æ takich wpadek. Inna sprawa komentatorzy podczas Joustingu - ¶wietna robota!

2. Wiaty i o¶wietlenie - widzia³em, ¿e za³atwiono p³achty lnu na okrycie murów czy wej¶æ do potocznie tzw. krypt, wiêc pewnie i da³oby siê za³atwiæ jakie¶ wiaty dla walcz±cych oraz dla widzów na trybunach. Jak walcz±cy poradzili sobie chowaj±c siê w "kryptach", tak na widowni trudno by³o wytrzymaæ przy takiej pogodzie. A o¶wietlenie powinno byæ wy¿ej i umieszczone na samych rogach zaraz za szrankami. Lampy ustawione pod k±tem tak, by pada³o z góry na arenê. ¦wiat³o które by³o ustawione na imprezie potrafi³o naprawdê o¶lepiaæ, szczególnie tym co nagrywali video od strony kramów czy po porstu ogl±dali walki ich nie nagrywaj±c.

3. Wszyscy na wszystkich (All vs All) - W pierwszym dniu wysz³o do all vs all 3 polaków, w drugim chyba 5ciu, a w trzecim 2óch. Chwa³a tym co wyszli. Reszta niepokontuzjowanych nie wysz³a poniewa¿ nikt od nich tego nie wymaga³ lub z zupe³nie innych powodów (mniej/bardziej s³usznych)... koniec koñców to by³o smutne, ¿e my jako gospodarze mieli¶my wystawione tak ma³o ludzi w przeciwieñstwie do np. Rosjan czy Ukrainy. Kapitan Reprezentacji nastêpnym razem bêdzie musia³ nieoficjalnie powo³aæ z 15 osób do All vs All spo¶ród tych co siê nie dostali do Reprezentacji, by unikn±æ takiej wtopy.

Resztê tylko chwaliæ! Widownia po rozkrêceniu siê by³a naprawdê dopinguj±ca, poziom naszych walcz±cych du¿o wiêcej ni¿ godny (zarówno od strony Reko [gdzie zdecydowanie byli najlepiej zrobieni] jak i umiejêtno¶ci) oraz gratulacjê dla Marcina za zajêcie tak wysokiego miejsca mimo, ¿e Rosjanie robili wszystko byle by go tak wysoko nie zaj±³ bigsmile2.gif
Maj

3. Wszyscy na wszystkich (All vs All) - W pierwszym dniu wysz³o do all vs all 3 polaków, w drugim chyba 5ciu, a w trzecim 2óch. Chwa³a tym co wyszli. Reszta niepokontuzjowanych nie wysz³a poniewa¿ nikt od nich tego nie wymaga³ lub z zupe³nie innych powodów (mniej/bardziej s³usznych)... koniec koñców to by³o smutne, ¿e my jako gospodarze mieli¶my wystawione tak ma³o ludzi w przeciwieñstwie do np. Rosjan czy Ukrainy. Kapitan Reprezentacji nastêpnym razem bêdzie musia³ nieoficjalnie powo³aæ z 15 osób do All vs All spo¶ród tych co siê nie dostali do Reprezentacji, by unikn±æ takiej wtopy.
[/i]

W drugim dniu by³o nas dwunastu, pozdro ch³opaki i wielkie dziêki za wszystko,ze szczególnym uwzglednieniem wyborów przed starciem bum.gif [i]
Marta Platzek
Droga Reprezentacjo, wielki szacunek dla Was, byli¶cie wspaniali smile.gif Nigdy nikomu nie kibicowa³am tak, jak Wam.
Co do organizacji samej imprezy, nie bêdê siê czepiaæ, raz, ¿e nie jestem do¶æ kompetentna w tej materii, dwa, ¿e ogarniêcie czego¶ tak wielkiego wymaga naprawdê ogromu pracy, i ten ogrom by³ widoczny smile.gif
A w ogóle to jestem pe³na podziwu dla zaanga¿owania wykazywanego przez Amerykanów, widaæ by³o, ¿e mimo braków technicznych starali siê dobrze wypa¶æ i w dodatku chyba ¶wietnie siê bawili szczerba.gif
I, oczywi¶cie, wielkie gratulacje dla naszego Vicemistrza. To by³a piêkna walka.
G¿ego¿
Nie przesadza³bym z krytyk± konferansjerki. Wiadomo ¿e du¿o im brakowa³o do ekipy Krzysztofa Góreckiego, ale pamiêtajmy o tym ¿e zajmowali siê ni± praktycznie przez ca³y dzieñ!. Przy takim natê¿eniu ciê¿ko unikn±æ wpadek, szczególnie gdy przerwy miêdzy kolejnymi starciami siê przed³u¿aj± a publikê trzeba czym¶ zaj±æ. Komentatorzy przyjêli konwencjê wydarzenia sportowego, a nie historycznego (pozostajê pytanie czy s³usznie) wiêc oceniaj±c pod tym wzglêdem wcale nie by³o tak ¼le.

