Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Podstawy walki mieczem jednorêcznym.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3
Marcin Waszkielis
burpees/pompka-przysiad-wyskok jak najbardziej. Bez przesady z tym obi±¿eniem odc led¼wiowego. Trening zasadniczo polega na obci±¿aniu siê. Krzywdy sobie tym nie zrobisz. S³upek, opony to podstawa. Mo¿e i sie nie rusza ale za to dobry do æwiczenia szybkosci, wytrzymalosci i jesli ju¿ jak±s za³apiesz to i techniki. S³upek nie odda ale tez nie jêczy, ¿e go boli. Co do kontuzji to najczê¶ciej sypi± siê kolana. Chyba najlepsza opcja na wzmocnienie to przysiady na jednej nodze tzw pistolety
Viator
CYTAT
Warto zakupiæ dobre buty do biegania i nie biegaæ po asfalcie czy podobnej twardej nawierzchni - inaczej ³atwo z³amaæ trzeszczkê albo rozwaliæ sobie kolana.
Parê tygodni temu rozmawia³em przypadkiem z naszym amatorem-maratoñczykiem, który bierze udzia³ w biegach ulicznych i d³ugodystansowych na ca³ym ¶wiecie. Pytali¶my go akurat o to jak najlepiej rozpocz±æ bieganie. No wiêc wg niego to nie chodzi o twardo¶æ powierzchni jako takiej, bo bardzo dobrze biega siê mu po w³a¶nie po asfalcie (pod warunkiem posiadania dobrego obuwia), uwa¿a to za najlepsze pod³o¿e o ile oczywi¶cie nie jest to zniszczona nawierzchnia pe³na dziur, w drugiej kolejno¶ci poleca bieganie po twardej ziemi (krótkiej zbitej murawie, drogach gruntowych, brzegu morza itp.), natomiast absolutnie wykluczone jest wg niego bieganie po betonie (obojêtne czy s± to p³yty chodnikowe, kostka, czy p³yta lotniska) ze wzglêdu na specyficzny sposób "odbijania" uderzeñ przez beton. Nie chodzi o mo¿liwo¶æ przewrócenia siê (upa¶æ albo skrêciæ sobie kostkê lub kolano mo¿na wszêdzie) tylko o niezauwa¿aln± powoln± degeneracjê stawów. Mówi³ mi o swoich kolegach, którzy biegali po betonie i po roku-dwóch zaczynali mieæ k³opoty, jeden w ogóle po kilku latach takich treningów zosta³ inwalid±. Wszyscy zgodnie przestrzegali przed betonem w³a¶nie.
Black_Knight
Ja tam po polach biegam, na równej nawierzchni co ciekawe ci±gle siê potykam :D a po polach nie :D. Co do pala to tylko æwiczenia takie pomniejsze, g³ównymi treningami s± sparingi z kumplami z dru¿yny. A co do walki to ja rekonstruujê wikinga (Thorgeir jestem mi³o mi :D ) i przyznam siê bez bicia ¿e wiêcej razy dostaje siê ode mnie tarcz± w ry³o ni¿ mieczem z którym radzê sobie ¶rednio, lubiê te¿ topory
Szary Pielgrzym
S± jeszcze jakie¶ partje miê¶ni na które powinno siê zwróciæ uwagê? Swgo czasu skupia³em siê na nogach ¿eby trochê bardziej skocznym byæ smile.gif

Ale rzecz mnie najbardziej interesuj±ca to rozwijanie szybko¶ci. Gdy sobie tak ogl±dam walki Waszkielisa czy braci Szateckich to dostaje oczopl±su... lepiej sie je ogl±da w zwolnionym tempie. Przynajmniej wtedy widoaæ co oni w trakcie walki wyprawiaj±, bo inaczej to tylko jakie¶ smugi i zarys postaci(cholerne mutanty devil.gif ). To kwesta wyrobionej na trenigach pamiêci miê¶niowej? Refleks? Czy jedno i drugie plus jaki¶ czynnik X?
Viator
CYTAT
To kwesta wyrobionej na trenigach pamiêci miê¶niowej? Refleks? Czy jedno i drugie plus jaki¶ czynnik X?
Có¿, trening, trening i jeszcze raz trening - to wyrabia refleks.
A czynnikiem X u czo³owych fighterów s± miêdzy innymi hartowane blachy - l¿ejsze o kilkadziesi±t procent od historycznych.

