To kilka s³ów ode mnie - przede wszystkim chcia³bym podziêkowaæ ludziom którzy siê najbardziej napracowali przy tej imprezie. Zacznê od Artura Brzychcego, któremu trzeba oddaæ szacunek za zorganizowanie tego wydarzenia. Jako kapitan mia³em du¿o informacji "od kuchni" dotycz±cych organizacji i wiem jak siê przy tym napracowa³ i nadenerwowa³. Chcia³bym przy okazji zaznaczyæ ¿e na wiele rzeczy "strona polska" organizacji nie mia³a ¿adnego wp³ywu. Niedoci±gniêcia oczywi¶cie zawsze bêd± przy tak gigantycznym przedsiêwziêciu, ale my¶lê ¿e generalnie ludzie s± zadowoleni z ca³o¶ci. Najbardziej siê ucieszy³em poziomem sanitariatów dla nas - prysznice z ciep³± wod± to absolutna rewelacja, toi toje i "przeno¶ne" umywalki - wszystko super.
Ogrom pracy w t± imprezê w³o¿yli nasi przyjaciele z RDO - Rycerzy Dobrej Opieki których nie bêdê wymienia³ wszystkich po kolei, podziêkujê jednak osobno Jêdrkowi z Uniejowa za konferansjerkê i rozkrêcanie dopingu publiczno¶ci podczas naszych walk. Podziêkowania ogromne nale¿± siê tak¿e Floridzie, który zasuwa³ najwiêcej przy organizowaniu obozu.
W imieniu ca³ej Reprezentacji chcia³bym podziêkowaæ dziewczynom które siê nami opiekowa³y przez 4 dni ciê¿kich walk. Najwy¿sze s³owa uznania nale¿± siê ca³ej ¿eñskiej ekipie BR Excalibur - bez was dziewczyny by¶my nie dali rady tak walczyæ w takich temperaturach. Bez waszej wody, elektrolitów i sch³adzania mokrymi chustami by¶my po prostu padli z odwodnienia i przegrzania. Strasznie wam dziêkujê.
na drugim miejscu podziêkowania nale¿± siê naszym dzielnym sêdziom. Jarzyn, Pigrza, Dentysta, Solo i Siwy odwalili kawa³ dobrej i strasznie trudnej roboty, pilnuj±c przestrzegania regulaminu i studz±c zawodników dru¿yn przeciwnych. Osobi¶cie nie mam ¿adnych zastrze¿eñ do waszej pracy - szacun!
Kolejna osoba która przy nas zasuwa³a ca³y czas to nasz ¯ebro - ch³opak który ogarnia³ "pit-stop". Fachowa pomoc, szybki i sprawny serwis jak co¶ siê komu¶ urwa³o w czasie walki. Do tego pomoc Mordechaja i kowala Gutka - i ka¿dy by³ spokojny o swoje blachy i broñ. Wielkie dziêki panowie!
Osob± której tak¿e chcia³bym podziêkowaæ jest Stasio Kula który analizowa³ taktyki naszych przeciwników i doradza³ mi w ustawieniach ludzi do walki. Zdobyli¶my sporo do¶wiadczenia w tym roku i mam nadziejê ¿e poczynimy w najbli¿szym czasie du¿e postêpy.
Nie wiem nawet jak mogê wyraziæ wdziêczno¶æ naszym kibicom - BYLI¦CIE WSPANIALI
Walczyæ dla takiej publiczno¶ci to prawdziwy zaszczyt. To Wy nam dodawali¶cie si³, to Wy sprawiali¶cie ¿e nawet nasi przeciwnicy siê doskonale czuli w Warszawie - to co¶ niesamowitego. Jeden z moich nowych przyjació³ z USA opowiada³ mi ¿e jego rodzina ogl±daj±c transmisjê na ¿ywo w Stanach ca³a siê pop³aka³a jak us³yszeli wasz doping dla dru¿ny USA.. to chyba wystarczaj±co obrazuje co robili¶cie - dla nas i innych. to Wy jeste¶cie mistrzami ¶wiata !!!
------------------------
A teraz kilka s³ów do moich zawodników. Panowie, to by³ najwy¿szy zaszczyt staæ na czele takiej wspania³ej dru¿yny. Dawali¶cie z siebie wszystko w walkach, czasami zaciskaj±c zêby z bólu, czasem padaj±c od przegrzania.. By³em niesamowicie dumny gdy WSZYSCY z reprezentantów przeszli pierwszy etap w ka¿dej konkurencji. Poczynili¶my ogromne postêpy od zesz³ego roku i nie poprzestaniemy na tym! W pi±tkach udzia³ w fina³owej 4ce odebrali nam Rosjanie poprzez ma³o fair play postawê, zreszt± ekipa ta zajê³a ostatecznie 3cie miejsce a my z ni± bez problemu wygrali¶my wiêc uwa¿am ¿e 3 czy 2 miejsce by³o dla nas absolutnie realne. W walkach grupowych 21 na 21 zajêli¶my 3 miejsce, niestety w Polsce mamy za ma³o ludzi walcz±cych w tej konwencji by zdobywaæ do¶wiadczenie w tych walkach, zrobili¶my co w naszej mocy, ale niestety nie uda³o nam siê pokonaæ ani Ukrainy ani Rosji..
W profesjonalnych walkach nasz zawodnik Andrzej Zmuda Trzebiatowski niestety uleg³ zawodnikowi z Rosji, ale drugi - Jakub £ogusz absolutnie zdominowa³ swojego przeciwnika z Austrii i pewnie wygra³ swoj± walkê po 3 trzyminutowych rundach.
Natomiast najwiêksz± gwiazd± jest nasz vice mistrz ¶wiata w walkach 1 na 1 - MARCIN WASZKIELIS. Nie bêdzie pewne nigdzie mówione o tym oficjalnie ¿e zwyciêzca 3 edycji Bitwy Narodów - S.Ukolov wygra³ z nim tylko jednym trafieniem, które musnê³o naszego reprezentanta. Walka fina³owa wygl±da³a tak, ¿e Marcin przegra³ jednym trafieniem rundê na miecze d³ugie, wygra³ rundê puklerzy a w rundzie na miecz i tarczê po up³ywie czasu by³.. remis. Zas±dzono trochê dla mnie dziwn± dogrywkê tylko do 3 trafieñ gdzie Marcinowi do szczê¶cia zabrak³o dos³ownie 2 cm. Tak¿e Panie i Panowie - nasz Reprezentant jest wspania³ym zawodnikiem i mam nadziejê ¿e przy najbli¿szej okazji udowodni ¿e jest w stanie pokonaæ niepokonanego do tej pory przeciwnika z Rosji. Marcin by³ na Bitwie Narodów po raz pierwszy, i to co osi±gn±³ napawa mnie niesamowit± dum±.
Dziêkujê jeszcze raz wszystkim za to co razem osi±gnêli¶my. S³ysza³em wiele opinii widzów ¿e naj³adniej, najczy¶ciej walczyli¶my, do tego piêknie siê prezentowali¶my.. to jest dla mnie najwa¿niejsze. Bardzo siê cieszê tak¿e z tego, ¿e pokazali¶my ¿e "rycerze sportowcy" mog± ³adnie i historycznie poprawnie wygl±daæ - ja wiem ¿e rekonstruktorzy dopatrz± siê pewnie wiele niepoprawnych rzeczy które mieli¶my na sobie, ale my¶lê ¿e docenili¶cie nasze starania nad popraw± historyczno¶ci uzbrojenia jakie konsekwentnie robimy od kilku lat.
to chyba tyle.. jeszcze raz - dziêkujê.
Hubert