Wielkie gratulacjê dla reprezentacji narodowej. Wygl±dali¶cie super, nie wiem kto projektowa³ wappenrocki ale spisa³ siê na medal :D. Wiêkszo¶æ czasu spêdzi³em na trybunach kibicuj±c wam i naprawdê by³em dumny z tego jak walczycie. Wielkie gratki dla Gacka za rozgrzewanie kibiców.

A teraz trochê ch³odnej kalkulacji
Wiadomo ¿e faworytami byli Rosjanie i nasi s±siedzi zza Buga, Amerykanów nikt przed turniejem nie bra³ na powa¿nie, ca³kowicie nies³usznie. Jak dla mnie to najwiêksza niespodzianka tych mistrzostw. Nie do¶æ ¿e s± przesympatyczni to stoj± te¿ na stosunkowo wysokim poziomie pod wzglêdem uzbrojenia i umiejêtno¶ci. Kiedy z nimi rozmawia³em wydawa³o mi siê ¿e mog± byæ czarnym koniem tego turnieju. Na szczê¶cie nasza reprezentacja naprawdê umie walczyæ, i pokaza³a co potrafi. Nie mniej jednak gratulacje dla USA -wygra³a z nami jedn± rundê.

Nie wydaje mi siê ¿eby¶my odbiegali poziomem walki indywidualnej od Rosjan czy Ukraiñców. Odstajemy jednak pod wzglêdem taktyki i "czytania" pola. Nie wiem czy mieli¶cie przygotowan± jak± strategiê przeciwko Rosjanom czy innym ekipom, ale z perspektywy trybun wygl±da³o to jak: "panowie atakujemy tak mocno jak tylko potrafimy i zobaczymy czy siê uda". Niestety nie jeste¶my w stanie tak wygraæ ze wschodem wiêc trzeba by chyba co¶ zmieniæ.
Bardzo podoba³o mi siê starcie Polska1 vs Rosja 3, gdzie Polska ekipa ustawi³a siê na ¶rodku pola i wyczeka³a nie daj±c Rosjanom szansy walki przy szrankach. Brawo ! Pokazali¶cie z Rosjanami mo¿na wygrywaæ.

Zgadzam siê Adrianem £uczakiem- w starcie all vs all powinno pokazaæ siê wiêcej ni¿ kilku Polaków. Rozumiem ¿e zrobili¶cie tak ¿eby nie nara¿aæ siê na niepotrzebna kontuzjê. Niemniej jednak Rosjanie wystawiali ca³± armiê smile.gif.

Zapomnia³bym o najwa¿niejszym: Gratulacjê dla Wo³ka za zdobycie tytu³u wicemistrza ¶wiata, czy nale¿a³o mu siê zwyciêstwo w finale? Ka¿dy kto widzia³ ten pojedynek chyba sam potrafi oceniæ smile.gif
Mateusz z Grójca
CYTAT(G¿ego¿ @ 13:51 04.05.2012) *
Nie wydaje mi siê ¿eby¶my odbiegali poziomem walki indywidualnej od Rosjan czy Ukraiñców. Odstajemy jednak pod wzglêdem taktyki i "czytania" pola. Nie wiem czy mieli¶cie przygotowan± jak± strategiê przeciwko Rosjanom czy innym ekipom, ale z perspektywy trybun wygl±da³o to jak: "panowie atakujemy tak mocno jak tylko potrafimy i zobaczymy czy siê uda". Niestety nie jeste¶my w stanie tak wygraæ ze wschodem wiêc trzeba by chyba co¶ zmieniæ.
Bardzo podoba³o mi siê starcie Polska1 vs Rosja 3, gdzie Polska ekipa ustawi³a siê na ¶rodku pola i wyczeka³a nie daj±c Rosjanom szansy walki przy szrankach. Brawo ! Pokazali¶cie z Rosjanami mo¿na wygrywaæ.