CYTAT
Æwiczenie z palem te¿ ¶redni pomys³, s³upek nie odda i nie zmieni pozycji. Wiêc praca nóg bêdzie wypaczona, nie wyæwiczysz ani wyczucia dystansu ani "timingu"-wyczucia odpowiednich momentów, do tego je¶li nie bêdziesz korzysta³ z do¶wiadczeñ innych.
Nie zgodzi³bym siê. Powiedz raczej: s³upek nie zast±pi sparringu, nie wystarczy jako jedyne narzêdzie treningu - to wtedy siê zgodzê. Ale na pocz±tek jest przydatny - a temat jest o podstawach walki.

Mojego syna aktualnie uczy podstaw szermierki Ryba, który m.in. prowadzi znane warsztaty z miecza i tarczy na Grunwie - pierwsze co nam zasugerowa³ to wkopanie s³upka. Przy nim æwiczysz takie rzeczy jak mozolne powtarzanie wyprowadzania uderzeñ w prawo i w lewo oraz serii naprzemiennych (ka¿dy miecz ma wszak dwa ostrza) a¿ siê ich porz±dnie nauczysz, umiejêtno¶æ prowadzenia miecza ostrzem naprzód bez obracania go w trakcie uderzenia, wyrobienie sobie solidnego chwytu rêkoje¶ci, a nawet przeæwiczenie oddechu ¿eby siê nie mêczyæ - na takie podstawowe rzeczy szkoda czasu podczas treningu grupowego a i niebezpiecznie zaczynaæ trening wspólny zanim je przeæwiczysz - grozi nie tylko zadyszk± ale te¿ np. szybkim z³amaniem miecza.
Szary Pielgrzym
CYTAT
pierwsze co nam zasugerowa³ to wkopanie s³upka.

Wkopanie? Ble nie zbyt sztywno. To wa¿ne ¿eby cel na którym æwiczysz móg³ przejmowaæ energie uderzenia i wibracje, bo inaczej odbije i w ciebie (sytuacja podobna do tego betonu o którym wspomina³e¶). Widzia³em ju¿ dwa przypaki rozwalenia sobie stwów, przez zbyt sztywno osadzony s³upek. Jednemu z moich znajomych z BRZS rêka dos³ownie wyskoczy³a ze stawu. Ponoæ rok przetraci³ na ma¶ci rozgrzewaj±ce i inne duperele. Innym razem kumpel podczas treningu oma³o mnie po³owy twarzy nie pozbawi³ bum.gif po æwiczeniach takim s³upku bo rêka po takim treningu zwyczjnie odmuwi³a mu pos³uszeñstwa. Wypu¶ci³ broñ z rêki i o w³os uda³o mi siê przed ni± uchyliæ.

A swojego "saracena" wola³em umie¶ciæ za nogach z czterech desek. Dziêki temu mo¿e siê swobodnie bujaæ i przejmowaæ ca³± si³ê uderzenia.

A je¶li chodzi o hartowane blachy to... hmm... trochê brzytko mi pachn±, choæ pewnie o niebo lepsze dla stawów...
Black_Knight
Ja s³upek zanim wkopa³em owin±³em grubo jego ,,korzenie" kilkoma workami do zbo¿a, dziêki temu buja³ siê i nie rozwali³em sobie rêki :D Dob± metod± na naukê parowania jest trening z kumplem, jeden atakuje, drugi ma za zadanie sparowaæ wszystkie ciosy, potem zamiana, a potem regularna walka. Równowagê mo¿na za¶ æwiczyæ samotnie, wêdruj±c z tarcz± i broni± (jak kto¶ chce to i w pancerzu) po belce umieszczonej sztywno paredziesi±t cm nad ziemi± (30 styknie)
Szary Pielgrzym
Æwiczenia ruwnowagi... pomy¶lê o tym bo nigdy siê tym w sumie nie zaj±³em.