Nie mam o tym pojêcia wiêc siê wypowiem:
próbowali¶my tego samego myku w walce z rosjanami (my - czyt. Polska2)
niestety gor±ca krew nas troszkê zgubi³a.
mamy ju¿ jednak pomys³ jak panów w bia³ych wdziankach zapraszaæ skutecznie do wyj¶cia w pole spod barierek.
nie napiszê jaki, ale zanosi siê nam na skuteczny ;)
Hoorn
Powiem oczywisto¶æ publika szala³a, dawa³a niez³ego kopa. I za to strasznie dziêkujemy, co do 21 to taktyka by³a zawsze, skuteczna nieskuteczna a napewno nie przetrenowana, jedynie w ostatnim starciu z Rosj± po prostu zaszar¿owali¶my.

Co do staræ wszyscy na wszystkich, mysle ¿e zostali¶my troszkê niedoinformowani, po pierwsze nikt nie wiedzia³ ze to sie liczy jako dyscyplina, ja s³ysza³em ze na to w³a¶nie mieli wchodziæ wszyscy chêtni spe³niaj±cy wymogi aby nie anga¿owaæ przede wszystkim dru¿yn 5 które mog³y jeszcze co¶ urwaæ. A jak potem jeszcze okaza³o sie ze mo¿na z³apaæ tam g³upie ¿ó³te kartki smile.gif czy kontuzje w walce jak s±dzili¶my o nic to to ju¿ w ogóle nie mia³o sensu sie tam pchaæ.
Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
Ja chcia³em podziêkowaæ dziewczynom które obskakiwa³y nas z ka¿dej strony. Naprawdê dziêki.
A teraz mam przynajmniej wiêksz± ochotê trenowaæ jeszcze bardziej !
A.Fran
Markietanki doskona³e, pewnej nawet nie mog³em siê oprzeæ i wy³oi³em w ratach z wiadro wody.
;)

Kibice, atmosfera... doping by³ uskrzydlaj±cy, nawet w najciê¿szych walkach, nigdy w ¿yciu nie czu³em czego¶ takiego, sam zdar³em gard³o na fina³ach 1vs1. Marcin pokaza³, ¿e Ukolov jest do wyjêcia i to kwestia najbli¿szego czasu.

Podziêkowania dla kapitana reprezentacji- Huberta Filipiaka i wszystkich walcz±cych.

Marcin Waszkielis
CYTAT
Marcin pokaza³, ¿e Ukolov jest do wyjêcia i to kwestia najbli¿szego czasu.

Bez przesady, do wziêcia to on jest od dawna. Nie jest wcale ciê¿szy od niektórych naszych.
Hub
To kilka s³ów ode mnie - przede wszystkim chcia³bym podziêkowaæ ludziom którzy siê najbardziej napracowali przy tej imprezie. Zacznê od Artura Brzychcego, któremu trzeba oddaæ szacunek za zorganizowanie tego wydarzenia. Jako kapitan mia³em du¿o informacji "od kuchni" dotycz±cych organizacji i wiem jak siê przy tym napracowa³ i nadenerwowa³. Chcia³bym przy okazji zaznaczyæ ¿e na wiele rzeczy "strona polska" organizacji nie mia³a ¿adnego wp³ywu. Niedoci±gniêcia oczywi¶cie zawsze bêd± przy tak gigantycznym przedsiêwziêciu, ale my¶lê ¿e generalnie ludzie s± zadowoleni z ca³o¶ci. Najbardziej siê ucieszy³em poziomem sanitariatów dla nas - prysznice z ciep³± wod± to absolutna rewelacja, toi toje i "przeno¶ne" umywalki - wszystko super.

Ogrom pracy w t± imprezê w³o¿yli nasi przyjaciele z RDO - Rycerzy Dobrej Opieki których nie bêdê wymienia³ wszystkich po kolei, podziêkujê jednak osobno Jêdrkowi z Uniejowa za konferansjerkê i rozkrêcanie dopingu publiczno¶ci podczas naszych walk. Podziêkowania ogromne nale¿± siê tak¿e Floridzie, który zasuwa³ najwiêcej przy organizowaniu obozu.

W imieniu ca³ej Reprezentacji chcia³bym podziêkowaæ dziewczynom które siê nami opiekowa³y przez 4 dni ciê¿kich walk. Najwy¿sze s³owa uznania nale¿± siê ca³ej ¿eñskiej ekipie BR Excalibur - bez was dziewczyny by¶my nie dali rady tak walczyæ w takich temperaturach. Bez waszej wody, elektrolitów i sch³adzania mokrymi chustami by¶my po prostu padli z odwodnienia i przegrzania. Strasznie wam dziêkujê.

na drugim miejscu podziêkowania nale¿± siê naszym dzielnym sêdziom. Jarzyn, Pigrza, Dentysta, Solo i Siwy odwalili kawa³ dobrej i strasznie trudnej roboty, pilnuj±c przestrzegania regulaminu i studz±c zawodników dru¿yn przeciwnych. Osobi¶cie nie mam ¿adnych zastrze¿eñ do waszej pracy - szacun!

Kolejna osoba która przy nas zasuwa³a ca³y czas to nasz ¯ebro - ch³opak który ogarnia³ "pit-stop". Fachowa pomoc, szybki i sprawny serwis jak co¶ siê komu¶ urwa³o w czasie walki. Do tego pomoc Mordechaja i kowala Gutka - i ka¿dy by³ spokojny o swoje blachy i broñ. Wielkie dziêki panowie!

Osob± której tak¿e chcia³bym podziêkowaæ jest Stasio Kula który analizowa³ taktyki naszych przeciwników i doradza³ mi w ustawieniach ludzi do walki. Zdobyli¶my sporo do¶wiadczenia w tym roku i mam nadziejê ¿e poczynimy w najbli¿szym czasie du¿e postêpy.

Nie wiem nawet jak mogê wyraziæ wdziêczno¶æ naszym kibicom - BYLI¦CIE WSPANIALI smile.gif Walczyæ dla takiej publiczno¶ci to prawdziwy zaszczyt. To Wy nam dodawali¶cie si³, to Wy sprawiali¶cie ¿e nawet nasi przeciwnicy siê doskonale czuli w Warszawie - to co¶ niesamowitego. Jeden z moich nowych przyjació³ z USA opowiada³ mi ¿e jego rodzina ogl±daj±c transmisjê na ¿ywo w Stanach ca³a siê pop³aka³a jak us³yszeli wasz doping dla dru¿ny USA.. to chyba wystarczaj±co obrazuje co robili¶cie - dla nas i innych. to Wy jeste¶cie mistrzami ¶wiata !!!
------------------------

A teraz kilka s³ów do moich zawodników. Panowie, to by³ najwy¿szy zaszczyt staæ na czele takiej wspania³ej dru¿yny. Dawali¶cie z siebie wszystko w walkach, czasami zaciskaj±c zêby z bólu, czasem padaj±c od przegrzania.. By³em niesamowicie dumny gdy WSZYSCY z reprezentantów przeszli pierwszy etap w ka¿dej konkurencji. Poczynili¶my ogromne postêpy od zesz³ego roku i nie poprzestaniemy na tym! W pi±tkach udzia³ w fina³owej 4ce odebrali nam Rosjanie poprzez ma³o fair play postawê, zreszt± ekipa ta zajê³a ostatecznie 3cie miejsce a my z ni± bez problemu wygrali¶my wiêc uwa¿am ¿e 3 czy 2 miejsce by³o dla nas absolutnie realne. W walkach grupowych 21 na 21 zajêli¶my 3 miejsce, niestety w Polsce mamy za ma³o ludzi walcz±cych w tej konwencji by zdobywaæ do¶wiadczenie w tych walkach, zrobili¶my co w naszej mocy, ale niestety nie uda³o nam siê pokonaæ ani Ukrainy ani Rosji..
W profesjonalnych walkach nasz zawodnik Andrzej Zmuda Trzebiatowski niestety uleg³ zawodnikowi z Rosji, ale drugi - Jakub £ogusz absolutnie zdominowa³ swojego przeciwnika z Austrii i pewnie wygra³ swoj± walkê po 3 trzyminutowych rundach.