Na pocz±tku tego tematu zauwa¿y³em ¿e kto¶ pisa³ o nauce na ciê¿kim ¿elastwie, ¿e to niby po przerzuceniu siê na l¿ejsz± broñ mia³o by to dawaæ lepsze efekty... Co to za bzdury? shocked.gif Technikê powinno siê æwiczyæ na czym¶ lekkim ¿eby nie nabraæ z³ych nawyków. Poza tym trenuj±c na czym¶ ciê¿kim powodujemy ¿e uaktywniaj± siê w³ukna miê¶ni odpowiedzialne za wytrzyma³o¶c, co za tym idzie ¼le nakierukowujemy pamiêæ miê¶niow±. A traci na tym przedewszystkim szybko¶æ.
Je¶li chcemy mieæ krzepkie ³apy to si³ownia nie odzowna i pod ¿adnym pozorem nie wolno mieszaæ tych dówch rzeczy tzn si³y z technik±/szybko¶ci± bo po poprostu marnujemy czas...

No, ale wolê ju¿ temat pozostawiæ m±drzejszym odemnie.

Pozdrawiam.
A.Fran
Ja w³a¶nie zaczynam trenowaæ linami, jest du¿o fajnych sposobów na trening tego typu, rêce odpadaj±, przysiêgam.

http://www.youtube.com/watch?v=r-ScVKSbqhU

wszystko w interwa³ach. U mnie ostatnio 1.5min pracy na 1 min odpoczynku x24 æwiczenia

Burpees te¿ s± super, anga¿uje siê wtedy du¿o miê¶ni. Ko³ek wkopany w ziemiê najlepiej obwiesiæ jednak oponami, ³atwo miecz mo¿e strzeliæ.

Je¶li nie bêdziecie siê przyk³adaæ do treningów, (których trzeba kilka w tygodniu) albo nie bêdziecie uczeni przez jakiego¶ dobrego fightera to kiedy¶ odgrzebiecie te posty i pomy¶licie sobie "ahh kiedy¶ chcia³em byæ dobry". Si³ownia (typowa MASA :D ) + æwiczenia nazwijmy je "dynamiczne" jak burpees, liny i inne wynalazki w interwa³ach + opony + sparingi. Do roboty.

rvdy
A co my¶licie o p³ywaniu? Jest sens?
A.Fran
Z jednej strony du¿o p³ywaj±c powiêkszysz sobie objêto¶æ p³uc, ale w wodzie miê¶nie dzia³aj± nieco inaczej ni¿ podczas walki. P³ywanie nie zrobi jako¶ mega si³y, w³a¶nie p³ywacy zawsze uzupe³niaj± trening o si³ownie.
rvdy
Oczywi¶cie ¿e jako jeden z elementów treningu :P Tylko czym konkretnie to uzupe³niæ? Æwiczenia na wolnych ciê¿arach mog± byæ? Bo mam takowe do dyspozycji i czasami z nich po¿ytek robiê ale je te¿ trzeba o co¶ uzupe³niæ...
A.Fran
Tylko wolne ciê¿ary, maszyny nie dadz± tego samego. Ja bym odpu¶ci³ ten basen na rzecz sparingów smile.gif
Robert Szatecki
Kondycje i wytrzyma³o¶æ najlepiej robiæ w sporcie docelowym, wiêc te¿ sk³ania³bym siê do sparingów i treningów w opancerzeniu.
rvdy
Tak, tylko, ¿e mam mo¿liwo¶æ sparringu raz w tygodniu a chcia³bym robiæ "co¶ wiêcej" smile.gif W ka¿dym b±d¼ razie dziêkuje za rady smile.gif
£ukasz P
To jest sport wymagaj±cej sporej stabilno¶ci ³opatki i odcinka lêd¼wiowego.

Gdybym mia³ zacz±æ jeszcze raz od zera (jednyn± aktywno¶ci± fizyczn± jest klikanie), jako dodatkow± metodê treningu wybra³bym PIlates. smile.gif
Oszczêdzi³o by mi to problemów z plecemi i ³opatk±.

Powy¿sz± opinie wypracowa³em, po przejsciu nie do koñca przyjemnej rehabilitacji.
Krzychu
Bardzo ciekawy temat siê wywi±za³ odno¶nie przygotowania fizycznego/kondycyjnego. Omawiam sprawê z kilku znajomymi, którzy na konstruowaniu planów treningowych siê znaj±, rzuci³em te¿ kilka pytañ na specjalistycznych stronkach. Je¶li bêd± jakie¶ konkluzje, chêtnie siê podzielê - sam muszê sobie w koñcu narzuciæ jaki¶ plan treningowy.

Odno¶nie wypowiedzi kolegi Z³ego Wojtusia z poprzedniej strony, chcia³bym tylko skorygowaæ, ¿e ew. problemy z odcinkiem lêd¼wiowym absolutnie nie zwalniaj± z æwiczeñ tych rejonów, wrêcz przeciwnie ;) Choæ zgadzam siê, ¿e w takim uk³adzie burpees to kiepski pomys³. Æwicz±c te partie tworzymy sobie gorset miê¶ni który trzyma nasz krêgos³up w prawid³owej pozycji i chroni go przed obci±¿eniami zwi±zanymi z wag± oporz±dzenia.

W mojej opinii dobrymi æwiczeniami by³yby obci±¿one przysiady i martwy ci±g, oba z odpowiednio dobranym ciê¿arem. Wa¿ne jest, by upewniæ siê ¿e ma siê poprawn± technikê wykonywania tych æwiczeñ - inaczej mo¿na sobie tylko zaszkodziæ. Okazuje siê, ¿e jest mnóstwo ludzi, którzy nie wiedz±, ¿e przysiad w ogóle mo¿na wykonywaæ nieprawid³owo, a tym bardziej, jak wykonaæ go poprawnie ;)

Oczywi¶cie zak³adam te¿, ¿e æwicz±cy nie ma problemów z krêgos³upy. Je¿eli ma bóle, hiperlordozê czy jeszcze co innego, warto skonsultowaæ siê ze specem, najlepiej fizjoterapeut±. ¯aden lekarz nie przyzna siê, ¿e czego¶ nie wie, a fizjoterapeuci kszta³c± siê specjalnie pod interesuj±cym nas k±tem ;)

Chêtnie us³ysza³bym co¶ wiêcej od £ukasza P odno¶nie tej stabilizacji pleców, gdyby chcia³ siê podzieliæ smile.gif
Adrian £uczak
Do Krzycha - niech koledzy (i ludzie na forach) wezm± pod uwagê, ¿e nasz sport ró¿ni siê od innych sportów walki - my walczymy w 20 kg obci±¿eniu (+/- 5 kg) smile.gif

Je¶li chodzi o budowê masy nie jest ona jednakowa dla wszystkich. Trzeba najpierw ustaliæ jaki siê posiada typ budowy:
- Ektomorficzny
- Mezomorficzny
- Endomorficzny

Ka¿da siê czym¶ ró¿ni. Mój wywód dotyczy ektomorfików.
Ja jako ekto muszê æwiczyæ intensywnie 4 razy w tygodniu po 45 min. z bardzo krótkimi przerwami pomiêdzy seriami. I moja dieta te¿ posiada wch³anianych 1000-2000 kcal wiêcej w ci±gu dnia od innych typów budowy cia³a (tj. Mezo i Endo). Na pocz±tek i tak trenowaæ na si³owni bêdzie trzeba przez pierwsze 2-3 miesi±ce trening typu Full Body Workout (fajnie s± rozpisywane w magazynie Men's Health), trzeba miê¶nie przyzwyczaiæ do rozrostu i tego typu wysi³ku. Które partie najwa¿niejsze? Wszystkie! W walce pracuje ca³e cia³o, tym bardziej jak chcemy byæ wszechstronni, czyli jednocze¶nie interesuje nas Miecz D³ugi, Miecz i Tarcza, Bohurt. Podstaw± u nas s± æwiczenia wielostawowe np. Martwy ci±g.

Co do diety jak kto¶ nie ma swobodnêgo dostêpu do trenera lub innych alternatyw na pocz±tek niech zajrzy tutaj. Polecam zakup dobrego Bia³ka i Gainera.

Co do kondycji u Ekto to najlepiej biegaæ interwa³ami 2 razy w tygodniu do 30-35 min na sesje (nie d³u¿ej bo wtedy w³±czy nam siê redukcja masy, a tego nie chcemy) oraz 2 razy w tyg. trenowaæ intensywnie na sali. Ew. ponaparzaæ w s³upki czy antony (o czym wspomnia³ M. Waszkielis). Po treningu kondycyjnym niezw³ocznie uzupe³niæ Wêglowodany.
Mo¿e byæ te¿ inny trening interwa³owy, nie musi to byæ bieganie. Mimo wszystko jak to R. Szatecki powiedzia³, najwa¿niejsze s± treningi na sali (czyt. sparringi).