Natomiast najwiêksz± gwiazd± jest nasz vice mistrz ¶wiata w walkach 1 na 1 - MARCIN WASZKIELIS. Nie bêdzie pewne nigdzie mówione o tym oficjalnie ¿e zwyciêzca 3 edycji Bitwy Narodów - S.Ukolov wygra³ z nim tylko jednym trafieniem, które musnê³o naszego reprezentanta. Walka fina³owa wygl±da³a tak, ¿e Marcin przegra³ jednym trafieniem rundê na miecze d³ugie, wygra³ rundê puklerzy a w rundzie na miecz i tarczê po up³ywie czasu by³.. remis. Zas±dzono trochê dla mnie dziwn± dogrywkê tylko do 3 trafieñ gdzie Marcinowi do szczê¶cia zabrak³o dos³ownie 2 cm. Tak¿e Panie i Panowie - nasz Reprezentant jest wspania³ym zawodnikiem i mam nadziejê ¿e przy najbli¿szej okazji udowodni ¿e jest w stanie pokonaæ niepokonanego do tej pory przeciwnika z Rosji. Marcin by³ na Bitwie Narodów po raz pierwszy, i to co osi±gn±³ napawa mnie niesamowit± dum±.

Dziêkujê jeszcze raz wszystkim za to co razem osi±gnêli¶my. S³ysza³em wiele opinii widzów ¿e naj³adniej, najczy¶ciej walczyli¶my, do tego piêknie siê prezentowali¶my.. to jest dla mnie najwa¿niejsze. Bardzo siê cieszê tak¿e z tego, ¿e pokazali¶my ¿e "rycerze sportowcy" mog± ³adnie i historycznie poprawnie wygl±daæ - ja wiem ¿e rekonstruktorzy dopatrz± siê pewnie wiele niepoprawnych rzeczy które mieli¶my na sobie, ale my¶lê ¿e docenili¶cie nasze starania nad popraw± historyczno¶ci uzbrojenia jakie konsekwentnie robimy od kilku lat.

to chyba tyle.. jeszcze raz - dziêkujê.

Hubert
Boulie
Witam,
Chcia³bym podziêkowaæ organizatorom i wszystkim, którzy przyczynili siê do tego, i¿ mog³em uczestniczyæ w tym, delikatnie mówi±c, zajebistym wydarzeniu, a w szczególno¶ci cz³onkom Kompanii Czarnego Gryfa i Fabryki ¦wiñ.
Reprezentacji za pasjonuj±ce walki i wile emocji.
Z punktu widzenia amatorskiego uczestnika i kibica najwiêkszy minus jaki widzê to do tej pory zdarte gard³o.
Oczywi¶cie w po¶cie #130 jest sporo racji, ale zawsze mo¿na co¶ zrobiæ lepiej.

W zawi±zku z tym, i¿ po¶wiêci³em ju¿ trochê czasu na przeszukiwanie netu pozwolê sobie wkleiæ parê linków z filmikami i prosiæ o dzielenie siê nowymi w przysz³o¶ci, bo mi³o siê ogl±da.
http://www.youtube.com/user/WaderaStudio/videos
http://www.youtube.com/user/9baranek/videos
http://www.youtube.com/user/NeolDark/videos
http://www.youtube.com/user/unjessing/videos

Zapewne znane
http://www.youtube.com/user/BitwaNarodow2012/videos
http://www.youtube.com/user/battleofthenations/videos
http://www.youtube.com/user/battleofthenationsTV/videos

A przy okazji znalaz³em z walk w Moskwie, mo¿e siê komu¶ przyda na przysz³o¶æ
http://www.youtube.com/user/krykoff1980/videos
http://www.youtube.com/user/Yurijful/videos

Jeszcze raz WIELKIE DZIÊKI!!! smile.gif
Hub
ah, ka¿dy kto by³ w szpitalu z jakim¶ urazem a ubezpieczy³ siê u mnie przed BNem, niech siê odezwie, opiszê dok³adnie co trzeba robiæ by dostaæ odszkodowanie po zakoñczeniu leczenia
Aion
Gratulacje dla ca³ej Polskiej Dru¿yny. Wiecie, ¿e to nie za bardzo moja bajka, ale jestem z Was dumny jak diabli !!!