Tak btw. zak³adam, ¿e macie rodziny, szko³y, pracê, dojazdy itd. wiêc 6 treningów (4 si³owe, 2 kondycyjne) oraz 2 na sali to jest wystarczaj±co du¿o by móc po¶wiêcaæ swój czas.

Bardziej polecam interwa³y/sparringi ni¿ basen z powodów, i¿ na basenie p³ywamy regularnym tempem i robimy g³êbokie wdechy, podczas walki tempo jest zmienne i oddychamy robi±c wiele mniejszych wdechów smile.gif

Trzeba te¿ przede wszystkim dobrze siê rozgrzewaæ - z stawami w tym sporcie nie ma ¿artów. Fajny materia³ zosta³ wy³o¿ony na Warsztatach Micha³a Pajdy od 11.00 min do 24:40. Zapamiêtaæ i stosowaæ na treningach!

Do tego polecam za¿ywanie z rana Glukozaminy i Magnezu przed snem (o ko¶ci i stawy trzeba dbaæ!) oraz 400-500 mg witaminy C (cia³o które trenuje intensywnie jest bardziej nara¿one na z³apanie przeziêbienia [o czym siê przekona³em]). Wszystkie produkty s± dostêpne w ka¿dej aptece.
Marcin Waszkielis
to teraz rady dla mezomorfika:
Miej wyje... ne a bêdzie ci dane:)
Krzychu
Super post Adrian!

Ja jako typowy Endomorf mam nieco inny plan æwiczeñ, tyle ¿e póki co w ogóle nie zorientowany na æwiczenia szermiercze - najpierw muszê trochê zrzuciæ, ¿eby siê w ogóle w dublecik i przeszywkê wcisn±æ ;)

Z ciekawostek: wiele z badañ naukowych zdaje siê obecnie zaprzeczaæ tezie, ¿e rozci±ganie przed wysi³kiem ma znacz±cy wp³yw na ryzyko kontuzji:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P...ertype=abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc1250267/

ale generalnie i tak warto siê rozci±gaæ, byle regularnie:

http://jurchperformanceeducation.com/wp-co...Performance.pdf

To tylko tak przyokazji filmiku z DESW smile.gif
Szary Pielgrzym
W mordê jerza...
Zainteresowa³em siê tym ca³ym podzia³em w wysz³o ¿e jestem endo... anger.gif Dobrze ¿e ju¿ dawno temu wpad³em na pozbycia siê z diety s³odkich nopoji i s³odyczy(bo i nawet za tym nie przepadam). Gorzej bêdzie z alkoholem...

Muszê teraz pomy¶leæ nad zmianami w moich treningach...
Nic, dziêki za poruszenie tego tematu. Przyda siê ta wiedza.

Pozdrawiam.
don Pedro
do Szary Pielgrzym

go¶ciu, przstañ opowiadaæ bajki. na ¿adnym treningu BRZS czytaj Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej nikomu nie urwa³o pó³ twarzy. Inne wspomniane przez ciebie incydenty tak¿e nie mia³y miejsca. chyba ¿e w Sieradzu istnieje inne bractwo, o podobnej nazwie o którym nic nie wiem....
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
hmm... podstawy walki mieczem... chyba dobre miejsce, zeby nie zak³adaæ nowego tematu ;)
Do rzeczy, kwestia parowania p³azem miecza.
Jeden z bardziej znnzych polskich mieczników zaleca parowanie p³azem, ¿eby oszczedziæ ostrze przed szerbami. Takich te¿ naby³em instykntów. Ale ostatnio na na takim "treningu" z wcze¶niakami spotka³em siê z opini±, ¿e tak ³atwiej jest z³amaæ miecz. Oczywi¶cie poczyta³em trochê, np. tu jest fajny artyku³: http://mieczesredniowieczne.pl/parowanie-p...dniona-czy-nie/
Mo¿na w nim wyczytaæ, ¿e dawne miecze z uwagi na inn± sztywno¶æ i twardo¶æ rzeczywi¶cie by³y przy blokowaniu bokiem nara¿one na pêkanie.
Ale jak to jest z dzisiejsza stal± sprezynow±? Oczywi¶cie wiem, ¿e mocne uderzenie mo¿e odkszta³ciæ ostrze, ale czy dla wspó³czesnych mieczy blokowanie p³azem moze spowodowaæ pêkniêcie miecza?

Mi osobi¶cie wydaje siê, ¿e elastyczno¶æ tak ustawionego miecza spowoduje raczej rozk³ad energii uderzenia, bardziej bym sie spodziewa³ ¿e pêknie raczej miecz ustawiony krawêdzi±, bo ze wzglêdu na wiêsz± sztywno¶æ w takiej pozycji energia skupi siê w miejscu uderzenia...
Rafa³ Pr±dzyñski
Je¶li chodzi o miecz jednorêczny , niezale¿nie od epoki i typu - miedzy rokiem dajmy na to 1000 a 1500 - Twoje rozwa¿ania nie bêd± mia³y sensu praktycznego. A to dla tego, ¿e w±tpiê aby mia³y znaczenie dla kogo¶ pozbawionego palców , albo i d³oni w ca³o¶ci - A je¶li zas³ania³ siê bêdziesz p³azem gwarantuje Ci ten efekt, nawet przy pancernej rêkawicy. Tylko we¼ poprawkê , ¿e czêsto i 15 stopni odchylenia konta natarcia powoduje i os³oniêcie d³oni jelcem i zupe³nie inny kierunek dzia³ania si³ na klingê. co rozwa¿ania czyni tez bezsensownymi (z praktycznego punktu widzenia - bo teoretycznie s± zasadne i istotne) bo i palce ca³e i praca klingi zupe³nie inna.
Zgadza siê, o tym ¿e jelec zabezpiezca d³onie takze pisze w tym artykule ;)
Pomijam ca³kowicie aspekt praktyczno¶æi i przydatno¶æi w walce. Chodzi mi tylko o rozwa¿ania z epoki XXI w z uwzglêdnieniem praw fizyki i metalurgii ;)
Rafa³ Pr±dzyñski
Zale¿y jakiego rodzaju walki Ciê interesuj±, ile chcesz wydaæ na miecz, oraz (istotne w niektórych konwencjach walk) jaki styl walki preferujesz i/oraz poziom reprezentujesz - zakres sztywno¶ci klingi i rodzaj jej pracy (czy te¿ "wspó³pracy" z nadgarstkiem i przedramieniem) powoduje tutaj pewne do¶æ istotne anse.
jeden ze standardowych mieczy od Sylwestra T.
Rafa³ Pr±dzyñski
Jaki rodzaj walk?
Zazwyczaj standardowe turnieje 1 vs 1 na czas. Choæ prawdê móówi±c nie wiem jak rodzaj walk mia³by wp³ywac na zachowanie miecza... w koñcu blok to blok, niezale¿nie od tego w jakim trybie walczysz...
Rafa³ Pr±dzyñski
No jak znasz tylko blok smile.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Aczkolwiek masz racjê - nie wiesz. Na czas masz wklepaæ ile da³a fabryka i nie daæ sobie wklepaæ. I masz mieæ klingê która to wytrzyma bo reszta standardowo siê nie liczy. W ka¿dym razie na razie -na razie dla Ciebie. Bardzo sztywna klinga wybacza wiêcej b³êdów które jak widzê bêdziesz pope³nia³ non stop - ale za to bardziej wszystko przenosi na rêkê - szczególnie nadgarstek. Z czego wnoszê, ¿e równie prêdko z³amiesz klingê, co "wy³ami±" Ci nadgarstek "w chwycie" - je¶li bêdziesz siê bawi³ w przyjmowanie p³azem. Nie rób tego.
Ogólnie to dziêki Rafale za udzia³ w dyskusji, ale...
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 11:05 02.09.2015) *
Bardzo sztywna klinga wybacza wiêcej b³êdów które jak widzê bêdziesz pope³nia³ non stop

Wydaje mi siê ¿e zbyt du¿o wniosków na temat mojej techniki :P

To ¿e pytam o blokowanie p³azem nie znaczy ¿e zawsze tak blokujê. Tak jak zauwazono w artykule
który podlinkowa³em cz³owiek broni siê odruchowo i nie zawsze ma czas pomy¶leæ o tym jak ustawia nadgarstek. Ca³y czas pytam o Fizyczny wp³yw takiego uderzenia na miecz, a nie o to czy to jest dobrze czy ¼le, co siê stanie z moimi nadgarstkami, palcami czy czymkolwiek innym.
Dla jasno¶ci: w praktyce zazwyczaj broniê kantem bo tak jest bardziej praktyczniej, szybciej i bardziej intuicyjnie. Tylko czasami ,np podczas wolnych treningów, albo w pozycji oczekiwania na cios ustawiam miecz p³azem.