PS.
Jak kto¶ dysponuje linkiem do walk Marcina Waszkielisa - proszê o zamieszczenie.
sq5nwu
1.Z punktu widzenia ¶rednio zaawansowanego widza impreza by³a udana.
- od wielu ludzi dooko³a s³ysza³em zdumione "to oni walcz± naprawdê?" robi³o to bardzo du¿e wra¿enie na widzach
- termin by³ kiepski ale to chyba nie by³o zale¿ne od nas, jak my¶lê.
- reprezentacja wizualnie prezentowa³a siê ¶wietnie, ale to ju¿ wiadomo:)
- przegrana Marcina by³a oczywi¶cie dyskusyjna ale jako¶ tak nawet przed walka mia³em wra¿enie ¿e je¶li przeciwnika mocno nie zdominuje to nie dostanie wygranej. Zasada jest taka ¿e mistrzowi wystarczy obroniæ tytu³ a pretendent musi go wydrzeæ.
- naj³adniejsza walka to moim zdaniem Marcina W z Rosjaninem o wej¶cie do fina³u, rewelacja, to jest to co jest dla mnie esencj± walki - no i nasz wygra³smile.gif
- prowadz±cy, faktycznie bez zachwytu
- nie podoba³y mi siê zespo³y muzyczne - jako¶ drêtwo to by³o. Panke shava graj± ¶wietnie ale do pos³uchania w domu.

2.Taktyka walk 5 vs 5 by³a taka jak± by³a. Bêd±c na po³owie turniejów eliminacyjnych widzia³em ¿e ta taktyka jest wypracowywana. Kto¶ odwali³ masê roboty i nale¿y mu siê za to szacunek. Kto¶ by³ po prostu od nas lepszy.

3.Osobista refleksja, patrz±c z boku na Rosjan oni wygrywali niemal¿e wszystkie pojedynki jeden na jeden. Nie tylko z nami. Oni potrafili bardzo dobrze i szybko koñczyæ walki, nie biæ siê ale punktowaæ obaleniem przeciwników. I to moim skromnym zdaniem jest istotny element ich przewagi. Dlatego bardzo dobrze, ¿e co niektóre grupy bohurtowe wprowadzaj± do swojego treningu elementy zapasów.

4. Dziesiêæ punktów dla tego co wymy¶li³ te dwa miecze przed walk± z Niemcami !!!!

Dziêkujê za bardzo dobre walki i przelan± krew i pot

Vardis
Pospisujê siê pod pro¶b± przedmówcy (o filmy z walk Wo³ka) obiema r±czkami i jedn± stop± (druga odnios³a kontuzjê):-)
Shan

Z przykro¶ci± stwierdzam: Podej¶cie mniej powa¿ne ni¿ mój brat maturzysta.

Komentatorzy jacy byli, tacy byli. Chaosu organizacyjnego nie zauwa¿y³em, wszystkie informacje podane by³y na stronie festiwalu, organizatorzy zadbali o wiele znaków prowadz±cych na miejsce, oraz o broszury z planem festiwalu. Jak dla mnie organizacja super, lekkie opó¼nienia, ale to nie pokaz filmu, to walki na ¿ywo, nie da³o siê tego unikn±æ.

Proponujê najpierw zorientowaæ siê co Pana czeka. Plakaty jasno stwierdza³y "Rycerskie mistrzostwa ¶wiata.", a nie "Sympozjum historyczne dla ca³ej rodziny wraz z przyjaznym pokazem na ¿ywo." Trochê powagi. Oskar¿a Pan rekonstruktorów i organizatorów za swoj± w³asn± ignorancjê. To, ¿e nie wiedzia³ Pan jak wygl±da rekonstrukcja historyczna i walki, to nie jest nasza wina.

Zgadzam siê z kolegami, czy komentatorzy na innych wydarzeniach sportowych opowiadaj± o historii sportu? Raczej bardzo rzadko. Turniej konny w ¶rodê mia³ zapewniony taki komentarz na ten przyk³ad.

Na koniec dodam, ¿e wypada³oby o tych "RYCERSKICH ZASADACH" trochê poczytaæ, bo wygl±da³y one inaczej, ni¿ nauczono Pana w szkole, lub filmach. Z ca³ym szacunkiem, oczywi¶cie.

Ci ludzie ryzykowali w³asnym ¿yciem i zdrowiem dla (m.in.) Pañskiej rozrywki, a Pan zawali³ sprawê i nie sprawdzi³ nawet na co siê wybiera, a teraz im to wypomina. Niestety jest to przera¿aj±cy obraz polskiego spo³eczeñstwa i zupe³ny brak szacunku dla wysi³ku, jaki w Bitwê Narodów w³o¿yli wszyscy, od organizatorów, do rycerzy.

Zasady s±, widocznie by³ Pan tak przera¿ony karetkami i reakcj± dzieci, ¿e nawet nie zauwa¿y³ Pan, ¿e s± tam ludzie, którzy dbaj± o prawid³owy przebieg walk i takie tam nic nie znacz±ce rzeczy, prawda?