A o wp³ywie parowania p³azem na nadgarstek tak¿e pisze w artykule który podlinkowa³em :P
Rafa³ Pr±dzyñski
wniosków w sam raz - pisz±c "blok to blok" i to w dodatku w kontek¶cie ca³ej defensywy bardzo precyzyjnie okre¶lasz swój zasób i technik stosowanych i wiedzy. To nie jest przygana. Nie odbieraj tego tak. Nie rób defensyw "instynktownie" - rób tak jak potrzeba.
Tak, pisze "blok to blok" bo niezaleznie od tego czy walczysz do 1 trafienia, czasówki, bohurty, do upad³ego czy cokowliek innego mo¿e siê zdarzyæ potrzeba zas³oniêcia siê mieczem - czyli to co nazywam blokiem.
Po prostu nie zamierzam siê rozpisywaæ opisuj±c wszystkie mo¿liwe sytuacje, strony z których jestes atakowany itd. To jest niepotrzebne, bo nie tego dotyczny moje pytanie.
Zamiast odpowiedzieæ prosto i konkretnie:
-tak, miecz postawiony p³azem ma wiêszke szanse na pêkniêcie
lub
-nie, uderzenie w p³az miecza raczej nie spowoduje jego pêkniêcia
piszesz mi, dlaczego nie warto broniæ siê p³azem. Nie wiem czy czyta³es artyku³ który podlinkowa³em, ale je¶li nie to powiem w skrócie, ¿e wynika z niego (i siê osobi¶cie z tym zgadzam) ¿e w wiêkszo¶ci sytuacji lepiej broniæ siê krawêdzi±, z ró¿nych powodów.

Ok, mam odpowiedz od autora artyku³u...
W skrócie:
"zarówno blok p³azem jak i krawêdzi± mo¿e spowodowaæ z³amanie g³owni - ale zale¿nie od jako¶ci hartowania jedna z tych metod mo¿e byæ bardziej niebezpieczna dla g³owni"
"rozk³ad energii jest zale¿ny tak¿e od przekrojów g³owni i ich grubo¶ci a tak¿e struktury stali a nie tylko od tego czy sparujesz p³azem czy krawêdzi±"
Czyli nie ma jednoznacznej odpowiedzi na temat ryzyka pêkniêcia.
Oczywi¶cie wzglêdy praktyczne przemawiaj± za blokowaniem krawêdzi±.

Rafa³ Pr±dzyñski
Blok to jest zatrzymanie kierunki dzia³ania si³y statyczne - oprócz zas³on statycznych mamy jeszcze odbijaj±ce i ze¶lizgowe. W zas³onie statycznej przyjmujesz ca³± si³ê i kierunek jej dzia³ania na punk zetkniêcia siê g³owni. W odbijaj±cej zmieniasz kierunek dzia³ania si³y w sposób aktywny, w ze¶lizgowej w "pasywny" (cudzys³ów istotny). Ze wzglêdu na chwyt miecza ( a jest kilka - ale uwa¿am ¿e jeden najlepszy) wykonanie dobrej zas³ony ze¶lizgowej p³azem (a jeszcze z taktycznym sensem) jest prawie niemo¿liwe (prawie). W zas³onie odbijaj±cej wytrzyma³o¶æ g³owni zale¿y od wspomnianych wy¿ej czynników oraz od punku wysoko¶ci na g³owni w który przyjmujesz uderzenie. W mieczy jednorêcznym - w odró¿nieniu od wiêkszych braci - preferuje trój podzia³ g³owni (dygresja). Ale zasadniczo prêdzej kierunek dzia³ania si³y i d¼wignia wy³amiê Ci miecz z chwytu ni¿ z³amiê g³owniê - no chyba ¿e masz naprawdê silna rêkê i silny chwyt.

Laser
U¿ywaj p³azu przy bloku tylko do nawi±zania zwi±zania, potem zawiñ na krawêd¼ tn±c±.
Pawe³ Lipnicki
I oczywi¶cie trenuj jak najwiêcej i jak najczê¶ciej ;) Trening czyni Mistrza...
Ryba
Co prawda to mój pierwszy filmik, ale mo¿e bêdzie przydatny w kwestii podjêtego tematu smile.gif

https://www.youtube.com/watch?v=j5hlWi5DEfo
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.