Na przysz³o¶æ proszê wykazaæ wiêcej rozs±dku i dojrza³o¶ci i przemy¶leæ swoje plany oraz byæ bardziej wyrozumia³ym i sprawiedliwym. Poziom, wy¿szy poziom.

Co do naszych odtwórców. Widowisko jakiego siê spodziewa³em. Gratulujê wszystkim za wszystko. Krótko mówi±c - by³o ¶wietnie. W przysz³ym roku mam nadziejê pojawiæ siê od ¶rodka, chocia¿by w stroju, je¶li jeszcze nie w boju. Pozdrawiam ;)
jasmin
Co za ko³y

Mam nadziejê ¿e za rok bêdzie ich wiêcej:D
Boulie
Tu jest parê filmików 1 vs 1, niestety krótkie i ma³o
W tym "a¿" 1 min. Marcina vs sb z Izraela.
http://www.youtube.com/user/EdiJPorg/videos

Jeszcze parê kogo¶ z USA
http://www.youtube.com/user/Singinius/videos

A dla chêtnych kana³ K.F.Club Киевский Фехтовальный Клуб (kijewskiego klubu fechtunku)
mo¿e kto¶ co¶ ciekawego wyniesie dla siebie
http://www.youtube.com/user/kfClubTV/videos

EDIT: Nowe:
http://www.youtube.com/user/wojtekgula/videos
http://www.youtube.com/user/Yurijful/videos
http://www.youtube.com/user/Fekall666/videos
http://www.youtube.com/user/sq5nbg/videos
http://www.youtube.com/user/Weti85/videos
jasmin
To teraz co¶ na powa¿nie:)
Hubert, emocje pewnie ju¿ opad³y. Zapodaj proszê, ile czasu dajesz reprezentacji na "urlop", gdy¿ przynajmniej do Grunwaldu 2012 reprezentacja jest reprezentacj± oraz od kiedy masz prywatn± wizjê (piszê prywatn±, bo inni mog± mieæ inn±) by zacz±æ selekcjê na rok 2013.

Pozwoli to przemy¶leæ organizatorom niektórych turniejów, czy wesprzeæ reprezentacjê w postaci organizacji "eliminacji" w trakcie trwania ich imprezy i wykosztowaæ siê na ¶ci±gniêcie ludzi na poziomie.
Skoro miasto Sieradz staæ na to, by u siebie ostatecznie wybraæ Reprezentacjê, to s±dzê, ¿e inne miejscowo¶ci mog± byæ tym te¿ zainteresowane je¶li da im siê czas na to.
Wsparcie rozumiem w zakresie minimum: zwrotu kosztów przejazdu, ¿ywienia. Prosi³bym o nie dyskutowanie: staæ ciê na zbrojê, to staæ ciê na je¿d¿enie.

Jak czyta³em forum Czarnego Konia, to oni ju¿ krótko mówi±c wystartowali z selekcj± 2013. Wiadomo - potrzebuj± wiêcej czasu:)
Jasiek - Wawa
Ja¶minku kochanie smile.gif Daj Hubiemu odetchn±æ po tym wszystkim. Mamy za sob± ostry sezon treningowy, powstanie PSWR i ogó³ Bitwy Narodów - o ile ja czujê zmêczenie o tyle domy¶lam siê tylko co ma za sob± Hubi.

Co do eliminacji to przypuszczam, ¿e bêd± siê odbywa³y tak samo jak ostatnio. W czasie sezonu treningowego odbêdzie siê szereg eliminacji - po jednej w miesi±cu w ró¿nych miastach Polski (tak aby ka¿dy mia³ równo daleko). Ro¿nic±, o której wiem to na pewno bêdziemy celowaæ z eliminacjami tak, aby skoñczy³y siê wcze¶niej ni¿ w tym roku - ze wzglêdu na kontuzje itp. (w tym roku ostatnie eliminacje odby³y siê praktycznie 2 tygodnie przed BN'em).

Czy prowadziæ eliminacje w trakcie sezonu turniejowego? Wydaje mi siê to niewykonalne ze wzglêdu na to, ¿e ró¿ni ludzie je¿d¿± na ró¿ne turnieje i raczej nie da siê zbieraæ tak du¿ej ilo¶ci ludzi jak na eliminacjach poza sezonem.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.